În anul 2010 apar primii vărgați codalbi, la mine în coteț, pentru un mic proiect fără să am în gând să cresc această rasă. Zile au trecut și ușor ușor au început să imi intre la suflet și să devin interesat să cresc acestă rasă de porumbei mici, vioi, cu un desen deosebit, o pozitie aparte, cu un mers pe “vârfuri” și care adoră să stea prin iarbă să caute ce le trebuie.

Inevitabil au început căutările crescătorilor care dețineau această rasă. Așa am ajuns să ii cunosc la început pe nea’ Marian Dosan, nea’ Nicu Bot și nea’ Traian (Dumnezeu să-l odihnească). Bun… începe uncenicia și din discutiții de genul cum trebuie să arate porumbeii astia, ce desen au, care sunt defectele lor, cum arătau porumbeii înainte, am ajuns la momentul în care nea’ Marian imi spune – Emile când eram eu copil erau și vărgați cu dungă alba – și brusc interesul mi-a fost captat de acestă mică istorioară.

În altă zi eram cu prietenul meu Nicu Gheorghe în vizită la nea’ Nicu Bot să vedem vărgații și întreb – nea Nicule ce știi de vărgații cu dunga albă? – și așa aflam povestea cum nea Nicu Bot, în copilărie, a “lipit” de pe grătar doi masculi de vărgat cu dungă albă.

Altă dată în piață la 16 februarie îl intreb pe nea Traian, știind că este de o viață “vargățar”, – nea Traiane ce știi de vărgații cu dunga alba? Ehee Emile aia nu mai sunt de când eram eu copil.

Ulterior mi-au confirmat că au văzut varietatea asta de vărgăți nea Păpădie și nea Paciuri. Precizez că toți domnii enumerați mai sus au vârste trecute de 70 de ani.

Interesul meu pentru varietatea asta de culoare m-a determinat să încep acest proiect în anul 2013 și… așa începe “nebunia”, cu încrederea acordată de unii prieteni – N-are cum să facă Emil vărgați cu dungă alba – urmează ani de împerecheri, selecție și tot ce înseamnă pornirea unui proiect pe tema asta.

Cam asta este istoria foarte pe scurt a proiectului început în urma cu 6 ani! Sper să vă placă porumbeii cu varietatea asta de culoare.

P.S
Chiar țin să multumesc prietenilor care nu au avut încredere că reusesc, pentru că neincrederea lor m-a motivat foarte tare.

Chelu Emilian