Tanase Valentin: “Un alt mozaiac, l-am gasit in urma cu ceva ani prin sat. A rezistat la mine doar 2 sau 3 ani dar nu a scos decat pui albastri.”
Anul acesta in vara am reusit sa achizitionez un porumbel de la un domn care sta aproape de mine. Mi-am dorit foarte mult acel porumbel pt ca acela era ceva ceea ce nu poti gasi foarte usor , un mozaic, adica era genetic si albastru si rosu cenusiu. Parintii lui au fost unul cuc pe rosu si unul cuc pe albastru, iar el a iesit rosu solzat cu pete albastre pe el. Pozele au fost facute cand porumbelul nu avea niciun an. Gatul era in totalitate albastru, la coada doar 2 pene au fost rosii cenusii, celelalte fiind albastre.

Din pacate, aceasta culoare nu poate fi multiplicata pentru ca este doar o eroare a aparatului reproducator la femele, ovulul trebuind sa se inchida imediat ce a fost fecundat de un spermatozoid, nepermitand altor spermatozoizi sa fecundeze acel ovul, dar in cazul mamei acestei pasari, organismul nu a reactionat cum trebuie, si ovulul nu a blocat accesul imediat, reusind sa fecundeze 2 spermatozoizi acelasi ovul, presupunandu-se ca acestea sunt de fapt rezultatul fecundarii aceluiasi ovul a 2 masculi sau spermatozoizi diferiti.

Octavian SARAFOLEANInca o poza facuta de Danut Jianu, Baraganul, Braila