Life after people


“Life after people” este un documentar care da fiori, cu o realizare de exceptie. Nu ar trebui ratat. El analizeaza evolutia vietii daca ar disparea oamenii.
Incepe simplu: Bine ati venit pe Pamant. Populatie 0!

Se analizeaza pe perioade de timp cum vor evolua animalele si plantele dupa disparitia omului. De exemplu cainii: vor supravietui rasele robuste, care nu si-au pierdut din reflexe si instincte. Se vor incrucisa cu lupii si vor vana pe strazi. Cei gen pekinez, cei firavi sau greoi nu ar rezista nici o saptamana.

Porumbelul este – “un supravietuitor surprinzator” – asa cum il numesc oamenii de stiinta care au realizat materialul..

Nu se analizeaza porumbelul dpdv. al speciilor, realizatorii referindu-se doar la gutani. Putem face noi asta. Cred ca voiajorii ar supravietui cel mai bine avand in vedere pe ce s-a pus accent in selectia lor: sanatate, duritate, vitalitate. Faptul ca pot calatori sute de km dupa hrana ii face sa fie superiori chiar si gutanilor. Ca si in cazul cainilor, multe rase de porumbei nu ar rezista fara om nici o saptamana.

Categories Diverse

29 comentarii la “Life after people”

 1. ramane de vazut daca va fi asa va fi un mister mult timp iar uni dintre noi nu vor reusi sa vada rezultatu

 2. Eu cred k gutzanul va face fata ,deoarece rezista de mii de ani fara atentia omului,el nu are parte de tratamente,vitamine+altele,el se descurca singur ,ganditiva la cei de pe cladiri la care nimeni nu le da nici o atentie rezista pe tot parcursul anului;dar pe knd un voiajor care e obisnuit cu tot felu de “atentii” vaccinuri,mancare aleasa atent +altele ganditiva k ar trebui sa se adapteze la un nou mod de viata in care trebuie sa-si gaseasca tot singur.

 3. interesant. e logic ca porumbeulul s-ar descurca fara noi(gutanul)si astazi face tot la fel.

 4. Tocmai pentru ca au fost selectionati de om voiajorii ar disparea inaintea gutanilor.
  Oricat de mult ne-am placea sa credem contrariul, tot ceea ce a fost atins si “selectionat” de om este mult inferior “modelelor” selectionate de natura.
  De la porumbei la caini, de la cai la pisici, etc, in urma unui astfel de scenariu, toate rasele foarte specializate (ex. porumbelul voiajor) ar disparea primele ramanand doar cele care aparent nu sant importante si nu merita atentia noastra (gutanii la porumbei, maidanezii la caini si asa mai departe).
  Selectia la porumbeii voiajori o face omul (sub diverse forme, punand accent pe anumite calitati in detrimentul altora) spre deosebire de porumbeii gutani care sunt selectionati de natura (ma refer desigur la cei aflati in stare de semisalbaticie) pe care nu o intereseaza anumite calitati ci individul in integralitatea sa.
  Pentru mama natura poa’ sa vina el de la mii de km acasa la cuib si pui, daca nu are o sanatate de fier (care sa nu necesite vitamine, suplimente, revitalizante, etc) e’ sortit pieirii si exemplele pot continua.

  E’ mult de discutat pe aceasta tema insa fara om, doar rasele primitive ar mai supravietui iar unele dintre ele la limita existentei in schimb stramosii (animalele din care se trag) ar duce-o mult, dar mult, mai bine ca si specii!!!

 5. Este un punct de vedere.

  Personal consider ca voiajorii sunt cei mai adaptabili dintre toate rasele. Sanatatea de fier este necesara si la ei in primul rand, pentru ca altfel nu ar face fata selectiei. Inghesuiti in masini, colindand pe drum nemancati uneori zile intregi…toate astea necesita un organism poate mai puternic decat al gutanului care are un habitat restrans.

  Suplimente, vitamine si asa mai departe primesc pentru a face fata unor cerinte la care in mod normal nu ar fi supusi in natura. Nu inseamna ca daca nu ar mai avea acces la suplimente s-ar stinge ca rasa. In scurt timp s-ar selecta indivizii rezistenti pe noile criterii. Sunt multi crescatori de porumbei voiajori care nu participa la concursuri si care nu ii vaccineaza, le ofera doar apa, grau si porumb + spatiu de cuibarit in niste cotete departe de a fi ideale. Si porumbeii respectivi o duc foarte bine. Mai sunt apoi si voiajorii pierduti care sunt cu miile… ramasi pe camp sau alaturi de gutani.

 6. Dragi prieteni daca de voiajori va faceti probleme, atunci ce sa spunem de rase precum:voltati, gulerati, tobosari, kingi, etc.?Eu unul cred ca voiajorul se va adapta.multa bafta!

 7. Eu am raportat strict la “relatia” voiajor-gutan.
  Daca este sa analizam toate rasele de porumbei existente atunci da, inclin si eu sa cred ca ei vor disparea penultimii (ultimii fiind gutanii).
  Fara doar si poate un voltat, un king sau un Maria Stuart se va “curata” mult mai repede incapabil fiind sa se apere in fata pradatorilor (astia nu prea pot zbura ce sa mai spunem de hranit, imperecheat, crescut pui in conditii lipsite de orice urma de ajutor uman).

 8. Ar supravietui exemplare sanatoase din toate rasele care
  au abtitudini bune de zbor si orientare mai ales daca
  inainte de disparitia omului au fost tinuti deja in
  libertate permanenta.In scurt timp ansa , incrucisandu-se
  ar arata toti ca gutanii,lucru care se intampla si cu
  voiajorii care se insira la porumbeii din pietele oraselor.
  In anii 1961-65 porumbei nostri au primit mancare
  numai iarna ,Am avut Voiajori, Uriasi Maghiari si hibrizi.
  Toti au trait in libertate permanenta au lipsit 2-3 ore pe zi
  cautand mancare(Uriasii Maghiari numai prin gradini restul pe camp)
  Au fost putine pierderi si pui au fost mari, grasisi sanatosi
  De boli de porumbei am aflat mai tarziu, cand am inceput sa inchid
  porumbeii in voliera.

 9. In natura totul este pus la locul lui intr-o armonie generala …numai omul este, sa zicem, “in plus”!

  In legatura cu adaptarea porumbeilor voiajori la un astfel de mediu ..cred ca este posibila. In centrul orasului am vazut cateodata porumbei voiajori cu inel . Chiar am vazut un albastru de 06 de 2 ori la distanta de cateva luni….

 10. spunea cineva de porumbei perduti ca se amesteca in gutani (GUTANU LA GUTAN TRAGE) ma refeream si la braconieri

 11. in podul blocului in care locuiesc au cuiburi f multi gutani. am luat pui si la porumbeii mei si ia-am schimbat cu cei de gutani. nu toti au supravietuit pentru ca porumbeii comuni sunt imprevizibili si mai dispareau din parintii adoptivi ori masculul ori femela si mai mureau din ei. nu puteam merge la ei mereu pentru ca daca ii deranjezi pleaca de tot. la unii chiar le-am pus si inele. in fine, cand a venit ziua in care trebuia “sa-i revendic” a trebuit sa plec din localitate pentru mai mult timp si ei au ramas acolo. eram ferm convins ca la prima iesire afara au sa intre in crescatoriile columbofililor din zona dar, spre surprinderea mea nu au facut acest lucru ci s-au adaptat modului de viata pe care il duce porumbelul comun (ziua la camp dupa mancare, noaptea in pod). dupa doua luni am fost iar in pod si am incercat sa-i iau dar am constat ca s-au “salbaticit” si nu am reusit sa-i mai iau. acum fac parte din natura si nu mai au nevoie de mine ca sa-i ingrijesc :((.

 12. Porumbeii salbatici si cei semi salbatici (gutanii) au o imunitate mult mai bine pusa la punct decat voiajorii nostri care au parte de conditii speciale. Adaptarea pasarilor noastre in astfel de conditii este posibila atata timp cat se face treptat. Un porumbel care a fost cocolosit si invatat cu tratamente, hrana selectionata, vaccinuri si etc sa supavietuiasca la o disparitie brusca a omului. Daca pasarile trec treptat la schimbare e totul posibil. Progeniturile acestora avand mari sanse de supravietuire. Dupa cateva generatii imunitatea se stabileste. Interesant este ca majoritatea supravietuitorilor sunt doar animalele puternice si aici nu ma refer doar la porumbei, deci la porumbeii voiajori vorbesc tot de cei puternici, care pot lasa urmasi puternici…, dar si rapitoarele vor fi pe masura. In concluzie o sa fie un fel de LEGEA JUNGLEI. O sa ne asteptam la o gramada de corcituri (gutan+voiajor+…) si astfel se formeaza noi rase sau pe final o noua rasa. Curios ar fi ca dupa o perioada de timp sa apara pe pant doar cei de pe site (columbofiilii) care vazand cum arata porumbeii (cat sunt de corciti) sa se sinucida si sa ramana din nou pamantul cu POPULATIE 0.
  Astea sunt doar SF-uri. Dak o sa fie asa ceva vreodata…noi sigur nu o sa prindem…

 13. da, corect – vietuitoarele salbatice si-au creat o imunitate mult mai buna impotriva bolilor dar paradoxal un animal salbatic traieste mult mai mult in captivitate (oferindui-se conditiile optime de viata) decat in salbaticie.

 14. interesant ! sincer cred ca ar rezista voiajorii…. eu ia`m lasat pe ai mei vre`o 2 ani in grija bunicii care nu`i suporta delok…..si prin urmare…. nu primeau nici mancare nici apa… si sa`u descurcat binisor… doar cu puii era mai greu iarna ca nu rezistau delok…. i lua uliu imediat dar in rest… erau haiduci…. si sanatosi tun !!!!

 15. Buna domnilor

  E buna ca un exercitiu imaginar al minti dar cu sigurant ca atunci chind omul va reusi sa distruga planera in asa fel inchit sasi pericliteze propria existenta o sa ai ba grija sa nu lase spatiu de supravetiure nici pt alte vietuitoare.
  Deoarece ceia cea ar distreuge vintreaga omenire ar periclita si viata animalelor iar daca ar fi ceva care sa aiba efect lent cred ca ultimul om ar muri dupa ce ar minca ultimul porumbel si poate dupa ce ar termina cel preferate ar ajunge sa manince si ultimul lup.

  Sa nu uitam ca in situati extreme de naufragiu omul pus la extrema supravetuiri a mincat la inceput carenea colegilor care nu au supravetui si pe urma au vinat focile care populau insula iar la sfircit pe colegi care refuzase sa mince carnea cruda din ce lea oferit scaferia de campanie asta ne prezinta istoria din experienta altora contemporani cu noi.

  Dar caca e sa ne jucam putin cu imaginatia nici porumbiei din exemplele date de domniile voastre si nici lupul nu are nici osansa in fata omului ajuns la culmile disperari.

  E doar p parere personala dar plechind de la foame omului de a domina planeta va reusi cu siguranta sa faca o gafa care sa rezolve existenta vieti pe glob indiferent de specie

  Cu stima si respect Alex Bude

 16. in primul rand porumbei.ro are mare dreptate,in al doilea rand acel reportaj este un rahat.cititi biblia ,ultimele zile ale planetei vor fi cu oameni pe ele,tre sa fi cretin ca sa gandesti altfel,dar de la americani te astepti la orice.o populatie de oameni care n au pe Dumnezeu,multumim Andrei pt reportaj.si felicitari pt post.sunt intru totul de acord cu tine.cei mai puternici ar rezista.felicitari.

 17. porumbeii din reportaj sunt voiajori si nu gutani cel putin asa am vazut yo…..

 18. Buna

  Pt d -l ” ioni_manea:” Felicitari d-le pt curajul de a apara crestinizmul si pt faptul ca ta bazezi asa mult pe versiunea biblica meriti toata stima pt aceasta si nu pot sa ma abtin sa vo spun.

  Iar sugestia de a citi in biblie cred ca e foarte potrivita pt noi toti indiferent de vistra si de experienta in columbofilie iar daca am face acest lucru eventual am fi mult mai concelianti si mai maleiabili cu cei dinanturajul in care traim inclusiv si pe acest forum.

  Dar in acelas tmp as dori sa te avertizezi ca prin limbajul folosit se intrevede ca e cam demult de chind ai citit in Biblie si domnia ta deci invitatia e valabila si pt domnia ta d – le ioni_manea:.

  Cu stima si respect Alex. Bude

 19. Primul shoc la care ar trebui sa faca fata porumbelul este disparitia culturilor furajere, adica toate semintele din care este alcatuita hrana lui… nu am vazut documentarul, pe calculatorul meu nu merge flash, o sa incerc din alta parte…

 20. Puneti-l pe youtube.com sau trilulilu.ro si trimiteti-mi adresa.

 21. nu cred fratilor in astea dumnezeu nu nea facut pe toti o data asa ca nu ne ea asa ca din oala porumbelu se adapteaza imediat parerea mea dar daca se intimpla si asa ceva nui dumnezeu de vine noi oameni ne facem cu mina noastra tehnologia asta nea nenorocit nu vedeti?

 22. Buna ziua!

  Da, imaginar ne putem juca, si am ajunge multi dintre noi la una sau la o alta varianta de raspuns.
  Practic , cum am vazut in cateva din mesajele de mai sus ultimul care ar disparea ar fi omul, mai ales daca disparitia din cauza unor sau altor cauze s-ar face lent, desi inclin sa cred ca si daca ar fi un dezastru de proportii, atat animalele cat si oamenii ar disparea, eventual al ramane ultimele: plantele, formele unicelulareu nele virusuri, eventual unele larve de insecte!

  Si intradevar trebuie sa fim crestini, dar crestinii se bazeaza pe exemplu de cum sa fii crestin (asa ca domnule ioni_manea, fiti un model de crestin ca sa va respecte altii)

  Numai bine!

 23. toti porumbei sar adapta dupa parerea mea asta ii exclude bineinteles pe cei de ornament .

 24. fain documentarul
  de l-as putea avea pe tot….
  parerea mea e ca daca omul nici nu ar fi fost ar fi ok cu toate animaleleComenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *