In acest an 2018 se implinesc 3 ani de cand am reinceput sa concurez cu porumbeii, dupa o lunga pauza de mai bine de 10 ani. Locuiesc in orasul Deva din judetul Hunedoara si activez ca membru columbofil in Clubul Simeria. Anul acesta am reusit sa obtin cateva rezultate, nu extraordinare dar care ma motiveaza sa merg mai departe cu speranta ca sunt pe drumul cel bun.

La nivel de judet am obtinut urmatorele rezultate:
– Maraton Extrem, maturi : locul 1, 4 si 16.
– Fond Crescatori : locul 8.
– Berlin Palmares 2017-2018: locul 1.

Provincia Transilvania:
– Maraton Extrem maturi : locul 4, 14 si 51.
– Frankfurt National Crescatori, Centrul Alba: locul 3.
– Berlin National Crescatori, Centrul Alba: locul 1.

Ma ocup de porumbei in fiecare zi pe toata perioada anului, notez toate detaliile legate in special de starea de sanatate si de factorii psihologici si de caracter al fiecarui porumbel in parte. Crescatoria o am amplasata in podul casei unde locuiesc, este in permanenta uscata si bine aerisita, este orientata spre rasarit si protejata fata de vantul dominant care in general bate din directia Vest.

Tratamente:
Doar daca este cazul folosesc Ronidazol si Red Mix, vaccinez porumbeii cu Chevivac p 200.

Antrenamentele:
In anul nasterii toti porumbeii ii antrenez personal cu masina si alternez lansarile in stol cu lansari individuale, din mai multe directii, iar distanta maxima este de aproximativ 200 km.

Concursurile:
Imperechez porumbeii la inceputul lunii Aprilie, ii las sa scoata primul rand de pui, dupa care ii desperechez si cu 3 saptamani inainte de primul maraton ii imperechez. Intre etapele de maraton fac 2 antrenamente de 50 km, 70 km, unul seara si celalalt dimineata la prima ora, inainte cu 7 zile, respectiv cu 4 zile inainte de imbarcare.

Nu folosesc NICI UN PRODUS… nici pe mancare si nici in apa in ultimele 2 zile inainte de imbarcare, porumbeii primesc amestecul de seminte cu suplimentul de porumb si in adapator doar ceaiul pe care il fac singur. In general ma intereseaza comportamentul fiecarui porumbel in parte si timpul in care se recupereaza dupa fiecare etapa de fond sau maraton.

Hranesc porumbeii cu acelasi amestec pe toata perioada anului compus din 16 seminte, in perioada concursurilor suplimentez amestecul cu porumb si seminte pentru canari si Canepa, iar in perioada de iarna reduc doar cantitatea de amestec si mai fac de 2 ori pe luna o pauza de 24 de ore.

In apa pun tot timpul anului ceai facut de mine: Ceai de fructe de padure, macese, menta si o lamaie, pe care il fac concentrat si pun o cana mare la un adapator de 7 litri.

Produsele pe care le folosesc sunt urmatoarele: Naturaline, Probac Energy, Avipharm, Belgasol, Mumm, Vitamineral, Minerale Grit Rosu.

Uleiul de usturoi il prepar singur:
200 grame de usturoi macinat.
1 litru de ulei de masline presat la rece.
Zeama de la 2 lamai.

Il pastrez in frigider si il administrez pe mancare.

Drojdie de bere proaspata, o administrez pe mancare ocazional, impreuna cu Chefir.

Va doresc tuturor columbofilior sa aveti satisfactii, sa incercati sa intelegeti comportamentul porumbeilor si felul in care ei traiesc, sa descoperiti felul in care ei isi manifesta bucuria, stresul, oboseala, frica, gelozia si diversele instincte de protectie pe care le au fata de pereche, de pui, de boxa, de crescatorie sau comportamentul care il manifesta fata de noi crescatorii… .

Un an nou fericit!

Cristian Alexa