60 comentarii la “Porumbelul de maraton in viziunea specialistilor”
Nu vreau sa fiu carcotas dar de la teorie la practica…. cand a zburat nea Cocos la maraton? Niciodata!
La maraton porumbeii fac surprize an de an. Trebuie o pasare de super clasa si sanatate tun si iti poate invinge o lansare.
Pai si cam ce ti s-a parut gresit din ce a spus? Mi s-a parut foarte ok.
Marius, exact de același lucru am fost și eu surprins. Când zici maraton, mă aștept la Crescători care sunt în top național la Maraton. (Nu viteză – demifond)
S-ar putea sa stie mai multe despre maraton decat unii dintre cei care au porumbei in top la maraton. :p Dar na, carcotasi vom fi mereu. In interviu sunt si destule dintre vedetele momentului la maraton, da’ zici ca sunt invizibili, asa v-ati impiedicat de demifondul Dlui. Cocos. :))
Iar asta cu topul este relativa. Analizand pe mai multi ani si luand in calcul mai multe variabile, cu putina matematica s-ar putea sa iasa mai bine crescatori care sunt mereu undeva in primele pagini dar nu se vad in top 10.
Parerea mea umila este ca sunt multi maratonisti buni dar de la care ai ce invata ceva concret,sunt mai putini. Printre cei buni l.as aminti pe RP,sper sa nu se supere pe mine:)
Omul este specializat pe maraton….Cat despre d.nul Cocos ,sunt convins ca are cunostinte solide ,altfel nu ar fi fost asa de cunoscut la nivel national si nu ar fi ajuns la fam Florea,daca era un neica nimeni
Nu sunt de acord porumbei.ro.
O singura data sa castigi Wimbledon sau o singura data sa joci o finala de Champions League, face mai mult decat jocul 20 de ani consecutivi in preliminarii, acolo cum spui tu … in primii 100.
Daca era Asmarandei Florentin in interviu poate se schimbau comentariile, la momentul actual din interviu prezentat baiatul din Suceava e un bun invatat ale porumbeilor dar inclusiv al porumbeilor de maraton dar si restul au cunostiinte multe despre porumbei.
Fiecare intelege si culege ceea ce crede el mai bine si mai bun…atunci cand asculta,in functie de capacitate. Important este sa asculti pe oricine ceea ce are de spus. Din orice film se invata ceva, fie ca e bun sau mai putin bun. Eu,ca sunt mai lent la minte, am vazut ca de cand este manager domnul Cocos la domnul Florea, rezultatele s-au schimbat. In bine! In interviu, parerea mea, domnul Cocos este cel care descrie cel mai bine porumbeii de maraton.
Stiu ca nea Cocos nu aprecia deloc porumbeii de maraton si stim cu totii aceasta, de aceea poate s.au inflamat unii pe aici.
Dl. Cocos vorbeste din auzite, dansul nu a avut niciodata rezultate la maraton, cum sa faca parte din “viziunea specialistilor”, asa cum se scrie in titlu, cineva care nu a zburat maraton ?! de bun simt ar fi fost sa refuze interviul.
Dl. Eacobuta este un specialist. Interesant!
Dar … personal, consider ca cel mai mare respect fata de logica, in ceea ce spune, il are Dl. Vanani. Foarte bine prezentate ideile sale si mai ales foarte bine argumentata fiecare idee, adica de ce asa ? si nu altfel.
Bine, bine, dar cu porumbeii care fac norma la general ce facem? P-ăia cum îi mai pipăim ? Nu vreau să fiu răutăcios, dar în opinia mea, cred că există doar două categorii de porumbei: buni și proști și cam asta este povestea. Ne place nouă să credem că dacă porumbelul X vine bine de la o anumită distanță, gata, este genetic structurat doar pentru categoria respectivă. Ceea ce este foarte greșit…….
@Florin: nu e chiar asa. La musculatura nu ma pronunt pentru ca nu prea ii iau in mana si habar nu am, dar alte diferente cred ca exista si sunt destul de evidente. Nu stiu de ce nu se vorbeste despre metabolism cand comparam porumbeii. Un porumbel de maraton are un metabolism mai eficient decat unul de viteza… pot exemplifica treaba asta din experienta proprie in perioada cand am facut tranzitia de la viteza la fond-maraton si zburam ambele categorii de porumbei din acelasi cotet. La etape catastrofale de demifond de exemplu, porumbeii de viteza mi-au venit piele si os pe cand cei de maraton au venit destul de plini, chiar daca la plecare cei de viteza sunt de regula mai grasi. Treaba asta o pun pe seama a doua variabile: metabolismul mai eficient al maratonistilor si psihicul lor mai calm, mai calculat.
Cantareste iarna un porumbel de viteza si unul de maraton. Poate nu e universal valabil iar cei de general-as strica formula dar la mine vitezistii aveau si cu peste 100 de grame mai mult. Metabolism.
Porumbeii de viteza se simt mai bine in cotet in zone cu multe atacuri de rapitoare, cele mai bune viteziste ale mele preferau sa intre repede dupa zbor inclusiv vara, in timp ce “maratonistele” coborau prin curte sau mai zburau in reprize. Nu stiu daca orientarea vitezistului este superioara, dar banuiesc (si am mai auzit teoria asta) ca si faptul ca nu se simt bine afara ii grabeste catre casa. Cand aveam o majoritate de porumbei de scurte, nu aveam probleme cu intratul in cotet, de cand am trecut la lungi de multe ori ma umplu de nervi pentru ca sunt mai independenti, sufera mai putin de foame si sete, ii controlez destul de greu sa intre la comanda, fara cantar nu pot face militarie cu ei.
Si stolurile au alt stil de zbor acasa – mai furtunos la viteza, din auzite de la cei care au compartimente separate pentru maraton si viteza.
Faptul ca un porumbel vine de la maraton si face punctaj bun la general nu il face porumbel de maraton… nu cred ca sunt porumbei de top national la maraton care sa aiba si norme tot de top national la general sau as. Daca sunt, jos palaria… as fi curios sa ii descopar.
Foarte detaliate si utile informatiile, pentru cine e interesat sa auda si sa analizeze.
Florin ,aminteste.ti de ce zicea Asmarandei de porumbeii lui,in vremurile cand era bun.Ca abea cand distanta se marea,cand ajungeau la maraton,ieseau porumbeii lui in evidenta. Deci clar ca erau construiti pt maraton. Comparativ cu ciclismul ,doar Eddy Merckx a reusit sa fie pe podium la toate categoriile. In rest unii sunt buni pe cațarari iar altii sunt buni la viteza. La fel sta treaba si la porumbei. Cei de general ,se pot compara cu Peter Sagan :)))
Cocos nu a concurat niciodata porumbeii la maraton. Daca treceau mai mult de 2 zile de stat in masina, porumbeii se taiau. La maraton stau si 4 zile pe masina. A detestat toata viata aceasta categorie pentru ca putea sa.si faca artificiile cu pregatirea lor. La viteza demifond trebuie sa fii mereu cu ochii pe vreme, temperatura, directia vantutului si cu ochii pe produse.
La maraton, pe cei 1200 km pot intalni si 3 anotimpuri.
M.as fi bucurat sa inceapa videoclipul, la ce titlu pompos are, ca in ultima perioada numai asa dam titluri (gogosi umplute cu aer), sa inceapa videoclipul cu un crescator consacrat la categori maraton si sa continue cu alti 10-15 crescatori care se afla in top 100 national la maraton pe ultimii 5 ani.
Dezamagitor!
Cocoș nu este cu maratonul, nu avea ce sa fie amestecat în acest filmuleț, totuși nu are păreri greșite despre porumbeii categoriei maraton. Cunoștințele în domeniu sunt insuficiente pentru a practica cu succes categoria în cauză.
Ecobuță a lăsat cel puțin pentru mine mult, mult de dorit.
Vanani este la început.
Una cu alta sa ne bucuram și trebuie sa apreciem totuși ca avem șansă de a asculta păreri și de la alți columbofili.
Succes tuturor.
Cred ca si Jellema ar fi insuficient. L-am invata noi cum sta treaba cu maratonul…
Ce zicem de furca? Vedeam pe interviul cu Magirescu+O+D ca se mai face treaba si cu o furca ce nu este inchisa perfect. Intereseaza distanta intre brate sau si pana la stern?
La mine cei mai buni zburatori sunt inchisi perfect. Cum se transmite acest caracter? Facand pereche furca deschisa cu inchisa putem remedia?
Chestiile astea ar fi de discutat, nu care e mai maratonist dintre maratonisti…
Comentariu 17 belea :)
Porumbei.ro, la crescatorii enumerati mai sus romani, vorbim de o calitate a porumbeilor de ultima generatie. Cand ai astfel de porumbei, un milimetru mai la stanga sau la dreapta nu mai face diferenta. Aceasta este mare problema a columbofililor romani. Toti cred ca au porumbei buni, dar nu.i asa. Porumbeii buni sunt foarte rari, dar cand ii ai lucrezi foarte usor cu ei.
Cu nea Cocos… toti stim care am concurat direct cu el ca nu avea o apreciere pozitiva la adresa crescatorilor de maraton spunand ca totu.i o cacialma si plin de hazard la maraton. Acum vedem ca da sfaturi pe aceasta categorie pentru ca de cativa ani este pe val si in plina ascensiune si de viitor.
Cat despre jelema, vrei sa spui ca este doxa de carte in materie de sport columbofil? Adica, dupa tine, daca avem un academician intr.o anumita materie, dupa el nu mai poate veni nimeni cu ceva nou in materia respectiva.
Hai sa scapam de mentalitatea aceasta de banaieri involuati. Romania a dat 7 mari inventatori din cei 100 mondiali.
Furca poate fi un defect genetic sau o vina a crescatorului. Furca ramane deschisa daca puiul nu este intarcat la timp, iar parinntii pompeaza hrana peste masura in el. Furca se inchide cu post negru timp de 2- 3 zile dupa intarcare. Cine nu are capacitatea sa se infiga in apa si mancare dupa aceste 2 zile de post negru de la intarcare, trebuie eliminat.
Furca si sternut se mai strica si de la asternut, coccidioza, odihnitoare.
Puii de gaina din magazine, dupa eclozare, sunt tinuti 2 zile nemancati pt a se aseza toate intestinele in ei ai pt a.si consuma tot galbenusul din ei.
Hei e vorba de adaptare si formare, cum sunt ogari la fel sunt si pittbulli, la ce se lucreaza rasa respectiva acolo se adapteaza si devine din ce in ce mai adaptabila la imprejurari sau mediul in care este supusa, la fel si in cazul bolilor, corpul lupta se adapteaza invata, la fel si cand incepi sa bagi la sala sa faci muschi chiar daca te opresti si te reapuci dupa o perioada muschii isi aduc aminte de exercitii si pot sa impinga, asa este si cu porumbei s-au format linii sau rase care stiu ce sa faca la distante scurte sau lungi in felul acesta normal ca si porumbeii isi schimba compozitia materiala adaptandu-se pe partile care au nevoie sa zboare in felul dorit de crescator, deci in concluzie exista porumbei care sunt buni la viteza si cei care sunt buni la maraton sa aiba trupurile adaptate diferit sprint/long distance, la fel cum genele s-au transmis.
Daca privim la jocurile olimpice ale oamenilor, cum arata alergatorii de sprint si cum arata alergatorii de maraton cred ca astfel de diferente se intalnesc si la porumbei, e logic.
o zi buna dragilor.
Acum…In acest moment sint 22 de comentari….Sint curios din toti care ati avut placerea de-a scrie la acest frumos articol ….Citi aveti rezultate de top 30 national F.N.C.P.R.?..Citi aveti rezultate de top 20 National F.N.C.P.R.?..Citi aveti rezultate de top 10 national F.N.C.P.R.?..La categoria …AS MARATON..(fiinca acest reportaj este dedicat porumbeilor de maraton)
Pai daca ii asteptam pe ei sa scrie, inchidem internetul si plecam acasa.
Cu voi nu se poate discuta nene. De asta se intampla atatea lucruri de tot cacatul intre cluburi si federatii, orgolii pana la cer si pasiune pentru porumbei spre zero. Multumesc celor care au scris cat de cat pe subiect, despre porumbelul de maraton.
Dupa parerea mea, filmuletul e deosebit de atractiv. In special pentru cei nou veniti in sportul columbofil. Are foarte multe informatii utile despre maraton, unele venite in opozitie cu viteza (de la domnul Petrica Cocos). Eu nu sunt atras de maraton. Deocamdata! Dar asta nu inseamna ca nu ascult tot ce prind.
@porumbei.ro: E exact cum ai zis. Aici e un interviu cu unii dintre cei mai buni zburatori la maraton,actuali campioni, care dau informatii pe fata, dar unii dintre noi tot nemultumiti suntem. Orgolii de rahat. Pacat de noi! :(
Multa bucurie colegi.
-personal sunt f bucuros si felucit pe Tunduc si pe cei implicati in acest proect de a promova crescatori romani.
– da d-l Cocos e unul dintre cei mai buni si constant crescatori romani, dupa parerea mia cel mai bun demifondist. Deasemenea d-l Cocos se ocupa de porumbei extraordinari de pretiosi pt categoria marathon. Cred cu tarie ca cele afirmate de d-l Cocos sunt adevarate si bine punctate.
-d-l Iacobut … fara cuvinte, un fenomen, un orator bun si stiinta in ceea ce a realizat, imi scot palaria inaintea acestui campion
-d-l Vanani un baiat tanar, intelligent si care incepe sa faca performante, felicitari.
Ma doare sa vad ca nu stim decat sa dam cu noroi, nu stiu cati dintre noi sunt constienti ce munca titanica iti trebuie pt a te face cunoscut si a realiza astfel de performante?
Porumbelul de marathon e intocmai cum la descris d-l Cocos, fac referire la +1000km eu asta consider marathon.
Da sunt porumbei mai mijlocii spre mici, bine legati, piept mai pronuntat dar usori, picioare mai mici, coada puternica, priviere agera, nu neaparat calmi. Rebeca f cu care a m castigat prima cupa la nivel national marathon palmares era f agitate si sperioasa pe de alta parte Miss Madona Barcelona aceasta f a zburat madona cu moldoveni 1200km si Barcelona aproape 1800km era f calma, deasemenea alte pasari de marathon ce le am avut in top 20 nat la marathon sau care mi au facut echipe pt cupe nationale la crescator aveau caractere diferite, ca atare nu pot sa affirm ca una dintre caractersisticile porumbelului de marathon e faptul ca e calm.
-ce pot sa spun e ca porumbelul de marathon are un metabolism mai lent, si e mult mai puternic imunitar.
Andrei apreciez enorm fiecare postare a ta si ma gandesc ca e multa munca in ceea ce faci.
cu respect Ionut Lucaci
Cred cu tarie ca fiecare lucru isi are vremea lui, asa ne spune Biblia in cartea Eclesiastul cap 3. Datorita acestui aspect nu mi se pare corect sa spunem ca x ori y ar fi in mai in masura sa ne vorbeasca despre un anumit subiect, avem acest val de crescatori buni si tineri la nivel national , haideti sa profitam si sa invatam de la ei.
Personal citesc si ascult cu placere orce interviu, seminar orce legat de porumbei, incerc sa iau notite, sa invat. Din fiecare postare putem invata ceva.
Prieteni intr o zi a m invatat de la o persoana deosebita ca trebuie intodeauna sa vad apa ce e in pahar nu c ea care lipseste din pahar.
Bai Anonimule, daca eram in top 20 National FCPR eram in film prietene.. Mai exista o federatie prietene. Ne cheama UCPR, si in 2 judete strange numeric de crescatori cat jumatate de FCPR.
Asa stam si noi la gura sobei si ne uitam cum il injurati pe Dl Cocos.
Petrica Cocos sigur in primii 3 crescatori din Romania. Rugati-va sa nu inceapa sa joace maraton.
Ce sa zic despre maraton, jucati si bucurati-va de categorie. Cred ca principala problema cu care ne confruntam, este lipsa specializarii. Vrem sa zburam de toate si nimic.
Nu cred ca fara un program de zbor, mancare produse si specializare pe distanta poti face performanta.
Dl.Jerry….Acest reportaj este in speta cu si de crescatori care concureza F.N.C.P.R. si categoria As Maraton.In concluzie (posibil… este ceva si de bun simt, posibil de cei 7 anii) ca aceia care critica sa aiba rezultate cu mult mai bune decit cei care apar in acest reportaj(dar sincer eu personal nu cred lucrul acesta).Cum pot comenta sau critica pe cineva care eu pur si simplu nu zbor in campionat cu el sau rezultatele mele sint cu mult departe de ale lor?.Nr de crescatori care ai adunati la U.C.P.R. si nr de porumbei in concursuri nu are nimic legatura cu reportajul acesta care este strict crescatori din alta federatie nu vad corelatia(dar in fine mai facut sami aduca aminte de un vechi proverb acela cu laptele cu aburul si cu …???)..Dl acesta cu situl promoveaza si crescatori din alte federati daca esti in top 50 U.C.P.R. poti scrie un reportaj cu persoana si crescatoria care o deti si vizionam cu adevarat scoala si cultura columbofila care o deti.Ai discutat cu fosti campioni nationali U.C.P.R. ce au fost si unde sint actual cu rezultatele la federatia F.N.C.P.R.?.Ce parere au ei de noua federatie a lor F.N.C.P.R. care concureaza actual?.Ce te face sa crezi ca eu Anonim nu fac parte dintr un judet unde concureaza si alta federatie?.
Petrica Cocos este cel mei galonat, cel mai titrat crescator roman. Forea Sorin si l-a dorit pe cel mai bun,
si il are. Este crescatorul care face vaduvie la nivel de ARTA, si, chiar daca n-a zburat maraton si,
chiar daca ar fi sa vorbeasca despre porumbeii care se preteaza la Tartu, eu tot l-as asculta…
Eu nu pot sa ascult o persoana care vorbeste din carti (teorie), ci o persoana care vorbeste din practica (practician). In orice domeniu veti gasi astfel de persoane si veti alege practicianul.
Faptul ca nu concureaza si nu va concura, stand la adapostul acesta, ii da dreptul sa spuna ce doreste. Daca ar fi concurat si ar fi mancat bataie pe paine dimineata, ori n.ar mai fi aparut ori s.ar fi temperat in descriere.
De la teorie la practica, de la porumbel mediocru la porumbel de exceptie este o diferenta mare pe care multi nu o sesizeaza si se complac in a gasi alte cauze in nereusita lor.
Gheo, nu vorbeste din carti, crede-ma, chiar daca nu joaca maraton, i-a trecut prin mana porumbei de maraton, la care tu nici nu poti visa…
Gheo, 31
Bingo!
Daa…gata! A inceput!
Federatii, tata! FCE..peleu’ cea mai tare!
Restu’?! Prosti, zdrente, impostori…nu stiu nimic!
Hai, anonimule! Zi-ne…sa ne saturam!
…liga campionilor…etc..
Oliver…stii si ce viseaza Gheo?!
…poate-l cunosti personal…ca daca nu…e rau!..mi-e frica si sa mai visez, da’ sa mai comentez!
On toppic: E interesant intotdeauna sa auzi parerea unora dintre noi care au reusit…sa intelegi cum vad ei lucrurile. Totusi, dupa parerea mea (de om..nefeceperist da’ totusi…visator), unele opinii ale celor intervievati sunt niste chestii generaliste pe care le spune toata lumea si le stim toti iar altele sunt prea…”specialiste” si parca si hazlii. Insa! Repet… e interesant!
P.S.: ..cre’ ca nu e nimeni idol si nimeni gandac in pasiunea asta…ca-n orice…putem avea toti pareri…mai bune sau mai rele.
Ideea e sa discutam si sa fim prieteni…daca se poate.
…”stiu ca nu stiu nimic!”…
liviu_tgv: “Ideea e sa discutam si sa fim prieteni…daca se poate. ” De acord. :)
Doamne FCPR-ul e ca PSD-ul.
Va spala creieri.
Campioni sunt in toate federatiile. Toti suntem la fel, toti avem 2 coaie (sper).
Ceea ce ne diferentiaza este materia cenusie.
Acum inteleg de ce s a dus naibii si Procesul Etapei..este ca in bancul acela cu canibalii
Doi canibali se duc la vanatoare
_Ai prins ceva?
_Ghinion total…tu?
_Eu am prins 2 romani
_Super frate..si unde s..i ai mancat deja?
_Da pe dracu..pana sa ii mananc eu,s au mancat intre ei
morala o trageti singuri…salutare!
Omeni buni, nu exista un tipar a-l porumbeilor de maraton, eu am in cotet porumbei atipici de maratorn cu locuri de 65 si 86 pe concurs , cosul face tiparul porumbeilor penrtu fiecare categorie, nu exista topic in care sa nu va certati, a-r fi cazul sa incetati cu comenatrile partinitoare si rautacioase.
Jerry, 36, ai perfecta dreptate.
Uite…anul acesta a venit o grupare de la Dambovita care a zburat la UCPR ani de zile si erau campioni nationali la fond si maraton si au zburat pentru prima oara dupa multi ani la FCPR. Ce sa vezi: campionii de la UCPR anul acesta, cu aceleasi pasari, bu sunt nici macar in top 10 pe zona Muntenia, ce sa mai vorbim de campioni nationali la FNCPR ca nici macar top 100 national FNCPR nu au prins. Daca te mai uiti prin tara ca gruparile care au zburat la UCPR si au trecut la FNCPR au avut aceeasi soarta. Uita.te si la crescatorul din Valcea care lua un brat de cupe la UCPR, venit la FNCPR abia mai ia o cupa.
De aceea iti dau mare dreptate.
Domnii mei…..este diferenta intre pasarile de AS MARATON care sint creati de la o provincie la alta,relieful ,clima si nr porumbeilor in concursuri face ca sa fie diferenta intre ei este diferenta intre porumbei care fac 1 clasare ,2 clasari si aceia care fac norma,este diferenta intre porumbei care fac norma cu puncte extraordinar de bune podium national judetean provincial si aceia care fac puncte multe,este destul de mare diferenta intre noii crescatori la conceptia si ghindirea in sportul columbofil(daaarrrr nu trebuie sa criticam pe cei care au valorii) trebuie sa invatam.Pentru tine Jerry…In trecut scriam cu numele meu pana la un moment dat cind erau multe discuti aprinse si in plus cu crescatorii care lasau de ghindit am decis sa fiu un anomim nu un mascarici care se distreaza altii fara cultura columbofila pe seama mea.Ca sa dormi linistit afla ca sint top 10 national(ca sa poti si manca) FCPR si voi ramande un anomim punctele luate datorita migratiei in judetul meu UCPR la FNCPR.Sa ai o zi linistita si sa fi iubit;;;
Cocosatule , ai perfecta dreptate.
Uita.te la un ferrari, nu este nicio diferenta fata de masina de teren, de munte. Ambele faca ceeasi chestie, performanta.
Uita.te la oameni: tenorii pot canta cu usurinta ceea ce canta un bass si invers. Uita.te la cei care castiga un sprint de 100m , pot castiga cu mare usurinta si un concurs de 5000 m.
Uita.te la ciclisti: un sprinter poate castiga cu mare usurinta si o etapa de catarare cu final in varful muntelui. Daca ai observat, nu exista nicio diferenta in ciclistul Sagan si fondistii din America de sud. De aceea te sustin intru totul.
@Vlad(39)- nu crezi ca e cam greu sa gasesti echitabilitatea in top 100 FCPR cand te afli sub Carpaţi, in Dambovita si Valcea, si concurentii tai sunt din Moldova si Constanta si chiar Bucuresti, iar porumbeii lor nici nu au nevoie de coadă, pentru că nu au nimic de ocolit, niciun viraj de efectuat?? A..de fapt le trebuie coada, ca sa aiba in ce sa le sufle vantul…
Cu tot respectul pentru marii campioni din respectivele zone, as fi curios sa le vad rezultatele (semi)NATIONALE FNCPR, obtinute din FNCPR Valcea. Fara ironie!
Ce ciudat Anonimule, si au am avut rezultate in toate federatiile si inca am. Referitor la rezultate cititi comentariul lui dan_tgv. Dupa ce cititi…mai cititi, inca o data. Ca imi place Berlin National jucat de cei din Constanta sau inelele FCI care sunt superioare altor inele sau etape de Madona neomologata ori campion national cu rezultate obtinute in campionat la zbor dar fara titlu acordat pt ca proprietarul nu a vrut sa il prezinte in expozitie. Este vorba despre verticalitate si integritate. Repet campioni sunt in toate federatiile. Din pacate sunt putini columbofili destepti si ffff multi prosti.
Referitor la comentariile vis a vis de un subiect. Sunt pareri si pareri. Nu poti schimba mentalitati. Daca nu ai cunostinte suficiente nu poti emite o judecata corecta si coerenta. Cine are scoala si educatie are propriu sistem de valori, restu se uita pe Antena 3 si sunt membrii FCPR….a si putini UCP.
Formula de calcul este doar una in care un factor important este nr de porumbei in concursurii.Campion AS Maraton Tineret(discutam de FNCPR) este de la Valcea care acesta sia luat punctele pe maratoanele pe zona de sud.pe masina cu columbofilul respectiv am avut si eu cine ma tinut sa nul pot invinge pe respectivul… nimenii…. eu nu am avut porumbei suficienti de buni si el o pasare extraordinara… Eu nu caut scuze la porumbei mei ca formula de calcul nu este buna ca sint dezavantajat etc etc (scuze gasi in secunde si acelea le gasesc neputinciosi sii… neputinta creaza monstri).Pentru a spera podium national trebuie sa fim loc 1 provincial mai grav este daca nu sintem pe podiumul provincial ce scuza mai avem?Formula?curbura?punctul lung? punctul zcurt? sau zona prea mare de maratoane ?
Anonim, e corect ce ai spus, daca aspiri la podiumul national sau macar la top 10 national, trebuie sa fi pe podium pe Provincial. Dar lucrurile sunt mai subtile si dan_tgv are si el dreptate. Sa explic putin. Daca stai într-o zona defavorizată de condițiile de relief, cum sunt județele la sud de Carpați, o sa fie mai greu sa ai porumbei cu rezultate constante intr-un sezon, pentru ca in afara de valoarea porumbeilor care participă la maratoane intervin mai multi factori aleatori care modifică mult rezultatele. Chiar si pe ruta Ucraina porumbeii vor lua munții in nas si hazardul va juca un rol mai mare comparativ cu zonele in care porumbeii zboara fara sa dea ochii cu muntele. Performanța extraordinară a domnului Eacobuța de a avea un porumbel care sa fie primul la doua maratoane e mai greu de obținut în sud, pentru ca un porumbel excelent, care a fost astăzi primul pe lansare, data viitoare poate sa aiba neșansa să aleaga un culoar prin munți care sa il întârzie sau sa il duca la pieire si pa!
Inechitatea rutei pe Ucraina se manifesta si intre județele din sud, un ușor (dar important) avantaj eu cred ca il vor avea cei pozitionati cat mai la sud, pentru ca porumbeii acestora odata ajunsi in fața munților vor avea tendința de a alege sa zboare spre sud fata de masivul muntos, pe când cei din nordul zonei( cum e Valcea si Dambovita) vor alege de multe ori sa intre prin vaile muntoase care le ies in cale si unde pot sa sfârșească rau.
@Ilie: sa vezi ai nostri care si acasa “dau cu aripa in munte” la zborul de antrenament, ce dificultati au la etape. Despre echitate nici nu mai vorbim. Practic nu exista an fara minim o catastrofa. De multe ori au fost etape cu zero sosiri in prima zi la majoritatea crescatorilor, mai ales la pui. Daca mai si bate vantul din sud, ajung ba in Moldova ba intra pe munte in Ardeal si nu mai ies. Sau ies cei mai ambitiosi si rezistenti. Au fost etape de demifond cand am umplut Moldova sau Ardealul cu porumbeii nostri. Inclusiv anul asta am facut terci yearlingii, s-au pierdut aproape toti… la mine un singur y a venit in prima zi. Restul au intrat probabil pe Oituz si au ajuns pana prin Timisoara, etc, in loc sa vina pe dupa curbura in sud si apoi sa urce spre nordul Argesului. Maturii au venit OK datorita experientei, sunt sigur ca toti au intrat odata in viata lor pe Ardeal in tinerete si au invatat din greseala. Dupa vreo luna de la catastrofa au inceput sa apara cate 1-2 yearlingi pe saptamana. Garantat nu au stat pe camp in sud, ci au venit ori din Moldova ori din Ardeal, dupa ce au strans rezerve de pe campuri si curaj sa caute casa… banuiesc ca au iesit tot pe unde au intrat si apoi au luat-o in jos sa ocoleasca curbura. Foarte putini au curaj sa treaca fara stol pe culoare gen Rucar-Bran.
Nu ma lamentez, ba chiar imi place si ma uit cu multa admiratie la cei care rezista. Chiar si asa, zona noatra a dat recent vreo 2 campioni nationali la maraton, deci se poate pana la urma. Si asta in conditiile in care suntem terminati ca zburam impartiti nu impreuna, gen lansam fond in aceeasi zi din aceeasi locatie la ore diferite, dar ne vaitam de numeric. Te doare mintea.
Din proprile statistici la porumbei veniti cu bilete in perioada etapelor de maraton din judetele: Buzau,Prahova,Dimbovita,Arges ceace ma face sa cred ca acela este ruta pe care intra porumbeii.La mine personal doar un singur porumbel a venit cu bilet din nordul tari de la Frati Matei. Dar totusi porumbelul in cauza de la Valcea campionul national As Maraton Tineret (3etape de maraton clasate) a trecut de 3 ori peste judetele care spuneti ca sint rapitoare adica peste voii care locuiti acolo.Sa inteleg ca a avut noroc?.Va rog sa numi spuneti ca a ocolit pe sudul judetelor de aceia reusit performanta?Domnii meii porumbei care ocolesc deviaza sint cei care pierd locurile de varf plus ocolesc plus pierd,pasarea campioana tine linia de zbor cit mai dreapta.Deseori sa ne punem intrebarea ce avem in crescatorie si cum si cit sintem de columbofili…Domni mei vam dat ex. din Valcea care este foarte real dar nu vreau sa interpretati ca fac publicitate acelui crescator eu vam dat un ex clar si concret care nu ne mai da scuze la ce avem in crescatorie .eu personal nu sint din Valcea particip FNCPR maratoanele cu zona de sud;Cind vad la etape de Izium crescatori la Bucuresti cu 0 clasati si in celalante judete la fel si aceia sint in fata mea cu mult…Ce sa inteleg Domni mei?.Sa aveti o seara minunata
Da… Dacă în zona ta au ieșit campioni, atunci nu poți sa comentezi, adică este cert ca se poate.
Este important sa ai un crescător cu experienta care organizează etapele. Cred ca în zona noastră se încep prea repede etapele de fond… Automat de maraton… Cred ca ar trebui ieșit la etape de 600 după ce ai zburat în prealabil minim trei pana la 300 și încă vreo patru pana în 400 adică sa ai cam 7 etape, și cred ca ar fi pierderi mai mici.
Apropoo si in zona mea erau cite uni care spuneau ca uli maninca primi porumbei care ajung in zona… la care eu le spuneam ca de fapt cei care ridica cupe sint cei prosti care vin dupa ce sint ulii satui.. Dar cum se face ca aceiasi care ridica cupe sint pintre favoriti la cupe si ceilanti care alimenteaza ulii sint in fiecare an la fel;;
Da, Andrei…dac-am zbura impreunaaa..departe-am fi!
Uite, de exemplu, daca Argesul, Dambovita si Prahova ar zbura impreuna maratoanele (si cand spun impreuna ma refer la toti crescatorii din judetele astea…de la toate federatiile) ce crezi…am avea la vreun maraton sub 10.000 de pasari si 1500-2000 de crescatori?
Oricum…cel putin la mine in Dambovita, daca-ti “bati” zona (judetul) ai sanse mari la podiumul “national”. Si cred ca asa e cam peste tot…unde sunt 500-1000 (sau mai multi) crescatori in judet.
Nu ma intereseaza ocolitul din cauza rapitoarelor, la noi oricum trebuie sa intre din plin printre ele pe partea finala cand urca spre casa… eu spuneam ca la lansarile din Moldova sau Ukraina, cand ajung la curbura multi se pacalesc. Depinde si unde ai crescatoria, daca e mai spre sud normal trag in jos si ocolesc, daca e fix sub munte, linia dreapta ii atrage sa intre in Ardeal, asta e problema. Eu am avut o gramada de porumbei prin Suceava, Covasna, etc, atunci cand puneam telefonul pe ei. Nu mai pun de cativa ani dar asta imi spun colegii, multi le pica prin nordul Moldovei sau Ardeal iar cei mai ambitiosi ajung prin Ungaria :)).
Cea mai importanta problema, este sa se scoata obligativitatea de a participa la toate etape de viteza pe motiv ca se pierde centru de imbarcare, oricum regulile sunt facute total aiurea sunt doar in avatajul celor de viteza-demifond, eu sunt obligat sa zbor anumiti tineri care mai intarzie,tot sezonul de viteza. Tin o gramada de gloabe pentru intersul celor de viteza-demifond, cand este sa imbarce la fond-maraton se fac nevazuti si ne miram ca marea majoriate nu au norme, motivul este simplu, ni se ingradeste libetatea de a face performanta. Cosul face toata selectia si tiparul porumbeilor pentru toate categoriile restul sunt povesti.
Ion, com. 49, când Stăteam în jud Vaslui, aveam exact etapele astea de antrenament : 15 km, 40, 90, 120, 160 km (uneori era încă odată 160 km), după care urma 500 km, 600, 800..
Tu vrei 3 x 300 km, 4 x 400 km… =)))
Hai domne’ ca intre 160 si 500 merge totusi un 300 acolo…
Poți sa bagi și direct la 1000…fara antrenament, cine te oprește…. Parca am mai auzit cazuri. Era vorba de pierderile în rândul yearlingilor. Eu pun asta pe lipsa etapelor de pregătire și pe faptul ca se iese prea repede la etape de peste 500.
Ioane…sunt cam multe…daca faci 7 etape oficiale pana la primu’ fond nu mai ai timp sa faci 5 fonduri…sau 3 maratoane extreme…
A! Ca faci 3-4 antrenamente pana-n suta, 3 etape pana-n 300 si una de 350-400 si apoi peste 500…e altceva! Eu cred ca e suficient!
Ca daca-i toci prea mult in scurte…tot nu e bine!
Andrei, com 55, merge, dar când ai Ucraina între Borșa / Putna / Dărăbani și Jaroslaw, nu prea ai încotro… De la graniță cu Ucraina, se “sare” direct în Polonia. :)
Pai asta e problema…. Normele și punctele
Campionatul de iarna al columbofiliei este foarte asemanator cu cel de fotbal…..Daca privim emisiunile cu referire la campionatul national de fotbal credem ca avem cei mai buni fotbalisti din lume acei domni care dau ex. si critica antrenorii te face sa crezi ca ei ar fi cei mai buni antrenorii. Cind jucam cu echipe straine in schimb vedem realitatea ce antrenori avem,ce jucatori avem ,ce campionat avem.La porumbei este la fel diferenta este ca avem echipe enorm de multe antrenori enorm de multi,cei care animeaza spectacolul de iarna enorm de multii.DAR avem si foarte putini care sint pe podium national(felicitari maxime lor) si in fiecare an la fel cei de iarna ramin de iarna cei de vara de vara ….Mult succes si DOAMNE AJUTA tinetio tot asa…
Nu vreau sa fiu carcotas dar de la teorie la practica…. cand a zburat nea Cocos la maraton? Niciodata!
La maraton porumbeii fac surprize an de an. Trebuie o pasare de super clasa si sanatate tun si iti poate invinge o lansare.
Pai si cam ce ti s-a parut gresit din ce a spus? Mi s-a parut foarte ok.
Marius, exact de același lucru am fost și eu surprins. Când zici maraton, mă aștept la Crescători care sunt în top național la Maraton. (Nu viteză – demifond)
S-ar putea sa stie mai multe despre maraton decat unii dintre cei care au porumbei in top la maraton. :p Dar na, carcotasi vom fi mereu. In interviu sunt si destule dintre vedetele momentului la maraton, da’ zici ca sunt invizibili, asa v-ati impiedicat de demifondul Dlui. Cocos. :))
Iar asta cu topul este relativa. Analizand pe mai multi ani si luand in calcul mai multe variabile, cu putina matematica s-ar putea sa iasa mai bine crescatori care sunt mereu undeva in primele pagini dar nu se vad in top 10.
Parerea mea umila este ca sunt multi maratonisti buni dar de la care ai ce invata ceva concret,sunt mai putini. Printre cei buni l.as aminti pe RP,sper sa nu se supere pe mine:)
Omul este specializat pe maraton….Cat despre d.nul Cocos ,sunt convins ca are cunostinte solide ,altfel nu ar fi fost asa de cunoscut la nivel national si nu ar fi ajuns la fam Florea,daca era un neica nimeni
Nu sunt de acord porumbei.ro.
O singura data sa castigi Wimbledon sau o singura data sa joci o finala de Champions League, face mai mult decat jocul 20 de ani consecutivi in preliminarii, acolo cum spui tu … in primii 100.
Daca era Asmarandei Florentin in interviu poate se schimbau comentariile, la momentul actual din interviu prezentat baiatul din Suceava e un bun invatat ale porumbeilor dar inclusiv al porumbeilor de maraton dar si restul au cunostiinte multe despre porumbei.
Fiecare intelege si culege ceea ce crede el mai bine si mai bun…atunci cand asculta,in functie de capacitate. Important este sa asculti pe oricine ceea ce are de spus. Din orice film se invata ceva, fie ca e bun sau mai putin bun. Eu,ca sunt mai lent la minte, am vazut ca de cand este manager domnul Cocos la domnul Florea, rezultatele s-au schimbat. In bine! In interviu, parerea mea, domnul Cocos este cel care descrie cel mai bine porumbeii de maraton.
Stiu ca nea Cocos nu aprecia deloc porumbeii de maraton si stim cu totii aceasta, de aceea poate s.au inflamat unii pe aici.
Dl. Cocos vorbeste din auzite, dansul nu a avut niciodata rezultate la maraton, cum sa faca parte din “viziunea specialistilor”, asa cum se scrie in titlu, cineva care nu a zburat maraton ?! de bun simt ar fi fost sa refuze interviul.
Dl. Eacobuta este un specialist. Interesant!
Dar … personal, consider ca cel mai mare respect fata de logica, in ceea ce spune, il are Dl. Vanani. Foarte bine prezentate ideile sale si mai ales foarte bine argumentata fiecare idee, adica de ce asa ? si nu altfel.
Bine, bine, dar cu porumbeii care fac norma la general ce facem? P-ăia cum îi mai pipăim ? Nu vreau să fiu răutăcios, dar în opinia mea, cred că există doar două categorii de porumbei: buni și proști și cam asta este povestea. Ne place nouă să credem că dacă porumbelul X vine bine de la o anumită distanță, gata, este genetic structurat doar pentru categoria respectivă. Ceea ce este foarte greșit…….
@Florin: nu e chiar asa. La musculatura nu ma pronunt pentru ca nu prea ii iau in mana si habar nu am, dar alte diferente cred ca exista si sunt destul de evidente. Nu stiu de ce nu se vorbeste despre metabolism cand comparam porumbeii. Un porumbel de maraton are un metabolism mai eficient decat unul de viteza… pot exemplifica treaba asta din experienta proprie in perioada cand am facut tranzitia de la viteza la fond-maraton si zburam ambele categorii de porumbei din acelasi cotet. La etape catastrofale de demifond de exemplu, porumbeii de viteza mi-au venit piele si os pe cand cei de maraton au venit destul de plini, chiar daca la plecare cei de viteza sunt de regula mai grasi. Treaba asta o pun pe seama a doua variabile: metabolismul mai eficient al maratonistilor si psihicul lor mai calm, mai calculat.
Cantareste iarna un porumbel de viteza si unul de maraton. Poate nu e universal valabil iar cei de general-as strica formula dar la mine vitezistii aveau si cu peste 100 de grame mai mult. Metabolism.
Porumbeii de viteza se simt mai bine in cotet in zone cu multe atacuri de rapitoare, cele mai bune viteziste ale mele preferau sa intre repede dupa zbor inclusiv vara, in timp ce “maratonistele” coborau prin curte sau mai zburau in reprize. Nu stiu daca orientarea vitezistului este superioara, dar banuiesc (si am mai auzit teoria asta) ca si faptul ca nu se simt bine afara ii grabeste catre casa. Cand aveam o majoritate de porumbei de scurte, nu aveam probleme cu intratul in cotet, de cand am trecut la lungi de multe ori ma umplu de nervi pentru ca sunt mai independenti, sufera mai putin de foame si sete, ii controlez destul de greu sa intre la comanda, fara cantar nu pot face militarie cu ei.
Si stolurile au alt stil de zbor acasa – mai furtunos la viteza, din auzite de la cei care au compartimente separate pentru maraton si viteza.
Faptul ca un porumbel vine de la maraton si face punctaj bun la general nu il face porumbel de maraton… nu cred ca sunt porumbei de top national la maraton care sa aiba si norme tot de top national la general sau as. Daca sunt, jos palaria… as fi curios sa ii descopar.
Foarte detaliate si utile informatiile, pentru cine e interesat sa auda si sa analizeze.
Florin ,aminteste.ti de ce zicea Asmarandei de porumbeii lui,in vremurile cand era bun.Ca abea cand distanta se marea,cand ajungeau la maraton,ieseau porumbeii lui in evidenta. Deci clar ca erau construiti pt maraton. Comparativ cu ciclismul ,doar Eddy Merckx a reusit sa fie pe podium la toate categoriile. In rest unii sunt buni pe cațarari iar altii sunt buni la viteza. La fel sta treaba si la porumbei. Cei de general ,se pot compara cu Peter Sagan :)))
Cocos nu a concurat niciodata porumbeii la maraton. Daca treceau mai mult de 2 zile de stat in masina, porumbeii se taiau. La maraton stau si 4 zile pe masina. A detestat toata viata aceasta categorie pentru ca putea sa.si faca artificiile cu pregatirea lor. La viteza demifond trebuie sa fii mereu cu ochii pe vreme, temperatura, directia vantutului si cu ochii pe produse.
La maraton, pe cei 1200 km pot intalni si 3 anotimpuri.
M.as fi bucurat sa inceapa videoclipul, la ce titlu pompos are, ca in ultima perioada numai asa dam titluri (gogosi umplute cu aer), sa inceapa videoclipul cu un crescator consacrat la categori maraton si sa continue cu alti 10-15 crescatori care se afla in top 100 national la maraton pe ultimii 5 ani.
Dezamagitor!
Cocoș nu este cu maratonul, nu avea ce sa fie amestecat în acest filmuleț, totuși nu are păreri greșite despre porumbeii categoriei maraton. Cunoștințele în domeniu sunt insuficiente pentru a practica cu succes categoria în cauză.
Ecobuță a lăsat cel puțin pentru mine mult, mult de dorit.
Vanani este la început.
Una cu alta sa ne bucuram și trebuie sa apreciem totuși ca avem șansă de a asculta păreri și de la alți columbofili.
Succes tuturor.
Cred ca si Jellema ar fi insuficient. L-am invata noi cum sta treaba cu maratonul…
Ce zicem de furca? Vedeam pe interviul cu Magirescu+O+D ca se mai face treaba si cu o furca ce nu este inchisa perfect. Intereseaza distanta intre brate sau si pana la stern?
La mine cei mai buni zburatori sunt inchisi perfect. Cum se transmite acest caracter? Facand pereche furca deschisa cu inchisa putem remedia?
Chestiile astea ar fi de discutat, nu care e mai maratonist dintre maratonisti…
Comentariu 17 belea :)
Porumbei.ro, la crescatorii enumerati mai sus romani, vorbim de o calitate a porumbeilor de ultima generatie. Cand ai astfel de porumbei, un milimetru mai la stanga sau la dreapta nu mai face diferenta. Aceasta este mare problema a columbofililor romani. Toti cred ca au porumbei buni, dar nu.i asa. Porumbeii buni sunt foarte rari, dar cand ii ai lucrezi foarte usor cu ei.
Cu nea Cocos… toti stim care am concurat direct cu el ca nu avea o apreciere pozitiva la adresa crescatorilor de maraton spunand ca totu.i o cacialma si plin de hazard la maraton. Acum vedem ca da sfaturi pe aceasta categorie pentru ca de cativa ani este pe val si in plina ascensiune si de viitor.
Cat despre jelema, vrei sa spui ca este doxa de carte in materie de sport columbofil? Adica, dupa tine, daca avem un academician intr.o anumita materie, dupa el nu mai poate veni nimeni cu ceva nou in materia respectiva.
Hai sa scapam de mentalitatea aceasta de banaieri involuati. Romania a dat 7 mari inventatori din cei 100 mondiali.
Furca poate fi un defect genetic sau o vina a crescatorului. Furca ramane deschisa daca puiul nu este intarcat la timp, iar parinntii pompeaza hrana peste masura in el. Furca se inchide cu post negru timp de 2- 3 zile dupa intarcare. Cine nu are capacitatea sa se infiga in apa si mancare dupa aceste 2 zile de post negru de la intarcare, trebuie eliminat.
Furca si sternut se mai strica si de la asternut, coccidioza, odihnitoare.
Puii de gaina din magazine, dupa eclozare, sunt tinuti 2 zile nemancati pt a se aseza toate intestinele in ei ai pt a.si consuma tot galbenusul din ei.
Hei e vorba de adaptare si formare, cum sunt ogari la fel sunt si pittbulli, la ce se lucreaza rasa respectiva acolo se adapteaza si devine din ce in ce mai adaptabila la imprejurari sau mediul in care este supusa, la fel si in cazul bolilor, corpul lupta se adapteaza invata, la fel si cand incepi sa bagi la sala sa faci muschi chiar daca te opresti si te reapuci dupa o perioada muschii isi aduc aminte de exercitii si pot sa impinga, asa este si cu porumbei s-au format linii sau rase care stiu ce sa faca la distante scurte sau lungi in felul acesta normal ca si porumbeii isi schimba compozitia materiala adaptandu-se pe partile care au nevoie sa zboare in felul dorit de crescator, deci in concluzie exista porumbei care sunt buni la viteza si cei care sunt buni la maraton sa aiba trupurile adaptate diferit sprint/long distance, la fel cum genele s-au transmis.
Daca privim la jocurile olimpice ale oamenilor, cum arata alergatorii de sprint si cum arata alergatorii de maraton cred ca astfel de diferente se intalnesc si la porumbei, e logic.
o zi buna dragilor.
Acum…In acest moment sint 22 de comentari….Sint curios din toti care ati avut placerea de-a scrie la acest frumos articol ….Citi aveti rezultate de top 30 national F.N.C.P.R.?..Citi aveti rezultate de top 20 National F.N.C.P.R.?..Citi aveti rezultate de top 10 national F.N.C.P.R.?..La categoria …AS MARATON..(fiinca acest reportaj este dedicat porumbeilor de maraton)
Pai daca ii asteptam pe ei sa scrie, inchidem internetul si plecam acasa.
Cu voi nu se poate discuta nene. De asta se intampla atatea lucruri de tot cacatul intre cluburi si federatii, orgolii pana la cer si pasiune pentru porumbei spre zero. Multumesc celor care au scris cat de cat pe subiect, despre porumbelul de maraton.
Dupa parerea mea, filmuletul e deosebit de atractiv. In special pentru cei nou veniti in sportul columbofil. Are foarte multe informatii utile despre maraton, unele venite in opozitie cu viteza (de la domnul Petrica Cocos). Eu nu sunt atras de maraton. Deocamdata! Dar asta nu inseamna ca nu ascult tot ce prind.
@porumbei.ro: E exact cum ai zis. Aici e un interviu cu unii dintre cei mai buni zburatori la maraton,actuali campioni, care dau informatii pe fata, dar unii dintre noi tot nemultumiti suntem. Orgolii de rahat. Pacat de noi! :(
Multa bucurie colegi.
-personal sunt f bucuros si felucit pe Tunduc si pe cei implicati in acest proect de a promova crescatori romani.
– da d-l Cocos e unul dintre cei mai buni si constant crescatori romani, dupa parerea mia cel mai bun demifondist. Deasemenea d-l Cocos se ocupa de porumbei extraordinari de pretiosi pt categoria marathon. Cred cu tarie ca cele afirmate de d-l Cocos sunt adevarate si bine punctate.
-d-l Iacobut … fara cuvinte, un fenomen, un orator bun si stiinta in ceea ce a realizat, imi scot palaria inaintea acestui campion
-d-l Vanani un baiat tanar, intelligent si care incepe sa faca performante, felicitari.
Ma doare sa vad ca nu stim decat sa dam cu noroi, nu stiu cati dintre noi sunt constienti ce munca titanica iti trebuie pt a te face cunoscut si a realiza astfel de performante?
Porumbelul de marathon e intocmai cum la descris d-l Cocos, fac referire la +1000km eu asta consider marathon.
Da sunt porumbei mai mijlocii spre mici, bine legati, piept mai pronuntat dar usori, picioare mai mici, coada puternica, priviere agera, nu neaparat calmi. Rebeca f cu care a m castigat prima cupa la nivel national marathon palmares era f agitate si sperioasa pe de alta parte Miss Madona Barcelona aceasta f a zburat madona cu moldoveni 1200km si Barcelona aproape 1800km era f calma, deasemenea alte pasari de marathon ce le am avut in top 20 nat la marathon sau care mi au facut echipe pt cupe nationale la crescator aveau caractere diferite, ca atare nu pot sa affirm ca una dintre caractersisticile porumbelului de marathon e faptul ca e calm.
-ce pot sa spun e ca porumbelul de marathon are un metabolism mai lent, si e mult mai puternic imunitar.
Andrei apreciez enorm fiecare postare a ta si ma gandesc ca e multa munca in ceea ce faci.
cu respect Ionut Lucaci
Cred cu tarie ca fiecare lucru isi are vremea lui, asa ne spune Biblia in cartea Eclesiastul cap 3. Datorita acestui aspect nu mi se pare corect sa spunem ca x ori y ar fi in mai in masura sa ne vorbeasca despre un anumit subiect, avem acest val de crescatori buni si tineri la nivel national , haideti sa profitam si sa invatam de la ei.
Personal citesc si ascult cu placere orce interviu, seminar orce legat de porumbei, incerc sa iau notite, sa invat. Din fiecare postare putem invata ceva.
Prieteni intr o zi a m invatat de la o persoana deosebita ca trebuie intodeauna sa vad apa ce e in pahar nu c ea care lipseste din pahar.
Bai Anonimule, daca eram in top 20 National FCPR eram in film prietene.. Mai exista o federatie prietene. Ne cheama UCPR, si in 2 judete strange numeric de crescatori cat jumatate de FCPR.
Asa stam si noi la gura sobei si ne uitam cum il injurati pe Dl Cocos.
Petrica Cocos sigur in primii 3 crescatori din Romania. Rugati-va sa nu inceapa sa joace maraton.
Ce sa zic despre maraton, jucati si bucurati-va de categorie. Cred ca principala problema cu care ne confruntam, este lipsa specializarii. Vrem sa zburam de toate si nimic.
Nu cred ca fara un program de zbor, mancare produse si specializare pe distanta poti face performanta.
Dl.Jerry….Acest reportaj este in speta cu si de crescatori care concureza F.N.C.P.R. si categoria As Maraton.In concluzie (posibil… este ceva si de bun simt, posibil de cei 7 anii) ca aceia care critica sa aiba rezultate cu mult mai bune decit cei care apar in acest reportaj(dar sincer eu personal nu cred lucrul acesta).Cum pot comenta sau critica pe cineva care eu pur si simplu nu zbor in campionat cu el sau rezultatele mele sint cu mult departe de ale lor?.Nr de crescatori care ai adunati la U.C.P.R. si nr de porumbei in concursuri nu are nimic legatura cu reportajul acesta care este strict crescatori din alta federatie nu vad corelatia(dar in fine mai facut sami aduca aminte de un vechi proverb acela cu laptele cu aburul si cu …???)..Dl acesta cu situl promoveaza si crescatori din alte federati daca esti in top 50 U.C.P.R. poti scrie un reportaj cu persoana si crescatoria care o deti si vizionam cu adevarat scoala si cultura columbofila care o deti.Ai discutat cu fosti campioni nationali U.C.P.R. ce au fost si unde sint actual cu rezultatele la federatia F.N.C.P.R.?.Ce parere au ei de noua federatie a lor F.N.C.P.R. care concureaza actual?.Ce te face sa crezi ca eu Anonim nu fac parte dintr un judet unde concureaza si alta federatie?.
Petrica Cocos este cel mei galonat, cel mai titrat crescator roman. Forea Sorin si l-a dorit pe cel mai bun,
si il are. Este crescatorul care face vaduvie la nivel de ARTA, si, chiar daca n-a zburat maraton si,
chiar daca ar fi sa vorbeasca despre porumbeii care se preteaza la Tartu, eu tot l-as asculta…
Eu nu pot sa ascult o persoana care vorbeste din carti (teorie), ci o persoana care vorbeste din practica (practician). In orice domeniu veti gasi astfel de persoane si veti alege practicianul.
Faptul ca nu concureaza si nu va concura, stand la adapostul acesta, ii da dreptul sa spuna ce doreste. Daca ar fi concurat si ar fi mancat bataie pe paine dimineata, ori n.ar mai fi aparut ori s.ar fi temperat in descriere.
De la teorie la practica, de la porumbel mediocru la porumbel de exceptie este o diferenta mare pe care multi nu o sesizeaza si se complac in a gasi alte cauze in nereusita lor.
Gheo, nu vorbeste din carti, crede-ma, chiar daca nu joaca maraton, i-a trecut prin mana porumbei de maraton, la care tu nici nu poti visa…
Gheo, 31
Bingo!
Daa…gata! A inceput!
Federatii, tata! FCE..peleu’ cea mai tare!
Restu’?! Prosti, zdrente, impostori…nu stiu nimic!
Hai, anonimule! Zi-ne…sa ne saturam!
…liga campionilor…etc..
Oliver…stii si ce viseaza Gheo?!
…poate-l cunosti personal…ca daca nu…e rau!..mi-e frica si sa mai visez, da’ sa mai comentez!
On toppic: E interesant intotdeauna sa auzi parerea unora dintre noi care au reusit…sa intelegi cum vad ei lucrurile. Totusi, dupa parerea mea (de om..nefeceperist da’ totusi…visator), unele opinii ale celor intervievati sunt niste chestii generaliste pe care le spune toata lumea si le stim toti iar altele sunt prea…”specialiste” si parca si hazlii. Insa! Repet… e interesant!
P.S.: ..cre’ ca nu e nimeni idol si nimeni gandac in pasiunea asta…ca-n orice…putem avea toti pareri…mai bune sau mai rele.
Ideea e sa discutam si sa fim prieteni…daca se poate.
…”stiu ca nu stiu nimic!”…
liviu_tgv: “Ideea e sa discutam si sa fim prieteni…daca se poate. ” De acord. :)
Doamne FCPR-ul e ca PSD-ul.
Va spala creieri.
Campioni sunt in toate federatiile. Toti suntem la fel, toti avem 2 coaie (sper).
Ceea ce ne diferentiaza este materia cenusie.
Acum inteleg de ce s a dus naibii si Procesul Etapei..este ca in bancul acela cu canibalii
Doi canibali se duc la vanatoare
_Ai prins ceva?
_Ghinion total…tu?
_Eu am prins 2 romani
_Super frate..si unde s..i ai mancat deja?
_Da pe dracu..pana sa ii mananc eu,s au mancat intre ei
morala o trageti singuri…salutare!
Omeni buni, nu exista un tipar a-l porumbeilor de maraton, eu am in cotet porumbei atipici de maratorn cu locuri de 65 si 86 pe concurs , cosul face tiparul porumbeilor penrtu fiecare categorie, nu exista topic in care sa nu va certati, a-r fi cazul sa incetati cu comenatrile partinitoare si rautacioase.
Jerry, 36, ai perfecta dreptate.
Uite…anul acesta a venit o grupare de la Dambovita care a zburat la UCPR ani de zile si erau campioni nationali la fond si maraton si au zburat pentru prima oara dupa multi ani la FCPR. Ce sa vezi: campionii de la UCPR anul acesta, cu aceleasi pasari, bu sunt nici macar in top 10 pe zona Muntenia, ce sa mai vorbim de campioni nationali la FNCPR ca nici macar top 100 national FNCPR nu au prins. Daca te mai uiti prin tara ca gruparile care au zburat la UCPR si au trecut la FNCPR au avut aceeasi soarta. Uita.te si la crescatorul din Valcea care lua un brat de cupe la UCPR, venit la FNCPR abia mai ia o cupa.
De aceea iti dau mare dreptate.
Domnii mei…..este diferenta intre pasarile de AS MARATON care sint creati de la o provincie la alta,relieful ,clima si nr porumbeilor in concursuri face ca sa fie diferenta intre ei este diferenta intre porumbei care fac 1 clasare ,2 clasari si aceia care fac norma,este diferenta intre porumbei care fac norma cu puncte extraordinar de bune podium national judetean provincial si aceia care fac puncte multe,este destul de mare diferenta intre noii crescatori la conceptia si ghindirea in sportul columbofil(daaarrrr nu trebuie sa criticam pe cei care au valorii) trebuie sa invatam.Pentru tine Jerry…In trecut scriam cu numele meu pana la un moment dat cind erau multe discuti aprinse si in plus cu crescatorii care lasau de ghindit am decis sa fiu un anomim nu un mascarici care se distreaza altii fara cultura columbofila pe seama mea.Ca sa dormi linistit afla ca sint top 10 national(ca sa poti si manca) FCPR si voi ramande un anomim punctele luate datorita migratiei in judetul meu UCPR la FNCPR.Sa ai o zi linistita si sa fi iubit;;;
Cocosatule , ai perfecta dreptate.
Uita.te la un ferrari, nu este nicio diferenta fata de masina de teren, de munte. Ambele faca ceeasi chestie, performanta.
Uita.te la oameni: tenorii pot canta cu usurinta ceea ce canta un bass si invers. Uita.te la cei care castiga un sprint de 100m , pot castiga cu mare usurinta si un concurs de 5000 m.
Uita.te la ciclisti: un sprinter poate castiga cu mare usurinta si o etapa de catarare cu final in varful muntelui. Daca ai observat, nu exista nicio diferenta in ciclistul Sagan si fondistii din America de sud. De aceea te sustin intru totul.
@Vlad(39)- nu crezi ca e cam greu sa gasesti echitabilitatea in top 100 FCPR cand te afli sub Carpaţi, in Dambovita si Valcea, si concurentii tai sunt din Moldova si Constanta si chiar Bucuresti, iar porumbeii lor nici nu au nevoie de coadă, pentru că nu au nimic de ocolit, niciun viraj de efectuat?? A..de fapt le trebuie coada, ca sa aiba in ce sa le sufle vantul…
Cu tot respectul pentru marii campioni din respectivele zone, as fi curios sa le vad rezultatele (semi)NATIONALE FNCPR, obtinute din FNCPR Valcea. Fara ironie!
Ce ciudat Anonimule, si au am avut rezultate in toate federatiile si inca am. Referitor la rezultate cititi comentariul lui dan_tgv. Dupa ce cititi…mai cititi, inca o data. Ca imi place Berlin National jucat de cei din Constanta sau inelele FCI care sunt superioare altor inele sau etape de Madona neomologata ori campion national cu rezultate obtinute in campionat la zbor dar fara titlu acordat pt ca proprietarul nu a vrut sa il prezinte in expozitie. Este vorba despre verticalitate si integritate. Repet campioni sunt in toate federatiile. Din pacate sunt putini columbofili destepti si ffff multi prosti.
Referitor la comentariile vis a vis de un subiect. Sunt pareri si pareri. Nu poti schimba mentalitati. Daca nu ai cunostinte suficiente nu poti emite o judecata corecta si coerenta. Cine are scoala si educatie are propriu sistem de valori, restu se uita pe Antena 3 si sunt membrii FCPR….a si putini UCP.
Formula de calcul este doar una in care un factor important este nr de porumbei in concursurii.Campion AS Maraton Tineret(discutam de FNCPR) este de la Valcea care acesta sia luat punctele pe maratoanele pe zona de sud.pe masina cu columbofilul respectiv am avut si eu cine ma tinut sa nul pot invinge pe respectivul… nimenii…. eu nu am avut porumbei suficienti de buni si el o pasare extraordinara… Eu nu caut scuze la porumbei mei ca formula de calcul nu este buna ca sint dezavantajat etc etc (scuze gasi in secunde si acelea le gasesc neputinciosi sii… neputinta creaza monstri).Pentru a spera podium national trebuie sa fim loc 1 provincial mai grav este daca nu sintem pe podiumul provincial ce scuza mai avem?Formula?curbura?punctul lung? punctul zcurt? sau zona prea mare de maratoane ?
Anonim, e corect ce ai spus, daca aspiri la podiumul national sau macar la top 10 national, trebuie sa fi pe podium pe Provincial. Dar lucrurile sunt mai subtile si dan_tgv are si el dreptate. Sa explic putin. Daca stai într-o zona defavorizată de condițiile de relief, cum sunt județele la sud de Carpați, o sa fie mai greu sa ai porumbei cu rezultate constante intr-un sezon, pentru ca in afara de valoarea porumbeilor care participă la maratoane intervin mai multi factori aleatori care modifică mult rezultatele. Chiar si pe ruta Ucraina porumbeii vor lua munții in nas si hazardul va juca un rol mai mare comparativ cu zonele in care porumbeii zboara fara sa dea ochii cu muntele. Performanța extraordinară a domnului Eacobuța de a avea un porumbel care sa fie primul la doua maratoane e mai greu de obținut în sud, pentru ca un porumbel excelent, care a fost astăzi primul pe lansare, data viitoare poate sa aiba neșansa să aleaga un culoar prin munți care sa il întârzie sau sa il duca la pieire si pa!
Inechitatea rutei pe Ucraina se manifesta si intre județele din sud, un ușor (dar important) avantaj eu cred ca il vor avea cei pozitionati cat mai la sud, pentru ca porumbeii acestora odata ajunsi in fața munților vor avea tendința de a alege sa zboare spre sud fata de masivul muntos, pe când cei din nordul zonei( cum e Valcea si Dambovita) vor alege de multe ori sa intre prin vaile muntoase care le ies in cale si unde pot sa sfârșească rau.
@Ilie: sa vezi ai nostri care si acasa “dau cu aripa in munte” la zborul de antrenament, ce dificultati au la etape. Despre echitate nici nu mai vorbim. Practic nu exista an fara minim o catastrofa. De multe ori au fost etape cu zero sosiri in prima zi la majoritatea crescatorilor, mai ales la pui. Daca mai si bate vantul din sud, ajung ba in Moldova ba intra pe munte in Ardeal si nu mai ies. Sau ies cei mai ambitiosi si rezistenti. Au fost etape de demifond cand am umplut Moldova sau Ardealul cu porumbeii nostri. Inclusiv anul asta am facut terci yearlingii, s-au pierdut aproape toti… la mine un singur y a venit in prima zi. Restul au intrat probabil pe Oituz si au ajuns pana prin Timisoara, etc, in loc sa vina pe dupa curbura in sud si apoi sa urce spre nordul Argesului. Maturii au venit OK datorita experientei, sunt sigur ca toti au intrat odata in viata lor pe Ardeal in tinerete si au invatat din greseala. Dupa vreo luna de la catastrofa au inceput sa apara cate 1-2 yearlingi pe saptamana. Garantat nu au stat pe camp in sud, ci au venit ori din Moldova ori din Ardeal, dupa ce au strans rezerve de pe campuri si curaj sa caute casa… banuiesc ca au iesit tot pe unde au intrat si apoi au luat-o in jos sa ocoleasca curbura. Foarte putini au curaj sa treaca fara stol pe culoare gen Rucar-Bran.
Nu ma lamentez, ba chiar imi place si ma uit cu multa admiratie la cei care rezista. Chiar si asa, zona noatra a dat recent vreo 2 campioni nationali la maraton, deci se poate pana la urma. Si asta in conditiile in care suntem terminati ca zburam impartiti nu impreuna, gen lansam fond in aceeasi zi din aceeasi locatie la ore diferite, dar ne vaitam de numeric. Te doare mintea.
Din proprile statistici la porumbei veniti cu bilete in perioada etapelor de maraton din judetele: Buzau,Prahova,Dimbovita,Arges ceace ma face sa cred ca acela este ruta pe care intra porumbeii.La mine personal doar un singur porumbel a venit cu bilet din nordul tari de la Frati Matei. Dar totusi porumbelul in cauza de la Valcea campionul national As Maraton Tineret (3etape de maraton clasate) a trecut de 3 ori peste judetele care spuneti ca sint rapitoare adica peste voii care locuiti acolo.Sa inteleg ca a avut noroc?.Va rog sa numi spuneti ca a ocolit pe sudul judetelor de aceia reusit performanta?Domnii meii porumbei care ocolesc deviaza sint cei care pierd locurile de varf plus ocolesc plus pierd,pasarea campioana tine linia de zbor cit mai dreapta.Deseori sa ne punem intrebarea ce avem in crescatorie si cum si cit sintem de columbofili…Domni mei vam dat ex. din Valcea care este foarte real dar nu vreau sa interpretati ca fac publicitate acelui crescator eu vam dat un ex clar si concret care nu ne mai da scuze la ce avem in crescatorie .eu personal nu sint din Valcea particip FNCPR maratoanele cu zona de sud;Cind vad la etape de Izium crescatori la Bucuresti cu 0 clasati si in celalante judete la fel si aceia sint in fata mea cu mult…Ce sa inteleg Domni mei?.Sa aveti o seara minunata
Da… Dacă în zona ta au ieșit campioni, atunci nu poți sa comentezi, adică este cert ca se poate.
Este important sa ai un crescător cu experienta care organizează etapele. Cred ca în zona noastră se încep prea repede etapele de fond… Automat de maraton… Cred ca ar trebui ieșit la etape de 600 după ce ai zburat în prealabil minim trei pana la 300 și încă vreo patru pana în 400 adică sa ai cam 7 etape, și cred ca ar fi pierderi mai mici.
Apropoo si in zona mea erau cite uni care spuneau ca uli maninca primi porumbei care ajung in zona… la care eu le spuneam ca de fapt cei care ridica cupe sint cei prosti care vin dupa ce sint ulii satui.. Dar cum se face ca aceiasi care ridica cupe sint pintre favoriti la cupe si ceilanti care alimenteaza ulii sint in fiecare an la fel;;
Da, Andrei…dac-am zbura impreunaaa..departe-am fi!
Uite, de exemplu, daca Argesul, Dambovita si Prahova ar zbura impreuna maratoanele (si cand spun impreuna ma refer la toti crescatorii din judetele astea…de la toate federatiile) ce crezi…am avea la vreun maraton sub 10.000 de pasari si 1500-2000 de crescatori?
Oricum…cel putin la mine in Dambovita, daca-ti “bati” zona (judetul) ai sanse mari la podiumul “national”. Si cred ca asa e cam peste tot…unde sunt 500-1000 (sau mai multi) crescatori in judet.
Nu ma intereseaza ocolitul din cauza rapitoarelor, la noi oricum trebuie sa intre din plin printre ele pe partea finala cand urca spre casa… eu spuneam ca la lansarile din Moldova sau Ukraina, cand ajung la curbura multi se pacalesc. Depinde si unde ai crescatoria, daca e mai spre sud normal trag in jos si ocolesc, daca e fix sub munte, linia dreapta ii atrage sa intre in Ardeal, asta e problema. Eu am avut o gramada de porumbei prin Suceava, Covasna, etc, atunci cand puneam telefonul pe ei. Nu mai pun de cativa ani dar asta imi spun colegii, multi le pica prin nordul Moldovei sau Ardeal iar cei mai ambitiosi ajung prin Ungaria :)).
Cea mai importanta problema, este sa se scoata obligativitatea de a participa la toate etape de viteza pe motiv ca se pierde centru de imbarcare, oricum regulile sunt facute total aiurea sunt doar in avatajul celor de viteza-demifond, eu sunt obligat sa zbor anumiti tineri care mai intarzie,tot sezonul de viteza. Tin o gramada de gloabe pentru intersul celor de viteza-demifond, cand este sa imbarce la fond-maraton se fac nevazuti si ne miram ca marea majoriate nu au norme, motivul este simplu, ni se ingradeste libetatea de a face performanta. Cosul face toata selectia si tiparul porumbeilor pentru toate categoriile restul sunt povesti.
Ion, com. 49, când Stăteam în jud Vaslui, aveam exact etapele astea de antrenament : 15 km, 40, 90, 120, 160 km (uneori era încă odată 160 km), după care urma 500 km, 600, 800..
Tu vrei 3 x 300 km, 4 x 400 km… =)))
Hai domne’ ca intre 160 si 500 merge totusi un 300 acolo…
Poți sa bagi și direct la 1000…fara antrenament, cine te oprește…. Parca am mai auzit cazuri. Era vorba de pierderile în rândul yearlingilor. Eu pun asta pe lipsa etapelor de pregătire și pe faptul ca se iese prea repede la etape de peste 500.
Ioane…sunt cam multe…daca faci 7 etape oficiale pana la primu’ fond nu mai ai timp sa faci 5 fonduri…sau 3 maratoane extreme…
A! Ca faci 3-4 antrenamente pana-n suta, 3 etape pana-n 300 si una de 350-400 si apoi peste 500…e altceva! Eu cred ca e suficient!
Ca daca-i toci prea mult in scurte…tot nu e bine!
Andrei, com 55, merge, dar când ai Ucraina între Borșa / Putna / Dărăbani și Jaroslaw, nu prea ai încotro… De la graniță cu Ucraina, se “sare” direct în Polonia. :)
Pai asta e problema…. Normele și punctele
Campionatul de iarna al columbofiliei este foarte asemanator cu cel de fotbal…..Daca privim emisiunile cu referire la campionatul national de fotbal credem ca avem cei mai buni fotbalisti din lume acei domni care dau ex. si critica antrenorii te face sa crezi ca ei ar fi cei mai buni antrenorii. Cind jucam cu echipe straine in schimb vedem realitatea ce antrenori avem,ce jucatori avem ,ce campionat avem.La porumbei este la fel diferenta este ca avem echipe enorm de multe antrenori enorm de multi,cei care animeaza spectacolul de iarna enorm de multii.DAR avem si foarte putini care sint pe podium national(felicitari maxime lor) si in fiecare an la fel cei de iarna ramin de iarna cei de vara de vara ….Mult succes si DOAMNE AJUTA tinetio tot asa…