Desi porumbei am crescut inca de acum 25 de ani, preocuparea mea relativ recenta pentru porumbeii din rasele romanesti ma obliga sa ma declar incepator. Din aceasta postura, de incepator, voi propune spre dezbatere un subiect … de incepator: inelele personalizate la rasele de agrement in general si in special la cele romanesti, avand in vedere porumbeii care sunt intretinuti in libertate. Sunt ele cu adevarat utile, reprezinta un moft, o moda ?

Daca ar fi sa expun parerea personala, cred ca pot fi utile, mai ales la rasele care prezinta zbor la disparitie si la care uneori, in conditii meteo nefavorabile se poate pierde intreg stolul sau doar o parte din exemplare. Cresc astfel sansele de recuperare a pasarilor, daca poposesc la vreun columbofil corect? Sau un porumbel care a scapat de atacul vreunui uliu ori este usor ranit si care a fost gasit de trecatori poate avea sanse sa ajunga la crescator ?

Exista si cazul obisnuirii puilor din rasele de agrement cu zona din jurul crescatoriei, spre exemplu, in zona mea sunt cativa crescatori de voiajori ce detin sute de exemplare, exista un risc mai mare de a se rataci un pui in primele zile daca isi intersecteaza zborul cu aceste stoluri mari de voiajori, ii pot antrena la distante destul de mari fata de adapost.

Unii justifica importanta inelelor personalizate ca pe o carte de vizita, in cazul vanzarii porumbeilor sau in cazul regretabil, cand sunt furati. Dar la fel de adevarat ca daca se doreste aceleasi inele pot fi inlaturate.

Ideea de a propune acest subiect mi-a venit atunci cand am citit anunturile ultimelor expozitii columbofile, cand se mentiona ca porumbeii expusi care poarta atasat un inel neconform, vor fi arbitrati, dar nu vor putea primi titlu. La expo Galati 2010 am vazut totusi ca pasari care aveau inele personalizate, dar marcate cu hartie autoadeziva pt. a nu se putea citi continutul de pe ele, aveau chiar titluri de campion. Gasesc aceasta situatie absolut fireasca. De ce sa fie dezavantajat in expo un porumbel daca are si inel personalizat, atata vreme cat pe celalt picior prezinta inelul corespunzator cerintelor, de tip EE, in cazul nostru, de marime adecvata rasei ? Daca ar avea numai inelul personalizat, atunci de abia cred ca ar fi o problema.

De ce nu se stabileste la nivel oficial o modalitate unica in toata tara de a ascunde textul scris pe inele? De genul vechilor cleme de concurs la voiajori sau hartie autoadeziva? Poate stie cineva daca in alte tari europene exista o mai mare permisivitate pentru aceste inele, sunt acceptate?

Stiu, se are in vedere eliminarea gradului de subiectivism de la arbitraje. Totusi, daca ar fi sa ne gandim ca sunt multe rase de porumbei de agrement ale caror particularitati de culoare sau ale baltaturii pot fi cunoscute chiar inainte de catre arbitri si care pot influenta decizia finala, poate ar fi acceptata prezenta inelelor personalizate in expozitii. ”

Topic solicitat de Sorin