Evolutia unui crescator de porumbei de joc

(Adaptare dupa Paul Fullerton si Gull Rand)

1. Generalitati
In prezent, exista foarte putine materiale documentare despre etapele dezvoltarii unui crescator de porumbei de joc de success. 80% din ce performante prezinta pasarile este rezultatul direct al actiunilor crescatorului si totusi nimeni nu ii spune unui crescator incepator la ce ar trebui sa se astepte in fiecare etapa a practicarii acestei complicate pasiuni.

Asa cum foarte multi au aflat deja, poti achizitiona pasari dintr-o linie foarte buna de la un crescator de renume si totusi sa nu ajungi niciodata la performantele lui. Pare ca orice ai face niciodata acele pasari nu ajung sa isi respecte renumele cu toate ca un alt crescator are si el aceeasi linie si pasarile au performante mult superioare. Deci nu pasarile sunt problema ci crescatorul care ar trebui sa le faca sa fie mai bune. De aceea, acest articol este transpunerea in cuvinte a diferitelor stadii din dezvoltarea unui crescator de porumbei de joc pana in momentul in care o sa aiba o matca care produce descendenti de top.

O greseala foarte mare este sa iti imaginezi ca poti deveni campion in primul an. De aceea, trebuie sa iti stabilesti tinte tangibile: construirea cotetului, obtinerea de reproducatori si invatarea a cat mai multe lucruri sunt tinte usor de atins. Cred ca singurul lucru bun facut de mine in primul an a fost ca mi-am pastrat realismul si nu mi-am stabilit tinte prea inalte. Daca iti stabilesti standarde prea inalte o sa ajungi repede sa renunti la porumbeii de joc. Primii ani trebuie sa fie ani de acumulari, in care mintea sa fie deschisa la orice informatie legata de cresterea jucatorilor. Multe informatii false iti vor parea adevarate. De asemenea, trebuie sa fii pregatit sa ai pierderi in lotul de tineret, in lotul de pasari mature si chiar in lotul de reproducatori. Trebuie sa fii pregatit pentru lectii invatate pe propria piele. Daca esti pregatit pentru piedici si ai teluri realiste iti poti reveni si avansa in urma esecurilor.

Gasirea unui mentor ajuta la dezvoltarea ta intr-un ritm mai rapid. Un mentor te va ajuta sa nu faci aceleasi greseli pe care le-a facut el. Trebuie sa iti asculti mentorul pentru ca, odata, si el a fost incepator ca si tine. Pentru a evolua trebuie sa fii deschis la sugestii si critici. Daca un crescator experimentat iti spune ca dai hrana prea multa ar fi bine sa il asculti si sa incerci sa micsorezi ratiile. Am avut cateva sugestii primite de la mentorii mei cu care nu eram de acord si care pana la urma au ajuns sa se dovedeasca adevarate. Este bine sa stii ca ai cu cine vorbi atunci cand ai nevoie de un sfat sau de o rezolvare la o problema.

Hrana este cheia succesului in zborul jucatorilor. Hrana adecvata iti da controlul lotului, administreaza prea multa, prea putina sau incorecta si vei pierde controlul pasarilor. Hranirea este o arma cu doua taisuri si, de aceea, trebuie sa fii foarte flexibil cand vine vorba de hranire si sa fii atent la pasari. Pasarile iti vor spune cand hranirea este corecta prin timpul de zbor si prin joc. O greseala a fost sa nu urmaresc si sa nu modific hranirea si, astfel, pasarile sa aiba practic tot sezonul cam aceeasi hrana, mai putin in perioada de naparlire intensa cand au o hrana putin modificata.

2. Constructia crescatoriei
Prima etapa in dezvoltarea unui crescator este constructia crescatoriei. De la inceput exista stresul unor decizii: cat de mare sa fie compartimentul reproducatorilor, compartiment deschis sau custi individuale, podea din ciment sau gratare, orientarea crescatoriei si aceste intrebari se extind si asupra compartimentului de zbor: cate boxe, ce dimensiune, ce model, asezarea lor. Apoi urmeaza stresul asteptarii deoarece crescatoria trebuie ridicata cat mai repede pentru a putea incepe sa o populezi. Majoritatea informatiilor pot fi obtinute de pe internet, exista o multime de modele si il poti alege usor pe cel ce ti se potriveste cel mai bine. De aceea, in aceasta perioada, e important sa incerci sa absorbi cat mai multa informatie. Pune pe hartie tot ce ai aflat si apoi incepe constructia. Nu te grabi, trebuie sa iasa bine. Aceasta este prima etapa in dezvoltarea unui crescator si prima din multe altele in care rabdarea este pe primul plan.

3. Achizitionarea primilor porumbei
Nu trebuie neglijat faptul ca daca pasarile nu sunt de calitate, oricat de bun crescator ai fi, nu le poti face foarte bune. Ca si crescator trebuie intai sa te uiti la tine si apoi la pasari. Daca pasarile nu au performante bune poate crescatorul nu are de fapt rezultate bune si nu reuseste sa isi faca pasarile sa obtina performante. Nu obtii niciodata mai mult decat investesti. Doar tu, crescatorul, esti cel ce scoate ce este mai bun din pasari. Tu esti cel ce le hraneste, le alege pentru echipa de zbor, le alege pentru matca, le elimina si stabileste principiile ce vor guverna crescatoria. Reprezinti 80% din performantele pasarilor.

O greseala facuta in momentul achizitiei pasarilor este alegerea lor pe criterii de desen sau culoare si abia apoi pe criterii de zbor si joc. De aceea este important sa achizitionezi o familie testata la zbor. In acest sens, este putin probabil sa obtinem pui cu un zbor bun din pasari tinute generatii la rand in voliera, un porumbel care nu are macar uşoare aptitudini de zbor nu se va inalta niciodata şi nu va da masura tuturor posibilitatilor lui dar va putea transmite la urmaşi abilitatea de a juca. In acest sens, in momentul in care ii alegem pentru achizitie, nu trebuie uitat ca porumbeii folositi la reproductie sunt mai greu de inaltat şi joaca mai rar probabil şi pentru ca au ca principala prioritate ingrijirea puilor. De asemenea, unii jucatori care au avut accidente se feresc sa se mai inalte anticipand, probabil, cazatura ce va urma. De aceea este indicata achizitia unei ture de pui dintr-o familie buna care sa fie testati un ciclu complet de evolutie si la sfarsitul acestuia sa devina baza reproducatoare din crescatorie.

In alegerea porumbeilor netestati la zbor putem tine cont ca unele trasaturi morfologice au o oarecare influenta asupra jocului sau zborului sau sunt frecvent asociate acestor caractere. Astfel, porumbeii cu o talie mai mica joaca in general mai bine decat cei cu o talie mai mare şi datorita faptului ca rostogolirile lor sunt mai dese şi mai stranse. In mod asemanator, porumbeii cu coada mai lata şi rasfirata şi cu aripile mai trenate joaca ceva mai bine decat porumbeii cu coada ingusta şi cu aripile purtate deasupra cozii. Tot la porumbeii care joaca, intalnim mai des fruntea uşor inalta, un piept uşor mai lat şi cu o pozitie a corpului mai apropiata de orizontala a corpului – trasaturi care amintesc de rollerii orientali, rasa care a stat, probabil, la originea majoritatii raselor de jucatori.

O alta posibila greseala este sa iei pasari din foarte multe locuri. Avantajul ar fi ca pe viitor vei avea asigurata o baza genetica bogata si iti vei putea forma in timp o familie proprie. Dezavantajul este ca, in acest mod, ai importat si multe defecte care vor trebui eliminate. De aceea, o sa dureze foarte mult stabilizarea unei familii cu performante bune si, de asemenea, nu se stie daca performantele vor putea fi imbunatatite pentru ca nu poti sti cate perechi se vor “potrivi”si cat de buni vor fi descendentii lor. Chiar si in momentul in care familia pare stabilizata, avand un bagaj genetic foarte variat in spate, vor aparea surprize si sigur cele neplacute vor fi mai multe decat cele placute.

4. Evolutia puilor
La 18-21 de zile puii pot fi dati jos din cuib. Rezemati cateva scanduri de perete pentru a putea sa se ascunda puii sub ele. Daca nu mananca suficient pot fi pusi pentru inca 1-2 zile inapoi in cuib.

La aproximativ 28 de zile puii pot fi mutati in compartimentul de zbor. Trebuie urmariti cu atentie sa gaseasca toti hranitoarea si adapatoarea si astfel sa nu aiba probleme de hranire. Daca unii pui nu mananca pot fi mutati inapoi la parinti pentru cateva zile sa isi revina. In primele 5 zile se poate aplica un tratament preventiv cu antibiotic. Tot in aceste prime 5 zile hrana este mereu la dispozitie.

La 38 de zile se deschide compartimentul de zbor pentru a invata puii cu mediul inconjurator.

La aproximativ 7 saptamani puii sunt destul de puternici sa decida sa decoleze si vor umple cerul intr-un zbor haotic. Dupa 3-4 zile ei incep sa se stranga in stol.

5. Mutarea puilor in compartimentul de zbor
In acest moment, o greseala poate veni de la modul de organizare a crescatoriei. Astfel, compartimentul de zbor trebuie sa fie construit si populat la momentul potrivit. Daca cusca de zbor pentru tineret nu a fost gata la timp si va fi gata cand prima tura de pui deja e invatata la zbor ar putea rezulta un sezon de concurs haotic in rezultate. Daca puii au fost deja obisnuiti afara, invatarea lor la noul amplasament va fi dificila. De asemenea, daca puii sunt in momentul mutarii intr-un stadiu relativ avansat al zborului, nu vei putea urma pasii de antrenament conform dezvoltarii lor. Ei ar putea refuza sistematic sa se stranga in stol si pot fi foarte inconstanti in performante chiar si la finalul sezonului.

6. Inceperea antrenamentului cu pasarile tinere
Antrenamentul pasarilor nu inseamna doar cum se vor dezvolta pasarile ci si cum se va dezvolta crescatorul. Aceasta este o perioada plina de frustrari dar si de distractie. Perioada in care pasarile sunt tinere este cea mai frustranta, ai vrea ca pasarile sa faca ce vrei tu dar ele nu o fac. Invatarea lor la compartimentul de zbor necesita rabdare deoarece ele sunt si asa destul de stresate datorita faptului ca au fost separate de parinti. Se gasesc intr-un mediu nou si le este frica, crescatorul trebuie sa fie calm in preajma lor. Lasa pasarile sa se invete cu imprejurimile cateva zile si apoi incepe sa le inveti sa intre pe trapa. Nu uita ca trebuie sa fii foarte calm si atent cand impingi pasarile pe trapa si cand au intrat sa le rasplatesti cu hrana.

Pasarile tinere sunt ca si copii mici. Sunt foarte inconstante dar trebuie sa realizezi ca ele trebuie sa invete sa mearga inainte sa poata alerga. Ca si crescator, in acest punct, trebuie sa lasi pasarile tinere sa fie pasari tinere. Singurul lucru care trebuie sa il faci este sa controlezi mancarea in asa fel incat sa se invete sa intre in cotet. In aceasta perioada trebuie sa ai multa rabdare, nu te astepta la prea mult, prea repede pentru ca nu vei obtine decat multi nervi. Doar ofera pasarilor o hrana bogata si lasa-le sa zboare pana cand incep sa joace. Singurul lucru la care trebuie sa fii cu adevarat atent este ca pasarile sa se stranga in stol. Pasarile care zboara separat de stol, in cu totul alta directie decat stolul si care se lasa foarte repede tragand stolul in jos trebuie eliminate.

Nu te stresa din cauza unei pasari problema si nu insista asupra ei. Trebuie sa ai mai multa rabdare cu pasarile tinere decat o faci in mod normal cu pasarile mature dar trebuie totusi sa stii foarte bine ca aceste pasari trebuie sa zboare un timp bun si sa se stranga in stol. Nu te astepta ca pasarile sa zboare la fel de fiecare data doar lasa pasarile sa zboare asa cum vor. Cat timp sunt foarte tinere treaba crescatorului este sa le zboare, sa controleze alimentatia suficient de mult incat pasarile sa intre cand trebuie in cotet si sa elimine pasarile care creaza probleme stolului.

7. Antrenamentul
Mai ales cand suntem incepatori in sportul cu porumbei de joc, putem avea numeroase frustrari legate de diferitele stagii din evolutia pasarilor: pasarile nu stau in stol, una a cazut, aterizeaza in locuri nepotrivite, altele nu vor sa intre in cusca…etc. Totusi, nu trebuie uitat ca, chiar si dupa un prim sezon de zbor, antrenamentul pasarilor tinere devine cea mai usoara treaba.

Cand pasarile au invatat sa foloseasca trapa este momentul in care incepe antrenamentul pe echipe. NU le forta sa zboare. Ai multa rabdare cu jucatorii tineri pentru ca ei or sa zboare cand o sa fie pregatiti. Trebuie sa te astepti sa se imprastie pe tot cerul, nu te supara ca nu formeaza un stol, admira primele lor zboruri. In curand or sa formeze un stol, daca nu o fac …am spus mai devreme ce trebuie facut. Crescatorul trebuie sa se astepte ca pasarile sa aterizeze in locuri nedorite. Din nou, este vorba de pasari tinere ce au nevoie de timp. Nu este ceva neobisnuit ca o pasare tanara sa obosesca la primul zbor, sa aterizeze prin vecini si sa petreaca noaptea in afara custii.

Trebuie sa fii pregatit pentru eventuale pierderi la primele zboruri. Accepta aceste pierderi si mergi mai departe. Pasarile care se intorc acasa dupa cateva zile vor mai atenua sentimentul de amaraciune. Pasarile tinere pot pur si simplu sa innebuneasca un crescator si, de aceea, ar putea sa fii vei fi descurajat si frustrat. Vor fi zile in care vei vrea sa elimini toate pasarile dar trebuie sa tii capul sus si sa ai rabdare deoarece nimic bun nu se obtine usor. Trebuie doar sa fii pregatit pentru un prim an agitat.

In aceasta perioada, puii dau “coada” şi nu tumbe pentru ca nu au muşchii suficient de bine dezvoltati ca sa determine o rotatie completa peste cap. Cu cat un porumbel da o “coada” mai lunga cand este pui ieşit la zbor, cu atat va juca mai lung la un moment dat. Astfel, “coada” lunga este un semn de joc lung la maturitate. In lungimea jocului ar putea interveni şi un grad de control exercitat de porumbel asupra acestuia. Acest control este cu atat mai accentuat cu cat porumbelul esta mai matur, astfel putandu-se explica de ce porumbeii inaltati mai tarziu şi nu imediat dupa ieşirea la zbor joaca mai putin. Deoarece, in general, porumbeii cu coada lata joaca mai bine decat cei cu coada ingusta, probabil ca şi latimea cozii intervine intr-un anumit fel in controlul optim al lungimii jocului. Tot in aceasta perioada, unii porumbei, cu cat sunt inaltati mai des cu atat joaca mai des şi mai mult. In mod asemanator, porumbeii care sunt inaltati mai devreme sau care sunt inaltati in stoluri cu porumbei maturi care joaca foarte bine vor avea performante de inceput mai bune decat cei inaltati mai tarziu sau in stoluri fara porumbei maturi. Aceasta constatare sugereaza ca porumbeii pot invata prin imitatie sa joace sau sa evite sa joace.

De asemenea, exista diferente uşor observabile intre anumite familii de jucatori din aceeaşi rasa cu privire la varsta la care aceştia incep sa joace: unii joaca mai devreme – de la 5-6 luni in timp ce altii joaca mai tarziu – de la 11-12 luni. Uneori, unele familii incep sa faca snururi lungi inca de la 3-4 luni. Astfel, deoarece jocul reprezinta un efort suplimentar pentru aripi, porumbeii care joaca des şi/sau lung vor zbura mult mai putin decat cei care joaca foarte putin şi/sau rar. De aceea, in acest moment este bine sa se separe pasarile in functie de caracteristicile de zbor.

8. Indepartarea pasarilor problema
In timpul fazei in care descopera jocul pasarile il vor executa in mai multe feluri, datoria crescatorului este sa cunoasca, sa observe si sa noteze toate aceste moduri de joc. O pasare care incepe sa faca snururi prea repede nu trebuie sa ne bucure pentru ca ar putea avea nevoie de putina atentie. Daca, spre exemplu, o pasare nu isi poate controla jocul si se loveste de diverse obiecte sau de pamant in timpul executarii unui snur, trebuie inchisa, hranita bine o saptamana si zburata din nou. Daca in continuare nu isi poate controla jocul trebuie indepartata si acordata atentie celorlalte pasari. Trebuie sa te concentrezi asupra pasarilor care fac ce trebuie nu asupra celor care au probleme. Exista crescatori care nu vor sa renunte la astfel de pasari dar ei trebuie sa se gandeasca foarte bine la viitorul crescatoriei pentru ca aceste pasari (sau urmasii lor) pot avea oricand accidente mortale. De aceea, pentru a avea buni jucatori, trebuie pastrat un echilibru intre frecventa şi lungimea jocului pe de-o parte şi durata si inaltimea zborului de cealalta parte.

Aici, o greseala a fost faptul ca am avut prea multa rabdare cu pasari problema. Asta chiar si dupa ce la prima etapa o pasare foarte buna pana atunci nu a facut nici un punct pentru ca a zburat direct spre niste copaci si s-a ascuns acolo refuzand total sa participe la zbor. Am insistat sa o folosesc si la etapa urmatoare poate isi revine si rezultatul a fost tot zero. In conditiile unui lot mai numeros acea pasare nu trebuia sa ajunga pana in faza in care sa participe la concurs si, chiar si in conditiile date, ar fi trebuit incercat un pui din tura a doua in locul celei cu probleme.

O greseala este si sa avem rabdare cu pasari problema numai pentru ca au un anumit aspect exterior dorit (culoare, desen, alte trasaturi morfologice) sau numai pentrru ca pentru ca ele sunt descendentii unor reproducatori deosebiti. De multe ori, din punct de vedere al performantelor in zbor, puii nu se ridica la nivelul parintilor.

O alta greseala ar fi, dupa elimiarea unei pasari problema, promovarea unei pasari nepotrivite in stolul de zbor. Chiar daca are calitati, o astfel de pasare poate sa nu se integreze in stol si sa zboare in afara lui sau, daca are aptitudini de lider, sa rupa stolul in doua. De asemenea, o pasare noua ar putea scade durata de zbor tragand stolul in jos sau, prin cresterea vitezei de zbor, sa scada numarul de jocuri prestate de ceilalti porumbei din stol. In aceste situatii, rabdarea cu integrarea in stol a unor astfel de pasari trebuie sa fie limitata.

9. Alcatuirea stolurilor de zbor
Cand pasarile joaca incepe etapa urmatoare din dezvoltarea unui crescator. La ce varsta incep sa joace pasarile este irelevant pentru acest articol. Cand pasarile incep sa joace este momentul in care crescatorul trebuie sa observe stolul si sa lase pasarilor mai mult timp de odihna. Acum crescatorul trebuie sa inceapa sa zboare pasarile cu performante asemanatoare impreuna, sau pasari care sunt in aproximativ acelasi stagiu al evolutiei. Crescatorul trebuie sa inceapa sa zboare pasarile care joaca bine o zi da una nu, cu un adaos de grau la dieta.

Crescatorul trebuie sa noteze cand o anumita pasare incepe sa joace, cum revine la stol si cand incepe sa faca snururi. Crescatorul trebuie din nou sa aiba rabdare. Unele pasari vor ateriza imediat dupa un snur, unele nu vor sta in stol dar unele se vor comporta perfect. Pasarile trebuie sa se acomodeze cu noua lor indeletnicire, jocul. Acorda pasarilor timp …dar nu prea mult. Nu descuraja daca unele pasari nu mai tin stolul atunci cand incep sa joace sau coboara mai repede. Trebuie sa le zbori in continuare cu o zi de pauza, sa le urmaresti alimentatia si sa notezi cum evolueaza fiecare pasare in parte. Notitele din aceasta perioda vor fi foarte valoroase in viitor deci noteaza cat mai multe informatii. Astfel, poti elimina pasari problema (nu tin deloc stolul, se lasa foarte repede), care nu dau nici un semn ca si-ar imbunatati comportamentul in zbor pentru ca nu are rost sa pierzi timpul cu ele.

In aceasta perioada, o posibila greseala este cea legata de modul de lansare. Daca la antrenamente pasarile sunt eliberate pur si simplu si nu trecute prin cosul in care sunt prezentate arbitrilor inainte de etapa, trecerea prin acest cos la inceputul etapei va fi un eveniment neobisnuit. In felul acesta zborul la etapa nu este o rutina, el aduce un stres in plus si deci rezultatele pot fi pe masura de nesatisfacatoare.

10. Stabilirea orarului de zbor
Daca pasarile zboara si joaca bine au nevoie de odihna pe masura. Crescatorul o sa observe o schimbare a performantelor pasarilor atunci cand sunt odihnite. Pasarile parca au trecut intr-o treapta de viteza superioara. Acum crescatorul trebuie sa fie atent la fiecare pasare, individual. Trebuie urmarit jocul invidual si comportamentul pasarii in stol. Crescatorul trebuie sa mai reduca din alimentatie pentru ca pe masura ce se maturizeaza pasarile nu mai sunt “in crestere”. Crescatorul o sa aiba parte de frustrari pana descopera exact cam care este cantitatea corecta.

In acest sens, o greseala este si faptul ca pasarile sa fie lasate libere zilnic inainte de fiecare etapa. In aceste situatii dar mai ales ca vremea va fi nefavorabila, ele nu vor avea nici o tragere de inima sa presteze un zbor bun. Modificarea programului de zbor in asa fel incat pasarile sa aiba o zi de pauza intre zboruri poate aduce rezultate mult mai bune. In conditiile unui program de zbor stabil o zi da, una nu, o greseala poate fi si lasarea a doua zile de odihna inainte de o etapa. Prin modificare rutinei de zbor, rezultatele ar putea fi, de asemenea, nesatisfacatoare.

11. Consolidarea stolului
Atentia crescatorului trebuie sa fie concentrata la pasarile care nu fac probleme. In acest punct trebuie privit stolul in ansamblul lui. Elimina pasarile problema si concentreazate asupra celor care se descurca bine. Nu deveni prea entuziasmat de pasarile care fac snururi lungi inca de acum. Vei avansa doar atata timp cat urmaresti doar potentialul pasarilor.

In curand pasarile vor juca bine, vor forma un stol strans, vor zbura o perioada buna de timp, in concluzie se vor comporta asa cum ar trebui sa se comporte un stol de jucatori. Acum vine momentul unei noi etape in dezvoltarea crescatorului. Ai invatat deja sa ai rabdare cu pasarile tinere si stii ca pasarile trebuie eliminate cand nu stau in stol, se lasa prea repede sau cad. De asemenea, am discutat putin despre hranire. Pasarile au inceput sa joace si ai invatat sa iei notite asupra comportamentului pasarilor si sa recunosti diferite tipuri de joc. Ai invatat ca pasarile trebuie odihnite o zi si cel mai important ai inceput sa vezi potentialul pasarilor.

Acum pasarile incep sa faca ceea ce un jucator ar trebui sa faca. Ai eliminat stresul si durerile de cap dar, in schimb, pasarile trebuie odihnite mai mult. Aceasta parte este destul de greu de suportat pentru crescator deoarece erai invatat sa te bucuri de zborul lor aproape zilnic. Acum trebuie sa ai din nou rabdare, este foarte stresant pentru un crescator sa nu isi zboare pasarile doua zile.

Opinia conform careia este de dorit ca porumbeii sa joace din primul an pentru ca altfel concursul cu tineretul este compromis este valabila si pentru ca nu ne putem permite sa pastram toti puii cu zbor bun in speranta ca poate vreunul dintre ei va juca lung in anul 2 sau 3 pentru ca astfel deregleaza ciclul de crestere. Noi ne dorim ca aceeasi porumbei sa fie in stare sa zboare si sa si joace pentru a putea fi folositi la concursurile cu pui din primul an. Apoi, ei urmeaza sa isi imbunatateasca performantele la concursurile cu maturi din anul urmator si, in final, cei mai buni sa poata fi folositi ca reproducatori la matca.

Atentia crescatorului trebuie sa fie indreptata spre calitatea jocului (lungimea snurului) si spre cum se comporta stolul, ca si echipa. Felul jocului (frecventa şi lungimea lui, numarul, marimea şi rapiditatea rotatiilor) este o trasatura importanta in aprecierea porumbeilor din rasele cu aptitudini de joc. O mare atentie trebuie acordata liderului de stol, pasarea care influenteaza cel mai mult stolul. O astfel de pasare poate face ca stolul sa zboare mai repede si pasarile din stol sa joace mai rar. De asemenea, o astfel de pasare poate face ca stolul sa zboare mai putin si, astfel, sa presteze mai putin in aer, lucru care, de asemenea, nu e de dorit.

Pasarile sunt inca tinere deci notitele raman obligatorii. Atentie mare la cum reactioneaza la diferite tipuri si retete de hranire si cum evolueaza dupa diferite perioade de odihna. In acest punct pasarile vor incepe sa joace mai repede, mai lung si mai des. Unele pasari care nu aveau probleme vor incepe sa piarda controlul jocului. Din nou trebuie eliminate pasarile care nu isi pot controla jocul si care nu reusesc sa tina pasul cu stolul. La fel, deja trebuie eliminate pasarile care nu prezinta intentia de joc deoarece in echipa de concurs nu este loc decat pentru cele mai bune pasari, cele care pot puncta la toate capitolele. Vor fi situatii diferite, performantele pasarilor vor varia inca mult de la un zbor la altul. Acum notitele despre hrana si odihna incep sa devina utile.

Noteaza ce este potrivit si ce nu pentru stolul tau. Daca o pasare are performante mai slabe trebuie retrogradata intr-o echipa mai slaba si daca nici aici nu merge trebuie eliminata. Deja trebuie sa incepi sa ai tot mai putina rabdare cu pasarile problema. Este destul de greu pentru crescator sa fie exigent cand pana acum a fost invatat sa aiba rabdare. Crescatorul trebuie sa invete sa aiba rabdare cu pasarile foarte tinere si mai putina rabdare cu pasarile tinere. Pentru a putea evolua trebuie sa poti renunta la pasarile care erau bune in urma cu cateva luni si care acum nu mai au performantele dorite. In continuare tineti notite si aveti putina rabdare cu pasarile care nu au performantele dorite. Acum incep sa se aleaga pasarile foarte bune. Pastrati “crema” si eliminati pasarile cu performante mai slabe. Deja rabdarea trebuie sa fie depasita foarte usor si pasarile cu probleme eliminate mult mai repede. Deja nu mai este timp pentru cele care nu ating anumite performante sau sunt foarte inconstante.

12. Pregatirea de iarna
Acum ai o echipa aproape matura cu performante bune. Trebuie sa ai foarte putina rabdare. Toate pasarile din echipa trebuie sa isi fi castigat locul. Hrana adecvata este un domeniu in continua evolutie. Cantitatile si tipul de hrana trebuie sa se schimbe pe masura ce se schimba anotimpurile. Cand vremea se raceste pasarile au nevoie de mai multa hrana pentru a se incalzi. Odata cu racirea vremii incep sa fie tot mai multe zile improprii zborului si atacuri ale rapitoarelor. Trebuie sa accepti ca programul de zbor o sa fie de acum dictat de vreme si rapitoare. Trebuie sa privesti stolul foarte exigent si sa fii foarte critic in ceea ce priveste performantele individuale de joc cat si evolutia stolului in ansamblu. Pasarile din lotul de concurs trebuie sa fie mereu sub microscopul crescatorului pentru a putea ramane in echipa. Crescatorul trebuie sa fie constient ca pregatirea pasarilor pentru iarna le va afecta performantele. Cel mai important lucru pentru crescator in perioada iernii este daca sa isi zboare pasarile sau nu. Daca pentru o secunda ai sentimentul ca nu ar trebui sa le zbori in ziua respectiva tine usa cotetului inchisa.

Daca pierzi echipa sau membri din ea ai pierdut toata munca de pana acum si nu se merita riscul. Astfel, unii porumbei joaca mult mai rar in conditii de vant puternic, situatie cand nu şi-ar putea controla jocul prea bine, ceea ce ar putea constitui o adaptare care le creşte rata de supravietuire. Zborul pe vant puternic sau schimbator este periculos si pentru ca, daca pasarile reusesc sa treaca de un anumit palier de inaltime si se ridica la inaltime foarte mare, pot fi duse departe de crescatorie. De asemenea, este de mentionat ca inaltatul iarna pe zapada nu este relevant pentru ce poate cu adevarat un jucator. Pur şi simplu, prin reflexia luminii, zapada “fura ochii” şi la porumbei iar unii dintrei ei pot sa cada. Cel mai probabil acest lucru inseamna ca unii dintre ei sunt in stare, cand joaca, sa aprecieze distanta pana la sol şi astfel sa işi controleze jocul, calitate pe care o pierd iarna in prezenta zapezii.

In ceea ce priveste rapitoarele vor fi zile cand iti vine sa renunti la porumbei. Vei fi furios cand o rapitoare iti ia cea mai buna pasare. Presupun ca, pentru rapitoare, cele mai bune pasari au gust mai bun decat restul pasarilor. Daca incepi sa pierzi pasari la atacurile rapitoarelor trebuie sa inchizi neaparat stolul. Daca iti dai zburatorii hrana rapitoarelor trebuie sa te gandesti ca poate ai hranit rapitoarele cu niste viitori reproducatori foarte buni. Este greu sa ai jucatori si sa nu ii poti zbura dar trebuie sa iti protejezi investitia.

13. Zborul cu maturii
O alta greseala facuta frecvent este lipsa unui compartiment separat pentru lotul de maturi. De aceea, este de dorit ca stolul folosit la zborurile cu maturi sa aiba propriul compartiment. Cand timpul o permite din nou si incepi zborul cu lotul de acum matur trebuie sa acorzi atentie stolului ca si intreg, sa analizezi fiecare aspect al echipei. Trebuie sa vezi cum era echipa inainte de pauza si cum este dupa pauza. Trebuie sa vezi ce se intampla cu echipa: care sunt pasarile care declanseaza jocul, care sunt pasarile care tin stolul sus, care sunt pasarile care joaca cel mai mult si care sunt pasarile care creeaza probleme. Trebuie sa ai foarte putina rabdare cu pasarile problema in lotul de maturi. Crescatorul trebuie sa fie in stare sa retrogradeze o pasare care era buna inainte dar acum are probleme si daca tot nu face fata sa o elimine.

Cand pasarile mature zboara atentia crescatorului trebuie sa fie indreptata in sus, spre stol. Trebuie luate notite in timpul zborului, noteaza tot ce ti se pare important in timpul zborului. Pe masura ce avansezi in acest sport o sa stii ce este cu adevarat important de notat in timpul zborului dar, ca si incepator, iti sugerez sa notezi totul. Studiaza notitele si vezi daca exista cumva un tipar al performantelor.

Schimbarea alimentatiei are cel mai mare impact asupra lotului de pasari mature. Trebuie sa observi care modificari sunt bune si care nu. Schimbarile de hranire nu afecteaza pasarile imediat, tine minte ca daca ai schimbat cantitatea sau tipul hranei efectul se vede dupa 7-10 zile. Trebuie sa accepti ca incercarile legate de hranire dureaza si nu poti trage imediat o concluzie legata de ce este bun si ce nu pentru lotul tau. Notitele sunt in continuare obligatorii. Noteaza cantitatile si tipul de hrana in fiecare zi, daca este zi de odihna sau de zbor, performantele pasarilor la fiecare zbor, conditii meteo in ziua de odihna si in ziua de zbor, timpul de zbor si ora la care ai eliberat pasarile. Vei invata astfel foarte multe despre pasarile tale si potentialul lor ca si pasari mature.

Trebuie sa folosesti un supliment de hrana pe langa dieta obisnuita. Suplimenteaza hrana cand pasarile se simt usoare in mana si trebuie sa recastige in greutate. Crescatorul trebuie sa se concentreze pe cantitatea de hrana si pe timpul de zbor. Daca au perfomante bune trebuie sa privesti atent stolul de doua ori pentru ca deja nu doresti doar performeri de cea mai buna calitate ci urmaresti si viitori reproducatori, deci trebuie sa fie pasari cat mai constante.

14. Alegerea reproducatorilor
Alegerea pasarilor pentru reproductie este cea mai interesanta si in acelasi timp cea mai dezamagitoare parte a cresterii jucatorilor. Este oarecum o loterie pentru ca, prin alegerea lor, scazi sigur nivelul echipei de zbor dar nu stii daca rezultatele ca reproducatori vor fi la fel de bune. Totusi, scopul zborului cu jucatori este sa ai o echipa de campioni deci ca sa avansezi trebuie sa tragi putin in jos lotul de maturi. Din nou trebuie sa apelezi la notite sa vezi cu ce pasari poti completa lotul pentru a atinge un nivel cat mai mare al performantelor. Trecerea pasarilor la matca va ruina mai mult ca sigur sansa lor de a reveni vreodata la nivelul echipei de zbor. Daca rezultatele la matca nu sunt satisfacatoare si nu reusesc sa revina ca pasari bune pentru concurs trebuie eliminate. Este foarte greu de acceptat ca ai scos cele mai bune pasari din echipa si acum trebuie sa le elimini. Este un lucru care trebuie acceptat pentru ca trebuie sa iti folosesti toate sansele de a creste procentajul de pasari foarte bune in crescatorie.

Viitorii reproducatori trebuie sa fie nu doar constanti dar sa se si evidentieze prin performante. O sa recunosti sigur un reproducator atunci cand il vezi. Astfel de porumbei, care au un joc lung şi care nu cad, au un foarte bun control al jocului. Cel mai probabil ca acest control se bazeaza pe aprecierea distantei fata de sol şi pe posibilitatea de a se opri atunci cand e necesar sau pe obisnuinta de a juca o anumita lungime. Totusi, unii dintre ei ar putea sa cada mai ales cand sunt in perioada de imperechere, cand sunt inaltati dupa o perioada de repaus mai lunga (işi pierd controlul jocului), cand joaca de la inaltimi prea mici sau cand intalnesc in calea lor un obstacol (de exemplu o casa). In schimb, daca sunt inaltati mai rar, unii porumbei joaca mai rar şi mai scurt (şi bineinteles, numai cad sau cad mult mai rar). Nu trebuie uitat ca exista porumbei care cad tarziu, dupa 2-3 ani sau chiar mai tarziu probabil pentru ca aceştia işi pierd controlul jocului cu inaintarea in varsta. De aceea, astfel de evenimente trebuie considerate doar accidente intamplatoare atat timp cat nu se repeta. Gasirea unui echilibru privind periodicitatea zborurilor favorabila fiecarui porumbel in parte tine de experienta fiecarui crescator de jucatori.

In lotul de reproductie nu ar trebui sa existe pasari care cad. Trebuie sa iti pui intrebarea daca se merita sa ingrijesti in fiecare an tot mai multi pui care cad. Raspunsul este sigur, NU. Daca acorzi atentie unei pasari care a avut un accident este bine dar prea multa atentie acordata pasarilor care cad iti distrage atentia de la pasarile care nu fac probleme. Tocmai pentru a preintampina aparitia unor astfel de porumbei (posibile viitoare victime), ar trebui pastrati ca matca doar acei porumbei cu un joc lung, stabil si executat la o inaltime suficient de mare (apreciata cel putin ca inaltimea medie de la concursuri). Astfel, nu toate pasarile cu joc bun ar trebui sa aiba prioritate la reproductie ci numai acelea care dovedesc dupa un ciclu de 2 ani cel putin, ca au un joc bun si stabil. Prin “stabil” se intelege acel joc ce nu degenereaza in cazaturi, pericol existent la toti porumbeii jucatori dar mai ales la cei care joaca devreme. De aceea, ca mod de organizare a selectiei intr-o crescatorie de porumbei jucatori, consider ca porumbeii trebuie selectati pentru reproductie numai dupa varsta de 2 ani. Pana atunci, aceste pasari pot fi la lotul de zbor sau pot fi foarte bune doici ale puilor porumbeilor de la matca.

15. Realizarea perechilor de reproducatori
In realizarea perechilor de reproducatori nu trebuie uitat ca, in aprecierea jucatorilor dupa cele doua trasaturi de baza: calitatea jocului şi calitatea zborului, cele mai bune exemplare sunt cele care sunt heterozigote pentru formele extreme ale acestor doua trasaturi. Astfel, daca imperechem intre ei porumbei cu un joc foarte bun (uneori prin consangvinizare), in timp vom ajunge la porumbei cu un zbor scurt şi cu joc pana la pamant, trasatura care este de evitat. In mod asemanator, prin imperecherea numai a unor porumbei cu zbor bun şi joc scurt vom obtine linii care vor zbura din ce in ce mai bine dar nu vor mai avea joc, situatie de asemenea de evitat. Aceste doua tipuri de selectie unilaterala (porumbel bun cu porumbel bun dupa doar un singur caracter din cele doua) sunt cele mai facile moduri de selectie. Modul de selectie care urmareste in acelasi timp ambele caracteristicile mentionate anterior este mult mai dificil dar este singurul viabil pentru obtinerea unor porumbei cu performante echilibrate. In acest sens, exemplarele cele mai apreciate din punct de vedere al performantelor lor, cu un bun echilibru intre joc şi zbor, le putem obtine mai ales imperechind porumbei cu un joc mai bun comparativ cu zborul lor cu porumbei cu un zbor mai bun decat jocul pe care il au.

16. Compararea propiilor pasari
Pentru a putea studia pasarile proprii trebuie sa ai cu ce sa le compari. Daca nu vezi cu ochii tai un stol bun nu iti poti stabili niste standarde pentru pasarile proprii. Trebuie sa iesi din crescatoria proprie si sa urmaresti cat mai multe stoluri ale altor crescatori. Incearca sa afli de la ei ce urmaresc la stolul lor, ia notite in timpul zborului si compara cu ce ai notat referitor la stolul propriu. De asemenea, cheama alti crescatori sa urmareasca pasarile tale si sa iti lase impresii. Fii pregatit sa te critice, fii deschis si disponibil sa inveti din asta. De aceea, o mare greseala ar fi sa ajungi sa crezi vreodata ca stii tot ce e de stiut si ai invatat tot ce era de invatat despre sportul cu porumbeii de joc.

17. Incheiere
Trebuie sa fii mereu pregatit pentru dezamagiri si sa te adaptezi. Pasarile nu vor zbura la capacitate maxima de fiecare data. Ca si crescator matur trebuie sa iti poti reveni dupa esecuri si sa faci schimbari. Daca nu esti adaptabil ramai blocat si nu mai poti evolua. Schimbarea poate fi foarte simpla, precum reducerea hranei, adaugarea unui supliment nutritiv sau o zi de pauza in plus. Ca si lot matur pasarile s-au schimbat si ele. Crescatorul trebuie sa se adapteze pasarilor si sa schimbe din nou cantitatile si tipul hranei. Dupa zboruri foarte epuizante pasarile au nevoie de o zi in plus de odihna. Ai grija sa schimbi metoda de antrenament de la pasarile tinere la cele mature si sa faci diferenta intre aceste doua categorii.

Pentru un incepator notitele sunt extrem de importante. Si eu am citit notite vechi de multe ori pentru a vedea daca este o decizie buna sa fac o anumita pereche. Am avut la un moment dat o pereche care se potrivea foarte bine. Am decis sa desfac perechea si sa ii incerc cu multe alte pasari. Credeam ca iti amintesti usor o pereche foarte buna dar nu a fost asa. A trebuit sa caut in notitele vechi sa pot vedea rezultatele puilor si sa refac perechea. De fapt am reusit sa gasesc inca o pereche potrivita cautand in notite sa refac prima pereche.

Ai crescatoria, ai antrenat pasarile tinere, le-ai separat pe echipe, ai experimentat cu hranirea in mod constant, ai ajustat zborul si hranirea, ai recunoscut diferentele intre pasarile tinere si cele mature, ai ales pasarile pentru matca, le-ai imperecheat si ai scos pui iar acum ciclul se repeta. Folosesti regulat notitele sa fii sigur ce merge si ce nu pentru a imbunatati diferite aspecte: jocul, inaltimea de zbor, durata zborului. De fiecare data revino la notitele anterioare si modifica metoda acolo unde ai sesizat greseli. Notitele iti vor salva mai mult timp decat iti imaginezi. Urmareste alte crescatorii si vezi diferite metode de administrare a crescatoriei. Cel mai important este sa fii deschis la informatii noi, sa tii gura inchisa si sa inveti tot ce se poate despre cresterea jucatorilor. Ai rabdare, fii adaptabil si vei ajunge departe in dezvoltarea ta ca si crescator de jucatori.
Abaterile de la metoda de crestere prezentata si trecute in articol ca si greseli ne apartin in totalitate.

Dina Mergeani si Valentin Tanase.

92 comentarii la “Evolutia unui crescator de porumbei de joc”

  1. Extrem de interesant !
    Felicitări domnilor Dina Mergeani şi Valentin Tănase pentru efortul depus cât şi d-lui administrator pentru publicare.

  2. Un articol plin de sfaturi frumoasesi si invataminte care pot fi luate in serios de orice crescator !Felicitari!
    Am o singura nedumerire ,dar o tin pentru mine ,binenteles !

    Roby C.

  3. Bravo, baieti !!! Un articol care vine exact la timp. Putine mai sunt de spus, dar multe de discutat si de aprofundat pe seama lui.

  4. Rog toti columbofilii care intra la comentarii , sa vorbeasca frumos si sa – si vada fiecare de treaba lui !
    Cei cu Jucatori de Galati clasici , au lumea si limbajul lor , cei cu Zburatori de Galati – varietate in cadrul rasei , au regulile lor si principiile lor .
    Este loc sub soare pentru toata lumea , mai ales ca este demonstrat stiintific , cu dovezi clare , ca ambele varietati au existat inca de la inceputuri .
    Lasati ura dintre cele doua tabere la o parte si incercati sa va purtati civilizat si sa discutati constructiv .

    Felicit , pe cei doi autori ai acestui articol !

  5. Prima mare observatie care se poate face si peste care nu avem voie sa trecem, este titlul : “Evolutia unui crescator de porumbei de joc”. Am spus-o de multe ori de cand postez pe site: evoluezi ca si crescator odata cu pasarile tale si ele odata cu tine. Este abordarea corecta care duce la performanta durabila. Succesele pasarilor tale se intampla intai in mintea ta. Trebuie sa dispui de cunostiinte in f.multe domenii ca sa le poti evalua corect, ca plusuri si minusuri, sa-ti stabilesti in functie de aceste evaluari, obiecive precise si realiste mai ales. Pasarile sunt f maleabile ,cand ceea ce vrei de la ele se afla in coordonate realiste…. sunt totusi fiinte, nu obiecte si exista fizic in niste parametrii anatomici si fiziologici, pe care inainte de a te apuca sa-i modifici inspre directia dorita de tine trebuie sa le cunosti f. bine.

  6. Un articol interesant si instructiv, drept pt care cei 2 semnatari merita felicitari, dar de la teorie pana la transpunerea ei in practica este un drum deosebit de anevoios. Pt a putea pune in practica toate aceste invataminte ai nevoie de f mult timp dedicat porumbeilor, deci nu-ti raman decat 2 variante ocupationale: pensionar sau rentier.

  7. D-le George (pct.4) nu pot decat sa salut demersul d-voastra. Va asigur ca nu am nici cel mai mic resentiment fata de crescatorii Zburatorilor baltati. Am insa serioase rezerve ca in spatele afirmatiei : – “varietate in cadrul rasei” s-ar afla ceva … “demonstrat stiintific , cu dovezi clare”. Va invit deci, in spiritul celui mai deschis si civilizat dialog constructiv posibil, sa ne expuneti aceste dovezi.

  8. In alta ordine de idei, d-le George – si sper sa-mi dati dreptate ! – v-as ruga sa continuam discutia la topicul : http://www.porumbei.ro/jucatorii-de-galati/ ,unde de fapt este si firesc… si sa-i lasam pe colegii nostri interesati de problematica expusa in articol, sa-si continue dezbaterile la subiect. Va multumesc !

  9. Metoda de fata ar putea fi adaptata si zburatorilor dar acolo este alta poveste. Un crescator care nu este interesat de joc nu cred ca are mare lucru de invatat de aici. Ce este prezentat mai sus se refera strict la jucatori, poate pe viitor vom reusi sa punem cap la cap si materialele legate de zburatori.

  10. Aceste dovezi , mai mult decat clare , etc. , au fost aduse pe parcursul celor 400 de comentarii ale topicului legat de Galateni si pe tema caruia s-a discutat timp de o luna , pana zilele trecute .
    Eu stiu ca pentru a face circ pe internet , este nevoie de cel putin doua persoane ; spre dezamagirea dumneavoastra domnule Cocu , eu nu sant dispus sa fiu a doua persoana si din acest motiv o sa va las sa vorbiti singur !
    Singurii care stapanesc toate aceste capitole :
    – construirea crescatoriei ;
    – achizitionarea primilor pui ;
    – antrenamentul ;
    – stabilirea orarului de zbor ;
    – consolidarea stolului ;
    – zborul cu maturii ;
    – alegerea reproducatorilor ;
    – realizarea perechilor de reproducatori ;
    – etc. , sant campionii , care an de an demonstreaza in competitii oficiale , ca sant cei mai buni , impletind cu maestrie , teoria cu practica !

    Rezultatele bune si foarte bune , realizate constant in Competitii Oficiale , iti dau un anumit statut si iti dau dreptul sa vorbesti , pe romaneste sa dai sfaturi .
    Asa se intampla in orice domeniu .
    Pe dumneavoastra domnule Cocu va intrebat cineva acum o saptamana ,, ce rezultate oficiale ati realizat in ultimii 5 ani ” si ati raspuns ca ati luat un loc 1 in epozitie , la frumusete , cu o breaza si atat !
    Este ultima mea interventie , sper la fel sa procedati si dumneavoastra si din aceasta seara sa lasam sa intre la comentarii , dar mai ales sa dea sfaturi , columbofilii cu rezultate oficiale notabile .
    Este singurul mod in care se pot promova valorile !

  11. Raspunsul care mi l-ati cerut mie domnule Cocu , vi l-au dat mari campioni , ca domnii Mateescu , Torino , Barboianu , etc. !
    Ce rost mai avea sa reluati aceste discutii acide , cu rol de a perturba atmosfera ?
    Va rog , incetati domnule Cocu ; daca nu o faceti pt. mine , faceti – o pentru binele columbofiliei !
    Adio .

  12. Ei, iata !……. cum creste putin nivelul de abordare al pasiunii noastre, printr-un articol “cu tinuta”, scris cu competenta si realism, cum incep sa apara si comentariile inteligente ! Felicitari d-le Tanasescu (pct.6), ai pus degetul pe rana ! Principiul enuntat de autorii articolului este acelasi pentru toti acei crescatori care au ales sa se ocupe de acele rase care sunt caracterizate prin PERFORMANTE SPORTIVE, binenteles grupate in mai multe directii distincte:
    – 1. intoarcerea in cel mai scurt timp la columbarie – porumbeii voiajori
    – 2. rezistenta fizica in zborul in altitudine deasupra columbariei – diversele rase de zburatori
    – 3. maniera acrobatica a zborului – diversele rase de jucatori si rolleri
    – 4….. – 5….. – 6…..-n ….diferite alte tipuri si maniere particulare, masurabile si comparabile, de functiuni DINAMICE, pe care le pot efectua prietenii nostri cu pene : plonjari, planari, ascensiuni verticale, vanatoare de femele, intrecere cu rapitoare,etc…etc.
    Aceste functiuni dinamice, cum le-am numit exista, mai mult sau mai putin pregnant, in zestrea genetica a fiecarei rase. Aici incepe… ” EPOPEEA” crescatorului care a ales sa ia o susa, o mica populatie, din una din rasele mentionate si sa o dirijeze spre performanta. Asta inseamna : pasiune, cunostiinte, munca, bani, timp, sacrificii, etc…. Ca sa ne facem o ideea cat de cat, a ce inseamna performanta adevarata in sportul asta, putem apela la teoria multimilor. Si putem spune : Multimea celor care reusesc sa faca performanta se afla la intersectia multimii celor pasionati, cu cea a multimii celor cu cunostiinte si cu cea a multimii celor dispusi sa munceasca mult si cu cea a celor cu ceva bani de investit si cu cea a celor cu suficient timp si cu cea a celor dispusi sa faca diferite sacrificii (familie, distractii chiar sanatate), etc. Ca sa va deprim total, daca nu ati facut-o singuri citind pana aici, multimea rezultata la intersectie este extrem de mica, mult prea mica fata de numarul celor implicati. Ca sa ai sanse sa fii acolo (la intersectie) trebuie sa ai “scoruri” cat mai mari la fiecare dintre ele. DAR……..si aici vine partea buna : poti compensa “scorurile” mici la unele, marindu-ti “scorurile” la altele. Asa ca sanse sunt….. ;-) Trebuie sa obsevam insa ca, pe cand de selectiv este drumul spre acea mica zona, pe atat de mare este si tentatia unora, cu scoruri 0 la una sau mai multe cerinte, sa gaseasca scurtaturi spre gloria nemeritata !

  13. Un foarte bun ghid pentru cine isi doreste sa creasca porumbei jucatori.Sigur ca,asa cum inspirat sublinia si Bogdan,aplicarea lui intocmai ar insemna sa nu mai ai alta ocupatie.Ce-i insa important de retinut este esenta acestui material care face trimitere la corecta intelegere a trasaturilor fiziologice ale raselor de porumbei jucatori fata de alte rase.Cresterea,antrenarea,hranirea ori selectia genului asta de porumbel trebuie tratata diferentiat fata de aceleasi aspecte cu referire la altfel de rase.Aparent toti porumbeii,intr-o acceptiune cvasigenerala,ar avea aceleasi cerinte si nevoi.In realitate,porumbeii jucatori,porumbeii zburatori,voiajorii ori cei de ornament trebuie intelesi si “descifrati” diferentiat raportat primordial la insusirile lor fiziologice.
    La porumbeii jucatori,indiferent ca vorbim de tot felul de rolleri,jucatori galateni,rolleri de Birmingham ori alte rase de joc,manifestarea jocului tine de zestrea genetica a acestora.Antrenamentul sau hranirea adecvata sunt de natura a potenta ceea ce exista in bagajul ereditar al unei rase,dar nu pot evidentia ceva pentru care nu exista o predispozitie genetica.

  14. Articol bun, pacat ca acest domn dina mergeani isi da interesu doar cand are un scop…reclama binenteles. Nu sunt carcotas, nu sunt invidios nu sunt rau… dar eu i-am trimis dansului niste mailuri in care l-am rugat sa imi spuna niste crescatori de ornament din Constanta pentru ca nu puteam sa devin membru al Asociatiei Crescatorilor de Animale de Genoteca “Litoral 2010” si trebuia deci sa detin niste porumbei de ornament iar rasele pe care vroiam sa le detin din pacate nu prea le gasesc aici la mine in oras sau cel putin cei care le au nu folosesc internetu. Nici macar nu am primit un raspuns “salut tinere nu cunosc pe nimeni imi pare rau”, dar pe internet….articole grupa mare…”in folosul crescatorilor si al tinerilor” mda…

  15. Ma bucur foarte mult ca a aparut acest articol, eu, dorind sa devin si eu un crescator de jucatori si sa particip la concursuri cu ei, prin acest articol, pot macar sa evit o parte din greselile pe care sigur le voi face. Fara suparare domnilor crescatori cu rezultate notabile care va certati online pentru problemele personale, sau legate de rase. Eu ca necunoscator nu as baga niciodata in aceeasi oala o rasa de jucatori cu una de zburatori, odata ca cele 2 tipuri sunt foarte diferite si nu fac decat sa incurce rasele intre ele. Daca s-a dorit o rasa de Galateni de zbor, DE CE NU II FACETI UN STANDARD DE DOAMNE AJUTA SI SA OMOLGATI RASA, nu credeti ca acest lucru ar face ca aceste “mici” probleme care sunt de fapt foarte mari dupa cate vad eu, ar inceta. Va mentionez ca nu sunt crescator de jucatori de galati si nici nu am de gand sa devin, dar, vrand nevrand tot la MAREA PROBLEMA A JUCATORIULUI VS. ZBURATORULUI DE GALATI. Mai bine ati incerca sa completati acest articol prin comentarii, nu sa va certati, poate in felul acesta reusiti sa mai adunati si voi 1-2 columbofili care ar dori sa participe la concursuri cu GALATENII, si in felul acesta a-ti mai micsora numarul de porumbei nezburati in expozitii.

  16. Cosmin: reclama la ce? Vezi tu vreun porumbel oferit spre vanzare sau vreo invitatie la un site anume? Si eu ignor zeci de mailuri pentru ca daca as sta sa raspund la toate mi-ar trebui 24/24, 365/365. Scuzati-ma dar multi sunt si lenesi, sectiunea Columbofili e plina de crescatori din tote judetele, deci daca chiar vrei sa gasesti pe cineva, iti dai interesul si gasesti.

    “Articole grupa mare”? Este o reactie penibila la un articol muncit. Ma depaseste…

  17. Un articol complet . Avem numai de invatat de aici . Tot rescpetul pentru domnii Dina Mergeani si Tanase Valentin !

  18. Culmea culmilor! Dina isi face reclama. Intrebarea e la ce? Poate isi cauta pacienti(el fiind doctor), ca nu cred ca ati intalnit pe undeva anunturi ca vinde porumbei. Daca s-ar face un top al “samsarilor de porumbei” dupa primele 10 pozitii ar mai urma apoi cateva sute locuri libere si apoi il putem trece de Dina.

  19. Cu riscul sa par penibil, il rog pe Andrei sa-mi accepte postarea asta, promit sa nu mai raspund unor personaje neidentificate si pe probleme off-topic. Domnule George, nu stiu de unde ati tras concluzia ca eu as fi responsabil cu circul si comentariile acide. In com.8 si 9 , dimpotriva am fost mult mai respectuos decat o meriti si te-am invitat pe topicul firesc (“ruleta ruseasca”) sa-mi detaliezi acel … “este demonstrat stiintific”… Binenteles ca nu ai onorat (nu am gasit alt termen in graba !) aceasta invitatie pentru ca … nu-i asa?… ce impact poate avea o cofarita cu rochiile in cap, daca nu e pe prima pagina ? De fapt nici nu ma asteptam sa produci ceva palpabil, fiindca vorba aia : de unde nu e, nici dumnezeu nu cere !… M-ai convins inca de la alin.2 al comentariului 4 :
    “Cei cu Jucatori de Galati clasici , au lumea si limbajul lor , cei cu Zburatori de Galati – varietate in cadrul rasei , au regulile lor si principiile lor .” … Pai daca suntem 2 lumi diferite, vorbim limbi diferite, avem reguli si principii diferite…. ce varietate in cadrul rasei vrei ? Dumneata te auzi ce spui ?….sau te citesti ce scrii ?

  20. Cam asta este schimbul de mesaje intre mine si Cosmin si, dupa cum lesne se poate vedea, nu a fost neglijat deloc. Pana la urma urmei, vorba lui “porumbei.ro”, fiecare trebuie sa se ajute si singur.

    Cu stima.

    From: Dina Mergeani
    Subject: Re:
    To: “Vladulescu Cosmin”
    Date: Friday, December 10, 2010, 7:49 PM

    Cand iti gasesti porumbei de ornament te asteptam.

    Regards,
    Dina Mergeani

    From: Vladulescu Cosmin
    Subject: Re:
    To: “Dina Mergeani”
    Date: Wednesday, December 1, 2010, 2:22 AM

    Cresc porumbei dar momentan nu am nimic de ornament decat niste voiajori sport. Am sa las pagina de sunphoto sa vedeti si ce am. Vreau in schimb la primavara sa achizitionez multi Voltati Indieni, Caucazieni Siberieni si Nord Caucazieni. Daca cunoasteti pe cineva in Constanta care are Voltati Indieni si aveti nr de telefon chiar mi-ar fi de ajutor daca mi-l dadeati si mie.
    http://vladulescucosmin.sunphoto.ro/Voiajori_sport

    From: Dina Mergeani
    Subject: Re:
    To: “Vladulescu Cosmin”
    Date: Monday, November 29, 2010, 10:37 PM

    Ca sa devii membru trebuie sa cresti porumbei sau iepuri sau gaini. Astept detalii despre tine.

    Regards,
    Dina Mergeani

    From: Vladulescu Cosmin
    Subject: Re:
    To: “Dina Mergeani”
    Date: Monday, November 29, 2010, 7:01 PM

    Salut si mersi mult de raspuns in primul rand. Pai, ajuta-ma te rog sa devin membru al asociatiei litoral 2010 ca nustiu unde sa intru si ce sa fac. Trebuie sa fiu membru cotizant ?
    Eu ma numesc Vladulescu Ionut Cosmin, sunt din Constanta si am 26 de ani.

    From: Dina Mergeani
    Subject:
    To: Vladulescu.Cosmin@yahoo.com
    Date: Monday, November 29, 2010, 7:22 AM

    Salut Cosmin,

    Ca sa devii membru al site-ului trebuie sa devii mai intai membrul al asociatiei Litoral 2010. Pentru mai multe informaiti astept intrebari.

    Regards,
    Dina Mergeani

  21. Bun articolul, dar nu sunt de acord in primul rand cu paragraful 15. “Realizarea perechilor de reproducatori”si nici cu tratarea porumbeilor cu antibiotice preventiv { o faci degeaba }in rest totul e OK.

  22. Porumbei.ro nici bianca dragusanu sau andrea tonciu cand ies un public nu vand porumbei sau orice altceva ca sa zici ca isi fac reclama….simpla lor aparitie pe ecranele tv este o reclama pentru ele insusi datorita prostiilor care le spun. Domnul Dina mergeani nu spune nici o prostie (sa nu cumva sa se inteleaga ca am enumerat persoanele de mai sus pentru ca si domnul ar spune prostii, am zis de cele doua pitipoance pentru ca pe ele le vad mai mereu ca isi dau in petec la tv), ce face dansul este foarte frumos, pe mine ma deranjeaza ca aici pe site poate sa isi dea interesu in folosul nostru a tuturor…..ca sa ajute un tanar care nu are experienta in schimb, ajuta-te singur. Dece ?…acolo pe mail nu vede nimeni ca ma ajuta nu ? Ma ajut si singur ca nu sunt bou si handicapat, stiu sa citesc. Dar nu cred ca trebuie sa iti reamintesc ca dumnealui cunoaste columbofili de N si N ori mai multi ca mine, putea sa imi lase macar niste numere de telefon, nu aveam nevoie sa sune dansul pentru mine sau sa se intereseze.
    Asta e mentalitatea la romani, m-am obijnuit cu ea. Cand am zis ca isi face reclama am vrut sa zic ca aici daca incerci sa ajuti, te vede toata lumea si stii cum se zice “bravo domnule x….excelent articol”

    Porumbei.ro ..daca urmaresti ce a transcris dumnealui, ai sa vezi ca la final am cerut niste nr de telefon daca poate sa ma ajute. Am primit raspuns tipic oamenilor de la ghiseu care vad N si N de oameni zi de zi “trebuie sa ai iepuri, gaini si porumbei de ornament”. Stiam de porumbei de ornament ca doar deaia am si cerut nr de telefon :)….dar dansul era cel mai indicat sa imi intinda o mana de ajutor :)…in fine.
    Felicitari Domnule Dina Mergeani, folositor articol, multumim.

  23. Salut Cosmin,

    Dupa cum stim amandoi, ai intrat pe site-ul Asociatiei din Constanta din care eu fac parte si al carui site il administrez. Acolo, la fiecare membru in parte, sunt trecute rasele din crescatorie. Dat fiind ca nu imi aduc aminte ca vreunul dintre ei sa creasca rasele care te intereseaza pe tine insemna ca este destuld e probabil sa nu stiu columbofili din Constanta care cresc asa ceva.
    Dupa cum scriai pe site pana adineauri la rubrica “Cumpar”(si vad ca acum ai modificat deja) stii si singur ca acele rase nu se gasesc in zona noastra. Asa ca, ce te asteptai de fapt, sa dau telefoane in tara in stanga si in dreapta sa intreb cine creste rasele dorite de tine numai pentru ca m-ai contactat pe mail? Sincer cred ca exagerezi.

    Politicos din partea ta ar fi fost sa imi fi spus ce ai de spus intr-un mesaj privat. Faptul ca ai ales sa te razboiesti cu mine in public este doar alegerea ta.

    Cu stima.

  24. Observatii la com.10 al d-lui Tanase Valentin :
    – binenteles ca privind prin prisma obiectivelor specifice oricarei alte categorii, metoda prezentata in articol trebuie modificata de fiecare din cei care cresc o categorie sau alta din rasele de porumbei, pe care le defineam la com.14.
    – daca ne raportam insa la pricipiul in sine si la succesiunea etapelor, exista f.multe similitudini pe care le putem considera general valabile: – abordarea calma si realista, cu tinte tangibile, – construirea cotetului, adaptat necesitatilor si scopului, – achizitionarea pasarilor (de preferinta pui) pe baza unor criterii adecvate scopului, – acumularea cat mai multor cunostiinte inca de la debut, – gasirea unui mentor experimentat, – a fi deschis la critici si sugestii, – deprinderea hranirii corecte prin observarea pasarilor, – atitudinea fata de antrenamentul puilor si apoi a tinerilor, – evaluarea corecta a calitatii pasarilor si a concentrarii pe cele care au potential spre performanta, etc, etc… Toate acestea sunt etape necesare in evolutia crescatorului si a pasarilor sale spre performanta durabila, indiferent ca este crescator de jucatori, de zburatori, de voiajori, etc.

  25. Cosmin, in primul rand, un numar de telefon nu se da la un strain pentru ca asa vrea el. De unde poate Dina sa stie ca tu nu vrei sa iti bati joc de om sau asa mai departe, si dupa cum zice el, nu vad de ce ar fi obligat sa iti caute tie adrese si numere de telefon cand puteai fain frumos sa dai la “cautare” pe sunphoto voltat indian si gaseai pe toti crescatorii ce stau pe net, sau mai bine ai merge si tu la vreo expozitie si ti-ai lua un catalog si acolo ai avea adresele. Stii care e problema la romani???? DECAT SA ISI CAUTE SINGURI MAI BINE CAUTA IN FRAIER CARE SA CAUTE. Lucrurile pe care le face DINA si mai cateva persoane pentru columbofilia romana sunt colosale, asa ca mai bine i-ai multumi frumos decat sa te umflii in pene ca nu ti-a dat numarul de telefon, mai ales ca nu are nicio obligatie fata de tine.

  26. felicitari pt articol si felicitari domnului Dina pt porumbeii pe care ii are,chiar am avut surpriza sa vad ca la Constanta lumea sa axat pe porumbei de frumusete care zboara numai daca fac cadou la cineva cate un pui doi si aceea sunt dispusi sa-i zboare pt ca ei ii tin doar asa pe langa casa omului si au spus ca porumbeii care ii detinem noi ceilalti care avem linia veche nu se inscriu in standardul rasei adica nu se numesc jucatori de galati cu toate ca au desen bun joc si zboar dar pt ca nu capul ca un misirliu nu se inscriu in standard,Mult noroc la toata lumea si porumbei cat mai buni.

  27. Pentru dl. Chow (comentariul 26),

    Dupa cum banuiesc ca stiti deja, articolul contine pareri din surse diferite sintetizate intr-un mod care sa poata fi urmarit cat mai usor. Prin acest articol , eu si Valentin am incercat atat sa ii prevenim pe unii columbofili mai incepatori asupra unor greseli ce-ar putea fi facute cat si sa obtinem informatii noi si completari de la columbofilii cu experienta. In acest sens, orice cometariu care sa includa parerea dumneavoastra personala asupra punctului 15 este mai mult decat binevenit. Sincer, sper ca si alti columbofili sa isi impartaseasca din experientele lor in cresterea porumbeilor de joc in asa fel incat noi toti sa fim mai informati si, in final, mai castigati din acest schimb de informatii. In asteptarea parerilor dumneavoastra.

    Cu stima.

  28. Din 28 de postari, doar cateva sunt pe subiect . . .
    Unele din solutiile prezentate in articol le-am invatat de la voi intrebandu-va direct, unele le-am invatat “citind” printre randurile postarilor voastre, unele le-am invatat pe propria piele – greselile, in general (“voi” insemnand toti cei ce postati pe net).
    Mult am simtit si inca simt lipsa unui “mentor”, a unui crescator cu experienta care sa-mi arate practic unele lucruri!
    Nu stiu daca si ceilalti au simtit la fel, dar cred ca foarte benefice ar fi filialele locale ale cluburilor, astfel incat intalnirile “pe viu” intre membri sa completeze multe lacune si nelamuriri. Un crescator nu poate evolua de unul singur, cum bine au punctat Valentin si Dina!
    Foarte importanta mi s-a parut etapizarea evolutiei in timp a ciclului columbicol. Etapele sunt prezentate cronologic si organizat, mai ales ca este vorba de porumbeii jucatori, un segment din columbofilie foarte putin acoperit de informatii! Felicitari si multumiri!
    Insa acest articol ii obliga pe cei doi semnatari sa continue cu detalierea etapelor prezentate si la sfarsit ar iesi un adevarat curs de crestere si antrenare a porumbeilor jucatori! Iar efortul lor – caci pe langa experienta acumulata este nevoie si de informare – va produce ceva unic in Romania, un proiect la care putin se incumeta!

  29. @Chow
    Tratamentul este PREVENTIV, deci nu este obligatoriu si insemna ca in principiu il faci degeaba. In 90% din cazuri chiar il faci degeaba. Dar daca nu faci acest tratamen preventiv ai ocazia sa te trezesti cu o epidemie care odata pornita te-ar tine in loc foarte mult si ti-ar da programul peste cap. In acea perioda puii sunt foarte sensibili, sunt stresati, mananca insuficient chiar daca au hrana la dispozitie. Orice boala aparuta acum in lot iti ia cel putin o saptamana sa o tratezi si sa aduci din nou pasarile in forma, asta poate insemna ca la sfarsitul sezonului in loc sa ai pasarile in forma maxima la prima etapa de zbor le ai abia la a doua, sau pot ramane cu sechele si lotul respectiv este periclitat.

  30. Foarte bun acest articol ! Constat ca din nou am cate ceva de invatat . ” Mentori ” am avut destui din copilarie si pana acuma . In moment am doi de la care am invatat in ultimii ani foarte mult . Unul se ocupa de Voiajori , de profesie Veterinar si unul este un crescator care se ocupa de multi ani Si de rase romanesti / partial disparute ! Doi prieteni , care mi-au marit orizontul in cresterea porumbeilor si sportul columbofil !
    Si invat in continuare …

  31. Ptr.Tanase Valentin

    Preventiv, care are ca scop împiedicarea apariţiei sau a răspândirii unei boli, Deci nu este facultativ.Nici un antibiotic nu se foloseste pentru a impiedica aparitia unei boli ,cu antibiotice se poate trata si atat.Poti intreba orice medic veterinar sau uman.

  32. Pt.Dina Mergeani

    Fara Dl. ca e ca si cum m-ai lua la misto e deajuns doar Chow.
    paragraful 15. “Realizarea perechilor de reproducatori”mie imi suna ca in bancul urmator.
    Bianca Dragusan se duce la Patapievici si ii spune.Dl.Patapievici am venit la tine sa imi faceti un copil.
    Patapievici: De ce Bianca?
    Bianca:Deoarece imi doresc un copil frumos ca mine si destept ca tine.
    Patapievici:Si ce te faci Bianca daca copilul iese urat ca mine si prost ca tine?
    De ce trebuie sa iasa din doi porumbei cu joc foarte bun si cu un zbor mai putin bun porumbei doar cu un joc si mai bun si cu un zbor si mai prost si nu invers.De ce se amplifica doar jocul si nu zborul?Astea sunt aberatii si cum ai spus si tu sunt pareri si nu concluzii.
    Treaba este mult mai complexa si de aceea trebuie sa cunoastem si parintii si bunicii perechii pe care o formam nu zic ca ar trebui sa avem pedigree la porumbei pe minim trei generatii si in dreptul fiecarui porumbel sa fie scrisa durata zborului si jocul,asa ai putea sa alegi perechile mult mai bine si ai putea sa faci si o consagvinizare(daca doresti) pe un porumbel care are tot ce iti trebuie.Puii nu tot timpul seamana cu parintii sau iau caracterele pe care noi le dorim ci ei pot sa se arunce in neam semanind cu bunicii ,verii unchii , etc.
    Cea mai mare prostie pe care am auzit-o vreo data, si mai e si sustinuta de unii, este ca daca imperechiezi un zburator cu un jucator vor avea pui care vor zbura foarte bine si vor avea un joc excelent pai daca ar fi asa ar fi foarte simplu dar nu e.Ca de obicei ies precum copilul Biancai si fara zbor si fara joc.

  33. LOL, tare comparatia cu Bianca… si ilustreaza destul de bine ideea.

  34. Salut Chow,

    Sunt pareri si pareri. Cand iti stii porumbeii pe mai multe generatii e si normal sa incerci consangvinizari pentru fixarea anumitor trasaturi. Totusi daca ar fi castigator numai asa atunci (ca sa continui comparatia) daca doua genii vor face copii impreuna inseamna ca tu garantezi ca ei o sa scoata numai genii. Din pacate nu e asa iar crescatorii de voiajori pot confirma ca multi porumbeii foarte buni zburatori nu sunt deloc buni reproducatori. Pana la urma tot selectia puilor este cheia.

    Ceea ce scriam in articol e valabil mai ales cand te afli la inceput de drum si nu cunosti istoria porumbeilor tai. Astfel, in mod frecvent, unele trasaturi au tendinta de a se accentua de la generatie la generatie si nu intotdeauna intr-un sens bun. Cum e de dorit ca porumbeii sa aibe si zbor dar si joc e de dorit sa scoatem pui cu un balans foarte bun intre cele doua trasaturi. Iar daca din porumbei cu caractere diferite (unul cu joc mai bun si unul cu zbor mai bun) iti ies si unii care nu au de niciunele (ca in clasicul banc cu Einstein si cu Miss America parafrazat de tine) atunci asta e, aici intervine din nou rolul selectiei puilor.

    Cu stima

  35. Dina Mergeani:

    “Sunt pareri si pareri. Cand iti stii porumbeii pe mai multe generatii e si normal sa incerci consangvinizari pentru fixarea anumitor trasaturi. Totusi daca ar fi castigator numai asa atunci (ca sa continui comparatia) daca doua genii vor face copii impreuna inseamna ca tu garantezi ca ei o sa scoata numai genii.”

    Nu garantez dar sunt sanse mult mai mari sa iasa genii decit din doi prosti sau unul prost si unul bun. Ma repet sunt sanse mult mai mari si ma refer la porumbei cat si la alte vietuitoare.Exemplele le ai la tot pasul trebuie doar sa le observi.In natura se reproduc doar cei foarte buni si pot sa-ti dau mii de exemple ca este asa cei slabi,”prosti” nu au sanse sa-si transmita geneleAsta trebuie sa facem si noi cu porumbeii nostri.

  36. @Chow
    Ideea era ca in acele zile iti poti da seama prea tarziu daca pasarile sunt bolnave sau doar stresate deoarece efectele stresului mascheaza simptomele de inceput ale multor boli. Preventiv, ca simptomele stresului sa nu fie de fapt simptome ale unei boli se administreaza un antibiotic. Este facultativ deoarece aici intervine liberul arbitru si uniii crescatori aleg sa faca asta si altii nu. Cei care aleg sa il faca sunt sanse mari sa il faca degeaba si pasarile sa fi fost doar stresate si nu bolnave iar cei care nu il fac au ocazia sa se trezeasca cu o boala in cotet si programul dat peste cap.
    Legat de alegerea perechilor, Bianca nu ajunge sa se inmulteasca. Ea este pasarea care cand ii dai drumul se duce la prima balta crezandu-se rata. Cu ea nu te mai chinui oricat de rabdator ai fi. Dupa cateva cicluri complete de crestere, la matca ajung pasari verificate la zbor, cu parinti si bunici verificati la zbor si deci la aranjarea perechilor intervin notite vechi, inspiratie de moment si alte fineturi.

  37. Salut Chow,

    Deci esti de acord ca sunt sanse mai mari sa iasa genii din doua genii decat prosti (com 42) dar nu esti de acord ca din doi porumbei cu joc f bun o sa iasa mai ales porumbei cu joc f bun si ff rar altfel (com 39)? Cum ziceai tu la mesajul 39, pot iesi si altfel dar, tot cum ziceai tu la mesajul 42 sansele sunt mai mari sa iasa mai ales cu joc bun.

    La porumbei de zbor si joc nu se aplica legea naturii. Ca si la caini sau pisici noi facem o selectie dirijata. Din punct de vedere al supravietuirii jocul nu consituie un avantaj, asa ca legea naturii nu e un bun exemplu pentru selectia porumbeilor cu joc. Iar atunci cand facem selectia dupa doua caractere in mod cert este mai dificil decat dupa unul singur.

    Sincer, ca sa fortez comparatiile (si imi cer scuze pentru asta) eu nu vreau sa obtin genii fara niciun pic de conditie fizica (porumbei care cad si nu prea zboara) si nici maratonisti fara educatie (porumbei care zboara si nu prea joaca). Mie imi plac persoanele (porumbeii) medii si cu un echilibru intre aceste doua trasaturi pentru ca ele pot lucra cel mai bine in echipa dar asta e o chestie de optiuni personale.

    Oricum ar fi, sincere aprecieri ca ti-ai spus punctul de vedere referitor la articolul asta. Din pacate avem multi crescatori cu experienta, unii chiar si campioni in sportul cu porumbeii cu joc, care refuza sa impartaseasca din experienta lor celor mai tineri sau mai putin priceputi. Dar cum ceea ce facem noi toti e doar un hobby, atunci nimic nu e cu obligatie si e doar chestie de optiune personala.

  38. Foarte tare articolul!Multe de invatat.
    Din ce am citit nu cred ca este ceva ce se incadreaza la pedepse penale!Pana la urma cred ca fiecare face perechile cum crede!Normal doar el stie ce vrea sa obtina de la porumbeii lui.Dar pana la urma sunt bune si contrarile astea ca asa poti cunoaste altfel un om.
    Eu am primit cadou 7 perechi de galateni de la un OM(nu o sa ii spun numele ca sa nu se creada ca fac reclama) si nu stiam cum sa ii imperechez!Normal ca am fost si am mai discutat inca o data despre toti porumbeii primiti si m-am edificat cum pot alcatui perechile(lucru normal,toti porumbeii fiind din aceiasi crescatorie) eu nefiind de acord cu imperecherea intre frati,parinti-pui etc.
    Cred ca tot ce scrie Dl. Dina este destul debine documentat si foarte bine structurat.Dar,si aici repet,nu este obligatoriu de aplicat!
    Asta e doar parerea mea!!!
    Va salut pe toti!

  39. Este bine ca aflam si parerile altor crescatori chiar daca nu sunt in totalitate de acord cu aceasta metoda. Pana la urma acesta este tot interesul, sa avem cat mai multa informatie legata de acest subiect. Din pacate incredibil de putini crescatori folosesc o metoda de crestere bine pusa la punct, marea majoritate crescand pasarile “la liber”. Eu personal ma credeam ceva mai avansat dar am hotarat sa ma repliez si sa accept ca abia am trecut de faza in care am achizitionat pasari. Pana voi termina un ciclu si voi avea o matca serioasa mai este mult de lucru.

  40. Referitor la discutia dintre Valentin si Chow (coment.26,35,38,43) : PREVENTIV este un adjectiv cu acceptiune mai larga [ex.: conducere preventiva, arest preventiv, masuri preventive( contra incendiilor, inundatiilor,etc)] si are sensul : – “care are ca scop preîntâmpinarea unui rău”. Este folosit prin extindere si in domeniul medical (si nu este total gresit) inlocuind termenul dedicat : PROFILACTIC. Acesta vine de la : PROFILAXIE – ramură a medicinei care se ocupă cu studierea şi aplicarea măsurilor care se iau pentru prevenirea(!) apariţiei şi a răspândirii bolilor. Greseala apare cand termenul profilactic (sau,ma rog, preventiv daca vreti) se aplica categoriei de medicamente denumite ANTIBIOTICE (din lb.greaca : anti= impotriva si bios=viata) folosite contra bacteriilor care produc boli si care sunt organisme vii (la viata lor se refera acel “bios”). Actiunea antibioticelor poate fi bactericida (le ucide efectiv) sau bacteriostatica (le tine pe loc, le blocheaza), deci ele practic sunt mijloace de tratament care actioneaza asupra bacteriei care a produs boala. De ce am zis greseala mai devreme? In corpul porumbelului (ca dealtfel si in al nostru ) se afla o mare varietate de bacterii nepatogene (care nu produc boli) care nu numai ca nu sunt daunatoare, dar chiar sunt benefice sau chiar indispensabile. Un antibiotic dat “preventiv” (?!?) va distruge tot, fara discernamant. Cam ca si in faza aia cand imbaiezi copilul si la urma arunci apa murdara din covata cu tot cu copil. Daunele sunt mult mai mari decat beneficiile si sa dai antibiotic preventiv e interzis nu facultativ. La fel de interzis este, de exemplu, si sa virezi la stanga peste linia dubla continua si cei care o fac isi asuma consecintele.

  41. Valentin a fost destul de clar cand a spus “preventiv” si “facultativ”, pentru ca in acea faza nu poti sa-ti dai seama daca puiul are acel comportament din cauze patologice sau fiziologice. Orice medicament are si unele efecte secundare, insa antibioticele actioneaza, in principal, asupra agentilor patogeni si doar la administrare in doze puternice sau prelungite are efect si asupra florei intestinale. Dezavantajul la o administrare “preventiva” insa in doza insuficienta este ca mareste rezistenta la antibiotice iar la urmatorul tratament trebuie administrata o doza mare.
    Deci, “facultativ” pentru ca nu este obligatoriu si “preventiv” pentru ca exista riscul unei boli.

  42. Cat priveste problema paragrafului 15. din articol : Realizarea perechilor de reproducatori, dezbatuta de Chow si Dina (coment. 26,32,39,41,42,44)……… frumoasa si “cu miez” problema ridicata de Chow ! Si Dina pune bine problema, dar este loc de mai bine la amandoi. De fapt este loc de mai bine la fiecare dintre noi, indiferent la ce nivel de cunoastere ne aflam si cea mai buna atitudine este sa inveti toata viata. Sentimentul de suficienta este dusmanul spiritului !
    Revenind la subiect, la dialogul vostru respectiv, daca-l lasam asa ramane cam in aer problema si e mare pacat ! Trebuie neaparat dezbatut, fiindca amandoi sustineti idei corecte in principiu, dar care par aparent in contradictie. Fiecare ati ajuns pe anumite cai la ideea respectiva si o si puteti sustine. Ii putem gasi un punct comun acceptabil, daca facem o regresie. De fapt cercetarea si aprofundarea unui subiect, pana la emiterea unei concluzii, se face disecand in amanuntime, dar, avand grija sa ai tot timpul punti solide de legatura cu ansamblul. Cand pierzi aceste punti, intri in domeniul speculatiilor si tot ce poti emite este o teorie.

  43. Cand Dina zice : “In realizarea perechilor de reproducatori nu trebuie uitat ca, in aprecierea jucatorilor dupa cele doua trasaturi de baza: calitatea jocului şi calitatea zborului, cele mai bune exemplare sunt cele care sunt heterozigote pentru formele extreme ale acestor doua trasaturi.” Formele extreme sunt a)jucatorul care nu mai poate controla jocul si b)jucatorul care il manifesta f.slab sau deloc. Acestuia noi ii zicem impropriu zburator, el are jocul in genotip, ca gena recesiva. De aici si confuzia celor care revendica linia de zburatori [din care multi(ar trebui ideal, toti) nu mai au gena ro nici macar recesiva]. Eschimosii denumesc “zapada” cu cateva zeci de denumiri, diferite pt ei, dar de neinteles pt noi. Jucatorul care nu joaca nu este obligatoriu un zburator. Multe caracteristici din fenotipul lui sunt de jucator – de aici poti sa afirmi cateodata (incorect insa !) ca jucatorul si zburatorul seamana. Corect spunea d. Nistor la com.15 : “La porumbeii jucatori,indiferent ca vorbim de tot felul de rolleri,jucatori galateni,rolleri de Birmingham ori alte rase de joc,manifestarea jocului tine de zestrea genetica a acestora. Antrenamentul sau hranirea adecvata sunt de natura a potenta ceea ce exista in bagajul ereditar al unei rase,dar nu pot evidentia ceva pentru care nu exista o predispozitie genetica.”

  44. Ca sa fac economie de timp si tastat, va rog sa intrati pe :
    http://www.porumbei.ro/mutarea-repetata-a-oualelor-reproducatorilor/ si sa parcurgeti coment. 113, 116, 127, 134, 135, 142 alin.1… (cu obs. ca la 134 apar niste semne de intrebare, sunt numai dupa postare,am scris in office cu diacritice si a aparut altceva) si sa va lamuriti cu genotip- fenotip si apoi putem extinde discutia.
    Intorcandu-ne la pct.3 alin.3 din articol citim:
    “In alegerea porumbeilor netestati la zbor putem tine cont ca unele trasaturi morfologice au o oarecare influenta asupra jocului sau zborului sau sunt frecvent asociate acestor caractere. Astfel, porumbeii cu o talie mai mica joaca in general mai bine decat cei cu o talie mai mare şi datorita faptului ca rostogolirile lor sunt mai dese şi mai stranse. In mod asemanator, porumbeii cu coada mai lata şi rasfirata şi cu aripile mai trenate joaca ceva mai bine decat porumbeii cu coada ingusta şi cu aripile purtate deasupra cozii. Tot la porumbeii care joaca, intalnim mai des fruntea uşor inalta, un piept uşor mai lat şi cu o pozitie a corpului mai apropiata de orizontala a corpului – trasaturi care amintesc de rollerii orientali, rasa care a stat, probabil, la originea majoritatii raselor de jucatori. ”
    Aceasta problema a corelatiilor intre caracterele fenotipice morfologice ( de forma si structura) si fiziologice ( de functii si activitati), este amintita si de Dl.Prof. Peterfi in cartea sa, ca si de alti autori. Ati auzit de ea si sub forma principiului evolutiei : functia naste forma si de asemenea sta la baza teoriilor ochiului, aripii, musculaturii. Un lucru este cert : un jucator se deosebeste clar, morfologic si fiziologic de un zburator.

  45. Salut tuturor,

    In articolul de mai sus, eu si Valentin sustineam ca trebuie eliminati porumbeii care cad precum si “pasarile care nu prezinta intentia de joc deoarece in echipa de concurs nu este loc decat pentru cele mai bune pasari”. Asa ca, atunci cand alegi dintre cele selectate dupa un sezon de zboruri pe care sa introduci la matca, toate pasarile alese o sa aiba SI joc Si zbor. Deci problema de la pct 15 se referea la cum le imperechezi pe acestea. Noi sugeram ca, dintre acestea, vom imperechea intre ele una care are mai bun jocul ei comparativ cu zborul ei cu una care are mai bun zborul ei comparativ cu jocul ei. Nu era nicaieri vorba sa imperechezi un super zburator cu un super jucator sau cazator.

    Bineinteles ca daca ai norocul sa ai un porumbel care este bun pe ambele caracteristici ai putea incerca o consangvinizare dar, vorba lui Chow, asta o poti face numai dupa ce ii cunostii ascendentii pe cateva generatii ca sa fii sigur ca trasaturile manifestate la el sunt cat de cat stabile. Cand te afli la inceput si esti in primul tau an si incerci sa iti faci primele perechi de matca nu prea ai de ce si nici cu ce sa faci consangvinizari.

    Dupa cum stiit toti, fiecare are experienta lui influentata de sansa de a se intalni cu anumite situatii in viata si de capacittaea de a trage unele concluzii sau altele. De aceea, pentru a afla si despre experientele altora, eu speram ca si alti participanti al dialog sa povesteasca fara teama din experientele lor.

    Revin astfel la problema ridicata de Chow care este una f interesanta. Si eu am am auzit pe unul si pe altul care cred ca daca ar imperchea un super zburator cu un super jucator o sa scoata din prima niste super porumbei care au si joc foarte bun dar si joc foarte bun. In aceatsa situatie, parerea mea, bazata bineinteles pe o experienta limitata, ar fi cam urmatoarea:
    – zborul foarte bun e mai “tare de sange” asa ca daca imperechezi un foarte bun zburator cu unul care nu prea zboara puiui o sa fie, statistic vorbind mai apropiati ca performante de parintele cu zbor foarte bun. Asta nu inseamna ca toti vor fi asa ci doar ca daca parintelui cu zbor foarte bun i-ai da nota 10 iar celui cu zbor slab nota 0, media notelor puilor va fi pe undeva in jur de 7 (sau 6) dar oricum mai mare ca 5.
    – jocul foarte bun este mai “slab de sange” asa ca daca imperechezi un foarte bun jucator caruia ii dai nota 10 cu unul care nu joaca deloc (dar care e din aceeasi rasa) caruia ii dai nota 0, media notelor puilor va fi frecvent sub 5 (undeva intre 3 si 4).

    Mentionam mai sus ca porumbelul fara joc sa fie din aceasi rasa exact in ideea celor spuse de Adrian Nistor ca jocul apartine zestrei genetice a raselor de jucatori si este foarte greu sa il indepartezi de tot. In schimb, dac imperechezi un super jucator cu un porumbel dintr-o rasa fara joc prin definitie, lucrurile se schimba si covarsitoarea majoritate a puilor nu vor prezenta deloc joc.

    Acum sa revenim la imperecherea unui super zburator cu un super jucator din aceeasi rasa. Conform celor spuse mai sus, in prima generatie, puii vor fi mai ales cu un zbor mai bun decat media parintilor si cu un joc mai slab decat media acestora. De-abia in a doua generatie vom putea obtine pui cu un joc mai bun in asociere cu un zbor mai bundecat media. Si aici, ca si in prima generatie, intervine tot selectia puilor de care pomeneam in mesajul anterior. Nu trebuie uitat ca ce am scris mai sus sunt doar aprecieri statistice care, cu foarte mare usurinta, pot fi contrazise de un anumit porumbel sau de mai multi pui dintr-o singura pereche.

    Repet inca o data ca afirmatiile de mai sus sunt bazate doar pe experienta mea limitata la porumbeii care mi-au trecut prin mana si pe ceva statistici facute vreme de 15 ani in care dadeam note porumbeilor si puilor lor si apoi apreciam media puilor si relatia acestei medii cu notele parintilor. Stiu ca suna ciudat dar asta e, fiecare porumbel din registrul meu avea o nota asociata si reuseam sa fac asta pentru ca nu tineam decat 10-15 perechi peste iarna si maxim 60 de pasari in timpul verii (un numar mic de pasari care poate fi gestionat relativ usor).

    Cu stima tuturor.

  46. Deosebirile morfologice le putem usor detecta prin anatomie comparata, daca alegem pt. studiu rase de joc specializate vs. rase de zbor specializate : roller birmigham, roller oriental respectiv zb.tippler, zb.ciung, zb.orlik. Aceasta comparatie nu se poate face la rase cu performante reduse de zbor sau de joc fiinca diferentierea nu e atat de neta si deci greu detectabila.

  47. Pe langa cele mentionate in articol va mai pot spune si eu, poate o pagina intreaga, dar nu vreau sa va privez de bucuria de a le descoperi singuri :-) … de fapt asa e corect, zic eu, pot sa va dau o harta, dar chiar sa va fac tot traseul ……. Poate cei mai tineri umblati pe la sala de forta si ati auzit ca in muschi exista 2 categorii de fibre musculare : – lente si rapide. Raportul dintre ele este net diferit la jucatorul din rasa specializata fata de zburatorul din rasa specializata, la fel cum este diferit si intre voiajorul de viteza si cel de fond. O mana exersata simte diferenta….. Consecinta (trista pt unii !) : Poti sa afirmi ca ai creeat un zburator performant pornind de la un jucator performant (Jucatorul de Galati), selectand numai in rasa pura. Probabil ca se gasesc si destui care sa te creada ! Eu nu cred ! Nu poti modifica atatea caractere morfologice si fiziologice lucrand in rasa pura decat intr-un timp f.lung. Daca cu ce e de scos te descurci pana la un loc, cand atingi limitele anatomice si fiziologice ( ale zburatorului din jucator) nu ai f. multe variante : sa traiesti extrem de mult…sau… lasi de lucru la copii,nepoti,stranepoti …sau apelezi la varianta fireasca : aduci genele care-ti trebuie de la o rasa de zburatori specializati. NU e nimic condamnabil in asta, asa au aparut si tot apar rasele de porumbei.

  48. Felul in care se formeaza perechile de jucatori nu urmeaza in mod obligatoriu o schema predefinita.E vorba mai mult de experienta acumulata in timp in cresterea acestui tip de porumbei.Faptul ca sunt unii care sustin eliminarea fara mila a cazatorilor demonstreaza cat de putin cunosc ei aceasta particularitate exceptionala care se manifesta la unii porumbei si care e jocul.In definitiv in oricare rasa de jucatori apar exemplare care cad in timpul jocului,nu asta e marea problema.Adevaratul examen in domeniu il dai atunci cand ajungi sa stii cum sa folosesti caracteristicile fiecarui exemplar si asta pe baza a mai multor ani de experienta in care reusesti sa cunosti si sa intelegi trasaturile porumbeilor pe care-i cresti.In cresterea jucatorilor nu e ca in programare,sa te folosesti de formule matematice care iti pot da diverse medii.Un jucator care nu joaca e doar un jucator prost,nu e obligatoriu un bun zburator.Tot asa cum in cadrul raselor de zburatori exemplarele care nu fac standardul rasei nu pot fi considerate predispuse pentru joc.
    Faptul ca la noi foarte multa lume, dintre care o buna parte se pretinde si cunoscatoare,nu reuseste sa priceapa principiile delimitarii raselor de porumbei de zbor ,constituie o sursa de permanenta confuzie intre cele doua mari categorii:rasele de porumbei jucatori si rasele de porumbei zburatori.
    Ma bucur ca dl.Cocu readuce in discutie principiul delimitarii genetice ale raselor de jucatori de cele de zburatori fiindca de-acolo trebuie intelese deosebirile si nu neaparat in felul in care arata porumbeii.In definitiv,pastrarea identitatii raselor trebuie sa aiba in vedere in primul rand conservarea fondului lor genetic.Incrucisarile de tot felul pot constitui fundamentul pentru crearea de rase noi,dar la fel de usor pot crea premisele distrugerii altora.

  49. Ma bucur ca s-a scris un articol despre etapele de crestere selectie si antrenament. Asa usor usor incepe sa se faca lumina. In curand o sa stie oricine ca nu poti cere de la o pasare sa fie un dublu performer de exceptie, ori e jucator si zboara moderat ( 2-3 ore maxim si cu joc) ori e zburator cu performante de exceptie. Practic chiar daca se pleaca exact din aceasi tulpina in urma selectiei si antrenamentului se despart in doua grupe separate, nu ar fi o problema daca ar fi doar o chestie de selectie si antrenament dar si in acest caz ar trebui delimitat exact de unde pana unde sunt jucatori si de unde pana unde sunt zburatori.
    Cu privire la discutiile despre genetica si despre stilurile de imperechere as vrea si eu sa adaug urmatoarele: daca imperechem un porumbel alb cu unu negru nu o sa scoatem niciodata pui gri. Puii vor fi o medie pe totalitatea genelor ( adica gri asa pe general) dar nu vor fi gri la culoare, mai exact caracterele se mostenesc intregi si eu consider ca sunt in cadrul caracterelor parti indivizibile. Mai exact ori mosteneste un caracter ori mosteneste altul sau de cele mai multe ori nici unul nici altul si puii vor fi scosi dintr-o tulpina comuna sau vor fi o readaptare la mediu. Practic atunci cand reproduci faci o copie la o copie sau folosesti tehnica telefonului fara fir, daca nu te intorci de unde ai plecat din cand in cand ( daca nu consangvinizezi) pierzi absolut toate caracterele si in loc de ordine se instaureaza haosul. Nu mai poti controla nimic, nu mai poti prezice nimic. O alta observatie care am facuto eu in ani e urmatoarea ( am spuso la mai multi si au ras de mine, dar asta e cunoasterea nu e pt toti): cand reproduci din niste pasari, pasari care sunt din aceasi rasa de porumbei, sunt niste tipuri care se repeta ca niste tipare; tipuri de desen, tipuri de culori de ochi, tipuri de schelet si nu se repeta ca si caractere individuale ci se repeta si ca combinatie si se leaga si de un anumit comportament al pasarii si de un anumit temperament. Practic mergand mai departe pe aceasta idee am dezvoltat in creascatoria mea modelul de imperechere pentru accentuarea stilurilor pentru a putea sa imi formez o idee despre pasarile care au contribuit la formarea porumbeilor de la mine din cusca . Mai exact nu am facut niciodata imperecherea de compensare ci am preferat sa fac doar imperecheri de accentuare dar nu de accentuare a unui anumit caracter ci de accentuare a unui anumit stila unui anumit tip. Cu acest stil de imperechere mi-am explicat intr-o perioada scurta care este tulpina comuna in cadrul unei rase si care este tipul de porumbel caracteristic acelei rase. Mergand mai departe pe acelasi rationament si stiind ca fiecare rasa de porumbei in parte e rezultatul selectiei indelungate a unui numar mare de creascatori dintr-o anumita zona practic realizam ca asa s-a format un tip de porumbel. Combinarea aceastor tipuri ( hibridare, corcire etc) a dat nu alte tipuri ci niste tipuri instabile genetic care daca sunt manipulate corect recreeaza si reimprospateaza tipurile initiale. Practic in mintea mea codul genetic e o istorie care nu minte si nu iarta, in ochii celui care are capacitatea sa vada e adevarul gol golut.
    Cu privire la joc, eu personal consider ca e un caracter ca oricare altul care se poate selectiona . Jocul fiind insa ca si caracter o mutatie mult mai puternica decat altele e mai greu de stabilizat si de lucrat. In selectionarea jucatorilor nu tin schemele clasice si trebuie neaparat selectia sa se imbine perfect cu alimentatia si cu antrenamentul. Sunt 3 lucruri care merg mana in mana si daca lipseste doar unul totul e in van.

  50. Schema de crestere prezentata nu exclude nici o pasare de la reproductie dar indeamna la folosirea celor mai bune pasari la matca. Cele mai bune pasari sunt cele care au performante foarte bune atat ca tineret cat si ca maturi. Ca sa ajunga in lotul de concurs trebuie sa nu faca probleme. O pasare care cade face probleme. Daca are un accident fiind tanara se poate trece peste, dar daca ajunge sa cada a doua oara este clar ca nu mai are ce cauta in lot. Oricum daca scapa intreaga dupa doua cazaturi deja poate fi considerata o pasare norocoasa. Cazatorii pot fi pasari utile in crescatorie si pot fi reprodusi dar numai daca stii foarte bine ce vrei sa obtii si urmasii sunt monitorizati atent. Prezenta cazatorilor in numar mare la matca duce la obtinerea a tot mai multi pui care cad deci tot mai putine pasari utilizabile pentru lotul de zbor si in concluzie nu reprezinta o solutie viabila pe termen lung. Daca se urmareste imbunatatirea calitatilor de joc la o anumita familie, o infuzie cu un cazator poate avea efectul scontat dar in acest caz ei reprezinta pasari de lucru si in nici un caz nu sunt baza crescatoriei. Daca urmasii lor sunt exact ce isi doreste crescatorul atunci acesti pui vor deveni baza crescatoriei dupa doua sezoane de zbor.

  51. Interesant si totodata util micilor nosti colegi. Ma bucur ca se mai gandeste cineva si la incepatori. Felicitari pentru articol!

  52. Domnilor ,
    Eu am urmarit , pentru o perioada de timp , citeva discutii de pe un forum de tippleri . Se pare ca consangvinizarea joaca un rol important in crearea si dezvoltatea lor ( a tipplerilor ) .
    Dar exista o diferenta : acolo crescatorul se uita numai dupa calitatile de zbor ( fara joc , geana , ochi etc ) .

    Toate cele bune
    Nicu
    PS Am vazut undeva un comentariu despre standardul rasei la galateni . Acolo se spunea ca ochii ”sparti” si ceaciri ar fi defecte grave . Eu personal nu cred ca asa ceva ar trebui mentionat in standard .
    Parerea mea ….

  53. @CNicolae
    Asa cum am zis si mai sus zburatorii sunt tratati dupa alte metode, mai ales cei de maraton cum este cazul tipplerilor. Zborul cu Tippler are o anvergura apropiata de cel cu voiajori si la ei cosangvinizarea se poarta pentru fixarea unui caracter exceptional in genul cosangvinizarii de la voiajori in incercarea de a multiplica un porumbel foarte bun.
    P.S.
    Nu este nici un mesaj pe aici legat de ochi “sparti”, poate la alta discutie. Aici se pune problema metodei de crestere a porumbeilor de joc si de evolutie a unui crescator deci nu are nici o legatura cu ochiul pasarii. Poate doar cu “ochiul” crescatorului.

  54. Foarte bun articolul,cu toate ca am Jucatori de Galati de 10 ani citind acest aritcol am mai invatat ceva util.Am sa aplic tot ce am citit aici porumbeilor mei jucatori.Recomand acest articol mai ales crescatorilor tineri ,mai putin amumite comentarii care denota cum stim sa ne facem de ras ca doar suntem romani,nu.

  55. 24-01-2011
    61
    Tanase Valentin:

    “Asa cum am zis si mai sus zburatorii sunt tratati dupa alte metode, mai ales cei de maraton cum este cazul tipplerilor. Zborul cu Tippler are o anvergura apropiata de cel cu voiajori si la ei cosangvinizarea se poarta pentru fixarea unui caracter exceptional in genul cosangvinizarii de la voiajori in incercarea de a multiplica un porumbel foarte bun.”

    Adica ce vrei sa spui ca consanvinizarea nu se poate aplica si la jucatorii?
    Adica jucatorii nu pot avea caractere pe care dorim sa le fixam.?
    Se consagvinizeaza porumbei care au aripa asemanatoare voiajorului !?!?!? adica Tippler!?

  56. Cosangvinizarea este o metoda “clasica” prin care se pot obtine cazatori. Prin cosangvinizare jocul devine mult mai puternic sau poate doar mai greu de controlat, nu stiu sigur ce se intampla dar are clar efecte negative asupra jocului. Trebuie avut in vedere acest efect si de aceea spuneam ca imperecherea in cosangvinizare trebuie facuta cu mare atentie si cu date certe din pedigree-ul pasarilor.
    Am facut comparatia cu voiajorii pentru ca din minimele mele cunostinte legate de cresterea voiajorilor cand cineva prinde un porumbel foarte bun primul gand este sa il imperecheze in cosangvinizare acesta fiind cea mai usoara cale pentru a obtine pasari apropiate de valoare cu el. Tipplerii sunt maratonisti, la fel ca voiajorii si din cate stiu eu, si a observat si colegul mai sus, se practica aceeasi metoda (crescatorii de Tippler ma pot contrazice daca este cazul). Au un porumbel care zboara 18 ore si restul fac doar 15, nu il imperecheaza cu unul de 15 ore ci in cosangvinizare alegand calea cea mai simpla/directa de a obtine pasari cu rezultate superioare.
    La jucatori in schimb daca ai o pasare care face snururi lungi si dese si il consangvinizezi in ideea de a pastra acest caracter ai 90% sanse ca nici un pui de-al lui sa nu apuce prima iarna si sa ii aduni pe toti de prin garduri, copaci,…
    Cand nu recomandam cosangvinizarea la jucatori ma gandeam strict la efectele ei asupra jocului si la faptul ca trebuie facuta doar daca acel caracter ce trebuie fixat merita sa se faca asta in cosangvinizare. De cele mai multe ori este mai sanatos sa astepti cateva generatii decat sa pierzi acel caracter odata cu pasarile care pierd frana.

  57. Cand ziceam “anvergura” ma refeream la modul de practicare care este la fel de “profesionist” ca si la voiajori si nu la aripa. Metodele de crestere sunt la fel de radicale la un crescator care vrea sa obtina 20 de ore cu Tippleri ca si la un crescator care asteapta clasari la un mare fond cu voiajori.

  58. Poi…nu, n-ai inteles cu jenetica…oamenii care au cat de cat o cultura in domeniu inteleg putin atceva.

    Adica, simplu si scurt.
    COsangvinizarea, ca la asta ne referim, adica reproducerea a doi indivizi care au un anumit grad de rudenie, deci o parte din gene identice, nu face decat sa sa fixeze anumite gene, sa le faca mai putrnice sau mai vizibile.
    DOAR asa obtii in timp omogenitate si consistenta ale caracteristicilor, prin cosangvinizare. practic montezi animale care poarta genele raspunzatoare de un anumit caracter si din ce in ce mai mult fixezi acel lucru…
    In general o caracteristica e data de mai multe gene, nu una singura… multe….
    SA zicem ca ai parintii, unu cu ochii albastri, altul cu ochii negri. tu vre sa fizxezi albastrul.
    daca ar fi o gena raspunzaoare, ai avea pui cu ochii albastri si unii cu ochii negri, care odata seletati pe acest criteriu si montati cu parintele , sau frate care are acel caracter identic, deci albatru cu albastru, produsii de generatia a doua astfel obtinuti vor avea obligatoriu ochiul albastru, case closed.

    DOar ca de ochiul albastru raspund sa zicem 10 gene, nu una.
    LA prima incruciasare, parintii, f1, obtii pui cu ochi albastri si negri…iialegi pe cei albastri si ii montezi intre ei, da?
    Bun, daor ca acei produsi f1 nu au toate genele, cele 10, de albastru…au sa zicem 3 sau 7…restul de negru.dar ei sunt cu ochii albastri pentru ca gnelede albastru s-au impus cumvasau pur si simplu asa a iesit cocktailul…
    ..din 10pui ai 4 cu ochii albastri, 6 cu ochi negri…

    Ii montezi si generatia la generatia urmatoare o sa ai mai multi pui cu ochii albastri decat pui cu ochii negri. 6 si 4 de data asta… iar cei cu ochi albastri au mai multe gene de albastru in pachetul de 10 care da caracterul respectiv… in loc de 3 ai 8 gene de albastru si2 de negru…

    La urmatoarea generatie, F3,montand incontinuare cu albastru, obtii mai multi pui cu albastru , 8, iar acestia au 9 sau 10 genedin10 de albastru…

    si tot asa pana cand obtii consistenta pe linie, adica 2 ui cu ochii abastri la generatia a x-a vor produce DOAR pui cuochi albastri…sau unprocent suficient de mare cat sa spui ca ai fixat caracterul respectiv.

    Asta e povestea spusa in 3 cuvinte si oarecum amatoriceste, lucrurile suntmult mai complicate in genetica dar pentru acest nivel e un exemplu relativ ok.

    Ei bine, care e problema cu cosangvinizarea atunci?

    Pai sunt atat de multe gene, atat e multe variabile, incat cand montezi e imposibil sa poti controla totul…nu stii daca atunci cand tu fixezi un caracter, ochii albastri in cazul de fata, animalele de la care ai plecat nu aveau si o anumita tara genetica, o predispozitie pentru orbire…una din cele 10 gene care sa zicem ca raspunde de vedere ea tarata, defecta…
    Cand ai fixat caracterul dorit, ochii albastri, ai restrans practic varietatea genetica la animalele care poarta genele de albastru , ai fixat acele gene, dar fara sa vrei ai fixat si genele care dau orbirea… inloc de o gena din 10, care dadea un pui ord din cateva zeci sau sute, ai ajuns sa ai 70-80% pui orbi..

    Ei bine, daca lucrurile astea negative pot fi uneori vizibile, de multe ori sunt invizibile sau greu vizibile… Chiar cand sunt vizibile, unii crescatori prefera sa faca un compromis , un pret platit pentru a obtine altceva, ochii albastri…

    TEoretic, tot cosangvinizarea poate fi folosita , ar trebui de fapt, pentru curatarea liniilor de tare, de gene tarate.
    Adica, cosangvinizand, scoti in fata, faci vizibile, faci sa se manifeste, genele tarate invizibile…
    Ca si cu orbirea din cazul anterior… sa spunem ca dupa 5 generatii de cosangvinizare, vezi ca obtii pui orbi, panaatunci nu ai observat, poate ala 1 din 100 initial nu l-ai bagat de seama, sau oate gena se manifesta doar daca e foarte puternic dublata, intarita…
    Pai in cazul asta ai aflat, in doar 5 generatii, ca animalele tale de inceput, parintii aia initiali, poarta gena tarata…
    TE intorci cu proiectul de selectie si o iei de la capat, adica scoti pe cel tarat, folosesti alt animal cu ochi albastri si obtii de data asta animale sanatoase peste 5 generatii…

    Daca nu cosangvinizezi, perpetuezi practic genele cu probleme pentru canu le vezi, nu ai cumsa afli ca animalul e tarat, vei vedea asta multmai greu, mai tarziu, cand va fi deja prea tarziu… cand toate animalele tale vor fi purtatoare de gena cu probleme…

    Deci una peste alta, cosangvinizarea este o unealta NECESARA pentru un crescator, maiales un crescator care doreste performanta…doar asa poti obtine animale de calitatea foarte buna si consistenta , adica animale care sa si transmita caracteristicile lor…CA degeaba obtii un animal excelent azi daca din el scoti apoi numai uciupe, si iti mai iese unul bun peste 3 ani…

    Cei care nu vor batai de cap fac outcross, adica monteaza animale neinrudite, riscurile e a dubla gene tarate sunt mici, mai obtin si pui cuprobleme dar in general mai putini si asta e…obtinsi animale decalitate poate, dar si multe rebuturi… nu stii ce obtii generatia urmatoare, dumnezeu stie, varietatea genetica e atat de mare ca nu ai niciun control, e chestie de noroc si atat.

    Ganeste-te ca sunt specii sau rase la care se consangvinizeaza de zeci sau sute de ani, inmod controlat, ca sa obtina o anumita consistenta a unor caractere…

    Deci nu, cineva care stie nu va avea niciodata parerea ca prin cosangvinizare obtii animale tarate, asta e o prostie de babe inculte care doar atat au putut pricepe din ce au auzit la altii.
    DA, se obtin si animale tarate, asta e si ideea,sa le vezi tarele si sa le elimini cu totul din poolul genetic, pe ele si pe genitorii lor, sa cureti astfel linia de “riscuri”…lucru extrem de dificil.
    Si DA, doar asa se obtin animale despre care poti spune inainte sa se nasca ca vor avea capul asa ,ochii asa si culoarea altfel… pentru ca doar cosangvinzand si fixand caraceristicile alea cresti sansele ca puii sa semene cu parintii si aiastfel o proiectie maiapropiata de adevar asupra ceea ce vei scoate peste1-2-3 generatii.
    Altfel, mergi la ghici, la noroc, ori a fi crescator inseamna sa stii ce faci nu sa astepti sa castigi la loto.

    oamenii inculti in domeniu, cu o educatie precara, care au senzatia ca stiu, evident ca vor spune ca prin cosangvinizare scoti animale diforme sau nebune… e tot ce pot ei pricepe , dar aia nu vor face never ever performanta , vor scoate pui si atat.
    Cei care cosanvinizeaza ca asa au citit ei ca se potobtine rezultate , iarasi sunt periculosi pentru ca fara a elimina animalele tarate si fara a putea macar observa animalee cu probleme, vor avea parte doar de partea negativa a cosangvinizarii, de animale tarate… si vor distruge rapid si ce era bun in “stock”…

    CA o concluzie, sa faci outcross, adica sa montezi animale neinrudite, inseamna sa nu faci prea mult rau…nu faci nici vreun mare bine, dar nu faci mult rau in mod cert. E amatoriceste fair.
    Sa cosanvinizezi inseamna sa faci mult…sau foartemult…dar poti sa o faci inspre bine sau inspre rau…
    Postul de mai sus nu e scris de mine dar sunt de acord cu el.
    Este scris de Parintele pe un alt forum

  59. Tanase Valentin cand consangvinizezi nu amplifici caractere cum crezi tu ci fixezi. Poti intreba orice genitician
    Valentin daca consagvinizezi pe un porumbel cu zbor si joc bun puii consagvini au foarte multe sanse sa zboare si sa joace bine in nici un caz nu vor deveni cazatori cum susti tu.

    Ma repet prin consangvinizare se fixeaza anumite caractere nu se amplifica si este valabil la orice vietuitoare sa nu crezi ca exceptie fac jucatorii.

  60. Buan ziua tuturor,

    La un alt subiect postat tot pe acest site, “Sa povestim despre Jucatorul de Galati – Varietatea de zbor”, la comentariul 81 (http://www.porumbei.ro/sa-povestim-despre-jucatorul-de-galati-varietatea-de-zbor/#comments), dl Bude a avut o interventie interesanta care cadreaza destul de bine cu acest subiect. Drept urmare, am dat un copy-paste respectivului comentariu.

    “25-01-201181
    Alexandru Bude:
    Buna

    D-le Dumitru Cristov in incewrcare de a va da putine detali la intrebare o sa va spun ce a s face eu cu o astfel de exemplar ce prezinta joc excesiv.

    De oarece nu cred ca exista o regula stricta si care sati garanteze un succes garantat.

    La astel de exemplare cu un joc exagerat si care miraculos sau clarificat de la selsctia narurala provenind di o linie buna (cu un stil de zbor si joc preferat de mine ) in limita posibula ii cautam pereche un partener cu dendinte de pe partea opusa carein cuda liniei din care provenea nu prezenta joc ci in cel mai bun caz doar tendinte de lasare in coada.

    Mentionez inca o data d-le Dumitru Cristov ca nu e o reteta precisa si cu rezultate concrete la toti urmasi dar din lunga mea practica pot ca spun fara sa gresesc ca dindin pui un pocent reletiv satisfactor prezenta o ambianta a ambilor parinti.

    Iar dealungul timpului personal am promovat porumbei cu zbor de durata si inaltime mare preferabil cu disparitie.

    Pot chiar sa afirm ca din exemplarele mele de elita ce imi dadeau satisfacti o mare parte din exemplare poveneau din astfel de perechi obtoinute prin imparecheri a celor doua extreme joc excesiv pe o latura cu zbor de elita si lipsa jocului total sau partial.

    Dar acuma d-le Dumitru Cristov in ce priveste sfaturi la acest subiect e foarte greu sa faci o regula deoarece personal poate am precticat mai multe varianta in fuctie de imprejurari de materialele avute la dispozitie si chiar in fuctie de inspiratia de moment.

    Deci sa nu fi dezamagit daca intrebind 30 de crescatori vei obtine o multime de variable ce sa depaseasca cu mult nr columbofililor chestionati.

    Iar din toate domnia ta vei alege prin experiment analiza la propria versiunec la care domnia ta vei preferao in fuctie de rezultatele obtinute la urmasi.

    Cu stima si respect Alex Bude”

    Incheiat citatul.

    Cu stima.

  61. OK Chow, incearca tu sa imperechezi un jucator foarte bun cu fiica lui care joaca foarte bine si vedem la toamna cati pui din ei mai ai, o sa le fixezi caracterele la pui prin toti copacii si gardurile din vecini. De cand m-am apucat de porumbei, acum vreo 20 de ani, am aflat de la absolut toti crescatorii de jucatori intalniti ca daca vrei sa joace mai bine porumbeii ii cosangvinizezi (tata-fiica, mama-fiu) dar daca pasarile joaca deja bine acest lucru duce inevitabil la pierderi masive. O cosangvinizare in grad de rudenie mai indepartat este acceptata dar si aia urmarita atent in cazul jucatorilor foarte buni. Eu nu sunt impotriva cosangvinizarii si inteleg foarte bine cum functioneaza jenetica asta. Ce stiu sigur este efectul (cazatori) cosangvinizarii la jucatori dar nu stiu exact ce provoaca acest lucru (accentuarea jocului sau pierderea franei). Daca practicarea cosangvinizarii asa cum o stie toata lumea functioneaza bine la alte rase la cele de joc este putin mai dificila. Pana la urma nimic nu este interzis dar sincer nu recomand cosangvinizarea la jucatori. Daca pentru tine cosangvinizare inseamna sa imperechezi cel mai bun porumbel cu un var de gradul 2-3 atunci o poti practica linistit si la jucatori, daca totusi vrei sa imperechezi cel mai bun porumbel cu descendentii lui directi atunci o sa ai sigur probleme cu tineretul. Exemplul cu Tippler si voiajori era cu atat mai elocvent cu cat mai toate liniiile celebre din ambele rase au la baza un porumbel exceptional.

  62. Referitor la nr 61 – asa este , am gresit eu cu comentariul referitor la ochi .

    Toate cele bune\
    Nicu

  63. Consangvinizarea este o metoda, nu un scop.
    Prin exemplul dat de tine, Chow, nu faci decat sa intaresti spusele lui Vlad! Consangvinizand de aproape (parinte – copil) niste porumbei care cad, sunt toate sansele sa le “dublezi” gena raspunzatoare de “lipsa franii”, plus alte gene recesive daunatoare, astfel incat urmasii nu vor mai putea aprecia distanta fata de sol.
    Prin consangvinizare se obtin linii de lucru, exemplare care-si manifesta fenotipic incarcatura genetica, astfel incat sa poti introduce la un moment dat un anumit caracter pe care l-ai fixat si care esti sigur ca va fi in genotipul descendentilor. Sigur, acest caracter va trebui stabilizat ulterior.
    Exemplul domnului Bude va avea rezultatele “outcross”-ului expuse de Chow, daca nu va face si un over-cross. Sunt foarte putine sanse sa iasa un foarte bun zburator cu un joc foarte bun.

  64. Buna

    D-le Fabian Sicora Sinteti asa de dragut sa faceti si o traducer in Romina a mesajului sar pute sa fie inteles de mai multi cititori.

    Sau nu va puteti exprima exat ce doriti sa expuneti in Romina ca atunci va inteleg ba chiar va cer scuze ca am indraznit sa va cer acest lucru.

    Cu stima Alex Bude

  65. Imperecherea singulara a doua extreme nu garanteaza obtinere unor descendenti care sa-i “mosteneasca” pe ambii parinti . . .

  66. Buna

    Dar nimeni nu a zis ca e un anumit procent garantat nici pe departe personal am spus doar ca practica mia dovedit ca astel de examplare sint in o proportie aceptabila din cei ce personal ii socotesc elita avind ambele criteri la un nivem mai mult dechit mediu.

    Dar garantie nu exista dar eu am testato si am fost multumit pt ca astel de exemplare nu prea se obtin nici din alte imperecheri asta o stiu toti care cresca porumbei de chitiva ani din proprie experienta.

    Initial am incercat sa rspund uneleor intrebari asupra extremelor prezentind una din cele experimntate de mine dealungul vieti in astel de situati.

    Dar a promite cuiva sucesul ar fi gresit indiferent de ce formula ar fi vorba cel mult putem sa sugeram sugesti dein cele experimentate iar pe urma fiecare trebuie sa incerce pe cont propriu si rezultatele vor fi diferite exat asa cum si exista diferinte si intre materialele folosite de fiecare in parte fenomen ce nu se intilneste in aceias formula in doua cazuri.

    Cu stima Alex Bude

  67. Pentru uni consagvinizarea inseamna sa imperechiezi doar mama fiu sau tata fica. Poate ca nu au auzit de semi frati (cu un singur parinte comun) consangvinizare inseamna si veri intre ei si bunic cu nepoata ori bunica cu nepot.exemplare care au un bunic comun si asa mai departe.Probabil ca nu au auzit de consangvinizare 2-3,3-3,3-4,1-3,2-3 …Dar ne umflam in pene ca un porumbel…

  68. Domnule Arsenie, nimeni nu sustine ca se face cosangvinizare doar mama-fiu/tata-fiica. Cosagvinizarea cu efect maxim se face intre rude de gradul 1, pe masura ce scade gradul de rudenie scade si probabilitatea de atingere a telului propus. In unele cazuri se poate merge destul de departe, ca si grad de rudenie, fara sa ne indepartam prea mult de la telul propus. Eu nu am interzis cosangvinizarea jucatorilor ci numai am recomandat evitarea ei pe cat posibil in cazurile in care gradul de rudenie este foarte apropiat sau in cazul in care nu se cunoaste exact pedigreeul pasarilor pe cel putin 4-5 generatii in urma. Este foarte posibil ca o imperechere intre veri sa fie foarte eficienta din punctul de vedere al rezultatului dorit dar pentru asta trebuie avuta o evidenta stricta. In cazul jucatorilor eu sustin, acoperit de practica si de marturiile multor crescatori, ca un grad de rudenie foarte apropiat duce la accentuarea jocului sau la pierderea “franei”. Am recunoscut ca nu stiu exact care este mecanismul prin care cad porumbeii, nici macar mecanismul jocului nu este in totalitate elucidat, informatiile legate de cei care uita sa se mai opreasca cand joaca sunt cu atat mai putine.
    O sa incerc sa va dau un exemplu pentru a intelege mai clar la ce ma refer.
    Am descoperit intamplator o populatie de jucatori intr-un sat din judetul Braila. Erau probabil urmasi ai unor Jucatori de Giurgiu pentru ca in afara de ciocul alb prezentau toate caracterele acestei rase. Tinuti doar in cateva crescatorii din acel sat, pe principiul “niste gutani care joaca frumos” au ajuns in timp un fel de Rolleri Parlour. Aruncati in aer incepeau sa joace imediat pana la sol. Cand am intrebat crescatorii de unde au cazatorii respectivi au replicat ca ii au in curte de cand se stiu, ca au fost foarte atenti sa nu apara intre ei gutanii vecinilor si ca “nu au fost mereu asa, zburau mai multe ture si jucau frumos dar de vreo 10-15 ani au inceput sa cada si acum mai toti dau de pamant”. Concluzia ar fi ca au ajuns la un grad de cosangvinizare foarte mare si evolutia jocului este evidenta. Se poate spune ca in loc sa fac cosangvinizare direct in grad foartea propiat am ajuns acolo plecand de la rude indepartate.
    In cazul unor rase de jucatori cosangvinizarea poate fi benefica prin refacerea caracterelor de joc dar in contextul articolului noi vorbim de cei mai buni jucatori. Daca aceste pasari prezinta deja un joc foarte bun, cosangvinizarea nu cred ca le poate face mai mult bine decat rau.

  69. felicitari pentru acest articol eu unu sunt foarte multumit de el si cu citirea acestuia am mai invatat cate ceva sunt la inceput si vreau sa fac performanta si va rog sa ma ajutati sa obtin 4 5 familii de jucatori cu performante bune .va multumesc tel 07 499 977 32

  70. In primavara 2010, in prima serie de pui, dintr-o cosangvinizare pe “bullterier” (el cu nepoata), mi-au iesit 2 masculi la cuib. Unul din acesti pui a inceput sa joace lung chiar de la primul zbor spre maaaaaarea mea surprindere. La al 6-7-lea zbor, la coborare, jucand, s-a agatat intr-un brad inalt. Desi inaintea acestui episod avea o pofta de zbor fantastica, dupa incident m-am trezit ca refuza sa mai zboare. Insistentele au fost mari dar……..nimic.
    Daca m-as fi luat dupa ce scrie in acest topic, trebuia eliminat din 2 motive: lipsa controlului jocului si refuzul de a participa la zboruri. Eu am simtit ca aceasta pasare poate “reveni” si face performanta si am schimbat metoda: am plecat cu el in mana mai intai la 200-300 m de casa, a 2-a zi am marit distanta, ajungand cu el la 3 km de casa. Intre incident si aceasta faza au trecut 5-6 saptamani in care am tot incercat in zadar sa-l zbor (lua toate casele la rand).
    Abia dupa 2 luni si facand plimbari zilnice cu el, si-a revenit. Primele zboruri au fost timide dar dupa ce a prins incredere si-a dat drumu si la zbor si la joc, acesta efectuandu-l numai la medie-mare inaltime. A ajuns si la 5 ore si 30 min de zbor.
    Sper la primavara sa nu-mi fie la fel de greu sa-l remontez.
    Acest topic are mai multe lacune dar cea mai mare greseala este ca se recomanda eliminarea prematura a unor pasari. Trebuie acordata si o a 2-a sansa si o a 3-a si chiar si o a 4-a, mai ales daca este vorba de o rasa asa inconstanta cum este Jucatorul de Galati.

  71. Buan ziua,

    O buna metoda de apreciere a consangvinizarii puilor dintr-o anumita pereche poate fi data de un indice de consangvinizare (IC). El exprima sansa (probabilistic vorbind) ca un anumit pui dintr-o pereche sa fie homozigot pentru unele din genele lui. Astfel, daca imperechem doi porumbei din linii diferite, putem spune ca acest indice este zero. Dar cum porumbeii au multe gene comune, chiar si in acest caz, descendentii vor fi homozigoti pentru unele gene. Astfel, acest indice exprima o sansa minima, el fiind in realitate mai mare decat cel rezultat din cateva calcule. In acest sens avem:
    1) parinte + pui din el, IC este cel putin = 1/2 * 1/4 * 2 = 1/4 = 25%;
    2) frati buni intre ei , IC este cel putin = 1/4 * 1/4 * 4 = 1/4 = 25%;
    3) buni cu nepot din frati buni sau vitregi din el intre ei, IC = 1/2 * 1/4 * 2 = 1/4 = 25%;
    4) bunic cu nepot, IC este cel putin = 1/2 * 1/8 * 2 = 1/8 = 12,5%;
    5) frati vitregi intre ei, IC este cel putin = 1/4 * 1/4 * 2 = 1/8 = 12,5%;
    6) unchi/matusa cu nepot din frate bun/sora buna = 1/4 * 1/8 * 4 = 1/8 = 12,5%;
    7) veri primari din frati buni = 1/8 * 1/8 *4 = 1/16 = 6,25%;
    8) unchi/matusa cu nepot si frate vitreg/sora vitrega = 1/4 * 1/8 * 2 = 1/16 = 6, 25%;
    9) veri primari din frati vitregi = 1/8 * 1/8 *2 = 1/32 = 3,125%.
    Primele trei cazuri reprezinta o consangvinizare foarte apropiata. Urmatoarele trei cazuri reprezinta o consangvinizare apropiata iar utimele trei reprezinta o consangvinitate indepartata. Daca ar fi sa am de-a face cu porumbei care sunt deja destul de buni la joc, m-as feri de primele trei cazuri, as apela mai ales la ultimele trei cazuri si mai rar la cazurile 4-6.
    Majoritatea porumbeilor pe care i-am avut mai demult erau mai toti rude dar nu foarte apropiate asa ca eram nevoit sa le urmaresc consangvinizarea. Pe cat posibil, am incercat sa nu trec peste un IC de 12,5%.

    Cu stima.

  72. Salut Ionut,

    In comentariul tau scrie:
    “La al 6-7-lea zbor, la coborare, jucand, s-a agatat intr-un brad inalt.” “Acest topic are mai multe lacune dar cea mai mare greseala este ca se recomanda eliminarea prematura a unor pasari. ”

    In articol scrie:
    “Daca, spre exemplu, o pasare nu isi poate controla jocul si se loveste de diverse obiecte sau de pamant in timpul executarii unui snur, trebuie inchisa, hranita bine o saptamana si zburata din nou. Daca in continuare nu isi poate controla jocul trebuie indepartata si acordata atentie celorlalte pasari. Trebuie sa te concentrezi asupra pasarilor care fac ce trebuie nu asupra celor care au probleme.”

    Daca compari cea facut pasarea (a rezistat la “insistentele” tale “mari”) si ce ai facut tu cu ceea ce scrie ami sus, nu se vede prea mare diferenta.

    Articolul are multe lacune si pentru ca parerile in cresterea jucatorilor sunt impartite si niciodata tot adevarul nu se afla intr-un singur loc dar printre lacune nu se numara cea exemplificata de tine.

    Cu stima.

  73. Buna seara,

    La topicul despre Zburatorii de Galati : http://www.porumbei.ro/sa-povestim-despre-jucatorul-de-galati-varietatea-de-zbor/#comments la comentariul 499, dl George (nu stiu dac asta e numele lui adevarat) are cateva opinii legate de cresterea porumbeilor care se potrivesc bine si la acest subiect. Reproduc mai jos un pasaj din comentariul lui:

    “Daca toate aceste lucruri s-au realizat , putem trece linistiti la conceperea cuplurilor de reproducatori ;
    Aici , principiul putini si buni , da rezultate !
    Cea mai buna matca , poate fi formata din porumbeii foarte constanti la zbor , acestia fiind singurii care au trecut examenul ; Fapte , nu vorbe !
    Pe vazutelea , pipaitelea si gustatelea .
    Nu toti marii zburatori sant si excelenti reproducatori , dar in aceste situatii sansa de a reusi este foarte mare ( 80 % ) .

    Cresterea puilor , este un capitol foarte important , deoarece un bun sportiv trebuie sa aiba un fizic armonios , etc.
    Trebuie sa evitam carentele , dar si excesele .

    Invatarea puilor , primele antrenamente , formarea lotului de zbor , raportul efort – timp de refacere , sant capitole esentiale in DRUMUL SPRE VICTORIE !”

    Incheiat citatul.

    Cu stima.

  74. O sa exemplific cu citate din articolul de mai sus de ce cred eu ca se exagereaza cu indemnurile la eliminarea unor pasari. Se foloseste chiar enervant acest cuvant “eliminare” incat, intr-un final poti avea impresia ca trebuie eliminate toate pasarile ramanand cu voliera goala.
    Asadar:
    “Pasarile care zboara separat de stol, in cu totul alta directie decat stolul si care se lasa foarte repede tragand stolul in jos trebuie eliminate.
    Nu te stresa din cauza unei pasari problema si nu insista asupra ei.
    …………………………………
    ……treaba crescatorului este sa le zboare,…….si sa elimine pasarile care creaza probleme stolului.
    ………………………………….
    In curand or sa formeze un stol, daca nu o fac …am spus mai devreme ce trebuie facut.
    …………………………………
    Daca in continuare nu isi poate controla jocul trebuie indepartata si acordata atentie celorlalte pasari
    …………………………………
    Aici, o greseala a fost faptul ca am avut prea multa rabdare cu pasari problema
    …………………………………..
    De asemenea, o pasare noua ar putea scade durata de zbor tragand stolul in jos sau, prin cresterea vitezei de zbor, sa scada numarul de jocuri prestate de ceilalti porumbei din stol. In aceste situatii, rabdarea cu integrarea in stol a unor astfel de pasari trebuie sa fie limitata.
    …………………………………
    Acorda pasarilor timp …dar nu prea mult.
    …………………………………
    Astfel, poti elimina pasari problema (nu tin deloc stolul, se lasa foarte repede), care nu dau nici un semn ca si-ar imbunatati comportamentul in zbor pentru ca nu are rost sa pierzi timpul cu ele.
    …………………………………
    Elimina pasarile problema si concentreazate asupra celor care se descurca bine.
    ………………………………
    Ai invatat deja sa ai rabdare cu pasarile tinere si stii ca pasarile trebuie eliminate cand nu stau in stol, se lasa prea repede sau cad
    ………………………………
    Unele pasari care nu aveau probleme vor incepe sa piarda controlul jocului. Din nou trebuie eliminate pasarile care nu isi pot controla jocul si care nu reusesc sa tina pasul cu stolul.La fel, deja trebuie eliminate pasarile care nu prezinta intentia de joc deoarece in echipa de concurs nu este loc decat pentru cele mai bune pasari, cele care pot puncta la toate capitolele.
    ………………………………
    Daca o pasare are performante mai slabe trebuie retrogradata intr-o echipa mai slaba si daca nici aici nu merge trebuie eliminata. Deja trebuie sa incepi sa ai tot mai putina rabdare cu pasarile problema.
    ………………………………
    Pentru a putea evolua trebuie sa poti renunta la pasarile care erau bune in urma cu cateva luni si care acum nu mai au performantele dorite. In continuare tineti notite si aveti putina rabdare cu pasarile care nu au performantele dorite. Acum incep sa se aleaga pasarile foarte bune. Pastrati “crema” si eliminati pasarile cu performante mai slabe. Deja rabdarea trebuie sa fie depasita foarte usor si pasarile cu probleme eliminate mult mai repede. Deja nu mai este timp pentru cele care nu ating anumite performante sau sunt foarte inconstante.
    ……………………………………..
    Trebuie sa ai foarte putina rabdare cu pasarile problema in lotul de maturi.Crescatorul trebuie sa fie in stare sa retrogradeze o pasare care era buna inainte dar acum are probleme si daca tot nu face fata sa o elimine.
    …………………………………
    Daca rezultatele la matca nu sunt satisfacatoare si nu reusesc sa revina ca pasari bune pentru concurs trebuie eliminate.”

    Dar consider ca cel mai prost sfat este urmatorul:
    “In lotul de reproductie nu ar trebui sa existe pasari care cad.”
    Cred ca in lotul de zbor nu ar trebui sa existe asemenea pasari nu la reproductie. Dar nu voi insista asupra acestei probleme deoarece, pana la urma fiecare face selectia cum stie si cum considera.

  75. Ionut, referitor la prima ta interventie, cred ca ai insistat cam mult cu pasarea respectiva. Practic a reusit sa iti faca doar probleme si performantele se lasa asteptate. Se presupune ca antrenezi jucatori dar mai ai putin si il bagi la fond si pana si de acolo vine din casa in casa. In primul rand a uitat ca mai are si frana, apoi nu mai zboara deloc deci de joc nici nu se pune problema, in incercarea ta de a corecta comportamentul pasarii te-ai concentrat doar asupra ei. Cred ca timpul pe care l-ai pierdut cu plimbatul pasarii respective poate-poate mai misca ceva putea fi petrecut observand restul de pasari din stol. De ce sa ma chinui atat de mult cu o singura pasare care refuza total sa coopereze si sa o mai si hranesc toata iarna poate isi revine anul urmator cand eu am un stol intreg cu frane bune, care nu creeaza probleme?
    Poate nu ai citit sau inteles corect mesajul transmis de articol. Ideea era sa obtii performante maxime, facand concesii nu ajungi sigur la performante maxime. Sa zicem ca incepi sezonul cu 50 de pui, 10 din ei zboara total haotic si nu vor sa formeze stol deloc, ii elimini din stol. Urmaresti pasarile in continuare si 10 cad, faci o incercare sa ii recuperezi si daca tot nu au frana ii elimini si pe astia. Ai ramas cu 30 de pui care se tin bine in stol, care joaca mai mult sau mai putin lung si care au frane bune. Din astia observi 6 care se lasa mult mai repede decat restul stolului, ii elimini si pe ei. Ramai cu 24 de pasari. Din astea, cele mai bune 8 intra in lotul A, inca 8 in lotul B si restul in lotul C. Numarul de pasari este total aleator si are doar rol exemplificativ. Faza asta coincide cu marirea timpului de repaus intre zboruri. Deci poti scoate separat loturile la zbor, in zile diferite, chiar daca sunt cazati in acelasi compartiment. In felul asta se si invata sa fie manevrati ca si in cazul unui concurs. In lotul A vei avea porumbeii cu cel mai bun joc si cu o durata cat mai lunga de zbor. Daca vreunul este foarte bun in lotul B il poti muta in lotul A sau retrograda unul din lotul A daca este cazul. Este la fel ca la voiajori unde e posibil ca la finalul sezonului sa ramai cu cusca goala. Singura diferenta esta ca puii de voiajor nu mai ajung in cotet iar pe astia de jucator trebuie sa ii scoti tu. Daca in toamna ai ramas fara pasari fiind foarte drastic, ori nu ai avut pasari suficiente ori ai o problema la matca si puii rezultati sunt slabi. Depinde si de crescator ce standarde de performanta isi stabileste. Eu de exemplu nu am avut suficiente pasari la lotul de zbor si astfel a trebuit sa zbor cu ce aveam, nu am eliminat nimic cu toate ca vreo 3-4 ar fi meritat, eliminarea se face in cazul in care ai si din ce elimina. Daca tu vrei sa aplici metoda asta cu 10 pui o sa fie greu sa poti fi foarte exigent si sa mai ai si pasari in lot, de aici or sa rezulte rezultate pe masura. Chiar tu ai spus, in alte ocazii, ca esti foarte exigent cu puii si ca ii elimini pe cei ce nu indeplinesc anumite performante cerute de tine. In cazul tau nu cred ca nu e posibil sa fii foarte exigent pentru ca scoti suficient de multi pui. Astfel se ajunge si la problema ta referitoare la matca. Acolo se presupune ca ajung cele mai bune pasari, deci cele care au rezistat 2 ani in lotul A si poate chiar si cele din lotul B sau C daca sunt suficient de valoroase. Faptul ca tu vrei sa folosesti o pasare care cade ca pasare de lucru este strict alegerea ta si poti obtine descendenti foarte buni din ea, cu frane solide.
    Pasarile care cad ies automat din lotul de zbor inca de cand dovedesc ca nu au frana, faptul ca ajung in matca este strict problema crescatorului.

  76. Se pare ca asa cum “toate drumurile duc la Roma”, toate discutiile despre porumbeii de agrement duc spre galateni!
    Problema porumbeilor care cad apare si la Jucatorii pagi de Iasi, iar explicatia comform careia consangvinizarea apropiata si indelungata ar fi o cauza, o gasesc mai mult decat plauzibila!
    Am auzit de crescatori cu pagi ce cad si, din vorba in vorba, se pare ca acestia doar vand porumbei, nu mai si cumpara! Sau sa faca schimb, macar!
    In ceea ce priveste aliminarea pasarilor neconforme, este cu doua taisuri! Anul trecut am oprit 26 de porumbei (si de-ai mei si cumparati), iar in toamna a intrat catelusa in voliera si mi-a omorat 12! Plus ca le mai dadeam drumu’ si mi-au mai disparut cativa pana am observat ca uliul este de vina! Si aici a avut dreptate Valentin si Dina, totul trebuie facut cu “cap” si organizat! Sa stii cand si cat sa insisti, extremele fiind daunatoare.

  77. Fabian, comentariul lui Ionut se refera la Jucatori de Galati pentru ca asta este rasa de jucatori pe care o creste si este printre putinele de la noi folosite in continuare pentru joc si netrecute pe linie moarta la voliera. La noi mai cad si Jucatorii de Calarasi, Rollerii de Birmingham si se pare ca si pagii. Teoretic orice rasa de jucatori poate fi dusa in directia asta prin cosangvinizare numai ca interesul este altul. Ce ai descoperit tu cu pagii este exact ce am descoperit eu la jucatorii aceia care nici macar nu mai puteau fi incadrati intr-o rasa, daca au fost vreodata, e posibil sa fi fost metisi de la inceput. Eu sunt hotarat sa aplic aceasta metoda, mi-am facut o matca de 16 perechi care sa imi asigure suficienti pui pentru verificat si urmeaza sa faca un ciclu complet, de 2 ani, cu ei.

  78. Adica sa-i imperechezi intre rude pentru a verifica daca teoria consangvinizarii apropiate la jucatori duce la pierderea “franii”?
    Ar fi aceasta o metoda pentru a readuce jocul la porumbeii din rasele de joc tinuti multe generatii in voliera?

  79. Pai exact asta au facut si cei la care cad pagii. Singur ai descoperit ca ei timp de multe generatii nu au adus nici o pasare noua ci doar au vandut deci este clar ca pasarile lor au un grad de cosangvinizare foarte mare. Fiind o rasa de desen este mult mai usor sa se ajunga la cosangvinizari. Daca nu a tinut o evidenta stricta a pasarilor si o pereche a dat timp de doi ani numai urmasi foarte buni la desen automat acesti pui au fost imperecheati intre ei. Acelasi lucru se intampla si la populatiile izolate intr-o singura localitate, mai ales cand crescatorii lor nu se au prea bine si nu vor sa schimbe pasari intre ei sau nu au obiceiul sa se deplaseze in alte localitati in cautare de porumbei.
    Eu nu vreau sa ii cosangvinizez pe ai mei pentru ca joaca destul de bine si nu am timp/chef de experimente verificate de altii, am de lucru in alte directii cu ei.
    Raselor tinute in voliera nu le lipseste neaparat jocul ci zborul, esential pentru manifestarea jocului. Este foarte posibil ca jocul sa fie prezent la toate acele pasari si o tura de pui lasata libera sa joace chiar bine, dar daca au stat numai in voliera nu poti sti care e starea lor pana nu ii incerci afara. Un alt aspect in revitalizarea pasarilor “de voliera” este faptul ca o pasare care nu a zburat in primul an, ca pui, nu o sa aiba un randament bun sau poate deloc. Testul pasarilor tinute in voliera nu se face pur si simplu prin eliberare si dat dupa ele o vara sa vedem ce pot. Doar puii lor scosi de foarte tineri afara si invatati la zbor pot dovedi daca acele pasari tinute in voliera au joc suficient de bun sau nu.

  80. Crescatorii de pagi de care vorbeam au avut de la inceput pasari care jucau si zburau bine, dar eu am cateva perechi de rolleri orientali care au fost crescuti ani buni in voliera si acum abea zboara pe casa, insa raspunsul tau i-a cuprins si pe ei, multumesc!

  81. Maftei Ovidiu: “cand reproduci din niste pasari, pasari care sunt din aceasi rasa de porumbei, sunt niste tipuri care se repeta ca niste tipare; tipuri de desen, tipuri de culori de ochi, tipuri de schelet si nu se repeta ca si caractere individuale ci se repeta si ca combinatie si se leaga si de un anumit comportament al pasarii si de un anumit temperament. ”

    Asta se poate observa si la rasa umana, asa ca ignorantii nu au decat sa rada (ocupatia lor de baza).

  82. Interesant avem numai de invatat din acest articol O ZI BUNA TUTUROR







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *