Salut, ma numes Alex, sunt din Bucuresti, am 16 ani si am si eu o dilema cu porumbeii… si m-am gandit sa cer sfatul unor columbofili mai experimentati… am primit acum 1 luna cadou 1 pereche de porumbei voiajori,… pui 2010 … asta a fost seara pe graba… cand mi-a adus cadoul prietenul respectiv, a 2-a zi bucuros de ce am primit m-am dus sa vad cum s-au acomodat dar am observat ca au niste bube in zona capului, pe cioc, pe cap in zona picioarelor si …. la inceput n-am stiut ce este..
eu fiind incepator :P asa m-am documentat si cred ca e vorba despre variola … si am citit ca se trateaza cu albastru de metil sau ceva de genu, dar am vazut multe variante de tratare sa pun in apa sa tamponez pe locul respectiv..:-?? nu stiu ce sa fac, vreau sa va rog sa-mi dati un raspuns clar ce sa fac si cum ca sa ii fac bine… si despre tricomonoza .. :| iar nu stiu cum se maifesta boala… daca sunt bonlavi si mai bine le fac toate tratamentele.. ca sa fie bine…:| mentionez ca pe pe langa perechea aceea de voiajori mai am inca 1 pereche de voiajori 3 de juc de galati 2 de volati si mie sa nu fie si ceilalti contaminati sau ceva de genu… si am si pui la 1 pereche de pui de la galateni !!! nu stiu ce sa fac.. astept un raspuns concret .
Multumesc
Cu stima
Alex
Alex,intra pe sitte-ul meu,am acolo un compendiu columbofil realizat de cunoscuta firma romaneasca ROMVAC……acolo o sa-ti gasesti raspunsul la intrebarile tale…..
Mircea-Galati,
Buna ziua la toti iubitorii de porumbei.
Pentru Alex:
Variola: o fac deobicei puii datorita umezelii din boxe; ai tai daca deja o au, trebuie sa-i tamponezi pe acele bubite cu sulfat de cupru sau piatra vanata-popular (solutia cu care se stropeste via) si nu cu albastru de metil, dar atentie sa nu le atingi ochii ca ii orbesti.
Tricomonoza: o fac tot puii, si se manifesta prin depunerea unei substante galbene in cavitatea ciocului si in gat, se mai spune si malai. Se trateaza cu tricoplus(praf la pachetele si se pune in apa) sau columboviofort-pastile-cate una pe zi. Alex, sper sa iti fie de ajutor, sanatate si …inima buna.
te-ai documentat bine,bubele respective tradeaza faptul k au variola. tratamentul in variola:1) ii vaccinezi cu romporox, daca nu sti cum, gasesti instructiunile si modul de administrare pe net. mai sunt si alte produse, dar romporoxul este cel mai ieftin si destul de eficient. 2) albastru de metil( il gasesti si in farmacii la uman) il administrezi direct pe bube, se usuca mai repede si dispar. succes!
in ceea ce priveste tricomonoza trateaza-i preventiv cu columboviofort! din practica iti spun ca e suficient o pastila pe zi, dimineata, timp de 4-5 zile! pe piata se gasesc o sumedenie de produse pt combaterea si tratarea tricomonozei, dar columboviofortul e cel mai ieftin! daca dispui de bani, poti incerca cu un produs din import! orice produs hotarasti sa le administrezi porumbeilor, mare atentie la dozaj!
Dka vrei sa nu ai probleme cu tricomonoza,otet de mere de 2 ori pe saptamana si ca tratament ceva bazat de metronidazol.Variola,poti sa te murdaresti pe maini pana la anul cu albastru de metil ca tot nu-si face efectul,cel mai bun medicament este Avianprotect,3 zile si ai scapat de ea.
Iar citesc un topic despre patologia porumbeilor si constat ca este la fel de distractiv de citit ca de obicei.
Mi-am mai exprimat parerea impotriva acestor topicuri si legat de potentialul pericol de dezinformare pe care il prezinta, dar pe de alta parte accept si parerea lui andrei… cum ca poate totusi sunt utile pt ca multi crescatori (mai ales cei tineri) nu au posibilitatea sa consulte un medic sau macar o carte de specialitate.
Eu nu am pretentia ca ash cunoaste foarte bine aspectele medicale pt ca nu sunt medic, sunt doar doctor, insa in economie. Cu toate acestea cred ca ar trebui lamurit odata pentru totdeauna un aspect: EXISTA BOLI VIRALE CARE NU SE TRATEAZA !!! Ar merita mentionate poate vreo trei dintre ele: diftero-variola, paramixoviroza si pseudopesta. Impotriva acestora singura solutie de aparare este prevenirea lor prin vaccinare. Nu exista tratament curativ pentru bolile virale (provocate de virusuri) asha ca nu mai insistati cu albastrul de metilen si cu piatra vanta si cu laba gastii si cu gheara dracului. Nimic nu trateaza aceste boli. Ca idee… in conditiile in care porumbeii nu sunt vaccinati rapunsul lor la o infectie virala este diferit in functie de cat de bine stau din punct de vedere imunitar. Astfel niste porumbei care beneficiaza de o hrana de calitate si de toate elementele necesare asigurarii sanatatii vor fi mult mai rezistenti la o contaminare virala decat niste porumbei care sunt crescuti in conditii proaste. Medicamente de genul antibioticelor pot fi eventual administrate, insa doar pentru a evita aparitia unor boli secundare pe fondul unei scaderi a imunitatii datorate infectiei virale. De asemenea pot fi administrate vitamine tot pentru intarirea sistemului imunitar.
Pfuuu… dupa ce am citit ce am scris mi-am dat seama ca am facut doua greseli:
1. Am scris Andrei cu a mic si imi cer scuze;
2. Am scris EXISTA BOLI VIRALE CARE NU SE TRATEAZA. Exprimarea poate induce confuzii… am vrut sa spun ca NICIO BOALA VIRALA NU SE TRATEAZA !!!
tinctura de iod si albastru de metilen te va ajuta cu sig sa scapi porumbeii de varsat…ieftin…;P iar pt a fi sig ca i-ai scapat si de tricomonoza…iti sugerez sa fol cu incredere ronidazole 10%,cel mai eficient produs in combaterea si tratarea tricomonozei la porumbei,2 ml/L in apa de baut timp de 5 zile pt un tratament praventiv si 7-9 zile pt unul curativ.succes!!!
PERSONAL PREFER SA MENTIN CRESCATORIA CURATA PE CAT POSIBIL SI CEL MAI INPORTANT ASPECT SA LE DAU HRANA DE CALITATE PE CAT POSIBIL LA TRECEREA DE LA GRAUL VECHI LA CEL NOU APAR SIGUR PROBLEME CHIAR DACA SUNT VACCINATI DATORITA HRANEI CU INPURITATI SI PRAF ACESTEA CRED EU CA DAUNEAZA ASIGURANDULE CURATENIE CAT DE CAT SI HRANA DE CALITATE AM EVITAT PROBLEMELE IN CRESCATORIE
Salutare. Am si eu o problema cu porumbei mei. Am un mascul care de o saptamana a inceput sa “haraie”,stranuta si are narile murdare. Ieri cand m`am uitat mai aten am observat ca inca 2 porumbei au boala respectiva. Ma poate ajuta si pe mine cnv? Scuze pentru ca m`am bagat peste subiectul vostru. Va multumesc
credca daia ti a facut cadou ca aveau variola
Pentru Floru: pozitia 10 , si pentru toti ceilalti care nu a ti pus mina pe o carte de specialitate , puteti gasi toate raspunsurile la categoria Boli si Tratamente pe site-ul celor de la Iasi { http://iasi.voiajorul.ro/ } . Pe acest site la BOLI / TRATAMENTE puti afla toate raspunsurile daca veti urmari acel filmulet [ tradus ] , si daca veti avea rabdarea sa cititi totul depre boli si tratamente din acea sectiune . Variola nu se trateaza ci se previne pintrun vaccin , iar daca te ai pricopsit cu ea sa stii ca nu ai cei face , va trece singura de la sine , porumbeii au puterea sa treaca peste aceasta boala.Pentru tricomonoza sunt metode de a o tine sub control : una dintre ele este sa schimbati vasul de apa zilnic cu unul curat si uscat . Urmariti filmul de pe site – ul de mai sus si veti vedea care sunt mijloacele pentru variola si tricomonoza .
Am si eu o intrebare, poate cineva ma poate ajuta cu un raspuns. Azi noapte mi-a murit un porumbel. Era puisor.Era comun.L-am gasit acum o luna pe strada si de mila si din dragoste ptr aceste suflete pure l-am luat acasa sa-l ingrijesc.La inceput avea ochii lipiti, nu vedea. La sfatul unui medic vet. i-am dat zilnic cate o farama de Augumentin si ii stergeam ochii mereu apoi ii puneam picaturi Vishine(colir). Si-a revenit dupa o saptamana complet, era vioi, bucuria casei. Nu mai zacea deloc, manca singur, piuia,alerga pe balcon, zbura normal. A trecut o luna si era tot mai bine, curand trebuia sa-si ia zborul caci libertatea era a lui. Dar brusc de tot, repet brusc ieri am observat ca scoate niste sunete ciudate ca si cum are ceva pe gat (m-am gandit ca a inghitit ceva ce i-a ramas in gat, dar va trece). Apoi am observat ca piuitul lui s-a transformat in ceva mai gros (ca un ratoi), si mi-am zis ca e maturizarea lui,creste. Si penele si le-a schimbat incet.Noaptea pe la 23.30 l-am luat usor in mana sa-l pun la locul lui (isi schimbase locul). Brusc am simti ca o tasneala pe mana din ciocul sau nasucul lui. Era sange mult pe mana mea. M-am speriat rau. Galgaia. Dupa doua ore s-a stins…Am plans ca un copil dupa el, nu radeti. Tocmai cand era pregatit sa-si ia zborul! Va rog spuneti-mi ce-a putut avea? Cum de s-a intamplat sa-i curga sange pe cioc sau nara(nici acum nu stiu exact de unde a tasnit), de la ce? Ce s-a putut intampla? Am avut zeci de porumbei bolnavi care i-am ajutat sa traiasca, dar la nici unul nu i-a curs sange pe nara si cioc….Imi pare atat de rau….
N-am mai auzit asa ceva, probabil a avut vreun traumatism (sa se loveasca de geam, etc). Ca boala nu stiu ce ar produce asa simptome severe. Grit i-ai dat? (pentru digestie, calciu) – sa nu fi avut vreo problema digestiva accentuata pana la sangerare.
Codruta,
intr-o proportie de 99,99 % a inghitit un obiect mic si ascutit ( ciob ? )
care a ramas pe caile respiratorii ( daca ajungea in gus aera bine ) – de aici sunetele ciudate. De regula porumbeii incarca sa scape de astfel de obiecte fortindu-se sa vomeze – cred ca asta s-a intimplat si s-a ranit grav = singur ; o hemoragie abundenta poate cauza moartea la porumbei. Mai grav este ca in git nu ai nici o sansa sa faci ceva – nici medicul veterinar : ( . Am avut si eu un caz asemanator cu un pui aproape matur , zburat 3 etape cu puii ( clasate 2 ) – si a venit la a 3-a cu ceva in git : ( …. in orice caz îti multumesc in numele miilor de columbofili ptr, grija manifestata ptr. aceste pasari.
referitor al variola anul asta mi-au murit 2 pui la inceput aveau ficare o bubita langa cioc am rupto si am dato cu albastru metil dupa cateva zile iar sa facut la loc iar am smulso..dupaceea am observat ca are la aripa chiar la incheitura am smulso si aceea tot a crescut de cate ori o sumugeam si il dadeam cu albastru de metil….dupa 2 saptamani am observat ca le mergea burta si aveau bube multe si la fund …mi-am dat seama ca nu mai am ce sa le fac slabise foarte mult..
Cum a spus Musunoiu Mircea e foarte bine si se trateaza repede dar ce a uitat sa spuna este ca trebuie sa pui foarte putin praf de piatra vanata ca-ci sapa si face rana si inca o data sa nu-i dai in ochi ca-ci ramane chior.
Sebi,
pot sa-ti spun sigur ca porumbelul meu nu a inghitit nici un ciob,nimic care sa-i dauneze. Sunt foarte prevazatoare caci crede-ma eu iubesc mult de tot porumbeii chiar daca nu-s de rasa. I-am dat doar grau, orez, biscuiti presati si miez de paine.Balconul e curat “luna”, era iubit si nu-i lipsea nimic. Ii simt lipsa enorm, mi-e dor de el cumplit desi la geamul meu vin zilnic zeci de porumbei comuni si-si asteapta portia de mancare, el era dragalas.Pe puiul meu l-am gasit bolnav de la inceput. Eu am crezut ca boala i-a trecut dar cred ca ea era ascunsa. Nu ti-am spus ca el avea la inceput (acum o luna) excrementele “apa”. La inceput manca doar orez (ii placea la nebunie) dar schimbandu-i mancarea n-a mai facut “apa”.cand i-am spus medicului vet. mi-a zis ca probabil are o boala digestiva, dar i-a trecut. acelasi medic mi-a dat si un pronostic: daca traieste doua-trei saptamani va trai…Nici n-am crezut sa-mi moara brusc dupa o luna! Inainte cu cateva zile de moarte mi-am adus aminte ca puiul stranuta destul de des dar nu mi-am facut ganduri atat de rele…Oricum nu mai e…L-am pus intr-o cutie si l-am ingropat. Ori de cate ori voi trece pe acolo voi stii ca acolo e el….inimioara lui mica. Multumesc si eu celor ce mi-au raspuns. Lui Sebi si baiatului dinaintea lui acre s-a semnat “porumbei.ro”.Imi pare rau ca atunci la inceput cand era foarte bolnav si eram disperata ca moare, am scris e-mailuri la diferiti columbofili sau medici veterinari specializati in porumbei (asa se lauda pe net!) sa ma ajute cu un sfat , dar credeti-ma, nici unul n-a facut-o desi i-am rugat din toata inima.
La geamul meu a venit acum trei ani (imediat dupa moartea mamei mele, ce intamplare!) un porumbel de rasa, foarte frumos si dragalas. A intrat in casa (stau la etajul sase) de parca ne cunostea, fara pic teama. In casa mergea pur si simplu, nu zbura de parca stia ca nu e voie! A controlat fiecare incapere pe rand, l-am luat usor in mana (nu era speriat deloc!), am incercat sa-i dau sa manance daca tot a venit la mine, dar n-a vrut nimic. A venit doua zile la rand ( 24 si 25 aug 2007), aceiasi “inspectie”. Apoi n-a mai venit…desi as mai fi vrut sa-l vad.Ma tot gandesc la el, de unde era, cat drum o fi facut saracutul pana la mine….ca apoi sa se intoarca acasa la el! Ce frumos!Poate printre voi se afla un columbofil care cunoaste inelusul lui de la piciorus : “RO 72176 SPBR RO 2007″ Nu mai stiu sigur daca avea un inele la ambele picioare..Poate ma ajuta sa aflu din ce oras era…Eu sunt din Sibiu. Stie cineva daca aici exista vreun columbofil? Asa, si mai caut un porumbel care avea inelul ” RO 90 6120 ” ( era prin 1993-1994) care in fiecare zi venea la geamul meu si iarna de iarna il tineam in casa la caldura, caci atunci in perioada rece, il apuca acea boala urata de-si sucea gatul rau de tot. Il tratam cu medicamente si vitamine cumparate de la medic vet.. In martie isi lua zborul, era sanatos, dar la mancare venea tot la balconul meu….Intr-o zi de vara a disparut brusc….Stie cineva de unde erau si daca mai traiesc?
si eu am avut la un pui aceste bube ,nu l`am tratat cu nimik special l`am lasat sa vad daca o sa traiasca sau nu.a inceput sa iasa la zbor si in maxim 10 zile i s`au uscat toate bubele, au cazut jos si acum nu are nimik.
Diftero-variola se caracterizata prin aparitia unor noduli specifici la nivelul pielii si la nivelul mucoaselor. Evolutia bolii poate fi supraacuta, acuta, cazuri in care pasarile mor in cel mult 7 zile de la contaminare si o forma subacuta de care porumbeii se vindeca in cele mai multe cazuri
si care se poate manifesta sub trei forme: cutanata (variolica), mucoasa (difteroida) si mixta.
In forma variolica apar mici noduli pe pleoapa, in jurul narilor, in jurul orificiului cloacal, la comisurile ioculuipe picioare si se pot extinde si in alte parti ale corpului. In cele ma dese cazuri aceasta forma evolueaza fara sa afecteze starea generala, porumbeii is revin in 1-4 saptamani. In forma difteroida apar leziuni pe mucoase …un fel de mici besici galbene cu lichid in interior din cauza ca mucoasa se inflameaza si se pot localiza la comisurile ciocului, pe limba, pe mucoasa traheala, nazala etc. Este forma mai grava a bolii, care poate evolua si coplica foarte usor si se poate confunda cu alte boli.
In forma cutanata diagnosticul se pune usor, dar in cazul formei difteroide este mai greu si cel mai bine ar fi un examen de laborator. Nu cred ca exista un tratament pentru vindecarea bolii, se poate incerca cu albastru de metilen 1 ml la 4 L de apa sau tamponari pe noduli.
La tricomonoza sunt expusi mai ales puii din cuiburi la cei pana la 3 luni de zile., dar se imbolnavesc si porumbeii maturi. Multi porumbei sunt purtatori ai bolii chiar daca nu prezinta semne de boala, boala neafectandui si ei pot sa isi dezvolte un fel de imunitate la boala, dar transmit boala foarte repede celorlalti sanatosi, mai ales celor netrecuti prin boala, dar poate aparea si la cei cu oarecare imunitate daca sunt tinuti in conditii rele, daca sunt supusi la eforturi sau daca apare o alta boala care slabeste organismul. Boala are doua localizari, una ar fi la nivelul ciocului, si una pe organele interne. In primul caz, daca se deschide ciocul se pot observa depozite alb-galbui, un fel de malai in ghilimele, de diferite marimi, depinde in ce stadiu este boala. Acestea daca se rup, mucoasa ramene curata in cele mai fericite cazuri, fara leziuni, dar daca boala este putin mai avansata, cand acestea se rup apare sangerare. In localizarea pe organele interne nu se prea vede existenta bolii, poate doar sa apara diaree, prin tristete, lipsa poftei de mancare, somnolenta, boala se localizeaza cel mai des pe ficat, se poate vedea daca porumbelul se sacrifica. Ca si tratament, se gasesc foarte multe produse speciale pentru boala, dar se pot folosi medicamente pe baza de metronidazol.
Cele doua boli se pot confunda, dar tricomonoza nu apare pe alte regiuni ale corpului si nu apar noduli (“bube”).
Pt Floru (poz. 10) porumbeii cred ca sunt bolnavi de micoplasmoza, Boala se poate vindeca cu antibiotice, sunt produse in comert pentru aceasta boala, se poate folosi enrofloxacina.
Sper ca informatiile sunt de ajutor.
Am gasit si eu un pui de porumbel,pare sa aiba penajul cvasicomplet,dar mai are urme de puf pe cap.Am observat ca si el are la nivelul ciocului,pleoapei,si pe cap niste formatiuni nodulare(ca niste bube),nu sunt vezicule(nu contin lichid)iar unele par a fi uscate.la nivelul mucoaselor nu am observat leziuni.Starea generala pare buna,a mincat cateva graunte(am cumparat mancare spaciala pentru porumbei cu vitamine)dar i-am bagat si eu citeva in cioc,nu sun sigura daca stie sa manince adica daca maninca destul.il am numai de 2 zile.
ce ma i pot face pentru el?am citit din postarile voasre ca ar putea avea variola…..de obicei la porumbei este letala?
Nu sunt crescator doar un om simplu cu mult suflet :-)
Variola este cel mai probabil. Se vindeca singur daca are conditii bune, hrana, liniste, spatiu si curatenie. Are nevoie si de grit (pietricele, minerale).
Daca ciuguleste singur nu mai are nevoie sa fie fortat, mananca atat cat simte ca are nevoie.
Multumesc pentru raspuns.Mi s-a spus ca pot sa-i dau vitamine,Premix vitamino-mineral.Grit se poate cumpara de la farmacia veterinara?
Cu privire la alimentatie,ciuguleste singur,dar multe boabe le arunca din cioc….nu simt ca ar avea gusa plina.Este posibil sa aiba nevoie de mai putina mancare decit cred eu :-) aveti idee cam cit ar trebui sa manince un porumbel (pui)-din acesta cauza nu eram foarte sigura daca ar trebui sa-l mai fortez sau nu.
Cit despre variola,sper ca daca il vitaminizez si ii asigur condidtii curate de intretinere sa supravietuiasca….oricum acum are o sansa :-)
multumesc tuturor pt sfaturi dar mai am o nelamurire…. cu hrana eu le dau porumb+grau+mazare+f.soarelui… e bine? mai trebuie sa adaug ceva? si in legatura cu bolile am fost la medicul veterinar si am luat columboviofort,coccistop ,rombendazol ( pastile) si de pus in apa polivit si entrofloxacina… le-am facut tratament cu aceste medicamente si acum sunt sanatosi..:P:D si inca ceva am auzit ca e si un tratament cu usturoi…drojdie:D sunt bune? si in ce conditii se adiministreaza:D multumesc
La palpare gusa sa fie ca o mingiuta dar nu tare la refuz, sa se simta boabele intr-o minge ‘moale’.
As mai avea o nelamurire,administrarea preventiva de tretament pentru tricomoniaza poate avea efecte adverse (mai ales in cazul puilor)?
va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu un sfat variola sau negii care tot cresc peste tot cu ce se trateaza ca sunt foarte dezamagit va multumesc mult
Draga Codruta,m-a impresionat e-mailul tau referitor la porumbelul cu hemoragie pe cioc,pe care l-am citit acum 3 zile cand am trecut printr-o situatie absolut identica.Singura deosebire, fiind aceea ca porumbelul meu nu s-a hranit niciodata singur.Pana am citit mailul tau am avut mustrari de constiina crezand ca nu l-am hranit corect si din acest motiv s-a imbolnavit.Astazi,insa,am aflat de la dr.Slezac din cj ca suferea de o gastro enterita virala,boala fatala pentru porumbei.E-mailul tau mi-a fost de mare ajutor,deoarece am fot socata de moartea cumplita pe care a avut-o,mai ales, ca la el nu am observat nici o problema digestiva.Te pup si sunt sigura ca ai facut tot ce a fost posibil sa-i fie bine. Cu drag mihaela din bucuresti.
Draga Mihaela, un medic veterinar din orasul meu (Sibiu), mi-a spus ca unui porumbel care nu are pofta de mancare, sa incerc sa-i dau pe cioc cate o farama de VITAMAX ( e o capsula cu ceva cremos inauntru) amestecata cu bilute de paine, o data sau de doua ori pe zi. O capsula iti ajunge mult timp….ca ii dai proportionat. Sunt zeci de porumbei pe care i-am gasit slabiti pe strazi si carora le-am dat asa ceva si s-au vindecat. Exista si EUROVITA, dar cum e de mai multe feluri, n-am stiut care e mai potrivita porumbelului meu si i-am dat Vitamax, ce cunosc. Oricum de mancat, toti incep sa manance de la vitamine. Daca mai gasesti porumbei care nu mananca, eu zic sa nu astepti sa se hraneasca singuri. Sunt destui care mor flamanzi ca nu pot manca. Il tii intr-o mana usor si incerci sa ii deschizi ciocul in care ii introduci pe gat miez de paine, facut bilute mici de tot. Daca e cazul le moi in putin lapte sau apa.
Puisorul meu a murit poate ca a avut aceeasi boala ca al tau, ceva digestiv. Il regret mult de tot. Iti multumesc frumos de raspuns.M-am uitat intamplator astazi pe net si am vazut ca mi-ai scris. Te saruta Codruta din sibiu.
Draga Codruta,iti mutumesc pentru sfaturi,dar inca n-am mai gasit nici un porumbel care sa nu poata zbura.De obicei in aceasta perioada gasesc 4 -5 cu diferite boli,dar pe ultimul,despre care ti-am scris l-am gasit la sfasitul lunii iunie si parea foarte sanatos.initial am crezut ca doar a cazut din cuib.Era forte vioi si cerea mancare.L-am hranit cu paine,orez si arpacas si am continuat sa-l hranesc eu pana luni seara cand a murit.A avut aceeasi moarte cumplita ca si al tau,de aceea ti-am scris, ca sa nu crezi ca a suferit vreun traumatism sau a anghitit ceva care i-ar fi sectionat esofagul.Asa se manifesta nenorocita asta de boala.Si eu am suferit cumplit,inca mai sufar si nu-mi iese din minte ultima lui imagine.Si eu l-am inmormantat in fata ferestrei,deoarece locuiesc la parter si il plang in fiecare care zi.Cu mult drag, mihaela.
Buna ziua, nu stiu daca mai citeste cineva aceste comentarii,vad ca ultimul e scris in urma cu un an…dar totusi incerc sa pun o intrebare si totodata sa solicit un sfat iubitorilor de porumbei care poate s-au confruntat cu asemena situatii. In plin camp am gasit un porumbel comun care nu poate sa zboare cu toate ca m-a alergat un pic pana sa-l prind…Ma inspaimanta teama de a nu-l prinde cine stie ce vietate care sa se infrupte din el…L-am luat acasa, a inceput sa manance cu pofta mare prima zi, a doua zi ciugulea din cand in cand doar. Insa…ce ma inspaimanta si ma ingrijoreaza: la cioc (intr-o parte a ciocului) are o umflatura urata, ca o crescatura pe cioc, ca un nodul, un neg ( stiu eu ce-i? Nici nu stiu cum sa descriu, nu mi-e usor). Stiu ca e puisor pentru ca e mic si piuie dragalas. Iubesc porumbeii, am salvat zeci de la moarte, unii mi-au si murit intre palme si am suferit enorm. Nu vreau sa moara ce pot sa-i fac? Exista sanse sa traiasca ca sa-i dau drumul intr-o buna zi?
Am gasit un porumbel si are Variole in stare,cred eu,grava.Are pe cioc si in cioc si nu prea poate manca.I-am dat apa cu vitamina C si a baut si dupa l-am dat cu albastru de metil pe cele de pe cioc dar pe cea din interiorul ciocului nu stiu daca e indicat sa il dau cu albastru de metil ca poate pateste ceva.Poate cienva sa-mi dea un sfat sa il dau si in interiorul ciocului sau nu cu albastru de metil?Trebuie sa il diluez albastru de metil inainte sa il dau cu el pe eruptia de variola sau e bine cum l-am dat asa direct din recipient?Cum as putea sa il scap?Sa ii dau fortat sa manance si daca da ce?Arpacas e bine daca ii dau?
Si eu am o problema cu boala variola eu tot ma intreb ca boala variola se face prin expunerea la soare daca e adevarat spunetimi.
Buna ma numesc claudiu si sunt din vaslui si sunt mare iubitor de porumbei curcani,va rog puteti sa ma ajutati si pe mine au niste bube in zona ochiilor si a nasului nu stiu ce sa le fac ??da vreti sa ma ajutati vrio cineva va rog sa ma sunati la nr asta :0767000558
Buna ziua,
apelez la ajutorul dvs, fiindca m-ati ajutat mereu, si in alte situatii, cand m-am confruntat cu probleme diverse ale porumbeilor.
Am găsit un puișor de porumbel, al nimanui, a fost un ghemotoc de puf galben, vesel si energic, iar mila m-a facut sa-l iau acasă. L-am hranit cu pipeta, apoi treptat , a învătat să se hrănească singur.
Am observat aparitia unui umflături tari, deasupra ciocului, care se mărea treptat. Nu stiu care e cauza. Toate conditiile de a fi fericit le are (curat zilnic, apa limpede zilnic, mancare etc, deci nu există umezeală).
Mentionez ca puiul de porumbel e vioi, energic, aleargă după mine, mă urmează, mănâncă cu poftă, nu pare să-l doară nimic altceva!
Dar cum să-l ajut cu acea umflătura asta urâtă, care seamăna cu niste negi?
Va arat o poza cu el, va rog ajutati-l, vreau sa il vindec, înainte de a-l lăsa în libertate, sfatuiti-ma ce să fac? Cum să-l ajut?
http://imgur.com/a/HDRep
Multumiri din suflet!
Poate fi variola. Puiul are carente, nu arata prea bine…
Are hrana variata, grit, vitamineral?
Crescut in casa, nu mai are nicio sansa in libertate.
Puiul de porumbel trăiește, dar NU pot găsi leacul/soluția de a-l scăpa de variola. I-am pus zilnic pe negul acela albastru de metil, au iesit alte două. Pentru micuțul meu albastru de metil e doar apă de ploaie, deci nu-i ajută cu nimic.
Zboară, e zglobiu, uneori are stări de tristețe (ține ochișorii închiși, îți dă impresia că sunt lipiți, dar nu sunt lipiți!), el dispune de hrană variată, dar boala nu i se mai vindecă.
Citisem undeva pe forum, că negii cad singuri fără tratament după aprox 3 săptamani, dar eu îl tratez , încă de două luni cu albastru de metil si ei tot nu se mai usucă. :(
Am fost cu el la un veterinar, dar foarte puțini se pricep la tratarea porumbeilor. Mi-a spus să merg la farmacia veterinara să cumpăr un medicament pe bază de metronidazol. Farmacistul mi-a dat Entereguard si mi-a spus să-i dau o pastilă pe zi, deși tableta galbenă mi s-a părut foarte mare pentru un pui de doar 200 g. I-am dat două zile la rând, câte o tabletă întreagă (mă mir că mi-a trăit înghițând o doză atat de mare!), ținând cont că pe prospect scria:
1/2 comprimat pentru 1,25 kg
1/4 comprimat pentru 0,5 – 0,6 kg
timp de 5 zile.
Acum, continui să îi dau doar 1/4 din tabletă.
Ajautati-ma, cum pot să-mi ajut puiul? Dă semne că i-ar mai apărea unul lângă cioc, ce mă fac? De la atâta tratament (albastru de metil + pastiluțe zilnic), el continua sa se lupte cu boala care nu vrea să-i treacă… Din contră, apar alții și altii!
La cine să cer ajutorul, dacă voi nu mă ajutați? Veterinarii stau pe gânduri, unii din ei nici nu mai stiu denumirea anumitor substante pentru porumbei, pe motiv că nu se confruntă niciodata cu astfel de cazuri, și au neglijat aspectul ăsta, ei tratand doar animale mari, nu porumbei.
Am lăsat niște poze cu puișorul (iertați-mă că am uitat să le atașez postării de mai sus):
http://imgur.com/a/HlhRq
http://imgur.com/a/YQp1m
http://imgur.com/a/aW2b1
Am postat comentariul ca articol principal.
Salut..am si eu o problema cu porumbeii mei…se umfla in gât mai jos putin de cioc ,apar niste umflaturi care sunt tari si se măresc iar in câteva zile mor…nu am putut salva nici unul din cei care au avut boala asta dar la câteva zile mai apare la cate un porumbel si pățesc la fel…le am dat si cu albastru de metilen si mai multe tratamente dar nu stiu cum pot sa scap de aceasta boală…nu am vazut la nimeni pana acum asa… daca ma puteti ajuta cu un raspuns ce fel de tratament sa le dau
I-ai tratat de tricomonoza?