În anul 2010 apar primii vărgați codalbi, la mine în coteț, pentru un mic proiect fără să am în gând să cresc această rasă. Zile au trecut și ușor ușor au început să imi intre la suflet și să devin interesat să cresc acestă rasă de porumbei mici, vioi, cu un desen deosebit, o pozitie aparte, cu un mers pe “vârfuri” și care adoră să stea prin iarbă să caute ce le trebuie.
Inevitabil au început căutările crescătorilor care dețineau această rasă. Așa am ajuns să ii cunosc la început pe nea’ Marian Dosan, nea’ Nicu Bot și nea’ Traian (Dumnezeu să-l odihnească). Bun… începe uncenicia și din discutiții de genul cum trebuie să arate porumbeii astia, ce desen au, care sunt defectele lor, cum arătau porumbeii înainte, am ajuns la momentul în care nea’ Marian imi spune – Emile când eram eu copil erau și vărgați cu dungă alba – și brusc interesul mi-a fost captat de acestă mică istorioară.
În altă zi eram cu prietenul meu Nicu Gheorghe în vizită la nea’ Nicu Bot să vedem vărgații și întreb – nea Nicule ce știi de vărgații cu dunga albă? – și așa aflam povestea cum nea Nicu Bot, în copilărie, a “lipit” de pe grătar doi masculi de vărgat cu dungă albă.
Altă dată în piață la 16 februarie îl intreb pe nea Traian, știind că este de o viață “vargățar”, – nea Traiane ce știi de vărgații cu dunga alba? Ehee Emile aia nu mai sunt de când eram eu copil.
Ulterior mi-au confirmat că au văzut varietatea asta de vărgăți nea Păpădie și nea Paciuri. Precizez că toți domnii enumerați mai sus au vârste trecute de 70 de ani.
Interesul meu pentru varietatea asta de culoare m-a determinat să încep acest proiect în anul 2013 și… așa începe “nebunia”, cu încrederea acordată de unii prieteni – N-are cum să facă Emil vărgați cu dungă alba – urmează ani de împerecheri, selecție și tot ce înseamnă pornirea unui proiect pe tema asta.
Cam asta este istoria foarte pe scurt a proiectului început în urma cu 6 ani! Sper să vă placă porumbeii cu varietatea asta de culoare.
P.S
Chiar țin să multumesc prietenilor care nu au avut încredere că reusesc, pentru că neincrederea lor m-a motivat foarte tare.
Chelu Emilian
Felicitari pentru perseverenta!
Felicitari! Despre asta este vorba in columbicultura. Ar fi pacat ca aceste rase sa dispara. Revitalizarea lor, in schimb, poate aduce noi satisfactii.
felicitari, sunt foarte frumosi dar au si calitati de zbor cat de cat sau sunt doar ornament ?
Interesant, sunt insa curios daca pentru a obține aceasta varietate de culoare ai folosit doar exemplare de vargati codalbi, sau a fost nevoie de infuzie cu exemplare din alta rasa asemănătoare care prezentau dungă albă. Înclin să cred a doua variantă, probabil ca genele pentru dungă albă dispăruseră de multa vreme din fondul genetic al rasei si a fost necesar “importul ” prin incrucisari cu 1-2 examplare din alta rasa care aveau gena pt. dunga alba. Felicitari pentru reușita si pentru tenacitate!!!
Frumosi si interesanti. Banuiesc ca marea problema ,ii faptul ca nu prea mai zboara. Aici cred ca.i mult mai mult de lucru la ei.
In orice caz,chiar daca rasele astea de agrement sunt mai mult sau mai putin,”pe chituci”,este o placere sa.i urmaresti,cat sunt de plini de viata. Comparativ cu voiajorii sunt mai activi, canta mai mult,sunt mai agitati,chiar hiperactivi. Comportamentul sexual mi se pare mai pronuntat. Primavara se imperecheaza f usor,nu dac nazuri,ca nu.i suficienta lumina si căldură. 2-3 perechi pe langa voiajori,nu incurca si sunt o desfatare,mai ales in extrasezon. Personal am cativa tippleri,care au ajuns la mine din întâmplare si sunt o satisfactie,sa.i vad zburand la inaltime
felicitari
Foarte tare ! Bravo !
Felicitari sincere si toata admiratia!
Lucrez de 10 ani la o rasa de gaini pitice si stiu pe deplin ce inseamna o astfel de munca de pionierat.
Apropo de comentariul 4 (Ilie), nu conteaza cum a facut, conteaza ca a reusit.
P.S. – aici se poate vedea o parte din echipa mea de vargati alaturi de alti porumbei din rase romanesti: https://www.youtube.com/watch?v=nasltZg27Kc
Vargatul codalb romanesc este o rasa foarte energica si plina de vitalitate. Zboara bine, cresc excelent puii si sunt mult mai putin sensibili decat alti porumbei din rasele romanesti.
Unde este dunga alba?
Vargatii n-au fost niciodată mari zburători . Acum dacă este sa ne luam după ce a scris Bonatiu 1-2 ore este un regres dar Peterfi in 1970 spunea ca nu sunt păsări rezistente la zbor . Eu ii știu cu zbor undeva la 30-40 min la semiînălțime . Legat de faptul dacă sunt pe “ butuci “ vargatii eu n-as putea sa spun asta . La mine păsările sunt libere din Martie pana in Noiembrie când trebuie sa ii închid din cauza rapitoarelor . Își cresc câte doi pui ,dimineta și seara fac zboruri de plăcere de circa 15-20 de minte , își cara paiele ptr cuiburi , sunt f frenetici in a-și apăra cuibul , le place sa stea prin iarba la ciugulit ( distrug florile :-))) ) chiar nu ii văd o rasa pusă pe butuci . Ptr zbor au fost create alte rase nu asta . Deși in lumea asta sunt sute de rase de porumbei din care unele efectiv nu mai zboara , noi romanii avem impresia ca toate rasele noastre au fost super zburători , spre dezamăgirea unora chiar nu au fost toate așa performante .
Ptr com 9
Pe gard Petre pe gard :-)))))
De unde sa stiu eu domne unde e dunga alba.. O fi aia pe aripa, fir-ar a naibi! :)) Dom Chelu, cresc si eu domn’e ornament. De king ati auzit?:)))
Emilian,n.am.avut intentia sa lezez,dar nu cred ca mai exista vreo rasa dintre cele vechi,care sa mai fie la nivelul ,la care au fost,vis.a.vis de zbor. Printre putinele rase care mai zboara ,se numara si galatenii si ciungii de Ploiesti dar nu stiu,daca mai sunt la nivelul de acum 30-50 de ani. Cel putin ciungii zbarnaiau la Tașca. Acum zboara ,zboara f bine dar nu sunt multi care se pot lauda ca le fac disparitie,la fiecare zbor. La galateni ,cand spui,iti vine in minte,jucator,cel putin asa stiu eu,iar acum din ce aud si citesc,arbitreaza galatenii ca zburatori,pt ca nu prea mai joaca. Bun am exagerat cu termenul de ,”pe chituci” dar asa cred ca acolo,vor ajunge,f multe rase. Numai vin generatii din urma care sa fie interesate de porumbei iar generatiile care au fost,n.au fost interesate doar de zbor de ex,la rasele de zbor si au tinut pt prasila si exemplare cu aspect deosebit dar care nu zburau( cunosc cazuri) si astfel s.au pierdut unele calități ,in timp. Sunt convins ca si vargatii erau mai buni zburatori in trecut.
Ca o concluzie,au fost multe rase,deosebite,create de maestri dar care in timp au pierdut din calitatile rasei,tocmai,datorita nepriceperii crescatorilor. Vorba regretatului Sorin Stefan,din Timisoara: ” nu sunt columbofilii,la nivelul porumbeilor,pe care ii au”
In cazul de fata,Emilian te chinui,sa repari,ce altii au stricat:)
Ptr. Fisher
Discutiile ar fi interminabile dacă intram in sfera gălățeanului și nu este cazul aici . Nu este vorba de a leza ceva dar vorbind la modul general se fac niște supoziții fără a fi cunoscuta rasa respectiva măcar la modul general . In ultimii ani am văzut tot felul de opinii plecate de la denumirea de “ zburător “ , denumire care nu oferea prerogativele de super zbor la un porumbel . Cred ca dacă s-ar face un mic studiu măcar la rasele românești s-ar observa ca nu toate au fost rase de performanța . Acum dacă cineva crede ca un cafeniu a zburat vreodată 8-12 ore cum este precizat in cartea dlui Bonatiu rămâne intr-o gravă eroare . Ce pot afirma și eu cu părere de rău este ca sunt din ce in ce mai putini crescători și implicit mai putine păsări dar asta nu inseama ca înainte era numai “ crema “ la porumbei iar acum nu . Cu timpul gusturile crescătorilor se mai schimba ,drept dovada alte tari Actualizează periodic standardele raselor de porumbei . Ma amuz când citesc in ultima vreme celebra întrebare —-cât mai zboara ? ——domnilor nu toți porumbeii au fost Creați sa fie super zburători :-))
Felicitări . Un proiect foarte frumos si reușit deasemenea. Sunt voiajorist dar in curtea mea am facut loc si pt minicodalbaria mea , așa cum imi place să-i zic unde am câteva perechi de Vargati, Negrii codalbi , Viorii si Visinii Codalbi. Am si eu un mic proiect cu galbeni codalbi la care lucrez. In căutările mele pe net am gasit mai mulți tineri rabdatori si pricepuți în ale geneticii care recreaza culori/varietăți dispărute a codalbilor si nu numai , gen panduri cu dungi albe , cararati ( negrii cu dungi maro ) care m au făcut sa nu mai fiu așa de ” incordat” in columbofilie si sa privesc concursurile cu voiajori mult mai relaxat si sa ma bucur de porumbei ca in copilărie cand nu stiam nimic despre ei.
Ca zboara,ca nu,sa ai parte de ei si sa te bucuri de ei,in continuare. Numai cei care nu au porumbei,nu pot intelege,ce inseamna terapia cu porumbei,dupa o zi obositoare de munca:)
Mult succes!
Off topic,cum va laudati,cu rapitoarele? Azi soimul mi. a tocat tipplerii…
Salut Fisher, eu anul asta nu am mai văzut șoimul din martie când mi-a omorât un tippler dar fără să-l prindă.
Bună! Întâi de toate: Felicitări pt. proiect, rezultate, articol!
Am două curiozități. Prima este legată de proiectul dumneavoastră.
Spuneați la începutul articolui “În anul 2010 apar primii vărgați codalbi, la mine în coteț, pentru un mic proiect fără să am în gând să cresc această rasă.” pt. ca apoi să precizați “Interesul meu pentru varietatea asta de culoare m-a determinat să încep acest proiect în anul 2013 și… așa începe “nebunia”, cu încrederea acordată de unii prieteni – N-are cum să facă Emil vărgați cu dungă alba – urmează ani de împerecheri, selecție și tot ce înseamnă pornirea unui proiect pe tema asta.”
Care era proiectul inițial, cel din 2010 de la care ați început creșterea Vărgaților? (cu scuze pt. indiscreție – dacă ne puteți spune…)
A doua curiozitate: (sper să nu am false amintiri) am auzit mai demult că rasa asta avea o varietate pe roșu dominant… și tot mai demult am auzit că exista o varietate de porumbei pe roșu dominant, numiți Turturei. Nu știu dacă Turtureii și Vărgații pe roșu sunt una și aceeași varietate… În discuțiile dumneavoastră cu vechii “vărgățari” ați aflat detalii care pot să lămurească aceste aspecte?
Vă mulțumesc mult!
Ptr com 18
Salut. Nu-i nici un secret , in materialele vechi ( nu reiau toată povestea ptr ca dacă ai sa cauți vei găsi scris )se vorbea de o linie de galateni obținuți cu infuzie de vargati . Proiectul a murit din fașa . Legat de Turturei am mai apucat sa văd câteva păsări la un crescător dar in primul rând turtureii sunt cu ochiul alb iar fondul capacelor care sunt argintii sunt solzati cu roșu și eu coada alba . Exista o teorie cum , ca turtureii ar sta la baza raselor de codalbi din sud dar eu personal ma îndoiesc sa fie așa . Poate la argintii sa fie cumva strămoșii lor ptr ca la argintii foarte rar mai apar păsări ușor solzate cu roșu in capace . Un mic proiect cu vargati pe îl poți vedea pe pagina mea de pe sunphoto dar din lipsa de spațiu o sa renunț curând la ei . Din discutiile pe care le/am avut cu, crescătorii batrani nici unul nu mi-a spus ca vargatii ar avea in spate Turturei .
In cadrul expozitiei nationale din data de 13-15 decembrie 2019 a fost omologata varietatea de culoare ( vargati cu dunga alba ).
Multumesc celor implicati pentru sprijinul acordat.