Performanta unui porumbel este determinata de totalitatea caracterelor influentate de genele Aditive si Neaditive, la care se aduna si efectele factorilor de Mediu care contribuie intr-o masura mai mare sau mai mica.
LINIA de porumbei poate fi denumita ca o Populatie restransa de porumbei, in care unul sau mai multi reproducatori valorosi poseda intre ei asemanari genetice fiind inruditi intre ei sau neinruditi intre ei, fiind izolata reproductiv cu ajutorul registrelor genealogice si care evolueaza sub influenta permanenta a selectiei.
Linii de porumbei:
Din punct de vedere al consangvinizarii aceasta poate sa se diferentieze dupa cum urmeaza:
1. LINIA NECONSANGVINIZATA: aceasta populatie este diferita de alte populatii sau linii din punct de vedere genetic si evolueaza sub influenta selectiei pe baza performantelor, folosind doar incrucisari si evitandu-se astfel consangvinizarea. In acesta situatie toti produsii poseda un mare grad de heterozigotie (efectul heterozis).
De exemplu:
Reproductia este impartita in doua populatii (linii) diferite, iar imperecherile se fac folosind doar incrucisari intre exemplarele din aceste linii de porumbei (Fabry x J.Ryckaert) sau (Delbar x Sion) sau (Aarden x Cattrisse), etc .
Daca exista 10 porumbei din fiecare linie, deci un total de 20 de porumbei destinati reproductiei, se pot efectua o multime de combinatii intre acestia folosind dor incrucisarile si evitandu-se astfel consangvinizarea.
2. LINIA MODERAT CONSANGVINA: in aceasta populatie coeficientul de consangvinizare (Fx) nu este mai mare de 3 % pe fiecare generatie si care deasemenea evolueaza prin selectia bazata pe performantele descendentilor.
De obicei sunt folosite imperecherile de tipul (Verisorii de gradul 2, 3) , sau (Stra-Strabunic x Nepoata).
3. LINIA CONSANGVINIZATA: este o populatie cu un numar mai restrans de exemplare, care au un grad mare al homozigotiei, iar caracterele influentate de genele Aditive sunt puternic fixate genetic, descendentii care provin din aceste linii sunt buni amelioratori si pot fi folositi pentru a imbunatati anumite caractere ale populatiei (liniei) proprii (infuzie de sange).
In acesta situatie sunt admise imperecheri de tipul: Tata x Fiica, Bunic x Nepoata, Unchi x Nepoata, Semifrate x Semisora, etc . Stichelbaut , Aarden , Wanroy , Janssen , etc .
Rase?
In ceea ce priveste o RASA de porumbei voiajori, nu exista acest lucru pana in prezent deoarece pentru a creea o Rasa este nevoie de un numar mare de exemplare, de o munca extrem de obositoare si de lunga durata, iar pentru aceasta activitate normal ar trebui sa colaboreze mai multi columbofili care sa stabileasca anumite criterii de selectie de comun acord, astfel incat rezultatul final sa fie asemenea pentru fiecare.
In acest caz dupa multe, multe generatii, descendentii trebuie sa fie asemanatori in proportie de peste 90% atat din punct de vedere fenotipic adica Forma, Culoare, Lungimea Picioarelor, Capul, Culoarea ochilor, Marimea, Greutatea, etc. cat si din punct de vedere genetic, pentru a-si putea transmite cat mai fidel caracterele generatiilor viitoare.
Din punct de vedere al performantelor acestia ar trebui sa dea randamentul maxim pentru o anumita categorie de distanta: Viteza, Demifond, Fond, Maraton, fiind astfel selectionati de la bun inceput pentru un singur tip de distanta.
Metodele de Hranire, de Antrenamente, de Zbor in competitii sa fie la fel pentru tot efectivul de porumbei. Deasemenea trebuie sa fie respectata si varsta la care acesti porumbei se vor angaja in concursuri si desigur stabilirea programului de tratamente daca acestea se vor aplica, sau in caz contrar daca se stabileste un program bazat doar pe selectia naturala in care doar exemplarele cu o imunitate puternica se vor perpetua.
Performanta Proprie = Gene Aditive + Gene Neaditive + Mediu Special + Mediu General.
In viitor vom vorbi despre potrivirea perechilor.
Autor: Cristian Alexa
Chiar asta remarcam deseori, ca porumbeii voiajori sunt foarte diferiti ca aspect, nu este o “rasa” omogena asa cum este spre exemplu porumbelul de agrement satinet, king, etc.
La voiajori este doar performanta care intervine in selectie si se pare ca aceasta se poate face cu fenotipuri destul de diverse. Avem porumbei scurti, lungi, mari, mici, greoi, usori, plini de muschi, uscati, cu stern adanc sau scurt, etc, etc.
La consangvinizare ce fel de probleme apar? Pentru ca se spune ca porumbeii consangvinizati nu se zboara, se folosesc doar la reproductie. Si totusi am auzit de destule cazuri cu porumbei scosi din frati de exemplu, care au facut norme bunicele.
Un articol excelent. Felicitari!
frumos,felicitari!
Felicitari pentru articol ! Sper sa fie citit si de unii columbofili cu rezultate sau fara, dar care vorbesc de linii proprii dupa 3 -5 ani, fara a intelege mare lucru ce inseamna a crea o linie proprie. Cu scuzele de rigoare, il rog pe autor sa explice columbofililor romani cum s-au creat liniile adevarate in Belgia si Olanda si nu numai, dupa cati ani si cate generatii poti emite pretentii ca ai creat o linie, care sunt conditiile esentiale pentru a face asemenea afirmatii…Intre linii, familii sau suse este o mare diferenta ! Scuze…daca cineva se regaseste…
Printre multe afirmatii din zilele noastre care fac referire la Belgia, Olanda sau whatever, ink se vorbeste de acei ‘voiajori specifici tarii noastre’ care au picioruse scurte si piept lat. Acesti porumbei formeaza o anumita linie sau nu? Era ceva de genul ‘vechiul porumbel voiajor romanesc’…
??
F bum si educativ articol! Felicitări d-lui Alexa,dar si admin-lui pt posările excelente!
Foarte frumos !!!!!!!!!!
O invatarura buna !
foarte interesant articol, ar trebui facut un articol asemanator si pentru rasele de agrement/ornament pentru a indruma si pe cei “novice” in tainele columbofiliei sa obtina pasari de calitate la rasele de ornament si cred ca ar fi buna si o dezbatere pe tema consangvinizarii la aceste rase.
astept cu drag un asemenea articol si despre rasele de ornament.
interesant!
Are dreptate candspunea la un moment dat ca, se ajunge ca porumbeii sa semene intre ei, de aceea se vorbeste despre o anumita familie de porumbei, sau linie de porumbei. In urma selectiei cu ajutorul cosului poti obtine porumbei care sa dea randament la o anumita categorie. Am vazut recent un interviu cu Erik Limbourg si Etienne Meirlaen, amandoi sustineau ca selectia o fac cu ajutorul cosului, concursurilor indiferent daca e vorba de consangvinizare slaba, moderata sau puternica sau fie doar incrucisare.
http://www.columbofil.com/dublu-interviu-etienne-meirlaen-si-erik-limbourg-partea-1-subtitrare-engleza/
Educativ mai ales pentru cei incepatori .
Pentru mine articolele de genetica sunt cele
mai interesante.Merci autorului!
@ porumbei.ro
In multe cazuri imperechierea fratilor nu
inseamna consangvinizare.Daca parintii
nu sunt din aceias familie puternic consangvina,
fratii sunt de multe ori foarte diferiti genetic.
Imperechierea a doi frati din parinti ne- sau putin con-
sangvini poate sa duca astfel(intamplator si rar) si la
efectul heterozis.
Porumbei.ro, Voiajorii sunt asa de diferiti, ca forma si culoare, greutate etc, datorita faptului ca nu au acelas areal de selectie( adica se zboara in atatea tari si zone diferite, iar ruta de zbor creaza fenotipul pasari, precum si culoare, etc.), iar crescatorii au atatea gusturi diferite, plus ca nu mai pui ca cumperi porumbei din Belgia Olanda, etc, ii lucrezi o perioada, si apoi hop se schimba si ruta, si apoi observ ca in cadrul aceleeasi linie se schimba fenotipul. Apropo chiar AD SCH. are niste articole pe aceeasi tema pe saitul lui. Daca nu ma insel cumva erea vorba de un crescator din Taiwan care in urma cu cativa ani cumparase porumbei de la Ad, ca apoi in tara sa natala sa claseze foarte bine la concursuriile de 900-1000 Km( Ad nu a trecut in viata lui mai departe de 600-650 Km), el necrezand acest lucru si a plecat acolo sa vada. A observat ca intr-adevar ereau pasarile lui( la baza) insa fenotipul complet schimbat. Vezi ca mai are si un articol despre columbodroame, tot despre selctie si fenotip. La sectiunea articole, engleza.
Pentru Coco, am tradus articolul respectiv in care Schaerlaeckens face referire la acel japonez care a azburat pasarile de la el la distante de peste 1000 km.
“Imi aduce aminte de o vizita facuta in Japonia. Am vizitat un columbofil care a zburat pasarile de la mine si care se descura foarte bine in cursele de peste 1000 de km, in conditii de zbor foarte grele. Nu putesam sa inteleg, de vreme ce eu nu zbor curse de distanta lungi, avand pasari de distante medii. CAnd am vazut cateva din pasari amfost socat. Aceste pasari Schaerlaeckens erau atat de diferite, avand aripi lungi si corpuri puternice. Acesta a obtinut aceste pasari prin selectie, generatie dupa generatie. Iar acesta selectie s-a bazat pe cursele de distanta lunga. Omul acesta a reusit sa creeze un alt tip de pasari.”
http://www.columbofil.com/cum-se-face-ad-schaerlaeckens/
Celalalt articol care face referire Coco este “South Africa” tot de Ad Schaerlaeckens, l-am tradus si pe acesta: “SELECTIA
Acele curse din cadrul columbodroamelor sunt organizate in tari in care conditiile sunt mult mai dificile decat in Belgia. Tari cu un relief atat de plat ca si Belgia si Olanda pur si simplu nu exista. Cat de diferite sunt tarile din care provin cumparatorii porumbeilor nostri. Pur si simplu nu poti compara Germania, Anglia, Africa de Sud, Portugalia si asa mai departe cu tari ca Olanda si Belgia.
Acolo, pasarile, au de indurat caldura, munti, vai, lacuri si paduri, si asa mai departe, in drumul lor spre casa, pe cand aici (Olanda si Belgia) terenul este plat ca o masa de biliard. In plus “pasarile noastre” deseori au parte de vant din spate si sunt lansate pe vreme buna, pe cand in alte tari conditiile sunt mult mai aspre. Deci ce se intampla?
Cumparatorii “pasarilor noastre” concureaza descendentii in conditii mult mai grele cu rezultatul ca acestia au creat o pasare in stare sa faca fata conditiilor grele in drumul lor spre casa.”
http://www.columbofil.com/africa-de-sud-ad-schaerlaeckens/
Felicitari pentru acest articol , am invatat multe din el , multumesc si sa faceti cat mai multe de acest gen. Sanatate si bafta la concursuri!!!
Eu zic ca totusi putem sa vorbim despre voiajori ca RASA, la fel cum sunt cunoscute rase de gaini pentru aspect unele, altele pentru carne, altele pentru ouat, asa si voiajorii sunt o RASA selectata pentru zboruri, cum sunt selectati alti porumbei pentru aspect sau pentru carne…. numai ca au mai multe LINII, cred ca sunt si pasari spre exemplu gainile de carne care si ele sunt de mai multe feluri (ca aspect vorbind) dar scopul este acelas.Scopul cresterii acestei RASE este obtinerea unei performante cat mai mare posibile, pana acum nu cred ca sa facut o limitare a distantei de zbor ca sa se treaca si la obtinerea unui tip de porumbel care sa arate intr-un anumit fel, pana la urma sunt crescuti pentru zboruri acesta este singurul scop al columbofililor, in mod inevitabil acest scop modeleaza si ca aspect porumbeii, spre exemplu narile nu mai sunt mari sunt mici, pana la urma aceasta selectie a facut ca porumbeii voiajori sa semene in proportie de 80% restul de +10% este reprezentat de tipul zborului (viteza,fond…campie, munte…). Asa ca putem vorbi de voiajori ca RASA 100% pentru ca si-au atins scopul, pentru care au fost crescuti!Ca LINIE procentajul este sub 80% chiar in scadere, cand se va reusi sa se faca o LINIE AS care sa zboare bine pe toate distantele vor disparea toate aceste linii, asta daca este posibil :))))
Asta e parerea mea.
Conceptul de rasa in acceptiunea stiintifica data de biologi este mult diferit de acceptiunea aceluiasi termen in limbajul uzual al crescatorilor de porumbei.Pentru a defini o populatie de porumbei drept o “rasa” ar trebui ca aceasta populatie sa fie una foarte numeroasa si in care indivizii sa aiba aceeasi origine precum si insusiri morfologice si fiziologice foarte asemanatoare,insusiri pe care,in conditii de viata identice,acestia le-ar transmite mai departe in mod uniform.In mod practic insa trebuie acceptat ca in cazul porumbeilor notiunea de “rasa” este una destul de complexa nesuprapunandu-se intotdeauna pe o puritate ereditara sau homozigota din punct de vedere genetic.
Din considerentele astea, in cazul porumbeilor voiajori de concurs este aproape practic imposibil sa vorbim de “rase” atata vreme cat arealul lor de raspandire si crestere este atat de mare.Printr-o selectie consecventa,care la randul ei nu-i deloc una de durata scurta,se pot obtine anumite “suse” sau “linii” insa nicidecum o “rasa”.
In cazul altor porumbei de agrement/ornament lucrurile stau putin diferit,acestea au aparut si dezvoltat exclusiv ca si rase locale,iar raspandirea ulterioara a unora dintre ele este departe de ceea ce inseamna raspandirea porumbeilor voiajori.Spre deosebire de voiajori in cazul carora selectia urmareste un singur scop,anume performanta de zbor, in cazul celorlalte varietati de porumbei motivele cresterii si selectiei lor sunt atat de diferite incat au ca rezultat cele peste 1000 de “rase” de porumbei cunoscute in intreaga lume.
Daca ne-am ghida dupa cerintele Asociatiei Europene(E.E.) ar trebui ca doua populatii de porumbei sa fie caracterizate de 3 elemente diferite pentru a fi catalogate ca fiind doua rase diferite.In practica insa ,mai ales atunci cand vorbim de porumbei campenesti(sau de culoare),acele 3 caractere diferite necesare se dilueaza pana aproape de disparitie.
Definitia corecta a rasei,a subrasei,a liniei sau susei ar trebui sa ne scuteasca de multe confuzii,permitandu-ne chiar sa acceptam ca si “rase” diferite grupuri de porumbei cu insusiri morfo-fiziologice foarte asemanatoare sau chiar identice,unicul criteriu de departajare fiind coloritul.De neinteles este insa situatia inversa,care probabil doar in Romania se mai intalneste,si in care populatii mari de porumbei cu aspect si calitati total diferite se vor ,asa contra naturii,sa fie considerate o singura “rasa”.
“De neinteles este insa situatia inversa,care probabil doar in Romania se mai intalneste,si in care populatii mari de porumbei cu aspect si calitati total diferite se vor ,asa contra naturii,sa fie considerate o singura “rasa”.”
Pai nu? Ca la voiajori, ca doar sunt rude :))
Andrei, multumesc pentru inca o poza frumoasa!
fratilor nu mai comparati porumbeii cu gainile ratele cu gastele si porumbeii cu gainarii…..
comparati crescatorii intre ei , comparati curatenia din voliere, sanatatea porumbeilor mei cu ai lui Ion si Marin etc… achizitionati 3 4 perechi ai caror parinti sau bunici ai cateva clasari pe locurile 1 2 3, si sa vedet ce rasa dracu o sa aveti…;)
cum va explicati ce mi s-a intimplat cu 2 ani in urma…..
Am scos din matca mea 2 randuri de pui in primavara, si al treilea rand de oua de la toti porumbeii de matca i-am dat unui prieten care are o super crescatorie mult mai bine organizata ca a mea (la momentul respectiv) toate bune si frumoase….cand au inceput concursurile cu puii…. ce-i care-i dadusem eu…atentie (a treia serie de pui) nu numai ca majortatea din ei veneau mai bine ca ai lui dar au clasat mai bine ca toti ai mei……
@pensiunea: pai nu ar fi nimic neobisnuit, conteaza si crescatoria la performanta, cu un procent important.
pe scurt ,dar avem de invatat cu totii pe-ru o viata si nu stiu exact daca este de ajuns…
@funlw65 ,
avem o ” rasa ” in tara sub caru-i denumire se pot incadra toate corciturile . Oare care o fi ?
He he, o stim toti, de aceea am zis ca se inrudeste si cu voiajorii…
A propos, sper ca era evident din comentariul meu ca-i dadeam dreptate d-lui Nistor.
Și pînă la urmă: urmașii din încrucișări sunt cei mai reușiți.