In acest an 2018 se implinesc 3 ani de cand am reinceput sa concurez cu porumbeii, dupa o lunga pauza de mai bine de 10 ani. Locuiesc in orasul Deva din judetul Hunedoara si activez ca membru columbofil in Clubul Simeria. Anul acesta am reusit sa obtin cateva rezultate, nu extraordinare dar care ma motiveaza sa merg mai departe cu speranta ca sunt pe drumul cel bun.
La nivel de judet am obtinut urmatorele rezultate:
– Maraton Extrem, maturi : locul 1, 4 si 16.
– Fond Crescatori : locul 8.
– Berlin Palmares 2017-2018: locul 1.
Provincia Transilvania:
– Maraton Extrem maturi : locul 4, 14 si 51.
– Frankfurt National Crescatori, Centrul Alba: locul 3.
– Berlin National Crescatori, Centrul Alba: locul 1.
Ma ocup de porumbei in fiecare zi pe toata perioada anului, notez toate detaliile legate in special de starea de sanatate si de factorii psihologici si de caracter al fiecarui porumbel in parte. Crescatoria o am amplasata in podul casei unde locuiesc, este in permanenta uscata si bine aerisita, este orientata spre rasarit si protejata fata de vantul dominant care in general bate din directia Vest.
Tratamente:
Doar daca este cazul folosesc Ronidazol si Red Mix, vaccinez porumbeii cu Chevivac p 200.
Antrenamentele:
In anul nasterii toti porumbeii ii antrenez personal cu masina si alternez lansarile in stol cu lansari individuale, din mai multe directii, iar distanta maxima este de aproximativ 200 km.
Concursurile:
Imperechez porumbeii la inceputul lunii Aprilie, ii las sa scoata primul rand de pui, dupa care ii desperechez si cu 3 saptamani inainte de primul maraton ii imperechez. Intre etapele de maraton fac 2 antrenamente de 50 km, 70 km, unul seara si celalalt dimineata la prima ora, inainte cu 7 zile, respectiv cu 4 zile inainte de imbarcare.
Nu folosesc NICI UN PRODUS… nici pe mancare si nici in apa in ultimele 2 zile inainte de imbarcare, porumbeii primesc amestecul de seminte cu suplimentul de porumb si in adapator doar ceaiul pe care il fac singur. In general ma intereseaza comportamentul fiecarui porumbel in parte si timpul in care se recupereaza dupa fiecare etapa de fond sau maraton.
Hranesc porumbeii cu acelasi amestec pe toata perioada anului compus din 16 seminte, in perioada concursurilor suplimentez amestecul cu porumb si seminte pentru canari si Canepa, iar in perioada de iarna reduc doar cantitatea de amestec si mai fac de 2 ori pe luna o pauza de 24 de ore.
In apa pun tot timpul anului ceai facut de mine: Ceai de fructe de padure, macese, menta si o lamaie, pe care il fac concentrat si pun o cana mare la un adapator de 7 litri.
Produsele pe care le folosesc sunt urmatoarele: Naturaline, Probac Energy, Avipharm, Belgasol, Mumm, Vitamineral, Minerale Grit Rosu.
Uleiul de usturoi il prepar singur:
200 grame de usturoi macinat.
1 litru de ulei de masline presat la rece.
Zeama de la 2 lamai.
Il pastrez in frigider si il administrez pe mancare.
Drojdie de bere proaspata, o administrez pe mancare ocazional, impreuna cu Chefir.
Va doresc tuturor columbofilior sa aveti satisfactii, sa incercati sa intelegeti comportamentul porumbeilor si felul in care ei traiesc, sa descoperiti felul in care ei isi manifesta bucuria, stresul, oboseala, frica, gelozia si diversele instincte de protectie pe care le au fata de pereche, de pui, de boxa, de crescatorie sau comportamentul care il manifesta fata de noi crescatorii… .
Un an nou fericit!
Cristian Alexa
Felicitari!
Cum zboara porumbeii acasa?
Cum se procedeaza la natural daca etapele de fond-maraton sunt din 2 in 2 saptamani?
Multumesc.
Sa presupunem ca avem 3 etape de maraton, din doua in doua saptamani, de exemplu:
1. 1 iulie.
2. 15 iulie.
3. 30 iulie.
Se imperecheaza porumbeii in data de 10 iunie, dupa 10 zile depun ouale, respectiv prin data de 20-21 iunie, astfel incat la primul maraton din data de 1 iulie clocesc pe oua de 10-12 zile.
La urmatorul maraton din data de 15 iulie vor avea pui de aproximativ 7-9 zile.
Iar la ultimul maraton din data de 30 iulie atat masculul cat si femela clocesc pe oua de aproximativ 7-9 zile, iar masculul isi mai hraneste singur puiul in varsta de aproximativ 22 de zile.
Intre etapele de maraton sunt indicate cateva antrenamente pentru mentinerea conditiei fizice si pentru intarirea moralului . Distantele de 50-70 km sunt suficiente si le reda bucuria de a ajunge acasa repede… .
Va doresc succes !
Felicitari! Pasiunea nu cunoste nici limite, nici varsta. Pana la urma, fiecare dintre noi isi face viata mai frumoasa cu pasiunea pe care o are, asa cum vrea si cum poate sa o presteze. Tineti-o tot asa, domnule Alexa! Daca ne facem damblaua ( pasiunea) si pe langa asta mai vin si rezultate in competitii, e destul sa ne umple inima de bucurie. Inca o data, felicitari!
Multumesc. Ma tot gandeam la o formula pentru zborul doar pe oua de plastic. Cu puiul in schema se simplifica problema in ceeace priveste pastrarea pozitiei de cuib dar se complica prin prezenta micului pui care presupune ca pentru fiecare pui sa existe o pereche suplimentara de doici care sa il ingrijeasca acele 3-4 zile cat sunt parintii pe drum. Asta daca reusim sa ii convingem sa reia clocitul dupa primul maraton mai ales daca un partener intarzie sau daca lansarea se amana cu 1-2 zile.
Apropo de natural. Care teorie e mai aproape de adevar? Cred ca am citit pe undeva dar am uitat.
1. Laptele de gusa incepe sa se formeze in ultimele zile cand parintii simt miscarile puiului din ou.
2. Laptele de gusa se formeaza oricum la termen, si pe oua de plastic.
Asta apropo de faptul ca ar fi contraindicata angajarea masculilor cu lapte de gusa, mai ales daca sunt yearlingi… desi am intalnit si pareri ca defapt laptele este hranitor pentru ei.
Bravo Cristi.
Felicitari ,
ptr rezultate, ptr ca nu sunteti ca ceilalti campioni care raspund cu ,,ce face toata lumea” -]] , Andrei a punctat bine,,reluarea clocitului,, au fost cazuri in care au fost plecati si 5 zile de acasa, sau masculul vine inaintea femelei cum putem jongla cu aceste reguli nu tocmai placute ale jocului ???
LA MULTI ANI ,2019 !!!
Va salut .
Indiferent de situatie pot sa jonglez cu puisori luati de la reproductie , sau cu puisori luati din compartimentul de zburatori care provin indeosebi de la yarlingii care nu ii angajez la maratoane, in general din aceeia care sunt scosi in vara anului trecut.
Eu imperechez reproducatorii in luna decembrie, scot doua randuri de pui, apoi ii desperechez doua saptamani si le schimb perechea, dupa care mai scot inca doua randuri de pui ii desperechez din nou si mai fac doar cateva cupluri din care mai tin cateva perechi de pui pe timpul verii, deci in perioada maratoanelor pot sa mut oua sau pui dintr-un compartiment in altul in functie de situatiile care pot sa apara .
La fel si in compartimentul de zburatori vor exista cateva cupluri de yarlingi care au zburat toate etapele cu asociatia inclusiv primul fond si pe care ii retin pana in urmatorul an.
Deasemenea si de acestia ma pot folosii la un moment dat, sa pun ouale sub ei sau sa mut un pui, etc.
Va doresc numai bine si succes la zboruri!
Iar ca sa simplificam regula jocului, atunci imperechem porumbeii maturi care vor concura la maratoane cu porumbeii yarlingi care vor ramane acasa.
Astfel femelele batrane se vor imperechea cu masculii yarlngi care vor ramane acasa in timp ce femelele se vor angaja la maratoane si la fel se procedeaza si cu masculii batrani care se vor imperechea cu femele tinere care ii vor astepta acasa .
Niste idei foarte bune, multumesc!
Felicitari pentru rezultate, imi aduc aminte ca unii mai comentau cand ati scris cartile ca ce rezultate ati avut ,ca veniti cu sfaturi etc si uite ca au venit ! La multi ani !
Multă sănătate d-ra și porumbeilor la fel.
Buna ziua, felicitari pentru rezultate si pentru metoda care o folositi si acum tin minte acel prim video in care vb despre porumbei,despre medicamentatie!As avea si eu cateva intrebari despre aceasta metoda,si anume:
La ce data imperecheati porumbeii si cum ii jucati primele etape, la vaduvie sau ei sunt tot timpul la natural?
Multi crescatori vaccineaza in prezent por impotriva paramixo,salmonela si variola,dumneavoastra ii vaccinati?
Multumesc inca o data pentru informatiile pe care le ati impartasit cu noi de alungul timpului!
Va salut cu respect .
Vaccinez doar porumbeii de la lotul de zbor o singura data pe an, la sfarsitul lunii Decembrie, cu vacinul Chevivac P 200.
Porumbeii de la reproductie nu ii vaccinez si nu le administrez nici un tratament, acestia primesc doar amestecul format din 16 seminte, cateodata le mai pun pe mancare Probac Energy, in apa Naturaline si ceaiul facut de mine, gritul rosu si vitamineralul de la Natural si uneori le mai dau verdeata: salata, patrunjel, morcov, telina, etc. crude si tocate marunt, cam asta este totul.
In legatura cu zborul, porumbeii sunt zburati la primele etape de viteza si demifond desperechiati, dupa care ii las impreuna inainte de etapele de fond si maraton.
Porumbeii din lotul de zbor ii imperechez la sfarsitul lunii Martie.
Nu cred ca metoda de zbor la natural, vaduvie. semivaduvie, sau altele, influenteaza sosirile porumbeilor in special la etapele de maraton, consider ca cel mai important lucru este calitatea porumbeilor, sa fie sanatosi, adica sa isi mentina sanatatea naturala fara tratamente frecvente, sa le placa crescatoria, sa fie bine recuperati si crescatorul sa le observe in permanenta starea psihica, felul in care se comporta si anumitele schimbari care pot sa apara in decursul anului, privitoare la atitudinea fiecarui porumbel, dupa fiecare etapa si inainte de imbarcare.
In perioada etapelor de maraton, prefer sa fie o atmosfera de STUP DE ALBINE…, adica porumbeii sunt linistiti zboara de placere, unl intra …, altl iese…, unii stau pe oua, altii pe pui, etc., daca observ ca le scade pofta de zbor cand ii eliberez dimineata, atunci ii tin inchisi o zi si daca in continuare nu au chef de zbor, adica minim o jumatate de ora atunci fac un antrenament de 50-70km si lucrurile isi revin la normal.
In fiecare an incep de la zero, pentru ca fiecare an este diferit, de aceea trebuie sa observ starea psihica si fizica a porumbeilor, sa vad ce le convine si ce nu le place, sa le mentin conditia fizica si starea de sanatate in partametrii normali si sa tin cont in permanenta de stare vremii, intensitatea si direcia vantului, in perioada concursurilor.
Cam asta este totul…, va doresc succes tuturor !
Ah ce-mi place si mie atmosfera de stup de albine. Cand ma gandesc cate asemenea imagini am pierdut jucand vaduvie o parte din an imi pare rau. Anul asta sunt decis sa zbor natural cap-coada indiferent de rezultate si abia astept sa stau pe scaun si sa urmaresc “stupul” cu orele.
La natural nu imi zboara disparitie si nici jumatate de ora legata, dar in reprize, grupuri mici de porumbei… nu stiu cat e de ok dar nici nu ma mai stresez.
Va pleaca la disparitie la natural?
Am avut totusi un fenomen interesant toamna trecuta… la vreo luna dupa incheierea sezonului, cand porumbeii aveau pui marisori, chiar si cate 2 pe cuib – situatie cand de obicei imi zboara prost. Ei bine, de data asta mi-au zburat senzational, adica deschideam dimineata, ieseau din boxe direct in zbor si disparitie fara ture acasa, ramanea cotetul gol, inclusiv porumbeii fara pui, care erau naparliti rau plecau… nu imi venea sa cred… porumbei care aveau 2 pui mari pe cuib sa faca disparitie! Am schimbat mancarea, poate vremea a fost pe placul lor desi diminetile erau deja racoroase… dar cred ca odihna de dupa sezon a fost principala cauza… nu stiu nici acum exact ce anume a fost.
Da, la disparitie…, este putin mai greu cand sunt la natural, dar in general cand este senin si vantul bate foarte usor au chef mai mare de zbor.
Daca observ ca nu zboara suficient, atunci a doua zi nu ii eliberez dimineata, le deschid trapa dupamasa cu o ora inainte se se schimbe masculii cu femelele pe cuibare, pe la ora 16 si daca nici atunci nu se rezolva situatia le fac un antrenament de la 50km, cu lansare le ora 6 dimineata, prima data femelele si dupa 30 minute masculii.
Antrenamentele sunt cele mai potrivite pentru a le mentine conditia fizica si pentru a le reda increderea si bucuria de a ajunge la casuta lor, intr-un timp scurt.
Succes si rabdare… .
Imi puteti spune si mie care sunt etapele pentru antrenamentele puilor si de la ce distante .
Bravo Cristi și felicitări .