Povestea unei porumbite campioane

ROHATINOVICI DANIEL – RM. VALCEA
roha
Povestea noastra columbofila incepe in iarna anului 2007 cand, dupa primul nostru sezon columbofil, dezamagiti de primul nostru sezon de zbor am decis ca este cazul sa ne intarim valoarea genetica si sa achizitionam niste porumbei de valoare pentru reproductie.

Si unde era cel mai bine sa o facem, decat la Expozitia nationala de la Targoviste. Am ajuns impreuna cu sotia si prietenii la sala sporturilor si am inceput sa analizam ofertele diverse care erau din belsug. Din sala de expozitie am luat 2 masculi si 2 femele pe care am donat salariul meu pe o luna, salariu destul de bunicel pe vremea aceea. La plecare am mai dat o tura prin sala sporturilor sa mai clatim un pic ochii. La un moment dat, sotia ma trage de maneca, si imi zice ca a vazut ceva deosebit. Eu ii zic sa se uite ea la ei ca eu studiam un porumbel pe care vroia un prieten sa-l cumpere. Ma trezesc cu sotia mea cu doi porumbei, un mascul cu sternul lovit si o femela mica de ziceai ca este gugustiuc. Ma infurii un pic pe ea cu asemenea achizitii… unul mai urat ca altul. Pana si pretul mi s-a parut o enormitate la cum aratau. Deja le stabilisem viitoarea destinatie… doici la puii din supercracii luati din expo. Iarna lui 2007 a trecut si in primavara lui 2008 au crescut doua serii de pui ale supercracilor. La seria a treia la insistentele sotiei i-am lasat un pui din cuplul respectiv un pui cu seria ro 2008-863536.

Am inceput planul de zbor cu puii in toamna. Puii din supercraci picau ca popicele. 36 rezista. Dupa terminarea etapelor, cel mai bun pui ca si punctaj surpriza 36! Supercracii istorie… unul pe la Buzau unul pe la Braila etc…

In 2009 rolurile s-au inversat. Supercracii doici, parintii nedoriti acum devenisera starurile crescatoriei, mi se pareau alti porumbei, devenisera cuplul preferat. Am scos 6 pui din ei dintre care 2 pui 895557 si 395857 s-au dovedit destul de buni zburatori 557 loc 8 zonal viteza palmares 3 ani in 2011 si 857 loc 10 zonal general yarling zonal in 2010.

In tot acest timp 863536 zbura continuu ca o furnica de la prima la ultima etapa din planul de zbor. Fonduri pe Ucraina si Grecia fara rezultate notabile totusi doar la etapele scurte remarcandu-se cu locuri fruntase.

In 2010 femela ocupa locul 1 general pe club cu un fond clasat pe ruta Grecia la 3 saptamani dupa ce zburase demifondul pe Moldova la Albita.

In anul 2011, odata cu schimbarea rutei pe Croatia’, femela participa la toate etapele din planul de zbor inclusiv un fond la care rateaza clasarea la mustata. In scimb o sora de-a ei 98298 ro 10 claseaza toate fondurile terminand anul pe locul 2 fond yarling judetean, clasand 8 etape. 36 ramanad doar cu 6 etape clasate.

In 2012 femela 36 obtine 10 clasari la final ocupand locul 4 as m+y locul 3 viteza palmares 3 ani clasand si doua fonduri pe Ucraina.

In 2013 femela claseaza alte 10 etape la final ocupa locul 3 zonal viteza palmares 4 ani si locul 2 judetean.

In 2014 femela claseaza alte 6 etape la final obtinand locul 1 zonal palmares 5 ani si locul 1 judetean palmares 5 ani.

Aceasta este poveste femelei 863536, o femela dintr-un cuplu caruia eu nu i-am dat atentie si el mi-a dat o lectie de columbofilie.

PS. Dupa 2 ani am gasit columbofilul de la care a cumparat sotia cei doi porumbei, maestrul columbofil Nini Enachescu pe care eu nu-l cunosteam pe atunci, un om deosebit, caruia ii multumesc cu aceasta ocazie pentru porumbeii achizitionati si de care m-a legat o prietenie deosebita. Ulterior am mai achizitionat alti 4 porumbei de la dansul, excelenti reproducatori.

Din cauza faptului ca programul de lucru nu ne permite sa alocam prea mult timp porumbeilor lotul de concurs a fost zburat la natural fara motivatii suplimentare. Porumbeii zboara toate etapele de concurs fara exceptie. La terminarea zborurilor toti porumbeii care nu claseaza minim 50% din etapele angajate sunt oferiti cadou prietenilor si incepatorilor.

Efectuam tratamentele preventive toamna dupa terminarea sezonului de naparlire, iar apoi ii vaccinam. Din cauza rapitoarelor tinem porumbeii inchisi de la 1 noiembrie pana la 1 martie. Mancarea oferita porumbeilor este preparata de catre noi, cumparata din targ, spalata si uscata. La sosirea din concurs porumbeii primesc doar un electrolit in apa si apoi naturaline seara. Daca in timpul sezonului apare vreo problema de sanatate la vreun porumbel il tratez individual. Lotul de concurs beneficiaza de doua antrenamente zilnice de cate o ora, iar joia un antreanament individual de la 20 km. In rest porumbeii stau inchisi la odihna. In fiecare an am inceput concursurile cu maxim 30 porumbei.

Rezultatele bune au aparut mai repede decat ne-am fi asteptat, unele dintre ele fiind remarcabile. Din 2014 am hotarat impreuna cu sotia sa ne axam mai mult pe columbodroame, un prim pas facandu-l anul acesta, cand am introdus 7 pui la columbodromul superstar avand 6 porumbei in finala, dintre care as remarca puiul 1320010 fiu din 863536 si 2372058 locul 47 as dupa 4 etape.

Cateva din cele 39 clasari ale acestei femele au fost urmatoarele

locul 26 din5128 porumbei
loc 54 din 10285 porumbei
locul 8 din 7289 porumbei
loc 39 din 2712 porumbei
locul 14 din1569 porumbei
locul 72 din 1392 porumbei
locul 1 din 312 porumbei

Intrucat din 2015 ne vom axa mai mult pe columbodroame, am decis sa vindem cei mai buni zburatori ai crescatoriei.

Astfel pe rrp deja sunt pusi la licitatie 2 porumbei, frati, cu origine si performante, la preturi super rezonabile.

2372089 ro 2010 f loc 2 judetean general m+y loc 5 as m+y expo zonal pui din parinti originali Nini Enachescu SORA CU 2372058 RO 2010

2372058 ro 2010 m loc 4 zonal m+ y loc 1 din 5128 porumbei
loc 3 din 5100 porumbei sosind la egalitate cu locul 1 tot un porumbel de-al meu, diferenta facandu-se la intrare.

2372058 are 33 clasari si este zburat pe 2 rute diametral opuse vest si est. La etapa nr 5 din sezonul 2014 a venit cu ultimile 2 pene rupte, astfel incat a fost oprit acasa. Avea deja primele 4 etape clasate. Neputand sa-l angajez in continuare l-am oprit la reproductie.

DUPA 11 IANUARIE, DUPA EXPOZITIA JUDETEANA TOT PE RRP VA FI PUSA LA LICITATIE SI FEMELA RO 2008-863536.

Concurenta in judetul nostru este foarte puternica in cadrul asociatiei judetene Anton Pann activand multipli campioni nationali, la primele etape avand un numar de 7-8 mii de porumbei. Printre adversarii nostri cei mai redutabili amintim tandemurile Baiasoiu+Istratescu, Colniceanu+Galbenus, Lumanaroiu Alexandru, Bobolea Ion, Manu+Tiby, Morarescu+Mustata.

40 comentarii la “Povestea unei porumbite campioane”

  1. FOARTE FRUMOS
    CHIAR E O LECTIE DE VIATA , SE VEDE CA SI DIN PORUMBEI URITI CA ASPECT SE POATE FACE PERFORMANTA

  2. SE VEDE CULOAREA ROZ IN FOTO
    DE LA CE PROVINE ,ACUM 3ANI SI ACUM UN AN AU INTRAT SI LA MINE IN VOLIERA 2 PORUMBEI CU CULOAREA ROZ SUB ARIPA
    AU FOST HRANITI SI ELIBERATI

  3. Foarte frumos am citit si mi-a placut.Bft in continuare

  4. frumoasa poveste domule !si reflescta din plin regula nr.1 in columbofile,, acordale sanse egale , nu teuita la frumusete , ci la ce stie sa faca. frumos si implicarea sotiei , frumoasa familie . craciun fericit la toti cititorii acestui sait de exceptie si donului administrator

  5. Felicitari sotiei!!!!
    Un columbofil intotdeauna isi arata clasa si prin achizitii!!

  6. Felicitari….care au sange in iei…fac treaba…

  7. Sincere felicitari Daniele tie si sotie tale pot spune ca fara ea poate nu erai unde esti acum..si in legatuta cu 36 eu unul nu as da-o nici ptr. 10.000 € intrucat ea fiind un porumbel care a plecat din partea ta de la 0 si totusi ti-a facut in ciuda si ti-a intrecut asteptarile.Sarbatori fericite tuturor

  8. O relatare foarte frumoasa multumim pt acesta”lectie de columbofilie”,uneori gresim enorm conteaza sa nu mai repetam aceleasi greselii!felicitari pt rezultate

  9. O poveste simpatica, asa cum am mai citit si pe la crescatori celebri de afara, care au scos din intamplare super pasari din perechi luate drept doici sau pentru supa.

    @Alin: rozul este de la sprayul anti-rapitoare.

  10. dragii mei .
    va multumesc pentru comentariile voastre . datorita zonei in care stau plina de rapitoare ,supravietuirea porumbeilor este o loterie . scapa numai cei norocosi . nu este adevarat ca scapa cel mai bun . ce pot sa fac ? sa o introduc pe 36 la matca si sa o vad zi de zi inchisa la matca rupand voliera sa iasa , sau sa-i dau drumul afara ,si ,dupa fiecare atac al uliului sau soimului sa o caut cu nerabdare prin cotet sa vad daca a supravietuit .asa prefer sa se bucure altcineva de ea , sa reproduca pui buni ,sa aduca rezultate celui care o va lua . am parintii ei, frati si surori cu ea .
    VA doresc tuturor un CRACIUN FERICIT

  11. De asemenea exemplare nu m-as desparti chiar daca as manca toata saptamana numai iaurt cu paine uscata. BANII NU REPREZINTA NIMIC IN ACEASTA LUME EFEMERA ! ! !

  12. Felicitari Daniele. Frumoasa poveste, asta se intampla de foarte multe ori. Craciun fericit! Si cat mai multe rezultate de top.

  13. draga Roha pasarea ta e mult mai valoroasa intrucat a concurat cu mai multi campioni nationali si maestrii emeriti ai sportului columbofil pe care nu -i enumeri dar din 2008 pana acum deja ai concurat cu toate cluburile care ulterior au fuzionat si au format as.jud.Anton Pann Valcea care are peste200 de membrii datorita d’lui BAIASOIU CRISTIAN iar el a muncit enorm la unificarea noastra.sa revenim la campionii cu care se concureaza la valcea .Avram Ion,Bobolea Ion,BaciucuGhe,Baiasoiu Cristian,Stoica Ctin,Zatusevschi+colniceanu,Alin Galbenus,Lumanaroiu Alexandru,Tudoran Cosmin,Dutu Justinel,Lucian Grigore(zis pocaitul)Staneci Mihai,DinicaAdi si Nely,Suiu SorinCristian,LepadatuGhe+Zamfira Ionut,Tulbita Valentin scuze daca am uitat pe cineva. cam asta e concurenta la v
    Valcea iar tu Dani ai aratat ca e loc pt fiecare. la multi ani si vant in pene 2015 cu realizari si sanatate!

  14. Foarte frumoasa povestioara…ma amuzat putin reactia dvs la achizitionarea porumbeilor de catre sotie ,sa dovedit a fi o alegere mult mai buna :)) Sarbatori fericite!

  15. Da frumosa reclama”poveste”. Si pasu liciitatiei frumos de la 400 la 600. Eu am zis pas Marian 1973 . La multi anii! pardon La multi banii!

  16. stai linistit,mariane licitatia este pe bune nu ca altele. si eu am crezut ca vreun,, amic,,a saltat pretul la misto dar am urmarit cine a licitat la eL si am vazut ca este un baiat din harghita sau covasna,care concureaza la viteza demifond foarte bine.
    nr meu de telefon este 0745621187. nu iti dau eu sfaturi ca stiu ca ai mai castigat porumbei pe licitatii. Atunci cand eu licitam pentru un porumbel si eram supralicitat ,cautam atent sa vad cu cine ma lupt . cat a dat ,ce a mai luat ,astfel aveam o baza de date simpla . daca cauti putin pe google ,vezi simplu cu cine te lupti.
    la multi ani cu sanatate .

  17. ce pot eu sa fac ,daca atat ofera baiatul pe porumbel . oricum si eu cred ca el il va castiga si astept cu nerabdare sa-l cunosc ,ca si pe tine ,de altfel .
    aceasta este partea buna a lucrurilor ,prin porumbei, legi prietenii cu oameni pe care nu ai fi avut cum altfel sa interactionezi. ,
    maestrul carmazan vorbea de ,,partea sociala ,, a columbofiliei .
    de ce sa aruncam cu noroi fara sa verificam ? da-mi un telefon mariene si iti stau la dispozitie cu orice raspuns la ceea ce te framanta.
    iti atasez ceva de la o licitatie ca sa vezi ca nu am nici o treaba cu domnul paltan tibor . poate mai observi si altceva .
    la multi ani

    15. George Bv – 2000 RON (2014-12-15 22:43:22)
    14. cristudor nicolae – 1550 RON (2014-12-15 02:41:19)
    13. cristudor nicolae – 1540 RON (2014-12-15 02:40:57)
    12. cristudor nicolae – 1530 RON (2014-12-15 02:40:32)
    11. cristudor nicolae – 1520 RON (2014-12-15 02:39:51)
    10. cristudor nicolae – 1510 RON (2014-12-15 02:39:11)
    9. cristudor nicolae – 1500 RON (2014-12-14 01:14:02)
    8. Marian Bayla – 1100 RON (2014-12-13 18:37:56)
    7. paltan tibor – 1050 RON (2014-12-12 20:16:22)
    6. Marian Bayla – 1000 RON (2014-12-12 20:09:25)
    5. paltan tibor – 850 RON (2014-12-12 19:51:55)
    4. Marian Bayla – 800 RON (2014-12-12 19:45:04)
    3. paltan tibor – 600 RON (2014-12-12 19:15:40)
    2. Marian Bayla – 550 RON (2014-12-12 18:22:59)
    1. Stefanica – 400 RON (2014-12-12 18:07:21)

  18. Uneori chiar avem nevoie sa vindem careva din porumbeii nostri , multi critica-arunca cu piatra-n , insa cu totii stim ca fara bani-nu faci fata niciunui din hobiurilre , care n-ar fi ele…,este grea despartirea de porumbei pe-ru cel, care vinde si la fel greu este- sa dai banul meritat-pe-ru cei zgirciti. Succes stapinului si tuturor o urare-sa fim m.buni-sa nu fim rautaciosi, ci sa muncim si sa ne obtinem locul si meritul de respect in acest minunat domeniu…

  19. si o ultima precizare
    atunci cand pleci cu o temelie solida ,sportul columbofil este mult mai usor .de aceea multumesc inca o data maestrului columbofil Nini Enachescu pentru,, temelie .,,
    80 la suta din rezultatele porumbeilor nostrii, se datoreaza calitatii genetice pe care o au porumbeii sai .
    nu vreau sa dezvoltam o polemica referitor la porumbeii sau rezultate ,hai sa ne axam pe partea frumoasa a columbofiliei ,pe prietenie ,pe socializare . un interviu cu un columbofil celebru face mai mult decat 10 sedinte si adunari generale. hai sa redescoperim frumusetea jocului, placerea de a zbura,sa lasam cancan-urile si barfele pentru cei care traiesc doar pentru ele. haideti sa fim mai buni ,sa privim in interiorul nostru si o sa fim mai castigati decat daca am lua locul 1 as maraton 15 ani ,ca sa fac o gluma sa ne mai descretim fruntile un pic . viata asta e asa de grea ,ca e pacat sa ne-o mai complicam si noi cu lucruri minore .

  20. Foarte frumos, exact asa am patit si eu cu puii unui necunoscut la momentul respectiv – Barna Vasile – i-am folosit ca doici si dupa un timp mi-au demonstrat ca sunt cei mai buni din voliera ! Vezi articolul meu DINCOLO DE CUVINTE.
    O zi placuta tuturor, Adrian Madlin Bozovici.

  21. pe ce sai sunt pusi porumbei la licitatie nu am auzit de rrp..

  22. Felicitari pt rezultate d’le Rohatinovici!
    Sangele apa nu se face!
    @Adrian Madlin-daca erai baiat istet acu aveai pasari in expozitiile nationale ,nu mai scriai tot felu de ineptii legate de gutani luati din targuri.
    Trezeste’te tati!fa o ciulama cu toate adunaturile si cauta 2 crescatori de la care sa iei pasari si zboara’i la sange.uita de toate prostiile si povestile.

  23. @Corbu. Daca n-ar fi atatea femei “puternice” sa bruieze, ar exista mult mai multi barbati de succes. ☺

  24. problema cu sotiile a mai fost dezbatuta pe site-ul lui andrei . in cazul meu pe care-l consider unul norocos indatoririle se impart astfel ;
    eu ma ocup de :
    preparatul hranei ,tratament ,antrenamentul saptamanal cu masina ,imbarcari ,desigilari ,curatenie .
    sotia se ocupa de
    hranire , antrenament in jurul casei ,asteptarea porumbeilor de la concurs sambetele cand eu lucrez,
    avem crescatoria structurata astfel :
    -un compartiment porumbei pentru nunti ,compus din 50 voiajori albi.
    -un compartiment voltati albi 20 buc
    compartiment reproductie care, pana anul acesta era compus din 20 porumbei ,acum a crescut cu aducerea porumbeilor pentru columbodroame la 4o bucati
    -compartiment lot concurs compus din maxim 35 porumbei
    -compartiment tadivi pe care-i utilizez la evenimente , si doici compus din 20 bucati
    -compartiment pui
    deci in total cam 160 porumbei .
    porumbeii se intretin singuri , consumand mancare de circa 40 miloane pe an + tratamente de circa 10 milioane . calculat pe caiet .
    nu va spun exact cat aduc cei de evenimente ca va lasati de voiajori si-mi faceti concurenta… ..
    cand depui suflet si pasiune ,in ceea ce faci si ai un sprijin totul e mai usor.

  25. pana anul acesta nu am vandut nici un porumbel sau pui . porumbeii de la matca care nu au corespuns cerintelor noastre, au fost donati incepatorilor de pe la noi din zona sau daca mi-au fost ceruti de catre vreun prieten i-am dat cadou sau chiar i-am eliberat. unii au plecat, altii au ramas si zboara la evenimente. la noii proprietari ,unii din porumbeii donati ,imperecheati cu alti porumbei ,au dat cateodata porumbei care chiar mi-au batut porumbeii mei si muti alti porumbei din club . acest lucru denota dupa parerea mea ca,norocul in columbofilie este un factor ce ne influenteaza mai mult decat credem .
    multumesc tuturor celor care ati citit articolul nostru despre 863536 si va urez un nou an fericit cu impliniri pe toate planurile .

  26. acum dupa 9 ani de columbofilie, in care am vazut si auzit multe am ajuns la cateva concluzii pentru cine vrea sa le citeasca si sa le analizeze .multe deja le stim, dar nu le aplicam niciodata.
    – exista porumbei buni si porumbei prosti . poti sa dai orice ,poti sa-i oferi orice,daca nu-l duce capul …pauza.
    – tineti porumbei cat mai putini ,calitate nu cantitate.
    -nu tratati o boala daca nu o aveti in cotet, doar ca asa e la moda.
    -nu tratati toti porumbeii daca aveti unul bolnav
    -nu zburati porumbeii daca nu le-ati asigurat toate conditiile optime. inainte de a imbarca porumbelul ,sa fi facut tot ce puteati face ca el sa se poata intoarce la voi .daca se piarde ,sa se piarda de prost,nu din cauza noastra.
    -achizitionati porumbei zburati,cu palmares,pe 3-4-5 ani sau pui din ei ,care au zburat in conditii apropiate de cele pe care le puteti oferii ,
    -uitati de rase- nume- ochi totul este doar publicitate agresiva .
    -,toamna la licitatii urmariti columbordroamele apropiate de voi ,sau cele care zboara pe aceeas ruta cu voi ,analizati si cautati porumbei de la crescatori consacrati . puteti gasi porumbei interesanti ,pe care daca i-ati lua de la crescator de acasa v-ar usura de multi bani . la columbodrom toata lumea joaca ce crede ca are mai bun ca sa castige .nimeni nu baga din ce are mai prost in cotet.
    – intai invatati sa megeti si dupa acee alergati . multi sunt mari fondisti -maratonisti la stabilirea planurilor de zbor si la sedinte si nu zboara decat 5-6 etape. decat sa pierdeti tipul la sedinte si adunari generale mai bine stati in cotet si observati-va porumbeii. sunteti mai castigati ,va asigur.
    – inconjurati-va de oameni de incredere ,de prieteni adevarati ,de oameni care pot sa va ajute ,si pe care sa-i ajutati la randul vostru ,atunci cand au nevoie .
    – decat sa tratezi de 10 ori o boala mai bine o data si bine . analizati ce trebuie sa luati ,de doua ori ,
    -daca mai aveti si putin noroc , si va ajuta porumbeii, nu veti fi neaparat campioni, dar veti fi acolo in primi 10 cu siguranta .
    andrei sper ca nu te-am plictisit cu comentariile mele ,
    iti reamintesc de promisiunea pe care ti-am facut-o cand vroiai sa inchizi porumbei.ro si nu vrei sa mi-o indeplinesc , te astept pe 8 august la finala superstar olr sa palavragim 10 ore sau mai mult despre porumbei .

  27. Bune concluzii. Sunt apropiate de ale mele.
    Mai degraba vii tu la columbodromul de aici, eu sunt legat de casa din cauza porumbeilor, rareori calatoresc, ma ocup de ei 365/an singur.

  28. ok .sper sa bag cativa pui si acolo si sper sa ne vedem la finala sa iau locul 1 si sa-ti dau cadou frati cu locul 1 .
    ce vise vrumoase am eu ….intr-o seara de 30 decembrie .

  29. revin cu riscul de a va plictisi si mai mult cu ultimile 5 reguli
    -familia sa fie pe primul plan intotdeauna ‘
    -columbofilia trebuie sa fie un hoby nu o manie.
    -sa nu uitam partea sociala a columbofiliei .
    -vizualizati sau cititi cu atentie interviurile cu i.c a.s. si m.v si apoi veti intelege ceva
    -daca lumea va barfeste ,inseamna ca aveti valoare daca se tem de voi.
    v-o spune un om ca si voi ,la de 36 ani cu un salariu se 12 mil pe luna ,care lucreaza 10 ore \zi , vicepresedinte asociatie jud. 250 membrii , peste 15 locuri 1 castigate ,porumbei numai la natural.

  30. aveti incredere in voi dragi columbofili ,castigati sau pierdeti ,pierdeti pe mana voastra .
    nu uitati ca, cel care azi va bate cu 10 porumbei, dar nu a muncit o zi ca si voi ,el care cumpara de pe pipa porumbei de mii de euro ,dar nu stie cum se munceste pe bani , poate ca maine il puteti si voi bate ,este posibil v-o spune unul care a izbutit .
    daca el va bate pe timp frumos cu vant din spate cu porumbei din kleine dirk ,indopati cu te miri ce produse minune care costa cat o saptamana de munca pentru noi ,la prima,, gherla,, va avea cotetul gol in timp ce ,,rapandulele ,,voastre vor veni,
    multumiti-va cu ceea ce aveti, selectati dur , tineti-le sanatoase ,mai devreme sau mai tarziu ii veti bate si pe timp frumos .
    un an nou fericit

  31. D-nule Daniel Rohatinovici, am citit cu mare drag povestea acestei porumbite si m-a bucurat . Deasemeni ma bucur ca incercati sa impartasiti din experienta d-voastra ,cititorilor , diverse sfaturi utile ! Incerc sa va impresionez si eu cu o poveste asemanatoare si coencidenta , tot porumbita !
    „RO-161121-04-F” (locul 28 la olimipada Palmares General in Olimpiada Oostende 2007)
    La sfarsitul lui februarie, pregatesc porumbeii, pentru viitoarele perechi. Am hotarat, ca
    masculul 827101-02, provenit de la TOMA VIOREL din Lugoj, unde tatal 042212-00, .zburat si clasat
    cat. FOND , in 2002, iar mama 144334 -98 , zburata GDANKS in 2001, sa-i dau alta femela , cu toate
    ca in 2004 , cu femela care a fost , am obtinut o puica, 264671 -03 , care a obtinut 8 clasari / 12 etape ,
    si un nat. NURNBERG, neclasat, realizand norma la demi fond. In toamna lui 2003 am adus o puica
    de la RIMOTI MIHAI din Bocsa , 266498-03 unde tatal 16302-02 zburat MAGDEBURG in 2002 la
    MARTA ACHIM, si mama provenita de la PASCU VALENTIN, bunicul mamei fiind CAMPIONUL
    nat. la FOND a lui BACOS TRAIAN si bunica , 189280 -92 MICUL ALBASTRU a lui
    BIZDRIGHEANU N. care nu vroia sa se inperecheze. Cand i-am dat masculul de la TOMA, parca se
    cunosteau de o viata , si imediat s-au acceptat, dupa 10 zile de clocit ,am spart un ou fara sa vreau, iar
    din celalalt a iesit, femela 161121-04. Cand am pus puii din boxe pe jos , inainte de intarcare, cineva
    din adulti i-a spart capul , arata urat, hotarand sa o sacrific, dar dupa 3 -4 zile , s-a desunflat si parca
    nu se mai vedea nimic. A inceput zborul cu pui in 2004, si la etapa a. doua , mi-a venit ranita de uli si
    s-a unflat ca un balon , acum era al doilea motiv sa o sacrific, dar nu a fost asa, deoarece un coleg m-a
    convins sa o tratez , ajutandu-ma sa o cos. Sa terminat sezonl, rana s-a vindecat si incepea un nou an
    de zbor , 2005. Cum aveam 2 femele in plus la lotul de zbor,ea nu a avut pereche , la inceput de la
    prima etapa ,in loc sa vina acasa , s-a oprit la un coleg de club BALEANU TOMA , mi-a dat telefon si
    m-am dus dupa ea, ca nu mai vroia sa plece, la a doua etapa , la fel s-a oprit la alt coleg , SIMION
    ADAM ,tot la fel ,nu mai vroia sa plece , la a treia etapa , culmea ,s-a oprit in Anina la 100 km de casa
    la SCANTEIE ,mi-a dat si el telefon , i-mi era asa de ciuda si rusine ,ca nu e in stare sa revina acasa si
    i-am spus sa faca cu ea ce vrea. Spre seara ma trezesc cu ea acasa ,cu bilet la picior, semn ca a fost la
    SCANTEIE . Etapa a patra a stat acasa , intre timp si-a gasit un mascul care a ramas fara pereche si
    ultimile 5 etape ,a clasat ,obtinand loc 7 / judet la demi fond. La 3 saptamani era ultimul national
    NURNBERG II ,unde a clasat pe locul 2 si impreuna cu o alta femela de 1 an , 161136-04 ,am ocupat
    loc 2 / cresc. In 2006, avand pereche de data asta , femela s-a pus pe treaba , a obtinut 4 loc 1, doua loc
    2 si un loc 3 / jud. la cat. viteza maturi , fiind GRIPA AVIARA , nu am efectuat zboruri afara , asa ca
    ne-am limitat la viteza in tara. Spre ghinionul ei , la etapa 6 i-am pierdut perechea si am constatat ca
    nu mai trage cu suflet spre casa , si am oprit-o definitiv sa nu patesc cu ea ca in 2004 si sa raman fara
    ea, deoarece toti stiau de ea. La terminarea sezonului sportiv 2006 , am obtinut loc 1 / jud .cat. vit. loc
    .1 in campionatul nat .vit. maturi cu 5 ,39 puncte , loc 1 / jud la cat. palmares vit maturi , loc 4 in
    campionatul nat .palm vit .si loc 1 / jud la cat. palmares general , loc 2 in campionatul nat,loc 1/judet la cat demifond si loc 4 national,loc 1 As / judet si loc 9 national fiind
    aleasa in LOTUL OLIMPIC NATIONAL , participand la olimpiada de la OSTENDE din 2007, la
    categoria PALMARES GENERAL , cu 103 puncte , ocupand locul 28/ Europa. Actualmente parintii femelei ,
    sunt facuti cadou unui prieten din copilarie, LUNGU EUGEN , care m-a sprijinit si ajutat innainte de
    aceasta poveste, cu hrana , medicamente , instalatii , porumbei , de la el ,cat si de la alti colegi ai lui
    din Germania. In semn de respect si recunostinta, fata de JENICA cum ii spun, aceasta pereche ne
    intareste pe mai departe relatia, de prietenie, si sunt convins ca interesul lui fata de mine va fii la fel de
    mare , ajutandu-ma si pe mai departe
    MORALA: „niciodata nu avem sa stim ce este in mintea si sufletul unui porumbel, de valoarea lui
    reala , in concluzie ,sa dam sanse fiecarui porumbel”

  32. Foarte tare povestea Domnule Gruescu. Presupun ca ati zburat-o la natural. Sigur e din acele femele care nu se preteaza la vaduvie dar la natural fac treaba.

  33. Spre dezamagirea d-voastra prietene ,din anul 1998, cand mi s-a prezentat practic metoda la vaduvie de prietenii mei din Germania si Belgia , vazand si in tara la multi crescatori cu rezultate bune ,studiind avantajele acestei metode simple ( din punctul meu de vedere ) , intelegand mai bine natura porumbelului si viata lui ca sportiv , am ajuns la concluzia ca metoda vaduvie se poate preta foarte bine porumbeilor care zboara etapa de etapa , pe tot cuprinsul programului stabilit de judet . Si ca sa argumentez , pot spune ca recuperarea fizica cat si cea psihica a pasarii ,este mult mai rapida .Pot face controlul greutatii porumbelului prin tehnica alimentatiei ,observ si indentific mult mai usor eventualele boli aparute in urma angajarii ,luand masuri imediate ( intrucat fiecare boxa este prevazuta cu gratar si sertat dedinjos ,verificand zilnic excrementele . Durata de antrenament din jurul crescatoriei a crescut considerabil ,pasarile ne fiind nevoite sa coboare din zbor pentru a merge pe oua sau pui . Sunt mai blande si mai sociabile cu mine . Odihna si linistea in vederea recuperarii ,este mult mai mare . Atasamentul fata de cuib si in prealabil fata de femela este deasemeni crescut ,asta insemnand o viteza mai mare la lansare in concursuri . Fac curatenie mult mai repede si mai usor ,asigurandu-le o igiena corespunzatoare ,dar totodata le asigur un aer curat fara emanatii de amoniac sau spoti de mucecai de pe excremente . Mi-am zis ;- daca tot imi fac crescatorie ,pai haide sa o fac ca la carte , cu boxe duble cu despartire mobila la mijloc ,cu gratar si sertar ,cu gratar jos pe dusumea ,cu 5 compartimente in linie , ( unul pentru pui cu o capacitate de 80 de pui ,unul pentru masculii de general ,unul pentru masculii de maraton ,si doua compartimente cu odihnitori pentru femelele de general si de maraton , cu culuar pe mijloc ,aerisire controlata .Din anul 1969 si pana in anul 1998, am zburat la natural si pot spune ca pentru mine era un chin ,ba batea masculul la pereche ,ba femela era cu oul in fund ,ba pozitia pe pui nu era reusita ,nu se antrenau cum trebuie ,mancarea nu o puteam controla din cauza puilor ,ba erau prea grasi ori prea slabi …si atunci am inteles ca pentru lotul de zbor ,este suficient prima serie de pui si apoi despartiti ,iar cand se termina sezonul competitional cu maturii,puneam cu mare usurinta la pereche ,cel mai bun cu cel mai bun ,rezultand seria a doua de pui . Anul acesta pe langa lotul de general 48 bucati ,care vor zbura tot programul ( viteza ,demifond si fonduri pana in 600km) 14 – 17 etape ,mai am un lot de 24 de porumbei de maraton care vor zbura tot la metoda vaduvie . Acestia vor face primele 5 etape de antrenament si acomodare , impreuna cu lotul de general ,apoi vor participa numai la toate fondurile si maratoanele ,conform planului de asociacie .

  34. Ok, multumesc pentru detalii. Sunt crescatori care spun ca la vaduvie se pierd mai multi porumbei. Asa sa fie?

    Si eu am vazut cat de mult poate varia greutatea unui porumbel. Uneori zboara zgomotos si greoi pana in boxa, alteori este asa de usor ca abia i se aude zborul si din 2 batai de aripa este sus. Problema este cum calculam greutatea ideala pe care trebuie sa o abia pentru distanta la care urmeaza sa fie angajat. Mi se pare unul dintre cele mai complicate lucruri in sportul asta.

  35. Daca ai-ti fost atent d-nule Porumbei. ro, in materialel despre aruncarea pufului ,acolo specific anumite detalii la scopul aplicarii . 1- fac control la calitatea muschilor(moi si elastici ) , 2- puterea de refacere a muschilor la forma initiala ( volum , fata de masa ) 3 – rezistenta la adaptare fata de soc care toate trei la un loc ,face tabloul vitalitatii si bine inteles si celelalte criterii de baza ,( dezintoxicarea organismului prin consumul intern al grasimilor existente in organism si grabirea aruncarii pufului de toamna ( in vederea usurarii lor ) In comcluzie ,un porumbel care a fost corespunzator la mana innainte de post ,nu era greu ( gras ) si musculatura lui era cat de cat elastica ( nu beton ) , si acum nu si-a schimbat structura ,poti sa fi sigur ca poti sa-l zbori si la vaduvie si la natural . Cel care a fost greu ( gras ) muschii beton ,zboara greu si acum a revedit la o forma standar ,este un porumbel putin halos la mancare ,care trebuie controlat prin mancare ,cu siguranta te poti baza pe el indiferent de metoda ,dar daca porumbelul nu si-a revenit dupa concursuri si marea naparlire ,( 5 luni )fiind tras ( supt ) si acum la post a slabit si mai rau ,poti fi sigur ca atunci cand da de un mare efort ,cedeaza ,insemnand ca acest porumbel are probleme interne ( ficatul marit ,sau o boala nedepistata ) .De acest porumbel poti sa uiti !!! – coerent ,trebuie eliminat . Numai o pasare perfect sanatoasa ,poate duce la bun sfarsit sezonul sportiv , ( bine inteles ,fiind ajutata prin recuperatori si mancare adecvata etapelor ) cei mediocri se pierd . Deci indiferent de metoda ,cei cu defecte nedepistate la timp ,se vor pierde . Si ca sa-ti raspund la cealalta intrebare referitor la muschi – daca reusesti prin mancare si recuperare ,prin antrenament continu si bine echilibrat sa menti starea ideala a porumbelului ( calitatea musculara si puterea de refacere cat mai rapida ) inseamna ca porumbelul este apt pentru distanta programata . Apoi stimulat psihic prin pozitia de cuib sau atasament fata de ciub si femela ) totul este rezolvat . Dar nu uita ,o pasare de general nu o poti angaja la etape de maraton ( vine prima etapa ,dar a doua clacheaza , in schimb o pasare de maraton nu trebuie frecata etapa de etapa pana la epuizare ,ci respectat programul de odihna de 2 sau 3 saptamani intre etape .







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *