rase-linii-porumbei
Performanta unui porumbel este determinata de totalitatea caracterelor influentate de genele Aditive si Neaditive, la care se aduna si efectele factorilor de Mediu care contribuie intr-o masura mai mare sau mai mica.

LINIA de porumbei poate fi denumita ca o Populatie restransa de porumbei, in care unul sau mai multi reproducatori valorosi poseda intre ei asemanari genetice fiind inruditi intre ei sau neinruditi intre ei, fiind izolata reproductiv cu ajutorul registrelor genealogice si care evolueaza sub influenta permanenta a selectiei.

Linii de porumbei:

Din punct de vedere al consangvinizarii aceasta poate sa se diferentieze dupa cum urmeaza:

1. LINIA NECONSANGVINIZATA: aceasta populatie este diferita de alte populatii sau linii din punct de vedere genetic si evolueaza sub influenta selectiei pe baza performantelor, folosind doar incrucisari si evitandu-se astfel consangvinizarea. In acesta situatie toti produsii poseda un mare grad de heterozigotie (efectul heterozis).

De exemplu:
Reproductia este impartita in doua populatii (linii) diferite, iar imperecherile se fac folosind doar incrucisari intre exemplarele din aceste linii de porumbei (Fabry x J.Ryckaert) sau (Delbar x Sion) sau (Aarden x Cattrisse), etc .

Daca exista 10 porumbei din fiecare linie, deci un total de 20 de porumbei destinati reproductiei, se pot efectua o multime de combinatii intre acestia folosind dor incrucisarile si evitandu-se astfel consangvinizarea.

2. LINIA MODERAT CONSANGVINA: in aceasta populatie coeficientul de consangvinizare (Fx) nu este mai mare de 3 % pe fiecare generatie si care deasemenea evolueaza prin selectia bazata pe performantele descendentilor.

De obicei sunt folosite imperecherile de tipul (Verisorii de gradul 2, 3) , sau (Stra-Strabunic x Nepoata).

3. LINIA CONSANGVINIZATA: este o populatie cu un numar mai restrans de exemplare, care au un grad mare al homozigotiei, iar caracterele influentate de genele Aditive sunt puternic fixate genetic, descendentii care provin din aceste linii sunt buni amelioratori si pot fi folositi pentru a imbunatati anumite caractere ale populatiei (liniei) proprii (infuzie de sange).

In acesta situatie sunt admise imperecheri de tipul: Tata x Fiica, Bunic x Nepoata, Unchi x Nepoata, Semifrate x Semisora, etc . Stichelbaut , Aarden , Wanroy , Janssen , etc .

Rase?

In ceea ce priveste o RASA de porumbei voiajori, nu exista acest lucru pana in prezent deoarece pentru a creea o Rasa este nevoie de un numar mare de exemplare, de o munca extrem de obositoare si de lunga durata, iar pentru aceasta activitate normal ar trebui sa colaboreze mai multi columbofili care sa stabileasca anumite criterii de selectie de comun acord, astfel incat rezultatul final sa fie asemenea pentru fiecare.

In acest caz dupa multe, multe generatii, descendentii trebuie sa fie asemanatori in proportie de peste 90% atat din punct de vedere fenotipic adica Forma, Culoare, Lungimea Picioarelor, Capul, Culoarea ochilor, Marimea, Greutatea, etc. cat si din punct de vedere genetic, pentru a-si putea transmite cat mai fidel caracterele generatiilor viitoare.

Din punct de vedere al performantelor acestia ar trebui sa dea randamentul maxim pentru o anumita categorie de distanta: Viteza, Demifond, Fond, Maraton, fiind astfel selectionati de la bun inceput pentru un singur tip de distanta.

Metodele de Hranire, de Antrenamente, de Zbor in competitii sa fie la fel pentru tot efectivul de porumbei. Deasemenea trebuie sa fie respectata si varsta la care acesti porumbei se vor angaja in concursuri si desigur stabilirea programului de tratamente daca acestea se vor aplica, sau in caz contrar daca se stabileste un program bazat doar pe selectia naturala in care doar exemplarele cu o imunitate puternica se vor perpetua.

Performanta Proprie = Gene Aditive + Gene Neaditive + Mediu Special + Mediu General.

In viitor vom vorbi despre potrivirea perechilor.

Autor: Cristian Alexa