Pierderi masive de pui

Ma numesc Badalau Victor, din Resita Jud. Caras Severin. As dori sa propun un subiect referitor la o intamplare trista si destul de tragica petrecuta in judetul nostru in data de 16.08.2015. Asa cum am mentionat, in data de 16.08.2015 asociatia Caras-Severin a lansat din localitatea Szekesfehervar aproximativ 1500 pui (distanta 340 km) conditiile meteo fiind acceptabile.

In data de 16.08 (prima zi concurs) au sosit 25 de porumbei, a doua zi 151 de porumbei, a treia zi 9 porumbei iar in a patra zi cand de altfel am si desigilat au sosit 2 porumbei totalul insumand 187 de porumbei, adica undeva la 12 % din porumbeii imbarcati. Nu stim ce a putut sa se intample dar o asa catastrofa in 20 de ani de columbofilie nu cred ca am intalnit nici eu si nici alti colegi de ai mei. Totusi cu bunavointa colegilor din tara am putea afla pe unde s-au pripasit o parte din porumbeii nostri. Va multumesc si poate cu ocazia aceasta o sa aflam niste opinii si pareri pertinente.

48 comentarii la “Pierderi masive de pui”

  1. Cum ati ajuns pe 16 august 2015 la 340 km cu puii?

    Ati ineput cumva de pe data de 15 iunie 2015 cu prima etapa de pui?

    Nu-mi explic cu ati ajuns asa de repede la o asemenea distanta de concurs!!!

    Ori ati vrut sa va bateti joc de ei ori este vorba de vreun columbodrom din zona care a vrut sa scape de numarul mare de pui ducandu-i la un asemenea salt imens pentru a-i imputina. Se practica asa ceva in columbodroamele din Romania.

    Deci: n-aveti ce cauta in aceasta perioada la acea distanta, 340 km.

    Este o expunere de forta mult prea mare pentru pui terminandu-i inca din primul an.

    Luati ca exemplu planul de zbor din Bucuresti, primul plan de zbor facut cu cap, minte, intelepciune in Capitala dupa ani si ani.

    Am avut 3 etape de 120 km la 4 zile diferenta. Acum intram pe fagas normal cu pauza de 7 zile. Mai avem 7 etape de concurs cu distanta maxima de 220 km, ultima.

    Aceste etape au rol de educare, obisnuire, dezvoltarea orientarii, si nu in ultimul rand de a realizat norma la viteza , 5 din 10, sau as speed – 10 din 10.

    Pierderile au fost foarte, foarte mici!!!

    La voi se mai ridica o problema: sunteti la zi cu toate vaccinurile? Paramixo, salmo, variola…

    Sunteti cu tratamentele la zi: respiratie, tricho, cocci, orni, coriza???

    Aveti hrana de calitate, produse originale de refacere, reconditionare, recuperare…

    Aveti porumbei de calitate???

    Dar revin la prima problema ce se ridica din descrierea ta. Ce cautati in aceasta perioada, cand 60 % din columbofilii din Romania n-au zburat nici macar prima etapa de pui, la 340 km???????????????????????

  2. iubesc , porumbeiii, zbor, implica multe , dar de la an la an va devenii un sport dificil ,prin inrautatirea conditiilor atmosferice , vor fiii pierderi masive , vor fi costuri care nu se vor mai justifica nici la cel mai infocat zbnurator usor vom cadea cei mici , mediii , nemaifiiind contribuabili suficienti pt cluburi , pt clasamente vor ramine in timp citiva care ii vor zbura pe cont propriu sau in grupuri . DOAMNE FERESTE ! eu zic , dar din pacate acolo mergem , pt ca nimeni nu sadeste un pom , toata lumea vrea cinci masini la poarta, teste nucleare ,,, dar le stiti dv. sa ne fereasca dumnezeu .

  3. Dezastru a fost si la lansarea din 15.08 de la Pechea ( Galati ) catre Alunis Prahova ( Asociatia Soimul Alunis ). Gurile rele spun ca armata a activat radare anti-racheta care emit unde electro-magnetice , iar sistemul de orientare al porumbeilor este dereglat.

  4. pt primul comentariu doresca sa ii spun ca anul trecut am inceput zborurile cu 36 porumbei ( pui ) si am terminat cu 28 si am zburat cu ei inclusiv 2 fonduri unul de 550 km si unul de 650 km iar unul din puii care au clasat ambele fonduri anul acesta adica la un an a zburat cu brio si Berlinul ( peste 1000 km ) , ideea este ca daca voua va plac vitezele este foarte bine dar nu un plan de zbor ca al vostru este raspunsul la dezastrul ce sa intamplat la noi . Tin sa iti spun ca pana la etapa de 340 de km am mai zburat inca 3 etape cu asociatia si eu am mai facut 3 antrenamente cu ei si am pierdut 2 pui din 41 iar la aceasta etapa am 8 veniti din 39 bagati si alti colegi de ai mei stau chiar mai rau ca mine . Ideea era ca sa intamplat ceva si nu prea stim ce anume intrucat conditiile de zbor au fost ok . Iti doresc bafta si sper sa nu patiti ce am patit noi chiar daca zburati distante mai mici

  5. Si ca sa iti raspund pana la capat porumbeii au fost si vaccinati si cu tratamente la zi si cu mancare buna si cu electroliti … etc si cu 2 campioni natioanli la mai multe categorii ( nu le dau numele pt ca nu le-am cerut acceptul si e mai de bun simt asa ) care au participat la aceste etape si au pierderi procentuale la fel de mari ca si mine asa ca nici aceasta teorie a ta nu cred ca este valabila …………

  6. Pai……………..” palpaiala ” soarelui de care vorbeste nasa, a fost resimtita doar la porumbeii asociatie la care ” a zburat ” Victor ? Ce spun colegii nostri din alte asociatii, alte federatii, etc ? La ei cum sta ” palpaiala “……………ceva pierderi semnificative ?

  7. pentru comentariuul @ 5: si care au fost celelalte etape de pana-n 340?

    100 / 200/ 300 si apoi 340? cu doua antrenamente inaintea sezonului?

    ce sa zic: i-ati rezolvat ca la carte. rodaj, oboseala, surmenaj, ficat cat casa in ei , si peste toate astea – teama de zbor.

    daca erai niste maratonisti la 2-3-4 ani , as mai fi zis … dar ce spuenti voi acolo e masacru sau bataie de joc pentru niste pui de nici un an si cu 3-4 pene naparlite.

  8. Marius nu conteaza ideea mea de a zbura porumbeii , sunt crescatori care au participat la aceasta etapa si ale caror rezultate la nivel national putini din tara veti avea ocazia sa le realizati vreodata si au avut rezultate la fel de proaste ca si mine . Nu stiu ce rezultate ai tu sau ce ai zburat tu vreodata dar intelege ca din 60 de crescatori nu toti am fost tampiti . Eu in 20 de ani de columbofile nu am intalnit niciodata asa ceva si probabil nici ti si atunci iti e usor sa iti dai cu parerea pt ca nu ai trecut prin asa ceva

  9. pentru @ 10: n-o mai da peste gard si raspunde la intrebare: cum ati ajuns voi, campionii nationali, in mijlocul lunii august la distanta de 340 km cu puii cand deabia s-a terminat sezonul cu maturii iar cel de pui abia ca a inceput sau pentru foarte mult
    i nici macar nu a inceput????

  10. Explozie de adenovirus in masina. ..si de aici prapadu. Daca era distanta mai mica pierderile erau minore.

    Eu am scapat cu bine la un antrenament cu asociatia la 90 km. Acelasi lucru. Veneau ca de la 1000

  11. Aveti vreo informatie in ce zona au ajuns unii dintre acesti porumbei?

  12. cu totii exageram si ne grabim -facind greseli…, m.ales cind porumbeii nu-ti apartin si esti indiferent pe-ru ei.

  13. niciun an nu seamana cu altul, asa ca nu poti aduce in discutie pana la cat ati zburat anul trecut cu puii si ca pierderile au fost nesemnificative. mi se pare ca nu ai sa intelegi niciodata ce s-a intamplat cu ei atata timp cat tu incerci sa ne spui ca au jucat si campioni nationali si la fel ca si tine au avut pierderi mari si pe bune dreptate chiar au fost mari. lasati prafurile si tratamentele, chiar si fara ele porumbeii ar trebui sa vina, poate mai greu, dar vin. asa cum am mai spus, niciun an nu seamana cu altul. parerea mea este ca ar trebui sa va setati kilometrajul in functie de ceea ce se intampla deasupra capetelor noastre luminate(evident si al meu). in primul rand anul asta a fost unul foarte calduros, cu cerul extrem de lucios, lucru care impiedica pana la catastrofa zborul porumbeilor. sa mai luam in calcul si activitatea solara? deja ar fi prea mult, plus HAARP(acum cateva zile erau 38 de grade si azi sunt 14) plus plus plus? (vezi cotele apelor Dunarii). lucrurile astea nu sunt intamplatoare. nu traim in niste cutii, poate daca am trai am avea o scuza, dar nu avem. eu unul daca simt ca ceva nu e in regula nu am sa-i zbor. pana acum i-am dus la 80 km si ala a fost ultimul antrenament si asta datorita vremii. prima etapa e la Ianca, duminica (in jur de 136 km). cred ca vremea va fi ok pentru zbor, dar vom vedea.

    tare imi e ca i-ati bagat direct la distanta aia si mai ales pe o vreme cu cer lucios. daca asa s-a intamplat, v-ati omorat porumbeii cu buna stiinta. si daca asa ati facut, atunci raspunsul la intrebarea “ce s-a intamplat?” este…ai vazut ghidul autostopistului intergalactic? daca nu, ar trebui sa il vezi…deci raspunsul e: n-au avut prosoapele la ei.

  14. sau si mai clar de atat, vezi raspunsul lui Razvan. click pe linkul ala si o sa vezi acolo de ce.

  15. Explicatia este una foarte simpla si poate fi vizualizata la urmatoarea adresa:

    https://www.youtube.com/watch?v=t1LNLzSO2RU

    Aceasta este inregistrarea din data de 16.08.2015 de la rasaritul soarelui si pana la apus pentru toata Europa.

    Din cate se observa ati avut ploaie nu neaparat la lansare, dar in fata lor si deasemenea dupa miscarea norilor vantul pare sa fi batut destul de puternic din SE, adica din fata.

    Asta e cand nu se zboara cu cap.

  16. Victor, nu sunt la subiect, insa asemenea exprimare, deranjeaza!
    Citez:
    “sunt crescatori care au participat la aceasta etapa si ale caror rezultate la nivel national putini din tara veti avea ocazia sa le realizati vreodata”
    -Tu chiar crezi ca nu exista alti crescatori la fel de buni, sau chiar mai buni decat cei despre care amintesti???
    Eu sunt convins ca DA, exista, insa zona in care locuiesc nu-i avantajeaza!
    Si mai mult, tin sa te anunt, ca rezultatele la nivel national sunt o PACALEALA !!! Nu se pot compara rezultatele porumbeilor zburati pe rute diferite, unii peste munti, altii pe campie…si tot asa! Comparam doar punctele obtinute, NU porumbeii! Sincer, mi-as dori desfiintarea catalogului national (care la FCPR in 2014, oricum a fost redactat GRESIT, insa s-a vandut foarte bine), si as opta pentru cataloage pe zone, care concureaza pe aceeasi ruta. Acestea, vor arata cu adevarat diferenta intre calitatea porumbeilor si a crescatorilor.
    Si mai este un aspect deranjant in Prahova cel putin (AVIZ d.lui BILAN Florin / TUNDUC Marius) si anume, catalogul judetean foarte prost redactat (pagini care se desprind dupa o prima utilizare), hartie de proasta calitate, scrisul FOARTE mic si peste 1000 de locuri pe categorie (acolo unde exista crescatori/porumbei). Propun un catalog, cu pagini de foarte mare calitate, care sa se numeasca TOP 100 . In acest fel, ar fi o mandrie sa te regasesti in acest top 100 si mai mult, ar dezvolta o concurenta mai mare!
    SCUZE, pentru comentariile of topic.

    Referitor la pierderile masive de pui 2015, sunt convins ca natura este de vina, foarte probabil influentata de mana omului… Ceea ce se intampla in diferite judete, poate fi o explicatie si pentru Columbodromul Corabia, care a pierdut aproximativ 1000 de porumbei la o distanta de 176 km !!!
    Deci, NU ingrijirea porumbeilor a facut posibil acest dezastru, ci sistemul de orientare al porumbeilor grav afectat de anumiti factori care in anii trecuti nu au existat! Este interesant sa se descopere care ar fi acestia!
    O intrebare buna ar fi, daca sa continuam/incepem concursurile cu puii, sau sa asteptam anul urmator sa experimentam iar?
    Succes!

  17. F … acesta este “f”-ul ce lipseste de la off topic :-)

  18. Nu planul de zbor a dus la acest rezultat; Carasul an de an are cam acelasi ritm de zbor/acelasi plan si a fost ok pana acum… probabil ca au prins ceva ploaie pe drum si de aici deznodamantul. O parte din porumbei probabil au intrat in Transilvania-spun asta deoarece am coleg care a fost sunat de undeva din Hunedoara cum ca s-ar afla un pui de-al lui cazut acolo.
    Referitor la comparatia cu planul de zbor al Bucurestiului, acel plan este facut pt ‘Van Dick-i/Heremansi/Janseni’ si alti porumbei de acest gen crescuti pe acolo. Cred ca nu gresesc cand spun ca 90% din crescatorii Carasului nu ar tine niciodata acel gen de porumbei in crescatorie.

  19. Prietene nu era vorba de campioni la pui si daca citeai mai atent observai acest lucru . Uitate pe planul de zbor de pe FCPR la jud. Caras-severin si o sa vezi cum am ajuns la 340 km cu puii la mijlocul lui agust . Si apropo nu stiu de ce esti asa de tafnos de fiecare data nu ti-a cerut nimeni parerea de cum sa ne ocupam noi de porumbeii nostrii si ce sa facem cu ei , era o discutie generala despre o intamplare cel putin nefericita si bizara

  20. in jud arad sau pripasit fff multi pui d caras am un vein ce are 5 pui de caras..iar prin piete sunt destui

  21. pt. TIMOTI – 356534-2015 este al lui Costis Ciprian -Bocsa

  22. pareri, pareri… nimeni nu stie cu certitudine ce si de ce se intampla multe ciudatenii cu aceste pasari.
    este cineva care poate sa-mi spuna de ce pui la a 7-8-a remiga naparlita gasit seara in crescatorie si eliberat a doua zi de la 20 km de locuinta mea s-a intors la mine? si nu este singurul pui in zona mea care face acelasi lucru.
    la “porumbei pripasiti” nu-i mai anunt pt ca am luat multe injuraturi de la tot felul de tampiti,

  23. Acesta este planul vostru de zbor de anul acesta – 2015:

    http://www.federatianationalacolumbofila.ro/clasamente_2015.php?tip=1&idj=22

    Ati avut asa: 155 km, 155 km, 205 km, 360 km.

    Eta cu pricina o gasiti aici:

    http://www.federatianationalacolumbofila.ro/clasamente_2015.php?tip=1&idj=22&idconc=8953&tehnic=22&id_plan=1647

    Observ o participatie de doar 40 de columbofili. Sunt de la acelasi club? Daca da , inseamna ca aveti o epidemie de adenocli / adenoviroza- boala puilor tineri. Se manifesta vizibil sau insesizabil . Caz real: pui care zburat normal ziua, dimineata gasiti morti, gramada.

    Tratament: 4 in 1 mix de la Belgica de werd- minim 10 zile.

    Planul vostru de anul trecut, 2014, a sunat asa:

    110 km, 170 km, 170 km, 200 km, 340 km.

  24. Planul acesta, al vostru, de anul acesta, 2015, cu salturi imense chiar si pentru un maratonist pur sange in formare,se regaseste la majoritatea columbodroamelor din Romania cu scopul de a imputina numarul de pui din columbodrom dupa taxa de activare pentru a reduce cheltuielile de intretinere si transport.

  25. Toti fac derby cu pui la peste 500 km si voua vi se pare mult 340? Ca au ajuns la distanta asta când alti mai fac antrenamente nu interesează pe nimeni atata timp cat concursurile au fost normale ca si distante ca doar nu iau dus direct la 340 ,ca si varsta nu cred ca putea produce asa pierdere sunt columbodroame care au avut deja finala cel mai probabil conditi meteo nefavorabile daca au prins ceva ploaie torentiala sau cum spune com.12 dar asta sar putea verifica prin starea de sănătate a porumbeilor sositi

  26. @scoryllo, acum tu faci trolling, dar oricum debitezi prostii…pai ma copil mic…cum sa faci salt cu niste spirliti de pui de 155km….pune mana si documenteaza te …

  27. Inca un argument ca planul vostru de zbor cu puii este unul dezastru-catastrofa!!!

    “ziua proasta se cunoaste de dimineata!”

    Hai sa analizam vitezele medii pe etape, sa vedem daca intr-adevar la etapa a 4-a a fost o catastrofa din cauza naturii sau a scutului anti-racheta sau orice alta nascocire penibila mai vreti voi pentru a va dezvinovatiti!

    Prima etapa a voastra cu puii din acest an: distanta 155 km- primul pui sosit cu o viteza medie de 1250 m /min. , in conditiile in care puii ar trebui sa zbarnie la prima etapa cu entuziasmul lor.

    A doua etapa: distanta 155 km- primul pui sosit pe lansare cu o viteza medie de 1155 m/ min.

    A treia etapa: distanta 205 km- primul pui sosit pe lansare cu o viteza medie de 1095 m/ min.

    A patra etapa: distanta 360 km – primul pui sosit pe lansare cu o viteza medie de 742 m/ min.

    Voi nu vedeti ca ati mers din rau in mai rau sau sunteti orbi?

    Vreti sa ascundeti cruntul adevar dand vina pe tot felul de prostii?

    Trei cauze majore care au dus la acest dezastrul in etapa a 4-a:
    – saltul mult prea mare de distanta pentru niste puiuti de 4-6 luni cu 3-4 pene schimbate.
    -o epidemie in masa luata de pe masina de transport
    -vremea ploioasa din etapa a 4-a.

    Printeaza aceste mesaje care va demonteaza orice invinuire asupra scutului anti-racheta , explozii solare , si alte prostii , si citeste-le in sedintele voastre columbofile. Poate realizati un plan mai bun in anul viitor.

  28. Si la noi la Brasov la etapa de Huedin de saptamana trecuta s-au pierdut foarte multi pui! Si am avut 230 de km! In aceeasi zi a zburat si Prahova de la Medias Sighisoara respectiv daca nu ma insel Fiser ei zburand pe 3 planuri de zbor diferite! A fost jale mare si la ei! Ce vreau sa spun este ca jumate din pasarile de la Prahova pierdute ne-au intrat in crescatoriile noastre in Brasov acestea sosind cu ai nostri cot la cot probabil intalnindu-se pe traseu cu ei! Nu a fost pasare de a mea sa nu vina cu alta straina si au intrat ca acasa la ei inauntru in crescatorie! Erau de Prahova seri cu 7 8 sute de mii majoritatea fiind sunati din Comarnic Azuga Busteni in principui cluburile de pe Valea Prahovei sa ni se multumeasca ca am dat drumul pasarilor! Restul care nu au ajuns sunt prin zona capturati de pasarile rapitoare care ataca de rupe in perioada asta si in crescatoriile infecte ale braconierilor care sunt destui si prin partile Brasovului! Deci in principiu toata tara anul asta sufera cu puii! Iar Bucurestenii stati calmi ca va vine randul si voua! Spor la etapele care au mai ramas si sa avem un sezon cu puii cat mai bun ca sa putem sa ne bucuram si la anul in primavara de un sezon 2016 daca mai avem cu ce!

  29. Ar fi bine sa nu mai fiti asa acizi unii cu altii. Am postat topicul in speranta de a mai invata cate ceva. Si asa aud de tot mai multi colegi ca se lasa de porumbei, descurajati de costuri, pierderi, boli, etc etc. Parca sunt mai multe necazuri decat bucurii cu porumbeii.

    Cred ca nu exista “infestare in masa” cu adeno sau orice altceva. Se stie ca majoritatea bolilor porumbeilor exista oricum latent in organismul lor si in crescatorii dar cata vreme sistemul imunitar lucreaza la capacitate maxima nu se intampla nimic. Stresul si intretinerea necorespunzatoare ii dau peste cap, mai ales pe pui. Mai discut cu diversi incepatori, toti intreaba ce tratamente sa faca la pui, dar niciunul nu intreaba cum sa ii intretina impecabil pentru a nu ajunge la tratamente… pentru ca asa au fost spalati pe creier, medicamente peste medicamente, tratamente orbesti, fara logica, precum robotii, de la iesirea din ou pana la moarte.

  30. Discutia este un non sens. In ziua concursului vostru era cod portocaliu de canicula pe tot vestul tarii incepand de la caras si bineinteles in Ungaria, plus era ziua cu cel mai mare grad de disconfort termic din aceasta perioada.
    Codul de canicula era instalat deja de 5 zile, cu fenomenele aferente.
    Asadar nu mai cautati explicatii. Cant tempperatura in Ungaia si pe traseu depeasea 40 grade, vant din fata, atmosfera extrem de incarcata dupa atatea zile toride dezastrul era deja anuntat.
    Dupa cum cunosc columbofilii acestia au pus presiune pe organizatori sa faca etapa, ca doar e vremea buna (se vede si in articol – conditii meteo normale) cu idei de genul – daca nu zburam pe soare si nici pe ploaie cand zburam, sau aia buni vin acasa etc etc si acum nu mai gasesc raspunsuri.
    Adi d, trebuie sa te dezamagesc – anul trecut catalogul FCPR (intradevar cu greseli la judete) sa distribuit gratuit tuturor celor ce au vizitat Expozitia Nationala.
    In acesta gasesti (de data asta corect ca si la National) clasamentul provincial.
    Iar despre catalogul judetean de la Prahova nu ma intreba ca nu am cunostinta. Acum chiar nu ma ocup si de cataloagele judetelor :)

  31. In romania se intampla ceva!!! Eu zbor porumbeii in romania si am pierdut 6 puii la 4 antrenamente dar in schimb zbor in belgia din aceeasi matca k fratii i am impartit si puii au deja zburat: 2 étape 160 km 2etape 300km 1-420 km ,1- 460 si 1-de 505 km ‘ si cateva antrenamente facute de mine! inceput cu 35 de puii si ramasi 27 !!!deci….? Astept pareri ?

  32. Zborurile cu puii se desfasoara in perioada naparlirii. Ganditi-va si la asta! Exemplu f simplu fara sa intram in metabolism…etc. Ii prinde ploaia pe drum si se uda. Cad ca bolovanii din zbor,la propriu nu la figurat.

  33. Obisnuiti-va baieti!
    Romania este in NATO nu doar pe hartie. ;)

  34. Apropo la com 33. In iulie s-au desfasurat zborurile cu puii( doua etape ca dupa doua etape s-au si terminat),in conditiile in care maturii veneau f greu,temperaturi de 40 de grade si umiditate f ridicata. Unui columbofil,din 60 angajati,au venit doi!

  35. Tomy,cum se numeste vecinul asta al tau care are 5 pui de caras? este inscris in vreo asociate?Dar daca zici ca pietele la voi sunt pline de porumbei pripasiti ma abtin sa nu zic ce fel de oameni sunt.Se mai pot numii crescatori?,parerea mea este ca astfel de oameni sunt niste jeguri ordinare si ma opresc aici ca nu vreau sa ajung sa jignesc si sa ma obosesc degeaba

  36. porumbei.ro ai mare dreptate.
    Ieri am discutat cu un medic veterinar cu care probabil voi colabora la Columbovet o chestiune super-interesanta despre probiotice, prebiotice si puii de porumbel.
    Am sa revin cu un articol on-line.
    Cred ca trebuie s a trecem la nivelul urmator de cunoasterea si sa implicam spcialistii in hoby-ul nostru

    Cei care considera ca veterinarii nu stiu sa tina porumbelul in mansa si alte astfel d eineptii pot in continuare sa acsulte de ,,inteleptii,, din zona lor si sa ,,intretina,, puii corespunzator – intarcate – 7 zile de tricomonoza, dupa doua saptamani niste enrofloxacina sa se dezvolte cum trebuie, la alte 3 saptamani o tricomonoza combinata cu respiratorii sa zboare mai tare. inainte de concursurile cu puii 7 zile respiratoriii sa fie curati, intre etape …….
    La final ii mai curatam odata cu Baytril in noiembrie. Si dupa jumatatea lui decembrie incepem cu preventivele…. pana in februarie, dupa incepem sa reproduce, si … o tricomonoza sa creasca puii si apoi vine sezonul unde musi trenuie tratati saptamanal…..
    Pentru cei care gandesc altfel am sa revin cu un material interesant.

  37. Bagati Baytril la pui, scheme de tratament saptamanale si veti ramane fara pasari in cativa ani. La pui se stimuleaza imunitatea, nu se omoara ficatul…. .

  38. Buna seara!

    Nu vreau sa comentez patania colegilor de la Caras. Chiar imi pare rau sa citesc asa ceva.
    As vrea insa sa punctez cateva amanunte in privinta cresterii sanatoase a puilor de voiajor. Cresc voiajori de cativa ani, de porumbei in general acupandu-ma de multi ani. Multe articole interesante despre pui am citit pe site-uri straine la care se adauga si putina mea experienta. Un lucru care nu poate decat sa faca bine , este a sta departe de antibiotice. Multi dintre crescatori, pun baza pe formarea sistemului imunitar al puilor. Tratamentele preventive nu vor face decat sa obisnuiasca “intrusii” cu antibioticele, iar atunci cand chiar este nevoie, sa nu-si mai faca efectul. Este mult mai sanatos pentru o colonie de pui sa elimini un procent de 5-10 % din ei, care dau dovada de slabiciune, decat sa tratezi tot lotul orbeste, de multe ori nestiind pentru ce si cu ce sa tratezi.
    Cele mai ieftine produse, care nu ar trebui sa lipseasca din nici o crescatorie sunt gritul, otetul de mere cu miere, usturoiul, uleiul de diferite tipuri, drojdia de bere si probioticele . Personal, nu mai am probleme cu tricomonoza la pui, de multi ani, folosind doar otetul de mere cu miere si usturoiul. Timp de 7 zile consecutiv, dupa inelare le adaug o lingura de supa la un litru de apa.
    Daca cu o hrana variata la care se adauga cele mentionate mai sus , puii nostrii nu sunt in stare sa-si mentina sanatatea, mai bine ii eliminam din start.
    Sa nu uitam respectarea R.N.S-ului, care ne spune ca porumbeii cu semne vizibile de boala nu trebuie imbarcati. Este pur si simplu o bataie de joc la adresa crescatorilor care tin porumbeii sanatosi, permiterea imbarcarii unor porumbei bolnavi, la un loc cu ei. Variola este o boala de sezon care are efecte dezastroase pentru pui. In prima faza , cei care o contacteaza vor face febra, nu se vor mai antrena, fiind incapabili de efortul necesar la un concurs. Daca nu ai un ochi format sa observi toate astea, te trezesti la etapa urmatoare ca ai pirderi masive, si nu gasesti raspunsul.
    Intersectarea stolurilor, pe traseu, este un alt motiv pentru care se pierd pui , chiar sanatosi. Este stiut faptul ca un pui sanatos are pofta de zbor, el va zbura pana la epuizare in momentul cand se afla intr-un stol mai numeros care zboara in alta directie; putini vor mai avea puterea si vointa sa se intoarca la casele lor, in asemenea cazuri. In acest sens, ar trebui o mai buna colaborare intre tehnicii de judet , in cazul in care zboara pe rute comune, cu lansari din puncte apropiate. Lansarile ar trebui facute in asa fel incat probabilitatea intersectarii stolurilor sa fie minima, macar teoretic.
    Despre canicula se poate vorbi inca destul. Vreau doar sa precizez faptul ca, caldura in exces este un dezastru pentru puii tineri. Este unul din motivele pierderilor “misterioase”din ultimul deceniu, parerea mea.
    Doresc tuturor crescatorilor concursuri cat mai reusite , lansari gandite si bafta!

    Numai bine!

  39. nu ati vazut ca era cod rosu pe ungaria???? plus de asta a fost cea mai mare explozie solara de dimensiunea terei……….
    etc etc etc…………..
    si uitati medicamentele in sertar………
    lasati porumbeii sa zboare nu-i condamnati la infirmerie……

  40. Pt com 29 pana nu inveti sa citesti nu mai comenta aiurea.ca de scris …..
    Pt mosu de la com 30 eu doar au spus ce cred despre motivul pierderi puilor tu delirezi spunând niste tampeni despre viteze si planuri de zbor pai batranule nu ma interesează nu zbor acolo si ce treaba ai tu pana la urma răspunde omului cu ce crezi si daca este motivat sa facă comentariu la adresa ta atunci sa facă .cat despre saltul prea mare ce sa spun eu zbor in PH si saltul este la fel de mare in fiecare an poti verifica ruta Ukraina

  41. Nu este vina puilor,singuri vinovati suntem noi crescatorii,am stiut ca etapa va fi grea(canicula,cod rosu ungaria,vant din fata,360km,eruptie solara)dar noi ne-am incapatanat si tot am bagat,ca de,care este bun vine,coborasem cu echipa din compartimentul puilor dar nu m-am putut abtine sa nu mai urc sa iau inca 3,daca cei 3 erau viitori campioni si eu nu stiam,asa ca 8 bagati-0 sositi,cel putin am fost inspirat sa nu vin cu tot lotul,poate din greseala asta invatam ceva pentru ani care urmeaza sa vina,NOI CRESCATORII AM FOST SINGURI VINOVATI!!

  42. Toata stima pentru crescatorii din Caras – Severin, au pasari de exceptie. Dupa parerea mea ceva s-a intamplat pe traseu, ceva ce a deraiat stolul sau le-a facut dificila orientarea.
    Nu cred totusi ca ar fi fost canicula de vina – banuiesc ca puii au fost lansati dimineata devreme, in 4 ore ar fi trebuit sa fie acasa, inainte de dogoreala.
    Poate ca masina de concurs a devenit un mediu ostil sau puii nu au primit apa.
    Apropo – am un pui pripasit albastru list – are seria 383047, banuiesc ca este de la cineva din Caras. Este o pasare frumoasa, cu aripa flexibila – zboara impreuna cu porumbeii mei.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *