Rasfoiam site-urile romanesti de columbofilie aparute in ultimul timp si observam cu incantare ca sunt multi tineri care tocmai au descoperit columbofilia, asta inseamna forte proaspete, inseamna ca hobbyul nu moare, lucru care ar trebui sa ne bucure. Cine nu apreciaza asta da dovada de inconstienta si ignoranta.

Pe site-urile unor copii care isi prezentau mandri prima voliera si primii porumbei am vazut niste comentarii care te lasa fara replica. Li se reprosa ca au facut orasul de ras cu porumbeii si voliera lor. Li se spunea sa nu se astepte la rezultate cu gutanii ce ii au. Li se spunea ca sunt “o rusine pentru columbofilia romana”! Sa se lase de sportul asta. Ramai perplex la asemenea replici.

Tinand cont ca e vorba de niste copii cu un buget limitat, care au facut singuri o voliera modesta, fara indrumare, fara documentatie si fara sustinerea parintilor (probabil) si cu cine stie cate alte piedici, apoi au adunat cativa porumbei dupa posibilitati … ce sa le cerem? Voliere ca in revistele belgiene??? Porumbei de mii de euro cumparati de pe pipa cu pedigree?!?! Program de hranire si medicatie facut de firme straine?!? Bai frate, bai nene, incredibil.

Dupa ce ca promovarea acestui hobby in Romania e la pamant (sau la 2 metri sub el), mai si descurajam putinii incepatori care cine stie din ce intamplare s-au indragostit de porumbei. Frumos ne sade?! Cum sa iti arati superioritatea de mare crescator cunoscator in fata unor copii care abia descopera porumbelul? Nu ar fi mai bine ca in loc sa-i critici sa le dai 2-3 sfaturi? Ti-ar lua acelasi timp, si cred ca satisfactia ar fi mai mare. Defapt nu inteleg unde e satisfactia criticii in vant…

10 sfaturi rapide pentru incepatorii ce au citit acest articol si sperau sa le gaseasca:

1. Voliera cat mai uscata si bine aerisita, dar fara curent. Foarte bine izolata impotriva pradatoarelor gen sobolani, dihori, pisici.

2. Voliera compartimentata in 2 (cel putin) – compartiment de maturi cu boxe pentru cuiburi + compartiment de pui cu odihnitori de tip “V”.

3. Separarea pe sexe in timpul iernii – masculii raman in compartimentul cu boxele lor.

4. Numar de porumbei adaptat la spatiul disponibil, inghesuiala aduce boli, disconfort, stres.

5. Hranire cu program, dimineata si seara. Cand porumbeii nu mai mananca cu pofta si incep sa aleaga boabele se ridica hranitoarea pana la urmatoarea masa. La fiecare hranire se cheama porumbeii la mancare cu un semnal pe care il vor invata rapid. Tabloul cu boabe ‘la discretie’ peste tot amestecate cu gainat este unul horror, intalnit in majoritatea cotetelor de incepatori. A se evita neaparat.

6. Apa curata zilnic, boabele cat mai curate, de preferat agitate in sita inainte de hranire. Odata pe saptamana verdeata: salata, varza. Grit la dispozitie permanent. Curatenie in cusca cel putin odata pe saptamana. Unii spun de 2 ori pe zi (…).

7. Iesire la zbor cu program. Dupa zbor, porumbeii se inchid din nou, nu se lasa sa vagabondeze pe casa toata ziua. Hranirea se face intotdeauna dupa zbor, chemand porumbeii infometati in cusca. Neascultatorii raman nemancati, data viitoare vor intra primii.

8. Lasati pentru mai tarziu subtilitatile auzite despre lamaie in apa, drojdie, vitamine x,y,z,t si tot felul de medicamente. Prioritatea o au conditiile de viata descrise mai sus, care daca sunt asigurate, evita in mare masura aparitia bolilor. Fara conditii de viata bune, nu ajuta nici daca bagati toata farmacia in cotet. Obligatoriu este vaccinul pentru Paramixoviroza care se face anual. Nu spun sa nu va interesati de subtilitati, retineti-le si aplicati-le cu discernamant, dar nu inainte de abecedar. Spun asta pentru ca nu de putine ori am observat la incepatori o tendinta naiva de a baga in porumbei tot felul de substante – cum aud de o noua substanta “miraculoasa”, hop cu ea in porumbei.

9. Cele mai potrivite achizitii de porumbei sunt de la columbofilii locali ce se mentin in top an de an si care au bunavointa sa ofere un ajutor celor aflati la inceput de drum. Achizitii bune si probabil mai ieftine, sunt puii de toamna, scosi din cei mai buni zburatori ai acestora. O idee buna ar mai fi ouale care oricum se arunca in procent mare in timpul sezonului – primite de la porumbeii crescatorilor de top si puse sub porumbeii proprii(atentie la data eclozarii, sa nu fie diferente mai mari de 1 zi).

10. Poate cel mai valoros sfat pe care pot sa-l dau este: tineti un jurnal al crescatoriei. Notati cat mai multe amanunte: datele imperecherii si ouatului, serii, datele vaccinarior si a eventualelor tratamente, boli avute si in ce conditii au aparut, medicamentatia folosita, zilele de concurs, sosirile tuturor porumbeilor, situatia de cuib a fiecaruia, vremea la fiecare etapa, amanunte despre comportamentul porumbeilor cu diverse ocazii, timpul de zbor in jurul crescatoriei, hrana folosita, etc. Dupa o perioada ii veti remarca utilitatea.