Porumbei care nu mananca boabe mari

Ati mai intalnit porumbei care nu vor sau nu stiu sa manance boabe mari (porumb, mazare)? S-ar putea sa aveti astfel de pasari prin crescatorie dar este nevoie de multa atentie si observatie in timpul mesei pentru a ii depista. Am vazut astfel de porumbei de mai multe ori, in principal din achizitii dar si vreo 2 pripasiti. Suspectez ca de cele mai multe ori acesti porumbei provin din crescatorii unde primesc mancare la discretie si se invata de mici sa aleaga boabele cele mai marunte si raman cu acest obicei. Exemplu: am avut un caz – o femela cumparata din finala unui columbodrom, la care nu am observat acest lucru decat atunci cand a venit gerul.

Pe ger cand au nevoie de calorii sa se incalzeasca si sa isi mentina masa corporala, in timp ce toti se inghesuiau sa manance mai intai porumbul, aceasta femela scadea in greutate si se dispera pe langa hranitoare cu aripile ridicate alergand de colo colo si mancand vesnic nesatula… bobite de mei! Amestecul fiind pe atunci de iarna, nu avea asa multe boabe mici, cred ca mai prindea si ceva sorg sau orzoaica. Ma amuza cum culegea cu viteza disperata boabele minuscule de mei in timp ce restul se indopau cu porumb. Dupa ce restul se culcau pe odihnitori, ea ramanea la hranitoare si incerca sa mai gaseasca ceva, manca mici fragmente de coji de boabe, paie si ce pleava mai ramanea. Incredibil. Cateva zile le-am dat inainte de masa principala cateva portii numai cu porumb… o vreme s-a descurcat mancand doar spartura de la porumb :)) dar apoi organismul i s-a desteptat si a perceput puterea calorica a porumbului si a inceput sa manance cum trebuie. Poate de aceea in unele carti mai vechi se recomanda hranirea puilor cu boabe mari in primele zile dupa intarcare, si apoi trecerea la meniu complet. Ideea e ca unii porumbei ajung sa zboare etape numai cu boabe mici si la un moment dat consumul depaseste cu mult incarcarea pe care reusesc ei sa o faca cu cele mai marunte boabe. Am mai vazut o alta teorie care spune ca dupa intarcare cei mai buni pui aleg din hranitoare boabele mari.

Cel mai trist caz l-am avut cand mi-a intrat un pui pripasit care arata jalnic, genul “colturos” cu penaj mat care se vedea ca a crescut cu lipsuri. Saracul porumbel nu stia sa manance decat… grau.

In general daca pui mancarea si pleci pierzi multe detalii interesante si/sau importante… cele 5 minute de hranire iti ofera multe informatii despre porumbei.

19 comentarii la “Porumbei care nu mananca boabe mari”

  1. Uneori mai imi intra cate unu si ma minunez ca in mijlocul verii doar porumb manca,sau doar grau cu toate ca le dadeam mancare cumparata. Erau porumbei de la cunoscuti din localitate si dupa ce.i innapoiam,din discutii aflam ca.s batuti in cap.:)) Unii le dau doar porumb,altii mai mult grau,floare ioc sau ocazional.
    Stiu pe unu in varsta care a si zburat in tinerete voiajorii si le da doar porumb si grâu tot anul. Floarea soarelui f rar. Sa numai zic de grit…

  2. Pe principiul: de ce sa tin 20 de porumbei in conditii ideale cand pot sa tin 200 ingrijiti jalnic.

  3. Asta.n varsta exact cum spui,300 are in conditii jalnice. Genu asta de oameni ,nu.l inteleg. Copiii incepatori,ii alta poveste,am trecut,multi prin situatia asta.
    Mai stiu si alte persoane care au in jur de 500-600 de porumbei ,tinuti corespunzator . Intr.adevar f costisitor dar dc asa le place,asta e. Cand zboara toti,zici ca a lansat cineva la vreun concurs:))

  4. Boabele mari la pui se dau mai mult pentru a se inchide bine furca astfel ar fi ceva similar cu omul cracanat care face efort in plus pentru a alerga corect.

    Sunt persoane care hnu dau nimic, absolut nimic puilor in primele 2-3 zile de la intarcare pentru a da jos surprusul de grasime.

    Astfel, boabele mari sunt mai degraba o gustare fortata pentru pui, gustare pt ca niciunul nu se va indopa cu boabe mari in primele zilele.

  5. @adi: interesant. Credeam ca inchiderea furcii e exclusiv genetica.

  6. Andrei, inchiderea furcii e determinata genetic dar e si influențată de condițiile de mediu, ca orice alta caracteristică fenotipica. Fenotipul oricarei ființe, (adica modul cum arata ea)este dat de bagajul sau genetic dar si de conditiile in care se dezvolta individul respectiv. E ca si cum te-ai apuca sa construiesti o mașinărie complicata si complexă și ai un proiect dupa care sa o fabrici si niste materiale la dispozitie. Proiectul in cazul organismelor vii, deci si in cazul porumbeilor noștri, este inscris in codul lor genetic, iar materialul din care sunt construite ființele este reprezentat de hrana. Poți avea un proiect bun, adica o genetica super, dar ca materialul sa nu fie ok( adica mancare inadecvata, minerale si vitamine insuficiente, etc ). Dar pot si alte variabile sa modifice produsul final. Acestea pot fi boli, condiții de mediu (oxigen insuficient, umezeala, lumina puțină, stress, etc).
    E ca si cum ai vrea sa construiesti un Mercedes in garaj si ai avea proiectul perfect furat de la nemti dar materialul din care vrei sa il fabrici e din China. Apoi iti mai si ploua in garaj, muncitorii sunt de duzina, esti presat de timp, iar la final ce îți iese ție numai Mercedes nu e, chiar daca ai avut proiectul ideal.
    Cam asa e si cu puiul de porumbel. Poate sa aiba o genetica minunata, daca alimentatia va fi cu carențe, daca va avea unele elemente din hrana in minus sau in plus, daca va fi macinat de boli( chiar minore), daca adapostul nu e corespunzator, porumbelul nostru va avea tare, chiar daca nu se pot vedea sau simti la mana. Cam asta e parerea mea, daca cineva nu e de acord nu e bai, dar sa știți ca am dreptate! :-)

  7. Buna explicatie. Si totusi in cazul nostru Adi a adus vorba despre infometarea puilor pentru inchiderea furcii. Se presupune deci ca parintii ingrasa puii mai mult decat ar trebui, chiar daca au la dispozitie hrana ideala (si azi marile firme cam stiu care e compozitia ideala pentru matca). Pe de alta parte, in natura dupa intarcare cred ca puii fac foamea o perioada pana se descurca sa gaseasca mancare si deci cumva crescatorii asta incearca sa imite, o fi un proces necesar.

  8. Bine zis Andrei. Probabil unii porumbei ii hrănesc pe pui in exces, de aici ingrasarea acestora si aspectul acela de “fund gras” care duce in finalul dezvoltarii puiului la furca deschisa. Si e probabil ca in natura intradevar puii sa faca foamea si sa zboare mai mult imediat dupa intarcare.
    Eu am o parere un pic diferita, in sensul ca nu cred ca o furca deschisa influențează ea in sine calitatea de zburător a porumbelului, ci ca reflecta alte mici defecte de dezvoltare pe care le are un porumbel cu furca deschisa. Femelele au in general distanța dintre oasele furcii mai mare dacat masculii, si asta nu inseamna ca sunt mai proaste la zbor decat aceștia, dimpotrivă ii inving de multe ori dupa cum știm.

  9. Si aș mai avea ceva de adaugat. Un pui gras nu e neaparat un pui bine hranit, dimpotriva. Ca si la oameni, obezitatea e data de un dezechilibru in alimentatie. Se poate ca porumbeii care cresc pui grasi sa nu aiba acces la boabele necesare in procentul in care ar trebui. Adica in timpul hranirii unii reproducatori sa fie mai ” iuți de cioc” si sa haleasca rapid graunțele dorite iar cei mai lenți sa rămână cu celelalte, de aici o alimentație inegala calitativ pentru puii din același lot. Si ma gandesc la asta pentru ca eu personal am obtinut cei mai bine dezvoltati pui in boxele de reproductie individuale, unde perechea statea netulburata si putea sa aleaga pe indelete doar acele boabe care de care aveau nevoie in cresterea puilor. Nu am avut niciodată in aceste boxe pui grasi sau bolnavi, pentru ca nu intrau in contact cu alti porumbei, doar cu parintii lor.

  10. Ilie are dreptate Andrei,puiul poate fi din cea mai buna linie si sa aiba genetica unor campioni f bine transmisa,daca el nu este crescut asa cum trebuie,organele interne nu sunt dezvoltate normal nu va face treaba.Nu va avea putere, oricata vointa va avea nu va ajunge campion.

  11. Alimentatia este f. Importanta…
    Am urmarit si la tine porumbei.ro o filmare cand porumbei au venit de ka 200si ceva de km daca nu ma insel…. Multii nu mai aveau putdre nici sa intre in cusca… I ti dai seama ce insemna ur rapitor sau o distanta mult mai lunga… De la ce crezi ca era aceea anemie?

  12. Unii porumbei hranesc din stres sau comoditatea sau pentru as vedea mai repede puii crescuti si pentru a se reproduce mai repede cu boabe care accelereaza cresterea lor avand mancare la discretie.

    In natura, parintii trebuie sa caute hrana, sa faca efort mare si sa pastreze si pentru ei.

    Noi crestem porumbei pentru a face fata la efortul despus pentru performanta dar in natura fac efort pentru supravieturie si reproducere.

    Porumbeii cu furca deschisa sunt precum cei oameni care alearga o perioada pe un traseu si ii apuca durerea intr-o parte de iti vine sa te tii cu mana intr-o parte. Sigur stiti senzatia aceea ciudata din copilarie.

    Batranii spun ca porunbeii cu furca deschisa vor avea probleme la etapele cu efort ai durata mare. Intestinele se golesc de mancare, devin mai elastice si imping in furca creandu.le o durere. Furca bine inchisa are rolul de a bloca intestinele de a se deplasa catre cloaca dupa un efort cobsiderabil si de a le tine cat mai aproape de locasul lor original.

    Aratati.mi un porumbel campion la maraton cu furca deschisa. La viteza mai gasesti dar la maraton niciodata.

  13. Am si eu 2 pui masculi care nu mananca boabe mari inca, desi femelele de aceeasi varsta au trecut de mult la porumb. Exact cum povesteai, Andrei, raman la jgheab ultimii si par in permanenta nesatui. Insa sunt convins ca isi vor schimba modul de alimentatie in iarna. Eu nu intervin cu nimic in proportia componentelor hranei, daca slabesc din acest motiv inseamna ca au o problema de adaptare, deci nu pot avea mari asteptari de la ei. In conditiile in care ceilalti sunt foarte multumiti cu amestecul oferit, deduc ca e unul echilibrat.
    P.S. Campionii vor manca mereu ce trebuie, cand si cat trebuie. Lucru verificat ;)

  14. pentru Edi, avioanele cand zboara toti pasagerii sunt inghesuiti din cauza inertiei in coada avionului…ai subliniat bine, batranii credeau ca intestinele se aduna si apasa in furca….credeam ca am mai evoluat si noi si nu ascultam povesti de fratii Grimm. Soliditatea osaturii este necesara pentru o buna baza de insertie a musculaturii …
    a trecut vremea cand porumbeii trebuiau sa aiba oase groase si mari ca la gaini totul acum trebuie sa fie suplu si usor…

  15. Acum un an am gasit un pui de porumbel (o porumbita) care avea doar cateva pene in rest avea numai puf si nu manca decat bobite mici de hrisca….. are un picior indoit in sus. de atunci il tin in casa si l+am coplesit cu multa dragoste si atentie dar nu l+am putut invata sa manance porumb ….. nu stiu ce sa fac ca sa il invat sa manance singur porumb …. sau boabe mari. va rog sa ma ajutati si va multumesc frumos!

  16. Ma uitam la licitatia lui Vandenabeele, acum poti sorta porumbeii chiar si dupa inchiderea furcii. :)

    @Soare: la inceput ii dai spartura de porumb si apoi boabe popcorn mai mici iar in final boabe mari… foamea ajuta.

  17. Am și eu o problemă cu boabele mari dar e drept că au mancare la discreție fiindcă le pun mâncare dimineața pe la ora 5 fiindcă după trebuie să plec la muncă și îi mai văd pe la ora15 după amiază când ajung de la muncă și atunci le complectez cu mâncare dacă mai trebuie dar în general observ că nu mănâncă mazărea și nici din grit nu prea consumă, gritul l-am pus separat de mâncare, nu am mulți porumbei,am doar doi jucători și două columbe sunt la început nu fac zboruri cu ei,îi țin de frumusețe.Vă rog cu ce sfaturi mă puteți ajuta în situația mea?

  18. @Remon parerea mea este ca daca ii flamanzesti si le dai doar boabe mari cand sunt foarte infometati vor manca boabe mari, iar cu gritul simt ei cand e nevoie partea cu flamanzitul ar trebui sa functioneze si la grit.

  19. Remon,poti sa le dai odată pe zi mâncare,când vii tu de la servici. Le dai sa mance pe saturatelea apoi restul il indepartezi. A 2 a zi ,o sa vezi ca mânca si boabele mari. ( asta cu hranitul odată pe zi,se poate face doar in perioada de iarnă,când nu au ouă si pui , si e bine sa.i tii separați pe sexe)
    Grit de foame nu mânca, stiu ei cat si când sa mance,nu te stresa in privinta asta,doar sa nu fie vechi de câteva zile ca se așează praful si nu.l mai mânca.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *