Buna! Sunt un incepator si va rog sa imi oferiti niste sfaturi pentru o problema cu care ma confrunt. Problema este urmatoarea: nu am cotetul compartimentat (clasica prostie a incepatorului din cate am observat) si nici nu prea pot sa-l modific, tinand ambele sexe impreuna (tot acolo stau si puii dupa intarcare). Am tot zis ca-l compartimentez sau ma extind dar nu prea am resurse momentan si este si mic, mai bine fac altul nou. Avand in vedere ca vreau sa concurez cu voiajorii, banuiesc ca faptul ca mi se imperecheaza devreme este rau, nu?

Anul trecut cand colegii mei abia ii imperecheau eu aveam deja pui mari. Zilele astea a fost foarte cald si i-a cam apucat curtarea si chematul, insa am observat ca pe vreme rece stau mai linistiti. Am inteles ca daca le dau doar orzoaica asta le mai scade apetitul sexual si cheful de cuibarit. Asa sa fie? Se mai spune ca orzoaica ii ajuta sa nu se ingrase daca stau inchisi. Dar acum le dau mancare normala de vara pentru ca ii las liberi si au nevoie de energie ca-i mai alearga ulii si e si foarte frig cotetul avand multa plasa.

Ce sfaturi imi oferiti voi ca zburatori experimentati de voiajori? Am inteles si eu ca daca au pui devreme incep naparlirea si ajung la fonduri cu pene lungi in cadere. Totusi vreau sa ii zbor si la fond (daca imi mai ramane vreunul pana atunci!). Pot intarzia cumva imperecherea asta fara sa ii separ pe sexe? Sau sa intreb altfel – ce declanseaza defapt caderea penelor, inceputul naparlirii in aripa? Cineva zicea ca abia cand dau lapte de gusa la pui incep sa arunce pene, adica daca ii tin doar pe oua false pot si eu sa intarzii naparlirea? Ce ziceti? Daca se poate asa, voi fondistii care zburati natural cand dati drumul la scosul de pui porumbeilor care zboara la fond ca sa aiba la ultimul fond o aripa inca buna?

Multumesc!
Titi