Prolaps cloacal?

Buna ziua! De cativa ani incerc sa salvez porumbei comunitari(gutani cum sunt numiti pe aici), iar de cele mai multe ori reusesc. Porumbeii sunt gasiti in zona blocului in care locuiesc, unde este o mare comunitate de porumbei. Mentionez ca cei mai multi pe care ii gasesc sunt muribunzi sau in faza terminala a bolii, unii cu mai multe boli, prin urmare misiunea este una dificila. Iubesc aceste pasari prin urmare pun mult suflet  in ceea ce fac si am investit mult timp si multi bani in diverse tratamente. Informatiile gasite pe acest site si selectate cu atentie mi-au fost de un real folos.

Cei mai rezistenti si mai norocosi se bucura acum de o frumoasa voliera de 12m lungime cu 4m latime si 2.5m inaltime, de hrana diversificata, vitamine, grit si apa curata. In afara de 3 adulti gasiti intr-o stare precara si cu aripile afectate de salmonela forma articulara, restul de 22 au fost pui. Unii dintre ei formeaza cupluri si am deja 5 pui(un ou nu a eclozat) care sunt bine hraniti si par a fi sanatosi. O sa revin intr-un alt topic cu fotografiile cu voliera si cu porumbeii, insa acum am nevoie de ajutor din partea comunitatii.

Am gasit de dimineata o porumbita careia ii atarna un cordon din cloaca. Porumbita este intr-o stare grava si nu stiu daca va supravietui. I-am administrat deja 5 in 1 mix de la Dr. Peers + Kattix impreuna cu electroliti, vitamine si minerale + un sfert de pastila de Rombendazol Super, insa nu reusesc sa identific boala/problema.Problema pe care o are aceasta porumbita nu seamana cu nimic din ce am tratat pana acum. Cordonul seamana cu un cordon ombilical, este vascularizat, lung de aproximativ 8-10 cm si iese din cloaca si sangereaza. In starea in care este nu ma mira ca nu mananca, insa bea multa apa, ceea ce inseamna ca are si alta boala pe langa afectiunea fizica. Mentionez inca o data ca acel cordon care iese din cloaca este vascularizat si sangereaza. Fecalele sunt moi, de culoare galben si se preling pe acest cordon. Cand se deplaseaza este tarat dupa ea si riscul unei infectii este mare. Sa fie vorba despre o porumbita tanara care are aceasta problema dupa ce a ouat? Daca da, ce ar fi putut cauza asta si cum as putea sa o ajut?

Va multumesc si astept sfaturile celor care s-au mai confruntat cu astfel de cazuri!

21 comentarii

  1. Cred ca este prolaps cloacal (de aceea am pus acest titlu) si apare la femele tinere la primul ouat, am avut si eu o astfel de femela in 2004. Cred ca trebuie introdusa cloaca la loc de catre un veterinar.

  2. Multumesc pentru raspuns! Mi-ati oferit o raza de speranta. Nu m-am confruntat pana acum cu o astfel de problema, desi am vazut multe tratand foarte multi porumbei. Eram hotarat sa merg la un medic veterinar luni dimineata la prima ora, desi experienta cu medicii veterinari in ceea ce priveste porumbeii nu a fost una prea placuta. O sa detaliez in topicul in care voi posta poze cu voliera si porumbeii salvati. Sper numai ca medicul sa poata salva aceasta porumbita frumoasa, care este foarte blanda, se uita in ochii mei si decat ca nu-mi cere sa o ajut. Am hranit-o fortat cu ceva seminte mici si sferturi de mazare proaspata decongelata, de teama ca ar putea avea salmonela forma digestiva si sa nu digere hrana. Nu am fortat-o cu hrana, desi o vad slabita. Apa bea singura in cantitate mare, deci clar are si alta problema. I-am administrat in apa de baut Fosbac Plus T. Din cauza prolapsul-ului cloacal, nu-mi pot da seama ce alta boala are deoarece fecalele sunt moi si efectiv sunt imprastiale peste tot. Sper ca medicul veterinar sa poata salva viata acestei porumbite. Va tin la curent. Multumesc inca o data!

  3. Operatie reusita, pacientul mort. Cam asa pot sintetiza ce s-a intamplat astazi. Ziua a inceput cu vizita la cabinetul veterinar unde i-a fost introdusa inapoi cloaca si i-a fost administrat un antibiotic injectabil, insa nu inainte de a fi intampinat cu replici de genul: “Aaa, nu cred ca reusesc”, “nu merita deranjul”. Am pus porumbita in cutie bucuros ca a reusit sa introduca cloaca si am plecat. Cand am ajuns acasa, am constatat ca iesise din nou, asa ca m-am chinuit sa o reintroduc singur. De cum am scos-o din cutie am observat ca are o respiratie greoaie si mi-am dat seama ca nu este bine. Am zis sa o hranesc, sa o hidratez si sa o las sa se odihneasca. Dupa ce i-am bagat pe cioc cateva boabe mici de mazare a inceput sa se zbata si in cateva secunde si-a dat ultima sufrare in mana mea. De cand am plecat de la veterinar si pana cand a murit nu au trecut mai mult de 30 de minute. Concluzia: De la ultima vizita de acum 3 ani nu s-a schimbat nimic. Aceeasi mentalitate, aceleasi replici. Nu vreau sa generalizez, insa pentru cei mai multi sa trateze porumbei inseamna pierdere de timp, iar daca nu ai caine sau pisica nu prea prezinti interes. Cu siguranta a fost ultima mea vizita la un cabinet veterinar.

  4. Pacat. In general este adevarat cu veterinarii dar mai sunt si exceptii. In oraselul meu am beneficiat de 2 operatii serioase la porumbei, ambele reusite:
    – scoaterea unei galme de tricomonoza inchistate in gusa unui porumbel batran (care acum se apropie de 20 de ani)
    – indepartarea unor tumori de pe picioarele unei femele

    Si sunt colegi care stiu ca au beneficiat de coasere si atele la picioare pentru porumbeii raniti de rapitoare.

  5. Din ce am observat eu,porumbițele cu problema asta,in general clachează si mor. Au fost cazuri cand si.au revenit dar n.au mai ouat. Cat despre veterinari,e adevărat ca nu se pricep la porumbei,decat intr.o.mica masura. De aici si atitudinea asta fata de porumbei.
    Asteptam pozele cu crescatoria dvs:))

  6. Bună ziua. Am o problema cu o hulubita, salvata de pui. Acum are 7 luni și cred ca, vrea sa se împerechere. Nu piate fi vorba despre eliberare dar vreau sa treacă mai ușor de perioada asta. Nu știu ce sa fac, nu știu dacă sunt similarități cu ingrijirea porumbeilor.
    Va ro, răspundeti mi pe fb(messenger) sau mail
    Asofiei Claudia
    Pașcani, Iași
    Mulțumesc ffff mult.

  7. Salut Andrei,
    Ce medici au reusit performantele? La caini mai cunosc medici priceputi in Campulung, dar la porumbei, nu :).
    Ma ajuti, te rog, cu numele lor / lui? Chiar si in privat. Multumesc mult

  8. buna ziua,am gasit un pui de porumbel cazut cred,din cuib,si l-am adoptat…dupa vreo 5 luni a facut un ou…apoi dupa vreo 2 luni nu am fost acasa si iar am gasit iar 2 oua.Apoi dupa aproximativ 3 saptamani adica ieri,a facut un ou,iar dupa asta a intrat intr-o stare nasoala ,de abia zboara si nu prea se mai misca,e slabita etc,…nu stiu ce are,cred ca o sa merg la veterinar…..Stie cineva cam ce se intampla?

  9. Ii dai grit si minerale? Unele femele asa patesc temporar dupa un ouat mai greu, dar poate fi si altceva.

  10. Gritul si mineralele se absorb mai greu si sunt pentru uz normal in stare sanatoasa, pentru preventie. In starea de slabiciune imediata (stare acuta) am folosit cu succes Ca+D3, de la Cosmopharm, jumatate de pastila pe zi, timp de 3-5 zile. Uneori a trebuit sa continui cu Ca lactic, jumatate de pastila pe zi, timp de 10 zile. Si-au revenit complet. Uneori dupa ouat, niste nervi compresati de oul in trecere, impiedica mersul, iar porumbita pare impiedecata; nu poate sa mearga si se taraie pe aripi. Un complex de B-uri timp de o saptamana ajuta la refacerea nervilor. Eu folosesc B complex de la Remedia (uman), jumatate de capsula pe zi in apa, si data pe cioc cu pipeta. Foarte bune sunt si vitaminele pentru porumbei de la Romvac, Selevit Sol, cate 5 picaturi pe zi in 2 ml apa, date pe cioc cu pipeta sau cu o seringa de 2 ml, timp de o saptamana. Numai bine!

  11. Ar putea fi de la tricomonoza. Boala asta are zeci de manifestari atipice, dupa cum se localizeaza microbul. Pe langa forma clasica (in gat), am intalnit porumbei cu noduli plini cu tricomonade localizati in diverse parti ale corpului. Unii (in special puii mici, inainte de parasirea cuibului) fac noduli pe gat si nu pot sa mai inghita. Altii fac noduli interni, pe aripi, sub aripi, pe pient, pulmonari etc, care cu timpul se sparg si duc la hemoragie intensa. O forma grava este tricomonoza la nivelul tubului digestiv, care duce la blocarea tranzitului intestinal (ocluzie intestinala) si la moarte. Nici medicamentele administrate pe cioc nu mai pot fi absorbite.
    Cand gainatul devine albicios (ca creta) sunt sanse mici sa fie salvati. Leziunile produse de tricomonade se suprainfecteaza si tratarea numai cu ronidazol nu ii poate salva. Eu le dau amestec de ronidazol + augmentin + ciprofloxacina + cefuroxima. La zece doze de 2,5 – 5 ml de apa pun un varf de cutit de ronidazol (uneori dublez), 1/4 pana la 1/2 comprimat de augmentin, 1/4 comprimat de cifran (de 500 mg) si 1/4 comprimat de cefuroxima. Cefuroxima ajuta mai ales la complicatiile pulmonare, cand le da sangele pe cioc si nu pot sa respire (horcaie), iar cifranul si augmentinul ajuta la complicatiile infectioase intestinale.
    Pastilele le sparg cu un patent cu varful lat (fara zimti), ca sa se dizolve rapid. Cele zece doze le prepar intr-o ceasca de cafea (se umple pe jumatare). Administrarea (3-4 doze in 24 de ore) o fac cu seringa prelungita cu un furtunel de 5-7 cm lungime, de la perfuzoare. Pe cei cu tricomonoza intestinala ii hranesc in primele 2-3 zile cu un amestec fluid din preperat de soia (un fel de inlocuitor de lapte praf) cumparat de la Plafar. Dupa ce isi mai revin ii hranesc cu pasta din seminte (decojite) de floarea soarelui, cumpatate de la Plafar sau de la LIDL. Semintele le macin cu rasnita de cafea. Le dau o seringa de 5 ml la o masa, 3-4 mese pe zi. Nu trebuie sa fie prea apoasa, dar nici “beton”.

    Pe puii mici tricomonoza ii ologeste, nu se mai pot ridica in picioare. Le sunt afectate articulatiile, de la infectiile secundare. Daca vedeti pui cu acest simptom, sa stiti ca au tricomonoza si trebuie sa-i tratati cu ronidazol (combinatia despre care v-am povestit). Tratamentul dureaza minim zece zile.

  12. Felicitari pentru suflet si rabdare.

    Am avut si eu streptococ la ei, cativa pui schiopatau la varsta cand incepeau sa mearga pe langa cuib (2 perechi de frati de cuib deci slabiciune genetica sau hrana prea incarcata bacterial de la un parinte). I-am rezolvat cu Amoxineovit. Am avut si vreo 3 maturi in perioada aia care zburau greu si intr-o parte, tineau aripile putin departate parca de corp… tot asa i-am reparat.

  13. buna ziua,as vrea sa pun si eu o intrebare dar nu stiu cum se procedeaza,asa ca o las aici,poate imi raspunde cineva,merci anticipat,Am gasit un porumbel adult care respira greu, are ca un fel de lichid in sistemul respirator,stranuta ca si cum s-ar sufoca,azi am vazut ca a eliminat ceva ca un lichid dar n-am vazut de unde adica din nas sau gura,nu se vede nici o infectie la ochi sau nas,e asa de vreo 5 zile,i-am dat augmentin 1 data pe zi dar nu se vede nici o imbunatatire,boala avanseaza, in trecut am mai gasit multi porumbei in stari asemanatoare,si toti au murit,ce sa fac sa nu moara si asta?cu ceilalti am incercat tot felul de tratamente dar nimic n-a functionat si au murit,aici nu exista vet care sa se priceapa la pasari

  14. ca o completare,se mai scarpina la nas,stranuta des,respiratia e greoaie si cred ca lichidul i-a curs din nas,apos dar parca si ceva galben mai solid,daca nu ii dau un tratament corect o sa moara curand,ieri manca,azi nu stiu,sta impreuna cu un alt porumbel caci cand l-am luat nu stiam ca e bolnav,credeam ca e de la caldura si deshidratare,dar celalalt porumbel nu are nici un simptom inca dupa 5 zile,sper sa nu se imbolnaveasca

  15. buna.merci pt raspuns,in ziua cand am pus intrebarea aici,am schimbat pe doxiciclina,deci am 3/4 zile de tratament,se vede o imbunatatire,sper sa se vindece asa,daca nu,am sa incerc si varaianta dvs,desi nu stiu unde sa gasesc produsul,caci vet nu are,si am vazut ca produsul se comercializeaza in cantitate mare,eu am doar acest porumbel bolnav,nu am crescatorie,pur si simplu l-am luat de pe strada sa nu moara acolo,ca era apatic si nu se misca,fff multi porumbei mor in fiecare zi pe strada,loviti de masini dar si pt ca sunt bolnavi si nu se mai pot feri indeajuns de repede de masini

  16. Felicitari pentru munca ta dedicata si minunata pe care o faci pentru acesti porumbei! Este minunat sa vezi ca exista oameni care sunt atat de preocupati si se dedica cu multa energie acestei cauze atat de nobile. Sper sa reusesti sa gasesti solutiile potrivite pentru a salva aceasta porumbita, sfaturile primite vor fi cu siguranta extrem de utile.

  17. Buna ziua. Am gasit un porumbel cu un prolaps urat de vreo 8 mm, practic era doar varful celui din poza. Deoarece avea si o parte de gat ingrosat cu tricomonoza, am inceput tratamentul standard, doxiciclina si metronidazol. La cloaca ungeam cu un betisor de ureche inmuiat in ulei roscat (o capsula de coenzima Q10 in ulei de catina de la Hofigal, sparta intr-un capacel de spray din plastic). Cloaca s-a retras singura, dar nu de la acest remediu uleios, ci de la tratament. Era o infectie acolo, am simtit asta!
    Porumbelul avea capacitatea si muschii sa-si retraga singur cloaca, si o facea, ajutat de betisorul uleios, dar era dureros deoarece infectia atacase tot tesutul, inclusiv muschiul. Cand se relaxa muschiul atacat, cloaca iesea din nou.
    Revenind la porumbelul din imagine, cloaca aceea rosie si marita excesiv, este INFECTATA. Porumbelul a murit de la infectie.
    Si o idee noua cu mare efect: folositi ulei sfintit de la Sfantul Maslu, pentru cei pe care-i vreti cu orice pret. Curata foarte bine o tricomonoza inchistata, inmuiind chistul, care devine mucos. Eu am dat cam 0,25 ml cu pipeta pe cioc, dimineata si seara, o luna-doua, pana n-au mai avut nimic. Se da in paralel cu medicamentele, pentru a arata Domnului ca faceti tot ce puteti sa-l tineti in viata. Deci am dat si un sfert de metronidazol de la uman pe zi, timp de 10-12 zile max. Iar cu un betisor de ureche inmuiat in ulei sfintit ungeam nodulul pe dinauntrul ciocului o data pe zi.
    Nu le dadeam sanse, daca dupa 10 zile nu disparea nodulul. Dar continuam cu uleiul sfintit, asteptand sa moara. Dupa vreo luna ma trezeam ca disparuse nodulul peste noapte. Banuind ca-l inghitise, mai continuam inca o saptamana cu ulei pe cioc, ca sa-l elimine definitiv din corp. (Cea mai grea saptamana, deoarece porumbelul care nu mai este bolnav, nu mai vrea sa stea cuminte ci vrea sa se joace si are foarte mare energie!).
    Insa daca voia Domnului este ca porumbelul sa moara, nimic nu-l intoarce inapoi.
    Cautati cu google Extract de propolis Tisofit. Pe langa faptul ca este foarte bun, are si cele mai bune pipete gradate inauntru. Pentru intarirea imunitatii raceala-gripa-viroza, oamenii pot lua 2 ml /zi. Eu am dat la porumbei 5-10 picaturi in 2 ml apa, cu seringa de 2 ml.
    Intarirea imunitatii nu este un tratament pentru boala. Cand s-a instaurat deja boala, infectia, nu se mai poate cu naturiste, deoarece sunt destul de slabe pe moment. Naturistele (propolisul etc.) se acumuleaza incet-incet in organism in timp. Pentru boala propriu-zisa care omoara imediat, este nevoie de actiunea puternica a chimicalelor (antibiotice, chimioterapice-metronidazol etc.), pe un timp relativ scurt 10-15 zile.
    Spor la treaba si vant in pene!

  18. Revin cu ceva nou. Tocmai am văzut o nimfă operata de prolaps cloacal. Doctorița care a operat -o spune că prolapsul cloacal apare din vina lipsei de calciu, și a nivelului de calciu scăzut din organism. După operație a dat soluție cu calciu timp de o săptămână. Nimfa (papagalița) s-a refăcut complet.
    In alta ordine de idei, când am tratat prolapsul de vreo 8 mm al unei porumbițe, dădeam doxiciclina dimineața și Ca+D3 seara, timp de 10 zile. Și s-a retras complet cloaca înăuntru. Deoarece calciul împiedică absorbția doxiciclinei, formând chelati in stomac, nu se dau în același timp, că sa nu interacționeze in stomac.
    Numai bine, vânt în pene!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *