Masculi si femele in acelasi compartiment. Cum intarzii imperecherea ca sa pot concura la fond?


Buna! Sunt un incepator si va rog sa imi oferiti niste sfaturi pentru o problema cu care ma confrunt. Problema este urmatoarea: nu am cotetul compartimentat (clasica prostie a incepatorului din cate am observat) si nici nu prea pot sa-l modific, tinand ambele sexe impreuna (tot acolo stau si puii dupa intarcare). Am tot zis ca-l compartimentez sau ma extind dar nu prea am resurse momentan si este si mic, mai bine fac altul nou. Avand in vedere ca vreau sa concurez cu voiajorii, banuiesc ca faptul ca mi se imperecheaza devreme este rau, nu?

Anul trecut cand colegii mei abia ii imperecheau eu aveam deja pui mari. Zilele astea a fost foarte cald si i-a cam apucat curtarea si chematul, insa am observat ca pe vreme rece stau mai linistiti. Am inteles ca daca le dau doar orzoaica asta le mai scade apetitul sexual si cheful de cuibarit. Asa sa fie? Se mai spune ca orzoaica ii ajuta sa nu se ingrase daca stau inchisi. Dar acum le dau mancare normala de vara pentru ca ii las liberi si au nevoie de energie ca-i mai alearga ulii si e si foarte frig cotetul avand multa plasa.

Ce sfaturi imi oferiti voi ca zburatori experimentati de voiajori? Am inteles si eu ca daca au pui devreme incep naparlirea si ajung la fonduri cu pene lungi in cadere. Totusi vreau sa ii zbor si la fond (daca imi mai ramane vreunul pana atunci!). Pot intarzia cumva imperecherea asta fara sa ii separ pe sexe? Sau sa intreb altfel – ce declanseaza defapt caderea penelor, inceputul naparlirii in aripa? Cineva zicea ca abia cand dau lapte de gusa la pui incep sa arunce pene, adica daca ii tin doar pe oua false pot si eu sa intarzii naparlirea? Ce ziceti? Daca se poate asa, voi fondistii care zburati natural cand dati drumul la scosul de pui porumbeilor care zboara la fond ca sa aiba la ultimul fond o aripa inca buna?

Multumesc!
Titi

52 comentarii la “Masculi si femele in acelasi compartiment. Cum intarzii imperecherea ca sa pot concura la fond?”

  1. Cineva spunea:”Nu incerca sa alergi inainte sa inveti sa mergi!”. Nu poti sa te apuci azi de porumbei si maine sa ai pretentia sa zbori fonduri. Nici cu porumbei tinuti iarna vara intr-un singur compartiment toata gasca nu se poate. Daca mai incep sa si “puiasca” de pe acum cam slabe sanse.
    Prima pana este aruncata cam in a zecea zi dupa depunerea celei de a doua ponte. La debutul fondurilor porumbeii tai vor fi cu naparlirea cam la jumatatea aripii. Sa-i tii imperecheati tot timpul anului fara sa se cuibareasca este imposibil. Chiar si iarna cu boxele inchise isi vor gasi loc de cuib la cea mai mica incalzire a vremii. Altii vor oua si daca afara e ger. Eu te-as sfatui sa mai astepti, sa-ti construiesti un adapost adecvat adica cel putin trei compartimente sa mai aduni ceva experienta si mai ales porumbei care se preteaza la concursurile de fond, fara de care nici macar nu ajungi acolo. Toate astea daca vrei sa ai satisfactii. Daca nu vrei uita de acest sfaturi.
    Toate cele bune!

  2. atata timp cat hraneste macar un pui nu prea arunca penele

  3. ”Nu incerca sa alergi inainte sa inveti sa mergi!” – CORECT !
    Titi… in situatia ta nu prea ai cum. chiar daca nu ai resurse incearca macar sa faci un caru de lemn pe care sa pui un plastic si care sa il pui la mijlocul volierei.. mi se pare o lolutie ieftina… astfel porumbeii nu se mai vad…

  4. incearca sa ti cont de sfaturile de mai sus;).extindete cu voliera (sau una noua),ia porumbei care se preteaza la fond.salutare!

  5. aveti dreptate…e rau ca am facut prostia pana la capat adica am boxe pe tot peretele si daca impart in 2, unii masculi raman fara boxa

    deci imi ramane doar sa fac o investitie… macar sa extind compartimentul cu unul micut pentru femele iarna sau pui vara… singurul lucru care ma mai necajeste in cazul asta ar fi ca nu as mai putea sa ii las liberi pentru ca femelele ar trebui invatate sa intre pe alt sputnik iarna, si primavara la loc pe al lor… eventual sa las doar un sputnik si sa fac culoar in fata compartimentelor… deja se extinde treaba.

    mi-au trebuit porumbei, sa platesc consecintele :-) .

  6. situatia nu e asa grava cum spun unii asa eram si eu la inceput dar cu timpul inveti de acu daca nu am super crescatorie numai tin porumbei hai ca fim serioasi ,normal ca nu o sa ai rezultetele asteptate daca au pui de pe acum dar nu-ti pierde speranta cu timpul o sa reuseti sa-ti fc o noua crescatorie si o sa ai si experienta ,nimeni nu s-a nascut invatat sau a avut sansa ca cineva sa-i ajute sau sa primeasca totul de-a gata….

  7. dak ii ti sa cloceask p oua nu o sa ai probleme cu naparlitu’ la por……….dar sunt anumite trucuri p kre tre sa le pui in practik sa mearga totul ok……oricum toti am fost incepatori si cred k o sa te descurci ……bafta

  8. Fa un compartiment cat de mic. Eu acum mi-am facut cotetul. Adica o parte din el, pentru ca a venit vremea urata peste mine, s-a scurtat ziua iar eu muncesc luni-sambta 10 ore. Deci nu mai am timp sa fac si compartimentele de pui si vaduvi. Asa ca am facut numai compartimentul de matca 2m*2m*2m pentru 10 perechi. Am luat in considerare de la inceput ca o sa ii separ, asa ca am facut alaturi un compartimet de 1m*2m*2m in care am bagat femelele. Acest compartiment o sa serveasca puilor din prima serie, timp in care o sa finalizez crescaoria. Bafta!

  9. Am mai auzit treaba asta cum ca abia hranitul puilor declanseaza naparlirea, deci pe oua se pot pacali pana in vara. Cat o fi de adevarat, nu stiu.

    Ardeleanul are dreptate. Dar pana una alta nu e nimic tragic… clar nu se poate avea pretentia la performante serioase, dar probabil ca un porumbel care arunca pene poate veni totusi de la fond si eventual clasa mai pe la spate. As fi tare curios daca e vreun porumbel care a facut norma la fond zburand in acest sistem lejer si fara pretentii. :)

  10. Titi nu te panica degeaba.Eu tin porumbeii chiar si la matca imperecheati tot anul.
    Porumbeii ca si alte vietati vor incepe reproducerea o data cu primavara asa cum este si firesc.
    Unii crescatori care vor sa scoata pui iarna le maresc ziua tinind lumina aprinsa cam cat o zi de primavara
    Pana vor invata ca doar cand au cuiburile pot depune oua da-le in ratie ovaz ca sa intarzie ouatul

  11. Problema cea mai mare nu este ouatul care poate incepe timpuriu ci aglomerarea in momentul cand ai sa lasi peste ei o serie doua de pui.
    Pentru porumbei .ro : exista porumbei cu norma la fond si chiar as fond

  12. desparte cusca in 2 si ce daca ramin citiva masculi fara boxa,in primavara cind ii lesi impreuna ei se duc singuri la fosta lor boxa,daca nu ii inchizi in boxa cu porumbita 2 zile, si cu asta basta fara atitea schite compartimente. numai bine. succes.

  13. Este foarte putin probabil sa ai si rezultate gindestete cind o sa incepi antrenamentele si ai puii iesiti la zbor cum procedezi stiind ca daca puii zboara cu batrinii la un loc risti s-ai pierzi usor. incearca sa separi porumbitele de masculi astfel incit sa faci inperecherea cit mai tirzie pentru fond . Acestea sint doar pareri in rest tu poti sa faci cum vrei . Multa bafta .

  14. daca esti in primul an limiteaza-te sa-i zbori fondul.fa cu ei cateva etape de demifond si ai sa vezi ca nu prea mai ai pasari si pt fond.anul urmator le creezi conditii(2 compartimente)si acumulezi si ceva experienta in plus.in primul an de zbor e greu sa faci fondul chiar si cu pasari bune.da-le timp sa se maturizeze ,asta e valabil si pt tine.succes

  15. foloseste metoda obscurizarii,pune un material textil de culoare inchisa peste plasa de rabitz si lasa-le lumina numai o parte scurta din zi cand le dai mancare si drumul afara.In acest fel porumbeii nu vor sesiza asa usor cresterea duratei zilei si venirea primaverii,curatenie cat mai deasa mai ales in boxe inlaturand orice material adus de porumbei pentru a-si construi cuibul.Eventual pentru a nu hoinarii pe afara impreuna lasa masculii afara separat de femele,si invers.

  16. Eu cred ca daca ai fetze de boxe,poti inchide femelele in boxe si lasi masculii prin crescatorie si zboara pe rand cand is ele afara stau ei la boxe si viceversa pare putin ciudat dar multi fac asa,sau dece nu,lasa sa faca oua,si le scuturi si ii lasi doar sa cloceasca si cu 2 sapt inainte de prima etapa de fond,ii lasi impreuna si atunci i si lasi sa scoata,si esti incepator nare nimic de vazut daca pasarile tale is grijite,in forma simotivate cum trebe,si cu antrenamente asa cum scrie cartea te poti astepta la 2,3,4 etape de fond fara frica.

    BAFTA

  17. eu deja am pui de 2011 inelati care au iesit azi afara prima data nu stiu ce sa zic pana acuma nu mi-au deranjat rezultatele

  18. dap,era bine macar daca aveai cotetul impartit in 2 si pe timp de iarna ii puteai separa pe sexe. si eu m-am daramat cotetul vechi,ma pregatesc sa fac altul,sper sa reusesc in vara asta,intre timp i-am multat in mansarda,provizoriu si am 2 compartimente.1 matca si 2 zburatorii si acolo vor fii si puii,si vara trecuta tot asa am zburat si nu am avut probleme. dar la tine daca toti ies la zbor,poti impartii in 2 si intr-o parte bagi maturii si in cealalta puii. bafta

  19. parerea mea ii ca daca nu ai minim 2 compartimente e foarte rau nu rau ca sa ii zbori pentru ca ai complicatii foarte multe

  20. eu iti sugerez sa mai astepti putin nu tegrabii cu fonduriile cum fac toti incepatorii muti prieteni deai mei care zboara de ani buni de zile au pierdut la fonduri pt ca ei se bazeaza foarte mult pe ce tratamente le fac porumbeilor inainte de etapa de fond nu se bazeaza pe o intelegere a porumbelului de ce are el nev pt a venii de la fond si asta face parte si din naparlirea la timp mai lasa sa treaca ceva timp zboara in tara 2 3 ani sa capeti experieta si apoi mergi la fonduri nu uita ce se zice “din greseli inveti” daca vrei sa mai vb uite id meu marian_vladescu14 stima si respect

  21. Draga Titi
    Permite-mi sa-mi dau si eu cu parerea…. Daca spatiul iti permite imparte cusca pe latime nu pe adancime!!! In acest fel TOTI MASCULII vor ramane pe boxele proprii! E cel mai simplu.

  22. domnilor experti nu va mai dati aiurea cu pareri uneori total eronate .lasati pe cei cu experienta sa spuna ce stiu .va contrazic cu desavirsire in privinta faptului ca nu puteti face performanta tinind ambele sexe impreuna tot timpul anului .daca nu sunteti de acord cu mine va pot da argumente clare de porumbei care au facut mare performanta si nu unul mai multi , inclusiv porumbei care au zburat peste 1500 km ex moscova cu clasari nat . ce l sfatuiti sa se lase de acest sport . va multumesc si astept provocari si argumente .

  23. @Nelu: nu e o provocare ci o rugaminte – as fi curios sa aflu despre acesti porumbei si crescatorii care au obtinut aceste rezultate fara sa separe sexele deloc pe parcursul anului. Multumesc

    Foarte buna ideea lui Petrica – impartirea pe lungime :). Daca nu dai porumbeii afara iarna, e solutia perfecta, cu un perete fals temporar, dar trebuie sa aiba ferestre laterale pentru lumina si aerisire si masculii din spate.

  24. cu rugamintea de a fi anonim pentru a nu stirni conflicte de interese chiar te rog sa mi lasi ceva pt a te contacta si te vei convinge unul dintre acesti porumbei este chiar loc 2 nat in an 200 si ceva vreau sa ti argumentez .multumesc anticipat porumbei.ro

  25. Salut!Si eu sunt in aceiasi situatie doar ca eu nu ma gandesc inca la zboruri oficiale.Din toate achizitiile de anul trecut incerc sa imi fac o matca si anul acesta sa fac un spatiu adecvat.
    Ma ajuta topicul asta!
    Deja vad noua crescatorie!!!

  26. Marc Roosen avea un singur cotet si zbura porumbeii la fond ,trebuie sa ai rabdare cum scriu cei de mai sus.Pentru a incetini naparlirea in cazul tau punele oua false ,dar important este sa ajungi cu ei la primul zbor de fond. Succes

  27. @Taroi: m-ai facut curios, din pacate n-am gasit nimic despre Marc Roosen pe net. :(

  28. aruncalele ouale sh prin jum lui martie lasa-i sa oua sh sa skoata pui eu unu sunt columb de app 10 ani sh zbor la zboruri internationale;)asa k eu ii jok la vaduvie…dar u dak nu ai cotet arunkle ouale…da add la id alinush_frumuselul_16 sh iti spun mai multe

  29. Salut tinere incepator ( nu-ti stiu numele )! Nu ma intind prea mult la vorba; iti raspund scurt si la obiect la doua din dilemele tale.
    In primul rand, avand un singur compartiment, nu poti tine porumbeii foarte mult fara ca acestia sa se oua chiar si in perioadele reci, indiferent ce hrana le administrezi. Sunt la gramada, iar cand vine momentul, instinctul lor e mai aprig decat doleantele tale. Deci asta ramane clar si indiscutabil; tre` sa-ti separi porumbeii la un moment dat, pentru a avea apoi posibilitatea sa-i imperechezi la o data calendaristica stabilita de tine, in functie de programul de zbor pe care urmaresti sa-l parcurgi. Altfel nu se poate!
    Treaba cu naparlitul sta cam asa: porumbeii incep sa schimbe prima pana, dupa ce au crescut prima pereche de pui si clocesc a doua pereche de oua, de cca zece zile. Practic, incepand cu a zecea zi de clocit pe cea de a doua serie de oua, tre` sa te astepti ca ei sa naparleasca prima pana. Desigur ca sunt si alti multi factori ce influenteaza naparlitul in sine. Unele aspecte insa pot intarzia, iar altele pot grabi acest fenomen. Printre factori s-ar putea vorbi de lumina, tipul de hrana, temperatura, perioada calendaristica, etc. Pe unii factori ii putem controla ( intr-o oarecare masura ), iar pe altii nu. Cert este ca, odata inceput acest fenomen numit naparlie, nu se mai poate opri.
    In concluzie, pentru a putea sa-ti usurezi munca, iti recomand compartimentarea adapostului. Ceea ce faci tu acum este un chin si vei vedea asta atunci cand iti va fi lumea mai draga, cu atat mai mult cu cat, cu siguranta nu esti Marc Roosens…!!! Sa auzim de bine!

  30. in situazia ta am fost si eu dar acu am reusit si miam facut o cusca asa cum am visat bine inteles si in limita posibilitatilor dar fara compartimentari e greu sa intarzi naparlirea si sai ti in forma pentru etape mai lungi si cu puii pe capu lor tot timpul e nasol orcum fiecare cum poate nici dumnezeu nu a facut lumea intro zi . http://palaghioisilviu.sunphoto.ro/CUSCA_CEA_NOUA_DE_PORUMBEI_2011/pagina2 aici poti vedea cusca mea poate ai nevoie de sfaturi sua poate pot primi sfaturi de la alti colegi va urez la toti vant in pene si multa bafta,

  31. salut titi,sunt si eu tot incepator ca si tine,nu am nici eu un cotet prea mare,dar nu am nici multi porumbei ,am oprit doar ce au venit de la zbor bn . Acum este al doilea an cand zbor porumbei si am oprit doar 20 de porumbei atat cat pot sa am grija de ei si sa le ofer conditi si hrana corespunzatoare.Asa te sfatuiesc si pe tine, eu sunt multumit de rezultatele care le am pana acum si sper sa le am si de acum in colo ,toata treaba este sa le poti face fata la tot ce au nevoi si nu am porumbei foarte valorosi treaba e sa sty u cum sa ii faci.Mult succes si vant in pene

  32. Buna,
    Taroi a gresit numele se referea la Marc Roosens – care intr-adevar in primii ani cind a avut rezulaltate a zburat dintr-un singur ” cotet ” . Dupa aceea …………………
    Sa nu uitam ca Rosens in acel moment avea una din cele mai bune colonii de fondisti din Europa. Cred ca cel mai mult ar ajuta intunecarea volierei / compartimentului si o hrana pe masura ca 50 – 60 % griu 25 – 30 % orz ;
    max 15 % porumb – in cazul in care mai folosesti alte ” seminae “. As recomanda – aceasta metoda de intunecare – pina prin 10 Martie – dupa aceea imperechiere / lasat sa oua , etc. si in primul an lasa-i sa capete experienta – mai bine mai multe zboruri si distanta max. de ca 600 – 700 km pina vezi ce porumbei ai , la ce categorie se incadreaza……

  33. schimba raportul 70%orzoaica si 30%porumb.poti sa mai amini naparlitul folosind oua false ,prima serie oua false a2a lasi sa creasca unpui apoi iar oua false.puii e bine sa creasca separat obligatoriu.leaga femelele la o aripa sa nu mai urce in cuiburi ce altceva sa faci in situatia data doar sa incerci provizoriu impartirea cotetului in doua cu o plasa ieftina .oricum ucenicia va dura macar 4-5 ani vei invata din greseli,sau ia aminte la un crescator serios din zona.hai pa

  34. Foarte greu sa nu se imperecheze intre ei…si eu sunt in aceeasi situatie , zburatorii ii am toti la olalta femele si masculi si mi-e mai greu si mie ..dar la prima serie de oua le pun oua false si le las pana cand nu mai stau ei pe ele ..apoi cand vor incerca sa se cuibareasca pentru a-2-a serie de oua..incearca sa le strici cuibul ca ei sa isi faca altul astfel vei amana ouarea cu cateva zile…si ti numai un pui la ei..iar apoi tot oua false..ei sunt in forma cea mai buna cand au crescuta a-2-a pana aruncata..iar in concursuri cand au oua intre 6-8 zile sau cand sunt pui de 1 zi 2 ..sau cand puii sunt inpanati..este greu asa..dar eu anul trecut am zburat si la fond evident fara rezultate dar asta e ..pana nu iti creezi conditii zbori cu ce ai si cum ai…o sa te ridici tu!Hai noroc!

  35. citeste acest articol, ai foarte multe de invatat:

    http://porumbel.net/2011/butucanu-stefan-cartea-campionilor-volumul-1/#more-15458

    Varianta 1:

    -succint: separa porumbeii pe sexe la 1 martie, imperecheaza-i intre 1-10 aprilie, lasa-i sa depuna oua si sa le cloceasca timp de 10 zile [pot fi inlocuite cu oua de plastic iar ouale bune sa fie depuse sub doici] dupa care le iei oualele de plastic si ii lasi sa depuna a doua serie de oua pe anul acesta . aceasta serie o lasi sa o creasca . asa vei stagna naparlitul.

    Varianta 2:

    – scoate o pereche de pui in februarie si dupa aceea tine i cat mai mult pe oua false ca la prima etapa de fond sa ai oua bune sub ei.

    Varianta 3:

    -trade-le a 3-a remiga primara la inceputul lunii aprilie , la unii porumbei stagneaza naparlitul.

  36. Nu exista nici o varianta pentru a intarzia aruncarea primei remige decat separarea pe sexe.
    In 95 % din cazuri se vor intampla urmatoarele :
    – in momentul in care puiul are intre 14 si 17 zile masculul va cauta sa calce femela si ATENTIE ,atunci se va declansa naparlirea
    – prima remiga va fi aruncata intre a 16-a si a 19-a zi de la depunerea celui de al doilea rand de oua.
    Se spune ca porumbelul intra in forma dupa aruncarea acestei remige , desi sunt crescatori care sustin ca nu are importanta si dau exemplu destui campioni care au avut rezultate excelente si fara a se intampla acest lucru.
    Sfatul meu este sa ii separi ,chiar daca unii masculi vor ramane o perioada fara boxe , cand vor avea acces la boxa o vor recunoaste mai mult ca sigur.Vei suplimenta odihnitorile in fiecare compartiment nou creat pentru a fi sigur ca fiecare are un loc pentru odihna.
    Ca metoda de joc iti propun doua variante.
    1. In cazul in care iti doresti sa reproduci un rand de pui va trebui sa ii imperechezi cat mai curand posibil.Pentru a nu-i consuma excesiv vei lasa un singur pui la fiecare pereche.In a 14-a zi ii vei separa pentru a prelua controlul naparlirii.In acel moment puii pot fi coborati din cuib pe podea ,unde vor cauta sa stea toti la un loc si fiind separati unii vor fi hraniti la gramada de femele si unii de masculi.Vei imperechea porumbeii din nou in asa fel incat vor fi in a 10-a zi de clocit cu 3-5 zile inainte de primul fond.
    2. Daca nu urmaresti sa pastrezi pui din lotul de zbor , presupunem ca primul concurs de fond va avea loc pe 29.Mai . In acest caz ii imperechezi pe 9Aprilie ,vor oua toti in jur de 17-21Aprilie,si le inlocuiesti ouale cu oua false.Pe 7-8Mai le iei ouale si i lasi sa mai oua inca odata.Vor oua iar in jur de 14-16Mai si pe 29Mai la primul fond vor fi pe oua de 12-15 zile.In continuare vor creste un singur pui si vor arunca prima remiga dupa primul fond.

    De retinut :
    -fiecare pereche in decursul anului va creste totdeauna un singur pui
    -va trebui sa-i urmaresti si sa-ti notezi pentru fiecare in ce pozitie de cuib (oua la 12 zile,pui la 7 zile,pui la 14 zile etc) a fost in momentul cand a clasat mai bine la etapa respectiva pentru a sti pe viitor cum sa-l angajezi ; nu angajezi porumbeii etapa de etapa doar dragul concursului , daca esti atent porumbelul iti spune singur cand este momentul optim pentru un rezultat bun.
    -in perioada clocitului daca angajezi ambii parteneri ,trebuie sa pastrezi ouale in casa la caldura, in temperatura constanta si sa le rotesti la fiecare 6 ore.Daca sunt reci ,la intoarcerea lor din cursa sunt putine sansele sa le mai cloceasca.
    -puii din cuib in cazul in care un parinte sau ambii au fost angajati la concurs ar trebui sa fie hraniti inainte de sosirea lor acasa pentru a evita stresul suplimentar , parintii fiind deja extenuati dupa concurs.
    -pentru pui va trebui sa faci o voliera mica si simpla cu cateva odihnitori si dupa intarcare sa ii muti acolo;vor fi stresati sa creasca alaturi de porumbeii mai in varsta si le va afecta dezvoltarea,comportamentul,naparlirea etc

    Sper sa te ajute cu ceva sfaturile mele, macar pentru a-ti forma o idee.Nu dispera niciodata ,toti am plecat candva din aceasta pozitie de incepator ,si nu uita ce a spus Napoleon ”in geanta fiecarui soldat se poate ascunde un baston de maresal”

    Succes

  37. Va multumesc tuturor pentru informatii! O singura nelamurire mai am: prima pana se arunca la tura 2 de oua indiferent daca la prima tura de oua au crescut pui sau nu?

  38. A, si era sa uit – niciodata sa nu tragi o remiga la vreun porumbel decat in cazul in care este rupta , dar si atunci decat daca este absolut necesar.Sa te gandesti cum ar fi sa-ti traga cineva o unghie….
    Daca nu poti sa urmezi vreun sfat din cele date de mine sau de cei ce au mai scris la acest topic ,singura solutie este sa ii lasi pe oua false pe care ei vor sta chiar si patru saptamani.In acest caz le vei administra vitamine+calciu efervescent pe care le gasesti in orice magazin (1 tableta/1 litru apa).

  39. Da , cum am scris mai sus ,naparlirea se declanseaza la a doua monta ( cand masculul calca femela dupa primul rand de oua).In cazul in care le pui oua false nu vei intarzia naparlirea dar ii vei proteja prin faptul ca nu mai cresc atit de multi pui pana la primul fond.

  40. nu,prima pana se arunca doar daca la prima serie de oua au crescut pui,daca la prima serie ii treci pe oua de plastic iar dupa ce trece ciclu de clocit si ei vad ca nu iasa pui si dupa ceva timp depun a doua serie de oua,nu le pica prima pana.

  41. Pentru domnul Iulian Simion : va pot spune ca de cinci ani tin si zbor porumbeii in conditiile nesepararii niciodata pe sexe (nici macar la matca) si nu pornesc ouatul niciodata in sezonul rece , dar in momentul in care le introduc cuiburile in cinci zile oua toti.
    Problema mare este ca nu poti zbura si fond si celelalte categorii , iar aglomerarea este a doua problema dupa ce ies puii.

  42. Cu respect va salut pe toi, pentru donul TITI ce pot sa spun doar ca, ar fi mai bine ca in primi anii sa zboare doar viteza si denifond,si doar dupa ce acumuleaza ceva experienta,doar atunci sa inceapa sa angajeze porumbeii la FOND. eu zic ,caci categoria FOND este o categorie mincatoare de porumbei. Exact cum ai lua un copil de la GRADINITA si l-ai duce la FACULTATE. Trei factori sunt importanti in columbofilie RASA MASA si CASA, si nu in ultimul rind priceperea si maiestria. RESPECT pentru toata lumea si VINT in PENE la toti. IONUT MARGINE RM VL.

  43. Salut Titi si eu sunt in aceeasi situatie , stiu ca cea mai buna solutie ar fi un nou copartiment , doar cu odihnitori, pentru femele. Dar se poate ca ele sa si zboare din acel compartiment pe toata dorata separarii,si cum????Poate ne lamureste cineva care stie:P

  44. Eu nu impart cusca in doua si ii lasin pace sa se imperecheze singuri si le fac boxa si ii tin inchisi in boxa 4,3zile si daca nu vezi ca scoate oua ii las in pace si tot scot oua si chear daca ceilalti au deja pui







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *