Topic propus de Nicu Ciprian: As vrea si eu sa stiu daca zboara cineva la intuneric si care este motivul.
49 comentarii la “Metoda intunericului”
Din cate stiu, metoda obscurizarii se folosese mai ales la pui pentru a le incetini naparlirea. Se scurteaza intervalul zilei cu ajutorul unor jaluzele. Cei de afara au concursuri importante cu puii, si le trebuie o aripa completa.
Mai era ceva legat de intuneric dar nu cred ca despre asta e vorba, olandezii parca isi antrenau porumbeii sa zboare si noaptea, pentru a avea avantaj la cursele de fond. Daca spun tampenii, sa ma corecteze cineva.
chestia asta cu zborul noaptea am mai auzito si eu….si personal am vazut porumbeii la cineva care zburau noaptea, nu la 2 noaptea dar destul de tarziu….
Eu stiu de un columbofil celebru care isi tinea porumbeii tot timpul in intuneric si ieseau la lumina doar cand erau antrenati in jurul volierei o ora.Dupa ce intrau aveau putin timp pentru mancare si apa si iar intuneric.Cica asa isi mentinea porumbeii mereu in forma si fara stres.Cred ca folosea metoda in paralel cu vaduvia,nu imi mai aduc bine aminte exact dar un lucru spunea clar: ca nu toti columbofilii se pricep la asa ceva si nu orice porumbei se preteaza la metoda intunericului.Din pacate chiar nu mai stiu unde am citit,ca as fi putut sa dau mai multe informatii.
Nu cred ca spunea adevarul, sau era nuantat…nu ai cum sa-i tii chiar pe intuneric asa perioade mari, are si organismul ala un ceas biologic, un metabolism, se da peste cap. Poate semiintuneric… cum defapt au multi cei ce tin porumbeii in pod sau custi cu ferestre mici.
legat de zborul pe timpul noptii ,multi crescatori si chiar campioni nationali antreneaza porumbeii cu lansari de la 50 80 km aproape de intuneric sau la primele ore ale diminetii, cand soarele nu este rasarit indeajuns sa fie lumina . Personal si eu antrenez porumbeii seara cu zboruri in jurul crescatorie si nu stiu daca este coincidenta sau nu dar am avut sosiri bune atat seara tarziu cat si dimineata foarte devreme
eu stiu ca vaduvii se mai tin pe intuneric inainte sau dupa concurs nu mai stiu exact si despre zborul de noapte in rest nu am auzit de zbor la intuneric.
cand am spus ca nu am auzit de zbor la intuneric nu m-am referit ca nu exista doar ca nu stiu nimic despre el
din cate stiu eu femelele de la vaduvie se tin pe intuneric pt a nu se imperechea intre ele.cat despre zborul in timpul noptii robert mathjis ,fiul renumitului credcator desmet mathjis isi antreneaza porumbeii si noaptea si obtine rezultate f bune la zborurile de 2 zile.sper ca v-am putut fi de folos
da…puii si vaduvii(masculi si femele) se obscurizeaza pt a incetini naparlirea si pt a-i feri de stres precum si pt a se odihni mai mult si mai bine…
obscurizarea se face in “timpul mort” dintre antrenamentele zilnice, iar porumbeii au o pofta mai mare de antrenament…
cat despre antrenamente in timpul noptii … fiecare face cum crede , insa, personal nu cre’ ca de asta depind sosirile “pe intuneric”, deoarece cunosc destui crescatori carora le-au sosit porumbeii de la curse de fond dupa ora 21:00 chiar in jur de ora 22:00 si nici unu’ dintre ei nu antreneaza porumbeii pe intuneric…(chiar si mie mi s-a intamplat , de cateva ori ,sa-mi vina cate o pasare pe inserat :) )
porumbeii se antreneaza seara cat mai tarziu si dimineata cat mai devreme pentru a se obisnuii cu sosirile mai tarzii din timpul etapelor de fond si maraton.
da…dar trebuiesc imvatati de pui sa zboare noate….ma refer la antrenamentul pe lanaga casa!!! de exemplu ai mei nici de nebni nu ar mai zbura dupa ora 20-21!!!
sunt crescatori care sunt specializati pe asa ceva…adica zborurile de noapte…si , sa nu credeti ca e vorba de ora 21-21:30……ci de 2-3-4 noaptea.
cele mai bune exemple pot fi crescatorii germani Kipp sau Menne , care sunt “specialisti” in fond si maraton , defapt in sosiri pe timp de noapte a porumbeilor…trebuie doar sa cautati niste clasamente de maraton si acolo veti vedea porumbeii acestor crescatori( si nu numai) sositi la ora 2:15 , 3:20 , 4:08…etc
porumbelul “Nightflier” a lui Menne are anii trecuti o sosire de la barcelona, parca , la ora 4:20 dimineatza. dat fiind faptul ca porumbelul a avut de strabatut o distantza mai mare de 1200 km se elimina orice ipoteza care ar incerca sa demonstreze faptul ca porumbelul s-a asezat undeva din cauza intunericului….deci….a zburat toata noaptea pt a ajunge acasa…..a obtinut un loc fruntas dar nu loc 1…asta inseamna ca au mai fost pasari care au zburat pe intuneric…
…noi suntem inca departe……sau cel putin cei care vor sa realizeze asa ceva….acolo trebuie selectie , trebuie antrenamente adecvate, sisteme destul de complexe….si inainte de toate trebuie pasari care sa poata face asa ceva….
acolo sunt crescatori la care nu le place mediocritatea , vor sa fie mai buni , cei mai buni , avandu-se de multe ori pe ei insisi ca adversari….
….la noi….oamenii se ocupa cu braconatul……cred ca nu mai e nimic de zis.
Foarte interesant. Intrebarea care apare ar fi: porumbeii care zboara pe timp de noapte au dobandit acest talent prin antrenament sau le sta scris in codul genetic? Pasarile or fi asteptate si ajutate cu lumini la voliera sau pur si simplu au vedere “de pisica”? Am observat ca si in crescatoria proprie, pe inserat tarziu unii se descurca mai bine cu zborul spre boxe si odihnitori, iar altii de-a dreptul jalnic.
Am un coleg care sta la marginea padurii iar porumbeii stau plecati in oras pana noaptea de frica uliului – am ramas ca la dentist cand am vazut cum zburau acei porumbei in stol strans, vijelios, cu sincronizari perfecte, aproape pe intuneric. La aterizare, majoritatea au nimerit acoperisul si cativa au cazut in gradina sau intr-un pom. Oricum, dupa 1-2 minute erau toti in cusca. Deci, tind sa cred ca nevoia si antrenamentul au un rol destul de important in dezvoltarea acestor simturi.
Mai era o regula care spunea ca se poate face constatarea porumbeilor doar intre orele 5 si 22 sau ceva de genul… posibil sa spun prostii, poate stie cineva mai precis.
hmm…eu n-am auzit de asa ceva…
stiu ca anu’ asta familia menne a castigat derby-ul de la barcelona, insa pasarea e constatata dupa ora 5 dimineata…
oricum…ma gandesc totusi ca e greu ca o pasare sa zboare 16 ore neintrerupt dintre care aproape jumatate pe intuneric !!! si sa mai aiba si o viteza medie de peste 80 de km/h ….asta avand in vedere ca porumbeii sunt totusi pasari diurne!!
da’…daca tu spui ca s-a intamplat…inseamna ca e posibil….
daca ti ai imvata porumbeii asa nu ar mai fi nici problema rapitoareleor….dar oriucm putini porumbei zboara nopatea!
Personal nu prea cred in asa ceva,am avut si eu mai demult un porumbel care fusese alergat de uliu seara si a aterizat pe trapa ca un bolovan la lumina becului ceva mai tarziu cand deja era intuneric,probabil de pe o casa vecina.Sunt totusi pasari domestice,care zboara ziua si noaptea se odihnesc intr-o voliera,deci la un concurs care depaseste o zi lumina el va trebui sa se opreasca si sa se odihneasca dupa care isi va relua cursa.Chiar credeti ca poate zbura sute de km in noapte?Daca zboara 14-16 ore la un concurs de fond sau maraton si ajunge acasa in prima zi e destul si aceea e o pasare adevarata.Nu vreau sa contrazic pe nimeni,e doar parerea mea.
a fost un an cu sosiri foarte bune noaptea,dar nu tine de antrenament cred eu..cred ca geogrefic au avantaj fiind campie si oceanul in apropiere noptile sunt uneori mult mai senine.Metoda obscurizarii se foloseste intradevar la vaduvie
Daca zburatorii pot zbura pe timp de noapte de ce nu ar putea si voiajorii?Mai ales daca se ridica la inaltime mare se descurca mult mai usor mai ales daca nu se orienteaza dupa repere vizuale de genul case,copaci….Am observat si la voiajorii mei cand am ia speriat o pisica si au zburat toti pe la 2 noaptea ca s-au ridicat imediat si cand au ajuns la o inaltime de 50-60m s-au grupat imediat in stol.Probleme au avut cand au incercat sa aterizeze pt ca nu toti au nimerit gratarul,de fapt nu aveau loc pe gratar si s-au oprit in copaci,au ramas acolo pana dimineata.Zburatorii de durata pot fi invatati foarte usor sa zboare pe noapte.Intai te asiguri ca lotul poate duce fara probleme 8-9 ore apoi se calculeaza antrenamentul astfel incat porumbei sa fie impinsi incet sa zboare pe lumina cat mai putina.Dupa ce porumbeii se invata cu zborul pe lumina slaba si nu mai incearca sa se lase ignorand semnalul de coborare se poate trece la faza zborului de noapte.Acum porumbei se elibereaza foarte tarziu astfel incat sa nu prinda decat maxim o ora de lumina iar lasarea intunericului sa ii prinda la mare inaltime,daca se inopteaza cand ei sunt la 1000m sau mai mult sigur nu or sa mai coboare,acolo este lumina suficienta si pt ca sunt invatati cu zborul noaptea stau acolo cuminti toata noaptea.Probleme mari pot aparea cand sunt nori sau nopti foarte intunecate,curenti puternici de mare altitudine,furtuni de vara.O furtuna care se dezvolta pe timpul noptii poate trimite pasarile la sute de km de casa pt ca pe timpul zilei pasarile pot primi semnalul de coborare la primele semne de furtuna si au timp sa coboare in siguranta dar noaptea depind doar de ele crescatorul nu poate decat sa aiba insomnii.
exista un antrenament specific?
ceva metode>?
referitor la ce a zis liviu _tgv , la cele 16 ore….. zburatorii de inaltime rezista si mai mult de 16 ore si asta o stiu toti crescatorii de astfel de exemplare deoarece leau raman sus pe timp de noapte……acum insa nu stiu daca se poate face o comparatie intre voiajori si zburatorii de inaltime….totusi cred ca este posibil ( parerea mea , proprie si personala ) numai bine !!!
Are cineva asemenea exemplare(ma refer la voiajori)?As dori si eu o pereche:)))
Nu putem compara zborul porumbeilor de inaltime si durata cu zborul voiajorului care vine din cursa spre casa, acesta din urma fiind mult mai rapid si mai – pe directie, deci mult mai solicitant.
costi….stiu despre ce vorbesti tu…da’ chiar si la porumbeii de zbor la inaltime e un lucru foarte rar sa zboare noaptea
siii..oricum…n-avem de unde sa stim ca porumbelu’ respectiv a zburat toata noaptea, fiind posibil ca, la un moment dat sa aterizeze intr-un loc sau altu’….
asa…pot sa spun si eu , din propria experienta ca, acu’ vreo 2 ani, mi-au ramas puii (voiajori) in aer intr-o seara si…cativa au aterizat pe intuneric (ca bolovanii :) ) iar restu’ au venit a doua zi foarte de dimineata…e posibil sa fi zburat vreunu’ toata noaptea?
sincer..sunt cam sceptic….
oricum…e un subiect interesant care merita discutat!
HHHmmm este total diferit zborul voiajorului de zborul celor de ornament.Porumbelul voiajor isi cauta directia spre casa si zboara orizontal cu pamantul,iar cei de ornament pur si simplu plutesc in plan vertical cu pamantul.Imi este greu sa cred ca voiajori se ridica asa sus ca cei de ornament deoarece acolo curentii de aer ar ingreuna mult zborul ( nu confundati cu planarea,plutirea).Iar porumbeii care au rezultate noaptea cred ca zboara la lumina lunii care uneori face posibila observarea obstacolelor.Inca nu au porumbeii ultrasunete ca liliecii si nici ochi ca bufnita sa vada in intuneric.Daca ar fi asa cand am intra noaptea in voliera am vedea o multime de perechi de ochi stralucind la cea mai mica raza de lumina,dar eu la ai mei nu vad nimic decat cand aprind becul.
Domnilor porumbei nu zboara noaptea deoarece in primul rand nu vad si le este frica.Zborul de noapte nu inseamna ca porumbelul zboara noaptea ci porumbelul zboara pana la lasarea intunericului si isi reia zborul in zori pe semi intuneric deacea de la maraton sunt constatari dimineata dupa ora 5.Aici depinde la ce departare la prins intunericul,sunt foarte multe pasari care cand incepe sa amurgeasca se lasa jos si nu zboara pana se lasa intunericul.Sunt si exceptii cand porumbeii au venit noaptea.La asemenea concursuri luna lumineaza foarte puternic si porumbei beneficiaza din plin,aceste cazuri sunt foarte rare.
La vaduvie porumbei sunt tinuti la intuneric pt a incetini naparlirea(e valabil si pt pui)si pt a fi mai calmi,pt ai feri de stresul acumulat in concursuri.
In legatura cu concursul de la Barcelona castigat de Menne porumbei au beneficiat de vant de coada deacea au avut asa viteze mari si au fost avantajati cei cu distanta mai mare.
va spun din propie experienta uni porumbei zboara noaptea. dar depinde de crescator. vara ce a trecut un prieten de-al meu detinea un lot de aproximativ 50 pui care erau pregatiti seara de seara pana la lasarea completa a intunericului pentru concurs. Dar intr-o seara a venit uliu si porumbei lui au plecat din jurul casei .Era luna august si se intuneca destul de tarziu. era aproximativ ora10:30 cand prietenulo meu a venit la mine si mi-a spus urmatoarele cuvinte: ,,E jale mare”. si mi-a povestit ce sa intamplat, apoi am plecat impreuna la el. am aprins ceva becuri in/si jurul crescatoriei in speranta ca vor veni in jurul casei, dupa o ora au venit 4, zburau foarte repede, au mai aparut trei si tot asa pana au mai ramas de venit un efectiv de 30por in final au aparut si acestia dar nu toti si au zburat in jurul casei mai mult de o ora. erau destui de multi si cand incercau sa se lase la cotet se speriau unul de altul si plecau mai alert la inaltime mare. In acea noapte prietenul meu sa ales cu o paguba de 8 pasari. si mie mi-sa intamplat sa-mi vina noaptea. de la un concurs fiind o catastrofa.am avut un sosit la 11 porumbelul a fost clasat
METODA INTUNERICULUI, ESTE O METODA VECHE CARE SE PRACTICA DE F MULT TIMP, IN TARILE OCCIDENTALE.EU PERSONAL AM AINCERCAT ACUM CATIVA ANI, LA VADUVI SA FAC INTUNERIC AM FACUT NISTE PERDELE PE CARE LE TRAGEAM DOAR CAND VOIAM SA LE DAU DE MANCARE! AM CITIT SI EU SI AM VAZUT PE O CASETA VIDEO CUM UN CRESCATOR IN OLNDA FACEA INTUNERIC SI INAINTE DE AI PUNE IN COS AI LASA LA LUMIA CATEVA MINUNTE. POT SA ZIC CA E LOGIC SA FIE MAI BINE DEOARECE PORUMBELUL SE ODIHNESTE MAI MULT SI FARA LUMINA NU MAI E ASA DE AGITAT SI NU MAI PIERDE ATAT DIN RESURSE.INTR-O IARNA A NINS F MULT SI GEAMURILE S-AU ACOPERIT COMPLECT, MENTIONEZ CA EU AM LUMINA IN TIGLE,CAND AM INTRAT PASARILE ERAU IN BEZNA LE-AM APRINS BECUL SI TOT ASA VREO 3 ZILE .CAND LE-AM LUAT IN MANA AM RMAS F SURPRINS ARATAU CA SI NICIODATA ,SI ATUNCI AM HOTARAT SA FAC INTUNERIC IN COTET!
Mai nu stiu care-i efectu da eu am fost in Spania si din grasala am ajuns pe langa voliera unui columbofil si am vazut o gramada de porumbei tinuti la intuneric,ma intrebam de ce?cineva mi-a zis ca sa naparleasca mai repede.Am incercat si eu cu un porumbel ce a nuparlit mai greu si dupa o zi am gasit langa el mai multe pene,ce sa zic?
-eu cred ca este ceva genetic,dar poate si cu putin antrenament o sa reusim!eu personal am avut o femela care mi-a sosit la ora 22.56 constatata pe bricon de la un zbor de Neumberg (1000km),iar tatal ei era zburator nocturn.
eu am dus o data 20 de pasari la o distanta de aprox 150 de km de casa si i-am lansat la ora 19.pe la ora 21 au inceput sa apara primele pasari.era deja inserat si am avut o femela care avea 2 pui mici care mi a venit la ora 22:30.era bezna afara.judecati si voi.asta e singura mea experienta de acest gen!
Domnilor , ma scuzati ca insist cu subiectu, e clar ca e diferenta de la cer la pamant intre zborul voiajorilor si zborul por. de inaltime. Eu personal acum nu mai cresc zburatori de inaltime ci numai voiajori, Am porumbeii intrun sat de la portile de fier 2 , iar in acest sat cand aveam eu zburatori , nu erau 2 becuri care sa lumineze noaptea, iar cand au ramas porumbeii sus nu au ramas la plafon erau ff sus , aproximativ musca, si sincer cred ca nu au mai apucat sa coboare …. si nu spun asta intamplator , deoarece dimineata la prima si prima ora am fost in picioare …..si nici urma de ei… abia cand s`a crapat de ziua , iam zarit pe cer tot la o inaltime mare. alta data au ramas in zbor dar la inaltime mika….si au aterizat pana la urma…e adevarat , ca chiorii insa sau lasat pe casa…. Iar in legatura cu voiajori nu pot spune decat , ca am incercat si eu sa`i antrenez seara tarziu…si am ramas cu ei pe casa fiind atacati de bufnite :((
Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu comentariile mele … Salutare si sa auzim numai de bine !!!
domnul stan v-au dat rezultate mai bune?? si cum se face trebue sa le faci program sau cum???
salutare?
in legatura cu porumbeii care zboara noaptea sunt foarte multe de povestit?dar multe dintre ele sunt intamplari sau cazuri izolate. Exista insa crescatori care asta urmaresc si asta cer de la porumbeii lor?.o atractie fatza de crescatorie care sa nu aiba limite. De aici si pana la a incerca imposibilul nu este decat un pas ?.dar un pas care trebuie facut cu niste antrenamente adecvate si cu niste porumbei pe masura.
Se poate crea un reflex conditionat la porumbei?pentru ca acestia sa zboare noaptea cu toate ca toti stim despre frica porumbelului de intuneric.
ca exemplu pt acest lucru poate fi dat Menne , un crescator german care impreuna cu fiicele sale cresc porumbei de fond si maraton, fiind multiplu campion national dar si international ( Barcelona int. 2007)
este unul dintre multii crescatori care antreneaza porumbeii in asa fel incat sa ii stimuleze pentru a zbura pe intuneric?cum procedeaza??.
la crescatoria lui are montate niste reflectoare destul de puternice care raspandesc o lumina puternica , si care noaptea sunt vizibile de departe. Lasa porumbeii la antrenament in jurul crescatoriei seara dupa ce soarele apune?.acestia obisnuindu-se cu cerul intunecat si cu reflectoarele la lumina carora ei isi vad de treaba comportandu-se aproape ca ziua?.Dupa o vreme, incep antrenamentele de la distantza de 30 km . Primele lansari sunt facute seara pe lumina?in asa fel incat porumbeii sunt obligati sa ajunga acasa pe semiintuneric?..apoi antrenamentul se repeta?in zilele urmatoare de la aceeasi distantza insa ora lansari va fi intarziata cu cate 5 minute?
astfel se ajunge ca lansarea sa fie facuta pe semiintuneric iar porumbeii sa ajunga acasa pe intuneric?ghidandu-se dupa simtul de orientare combinat cu vazul?
ultimele antrenamente sunt deja lansari pe intuneric si sosiri pe intuneric?porumbeii avand un mare ajutor la apropierea de casa datorita reflectoarelor cu care deja sunt familiarizati.
Nu toti porumbeii trec acest test?pt. ca este, intr-adevar ceva ?extrem? , dar cei care au aceste capacitati?sunt acele pasari care au sange de campioni si la care situatia de cuib in combinatie cu antrenamentele specifice pot da ?nightflier-i? sau ? overnight-eri? cum mai sunt numiti zburatorii de noapte.
pentru cei mai tineri care nu stiu , maratoanele internationale au lansari le la ora 12 la amiaz?si asta pentru a nu fi constatati porumbei in prima zi, astfel fiind avantajati cei cu distante mai mici??.de aici a pornit idea zburatorilor de noapte?.fiecare dorind sa aiba porumbelul cat mai repede constatat?
asa se explica sosirile pe timp de noapte a porumbeilor. asa se explica faptul ca crescatori ca Schlomer, Leissmeister , Kipp sau Menne , noaptea nu fluiera a paguba ci isi fluiera porumbeii si nu stau treji pt ca ar avea insomnii ci pentru a-si astepta favoritii?..
Nu stiu si nu as putea sa explic cum zboara porumbeii noaptea?.singura explicatie ar fi ca au creat un reflex conditionat, care este format prin antrenamente specifice si care ii da unui astfel de porumbel o sigurantza deplina. El stie ce are de facut?trebuie sa vina acasa la cuib, la femela sau la pui?.apoi ca este ajutat de luminile autostrazilor sau de faptul ca in belgia-olanda noptile nu sunt chiar asa intunecoase..din cauza pozitiei geografice?asta numai dumnezeu stie?.
noi nu putem sa spunem altceva decat bravo lor?
apropo de cei care nu cred asa ceva si care o sustin aici sus si tare?..este o vorba?.care zice:? un om are o gura si doua urechi, deci trebuie sa asculte de doua ori mai mult decat sa vorbeasca.?
?documentati-va daca sunteti pasionati?.a. sa nu uit intr-unul din primele numere ale revistei?Sputnik? este descris zborul lui ?Nightflier? a lui Menne?.care a fost constatat foarte devreme dimineatza?acolo veti gasi si argumente care atesta faptul ca porumbelul a zburat neincatat toata noaptea?
cu respect , pt toti columbofilii, claudiu coldea
claudiu….foarte interesant ce spui, insa…,cum zicea si andrei intr-un comentariu de mai sus…parca porumbeii nu pot fi constatati dupa ora 22 si inainte de ora 5…iar daca un porumbel a fost constatat la..5 si cateva minute asta nu inseamna neaparat ca a zburat toata noaptea …ci, mai drgraba, ca a inoptat foarte aproape de crescatorie…
te salut, cu respect!
EU PERSONAL NU AM AUZIT DE ASA CEVA DAR POT SA VA POVESTESC CE AM PATIT ACUM IN TOAMNA; IAM DAT DUPA AMIAZA AL ZBOR SI A DAT ULIUL IN EI SPERIINDUI NU AU MAI REVENIT,ULTIMA DATA CAND M-AM UITAT LA EI A FOST PE LA 11 NOAPTEA , M-AM TREZIT PE LA 2 NOAPTEA UNUL ERA PE PLASA , LA 5.30 CAND AM PLECAT LA LUCRU MAI VENISE ,EU PERSONAL CRED CA SUNT PORUMBEI CARE POT ZBURA SI NOAPTEA ASTA E CLAR.
Cum mai zicea cineva, voi chiar nu cititi regulamentul sportiv in schimb vorbiti mult. Cititi de 2 ori si vorbiti o data! In regulament scrie ca ziua de concurs este pana la orele 22 si incepe de la 5 dim a doua zi si tot asa pana se termina concursul. Asta nu inseamna ca daca vine un porumbel la ora 23 nu ai voie sa il constati. Ba mai mult daca ai ceas electronic se marcheaza automat la sosirea pe trapa. NUMAI ca la intocmirea clasamentului ( calculul vitezei medii) chiar daca ai marcaj intre 22 si 5 dim. timpul intre aceste ore nu se considera. deci porumbelul care zboara noaptea are un avantaj fantastic, ii creste f. mult viteza medie, pt. ca distanta este aceeasi dar facuta la un timp de calcul mai mic.
Pt. ca mai este o ipoteza. Daca ai ceas mecanic, si nu esti acasa ( au fost nenumarate cazuri cand au plecat la nunti sau alte chefuri si mai veneau instantaneu acasa) si au gasit porumbeii sositi. Asta nu inseamna ca au zburat noaptea ci au fost gasiti in voliera. Si omul ia introdus in ceas la orele intre 22 si 5 dim.
Am mai auzit tampiti in comisiile de desigilare care spun nu domnule nu il trec la ora 22 cu prima zi de concurs ci il trec la ora 5 cu a doua zi de concurs ca parca nu ar fi acelasi lucru( asta in cazul in care este marcaj intre cele 2 ore). Dar oamenii sunt nebuni.
Sau si mai nebuni sunt cei care intr-adevar te obliga sa marcezi la 5 dim toate sosirile dupa 22, ca parca eu stiu ce corectie are ceasul ca sa nimeresc fix la 5 dim.
hhh chestea asa cu noaptea am auzito si eu dar am auzit ca numai unele rase zboara noaptea cum ai fi >berzati>.
pt. Mihai
daca la mine te referi….sa stii ca regulamentul il cunosc foarte bine. Insa nu cunosc si regulamentul nemtilor. Crezi ca ei trebuie sa se conformeze regulamentului nostru???……. apropo de regulamente…nemtii claseaza 33% din totalul lansatilor…noi 20 %. Nu au regulile noastre nici noi pe a lor. Parca aici se vorbea de zborurile de noapte si nu de raportarea lor la regulamentul nostru national columbofil…nu?
1) Prea putini crescatori buni (la noi) incat sa patrunda atat de adanc.
2) Nu avem o etapa Nationala incat sa te poti concentra pe aceea etapa…fapt care te-ar impinge sa recurgi pana la asemenea amanunte, dar mai trebuie si impulsuri $$$.
3) Intuneric hmmmmm,da la pui se practica….la maturi semi-intuneric;
– razele solare directe garabesc naparlitul
– o voliera intunecata devine vulnerabila la boli, paote reduce sau anula performantele
Avem nevoie de o voliera luminata, dar in care sa nu patrunda direct razele solare…avantaje la fond;
– lotul de zbor poate ajunge cu o aripa cat mai complecta la etapele de distanta lunga care defapt, sunt spre sfarsitul sezonului
– porumbeii intra mai tarziu in forma maxima…mai exact atunci cand defapt ai nevoie
– indiferent de metoda practicata, sunt foarte multi crescatori care dupa o etapa de fond prelungesc primele doua nopti prin semi-intuneric sau chiar intuneric….porumbeii se refac mai repede, se odihnesc mai mult,devin mai calmi,…se evita stresul….concluzia la care au ajuns multi columbofili; cel mai bun medicament pentru porumbei este HODINA!
– pentru a evita razele solare aerisirile si luminatoarele pot fi acoperite cu plasa ”contra tantarilor”….aceasta plasa aduce si un avantaj la sistemul de ventilatie a volierei (nu se formeaza curent in interior).
Dezavantaje;
– o voliera intunecata si rece, niciodata nu o sa poata pastra porumbeii la o stare generala ridicata a organismului pe un intreg sezon…chiar daca dormim intre porumbei
– forma maxima nu o sa poata fi pastrata pe o perioada cat mai lunga…va fi doar pe timp scurt, o etapa poate, apoi forma maxima scade.
Daca nu poti sa construesti o voliera buna cu aerisiri-luninatoare ambele reglabile , si materiale sanatoase (lemn,etc),etc,etc.., trebuie sa te multumesti cu ce ai si sa accepti situatia, porumbeii care se incadreaza sistemului tau merg mai departe….
O parere doar personala; daca ar fi sa aleg intre vaduvie si metoda natural, a-si alege de 10 ori metoda vaduviei.
In general , porumbelul fiind o pasare diurna, refuza sa zboare noaptea si nu de intuneric se teme ci de faptul ca nu vede pe intuneric. Totusi se pare ca sunt porumbei care sosesc acasa in plina noapte – exemple sunt destule daca cautati pe un clasament de mare fond sau maraton o sa vedeti – acum nu stiu cat de luminoasa era noaptea. Mie personal mi-au venit unii pe la 20 , 20:30 chiar si un pui fara nici un fel de antrenament in aceasta privinta. Este adevarat ca nu era intuneric bezna la acea ora dar totusi au baut apa pe dibuite deci nici lumina nu era.
Personal , cred ca porumbelul daca este sanatos , super motivat , refacut perfect, in forma , si cu o mare putere de adaptare poate sosi si noaptea mai ales daca este si luna plina .
Ma gandesc ca mai toate pasarile migratoare sunt diurne , dar, in migratie zboara f. bine si noaptea – cati dintre voi nu ati auzit sa zicem gastele salbatice zburand noaptea.
Despre metoda obscuritatii se practica si la noi , unii o folosesc ptr. a scurta ziua lumina , cu efect in incetinirea procesului de naparlire ce se desfasoare sub control hormonal , iar altii o folosesc si la vaduvi ptr, a ajuta vaduvii – care au un mare consum nervos – sa se refaca fizic cat si mai ales psihic.Cam astea ar fi pe scurt cele doua probleme referitoare la intuneric ….mult succes
pentru liviu_tgv intra pe id dan_george_2014
pt ILIE 33.PROGRAMUL ERA CEL NORMAL ADICA DE DOUA ORI PE ZI .AI LASAM LA ZBORUL LIBER, CATE 1,5 H IAR DUPA ACEEA AI CHEMAM INAUNTRU LE DADEAM DE MANCARE IN BOXA LA FIECARE INDIVIDUAL SI LE TRAGEAM PERDELELE SI EI STATEAU LA ODIHNA.DACA AM AVUT MAI BUNE REZULTATE EU POT SA ZIC DOAR ATAT, UITA-TE PE SEIT LA CRESCATORI SI VEZI REZULTATELE DIN 2003 LA STAN+ILIE. DACA ESTI UN TANAR CRESCATOR SI AI NERV O SA AI SI REEZULTATE PRECIS. BAFTA!
Voi cunoasteti pasarile nocturne?
Face cumva porumbelul parte din categoria lor?
Daca voi ati sta mai mult la intuneric nu inseamna ca ati vedea mai bine noaptea, o bufnita tot v-ar intrece.
Hai sa fim seriosi si nu muscati toate prostiile, nu fiti copii.
Cu ani in urma reputatul columbofil de la Craiova ,Gelu Gatejescu,a scris in revista “Columbofilul” un articol cam de genul….”nunta columbofila”.Ce s-a intamplat ? Un columbofil se insura si cum mi se pare normal,la nunta participau majoritatea columbofililor.Nunta avea loc sambata seara.Porumbeii in aceasta zi erau asteptati sa soseasca de la un concurs de fond.Nu sosise niciunul.Oamenii au plecat la nunta si cum nu “aveau liniste”,Gelu,care statea mai aproape s-a dus pana acasa pe la ora doua si surpriza….au inceput sa soseasca porumbeii pe intuneric.A dat un telefon la nunta si a ramas nunta fara nuntasi.
pentru Vlaicu poz 3
sa fim sinceri asta care zici tu ca era columbofil celebru nu avea pic de inima si nu iubea porumbeii, doar faima pe care aceste pasari o aduceau…mai citeste si tu odata cu atentie ce ai scris si o sa iti dai saeama ce vreau sa spun….
va spun sincer ca inainte de revelion 2009 cu 3-4 zile 40 de porumbei au ramas in zbor si nu au mai coborat si cred ca s-au speriat de la petarde ca de obicei coboara din zbor si spre intuneric tarziu chiar si intuneric. ——dimineata la prima ora a venit unul apoi au venit pe rand chiar pana la ora 2 dupa amiaza au venit porumbei,dar unul nu a mai venit si 2-3 au fost loviti, sau…. ma gandesc la uliu.acum am o intrebate : de ce au venit pana la ora 2 dupa amiaza daca nu au zburat noaptea ? eu cred ca au zburat cativa din ei si noaptea cei care s-au intors tarziu dar si obositi ca si cum ar fi venit de la concurs
vad ca nimeni nu vrea sa prezinte mai detaliat metoda obscurizarii sa fie oare vreun secret????cred ca acest subiect ar trebui abordat mai detaliat dar majoritatea care sunt mai experimentati nu vor sa divulge secretele celor incepatori de frica sa nu cumva sa ii intreaca la concursuri…asta e parearea mea..cred ca topicul ar trebui reluat poate se gasesc si crescatori care sunt dispusi sa dea mai multe datalii…..
Din cate stiu, metoda obscurizarii se folosese mai ales la pui pentru a le incetini naparlirea. Se scurteaza intervalul zilei cu ajutorul unor jaluzele. Cei de afara au concursuri importante cu puii, si le trebuie o aripa completa.
Mai era ceva legat de intuneric dar nu cred ca despre asta e vorba, olandezii parca isi antrenau porumbeii sa zboare si noaptea, pentru a avea avantaj la cursele de fond. Daca spun tampenii, sa ma corecteze cineva.
chestia asta cu zborul noaptea am mai auzito si eu….si personal am vazut porumbeii la cineva care zburau noaptea, nu la 2 noaptea dar destul de tarziu….
Eu stiu de un columbofil celebru care isi tinea porumbeii tot timpul in intuneric si ieseau la lumina doar cand erau antrenati in jurul volierei o ora.Dupa ce intrau aveau putin timp pentru mancare si apa si iar intuneric.Cica asa isi mentinea porumbeii mereu in forma si fara stres.Cred ca folosea metoda in paralel cu vaduvia,nu imi mai aduc bine aminte exact dar un lucru spunea clar: ca nu toti columbofilii se pricep la asa ceva si nu orice porumbei se preteaza la metoda intunericului.Din pacate chiar nu mai stiu unde am citit,ca as fi putut sa dau mai multe informatii.
Nu cred ca spunea adevarul, sau era nuantat…nu ai cum sa-i tii chiar pe intuneric asa perioade mari, are si organismul ala un ceas biologic, un metabolism, se da peste cap. Poate semiintuneric… cum defapt au multi cei ce tin porumbeii in pod sau custi cu ferestre mici.
legat de zborul pe timpul noptii ,multi crescatori si chiar campioni nationali antreneaza porumbeii cu lansari de la 50 80 km aproape de intuneric sau la primele ore ale diminetii, cand soarele nu este rasarit indeajuns sa fie lumina . Personal si eu antrenez porumbeii seara cu zboruri in jurul crescatorie si nu stiu daca este coincidenta sau nu dar am avut sosiri bune atat seara tarziu cat si dimineata foarte devreme
eu stiu ca vaduvii se mai tin pe intuneric inainte sau dupa concurs nu mai stiu exact si despre zborul de noapte in rest nu am auzit de zbor la intuneric.
cand am spus ca nu am auzit de zbor la intuneric nu m-am referit ca nu exista doar ca nu stiu nimic despre el
din cate stiu eu femelele de la vaduvie se tin pe intuneric pt a nu se imperechea intre ele.cat despre zborul in timpul noptii robert mathjis ,fiul renumitului credcator desmet mathjis isi antreneaza porumbeii si noaptea si obtine rezultate f bune la zborurile de 2 zile.sper ca v-am putut fi de folos
da…puii si vaduvii(masculi si femele) se obscurizeaza pt a incetini naparlirea si pt a-i feri de stres precum si pt a se odihni mai mult si mai bine…
obscurizarea se face in “timpul mort” dintre antrenamentele zilnice, iar porumbeii au o pofta mai mare de antrenament…
cat despre antrenamente in timpul noptii … fiecare face cum crede , insa, personal nu cre’ ca de asta depind sosirile “pe intuneric”, deoarece cunosc destui crescatori carora le-au sosit porumbeii de la curse de fond dupa ora 21:00 chiar in jur de ora 22:00 si nici unu’ dintre ei nu antreneaza porumbeii pe intuneric…(chiar si mie mi s-a intamplat , de cateva ori ,sa-mi vina cate o pasare pe inserat :) )
porumbeii se antreneaza seara cat mai tarziu si dimineata cat mai devreme pentru a se obisnuii cu sosirile mai tarzii din timpul etapelor de fond si maraton.
da…dar trebuiesc imvatati de pui sa zboare noate….ma refer la antrenamentul pe lanaga casa!!! de exemplu ai mei nici de nebni nu ar mai zbura dupa ora 20-21!!!
sunt crescatori care sunt specializati pe asa ceva…adica zborurile de noapte…si , sa nu credeti ca e vorba de ora 21-21:30……ci de 2-3-4 noaptea.
cele mai bune exemple pot fi crescatorii germani Kipp sau Menne , care sunt “specialisti” in fond si maraton , defapt in sosiri pe timp de noapte a porumbeilor…trebuie doar sa cautati niste clasamente de maraton si acolo veti vedea porumbeii acestor crescatori( si nu numai) sositi la ora 2:15 , 3:20 , 4:08…etc
porumbelul “Nightflier” a lui Menne are anii trecuti o sosire de la barcelona, parca , la ora 4:20 dimineatza. dat fiind faptul ca porumbelul a avut de strabatut o distantza mai mare de 1200 km se elimina orice ipoteza care ar incerca sa demonstreze faptul ca porumbelul s-a asezat undeva din cauza intunericului….deci….a zburat toata noaptea pt a ajunge acasa…..a obtinut un loc fruntas dar nu loc 1…asta inseamna ca au mai fost pasari care au zburat pe intuneric…
…noi suntem inca departe……sau cel putin cei care vor sa realizeze asa ceva….acolo trebuie selectie , trebuie antrenamente adecvate, sisteme destul de complexe….si inainte de toate trebuie pasari care sa poata face asa ceva….
acolo sunt crescatori la care nu le place mediocritatea , vor sa fie mai buni , cei mai buni , avandu-se de multe ori pe ei insisi ca adversari….
….la noi….oamenii se ocupa cu braconatul……cred ca nu mai e nimic de zis.
Foarte interesant. Intrebarea care apare ar fi: porumbeii care zboara pe timp de noapte au dobandit acest talent prin antrenament sau le sta scris in codul genetic? Pasarile or fi asteptate si ajutate cu lumini la voliera sau pur si simplu au vedere “de pisica”? Am observat ca si in crescatoria proprie, pe inserat tarziu unii se descurca mai bine cu zborul spre boxe si odihnitori, iar altii de-a dreptul jalnic.
Am un coleg care sta la marginea padurii iar porumbeii stau plecati in oras pana noaptea de frica uliului – am ramas ca la dentist cand am vazut cum zburau acei porumbei in stol strans, vijelios, cu sincronizari perfecte, aproape pe intuneric. La aterizare, majoritatea au nimerit acoperisul si cativa au cazut in gradina sau intr-un pom. Oricum, dupa 1-2 minute erau toti in cusca. Deci, tind sa cred ca nevoia si antrenamentul au un rol destul de important in dezvoltarea acestor simturi.
Mai era o regula care spunea ca se poate face constatarea porumbeilor doar intre orele 5 si 22 sau ceva de genul… posibil sa spun prostii, poate stie cineva mai precis.
hmm…eu n-am auzit de asa ceva…
stiu ca anu’ asta familia menne a castigat derby-ul de la barcelona, insa pasarea e constatata dupa ora 5 dimineata…
oricum…ma gandesc totusi ca e greu ca o pasare sa zboare 16 ore neintrerupt dintre care aproape jumatate pe intuneric !!! si sa mai aiba si o viteza medie de peste 80 de km/h ….asta avand in vedere ca porumbeii sunt totusi pasari diurne!!
da’…daca tu spui ca s-a intamplat…inseamna ca e posibil….
mister….nu spui prostii deloc!
regula e inca valabila..peste tot!….dupa stiinta mea…..
daca ti ai imvata porumbeii asa nu ar mai fi nici problema rapitoareleor….dar oriucm putini porumbei zboara nopatea!
Personal nu prea cred in asa ceva,am avut si eu mai demult un porumbel care fusese alergat de uliu seara si a aterizat pe trapa ca un bolovan la lumina becului ceva mai tarziu cand deja era intuneric,probabil de pe o casa vecina.Sunt totusi pasari domestice,care zboara ziua si noaptea se odihnesc intr-o voliera,deci la un concurs care depaseste o zi lumina el va trebui sa se opreasca si sa se odihneasca dupa care isi va relua cursa.Chiar credeti ca poate zbura sute de km in noapte?Daca zboara 14-16 ore la un concurs de fond sau maraton si ajunge acasa in prima zi e destul si aceea e o pasare adevarata.Nu vreau sa contrazic pe nimeni,e doar parerea mea.
a fost un an cu sosiri foarte bune noaptea,dar nu tine de antrenament cred eu..cred ca geogrefic au avantaj fiind campie si oceanul in apropiere noptile sunt uneori mult mai senine.Metoda obscurizarii se foloseste intradevar la vaduvie
Daca zburatorii pot zbura pe timp de noapte de ce nu ar putea si voiajorii?Mai ales daca se ridica la inaltime mare se descurca mult mai usor mai ales daca nu se orienteaza dupa repere vizuale de genul case,copaci….Am observat si la voiajorii mei cand am ia speriat o pisica si au zburat toti pe la 2 noaptea ca s-au ridicat imediat si cand au ajuns la o inaltime de 50-60m s-au grupat imediat in stol.Probleme au avut cand au incercat sa aterizeze pt ca nu toti au nimerit gratarul,de fapt nu aveau loc pe gratar si s-au oprit in copaci,au ramas acolo pana dimineata.Zburatorii de durata pot fi invatati foarte usor sa zboare pe noapte.Intai te asiguri ca lotul poate duce fara probleme 8-9 ore apoi se calculeaza antrenamentul astfel incat porumbei sa fie impinsi incet sa zboare pe lumina cat mai putina.Dupa ce porumbeii se invata cu zborul pe lumina slaba si nu mai incearca sa se lase ignorand semnalul de coborare se poate trece la faza zborului de noapte.Acum porumbei se elibereaza foarte tarziu astfel incat sa nu prinda decat maxim o ora de lumina iar lasarea intunericului sa ii prinda la mare inaltime,daca se inopteaza cand ei sunt la 1000m sau mai mult sigur nu or sa mai coboare,acolo este lumina suficienta si pt ca sunt invatati cu zborul noaptea stau acolo cuminti toata noaptea.Probleme mari pot aparea cand sunt nori sau nopti foarte intunecate,curenti puternici de mare altitudine,furtuni de vara.O furtuna care se dezvolta pe timpul noptii poate trimite pasarile la sute de km de casa pt ca pe timpul zilei pasarile pot primi semnalul de coborare la primele semne de furtuna si au timp sa coboare in siguranta dar noaptea depind doar de ele crescatorul nu poate decat sa aiba insomnii.
exista un antrenament specific?
ceva metode>?
referitor la ce a zis liviu _tgv , la cele 16 ore….. zburatorii de inaltime rezista si mai mult de 16 ore si asta o stiu toti crescatorii de astfel de exemplare deoarece leau raman sus pe timp de noapte……acum insa nu stiu daca se poate face o comparatie intre voiajori si zburatorii de inaltime….totusi cred ca este posibil ( parerea mea , proprie si personala ) numai bine !!!
Are cineva asemenea exemplare(ma refer la voiajori)?As dori si eu o pereche:)))
Nu putem compara zborul porumbeilor de inaltime si durata cu zborul voiajorului care vine din cursa spre casa, acesta din urma fiind mult mai rapid si mai – pe directie, deci mult mai solicitant.
costi….stiu despre ce vorbesti tu…da’ chiar si la porumbeii de zbor la inaltime e un lucru foarte rar sa zboare noaptea
siii..oricum…n-avem de unde sa stim ca porumbelu’ respectiv a zburat toata noaptea, fiind posibil ca, la un moment dat sa aterizeze intr-un loc sau altu’….
asa…pot sa spun si eu , din propria experienta ca, acu’ vreo 2 ani, mi-au ramas puii (voiajori) in aer intr-o seara si…cativa au aterizat pe intuneric (ca bolovanii :) ) iar restu’ au venit a doua zi foarte de dimineata…e posibil sa fi zburat vreunu’ toata noaptea?
sincer..sunt cam sceptic….
oricum…e un subiect interesant care merita discutat!
HHHmmm este total diferit zborul voiajorului de zborul celor de ornament.Porumbelul voiajor isi cauta directia spre casa si zboara orizontal cu pamantul,iar cei de ornament pur si simplu plutesc in plan vertical cu pamantul.Imi este greu sa cred ca voiajori se ridica asa sus ca cei de ornament deoarece acolo curentii de aer ar ingreuna mult zborul ( nu confundati cu planarea,plutirea).Iar porumbeii care au rezultate noaptea cred ca zboara la lumina lunii care uneori face posibila observarea obstacolelor.Inca nu au porumbeii ultrasunete ca liliecii si nici ochi ca bufnita sa vada in intuneric.Daca ar fi asa cand am intra noaptea in voliera am vedea o multime de perechi de ochi stralucind la cea mai mica raza de lumina,dar eu la ai mei nu vad nimic decat cand aprind becul.
Domnilor porumbei nu zboara noaptea deoarece in primul rand nu vad si le este frica.Zborul de noapte nu inseamna ca porumbelul zboara noaptea ci porumbelul zboara pana la lasarea intunericului si isi reia zborul in zori pe semi intuneric deacea de la maraton sunt constatari dimineata dupa ora 5.Aici depinde la ce departare la prins intunericul,sunt foarte multe pasari care cand incepe sa amurgeasca se lasa jos si nu zboara pana se lasa intunericul.Sunt si exceptii cand porumbeii au venit noaptea.La asemenea concursuri luna lumineaza foarte puternic si porumbei beneficiaza din plin,aceste cazuri sunt foarte rare.
La vaduvie porumbei sunt tinuti la intuneric pt a incetini naparlirea(e valabil si pt pui)si pt a fi mai calmi,pt ai feri de stresul acumulat in concursuri.
In legatura cu concursul de la Barcelona castigat de Menne porumbei au beneficiat de vant de coada deacea au avut asa viteze mari si au fost avantajati cei cu distanta mai mare.
va spun din propie experienta uni porumbei zboara noaptea. dar depinde de crescator. vara ce a trecut un prieten de-al meu detinea un lot de aproximativ 50 pui care erau pregatiti seara de seara pana la lasarea completa a intunericului pentru concurs. Dar intr-o seara a venit uliu si porumbei lui au plecat din jurul casei .Era luna august si se intuneca destul de tarziu. era aproximativ ora10:30 cand prietenulo meu a venit la mine si mi-a spus urmatoarele cuvinte: ,,E jale mare”. si mi-a povestit ce sa intamplat, apoi am plecat impreuna la el. am aprins ceva becuri in/si jurul crescatoriei in speranta ca vor veni in jurul casei, dupa o ora au venit 4, zburau foarte repede, au mai aparut trei si tot asa pana au mai ramas de venit un efectiv de 30por in final au aparut si acestia dar nu toti si au zburat in jurul casei mai mult de o ora. erau destui de multi si cand incercau sa se lase la cotet se speriau unul de altul si plecau mai alert la inaltime mare. In acea noapte prietenul meu sa ales cu o paguba de 8 pasari. si mie mi-sa intamplat sa-mi vina noaptea. de la un concurs fiind o catastrofa.am avut un sosit la 11 porumbelul a fost clasat
METODA INTUNERICULUI, ESTE O METODA VECHE CARE SE PRACTICA DE F MULT TIMP, IN TARILE OCCIDENTALE.EU PERSONAL AM AINCERCAT ACUM CATIVA ANI, LA VADUVI SA FAC INTUNERIC AM FACUT NISTE PERDELE PE CARE LE TRAGEAM DOAR CAND VOIAM SA LE DAU DE MANCARE! AM CITIT SI EU SI AM VAZUT PE O CASETA VIDEO CUM UN CRESCATOR IN OLNDA FACEA INTUNERIC SI INAINTE DE AI PUNE IN COS AI LASA LA LUMIA CATEVA MINUNTE. POT SA ZIC CA E LOGIC SA FIE MAI BINE DEOARECE PORUMBELUL SE ODIHNESTE MAI MULT SI FARA LUMINA NU MAI E ASA DE AGITAT SI NU MAI PIERDE ATAT DIN RESURSE.INTR-O IARNA A NINS F MULT SI GEAMURILE S-AU ACOPERIT COMPLECT, MENTIONEZ CA EU AM LUMINA IN TIGLE,CAND AM INTRAT PASARILE ERAU IN BEZNA LE-AM APRINS BECUL SI TOT ASA VREO 3 ZILE .CAND LE-AM LUAT IN MANA AM RMAS F SURPRINS ARATAU CA SI NICIODATA ,SI ATUNCI AM HOTARAT SA FAC INTUNERIC IN COTET!
Mai nu stiu care-i efectu da eu am fost in Spania si din grasala am ajuns pe langa voliera unui columbofil si am vazut o gramada de porumbei tinuti la intuneric,ma intrebam de ce?cineva mi-a zis ca sa naparleasca mai repede.Am incercat si eu cu un porumbel ce a nuparlit mai greu si dupa o zi am gasit langa el mai multe pene,ce sa zic?
-eu cred ca este ceva genetic,dar poate si cu putin antrenament o sa reusim!eu personal am avut o femela care mi-a sosit la ora 22.56 constatata pe bricon de la un zbor de Neumberg (1000km),iar tatal ei era zburator nocturn.
eu am dus o data 20 de pasari la o distanta de aprox 150 de km de casa si i-am lansat la ora 19.pe la ora 21 au inceput sa apara primele pasari.era deja inserat si am avut o femela care avea 2 pui mici care mi a venit la ora 22:30.era bezna afara.judecati si voi.asta e singura mea experienta de acest gen!
Domnilor , ma scuzati ca insist cu subiectu, e clar ca e diferenta de la cer la pamant intre zborul voiajorilor si zborul por. de inaltime. Eu personal acum nu mai cresc zburatori de inaltime ci numai voiajori, Am porumbeii intrun sat de la portile de fier 2 , iar in acest sat cand aveam eu zburatori , nu erau 2 becuri care sa lumineze noaptea, iar cand au ramas porumbeii sus nu au ramas la plafon erau ff sus , aproximativ musca, si sincer cred ca nu au mai apucat sa coboare …. si nu spun asta intamplator , deoarece dimineata la prima si prima ora am fost in picioare …..si nici urma de ei… abia cand s`a crapat de ziua , iam zarit pe cer tot la o inaltime mare. alta data au ramas in zbor dar la inaltime mika….si au aterizat pana la urma…e adevarat , ca chiorii insa sau lasat pe casa…. Iar in legatura cu voiajori nu pot spune decat , ca am incercat si eu sa`i antrenez seara tarziu…si am ramas cu ei pe casa fiind atacati de bufnite :((
Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu comentariile mele … Salutare si sa auzim numai de bine !!!
domnul stan v-au dat rezultate mai bune?? si cum se face trebue sa le faci program sau cum???
salutare?
in legatura cu porumbeii care zboara noaptea sunt foarte multe de povestit?dar multe dintre ele sunt intamplari sau cazuri izolate. Exista insa crescatori care asta urmaresc si asta cer de la porumbeii lor?.o atractie fatza de crescatorie care sa nu aiba limite. De aici si pana la a incerca imposibilul nu este decat un pas ?.dar un pas care trebuie facut cu niste antrenamente adecvate si cu niste porumbei pe masura.
Se poate crea un reflex conditionat la porumbei?pentru ca acestia sa zboare noaptea cu toate ca toti stim despre frica porumbelului de intuneric.
ca exemplu pt acest lucru poate fi dat Menne , un crescator german care impreuna cu fiicele sale cresc porumbei de fond si maraton, fiind multiplu campion national dar si international ( Barcelona int. 2007)
este unul dintre multii crescatori care antreneaza porumbeii in asa fel incat sa ii stimuleze pentru a zbura pe intuneric?cum procedeaza??.
la crescatoria lui are montate niste reflectoare destul de puternice care raspandesc o lumina puternica , si care noaptea sunt vizibile de departe. Lasa porumbeii la antrenament in jurul crescatoriei seara dupa ce soarele apune?.acestia obisnuindu-se cu cerul intunecat si cu reflectoarele la lumina carora ei isi vad de treaba comportandu-se aproape ca ziua?.Dupa o vreme, incep antrenamentele de la distantza de 30 km . Primele lansari sunt facute seara pe lumina?in asa fel incat porumbeii sunt obligati sa ajunga acasa pe semiintuneric?..apoi antrenamentul se repeta?in zilele urmatoare de la aceeasi distantza insa ora lansari va fi intarziata cu cate 5 minute?
astfel se ajunge ca lansarea sa fie facuta pe semiintuneric iar porumbeii sa ajunga acasa pe intuneric?ghidandu-se dupa simtul de orientare combinat cu vazul?
ultimele antrenamente sunt deja lansari pe intuneric si sosiri pe intuneric?porumbeii avand un mare ajutor la apropierea de casa datorita reflectoarelor cu care deja sunt familiarizati.
Nu toti porumbeii trec acest test?pt. ca este, intr-adevar ceva ?extrem? , dar cei care au aceste capacitati?sunt acele pasari care au sange de campioni si la care situatia de cuib in combinatie cu antrenamentele specifice pot da ?nightflier-i? sau ? overnight-eri? cum mai sunt numiti zburatorii de noapte.
pentru cei mai tineri care nu stiu , maratoanele internationale au lansari le la ora 12 la amiaz?si asta pentru a nu fi constatati porumbei in prima zi, astfel fiind avantajati cei cu distante mai mici??.de aici a pornit idea zburatorilor de noapte?.fiecare dorind sa aiba porumbelul cat mai repede constatat?
asa se explica sosirile pe timp de noapte a porumbeilor. asa se explica faptul ca crescatori ca Schlomer, Leissmeister , Kipp sau Menne , noaptea nu fluiera a paguba ci isi fluiera porumbeii si nu stau treji pt ca ar avea insomnii ci pentru a-si astepta favoritii?..
Nu stiu si nu as putea sa explic cum zboara porumbeii noaptea?.singura explicatie ar fi ca au creat un reflex conditionat, care este format prin antrenamente specifice si care ii da unui astfel de porumbel o sigurantza deplina. El stie ce are de facut?trebuie sa vina acasa la cuib, la femela sau la pui?.apoi ca este ajutat de luminile autostrazilor sau de faptul ca in belgia-olanda noptile nu sunt chiar asa intunecoase..din cauza pozitiei geografice?asta numai dumnezeu stie?.
noi nu putem sa spunem altceva decat bravo lor?
apropo de cei care nu cred asa ceva si care o sustin aici sus si tare?..este o vorba?.care zice:? un om are o gura si doua urechi, deci trebuie sa asculte de doua ori mai mult decat sa vorbeasca.?
?documentati-va daca sunteti pasionati?.a. sa nu uit intr-unul din primele numere ale revistei?Sputnik? este descris zborul lui ?Nightflier? a lui Menne?.care a fost constatat foarte devreme dimineatza?acolo veti gasi si argumente care atesta faptul ca porumbelul a zburat neincatat toata noaptea?
cu respect , pt toti columbofilii, claudiu coldea
claudiu….foarte interesant ce spui, insa…,cum zicea si andrei intr-un comentariu de mai sus…parca porumbeii nu pot fi constatati dupa ora 22 si inainte de ora 5…iar daca un porumbel a fost constatat la..5 si cateva minute asta nu inseamna neaparat ca a zburat toata noaptea …ci, mai drgraba, ca a inoptat foarte aproape de crescatorie…
te salut, cu respect!
EU PERSONAL NU AM AUZIT DE ASA CEVA DAR POT SA VA POVESTESC CE AM PATIT ACUM IN TOAMNA; IAM DAT DUPA AMIAZA AL ZBOR SI A DAT ULIUL IN EI SPERIINDUI NU AU MAI REVENIT,ULTIMA DATA CAND M-AM UITAT LA EI A FOST PE LA 11 NOAPTEA , M-AM TREZIT PE LA 2 NOAPTEA UNUL ERA PE PLASA , LA 5.30 CAND AM PLECAT LA LUCRU MAI VENISE ,EU PERSONAL CRED CA SUNT PORUMBEI CARE POT ZBURA SI NOAPTEA ASTA E CLAR.
Cum mai zicea cineva, voi chiar nu cititi regulamentul sportiv in schimb vorbiti mult. Cititi de 2 ori si vorbiti o data! In regulament scrie ca ziua de concurs este pana la orele 22 si incepe de la 5 dim a doua zi si tot asa pana se termina concursul. Asta nu inseamna ca daca vine un porumbel la ora 23 nu ai voie sa il constati. Ba mai mult daca ai ceas electronic se marcheaza automat la sosirea pe trapa. NUMAI ca la intocmirea clasamentului ( calculul vitezei medii) chiar daca ai marcaj intre 22 si 5 dim. timpul intre aceste ore nu se considera. deci porumbelul care zboara noaptea are un avantaj fantastic, ii creste f. mult viteza medie, pt. ca distanta este aceeasi dar facuta la un timp de calcul mai mic.
Pt. ca mai este o ipoteza. Daca ai ceas mecanic, si nu esti acasa ( au fost nenumarate cazuri cand au plecat la nunti sau alte chefuri si mai veneau instantaneu acasa) si au gasit porumbeii sositi. Asta nu inseamna ca au zburat noaptea ci au fost gasiti in voliera. Si omul ia introdus in ceas la orele intre 22 si 5 dim.
Am mai auzit tampiti in comisiile de desigilare care spun nu domnule nu il trec la ora 22 cu prima zi de concurs ci il trec la ora 5 cu a doua zi de concurs ca parca nu ar fi acelasi lucru( asta in cazul in care este marcaj intre cele 2 ore). Dar oamenii sunt nebuni.
Sau si mai nebuni sunt cei care intr-adevar te obliga sa marcezi la 5 dim toate sosirile dupa 22, ca parca eu stiu ce corectie are ceasul ca sa nimeresc fix la 5 dim.
hhh chestea asa cu noaptea am auzito si eu dar am auzit ca numai unele rase zboara noaptea cum ai fi >berzati>.
pt. Mihai
daca la mine te referi….sa stii ca regulamentul il cunosc foarte bine. Insa nu cunosc si regulamentul nemtilor. Crezi ca ei trebuie sa se conformeze regulamentului nostru???……. apropo de regulamente…nemtii claseaza 33% din totalul lansatilor…noi 20 %. Nu au regulile noastre nici noi pe a lor. Parca aici se vorbea de zborurile de noapte si nu de raportarea lor la regulamentul nostru national columbofil…nu?
1) Prea putini crescatori buni (la noi) incat sa patrunda atat de adanc.
2) Nu avem o etapa Nationala incat sa te poti concentra pe aceea etapa…fapt care te-ar impinge sa recurgi pana la asemenea amanunte, dar mai trebuie si impulsuri $$$.
3) Intuneric hmmmmm,da la pui se practica….la maturi semi-intuneric;
– razele solare directe garabesc naparlitul
– o voliera intunecata devine vulnerabila la boli, paote reduce sau anula performantele
Avem nevoie de o voliera luminata, dar in care sa nu patrunda direct razele solare…avantaje la fond;
– lotul de zbor poate ajunge cu o aripa cat mai complecta la etapele de distanta lunga care defapt, sunt spre sfarsitul sezonului
– porumbeii intra mai tarziu in forma maxima…mai exact atunci cand defapt ai nevoie
– indiferent de metoda practicata, sunt foarte multi crescatori care dupa o etapa de fond prelungesc primele doua nopti prin semi-intuneric sau chiar intuneric….porumbeii se refac mai repede, se odihnesc mai mult,devin mai calmi,…se evita stresul….concluzia la care au ajuns multi columbofili; cel mai bun medicament pentru porumbei este HODINA!
– pentru a evita razele solare aerisirile si luminatoarele pot fi acoperite cu plasa ”contra tantarilor”….aceasta plasa aduce si un avantaj la sistemul de ventilatie a volierei (nu se formeaza curent in interior).
Dezavantaje;
– o voliera intunecata si rece, niciodata nu o sa poata pastra porumbeii la o stare generala ridicata a organismului pe un intreg sezon…chiar daca dormim intre porumbei
– forma maxima nu o sa poata fi pastrata pe o perioada cat mai lunga…va fi doar pe timp scurt, o etapa poate, apoi forma maxima scade.
Daca nu poti sa construesti o voliera buna cu aerisiri-luninatoare ambele reglabile , si materiale sanatoase (lemn,etc),etc,etc.., trebuie sa te multumesti cu ce ai si sa accepti situatia, porumbeii care se incadreaza sistemului tau merg mai departe….
O parere doar personala; daca ar fi sa aleg intre vaduvie si metoda natural, a-si alege de 10 ori metoda vaduviei.
In general , porumbelul fiind o pasare diurna, refuza sa zboare noaptea si nu de intuneric se teme ci de faptul ca nu vede pe intuneric. Totusi se pare ca sunt porumbei care sosesc acasa in plina noapte – exemple sunt destule daca cautati pe un clasament de mare fond sau maraton o sa vedeti – acum nu stiu cat de luminoasa era noaptea. Mie personal mi-au venit unii pe la 20 , 20:30 chiar si un pui fara nici un fel de antrenament in aceasta privinta. Este adevarat ca nu era intuneric bezna la acea ora dar totusi au baut apa pe dibuite deci nici lumina nu era.
Personal , cred ca porumbelul daca este sanatos , super motivat , refacut perfect, in forma , si cu o mare putere de adaptare poate sosi si noaptea mai ales daca este si luna plina .
Ma gandesc ca mai toate pasarile migratoare sunt diurne , dar, in migratie zboara f. bine si noaptea – cati dintre voi nu ati auzit sa zicem gastele salbatice zburand noaptea.
Despre metoda obscuritatii se practica si la noi , unii o folosesc ptr. a scurta ziua lumina , cu efect in incetinirea procesului de naparlire ce se desfasoare sub control hormonal , iar altii o folosesc si la vaduvi ptr, a ajuta vaduvii – care au un mare consum nervos – sa se refaca fizic cat si mai ales psihic.Cam astea ar fi pe scurt cele doua probleme referitoare la intuneric ….mult succes
pentru liviu_tgv intra pe id dan_george_2014
pt ILIE 33.PROGRAMUL ERA CEL NORMAL ADICA DE DOUA ORI PE ZI .AI LASAM LA ZBORUL LIBER, CATE 1,5 H IAR DUPA ACEEA AI CHEMAM INAUNTRU LE DADEAM DE MANCARE IN BOXA LA FIECARE INDIVIDUAL SI LE TRAGEAM PERDELELE SI EI STATEAU LA ODIHNA.DACA AM AVUT MAI BUNE REZULTATE EU POT SA ZIC DOAR ATAT, UITA-TE PE SEIT LA CRESCATORI SI VEZI REZULTATELE DIN 2003 LA STAN+ILIE. DACA ESTI UN TANAR CRESCATOR SI AI NERV O SA AI SI REEZULTATE PRECIS. BAFTA!
Voi cunoasteti pasarile nocturne?
Face cumva porumbelul parte din categoria lor?
Daca voi ati sta mai mult la intuneric nu inseamna ca ati vedea mai bine noaptea, o bufnita tot v-ar intrece.
Hai sa fim seriosi si nu muscati toate prostiile, nu fiti copii.
Cu ani in urma reputatul columbofil de la Craiova ,Gelu Gatejescu,a scris in revista “Columbofilul” un articol cam de genul….”nunta columbofila”.Ce s-a intamplat ? Un columbofil se insura si cum mi se pare normal,la nunta participau majoritatea columbofililor.Nunta avea loc sambata seara.Porumbeii in aceasta zi erau asteptati sa soseasca de la un concurs de fond.Nu sosise niciunul.Oamenii au plecat la nunta si cum nu “aveau liniste”,Gelu,care statea mai aproape s-a dus pana acasa pe la ora doua si surpriza….au inceput sa soseasca porumbeii pe intuneric.A dat un telefon la nunta si a ramas nunta fara nuntasi.
pentru Vlaicu poz 3
sa fim sinceri asta care zici tu ca era columbofil celebru nu avea pic de inima si nu iubea porumbeii, doar faima pe care aceste pasari o aduceau…mai citeste si tu odata cu atentie ce ai scris si o sa iti dai saeama ce vreau sa spun….
va spun sincer ca inainte de revelion 2009 cu 3-4 zile 40 de porumbei au ramas in zbor si nu au mai coborat si cred ca s-au speriat de la petarde ca de obicei coboara din zbor si spre intuneric tarziu chiar si intuneric. ——dimineata la prima ora a venit unul apoi au venit pe rand chiar pana la ora 2 dupa amiaza au venit porumbei,dar unul nu a mai venit si 2-3 au fost loviti, sau…. ma gandesc la uliu.acum am o intrebate : de ce au venit pana la ora 2 dupa amiaza daca nu au zburat noaptea ? eu cred ca au zburat cativa din ei si noaptea cei care s-au intors tarziu dar si obositi ca si cum ar fi venit de la concurs
vad ca nimeni nu vrea sa prezinte mai detaliat metoda obscurizarii sa fie oare vreun secret????cred ca acest subiect ar trebui abordat mai detaliat dar majoritatea care sunt mai experimentati nu vor sa divulge secretele celor incepatori de frica sa nu cumva sa ii intreaca la concursuri…asta e parearea mea..cred ca topicul ar trebui reluat poate se gasesc si crescatori care sunt dispusi sa dea mai multe datalii…..