Porumbeii inchisi iarna se ingrasa?

Vreau si eu sa va cer parere in legatura cu porumbeii mei. De ceva timp am vazut ca unii dintre ai au inceput sa se ingrase, cu toate ca nu le dau hrana in exces. Iarna asta ii tin inchisi si le dau un amestec 70 % porumb, 30% orzoaica o singura data pe zi (1 cana din aia de plastic de 1 litru la 20 porumbei), pe la ora 12.

Cand intru la ei sa le dau sa manance, se urca pe mine, vin si se urca pe plasa, in 2-3 minute golesc hranitoarea (un lucru ce ma ingrijoreaza) , vazand cu ce repeziciune mananca. Eu sunt incepator, e prima iarna cand am porumbei si nu stiu cum se comporta, vara ramanea hrana in hranitoare pana seara. As vrea sa stiu daca din cauza ca stau inchisi ori din cauza porumbului s-au ingrasat. Am atasat o poza mai veche cu unul din puii mei din anul asta.

Radu

45 comentarii la “Porumbeii inchisi iarna se ingrasa?”

  1. Porumb in procentul ala + lipsa de activitate = ingrasare. Nu e nimic anormal as zice, desi unii crescatori spun ca un porumbel bun de fond nu se ingrasa nici daca e tinut inchis si mananca numai porumb – nu stiu cat de adevarat este acest lucru. Ingrasarea am observat-o si eu, cand i-am tinut inchisi iarna unii erau ca niste paini cand ii luai in mana… pe cand in iarna in care au zburat (zbor lung si rapid multumita rapitoarelor) erau usurei, super misto si echilibrati in mana.

    Ai putea creste ratia de orzoaica. Faptul ca se agita pentru mancare este OK, mai ales pe frig au nevoie de energie sa-si produca caldura si pentru asta trebuie sa manance bine.

  2. parerea mea ca este cam mult un kg de mancare pt 20 porumbei.eu zic ca si proportiade porumb , orz ar trebui sa fie inversa:30 porumb si 70 orz. incearca sa dai in jur de maxim 800 gr pe zii la toti.
    spor la treaba.
    ps.nu iti face mari probleme….vine cresterea puilor si se desumfla ei.

  3. 1.Un porumbel mananca 40 de grame pe zi.
    2.Mareste procentul de orzoaica pana la 50%, daca mergi pe amestecul enuntat mai sus.
    3.Poti folosi urmatorul raport:40% porumb,30%orzoaica(orz), 20 % grau, 10 % alte seminte(fl. soarelui,sorg,orez….)
    Eu unul folosesc acest amestec si se prezinta f bine.

  4. e prea mult porumb atat timp cat stau inchisi incearca sa le dai o data pe zi si nu mai mult de 20 -30 g parerea mea pentru ca daca ei stau inchisi nu fac nici un efort si nu e necesar prea multa hrana incearca cam ca 30% porumb 70%orzoica.o zi buna

  5. Andrei sunt intradevar porumbei care nu se ingrasa chiar daca mananca mancare de sac iarna si nu fac miscare.. dar aia sunt mai putini… 1 kg de manacre pe zi la 20 de porumbei este mult .. ei ar trebuii sa manance intre 600 si 800 de grame pe zi daca tu le dai 1 kg aia inseamna 1000 de g deci 200 de grame in plus fata de ceea ce ar trebuii sa manance ei mai exact cel putin 25 % mai multa mancare in fiecare zi… deci.. DA se ingrasa ! Si nu toti mananca in cantitati egale… altii mananca mai mult … si atuncea se ingrasa si mai repede si mai tare. Mancarea ar trebuii sa fie invers 70 % orz si 30 % porumb asta in cazul in care ai doar astea 2 feluri de mancare .

  6. La cat porumb le dai este ca si cum te-ai hrani cu burgeri si cola in fata calculatorului si apoi te miri de ce incepi sa te ingrasi :) Iarna au nevoie de ceva mai multa hrana pentru a nu suferi de frig dar in nici un caz atat de mult porumb. Ar fi bine sa incerci sa ii zbori si iarna, macar o data pe saptamana. Cand prinzi o zi cu cer senin, soare si fara vant poti sa le dai putin drumul pe afara, nu trebuie sa fie neaparat cald. Daca le dai drumul nemancati ii poti aduce repede in cotet cu hrana.

  7. Pentru intervalul 15 noiembrie 2010 – 31 ianuarie 2011 eu am folosit si inca folosesc urmatoarea ratie de hrana.

    FASOLE 15%
    PORUMB 15%
    GRAU 20%
    ORZ 40%
    OVAZ 5%
    FLOAREA SOARELUI 5%

    Din acest amestec dau cate seminte incap intr-un pumn la 3 porumbei, fiecare crescator stabilindu-si foarte usor necesarul (1 pumn la 3 porumbei, 2 pumni la 6 porumbei, etc…). In zilele cu temperaturi mai scazute cresc putin procentul de porumb si scad din cantitatea de orzoaica, dar niciodata nu depasesc 35 % porumb.
    Din punct de vedere al luarii in greutate a porumbeilor nu am avut necazuri si chiar daca ar fi fost cazuri izolate, acestea s-ar fi rezolvat de la sine in perioada de goana la cuib si cresterea primei serii de pui.

  8. ptr poz 8 interesant fasole am auzit si eu ceva ceva am incercat dar nici nu se atingeau de ele..ce fel de fasole le dai…?

  9. Este un soi de fasole a carei boaba este cat cel de mazare sau chiar mai mic. Este destul de marisor pretul, intre 5 si 7 lei, dar sincer merita.
    Cand nu am gasit sa cumpar de la piata am luat de prin hipermarketuri la punga de 1 kg.

  10. Asculta-l pe ION Mihai. Ce zice, zice bine. Iar in legatura cu fasolea, pot sa spun ca si in perioada de concursuri merge introdusa in alimentatia porumbeilor in procent de 15-20%. Portia de mancare a porumbelului este de 40g/zi. Eu le dau 2 mese a cate 20g. Se mentin bine.

  11. Sunt si care se ingrasa si care nu,depinde eu nu personal nu ma ieu dupa graame si asa mai departe,le dau sa le treaca foamea,nu le dau sa ramana in troaca sau ei cand le dai mult de mancare,aleg boabele cele mai bune si celelalte le lasa,eu personal nu manca cat le dau eu pe zi,nici sa ramana si nici sa rama ei cu foame,si au o zi pe saptamana zbor liber.

  12. e clar,foarte mult porumb. din aceasta cauza s-au ingrasat. eu le-am dat toata iarna grau,orz,poprumb,floarea soarelui,rapita neagra,mei si cam de 3-4 ori pe sapt le dadeam fasole boabe mici,nu stiu exact cat la % din fiecare,le fac amestecul la ochi dar nu am probleme cu ei.e normal sa t-i se urce in cap,cand mergi sa le dai mancare,este din cauza frigului. bafta

  13. Nu vad eu bn fasole?
    La ce foloseste?
    Sincer e prima data cand aud de asa ceva dar in fine pareri si pareri.
    Referitor la topic sincer e cam mult porumb,redu ratia de porumb undeva la 30%-40% putin garau,putina floare pana pe la 50% iar restul de 50% orzoaica eu azi le-am dat drumul la masculii de zbor afara dupa 3 luni de repaus si vrea sa spun ca sunt beton.35 de min de zbor in forta,in conditiile in care stau intr-o zona cu multe rapitoare,si hai sa-ti mai zic ceva dka ai un management bun,porumbei buni nu se ingrasa.bafta

  14. SALUTARE , eu de ex am dat la por grau +porumb in canttati mai mari pana acum si au fost tiniti inchisi si azi am vazut k era frumos afara si le am dat drumu si lor putin ,mare a fost mirarea cand au inceput sa coboare pe trapa cotetului de la zbor , ziceai ka pica nici decum k aterizeaza .

  15. Daca nu deranjez as vrea sa prezint ceea ce dau eu de mancare porumbeilor, ratii alcatuite exclusiv din cereale cumparate din targul de cereale.

    PERIOADA 1 FEBRUARIE – 14 APRILIE

    FASOLE 25%
    MAZARE 10%
    IN 5%
    PORUMB 20%
    GRAU 20%
    ORZ 5%
    FLOAREA SOARELUI 5%
    RAPITA 5%
    CANEPA 5%

    PERIOADA 15 APRILIE – 14 AUGUST

    FASOLE 10%
    MAZARE 10%
    NEGHINA 10%
    IN 5% (lunea)
    PORUMB 20%
    GRAU 20%
    ORZ 5% (lunea)
    MEI 5%
    FLOAREA SOARELUI 5%
    RAPITA 5%
    CANEPA 5%
    DARI ALB (SORG) 5%

  16. Continuare

    PERIOADA 15 AUGUST – 14 NOIEMBRIE

    FASOLE 15%

    MAZARE 10%

    IN 10%

    PORUMB 20%

    GRAU 25%

    FLOAREA SOARELUI 10%

    RAPITA 5%

    CANEPA 5%

    PERIOADA 15 NOIEMBRIE – 31 IANUARIE

    FASOLE 15%

    PORUMB 15%

    GRAU 20%

    ORZ 40%

    OVAZ 5%

    FLOAREA SOARELUI 5%

  17. Chiar nu a sesizat niemeni diferenta intre litru si kg? O cana de un litru are mult mai putin de un kg de boabe, mai ales de orzoaica. Iar iarna mananca in general mai mult decat vara. E posibil ca ei sa se ingrase de la prea mult porumb dar sa le fie totusi foame din cauza ca nu primesc suficienta mancare cantitativ. E ca atunci cand mananci produse fast food: nu te saturi ca atunci cand mananci mancare gatita dar te ingrasi de nu ai timp sa iti dai seama.(Nu stiu daca e tocmai fericita comparatia dar sper ca ai inteles ce am vrut sa zic)
    Solutia ar fi cresterea procentului de orzoaica (macar 50%) si cantarirea mancarii ca sa stii cat le dai (iti iei o masura, cantaresti cat incape in ea si apoi o folosesti de fiecare data).

    Numai bine!

  18. poti socoti cu o lingura ratia 20 de
    porumbei 20de linguri de hrana /masa

  19. Pentru dl. Daniel Campeanu
    Fasolea este extraordinar de buna in perioada in care porumbeii nostri cresc pui.
    Nu stiu exact procentul de nutrienti pe care il continr fasolea, dar cred ca se poate afla de pe internet.

  20. Salut!Eu am toti porumbeii tineri(2010) si incerc sa imi fac o matca(nu ma gandesc la zbururi oficiale inca).
    In cotet am hranitoare cu separahii in care le las mancarea la discretie.Sunt obijnuiti sa manance cat le trebuie.Zboara liberi cand vor si nu s-au ingrasat excesiv pana acum dar v-am spus sunt liberi.Au fost inchisi doar cateva zile in iarna asta cand tot bantuia un erete.
    Credeti ca e bine?
    De aici oricine are ceva de invatat!
    Multumesc tuturor!

  21. Pai Radule, uite cati colegi ti-au dat sfaturi bune!!! Ba mai mult si retete de hrana! Si indiferent pe care ai dori s-o adopti, vreau sa-ti dau un sfat; poti merge si pe un procent de 60% orz daca porumbeii tai au devenit “purcei”. Insa atentie! Nu sari peste noapte de la 70% porumb, la 60% orz si mai mult, nu te intinde cu asta pana in luna mai…! Fa lucrurile progresiv, dar fa-le! Cu cana de 1 kil e alta treaba; in perioada asta, un porumbel tre` sa manance 30 de grame / zi. Daca tu ai 20 de porumbei, ar insemna ca ei sa consume 600 de grame ( putin mai mult de juma` de kil ) / zi, in doua tainuri ( mese ). Acuma nu mai conteaza asa de mult daca poti sau nu sa le dai papa de doua ori pe zi; eu personal n-o fac pentru ca n-am timp si le administrez cantitatea de hrana doar seara. Asta e! Inca un sfat: hrana pe care o ai, n-o amesteca toata odata si le dai de acolo 3 luni la rand. Pune-ti semintele fiecare separat si faci amestecul pentru fiecare zi sau cel mult 3, 4 zile. In felul asta poti adapta sau modifica treptat meniul, urmarind atat perioada calendaristica, cat si capriciile vremii, iar in felul asta poti evita mai usor transformarea volierei tale cu porumbei mesageri, in grajduri de guitatori sau ferme Avicola

  22. Din lipsa de zbor daia de ingrasa.dale drumu sa zboare!

  23. Exact cum a zis la pozitia 2.70 la suta orzoaica,30 porumb,iar un kg de mancare/20por este exagerat de mult.maxim 0.5 kg.
    ”MAXIM AM ZIS”

  24. Multumesc tuturor de sfaturi , o sa incerc sa aplic cate ceva din ce mi-ati spus , am marit ratia de orzoaica , am ajuns undeva la 50-50 % . Referitor la datul afara cand vad vremea asta frumoasa ma zgarii pe ochi , dar nu am cum momentan , ca am dat sputinicul jos si trebuie sa-l refac , asa ca or sa mai stea inchisi vreo luna si ceva. Asta e. O zi buna tuturor.

  25. SALUTARE TUTUROR, EU NU SUNT DE PARERE CA PORUMBEII SE INGRASA F.MULT DACA SUNT INCHISI ,NU AM AVUT PROBLEME CU INGRASEAREA ,POATE 1,2 AU FACUT EXCEPTIE,EU AM IN JUR DE 40 DE POREUMBEI TOT TIMPUL ANULUI DE LA 1 IANUARIE PANA LA 31 DECEMBRIE LE DAU 25% PORUMB,25 FLOAREA_SOARELUI 25% ORZOAICA, 25% GRAU , SI NU AM AVUT NICI O PROBLEMA CU EI . IN ZILELE FOARTE GEROASE SE INGRAMADEAU LA MANCARE DAR NU TOTI , SPECIFIC CA LE DAU 1,5 KG LA TOTI 1 SINGURA DATA PE ZI SI SUT APROAPE TOT TIMPUL LIBERI, UNEORI MAI RAMANE MANCARE IN GRATARE SI BINEINTELES GRIT ,NISIP IN PERMANENTA + IARNA IN SPECIAL LE MAI PUN USTUROI MACERAT + MIERE IN APA ,IAR FARA LBASTRU DE METIL SAU VITAMINE! SI NU AM AVUT PROBLEME MAJORE CU EI ,SI CURATENIE O DATA LA MIN 2 SAPTAMANI! VANT IN PENE SI BAFTA TUTUROR!

  26. Din cate am retinut eu……..colegul nostru le da mai mult de 1 kg de harana /zi. Parca spunea ceva de o cana din plastic DE 1 LITRU………Stiu despre ce cana vorbeste, iar 1 kg nu este egal cu 1 litru decat in cazul apei………….parca. In cazul asta, cred ca le da cu mult peste 1 kg de hrana pe zi. Vis-a-vis de amestecul folosit ( cat porumb, cat grau, etc. ) este mai bine sa citeasca si sa se intereseze in zona unde creste porumbeii. Depinde si de “greutatea” iernii din acel loc….. cred…………etc…..etc . Succes…………

  27. Dl. Campean Daniel, com.15 spune cel mai corect, zic eu.
    40-60% orz,40-20% porumb, 10% rapitza+fl.soarelui (indispensabile pt. penaj in definitivarea naparlirii),10% amestec diferite seminte (grau, mazare, mazariche, mei ,in,sorg,etc…necesare pt preintampina vreo carenta, mai ales in aminoacizi esentiali, si a usura trecerea spre hrana din sezon – crestere sau competitie, dupa caz). Valoarea energetica se modifica prin raportul orz-porumb : in perioadele f.reci – primele cifre, iar in perioadele blande, secundele. Daca nu variezi valoarea energetica cu temperatura de afara, ori ii ingrasi ori in slabesti… Ca e una ca e alta, degeaba ii aduci la normal la inceput de sezon cand incep antrenamentele, fiindca ficatul e sleit deja, de cat a lucrat toata iarna la compensarea dezechilibrelor. Parerea mea….

  28. sa-ti zic o smecherie un porumbel zilnic trb sa manance 40 de grame de mancare acum fai si u calculul
    stima

  29. Si mai vreau sa va fac o observatie importanta : cand cresti porumbei la un nivel de hobby-ist fara pretentii, nu are rost sa fii snob … Cand insa ajungi la un anumit nivel de performanta, trebuie sa inveti “diferenta dintre vin spumos si sampanie”. Asta inseamna pentru crescatorul de varf : anatomia, fiziologia, nutritia, patologia, genetica, etc. porumbelului. Sunt n si n firme de profil care iti dau mura in gura tot ce e necesar pt a face fata in orice situatie – poti merge pe mana lor, daca-ti permite bugetul. Primul criteriu al ofertei venite de la ele este ….binenteles…. profitul lor. Invata ca sa poti sa-ti faci propriile retete, in care primul criteriu sa fie competivitatea porumbelului tau, intelegandu-i TU, fara intermediar, nevoile cele mai intime.

  30. eu cred ca cel mai important lucru este ca porumbeii sa aiba cel putin 2-3 zboruri pe saptamana,daca nu, la venirea primaverii este imposibil sa tii pasul cu cei care locuiesc in zone unde pasarile rapitoare atacaca rar sau aproape deloc,chiar daca le oferim 50%orz-50%porumb!

  31. porumbelul n se ingrasa din mancarea masiva pe timp de iarna din contra se ingrasa din lipsa de zbor asa k lasai sa zboare si vei vedea k n se vor ingrasa asa k mult noroc in 2011

  32. pentru Dl. adrian_cocu (comm. 33) excelent punct de vedere.
    SINCERE FELICITARI !!!

  33. Va multumesc D-le Ion Mihai pt. aprecieri. Incerc si eu sa-mi ajut colegii de pasiune, cu ce-am mai “prins” bun si eu, in multi ani petrecuti langa prietenii nostri cu pene. Filozofia dupa care hranesc e simpla : varietate si continuitate. Cumpar hrana de firma, dar numai crestere (si/sau, eventual, competitie) pe care, din ratiuni materiale o rentabilizez, prin “inmultire” cu cereale si seminte din oferta pietei. Undeva intr-un topic din sectiunea Hranire-intretinere mi-am detaliat-o, dar incerc sa o imbunatatesc continu. Si mie mi s-a parut mare procentul de fasole in extrasezon…eu o folosesc in “amestecul de continuitate”, cum am denumit cei 10% din reteta de la pct.31. In sezon, da, o folosesc in procente care ajung pana la 15% la matca. Dar cate bordeie atatea obiceie si mai exista si vorba ca inteligenta se tine cu proteina. Canepa o folosesc doar in perioada cand ziua creste ianuarie-iunie si apoi o inlocuiesc total cu rapita, pentru a acoperi nevoia de sulf din timpul naparlirii. Am vazut ca folositi inul lunea (dupa zbor) – e f. bine, total de acord. E f. bine ca un nr cat mai mare de varietati de seminte sa se gaseasca in hrana pasarilor tot timpul anului, dar procentul lor sa se modifice continuu, in functie de necesarul momentului, astfel incat sa nu obosim organismul pasarii cu compensarea deficientelor. Astfel pasarea e capabila sa faca performanta si preintampinam uzura si imbatranirea prematura.

  34. E foarte adevarat ca in zilele geroase de Iarna porumbul este foarte apreciat de porumbei, insa nu trebuie dat in proporti exagerate,asa cum faci tu 70%. In aceste proportii porumbul are avantaje si dezavantaje. In zilele geroase este foarte bun pentru ca degaje caldura dar totodata ingrase foarte mult. Daca porumbeii nu au activitate , efectuind zboruriile zilnice,o parte din ei se vor ingrasa, in special porumbeii lipsiti de vitalitate. Cu respect la toata lumea.

  35. Băietu dăle numai fasole si mazare…Iar carnatu e al tau cand incep concursurile! OK?

    Multa Bafta!!!

  36. Nu este nimica care sa te sperie asa se itampla iarna:-D .Si cum a zis porumbei.ro porumb+lipsa de zbor=ingraseare.
    Si mie mi se itampla iarna asa ca eu nu le dau drumu pe afara ca stau aproape de padure :-D.
    Bafta in continuare si vant in pene

  37. Si acum ca au inceput zilele si noptile mai calduroase schimba procentajele mai multa orzoaica si mai putin porumb… ca un mic tirtip daca nu ai floarea soarelui pune una lingura de ulei si amesteca grauntele astfel incat se se imprastie unifor peste toate(vei observala penaj schimbarea) pune-le sa faca baie nu conteaza ca este frig .daca cel din foto este al tau arata a fi bine ingrijiti.
    Multa bafta!

  38. daca ar fi ai mei eu le-asi da numai orzoaica timp de o saptamana dar…fiecare face cum crede

  39. Acest raspuns este pentru Teslaut e bine sa tii porumbei afara iarna dar aii prinde repede uliu ca el slabeste sii este mai usor si ii prinde de aiii rupe iar daca as guti, covaciolti, albastri, rosii etc iatr acas albi nui prinde ca nui deosebeste de zapada dar si asa ii prinde stiu un baiat io lasat toata iarna afara si nun vreo 50 de porumbei albi mai are 10 maxinm 15







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *