Va salut si va doresc La multi ani!
Iarasi revin pe acest site cu nelamuriri legate de un exemplar cu care atasez si imagini (scuze pentru calitatea lor). M-ar interesa:
1. Carei rase apartine? (asta daca nu e metis…)
2. Este mascul sau femela? (cum pot sa stiu precis? asta fara/ inainte sa il imperechez…)
3. Care este valoarea lui? (am ales sa pastrez si aceasta intrebare din ultimul topic postat de mine pe o tema similara, desi poate ca in cazul de fata nu e una tocmai adecvata – asta pt. ca, pe de o parte opinez ca e un porumbel “de lucru”/ zbor/ joc, etc., si nu de expozitie, deci valoarea lui se poate evalua doar “la lucru”, in actiune; pe de alta parte, valoarea materiala cred ca nu e foarte mare la aceste rase; totusi intreb, macar pentru a sti cam cât ar costa o pereche pentru el.
Va multumesc!
Oblio
salut ,este mascul si este o rasa de zbor de analtime ,este ori zburator de severin ori jucator de galati,cum ai spus si tu la aceste rase valoarea porumbelului este data de durata si inaltimea de zbor ,in general fara sa sti cat zboara ,valoarea lui este de 15-20 lei prin targuri
Cum nu este nici motat si nici incaltat este clar ca nu este jucator deci nu poate fi decat gutan sau zburator. Dupa cum sta pe bat si priveste in jos sigur este zburator de inaltime, este invatat sa priveasca lumea de sus. Daca provine din zona severin il poti considera un zburator de severin urmand sa ii stabilesti gradul de impuritati (tippler, sarb, etc) in functie de care sunt tendintele modei in zona.
Ii atarna boasele sub coada deci este mascul 110%.
Pasarea are sigur o valoare pentru cel care a pierdut timp sa ii vopseasca aripile. Cu toate ca nu este sigur vopsea, poate este un super zburator si pentru ca a zburat prea mult pe vremea asta umeda i-au crescut alge/muschi pe aripi. Pentru mine are valoare zero, la fel si pentru cititorii site-ului si la fel si pentru actualul proprietar in lipsa unei oferte concrete, a cunostintelor columbofile si a interesului de al zbura.
RECTIFICARE:
Deşi acest topic este semnat „Oblio”, care este „numele” adresei mele de e-mail, de fapt el aparţine aceluiaşi „barbeanu.sunphoto.ro”, cum am obişnuit să-mi semnez aici textele.
Fac această precizare pt. că nu doresc să creez confuzii.
@ porumbei.ro
Vă mulţumesc frumos pentru publicarea topicului!
Cele bune!
@ alex (comentariul 1):
Vă mulţumesc frumos pentru răspuns!
Observ ca in Romania sunt apreciati numai porumbeii care incep cu “V”…..porumbeii din celelalte rase ,in cazul de fata zburatori, au valoare zero……..de…. mai este mult pana invatam sa respectam gusturile celorlalti…asta tine de educatie, caracter ,subiect vast, dar nu este momentul sa-l dezbatem acum
Domnule, Valentin,
Daca nu are mot inseamna ca nu e jucator, e neaparat zburator ..?!
Interesanta catalogare ! Se vede in ce tabara esti !
*facepalm
Deci nu din nou, va rooooog…
Ceea ce pot sa spun la momentul actual este ca acest porumbel e mascul.
Respect!
@Sergiu
Foarte bine ca se vede in ce tabara sunt, astept mai multi crescatori in tabara echilibrului.
Aici pe site s-au identificat mai multe rase si toata lumea spunea de cei cu mot ca sunt jucatori deci mi se pare logic ca asta sa nu fie jucator. Trebuie sa fie si el ceva, daca nu este jucator este logic zburator sau poate o fi porumbelul pacii. Am si argumentat de ce cred eu ca este zburator de altitudine. Tu ai vreo teorie pe care sa o impartasesti cu noi sau doar te bagi in seama fara obiectul muncii la tine?
@ Valentin Tanase (comentariul 2):
Vă mulţumesc pt. interesantul comentariu.
Ca provenienţă este din Oltenia însă nu din zona Severinului. Cred că mai degrabă e din Dolj, însă nu ştiu sigur, pt. că nu mi s-a spus. Dacă e zburător de înălţime cum spuneţi, ar mai exista posibilitatea să fie luat de curenţi în timpul zborului şi să fi fost purtat la mare distanţă… aşa probabil că s-a pierdut.
Referitor la valoarea pe care o are pt. actualul custode, cu siguranţă e una sentimentală şi cam atât; s-a ataşat de el, însă îi doreşte binele şi nu ţine musai să-l păstreze în condiţii improprii. În rest, nu se pricepe deloc la porumbei. Când mi-a spus despre acesta, mi l-a descris ca fiind alb cu extremităţile aripilor verzi, astfel că iniţial am crezut că e vorba de vreun papagal sau altă pasăre exotică. Abia când l-am văzut în poze m-am asigurat că e într-adevăr porumbel.
@ mihail (comentariul 6):
Referitor la valoarea unui porumbel de rasă, atunci când cer detalii despre, am în vedere două aspecte: 1. valoarea exemplarului în cadrul rasei din care face parte (în primul rând) şi 2. valoarea materială.
Aşa cum am spus, am ales să păstrez şi aici această întrebare, cu precizările de rigoare… acest topic fiind adaptarea pt. prezentul caz a unui text anterior, care avea ca subiect „un fel de VRdF” – azuriu. Acolo preocuparea pt. valoarea materială avea mai mult sens pt. că la acea rasă preţul este peste media practicată la porumbeii de agrement – şi asta chiar şi la exemplarele de „calitate de piaţă” nu doar la cei de „calitate expoziţională”, care sunt mult mult mai scumpi. (Am aflat şi eu cu acea ocazie – nu eu fac preţurile, ci piaţa… şi, mai ales, gusturile celor care o alcătuiesc…)
Cât priveşte întrebarea privind valoarea genetică a porumbeilor, ea are sens referitor la orice porumbel de rasă atunci când vine de la un necunoscător, pt. că ar fi păcat să fie potriviţi/ puşi în pereche un porumbel valoros cu unul fără valoare, compromiţându-se sau subvalorificându-se astfel porumbelul valoros obţinut în urma unei serioase munci de selecţie şi, eventual, a unei anumite doze de noroc.
Cât mă priveşte pe mine, apreciez toţi porumbeii , chiar şi pe cei fără valoare (ba găsindu-le farmec chiar şi guţanilor), fapt care îmi va da mari bătăi de cap la selecţii – asta în cazul în care mă voi apuca vreodată serios de crescut porumbei de performanţă (nu neapărat sportivă).
Iar în ceea ce priveşte aprecierile mele asupra valorilor columbofile, ei bine, consider foarte valoroase exemplarele din rasele rare autohtone, ameninţate cu dispariţie. Mai consider că aceste rase, majoritatea destul de vechi, sunt rezultatul unei munci desfăşurate pe/ de mai multe generaţii, înglobează (implicit) valoare, reflectă cultura şi condiţiile socio-istorice din zona şi perioada de formare şi rafinare şi, ca orice creaţie autohtonă, fac parte din patrimoniul nostru comun.
PS: Deşi nu vă ştiu decât după imaginile de pe contul dumneavoastră sunphoto, îmi plac foarte mult porumbeii pe care îi creşteţi şi vă apreciez în mod deosebit dedicaţia pt. acele minunate rase de zbor. M-ar fi interesat foarte mult părerea dumneavoastră referitoare la exemplarul pe care l-am pus în discuţie (şi imagini). Vă mulţumesc pt. comentariu!
@ Sergiu (comentariul 7):
Nu mă pricep, nu mă bag…
@ porumbei.ro (comentariul 8):
La fel, mă depăşeşte…
@ bporumbeitippler (comentariul 9):
Ok, vă mulţumesc frumos pt. comentariu!
nu cred ca este un porumbel voiajor si ma degraba este ori un porumbel curcit cu ceva jucator sau gutan
Cu toate ca iubesc toate rasele de porumbei zburatori, in special pe cele autohtone si cunosc cate ceva despre fiecare, totusi imi este greu sa spun carei rase apartine acest porumbel deoarece culoarea lui alba nu ma ajuta prea mult.Este sigur un porumbel zburator scapat nevoit pe afara sau poate din contra eliberat voit la zbor, dar care din cauza conditiilor meteo,vant, curenti de aer, s-a indepartat prea mult de casa si s-a ratacit.Cred ca este un porumbel valoros,cred ca a fost zburat constant si a avut antrenament dar din pacate la rasele bune de zbor este invers ca la voiajori :porumbeii valorosi se pierd iar cei mai putin valorosi vin de cele mai multe ori acasa in timp ce voiajorii buni se intorc acasa iar cei mai putini buni se ratacesc.
parerea mea e ca este tobosar arab masc. bafta de obicei arabi mai sunt si la expozitii!!!!(daca vrei pereche)
@ Barbeanu
@ ami
“ami” are dreptate ,e Tobosar Arab. Are ochi inchisi la
culoare si nu ochi de perla cum au jucatorii/zburatorii.
http://www.youtube.com/watch?v=60aIBG6uxSo
salut , am eu femela pentru el … e femela , tot alba si seamana cu el …
daca esti interesat 30 de lei + transport din partea ta :) sau o dau la schimb pe un mascul de satinet
lasa mesaj cu un id de mess sau skype
@ Valentin Tanase (comentariul 10 – deşi nu mi-e adresat mie…):
Ar fi un topic interesant despre aceste tabere (despre care nu cunosc nimic, deşi poate că m-ar interesa… )… cred că dezbaterea (evident în termeni civilizaţi) e constructivă şi, oricum, preferabilă combaterii.
Referitor la moţaţi, sunt şi zburători în această categorie. Am văzut (pe Internet) moţ la unii Zburători de Severin, asta ca să nu mai amintesc Dungaţii de Arad sau Zburătorii de Danzig. La severineni am văzut (tot pe Internet) şi unele exemplare încălţate…
@ ionut (comentariul 16):
Şi eu aş fi crezut că e vreo corcitură inelată/ clemată de vreun împătimit/ glumeţ (în anii trecuţi şi eu mai puneam cleme la guţanii pe care îi hrăneam, pt. ca să văd câţi revin, câţi pier, etc.). Totuşi, faptul că e vopsit pe aripi mă face să cred că e un porumbel destinat zborului ori de înălţime, ori de joc… altă explicaţie nu am pt. acel marcaj.
@ mihail (comentariul 17):
Vă mulţumesc frumos pt. părere! Eu din păcate nu mă pricep. Dacă era colorat, desigur, era mai uşor de identificat. Dacă e dintr-o rasă autohtonă de zburători, alb ar putea fi Zburător de Severin, cum s-a mai sugerat, eventual alb din Roşii de Târgovişte, sau alb din Ciungi de Ploieşti, deşi ultimii cred că sunt trenaţi…
@ ami (comentariul 18)
&
@ El- Zorab (comentariul 19):
Vă mulţumesc! Într-adevăr, aduce cu cei din filmuleţ, totuşi aceia mi se par mai solizi. Din păcate nu ştiu cum cântă pt. că nu am reuşit să-l văd decât în poze.
Ochi negri au şi bălanii Ciungilor de Ploieşti… dacă nu greşesc… (şi e posibil să aibă şi albii altor rase româneşti colorate.)
Şi mai e ceva, cum spuneam şi mai sus (comentariul 16), cred că dintre toate categoriile de porumbei, doar la zburători şi/ sau jucători se practică vopsirea… în scopul identificării exemplarelor aflate în zbor, mai ales a celor fără semne particulare, cum e şi acest bălan. (Desigur, mă pricep prea puţin şi poate greşesc…)
@ antoniu21 (comentariul 20):
Ok, vă mulţumesc pt. ofertă. Deocamdată însă aş vrea să aflu ce rasă e… asta dacă e de rasă şi nu vreun metis… apoi o să mai vedem…
Femela despre care spuneţi că seamănă cu el ce e?
ce minte odihnita au unii!
acest porumbel sigur nu are valoare ,,0”!si un gutan valoreaza cativa lei!!
@ catalin
(comentariul 26): Nu comentez…
(comentariul 27): După cum am specificat şi în textul “de bază” al topicului, şi pe parcurs, în comentarii, mă interesa valoarea lui ca exemplar în cadrul rasei, şi mai puţin valoarea lui materială. Cine spunea că acest porumbel are valoare zero, avea în vedere faptul că această valoare e dată de utilitate şi/ sau de cerere/ ofertă… pt. cel care îl deţine în prezent, are valoare afectivă…
Vă mulţumesc pt. comentarii. Cele bune!
femeala este aproape identica cu el , are silueta mai supla , tipic unei femele
am mai vazut porumbei de genu pe aici … nu au o denumire anume dar nu sunt nici metis
sunt un fel de rasa de zbor
@ antoniu21 (comentariul 29):
Ok, vă mulţumesc din nou, & scuze pt. întârzierea cu care răspund.
Ref. la porumbel, tot nu am aflat ce rasă e al meu, însă se pare că e femelă, pt. că mi-a făcut pereche succesiv cu 2 dintre masculii lângă care a ajuns conjunctural… pe viitor o las de capul ei să se împerecheze după pofta inimii şi, sperând că o voi integra şi obişnui în noua volieră, am să o las să văd ce poate în aer… sper să fie bună zburătoare şi să nu se piardă… dacă rezistă la mine până la anul, voi vedea ce şi cum :)
Cele bune!
Wtf????
Cum adica ii atarna “boasele” ???
E pe bune sau… ca vad ca nimeni nu il contrazice…
Da , este zburator de severin
Are caracteristicile rasei (cresc aceasta rasa de 4-5ani)
Boase….serios baiete , cum sa zici ca ii “atarna” boasele…
Jucausi fara mot .. doua exemple Juc. de Constanta , Juc. de galati + multe alte rase…
Boase=)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Iti dai seama.. dupa un maraton parca imi si vad “baltatu” cum isi taraie c*****e pe trapa =)))))))))))))))))))))))