Asa-i cu porumbeii, unii incep si altii se lasa. Ma mut si profit de ocazie ca am gasit un tanar la care-i stiu in mani bune. In putinul meu timp liber voi incerca sa activez putin in miscarea ARCA, ce se ocupa cu mentinerea raselor vechi de animale de curte care au insotit omul in timpul secolelor.
Astazi multe rase de gaini, gaste, vaci, cai, oi, porci etc sunt periclitate in existenta lor pentru ca nu corespund cerintelor agriculturii industriale.
Gospodariile ARCA cresc si mentin aceste rase dupa motoul: “Mentinere prin consumare”: www.arca-net.info/index.htm. Intrati aici (la map, Karte, plan) si vizitati aceste gospodarii care se gasesc in toata Europa.
Inceputuri firave gasiti si in Romania. Drumul este inca lung dar merita. Un exemplu:
www.bio-mosna.ro. La porumbei stam inca destul de bine. (Si rasele romanesti ?)
La comentarii incerc sa ma abtin in viitor. Fara rezultate si acum si fara porumbei… devine prea teoretic. Ma voi rezuma la porumbei de ornament.
Sarbatori fericite si vant in pene.
Felix
dc te lasi de porumbei continua ca este un sport frumos
Imi pare rau ca te lasi, sper (si cred) ca este temporar. Multi vizitatori ai site-ului mi-au vorbit de comentariile tale, au fost mereu bine venite. Interesanta ideea cu ARCA. Cu ce fel de animale ai dori sa te implici?
mda sper si eu ca este temporar daca te lasi de porumbei e ca si cum as pierde un menru al famileiei noatre mari ;) de columbofili nu te lasa ar fi pacat
Orice inceput are un sfarsit si orice sfarsit are un inceput…
Cate-or fi in lume si nu le stim ?! Habar n-aveam de ARCA dar uite ca azi am vizitat (online) cateva ferme.In Romania cei drept nu prea sunt si oarecum e bine,denota ca inca suntem “salbatici” (animale,plante,etc.din batatura).Una peste alta mersi de informatii !!!
Cat privesc comentariile… “comentariu” nu mi-a placut niciodata acest termen si l-am inlocuit mereu cu “discutie”,asa un fel de “chat” columbofil bazat pe anumite teme.Din pacate (pentru mine,parerea mea) multi iau aceste “comentarii” in serios la modul de “lege” restrictionand oarecum discutia la anumite rezerve in a scrie ceva sau nu.Site-ul este intretinut de nenea Andrei (sa-i deie D-zeu sanatate si ani multi) dar are viata datorita discutiei,pardon comentariilor scrise de X si Y.Multumesc domnului Felix pentru participare si din partea mea este binevenit oricand indiferent ce inaripate creste ! Temele sale au avut mereu un caracter constructiv in cresterea porumbeilor ! de la mine un mare BRAVO !
Imi pare rau pt tn si cum a scris porumbei.ro mai sus comentarile tale au fost folositoare multor.Sper sa mai vizitezi saitul si sa ne ajuti in dilemele pe care le intalnim.
Toate cele bune.
Dak binevoiti sa faceti si ‘un ultim gest de caritate’ pentru cei ce raman in bransa, va rog sa enumerati aproximativ 5 beneficii si 5 dezavantaje pentru un crescator de porumbei. Sunt sigur k ne veti surprinde, ca de fiecare data…
Multumesc!
intr un fel si eu mas lasa de porumbei, detin 86 porumbei este prea multa cheltuiala si tot odata este si scumpe bucatele. dar ce mar face sa ma las de porumbei este faptul ca in romania sunt multi oameni braconieri. pacat ca nu lasa porumbei sa zboare
nu cred ca vei reusi sa te las pa primu gutan pripasit acasa ancepe nebunia acum nu dar la primavara sigur succes
Clar nu voiajori, dar porumbei de agrement sigur. Nu trebuie sa-i transporti departe ca sa te bucuri de zborul si performantele lor. Stai acasa si savurezi!
Si atingi si obiectivele Arca (indiscutabil, porumbeii si-au avut locul in Arca lui Noe) salvand o rasa-doua de porumbei romanesti de zbor (si/sau joc). Nu-i obligatoriu participarea la competitii, si nici macar antrenarea lor intensiva. Suficient sa-ti placa si sa te bucuri de ei (nu este nevoie de acordul si aprecierea celor din jur pentru asta).
Sa auzim de bine!
@porumbei ro
La arca nu ma implic cu animale, nu am ferma,
nici timp nici cunostintele necesare.Ma gandesc
sa lucrez cateva zile pe an onorific la o ferma
de exemplu cand se imbolnaveste cineva.Si poate
pot sa ajut la reteaua de desfacere, inca nu este
nimic concret.
@ h.s. Nu pot sa enumar decat un singur avantaj.
Cand intru la porumbei ma simt mai tanar,chiar
copil si tot stresul si toate necazurile cotidiene
dispar. Singurul dezavantaj: in anturajul meu,
un crescator de porumbei este privit ca unul
putin retardat.
– Vad ca unii sunt siguri ca voi incepe din nou.Foarte
probabil. Este a treia oara ca ma las de porumbei,
de doua ori silit de imprejurari si acum benevol.
Am ajuns la concluzie cu nu are rost sa cresc voiajori
daca tot nu practic sportul columbofil.(Nu am timpul
necesar si nici nu sunt impatimit de competitii,prefer
sa alerg eu.)
Ma gandesc la gusati zburator sau la o rasa in disparitie..
hai sa termin ca deja fac planuri…… In orice caz vreau
sa fac o pauza si sa joc un sezon golf fara sa ma grabesc
pentru ca trebuie sa hranesc porumbeii.
Daca Andrei este de acord am sa scriu cate ceva despre
porumbei ornament si primul incepator care se prezinta
cu o rasa de ornament pe care stie s-o si descrie primeste
de la mine un mic atlas cu 300 de rase.
chiar dak te lasi tot o sa iubesti porumbei nu?
@Felix: desigur.
Apropo, si eu am anxietatea asta ca zilnic trebuie sa ii hranesti. Dintre cunoscutii mei noncolumbofili sunt cel mai putin calatorit. La varsta mea inca nici n-am iesit din tara.
Cat despre anturaj…
@ porumbei ro si ceilalti tineri
Nu ezitati sa calatoriti, cu sau fara bani .
Nimeni nu-ti poate lua ce ai vazut si ce
ai invatat in calatorii.
buna seara , asa mult as dori sa te pot cunoaste , sa-ti strang mana si sa te consider un prieten ,ma fascineaza lejeritatea si deschiderea ta , fara ezitari, fara ocolisuri ,fara sa te crezi cineva … asa in simplitatea noastra cred ca suntem noi , adica tu esti una din persoanele pe care eu le consider pe cale de disparitie . bafta multa si sarbatori fericite
@ Felix
Multumesc pentru raspuns!
Pt. D-l Felix , stiu ce inseamna sa ”te lasi ” de porumbei, am rezistat cred ca 5 ani , asta pana ”am pus mana ” pe un rosu , de care m-am indragostit pe loc, apoi………… a fost foarte usor de prevazut ce a urmat!!! Nu stiu cat de usoara este decizia , atata timp cat in sange curge dragostea pt aceste pasari superbe, care sincer chiar cred ca ne dau o stare de bine de fiecare data cand le privim!!! Eu cel putin cand sunt cu porumbeii mei (ceea ce se intampla destul de rar, pt ca sunt cu munca) parca sunt intr-o lume numai a mea, in care, oricate greutati ar fi pe pamantul asta, pur si simplu prezenta lor ma detaseaza de tot ce e rau, si imi dau cea mai buna stare de spirit!!! Felix, nu ma cunosti, nu te cunosc, DAR am citit tot ce ai scris pe acest site, nu cred ca trebuie sa mai zic altceva, esti un om cu foarte multa materie cenusie si iti spun cu mana pe inima ca mi-ar parea foarte rau sa nu mai postezi in continuare comentarii!!! Comentarile tale sunt foarte foarte constructive , cel putin pt un incepator ca mine, asa le vad eu de fiecare data cand le citesc!!! Daca am deranjat cu ceva , imi cer scuze!!! Va doresc la toti columbofilii multa sanatate si inspiratie in tot ceaa ce faceti, atat pe plan columbofil cat si in viata de zi cu zi!!! Iar pt d-l FELIX, jos palaria!! Sanatate la toata lumea!!!
Niciodata nu poti sa te lasi de porumbei , fie ei din varietatea de rase tot se gaseste dupa un anumit timp unul sa iti atraga atentia si sa il “iei acasa”.Odata ce esti un columbofil si cand intrii in adapost toate grijile, problemele raman la intrare in fiecare zi o sa simti aceasta lipsa.
Orele, minutele ,secundele dinaintea sosirii porumbeilor din concurs sunt unice .
@ Felix ,
motivele care te fac sa te desparti de porumbei le sti mai bine dar motivele sa te desparti de
porumbei.ro
nu sunt !
Putini sunt care aduc teme interesante si constructive pe care le citesc de fiecare data cu multa placere si interes …!
P.S
Interesanta , frumoasa iesirea , trapa din poza !
usor nu e nici sa-i ai nici sa renunti la ei o data ce ai simntit ce simntim noi toti cei ce iubim porumbei,numa noi stim la cite renuntam pt ei.
@ Felix ,
in legatura cu ARCA , in caz ca vi la Meschen / Mosna da un semn .
In caz ca sunt la Sighisoara ( ca 40 km ) dau si eu o vizita de lucru !
M-as bucura sa te cunosc ….
Buna dimineata!A venit si la noi in S-E zapada si fac o pauza dupa 45 de min de ….lopata!
Dl.Felix si eu sumt convins ca te vei reapuca!Cresc rase romanesti si nu am experienta concursurilor cu voiajori,dar placerea pe care o simtim toti stand in curte printre porumbei,de orice rasa ar fi,nu ai s-o poti inlocuii cu nimic!!!
In ceea ce priveste interventiile dv.in diferite topicuri,de-a lungul anilor,cred ca AR FI O PIERDERE FOARTE VIZIBILA,daca ati renunta s-o mai faceti!
In definitiv,toata lumea a observat obiectivitatea pe care ati avut-o intotdeauna si,cu porumbei sau fara,este evident ca veti face comentarii pertinente,asa ca,si eu ca si multi altii,astept sa le mai vad!
Pacat dl Felix, eu sunt un vizitator zilnic[cititor de fapt] al acestui site,si pot sa spun ca,cele mai la obiect comentarii si sfaturi pertinente in privinta subiectelor care se dezbat,dv si alti cativa le faceti.
D-le Felix sa stiti ca o parte din inima va impartaseste opinia in timp ce cealalta jumatate nu.
De multe ori am zis ca ma las de crescut animale de rasa. Ca vand tot, la pasari ma refer (nu si la caini) si nu mai tin decat cateva fara valoare genetica. Acestea cateva doar sa-mi umpla timpul liber, sa-mi ofere cat mai multa libertate, sa pot pleca oricand doresc, sa nu ma mai trezesc zilnic cu mult inainte sa plec la serviciu pt. a le hrani si adapa, sa nu mai am grija lor etc.
Anu’ trecut am vrut sa “lichidez” lotul de Faverolles. Pasari la care am muncit cativa ani pt. a le aduce la nivelul la care sa pot participa la Leipzig spre exemplu (si nu m-au facut de rusine).
Sotia m-a privit lung si mi-a spus ca-mi interzice sa le vand. Punct! A zis ca decat sa ma vada plangand dupa aceea :)) mai bine nu ma lsa sa vand nici un exemplar.
Stiu, cu animale esti legat de maini si de picioare. Renunti la o gramada de lucruri pe care e’ posibil sa le regreti la batranete atunci cand nu le mai poti face chiar daca doresti.
Sunt dimineti, mai ales, sau zile “rele” (cu viscol, ploi etc.) cand iti vine sa le lasi balta pe toate. Apoi, vine o zi senina, cu soare frumos. Te asezi pe o buturuga in curte si le privesti. Sau vine o expozitie unde duci 2 exemplare. Vezi ca o gramada de oameni se opresc in dreptul pasarilor tale si le admira. Dupa astfel de episoade, renunti la ideea de a renunta si-ti incarci bateriile. Pana data viitoare! :D
P.S. – puteti sa-mi spunbeti, va rog, unde gasesc pe acel site rasele de pasari de curte care intra in acest proiect?
Sunt fascinat de rasele vechi uitate de timp si oameni.
Chiar am in cap un fel de proiect de “reinviere” a gainii romanesti (nu vorbesc aici de Gat-Golas de Transilvania), gaina comuna care era candva in orice curte de taran si care apare in atatea scrieri, picturi etc, gaina neproductiva, rustica, nepretentioasa etc..
Stiu cum trebuie sa arate, am un curte insa … cine stie, poate va ramane mereu doar un simplu proiect nerealizat.
Asta daca nu cumva corup pe cineva sa intre in hora asta care-i de durata si necesita multe resurse. Ma gandesc spre exemplu la un porumbei.ro ….. :D
P.P.S. – cu o mare rugaminte, daca prin librariile, bibliorecile pe care le frecventati, gasiti un atlas ilustrat cu rasele de pasari de curte (mai ales palmipede), nu porumbei, va rog mult luati-mi si mie un exemplar. Achit pretul si toate taxele necesare pt. a putea intra in posesia lui. Multumesc anticipat cu speranta ca rugamintea nu a fost una “ne la locul ei”!
Exact asa patesc si eu Corbule. Zilele astea nu-mi mai simteam mainile de frig si umbland printre animale ma gandeam cum o fi sa nu am nicio obligatie, sa stau la caldurica si sa lenevesc. Dar mi-am amintit apoi cum era cand chiar nu aveam nicio obligatie, stateam la garsoniera in Buc. si nu aveam animale. Cum era? Nasol de tot. Plictiseala totala.
Cu gainile rustice… stii ca sunt fan si probabil o sa iau si eu in viitor, si as mai vrea pitice (pacat ca are doar 24 de ore ziua si noi umplem curtea de vietati care se lupta pentru atentie).
Acum ma uit pe geam, e totul alb afara, masina e undeva sub zapada si cred ca am sa plec pe jos. Undeva in varf de deal la padure, ma asteapta printre troiene zeci de perechi de ochi, sa vin cu portia zilnica.
Acum ma uit pe geam, e totul alb afara, masina e undeva sub zapada si cred ca am sa plec pe jos. Undeva in varf de deal la padure, ma asteapta printre troiene zeci de perechi de ochi, sa vin cu portia zilnica.
Asta ar trebui pus mottoul site-ului!
Porumbei.ro merg prin diverse curti si vad animalele de acolo. De multe ori sunt murdare, triste, bolnave, flamande etc.
Vin acasa si ma uit la ale mele. Imi place ce vad, subiectiv fiind, desigur. Asta ma face sa merg mai departe!
Emotia pe care ti-o da primul pui din an care tocmai eclozeaza e’ …… energie curata. ;)
off gre decizia asta de a te lasa de ce iti e mai drag!! de singuru lucru ce iti aduce bucurie cand esti trist, de ,,doctorul tau personal ”
domnule felix oare cand veti vede un porumbel pe strada cum va veti simtii??
sau veti vedeau un stol de porumbei zburand??
AM trecut si eu prin asa ceva? era ceva trist sa vezi porumbei pe strada ,sa vezi stoluri zburand s.a(ma duceau cu gandu la porumbei mei)
prieteni inainte imi spuneau ce tio place tie astia nu stiu !!! si acum mai mult de 30% dintre ei si-au loat porumbei ,intradevar nu voiajori dar au facut un pas!!
NU CRED CA VETI PUTEA REZISTA FARA PORUMBEI!!!
Merci pentru aprecieri,ma simt flatat dar
va rog sa terminati, nu ma simt bine asa in mijlocul atentiei.
M-a las usor de voiajorii mei pentru ca-i stiu in mani
bune. Vreau sa stau un an fara porumbei…????
De porumbei ro nu pot sa ma despart,nici nu vreau
dar (fara sa am ceva impotriva voiajoristilor)vreau
sa scriu ceva despre porumbei de ornament.
Poate ma ajuta Dieter, Corbu,Mirela, Grecu Erwin…
si toti ceilalti care apreciaza SI acesti porumbei.
@Dieter am sa-ti trimit un mail.Mosna /Meschen
a fost doar un exemplu, nu ma deplasez acolo.
Am insa o amintire foarte romantica la Sighisoara
in anii 60.
@ corbu
Una din listele rosii:
http://www.g-e-h.de/geh/index.php/die-rote-liste/rote-liste
periclitat=gefährdet
Incerc sa procur un atlas de pasari de curte cu conditia
sa nu mi te mai adresez cu D-l, nu sunt obisnuit.
Cand il am, te anunt prin mail.Textul va fi in germana
s-au franceza.
@corbu
alta lista rosie mai internationala cu pasari :
http://www.vieh-ev.de/Rassen/gefluegel.htm
pe cea franceza nu o gasesc acum.
@ corbu
http://www.vieh-ev.de/Rassen/gefluegel.html
Si succes cu proiectul “gaina rustica”
la cat ai muncit tu acolo sa faci iesirea aceea,tind sa cred ca nici nu apuci sa te lasi si te apuci din nou.se vede cat suflet si pasiune ai pus tu acolo.
ps. daca totusi reusesti ,cand se va intoarce primul porumbel acasa ……….
Sincer imi pare rau ca va lasati de porumbei voiajori….din privinta mea sunt mai interesanti decat cei de ornament…
Eu anul viitor urmeaza sa ma casatoresc, si toti cei din familie si din familia “norocoasei”:)) (viitoarei sotii) cand ma vad cata importanta le dau porumbeilor imi spun ca “sunt un copil,ca doar copii cresc porumbei”…dar cei care scriu aici si care au porumbei stiu ca nu ii asa, eu fiin la facultate si vazandu-mi porumbei doar la sfarsit de saptamana, abia astept sa ajung acasa (la tara) si sa ii vad, asta ii primul lucru care il fac cand ajung acasa. Iar cand am intrat la ei am si uitat de toate problemele (bani, examene,etc)…..La fel cred ca sunteti si dumneavoastra cand intrati la porumbei.
Sincer imi pare rau ca ati luat decizia asta, dar e decizia dumneavoastra si noi trebuie sa o respectam.
dar in schimb as vrea sa ne onorati cu prezenta si comentariile dumneavoastra pe acest site din care eu personal am invatat multe, si acum o venit vremea sa va si multumesc!
mosna? stai cumva pe langa mediaş?
foarte frumos! multe persoane care nu au porumbei nu inteleg aceasta pasiune, hoby,”boala”! tot multe persoane au porumbei, sunt membrii dar tot “nu inteleg porumbeii”,”nu-i simt” ii privesc ca pe “niste unelte” care trebuie doar sa castige…, pe cei bolnavi ii sacrifica fara sa le dea o sansa! studiile au aratat ca cei cu hoby-uri sunt mai normali ca cei fara hoby-uri! nu renuntati la porumbei, sa nu va pese de ce spun altii indiferent de consecinte!!! salutari la toti cititorii si crescatorii!
PORUMBEII ORNAMENT SAU NU ….O ADEVARATA PROVOCARE …..E ADEVRAT CA TOTI SUNTEM LIBERI SA INCERCAM SI ALTECEVA ….. ORICUM ITI VA FI GREU IAR BUCURIA REVENIRII TE VA AJUTA SA TRECI MAI FRUMOS PRIN VIATA . E ADEVARAT CA SUNTEM PRIVITI CA SI RETARDATI DAR BUCURIA DE A AVEA PE LANGA NOI ACESTE ANIMALE NE FACE SA DAM LA O PARTE RAUTATILE CELORLANTI DE LA 8 ANI PANA LA 23 AM STAT MEREU INTRE EI ..DUPA AIA 9 ANI APROXIMATIV I AM AVUT MEREU DEPARTE …..IN TOTI ACESTI ANI MOMENTELE CE SIMTEAM CA TRAIESC CU ADEVARAT ERAU DOAR ACELEA IN CARE ERAM ALATURI DE EI …..TOTI MI.AU SPUS CA E O PIERDERE DE TIMP SI DE BANI AVAND IN VEDERE CA LANGA EI AM AVUT DIVERSE PERSOANE CE VEDEAU MAI MULT LATURA ECONOMICA DECAT A AVEA GRIJA DE EI EFECTIV (CHIAR SI NUMAI PENTRU BANI) A FOST SI ESTE EXTREM DE GREU SI AU FOST MULTE MOMENTE IN CARE VROIAM SA RENUNT DAR NU AM FACUT O ..SI NICI NU CRED CA O VOI FACE…..A SI INCA CEVA IN LOC SA IMI CONSTRUIESC O CASA SAU MACAR SA O RENOVEZ PE CEA CE O DETIN …AM PREFERAT SA LE FAC LOR UNA BETONATA SPATIOASA ETC….CHIAR DE A ATRAS DESTULE CRITICI ATAT DIN PARTEA FAMILIEI CAT SI A CELOR CE MA CUNOSC…. SPER CA VA VENI SI ZIUA CAND VOI AVEA POSIBILITATEA SA STAU PRINTRE EI… DAR CE SA FACI SITUATIA ECONOMICA NE INPINGE SA FACEM N° SACRIFICII PENTRU A AVEA O VIATA MAI BUNA ….
Am ales acest nike-name, parafrazandu-l voluntar –si cu stima- pe Felix, fiindca suntem –cred- intr-o situatie oarecum similara : romani care traiesc in Franta.
Crescator de porumbei de ornament, sunt deasemeni un cititor regulat al site-ului porumbei.ro ; de obicei, incerc insa sa ma abtin de la comentarii. Voi face o exceptie de data asta ( sperand sa nu supar prea multi colegi columbofili).
Topicele propuse pe site sunt de obicei interesante ; mesajele, discutiile ulterioare sunt uneori interesante, alteori fara valoare sau deviate de la subiect. Insa –si o spun cu durere- ele se pierd in enorma masa de prostii, tampenii, injuraturi artagoase, cretinisme monumentale,atacuri la persoana, erori colosale si chiar hazlii, formulate –ooo !!!, cat de des !!- intr-o limba care NU poate fi limba romana, erorile ortografice facand textul imposibil de descifrat.
Departe de toate acestea, de undeva in spate, se ridica -mai in urma dar deseori- un GLAS . Glas care poarta un mesaj elegant, inteligent, valoros, bine informat si bine cantarit, intotdeauna la obiect, documentat, ramanand in acelasi timp amabil si foarte modest. Glasul acesta (mesajul scris) este unul total atipic in aceasta adunare, un fel de « rara avis », pentru care merita sa citesti o gramada de prostioare sperand ca-i vei gasi numele undeva pe lista. Iar numele acesta este FELIX d’Alsace.
Cu sau fara porumbei, cu sau fara voiajori sau rezultate, a fost , este si (sper ca) va ramane unul dintre cei mai valorosi columbofili pe care i-am « intalnit » pe site.
Tot ce-i pot spune este : Felix, je vous tire mon chapeau !!
Toate animalele sunt frumoase pentru cine le intelege,iar cine le intelege este cu un pas inainte… Ceea ce nu se poate cumpara nici cu aur,sunt sentimentele unui om si datul din coada al unui caine. Sarbatori Fericite Felix!
Felix D’alsace, in primul rand, multumesc.
In al doilea reand, constat cu mare surprindere ca in prezent cresc una dintre rasele care se regasesc pe acele liste. Este vorba despre Faverolles Salmon varietatea Germana denumita de ei Lachshuhn.
@Radu d´Auvergne
Merci Radu.En realite je suis un sort de”pied noir”,
allemand de souche avec des ancetres alsaciens.
Ma simt european, pentru mine nu mai exista frontiere.
Traiesc de ft. multi ani cu un picior pe partea dreapta si cu
unul pe partea stanga a Rinului,greutatea fiind pe dreptul.
Am inceput sa accesez porumbei ro pentru ca am constatat
ca nu mai stiu romaneste,o idee buna ,intre timp se
intelege chiar ce scriu.
Tare m-as bucura daca ai scrie ceva despre porumbeii
tai in frumoasa Auvergne.Cu tot respectul pentru
voiajoristi, pe porumbei ro, ornamentul este subreprezentat si de fapt majoritatea cresc porumbei
de ornament.Eu m-am gandit sa pregatesc ceva despre
Huppee de Soultz. Astept…
@Felix: trebuie sa recunosc ca ornamentul este slab reprezentat aici si pentru ca sunt voiajorist, desi cand am facut site-ul prin 2003 abia incepusem si aveam tot felul de rase. In plus, nu prea am primit subiecte despre ornament care sa fie interesante la nivelul la care le-ar putea gusta orice crescator de porumbei. Atunci cand au fost, unele propuse chiar de tine, le-am publicat. Cum ti-am mai spus cu alta ocazie, eu sincer regret ca nu concurezi cu voiajorii. :)
Conform statisticilor de aici: http://www.porumbei.ro/statistici-columbofilia-din-romania-in-cifre/
…dintre vizitatorii porumbei.ro, 80% sunt voiajoristi fata de 15% pe ornament. M-as mira ca in realitate majoritatea sa creasca ornament (ma refer la cei care nu au participat la sondaj, nu folosesc netul, etc). Spre exemplu in orasul meu si imprejurimi nu cunosc mai mult de 3-4 crescatori cu ornament, in schimb voiajoristi sunt pe putin 400. Pe site trebuie sa domine materialele pentru majoritate, altfel site-ul risca sa moara.
Din pacate si Radu cam are dreptate dar asta avem, cu asta defilam.
Sunt frumosi acei Huppee de Soultz.
@ porumbei ro.
Nu am nimic,absolut nimic impotriva voiajorilor
cu ei am fost socializat si tot la ei am sa revin…
Constat cu mare placere ca partea de voiajori
s-a dezvoltat ft bine pe site-ul tau.Actiunea
lui Zeno o gasesc ft buna etc etc.Voiajorii sunt
in mani bune pe porumbei.ro datorita tie.
La partea de ornament nu prea sunt contributii,
nu este vina ta.De vine sunt cei care cresc ornament
si nu au contributii…Cred ca se jeneaza…
si aici as vrea sa lucrez putin, numai cu acordul
tau bineinteles.
A propos cifre( la nivel mondial) daca am citit
bine sunt cca 1,2 milioane de voiajoristi “cu acte”
care detin cca 65 milioane voiajori.
Toata lumea musulmana creste insa ornament…
milioane si milioane. In Romania este altfel,
ok , nici o problema, sunt insa curios sa vad
porumbeii lui Radu d`Auvergne
Cand am spus ca INCERC sa sa abtin la voiajori
am dorit sa exprim tocmai asta ca articolele de
voiajori sunt in mani bune si nu mai e nevoie
sa-mi dau si eu parerea asa fara rezultate si
porumbei.Sunt convins ca ecoul la ornament este
mai mic, dar sa facem asa ca si cum n-ar exista…?
Colombicultura este mai mult decat columbofilie( sport)
Ce inseamna “voiajorist”? Ce ne facem daca o sa faca cineva la un moment dat un hibrid motat sau cu gatul golas si o sa ii foloseasca cu succes la concursuri? Aia vor mai fi voiajoristi? Daca se refera la cei care au porumbei ce seamana foarte mult cu rasa sport belgiana intr-adevar sunt foarte multi pentru ca sunt fiabili. Daca se refera la cei care ii zboara efectiv atunci sunt mult mai putini.
Eu vad lumea columbofila astfel:
1.Ornament- Porumbei care nu participa la nici un fel de competitii, indiferent ca pasarile sunt inchise sau libere.
2. Agrement- Porumbei folositi la diverse competitii
Agrementul poate fi impartit in multe categorii: frumusete(expozitiile la cusca, bazate pe aspect), voiajori (porumbeii care trebuie sa vina acasa de la diverse distante intr-un timp cat mai scurt), zburatori (durata si/sau inaltime), jucatori, plonjori, pocnitori, etc…
Oriunde te incadrezi daca ai ajuns sa citesti mesajul asta e clar ca nu poti ramane indiferent la porumbei. Nu poti sa zici pur si simplu ca dai porumbeii si te apuci de colectionat timbre pentru ca invariabil vei sfarsi prin a reveni la crescut porumbei dupa ce ai colectionat toate timbrele posibile cu porumbei. Asa cum zicea si Andrei este ca un drog, nu te poti abtine sa nu te duci sa iti iei portia, daca ai avea toata ziua la dispozite sigur nu ai iesi din cotet. Cu adevarat greu este pentru cei care primesc drogul in portii mici sau foarte rar. :))
Tinere Valentin :)), sa stii ca portiile mici si rare sunt mai dulci.
Voiajorist, dupa mine este cel care creste rasa de porumbei voiajori, care se trag din cei de concursuri chiar daca nu concureaza activ. Si cei care nu concureaza ii prefera pentru ca sunt mai rezistenti la boli si rapitoare, se inmultesc fara probleme etc.
Trecand peste competitiile care sunt cireasa de pe tort… imi place foarte mult zborul porumbeilor acasa si cand voiajorii sunt la zbor las orice treaba si sunt cu ochii pe ei. Daca zboara o ora, o ora stau si ii urmaresc. Cand sunt in forma zboara si mai mult. Cand nu zboara ma enerveaza rau. Care ar fi o rasa care zboara mai mult (2-3 ore), nu la disparitie sus (sa ii vezi) si care sa aiba un stil de zbor alert, in stol strans indiferent de numarul de exemplare? Eu la toate rasele de zbor de agrement am vazut zbor dezlanat in stol dezorganizat, cu sau fara joc, sau in stol strans dar cu zbor lent, planat, etc. Iar la competitii sunt foarte putini in stol. Un stol de 50-100 de voiajori care zboara alert toamna-iarna e cel mai calumea show pentru mine. Cand apare uliul si cotesc la sincron toti la 180 de grade plecand intins cu 100 km/ora… te unge pe suflet.
Voiajorii au mai mult succes tocmai datorita partii finaciare care este implicata in acest sport. Este printre sporturile cu porumbei precum fotbalul in lumea sporturilor cu mingea. Acolo se invart cei mai multi bani si este dezvoltata o enorma industrie. La celelalte categorii, cele mai dezvoltate concursuri sunt cu Tippleri si Birmi si chiar daca au multi adepti au ramas in stadiul de pasiune, nu prea au depasit bariera financiara, nu stiu care este recordul de vanzare la un Tippler dar sunt convins ca este mult mai ieftin decat un voiajor mediocru. Stie cineva fara sa caute pe net cat costa transferul unui rugbist sau handbalist de top? Toti stiu cu cat au fost transferati Ronaldo si Zidane.
Domnule Dejeu :)) te poti uita din curte la un zbor de Nikolaev(http://www.youtube.com/watch?v=Dndx-g85PWU), sau la “stelele cazatoare” care le-ai avut pe site si au starnit compasiunea unora care cred ca un zbor de 1000km este o placere pt un voiajor.
Zborul rapid in stol strans este specific tuturor porumbeilor iarna. Poti incerca cu Berzati dar ei au tendinta sa se ridice foarte repede la inatime mare, sunt o rasa la care disparitia nu este obligatorie dar zboara foarte sus, au un zbor foarte alert si cu cat sunt mai multi cu atat zboara mai bine, ajung sa faca lejer cateva ore. La mine zboara asa cum descrii tu voiajorii cei mai “oropsiti” porumbei, un pod de grajd plin cu niste corcituri de carier care nu sunt inchisi decat atunci cand este viscol, un fel de carieri de tip vechi, englezesc. Nu zboara mai mult de 30 de minute si o fac la mica inaltime dar zboara strans si repede. Restul raselor nu ii las afara dupa ce da frigul, sunt toti la repaus.
Apropo k tot a venit vorba despre Franta; inelele pentru porumbei voiajori de acolo sunt inscriptionate cu majusculele FR?
Stiu o porumbita muceda de 2010 cu inel roz pe care scrie FR…oare e din Franta??
“DE GUSTIBUS NON DISPUTANDUM”,asta s-ar cuveni sa fie deviza tuturor crescatorilor de porumbei,indiferent de felul lor.Dar,desigur ca pentru asta media de bun simt pe cap de crescator si,mai ales,pe cap de crescator-comentator,n-ar trebuie sa fie la cote asa scazute precum vedem astazi si asa cam cum a fost dintotdeauna.E deopotriva absurd si ridicol sa vorbim despre “superioritatea” unei rase sau varietati de porumbei in dauna altora.Daca n-ar fi existat preferinte sau gusturi diferite cum credeti c-ar fi aparut,dezvoltat si raspandit in toata lumea atat de multe feluri de porumbei incat numarul exact al lor este o treaba complicata de stabilit?
Are cineva impresia ca pana la aparitia voiajorului modern oamenii n-au indragit porumbeii sau porumbeii n-au fost parte din viata lor in aproape toata lumea? Raportata la istoria relatiei dintre om si porumbel “voiajorismul” este o chestiune de scutece si biberoane.In Romania voiajorii sunt prezenti de doar cateva zeci de ani.In Europa au ceva peste dublul prezentei in timp ca la noi.Pe cand in toata lumea sunt rase de porumbei cu atestare documentara de sute de ani.
Daca lasam deoparte Orientul cu tot ce inseamna el in materie de porumbei,perioada in care in Europa cresterea porumbeilor de zbor(zburatori de inaltime sau jucatori) a fost la apogeu a fost in sec.19,dupa care,fapt recunoscut de autori belgieni,francezi,germani,etc,acestia au cedat suprematia in fata aparitiei si raspandirii pe scara larga a concursurilor cu voiajori,care concursuri au primat in fata celorlalte,care se faceau din pura pasiune,in primul rand datorita stimulului de natura financiara.
Cam asta e,in cateva vorbe istoria relatiei om-porumbel.Greseala fundamentala pe care o fac foarte multi este aceea ca isi inchipuie ca aceasta relatie a inceput odata cu ei si porumbeii crescuti de ei iar restul nu mai conteaza.Iar exemplul lui Felix e tipic pentru acesta situatie.Vine omul si spune ca vrea sa renunte la voiajori preferand sa faca si altceva si constatam,e drept eu unul fara uimire,ca majoritatea nu-i interesata de eventualele lui proiecte alternative ci incerca sa-l convinga sa nu renunte la cresterea voiajorilor.E de fara cuvinte.
O sa vedem curand materialul lui despre Le Huppe de Soultz.Punem pariu ca in majoritatea comentariilor va fi “sfatuit” sa-i taie si sa-si ia niste voiajori “adevarati”?!
@ Felix
Multumesc pentru lamuriri.
Porumbeii mei sunt Strasseri (mai ales rosii), Uriasi Maghiari (negri si pestriti) si Voltati; nu particip la concursuri pentru ca nu am timpul fizic necesar si pentru ca nu cred ca porumbeii mei sa fie atat de valorosi (fara a fi insa execrabili !). Promit sa le fac poze si sa le pun pe site.
Mai am si niste “voiajori” fara nici o valoare ca zburatori, dar frumosi, interesanti, selectionati de peste 15 ani de un domn din Timisoara dupa criteriul de culoare : la baza erau argintii barati rosu iar dupa 15 ani au devenit argintii diluati, deci fara dungile rosii (sper sa nu spun prostii in ce priveste culorile, …. cred ca francezii numesc asta “meunier delave”). Sunt binisor diferiti de “Voiajorii Romanesti de frumusete”, nu cred ca provin din aceeasi culoare de baza.Eu ii folosesc mai mult ca si doici, dar imi sunt dragi si ei.Promit sa pun poze si cu acestia.
Evident, toti porumbeii mei ies zilnic afara; nu pot sa spun ca …”zboara”, … mai ales Uriasii Maghiari si Strasserii :) .
Am visat intotdeauna sa am o rasa romaneasca, de exemplu Pestriti de Timisoara (eu fiind din Lipova, jud Arad). Deoacamdata este inca un vis.
Gaini am doar pitice : Nagasaki (cred ca in Ro li se spune Chabo) si Sabelpoot (Mii de flori??, cred, in Ro) si inca o gramada de pitice corcite, crima pentru crescatorii seriosi, dar multe frumoase, interesante : gat-golas cu mot, etc
Ma scuzati, am fost cam lung la vorba. Va multumesc.
Radu, daca faci poze te rog sa surprinzi in ele si piticele. :)
Apropo de “gaina rustica” a lui Corbu, si pentru a intari intr-un fel ideea de a creste fiecare ce ii place fara etichetari si blamari din partea celorlalti, ma gandeam ca din vara sa incerc un proiect cu Gutani. Sa ii selectez ca pe niste porumbei de ornament, pe criterii de culoare in special si alura, forma capului, culoarea ochilor, etc. in subsidiar, dupa gusturile mele. Sunt tare curios unde se poate ajunge cu ei. Cred ca in special cei pe rosu pot deveni chiar simpatici in cateva generatii. Plus ca gutanii au un mare avantaj, prolificitatea ridicata. Toti am inceput cu ei si acum ii punem la zid, cred ca merita mai multa consideratie, macar de dragul copilariei :)
Radu d`Auvergne
Asteptam cu nerabdare.
Normal ca un banatean are Strasseri si Uriasi Maghiari
Clubul de Strasseri:
http://www.sv-maehrischer-strasser-und-prachener-kanik.de
clubul de Oriasi :
http://www.sv-montauban-ungarischeriesentaube.de
clubul de Pestriti:
http://www.sv-temeschburger-schecken.eu
Daca ai interes cauta lo google
“Forgotten breed banatski pilicasti”(nu se poate face link)
este un articol unui serb din suedia despre circanul banaten.
S-a facut,intr-un comentariu aici,referire la putinatatea articolelor avand ca subiect alte rase de agrement in afara porumbeilor voiajori.
Ca unul care am contribuit intr-o oarecare masura ca articole referitoare la alte rase de porumbei de agrement sa fie publicate aici pentru informarea celor interesati,ma simt obligat sa sesizez si de ce ele poate n-au fost mai numeroase.
In afara faptului ca articolele astea se nasc cu efort de timp de documentare in majoritatea cazurilor ele sunt aduse in derizoriu de comentariile publicate de cei care,direct dar cel mai adesea prin metoda “clonelor”,n-au ceva de spus in legatura cu subiectul ci au ceva de impartit cu autorul sau autorii.
Foarte recent am descoperit un astfel de caz in care eu,dar nu doar eu,am facut obiectul activitatii unor astfel de clone si-am aflat acum,desi am banuit inca de-atunci,cine se afla in spatele tuturor atacurilor.
http://www.porumbei.ro/jucatorii-de-galati/
Acesta a fost articolul,iar “Sarbulescu Gheorghe” care apare pe post de comentator foarte acid la adresa mea ,a lui Valentin Tanase si-a lui Dina Mergeani nu e altul decat Bogorodita Laurentiu din Tr. Severin,mana dreapta a lui Barboianu la RCR.
Eu sunt convins ca administratorului site-ului i-e foarte greu sa stea sa verifice sursa mesajelor in fiecare caz in parte,dar nici noua celorlalti nu ne este comoda situatia sa suportam toate mizeriile celor care au probleme grave de a relationa cu cei din jurul lor.
Asta-i realitatea,cazul acesta nu e nici pe departe singular dar o astfel de stare de lucruri pe mine m-a condus la decizia de a nu mai publica articole pe site.
Daca stiam cum sunt columbofilii nu mai faceam site-ul. Dealtfel de multe ori am stat in cumpana daca sa opresc sistemul de comentarii sau nu. De fiecare data mi-am amintit de oamenii de bun simt care exista totusi si pe care probabil nu i-am fi remarcat daca nu se puteau posta comentarii.
@adrian nistor
Articolul amintit este cel mai bun de pe site.
Eu care habar nu am de rasele romanesti din
Muntenia am invatat o multime din acest articol.
Daca nu se scriu articole in cativa ani nu mai
vor fi tineri care cresc aceste rase.Unele vor fi crescute
in strainatate dar dupa alte gusturi….
De se cearta lumea de fiecare cand e vorba de rase
romanesti nu am inteles niciodata….
Regret insa mult ca nu mai scrie Adrian_Cocu,
Dina Mergiani,Nicusor din Italia etc etc etc.
Va rog sa mai scrieti !! Poate este mai usor
cu nick name. Poate un “adriano capitombolanti”
nu mai este privit ca concurent… sau eu stiu de
ce va atacati permanent?
Oamenii pe care ii doreste ca si parteneri de discutii felix sunt cei care impartasesc benevol tot felul de informatii, dau sfaturi, contribuie cu materiale la site si pot sustine argumentat si civilizat o discutie chiar daca interlocuitorii nu le sustin ideile. De multe ori ideile si/sau cunostintele lor contravin intereselor anumitor indivizi. Neavand argumente sa isi sustina ideile sau macar interesele recurg la metoda tipatului mai tare si la denigrarea adversarului. De aici evidenta inertie in a trimite materiale sau a posta comentarii a unor oameni care isi rapesc din timpul lor pentru a informa si primesc in schimb jigniri.
@ Felix
In principiu aveti dreptate,frustratii astia mici si anonimi,la propriu si la figurat,ar trebui ignorati pentru ca ei nu fac decat sa imputa un loc ca apoi sa ramana doar intre ei,fiindca lor nu le pute.Iar motivatia lor nu pare alta decat sa provoace lehamitea celorlalti, lasandu-i sa faca doar ce vor. Dar in discutiile acestea din spatiul virtual,cum-necum, tot trebuie sa pornesti de la principiul bunei-credinte ca interlocutorul tau este la fel de real ca si tine si nu doar plasmuirile nascute din suferintele(la propriu!) cuiva.Ceea ce nu inseamna ca toata lumea il si aplica.
Probabil ca unii considera nepotrivit ca la marlanie sa raspunzi “urat”.Dar celor ce m-au atacat absolut gratuit nu le-am raspuns urat,le-am raspuns corect din punct de vedere emotional.Fiindca nu vreau sa fac pe ipocritul si sa spun ca era mai bine sa intorc si celalalt obraz.
Ati intrebat de ce se cearta lumea cand e vorba de rasele romanesti si-am sa va raspund foarte pe scurt:din lipsa de cultura columbofila si din proasta crestere.
Iar formula “va atacati permanent” cred ca e nepotrivita din punctul meu de vedere fiindca n-am niciun motiv sa “atac” pe cineva.In fond,cu totala lipsa de modestie o declar iar statistica acestui site ma poate confirma,”adversarii” mei,aia reali ca aialalti nu se pun,n-au produs nimic interesant spre deosebire de mine care am pus macar cateva caramizi la prestigiul si interesul starnit in jurul acestui site. Nu doresc vreun tratament preferential,pentru ca tot ce-am facut a fost benevol si din pasiune pentru porumbei,vreau insa un tratament corect.Daca autocenzura nu functioneaza in cazul multora poate ca e mai nimerit s-o punem pe sora ei mai mare,cenzura autentica,in functiune.
Sper sa ne mai “vedem”.
felix,ma intereseaza si pe mine acest proiect ARCA eu am deja o ferma ,daca poti sa-mi spui mai multe despre ARCA,as vrea sa ma implic,am si timp si cunostinte.
Cum deja nu se mai vorbeste despre hotararea d-lui Felix de a se lasa de porumbei fata de cele spuse de d-l Nistor as mai preciza o clona celebra “Valyk si Vitali ” ca este vorba de o singura persoana.
Cu scuzele de rigoare fata de d-l Felix
In lumile orientala si araba este greu de patruns de pe internet :( (incepusem sa fac asta, in cautare de rase noi, dar m-am oprit din lipsa de timp). Altfel, cred ca am gasi o multime de porumbei interesanti…
Referitor ls zborul Nikolaev-ilor, as vrea sa vad reactia lor la atacul de uliu. Pe bune.
Singurul interes pe care-l am la gutani este culoarea. Se pot obtine hibrizi superbi, fara pretentia exagerata ca ai creat o rasa noua :) . Insa sunt mai greu de controlat in sensul ca ei stiu bine cand creste gradul de consangvinizare in crescatorie :P si-ti vezi exemplarele cele mai dragi pe casa vecinului. Desigur, considerand ca se cresc la liber.