Autor: Laurentiu Stoica

Asemenea oamenilor, o mare parte a porumbeilor nostri de concurs devin urmaritori in loc de conducatori cu o gandire individuala. Este o greseala periculoasa,chiar fatala pentru un crescator si programul sau de reproducere in vederea obtinerii succesului, sa aiba in crescatorie aceasta categorie de pasari.Urmaritorii sunt acele pasari carora le lipseste abilitatea psihica de a-si gasi singuri drumul spre casa.Acestia urmeaza un grup de pasari si daca sunt destul de norocosi pentru a selecta grupul potrivit se intorc in siguranta din concurs.Daca urmeaza conducatorii grupului,pot chiar sa marcheze foarte bine situandu-se in topul clasamentelor. Dar cum ramane cu etapa viitoare? Pot oare acesti urmaritori sa fie norocosi din nou pentru a realiza o buna performanta si saptamana viitoare?

Va avea acest tip de pasari noroc 7 saptamani la rand pentru a incheia seria concursurilor? Stim ca au abilitatea fizica de a concura cu ,conducatorii si a obtine performanta in cadrul unei etape; insa isi pot gasi ei singuri drumul spre casa?

Acesti urmaritori sunt eclozionati si creati in anumite parti ale lumii unde datorita stilului de zbor si a conditiilor terenului sunt nevoiti sa zboare in concursuri scurte. Aceste pasari zboara intr-o asa numita “ALEE DE BOWLING” :un numar mare de pasari ,aproape una de cealalata pe rute inguste sau cursuri de ape urmandu-se unele pe celelalte. Aceste pasari nu au nevoie sa gandeasca pentru a naviga spre casa..tin doar drumul drept si cea mai rapida pasare castiga concursul. Acestea nu se pot pierde pentru ca exista o singura directie de urmat,calea cea dreapta,iar distantele sunt scurte (80-160 km).Viteza este singura calitate pe care trebuie sa o posede pentru a castiga; acesti urmaritori pot obtine rezultate impresionante impotriva a mii de porumbei intr-un sezon competitional, mai ales cand acestia zboara doua concursuri de la 80 km in aceeasi saptamana.

Sa eclozionezi acest tip de porumbei este relativ usor; imperechem viteza cu viteza si cu o selectie standard stricta putem produce calitatile fizice dorite si necesare pentru a avea campioni la acest tip de concursuri. In tara lor natala aceste pasari sunt de o inestimabila valoare si i-au facut pe proprietarii lor faimosi si bogati.

Oricum ,adevarul este ca acestia sunt “FARA VALOARE” pentru crescatorii din Taiwan si pentru programul lor de reproducere.Un porumbel campion in Taiwan trebuie sa gandeasca si sa navigheze singur timp de mai multe ore pentru a ajunge acasa in siguranta .Trebuie sa posede asa cum am mai mentionat intr-un articol trecut, talentul unui conducator si nu al unui urmaritor.

Adevarul este ca aceste capabilitati psihice sunt mult mai importante decat calitatile fizice pe care multi crescatori le cauta la reproducatorii lor sau la pasarile pe care le achizitioneaza.Fara un talent psihic corect,nici un porumbel nu va putea fi vreodata conducator.Chiar daca are toate calitatile fizice pentru a fi un zburator campion ,fara orientare,instinctul de a reveni acasa si talentul de navigatie pasarea este fara valoare.

Diferenta dintre un conducator si un urmaritor nu este de natura fizica ci mai degraba mentala(psihica);abilitatea de a pleca spre casa aceasta repetandu-se saptamana de saptamana,este o cerinta obligatorie in Taiwan.De multe ori ingrijitorul isi petrece tot timpul sau cautand si dezvoltand calitatile fizice ale pasarilor sale ,asta simte el ca este important insa trece peste sau neglijeaza cele mai importante aspecte..inteligenta ,increderea si gandirea independenta de care pasarile au nevoie pentru a conduce si a naviga pentru ele.

Fiecare porumbel are un pedigreu ;mama,tata si bunici…ceea ce depaseste aceste limite nu este important.Cautati aceste calitati de conducator in primele trei generatii.(TINETI MINTE !!!!!!!!…UN PEDIGREU ESTE DOAR ATAT DE EXACT SI CINSTIT PE CAT ESTE CRESCATORUL DE LA CARE IL PROCURATI). INTOTDEAUNA CERETI DOVADA INAINTE SA FACETI ORICE ACHIZITIE.