Nu stiu cand trece timpul, parca ieri ne luptam cu zapada si frigul. Am intrat iar in extrasezon si racirea anuntata care va veni va marca cu adevarat intrarea in jumatatea de an de “noapte columbofila”.

Gata cu imbarcarile.

Si gata cu asteptarile.

Extrasezonul care nu e prea placut debuteaza cu ceva pe masura: lupta cu mormanele de fulgi de la marea naparlire.

Mi-am facut timp sa ma delectez putin cu tabloul de toamna din zona inainte de stricarea vremii.

Nebunia de culori a padurii marcheaza intotdeauna debutul sezonului “de vanatoare”, cand atacurile rapitoarelor devin tot mai insistente. Vazand maretia padurii mi-am reamintit prin ce locuri trebuie sa treaca porumbeii nostri pentru a ajunge acasa, acesta fiind motivul pentru care nu pot sa indepartez zburatori care au luptat sa vina acasa, chiar daca nu au realizat mare lucru la etape.

Ca niste ultime zvarcoliri ale sezonului, in Octombrie au aparut cativa pui intarziati de la derby pui, o etapa foarte dificila. Este placuta surpriza revenirii lor atunci cand ii observi ingandurati cum te asteapta la intrare, de multe ori greu de recunoscut. Prima data ma uit sa vad daca si-au pastrat clema si nu au vreun bilet, semn ca au intrat prin alte crescatorii, caz in care surpriza ar fi umbrita. Daca puiul e “intact” si are acel aspect “ars” de soare si se vede ca e “muncit” pe camp, e demn de admiratie.


Oare pe unde au umblat atatea saptamani aceste picioruse? Mereu m-am intrebat unde stau ei, ce mananca, unde se adapa si unde dorm in perioada in care rezista pe drum departe de casa, fara a intra in confortul unui cotet strain, de multe ori gest fatal, nedemn de un voiajor. Poate pe viitor vom avea mult mai accesibila tehnologia cu care vom putea vedea toate astea.

Sirul de sosiri s-a incheiat cu “pescarusul” din filmarea “la joaca cu juniorii“. A fost o surpriza destul de mare avand in vedere culoarea lui si ruta zburata care parcurge pe sute de Km zona premontana plina de paduri cu rapitoare.

In timp ce la lotul de zbor se hiberneaza, se naparleste si se fac ultimele incercari de cuiburi construite din pene…

…mercenarii zborului de extrasezon care au lenevit toata vara, isi tureaza motoarele.