Mă tot gândesc de vreo câteva săptămâni dacă să vă întreb de subiectul acesta, și uite că m-am decis. Acum, când toți crescătorii își zboară puii și adulții și se pregătesc de concursuri, dacă nu le-au început deja, eu, ….eu îmi chinuiesc porumbeii cu dresajul de a intra la loc in coteț. :( … Le-am făcut o schimbare majoră, din punctul lor de vedere, și i-am debusolat.

Ca idee, crescatoria mea e in formă de L (culcat). Latura lunga a L- ului este îngustă, iar latura scurta e mult mai încăpătoare și mai înaltă. Inițial, datorită faptului că am câmp liber în spatele curții (acolo unde vine latura lungă a L-ului), acolo făcusem trapa pe care ani de zile au zburat veseli porumbeii mei.

Amu’, terenul ăla s-a vândut, cineva o să construiască pe el, și n-am habar dacă are să vadă cu ochi buni pista de decolare pt porumbei. Prevăzător, am zis să nu încep cu stângul relația cu un viitor vecin, și să mut pista de decolare/aterizare pe latura scurtă a L-ului, spre curtea mea, spre casa mea, nu spre câmp. No bun. Zis si facut. Muncit, facut sputnik nou, splendid, mutat matca (34) pe latura lunga, iar zburătorii (inițial 65) pe latura scurtă. N-aveți idee ce bătăi de cap am cu ei!!!!!

1. Vizibilitatea le era mai bună spre câmp (spre apus – vest), in partea diametral opusă locul e mai mic, mai umbrit seara (spre răsărit – est)
2. Nu stiu să iasă… până să se prindă ei că am deschis sputnik-ul… trece vara…
3. Și când ies, abia ies câte 3-5-7. Deși poate-i mai bine așa :-).
4. Și ce-i mai grav, beleaua cu intratul la loc. În mod evident, de ieșit ies ei cum ies, dar când e să intre, ghici pe unde ar vrea să intre? Ați ghicit! Pe unde a fost ani de zile intrarea… dinspre câmp…

În prima zi am pierdut 4. A trebuit să plec, am inchis trapa sputnik-ului, și care au intrat pe unde trebuia, bine; restul, am aflat de la vecini că au ajuns cină la uliu. Și de atunci, in fiecare zi, ma lupt cu ei. Am reusit să nu mai pierd nici unul, se pare, mă mir și eu cum, dar, aproape în fiecare noapte îmi ramane vreun pui sau adult pe-afară. Ba chiar 2 mai amuzanti au reușit să intre în coteț împreună cu mine pe …. ușă :-)

Ei, dar din ăștia toți, unu’ e mai special. Am reușit cu greu, acu’ o ora să-l prind cu minciogul de pescuit – ăla mare de crap :-), dupa ce i-am băgat și lanterna-n ochi. Stătea afară de vreo 5-6 zile. Ideea e că se și obișnuise și chiar părea că s-a împăcat cu gândul. Dormea pe un gard. De când e afară le-am dat celorlalti drumul de suficiente ori ca să-i vadă intrând și ieșind, deci, cred că e dobitoc, retard. Se așeza pe sputnik, se uita înăuntru, i-am pus și boabe pe platforma de aterizare. Le halea, și pleca.

Nevasta-mea mă-întreba de ce nu-i iau gâtul și mă chinuiesc de atâtea zile cu el să-l prind/ recuperez. Dacă e dobitoc, înseamnă că nu merită să-l reproduc.

Eu ce m-am gandit? Dacă prostul stă de atâtea zile și face foamea, se lasă alergat de mine cu bățul și minciogul, dar nu se dezlipeste de casă, înseamnă că instinctul lui de voiajor e valoros. Să-i mai dau o șansă…

Voi ce parere aveți? Merită nervii?

Andrei_O