Porumbeii de agrement si inelele personalizate

Desi porumbei am crescut inca de acum 25 de ani, preocuparea mea relativ recenta pentru porumbeii din rasele romanesti ma obliga sa ma declar incepator. Din aceasta postura, de incepator, voi propune spre dezbatere un subiect … de incepator: inelele personalizate la rasele de agrement in general si in special la cele romanesti, avand in vedere porumbeii care sunt intretinuti in libertate. Sunt ele cu adevarat utile, reprezinta un moft, o moda ?

Daca ar fi sa expun parerea personala, cred ca pot fi utile, mai ales la rasele care prezinta zbor la disparitie si la care uneori, in conditii meteo nefavorabile se poate pierde intreg stolul sau doar o parte din exemplare. Cresc astfel sansele de recuperare a pasarilor, daca poposesc la vreun columbofil corect? Sau un porumbel care a scapat de atacul vreunui uliu ori este usor ranit si care a fost gasit de trecatori poate avea sanse sa ajunga la crescator ?

Exista si cazul obisnuirii puilor din rasele de agrement cu zona din jurul crescatoriei, spre exemplu, in zona mea sunt cativa crescatori de voiajori ce detin sute de exemplare, exista un risc mai mare de a se rataci un pui in primele zile daca isi intersecteaza zborul cu aceste stoluri mari de voiajori, ii pot antrena la distante destul de mari fata de adapost.

Unii justifica importanta inelelor personalizate ca pe o carte de vizita, in cazul vanzarii porumbeilor sau in cazul regretabil, cand sunt furati. Dar la fel de adevarat ca daca se doreste aceleasi inele pot fi inlaturate.

Ideea de a propune acest subiect mi-a venit atunci cand am citit anunturile ultimelor expozitii columbofile, cand se mentiona ca porumbeii expusi care poarta atasat un inel neconform, vor fi arbitrati, dar nu vor putea primi titlu. La expo Galati 2010 am vazut totusi ca pasari care aveau inele personalizate, dar marcate cu hartie autoadeziva pt. a nu se putea citi continutul de pe ele, aveau chiar titluri de campion. Gasesc aceasta situatie absolut fireasca. De ce sa fie dezavantajat in expo un porumbel daca are si inel personalizat, atata vreme cat pe celalt picior prezinta inelul corespunzator cerintelor, de tip EE, in cazul nostru, de marime adecvata rasei ? Daca ar avea numai inelul personalizat, atunci de abia cred ca ar fi o problema.

De ce nu se stabileste la nivel oficial o modalitate unica in toata tara de a ascunde textul scris pe inele? De genul vechilor cleme de concurs la voiajori sau hartie autoadeziva? Poate stie cineva daca in alte tari europene exista o mai mare permisivitate pentru aceste inele, sunt acceptate?

Stiu, se are in vedere eliminarea gradului de subiectivism de la arbitraje. Totusi, daca ar fi sa ne gandim ca sunt multe rase de porumbei de agrement ale caror particularitati de culoare sau ale baltaturii pot fi cunoscute chiar inainte de catre arbitri si care pot influenta decizia finala, poate ar fi acceptata prezenta inelelor personalizate in expozitii. ”

Topic solicitat de Sorin

17 comentarii la “Porumbeii de agrement si inelele personalizate”

  1. Mersi pentru publicare!
    Ca si noutate, cel putin pentru mine ca si incepator, vorbind la telefon cu d-l Condriuc, mi-a spus ca la expozitia de la Iasi din al doilea week-end din februarie 2011, vor fi acceptati porumbeii cu inele personalizate si nu vor fi defavorizati in vreun fel, evident dupa ce va fi acoperit textul de pe aceste inele personalizate. Bravo! Sunt curios sa aflu opinii pertinente din partea columbofilior cu experienta in cresterea raselor de porumbei de agrement, romanesti si straine.

  2. Sorin, problema e ca in cadrul regulamentelor facute de catre arbitrii EE scrie foarte clar ca pasarea trebuie sa aiba doar inelul cu EE altceva poate fi considerat semn. Chiar si cu inele de control in expozitie pasarea ar trebui descalificata doarece prezinta acel semn distinctiv prin care crescatorul is poate insemna pasarile.

  3. din puctul meu de vedere cred ca este un moft dar in acelas timp as vrea sa vad si atitudine din partea celor care conduc aceste asociatii de porumbei in luarea unor decizi sau mai bine zis lamurirea acestei probleme cu stima mircea si vint in pene

  4. La expozitiile locale ,de club, organizatorul hotaraste daca se arbitreaza sau nu pasarile cu inel personalizat ,cleme etc.. .Dar la expozitiile NATIONALE, EUROPENE ,este exclus cel putin cele organizate de catre U.G.C.P.P.A.M.R nu stiu la celelalte FEDERATII cum e. Iar in GERMANIA pot sati spun sigur ca nu se accepta la nici un fel de expozitie asemenea inele , o spun din experienta am patito chia eu am avut porimbei DESCALIFICATI pt inel de nume.Acestea sunt normele E.E . si cred ca trebuie sa le respectam si noi .

  5. Buna ziua tuturor,

    Sustin parerea d-lui Baciu pentru simplul motiv ca, la doua expozitii nationale ale Germaniei cu peste 20000 de porumbei la fiecare, nu am vazut nici macar un porumbel cu inel personalizat (acoperit bineinteles). Motivatia cu returnarea porumbelului de catre un columbofil corect (hm…) bazandu-te pe inelul personalizat nu tine. Ca si la voiajori, daca vrei sa afli a cui este seria de inel, poti afla daca chiar esti interesat. Asa ca, daca chiar vrei sa fii gasit, mai bine iti iei inele EE prin asociatie, care asociatie stie sigur cui i-a dat inelele de la seria X la seria X+n.

    Cu stima.

  6. @ Sorin

    Solutia ar fi un inel EE la un picior
    si la celalat picior un inel personal de
    de plastic cu clip, pe care-l dai jos inainte
    de expozitie si-l pui la loc dupa…

  7. Inelul personalizat, nu cred ca foloseste la nimic, probabil este profitabil numai pentru cei care le comercializeaza(un astfel de inel costa cam dublu data de cele EE). Odata ce pasarea poarta un inel EE nu vad la ce-ar folosi inca unul, iar daca nu are inelul EE celalat e pus degeaba.Pana la urma fiecare face ce vrea cu banii si pasarile lui.

  8. am prins si eu o idee anul trecut vizavi de inelele duble la ornament -> confera 2 variante in functie de destinatia pasarii:
    1. o bagi in expozitie ii tai inelul personalizat, daca mai sunt si alti concurenti sau daca esti la vreo nationala/internationala in care nu sunt permise nicicum
    2. daca vinzi pasarea inca avand 2 inele il tai pe cel EE si ramane cel personalizat -> te asiguri ca nu vei concura contra pasarilor tale si totodata cumparator va pastra inelul pt varsta pasarii…

  9. Domnule Viorel, nu tin sa va contrazic, dar numai voi expune o alta situatie. Ma refer la concurenta. Eu sunt crescator de caini, aici cunosc foarte bine cum se pune problema. Ca si crescator de caini, atunci cand castig in conditii de concurenta redusa sau zero, nu sunt deloc multumit, nu are nici o relevanta pt. mine ca si crescator. Prefer un loc 2 sau 3, dar obtinut la o grupa numeroasa, decat locul 1 sau campion in conditiile descrise mai sus. Atunci cand concurez in ring cu catei care provin din canisa mea, nu poate decat sa ma bucure daca acei caini castiga. Nu o vad ca pe o concurenta. Dimpotriva, ei reprezinta cartea mea de vizita, daca sunt valorosi si castiga, nu pot decat sa ma bucur. Asta dovedeste ca viziunea mea de crescator asupra rasei este bine consolidata , iar programul de crestere/ selectie este unul corespunzator.
    Peste doua saptamani voi expune primii mei porumbei la Iasi, chiar mi-as dori sa mai fie si alte pasari concurente la rasa.
    Succes!

  10. eu unul nu il consider un moft..ci poate fi chiar util.daca pasarea se pierde si respectivul columbofil la care ajunge este corect…un exemplu evident il intalnim la crescatorii de “srspki visokoletac”,din fosta Yogoslavia….acolo multi “adopta” aceasta metoda,dar nu ma pot pronunta in legatura cu exepozitiile internationale,in cazul celor interne stiam ca sunt acceptate si astfel de pasari…poate ma insel,iar cei care stiu mai multe sunt bineveniti sa ma contrazica..

  11. domnule Sorin, nu este vorba neaparat de concurenta :)

    1. este vorba despre faptul ca orice individ, crescator de porumbei mai mult sau mai putin poate cumpara o pasare campion (daca e de vanzare) si sa participe cu aceasta pasare indiferent daca mai are sau nu altele si in circumstante favorabile sa-ti sufle o cupa tie ca si crescator de provenienta a pasarii si participant in expozitie cu celelalte pasari astfel incat sa se poate realiza un trofeu

    2. prin taierea inelului EE, mai mult sau mai putin obligi(ma repet) cumparatorul sa pastreze celalalt inel pt certificarea varstei pasarii -> deci cartea de vizita a crescatorului de provenienta

    3. concurenta e buna, iar prin taierea inelului EE incurajezi chiar aceasta concurenta, obligand participarea in expozitie doar cu pasari reproduse din acest exemplar vandut care pot fi inelati EE

    4. o pasare se lucreaza si in multe cazuri, majoritatea, este vorba de experienta crescatorului atat in crearea perechilor ca si caractere vizibile cat si ca fond genetic cunoscut prin reproducerile anterioare

    sa nu fie cu supaparea v-am inteles punctul de vedere cu concurenta si sunt de acord cu exceptia ca din cauza argumentelor anterioare raman la parerea mea despre o pasare ce pleaca de la mine mai ales din cauza motivului 2

  12. domnule VIO B scuzatimi indrazneala dar taind inelul e din punctul meu de vedere un pic de egoism sau frica de rivalitate dar lucrurile stau alt fel eu chiar daca cumpar o pasare de la dumneavoastra e a mea cam platito dar faima va revine ca si cescator al ei eu nu ma pot mindri decit cu puii optinuti din ea si crescuti de mine doar ala e meritul meu

  13. domnul tanasescu are derptate a spus verde in fata

  14. Regulile sunt reguli, asa ca nu ne ramanem dacat sa le respectam. Personal, eu care am prins o lunga perioada inelele de crescator, pot sa va spun ca in vremurile acelea crescatorii erau mult mai exigenti in selectie si nu isi puneau numele pe orice “aratare”. In ziua de azi, la adapostul anonimatului conferit de inelul EE, fiecare poate arunca in targuri si chiar in expozitii fara nici o jena, orice ciuruc care seamana cat de cat la o rasa.

  15. REGULILE SINT REGULI,…..in fapt este un monopol de muls bani de la prostime de cei care conduc ,conteza doar bani de cotizatie,bani de expozitie,bani din impozite,bani din taxe…….si sti cine sint eu=PRESEDINTELE…ETC….asta conteaza ….

  16. Domnilor,porumbelul este cel care castiga ,noi ne insusim doar premiul pt ca ne-an straduit sa-l crestem si sa-l ingrijim deci nu vad de ce sa nu-l poata prezenta altcineva in expozitii. Daca l-ai vandut l-ai vandut de tot .daca vrei cupe nu-l mai vinde ,ori nu ai reusit sa -lvezi ce calitati are si cumparatorul e mai bun ca tine si avazut Atunci de ce sa te oftici? accepta!!!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *