Buna ziua. Ma numesc UNGUREANU CEZAR, am 28 de ani, locuiesc in Suceava si sunt casatorit de 3 ani cu Alexandra. Pentru mine columbofilia nu a fost o mostenire ,ci a trebuit sa o descopar pas cu pas , cu bucuriile , dar si cu necazurile ei. Cresc porumbei voiajori din anul 1998, cand, intamplarea a facut ca un porumbel cu aripa “filata” sa poposeasca langa blocul in care locuiam si asa a inceput totul.

Am crescut porumbei in podul blocului, in diferite locatii ale punctelor de transformare a curentului electric , mereu fiind nevoit sa ma mut si sa o iau de la capat. In toata aceasta perioada am concurat cu rezultate mediocre, singurul rezultat notabil fiind loc 33 judetean si 1 zonal la categoria mare demifond cu masculul 585780-2007 , porumbel 100% dr. Bilius Mircea- Suceava.

Acest rezultat m-a impulsionat si m-a facut sa-mi doresc mai mult. Astfel in anul 2010, impreuna cu bunul meu prieten BOZU GEORGE-AMAR , am format tandemul Ungureanu C.A.+ Bozu si am construit impreuna o voliera noua , o crescatorie spatioasa, bine aerisita, ferita de umiditate, unde sportul columbofil sa fie practicat in conditii optime.

In prezent detinem 73 de porumbei , cazati intr-o crescatorie de aproximativ 50 m patrati , impartita astfel: 1 comp. matca , 1 comp. pui , 2 comp. vaduvi pt. concurs , 1 comp. vaduve si 1 comp. pentru “infirmerie”.

Porumbeii , in proportie de 90% sunt de la bunul meu prieten Chiriac Marinica – Suceava , caruia as dori sa-i multumesc pe aceasta cale pentru tot ajutorul pe care mi l-a acordat in decursul anilor , iar 10 % sunt de provenienta straina(Reybroeck). Deasemenea in 2011 am achizitionat un porumbel de la Saviuc C-tin (Lica) – Siret , care , combinat cu femelele mele de matca a dat pui cu rezultate foarte bune la fond si maraton.

In acest an am inceput zborurile cu puii cu un numar de 36 de pui care au zburat 2 etape de viteza, 2 etape de demifond , 3 etape de fond si 2 etape de maraton. De la bun inceput vreau sa va spun ca din cei 36 mai am in acest moment acasa 10 pui , 26 dintre ei i-am pierdut.

Toti puii au participat impreuna pana la primul fond, cand am impartit lotul in 2 echipe ; o echipa pentru cele 3 fonduri care urmau si o echipa pentru maratoane.

La prima etapa de maraton am angajat cu emotii un numar de 15 pui, din care s-au intors 12 , reusind sa claseze 6 dintre ei.

La a doua etapa de maraton am angajat cei 6 pui care au clasat primul maraton si s-au intors 3 , clasand toti, reusind sa realizeze norma la categoria Maraton cu 2 etape de 850 km. clasate ca pui.

Acestia 3 sunt:

– 0838207-2012-F loc. 4 MARATON PUI 2012

– 0838205-2012-F loc. 6 MARATON PUI 2012

– 0838221-2012-M loc. 10 MARATON PUI 2012 si locul 3 JUD. ELBLAG 2

La momentul primului maraton acesti pui erau la a 8-a pana naparlita, iar la al doilea maraton aveau a 9-a pana crescuta trei sferturi, de aceea am stat cu mari emotii la acest concurs deoarece ma temeam sa nu arunce a 9-a pana, insa totul a fost bine pana la urma.

Toti puii au beneficiat de acelasi program de antrenament si alimentatie, dupa cum urmeaza: 1 ora – 1 ora jumatate de antrenament in jurul crescatoriei ; hrana: amestec din porumb, grau,floarea soarelui, mazariche, mei si orez amestec pe care il fac eu din seminte cumparate de la piata. Inainte cu 3 zile de imbarcare am marit procentul de porumb din amestec ,iar peste hrana am turnat ulei de usturoi si drojdie de bere, in apa de baut bautura de 4(otet de mere+usturoi+ceapa+miere de albine).

Incerc sa evit pe cat posibil medicamentele, insa in zilele de astazi se pare ca este imposibil acest lucru daca vrei sa faci rezultate. La sosirea din concurs porumbeii au primit mancare dietetica si in apa lamaie cu miere de albine + electrolit, iar a doua si a treia zi un produs care combate tricomonoza si bolile cailor respiratorii. Obligatoriu 1-2 antrenamente intre etape. Daca porumbeii se antreneaza bine in jurul crescatoriei, un antrenament de la 40 km inainte cu 2 zile de imbarcare este suficient, dar eu obisnuiesc sa le fac 2 antrenamente, unul chiar in ziua imbarcarii.

Cei 3 pui care au reusit sa claseze 2 maratoane nu au fost zburati cu pereche, oua, pui, etc., ci ca orice pui normal, pozitia lor a fost pe odihnitori.

Acord mereu o atentie deosebita sanatatii si recuperarii lor dupa efortul depus, insa si originea lor si-a spus cuvantul, toti 3 avand cel putin un campion judetean la maraton in pedigree. Cam atat ar fi de spus despre experienta mea la aceste 2 maratoane cu puii. Pentru cei care vor mai multe detalii, acesta este nr. meu de telefon 0741 915 006, va stau la dispozitie oricand. Urez tuturor columbofililor mult noroc si sanatate.

Multumesc sotiei si familiei mele pentru sprijinul acordat pana acum in acest sport minunat.

Si nu uitati: fara porumbei se poate trai, dar…nu are rost !!!

Mult succes tuturor !!!