Incepator

Buna ziua! Vreau sa va spun cate ceva despre pasiunea mea și cum a evoluat ea în timp. M-am apucat de porumbei în 2010, primul meu porumbel a fost un gutan, îl țin minte si acum. Ușor, ușor am reușit sa-mi strâng undeva la 10 gutani de care eram foarte fascinat. Până prin 2012 am crescut doar gutani, neavand de unde face rost de voiajori, prin 2013 am cumpărat o pereche de jucători cu greu si pe atunci eram așa convins că numa jucători o să cresc.

Eu eram curios de cat de departe îmi pot veni porumbeii si nu conta că era jucător, gutan când aveam ocazia ii duceam din capătul satului si le dădeam drumu, dar de multe ori nu mi se întorceau decât 2-3, aia mai bătrâni, dar niciodată nu m-a interesat asta eu tot duceam ce aveam prin cușca, până am rămas aproape cu nimic. În primăvara lui 2014, am început cu voiajorii pentru ca ei puteau face la acele curse ”lungi”, am descoperit că voiajorii erau ceea ce îmi doream, eram așa mulțumit de ei și încă sunt. Usor, ușor am tot început să îi duc din ce în ce mai departe. Anul acesta am dus vreo 10 porumbei de la 300 si ceva de km făcuți cu mașina, aerieni sigur mai puțin, din care mi s-au întors doar 2. In ciuda acestui fapt tot am dus porumbeii mai departe.

Eu vara cu așa zisele mele curse pierd multi porumbei, dar dacă îmi place să ii ”zbor” nu am ce face, suport consecințele. Si așa aș vrea ca în următorii ani sa cresc doar voiajori si ca într-o zi nu o să-i mai pierd mai pe toți la ”zbor”. Vânt în pene tuturor!!

Alex

11 comentarii la “Incepator”

 1. Povestea vietii mele. :)) Cred ca foarte multi se vor regasi in ce ai scris. Fac ce fac voiajorii astia si ti se baga sub piele de nu mai ies…

  Cand eram mic, obligat sa imputinez efectivul de gutani si corcituri am dat parintilor cativa sa ii lanseze de prin Brasov. Dupa vreo saptamana, cand am venit de la scoala am vazut pe cosul casei prima sosita, o albastra. Nu imi venea sa cred, m-au trecut toate frisoanele, ma benoclam la ea si nu puteam concepe asa ceva, eram socat, nu mai puteam de bucurie. Peste cateva zile a mai venit un frate, un negru corb. Apoi luni intregi i-am plictisit pe toti spunandu-le de zeci de ori cum mi-au venit mie semi-gutanii peste Carpati.

 2. Salut Alex , marea majoritate a crescatorilor se regasesc in aceasta poveste . Cel mai important este ca aceasta pasiune sa fie o placere pentru crescator si nu o goana dupa trofee si vanzari de pasari pe bani multi !
  Nu te grabi si nu grabi porumbeii ; pentru performante trebuie studiu si rabdare . Porumbeii , ca orice sportiv , trebuie hraniti bine si antrenati mai intai de la distante mici de 5 – 10 km crescand treptat pana la sute de km .
  Spor la studiu si vant in pene !

 3. Cum i-am mai spus unui incepator de aici iti zic si tie:
  in 2017 perioada mai-iunie din a 3-a serie de pui iti pot da 3 perechi fara a avea pretentii materiale, daca esti interesat contacteaza-ma ibgii@aol.com este mailul meu.
  succes!

 4. Te pot ajuta la primavara cu 5.7 perechi d pui.cautama pe sunphotoo fabyan si vb..te pot ajuta

 5. Este ceva clasic cred ca 99% dintre noi asa am inceput, si acum imi aduc aminte primi mei porumbei 4 gutanii baltati ,toata ziua ma uitam la eii si le umpleam voliera cu mancare de avea stratul de jumate de metru.

 6. Majoritatea au avut gutani la început. Antrenamentele le faci treptat de ex 1km 5km 12 km 17 km 40km 60km 100km 140km 190km 240km 300 km astea sunt distantele aproximative parcurse de porumbeii mei. Dacă întârzie repeți antrenamentul nu mărești distanta. Nu îi mai duce direct la 300. Numai bine

 7. Si eu duceam porumbeii la “curse” doar ca concuram si eu cu ei , mai exact pedalam la bicicleta de iesea fum din lant , pentru a ajunge inaintea lor sa ii vad cum aterizeaza…

 8. Lasa o adresa ,un nr. de telefon ca sa poti fi contactat

 9. Daca ai o crescatorie care sa iti permita sa cresti mai multi porumbei lasa un nr de telefon daca doresti si te pot ajuta cu 20 pasari mature pretabile la categoria 1 si 2.Gratis.

 10. jejeje frumosa poveste imi aduce aminte de gutanii mei la inceput si primul voiajor in cotet saracul era schiop jaja eram cel mai fericit copil din lume

 11. Salut ! Eu sunt cel care a scris așa zisa poveste a vieții mele . Nu am știut pana astăzi ca mi-a fost pus pe site . Mulțumesc frumos pentru aprecieri ! Pot fi contactat 0784845911 sau alexartene@yahoo.com

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *