1. Cateva cuvinte despre Dvs.: locatie, varsta, ocupatie, alte pasiuni in afara de columbofilie?
Tandemul Fratila Vasile + Burghila Adrian a luat fiinta in toamna anului 2003, construindu-ne crescatorie in Braila, str.Baldovinesti nr.4. Dl. Fratila Vasile are 53 ani, este agent de paza si are ca pasiune extra columbofilia, dar si pescuitul. Eu, Adrian Burghila, am 41 ani, sunt de profesie inginer si nu am alte pasiuni in afara de sportul columbofil.
2. Cand si cum ati devenit columbofil?
Dl.Fratila este membru columbofil de la inceputul anilor ?80 iar eu din anul 1992, amandoi fiind pur si simplu fascinati de porumbeii calatori.
3. Cum aveti organizata crescatoria? Cate compartimente aveti si cati porumbei aveti in fiecare?
Crescatoria noastra este una modesta dar ofera toate conditiile porumbeilor nostri pentru a face performanta, astfel avem un compartiment de matca cu 15 boxe care nu a fost niciodata ocupat complet, doua compartimente pentru zburatori cu 36 de boxe in total si un compartiment pentru pui cu 40 de odihnitori.Foarte rar se poate intampla ca numarul de porumbei sa depaseasca numarul de locuri si asta numai cu maxim 2-3 exemplare. La aceasta data avem un numar de 92 porumbei.
4. Spuneti-ne cateva cuvinte despre hranire: frecventa, tipuri de boabe, diferente intre ratiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor.
Hrana porumbeilor trebuie sa fie in primul rand una de calitate, baza pentru noi fiind cea din comert, speciala pentru voiajori, in functie de sezon.Totusi, intregul sezon de concursuri porumbeii nostri servesc aceeasi hrana din prima pana in ultima zi cu un tain dimineata si unul seara. Nu facem diferente de hranire intre zburatori si reproducatori, urmarim doar ca hrana sa fie cat mai completa .
5. Care este planul de tratamente si vaccinari in timpul unui an?
Sanatatea reprezinta lucrul cel mai important, daca nu sunt perfect sanatosi, porumbeii, nu pot obtine performante, indiferent de calitatea sportiva pe care o au. Cunoscandu-ne foarte bine, porumbeii concurenti, nu putem vorbi despre un anumit plan de tratamente, putem spune doar ca urmarim foarte atent starea de sanatate a fiecarei pasari in parte si ca actionam in momentul in care este necesar. Rolul cel mai important il joaca prevenirea. Pentru a observa eventualele probleme urmarim cu cea mai mare atentie dejectiile, gatul, ochii, narile, starea penajului, consumul exagerat sau nu de apa si hrana.
Daca toate aceste lucruri se incadreaza in limitele considerate de noi ca fiind normale, nu administram tratamente curative ci doar preventive. In ceea ce priveste vaccinarea, aceasta se face in asa fel incat imunitatea sa fie instalata cu cel putin doua saptamani inainte de imperechere. Legat de produsele folosite putem spune ca acestea se gasesc in comert si fiecare poate cumpara ceea ce considera, dar cel mai important lucru este ca acestea sa fie sigilate, sa se afle in termen de garantie, de preferinta cat mai proaspete, si sa se respecte cu strictete modul de administrare.
6. Ce concursuri preferati si de ce?
Preferam concursurile de fond si maraton pentru ca in viziunea noastra, porumbelul de fond si maraton este unul complet.
7. Considerati ca porumbeii sunt ?de viteza? si ?de fond? sau un porumbel bun poate clasa la fel de bine si la fond si la viteza?
Daca un porumbel de fond poate clasa si la viteza, chiar daca nu la varf, un vitezist adevarat nu poate clasa la fond decat in conditii speciale (vant puternic din spate, concurs foarte usor).
8. Cum pregatiti porumbeii maturi pentru concursuri? De la ce distante incepeti antrenamentele? Lansarea se face individual sau in stol? Acordati importanta si antrenamentelor in jurul crescatoriei?
De regula, primul zbor cu Asociatia il facem la distanta de 170 km, pana atunci antrenamentele incep cu 10 km, 20 km, lansari in stol, 50 si 100 km, lansari individuale, avand grija ca timpul sa fie foarte bun. Dimineata cat mai devreme si seara cat mai tarziu porumbeii zboara liber in jurul crescatoriei. Daca sanatatea este buna zborul este facut de placere.
9. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile? Ce porumbei ajung la matca?
Munca de reproductie este cea mai grea munca columbofila. Nu ne ferim sa facem cosangvinitate, putem spune ca 90% din porumbeii nostri sunt rude,mai mult sau mai putin. In momentul formarii cuplurilor urmarim ca puiul ce va rezulta sa provina din porumbei perfect sanatosi si daca nu la nivel de parinti, macar bunicii trebuie sa fie mari zburatori. La matca ajung doar fii sau frati ai campionilor sau ai unor zburatori de mare exceptie si porumbeii care au zburat la noi cu rezultate la varf mai multi ani.
10. La ce data imperecheati porumbeii si de ce?
Imperecherea are loc intotdeauna la sfarsitul lunii martie avand in vedere ca zborurile de maraton se incheie in luna august.
11. Cati pui scoateti anual si cum ii pregatiti pentru cariera de mai tarziu? Credeti ca puii nezburati in anul nasterii vor avea rezultate mai slabe la maturitate? Pana la ce distanta trebuie sa zboare puii in anul nasterii? Dar yearlingii?
In general, scoatem 50 de pui pe an, din care iernam 30. Pregatirea lor se face cu blandete, urmarim in special atasamentul lor fata de crescatorie si crescator. Nu ne pricepem foarte bine la zborurile cu puii, totusi cateva zboruri de pana la 100 km pe directia de zbor viitoare pe vreme foarte buna, nu poate sa le faca rau. Yarlingii pot zbura in tara tot sezonul.
12. Nominalizati 3 porumbei (foto + rezultate), cei mai buni din intreaga Dvs. activitate columbofila.
1-388413/90 M ? vicecampion national categoria fond palmares 1993 Bistrita.
2-185150/96 M-?Sampras? palmares Gdansk 1200 km 1999-2000.
3-345170/04 M-loc 3 national Maraton FCI 2008-participant la Olimpiada de la Dortmund 2009.
13. In ce concurenta zburati? Numiti 1-2 columbofili foarte buni cu care va luptati in mod direct la concursuri.
Gruparea in care concuram noi are aproximativ 100 columbofili interesati exclusiv de zborurile de fond si maraton. Anul trecut, 2008, au aderat la zborurile Asociatiei noastre colegii din judetele Vrancea si Tulcea. Nu stim inca, ce va fi anul acesta. In conditii normale avem o concurenta foarte puternica, nume ca Izdrea Petre, Moise Dinu, Butucanu Stefan, Badin Vasile, Cralea Virgil sau Cobzaru Daniel, spun ceva?
14. Ce ati dori sa se schimbe in columbofilia din Romania?
Ar fi mai multe lucruri, credem ca reinfiintarea zonelor ar fi un lucru bun, ar creste concurenta si valoarea reala ar iesi la suprafata, ce fel de campion poate fi acela care concureaza doar cu competitori din judetul sau? La nivel national ar fi ideal sa existe o singura Federatie, ce rost are impartirea in mai multe Federatii atunci cand obiectul de activitate este acelasi? In ce sport exista trei campioni nationali la aceeasi categorie? Pe toti ne uneste doar dragostea pentru porumbei. Am dori foarte mult o situatie normala, fixarea unor rute de zbor si a unor localitatati de lansare pentu totdeauna, sa stim azi ca pe data de 20 iunie 2015 avem etapa de Varsovia sau orice altceva dar care nu va mai fi schimbat niciodata. Ne dorim seriozitate, respect, sportivitate, sa ne intalnim cu colegii columbofili si sa nu mai discutam despre rute de zbor sau regulament ci despre pasari valoroase, metode de zbor sau imperechere. Se poate discuta foarte mult dar si in sportul columbofil se intampla ca peste tot in Romania de azi.
15. Porumbeii sunt capabili de multe surprize. Relatati cea mai interesanta intamplare la care ati asistat de cand sunteti columbofil.
Am sa va relatez ceva , aproape incredibil, urmand sa trageti dv. concluziile: in vara anului 2002, prin amabilitatea d-lui Petre Izdrea, primesc de la acesta,sub forma de imprumut, doi masculi tardivi din toamna anului 2001, urmand sa-i restitui in toamna lui 2002, dupa ce ii folosesc la reproductie. Totul decurge normal si la termenul stabilit inapoiez masculii prietenului meu, indraznesc sa il numesc prietenul de atunci, pentru ca odata cu trecerea timpului mi-a devenit parinte in materie de columbofilie si tot atunci imi face cadou doi pui,abia intarcati,frati buni cu unul dintre masculi.
Timpul trece si in luna februarie 2003, in timp ce aveam porumbeii separati pe sexe, eliberez femelele pentru zborul din jurul crescatoriei, dupa zbor le chem si observ, cu surprindere, ca nu vor sa intre, privesc mai atent si raman?uimit, unul dintre masculii despre care va povesteam mai sus, turuia de mama focului, chiar deasupra incaperii unde statuse inchis pentru a reproduce, in urma cu cateva luni. Intamplarea face ca femela cu care fusese pereche, pasare de matca, sa fi fost invatata la mine dar inchisa la acel moment, asa ca eliberez femela iar masculul intra in crescatorie, dupa femela, ca la el acasa.
Mentionez ca distanta aeriana intre Braila si Babadag este de aproximativ 100 km. Il anunt pe dl.Izdrea de intamplare, acestuia nu-i vine sa creada si la cateva zile soseste la Braila sa vada minunea. Dupa ce se convinge, dl. Izdrea, lasa masculul la mine definitiv. Este vorba despre pasarea 278452/00, dar scos in anul 2001, avand ca tata pe 47178/94, reproducator de clasa, iar ca mama pe mama Campionului National Fond 2000.
Acest porumbel primeste numele ?ARTISTUL? si este la acest moment baza reproductiei noastre alaturi de cei doi frati primiti cadou si despre care v-am vorbit mai devreme. Spre edificare va putem spune ca aproape toti porumbeii nostri sunt urmasii celor trei astfel: 345200/04 este fiul ?ARTISTULUI?, 345170/04 si 345184/04 sunt fii fratelui bun al ?ARTISTULUI?, 403127/05 este fiica surorii bune a aceluiasi?ARTIST? cu un alt frate al acestuia, dar, doar de tata, 403147/05, 345123/04, 345110/04,164020/06 sunt nepoti ai celor trei, amintiti mai sus. Toti acestia au realizat performante si credem ca vor constitui bazele reproductiei viitoare.
Va multumim si dorim tuturor columbofililor adevarati mult success!
Pentru mai multe informatii accesati linkul: http://adrianburghila.sunphoto.ro