Ati mai intalnit porumbei care nu vor sau nu stiu sa manance boabe mari (porumb, mazare)? S-ar putea sa aveti astfel de pasari prin crescatorie dar este nevoie de multa atentie si observatie in timpul mesei pentru a ii depista. Am vazut astfel de porumbei de mai multe ori, in principal din achizitii dar si vreo 2 pripasiti. Suspectez ca de cele mai multe ori acesti porumbei provin din crescatorii unde primesc mancare la discretie si se invata de mici sa aleaga boabele cele mai marunte si raman cu acest obicei. Exemplu: am avut un caz – o femela cumparata din finala unui columbodrom, la care nu am observat acest lucru decat atunci cand a venit gerul.

Pe ger cand au nevoie de calorii sa se incalzeasca si sa isi mentina masa corporala, in timp ce toti se inghesuiau sa manance mai intai porumbul, aceasta femela scadea in greutate si se dispera pe langa hranitoare cu aripile ridicate alergand de colo colo si mancand vesnic nesatula… bobite de mei! Amestecul fiind pe atunci de iarna, nu avea asa multe boabe mici, cred ca mai prindea si ceva sorg sau orzoaica. Ma amuza cum culegea cu viteza disperata boabele minuscule de mei in timp ce restul se indopau cu porumb. Dupa ce restul se culcau pe odihnitori, ea ramanea la hranitoare si incerca sa mai gaseasca ceva, manca mici fragmente de coji de boabe, paie si ce pleava mai ramanea. Incredibil. Cateva zile le-am dat inainte de masa principala cateva portii numai cu porumb… o vreme s-a descurcat mancand doar spartura de la porumb :)) dar apoi organismul i s-a desteptat si a perceput puterea calorica a porumbului si a inceput sa manance cum trebuie. Poate de aceea in unele carti mai vechi se recomanda hranirea puilor cu boabe mari in primele zile dupa intarcare, si apoi trecerea la meniu complet. Ideea e ca unii porumbei ajung sa zboare etape numai cu boabe mici si la un moment dat consumul depaseste cu mult incarcarea pe care reusesc ei sa o faca cu cele mai marunte boabe. Am mai vazut o alta teorie care spune ca dupa intarcare cei mai buni pui aleg din hranitoare boabele mari.

Cel mai trist caz l-am avut cand mi-a intrat un pui pripasit care arata jalnic, genul “colturos” cu penaj mat care se vedea ca a crescut cu lipsuri. Saracul porumbel nu stia sa manance decat… grau.

In general daca pui mancarea si pleci pierzi multe detalii interesante si/sau importante… cele 5 minute de hranire iti ofera multe informatii despre porumbei.