Pui cu sternul stramb

Am o problema legata de porumbei si ma gandeam ca as putea gasi un raspuns. Am o pereche de voiajori ai caror pui sunt cu precadere cu sternul stramb. Porumbeii sunt in aceeasi pereche de vre-o 3 ani, si nu au mai fost imperecheati cu alti parteneri. Deci nu stiu daca schimbarea partenerului ar ajuta. Nu am idee care poate fi cauza. Primesc acelasi tratament ca si restul: mancare variata, apa curata, un adapost uscat, luminos si curatat o data pe saptamana, grit la discretie. Poate imi dati o idee…

Merci,
Mircea

27 comentarii la “Pui cu sternul stramb”

 1. Ar fi bine de stiut:
  – ce procentaj de pui au sternul stramb?
  – cei care nu-l au stramb, in ce perioada a anului sunt eclozati?
  – se nasc cu sternul stramb sau se stramba dupa o varsta (si in acest caz, la ce varsta)?
  – parintii au sternul stramb? (desi daca doar puii lor patesc asta, cel mai probabil e o deficienta transmisa genetic)

 2. am si eu cativa porumbei cu sternul putin stramb si am intrebat si eu pe unii mai priceputi ca mine zic eu si raspunsul a fost ca nu au avut destule paie in cuibar si fiind oasele fragezi din cauza asta s-a strambat …acu nu stiu daca e adevarat sau nu dar mai asteptam sugestii…si daca nu e lovit nu cred ca are vreo problema pentru a face performanta chiar unii mi-au spus ca au zburat porumbeii cu pieptul stramb pana la Berlin asta insemnand in jur de 1200 km..deci trageti concluziile…

 3. Ca in toate probleme columbofile si aici
  parerile sun diferite.

  Exista o predispozitie genetica dar in primul rand
  este o problema de hranire: lipsa de minerale,
  mai ales Calciu,lipsa de vitamine mai ales vit. D
  Osificarea decurge prea incet si prea tarziu.
  Mancarea obisnuita pentru porumbei nu contine
  destule minerale. Daca porumbeii nu au acces
  in gradina/camp etc trebuie sa oferi un GRIT BUN
  caramida pisata nu ajunge.

 4. si eu am avut probleme si a fost din lipsa de paie. dar cum a zis si nr.3 nu conteaza sternul conteaza performanta.

 5. Dale ad3 si nu mai ai probleme:) la mine sau indreptat cu aceste vitamine,si ii creste si bine!sal

 6. Poate sunt cuibarele de vina, poate nu au paie…. stau cu sternu direct in cuibar sau in boxa daca nu au cuibar… poate dupa ce ii intarci au sezatoarele ascutite… etc, etc, etc

 7. nu este din cauza cuibarelor,lipsei paielor,etc. un pui trebuie sa aiba oase puternice si acestea nu se instramba asa usor.Un stern defectuos poate avea drept cauza o lispa de calciu,minerale si chiar vitamine,sau mai poate fi vorba de ceva boala.In aceeasi situatie sunt si porumbeii al caror stern aproape te “taie” in momentul in care i examinezi la mana.Un stern stramb cu greu se mai indreapta dupa ce porumbelul se maturizeaza.Porumbelul ideal din punct de vedere al sternului trebuie sa abia un stern drept,sa fie gros, sa nu fie “taios”,si de preferat nu pe structura numita de multi “adanca”.In cazul de mai sus tind sa cred ca este vorba despre o boala deoarece se spune ca porumbeii au o alimentatie corespunzatoare.Totusi sper ca gritul il mananca porumbeii,nu sta luni de zile in crescatorie.

 8. se antampla des astfel de cazuri si la case mari, eu unul cred k si asternutul an cuibare conteaza mult pe perioada cresterii puilor,trebuie des schinbat cu paie ,sau alte probuse cum ar fi chiar si calciul de pus la pisica el mentime uscat cuibul si este anti coccidiozic.cuibarul ar trebui sa fie cam trei sferturi plin pentru a nu permite puilor sa formeze acea gaura care duce la deformarea sternului.e normal sai asiguram si o alimentatie corespunzatoare bogata an calciu si altele.

 9. eu zic din vaga mea experienta ca au probleme din cauza parintilor deoarece nu ai schimbat perechea de 3 ani eu le schimb dupa 2randuri de pui si nu am avut decat un pui care a foft dat la schimb pe 4 inele si o porumbita fara pene in coada!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. saL .DA-LE DOUA ZILE LA PUI CU STERNUL STRAMB CATE O TABLETA DE COCCISTOP SAU COLUMBOVIOFORT.SI A TREA ZII AR TRE SA AIBA STERNUL DREPT DACA NUI PREA AVANSAT DEJA.EU TOT TIMPUL LE DAU CAND VAD CA APAR PROBLEME CU STERNUL SI FUNCTIONEAZA.

 11. In primul rand vreau sa va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

  Parintii nu au sternul stramb, nici unul, si au varsta de 5 respectiv 4 ani. Ca sa fiu sincer cam toti puii au sternul stramb intr-o mai mica sau mai mare masura. Gritul pe care il primesc este unul variat, luat din comert( scoica, caramida si alte chestii). In cuibar intr-adevar nu au paie, decat minimal(sunt in compartimentul de prasila unde porumbeii primesc doar cateva paie sa isi poarte in cuib). Ce mi se pare mie ciudat este faptul ca este singura pereche( din 7) care scoate puii cu aceasta deficienta. Daca ar fi probleme legate de alimentatie, cuibar, etc, ma gandesc ca ar trebui sa intalnesc sternul stramb si la alti pui, nu?

  Probabil ca voi incerca sa schimb partenerii si sa vad daca lucrurile se schimba in vre-un fel.

  Inca o data merci de raspunsuri,
  Mircea

 12. Este din cauza cuibarelor ori nu au paie ??? nu conteaza perechea incearca sa le schimbi locul de cuib !! bafta

 13. multe paie la cuibare si ai sa vezi ca totul e bine.
  bafta la pui???

 14. cand puii au varsta frageda (in jur de 10 zile),indreapta tu sternul cu degetele,usor fara sa-l fracturezi.este de ajuns sa faci acest lucru o singura data si vei vedea ca nu se mai stramba.este si aceasta o metoda,daca altele dau gres.daca ai cuibare de ipsos nu este nevoie sa pui si paie ,eu chiar le scot din cuib cand ies puii din ou.

 15. si modele de de odihnitori trebuie sa fie intocmai ca la carte..nu tot felul de inventii

 16. Dupa unii mari doctori si crescaori de porumbei se spune ca din cauza lipsei gritului se stramba sternul porumbeilor,si se propune reinprospatarea gritului in fiecare zi ca degeaba le dam la dispozitie grit in cantitate mare si non stop sta in fata lor ,iar daca praful s-a depus pe el porumbelul nu-l mai consuma.Din primavara anului zilnic le asigur grit proaspat,porumbeii cresc cate doi pui si in ciuda faptului nu mai umbla la camp ca si inainte,si am mai observat ca la revenire din concursuri unii porumbei mai degraba servesc din grit decat din boabe.

 17. 100%la 100% e lipsa mateialului de constructie al cuibului[paie,crengute,betzishoare,etc].incearca sa plasezi in cuib o bucata de pasla din aceea speciala pentru porumbei,si nu mai vei avea probleme.

 18. problema cu sternul stramb apare din cauza cuibarelor care au circumferinta prea mica.o sa observi ca unde ai 2 pui in ciubar amandoi au sternul starmb iar unde ai un singur pui in cuibar nu apare aceasta problema.bafta

 19. Coccidioza, a mai spus cineva mai sus sunt si eu de aceiasi parere, incearca sa tratezi parintii puilor, probabil au ambii un numar mai mare de coccidii care afecteaza micutii, schimbarea perechii nu rezolva 100 % problema. Succes.

 20. poz 19 Nea Gigi te mai lauzi ca esti columbfil experimentat dar vreau sa te contrazic 100% si iar 100% este vorba de coccidioza asa ca mai pune mana pe carte si mai citeste

 21. COCCIDIOZA stramba sternul. foloseste aprolium de la romvac sau coccistop de la pasteur [ ambele produse romanesti].

 22. tratati toti porumbei de coccidioza este singura boala care indoie sternul puilor

 23. da intradevar sunt mai multe variante dar nu cred ca din cauza parintilor se stramba.cel mai bine iati COCCISTOP dale cateva zile.Mai incearca sa le pui si niste paie in plus,asta in cazul in care puii au lipsa de calciu sau de vitamine,dar asta o poti vedea cand puiul creste si in acel moment el ar trebuii sa aiba pene dar defapt ele sunt inca invelita in acea membrana.alta problema ar fi daca parintii puilor sunt inchisi de multa vreme si nu leai mai dat caramida pisata,scoici.nisip ceva care ar trebui sa aiba orice porumbel in pipota pt o macinare a grauntelor mai buna.mult noroc la pui!!!!!!Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *