Reproduceti din conducatori, nu din urmaritori

Autor: Laurentiu Stoica

Asemenea oamenilor, o mare parte a porumbeilor nostri de concurs devin urmaritori in loc de conducatori cu o gandire individuala. Este o greseala periculoasa,chiar fatala pentru un crescator si programul sau de reproducere in vederea obtinerii succesului, sa aiba in crescatorie aceasta categorie de pasari.Urmaritorii sunt acele pasari carora le lipseste abilitatea psihica de a-si gasi singuri drumul spre casa.Acestia urmeaza un grup de pasari si daca sunt destul de norocosi pentru a selecta grupul potrivit se intorc in siguranta din concurs.Daca urmeaza conducatorii grupului,pot chiar sa marcheze foarte bine situandu-se in topul clasamentelor. Dar cum ramane cu etapa viitoare? Pot oare acesti urmaritori sa fie norocosi din nou pentru a realiza o buna performanta si saptamana viitoare?

Va avea acest tip de pasari noroc 7 saptamani la rand pentru a incheia seria concursurilor? Stim ca au abilitatea fizica de a concura cu ,conducatorii si a obtine performanta in cadrul unei etape; insa isi pot gasi ei singuri drumul spre casa?

Acesti urmaritori sunt eclozionati si creati in anumite parti ale lumii unde datorita stilului de zbor si a conditiilor terenului sunt nevoiti sa zboare in concursuri scurte. Aceste pasari zboara intr-o asa numita “ALEE DE BOWLING” :un numar mare de pasari ,aproape una de cealalata pe rute inguste sau cursuri de ape urmandu-se unele pe celelalte. Aceste pasari nu au nevoie sa gandeasca pentru a naviga spre casa..tin doar drumul drept si cea mai rapida pasare castiga concursul. Acestea nu se pot pierde pentru ca exista o singura directie de urmat,calea cea dreapta,iar distantele sunt scurte (80-160 km).Viteza este singura calitate pe care trebuie sa o posede pentru a castiga; acesti urmaritori pot obtine rezultate impresionante impotriva a mii de porumbei intr-un sezon competitional, mai ales cand acestia zboara doua concursuri de la 80 km in aceeasi saptamana.

Sa eclozionezi acest tip de porumbei este relativ usor; imperechem viteza cu viteza si cu o selectie standard stricta putem produce calitatile fizice dorite si necesare pentru a avea campioni la acest tip de concursuri. In tara lor natala aceste pasari sunt de o inestimabila valoare si i-au facut pe proprietarii lor faimosi si bogati.

Oricum ,adevarul este ca acestia sunt “FARA VALOARE” pentru crescatorii din Taiwan si pentru programul lor de reproducere.Un porumbel campion in Taiwan trebuie sa gandeasca si sa navigheze singur timp de mai multe ore pentru a ajunge acasa in siguranta .Trebuie sa posede asa cum am mai mentionat intr-un articol trecut, talentul unui conducator si nu al unui urmaritor.

Adevarul este ca aceste capabilitati psihice sunt mult mai importante decat calitatile fizice pe care multi crescatori le cauta la reproducatorii lor sau la pasarile pe care le achizitioneaza.Fara un talent psihic corect,nici un porumbel nu va putea fi vreodata conducator.Chiar daca are toate calitatile fizice pentru a fi un zburator campion ,fara orientare,instinctul de a reveni acasa si talentul de navigatie pasarea este fara valoare.

Diferenta dintre un conducator si un urmaritor nu este de natura fizica ci mai degraba mentala(psihica);abilitatea de a pleca spre casa aceasta repetandu-se saptamana de saptamana,este o cerinta obligatorie in Taiwan.De multe ori ingrijitorul isi petrece tot timpul sau cautand si dezvoltand calitatile fizice ale pasarilor sale ,asta simte el ca este important insa trece peste sau neglijeaza cele mai importante aspecte..inteligenta ,increderea si gandirea independenta de care pasarile au nevoie pentru a conduce si a naviga pentru ele.

Fiecare porumbel are un pedigreu ;mama,tata si bunici…ceea ce depaseste aceste limite nu este important.Cautati aceste calitati de conducator in primele trei generatii.(TINETI MINTE !!!!!!!!…UN PEDIGREU ESTE DOAR ATAT DE EXACT SI CINSTIT PE CAT ESTE CRESCATORUL DE LA CARE IL PROCURATI). INTOTDEAUNA CERETI DOVADA INAINTE SA FACETI ORICE ACHIZITIE.

57 comentarii la “Reproduceti din conducatori, nu din urmaritori”

  1. de la 80 de km poate sa castige oricine, pe distante lungi conteaza si cum este ingrijit pasarea:) nu depinde numai de pasare… parerea mea personala.

  2. interesant articolul un nou lucru in mintea noastra ;)
    care linii iz de viteza ca am uitat ??? rasp obligatoriu :)))

  3. robi,pune mana si citeste ,care linii sunt de viteza,asta i raspunsul obligatoriu pe care l meriti,oricum nu cred ca cunosti nici o linie,nu te invata prietenii tai din oradea??ca doar cunosti columbofili adevarati,nuuu????sunt de acord in parte cu acest articol,

  4. Nu stiam ca se zboara oficial si de la 80 km dar in fine… La noi majoritatea sunt fondisti si sa stii k e destul de greu sa-ti dai seama care e urmaritor. Nu zburam langa ei k sa stim ce si cum fac. La distante lungi e cam greu sa mai urmareasca, se separa fara sa vrea. Posibilitatea e sa fie pierdut sau sa ajunga acasa. Dak se pierde sanatate si numai bine dak vine e ok si dak mai vine si la altele e si mai bine. Pe distante lungi, asta k o concluzie trasa de mine, e greu sa fie urmaritori! Pot fi doar porumbei capabili, sanatosi si cu dorintza de a ajunge acasa.
    Numai bine!

  5. In principiu urmaritorii astia sau “stolari” cum le mai zice, ar trebui sa ajunga pe la alte case si nu la a lor deci se elimina repede.

  6. ce sa zic, sunt si urmaritori, dar de la vreo 300-400 incolo nu se mai poate vb despre asa cva…acolo e distanta maricica si fiecare vine pe cont propriu, parerea mea,…..bafta all>>>

  7. …Oare?urmaritorul meu daca se face un concurs Maramures-Turnu-Magurele si eu sunt din Arges,e posibil sa intre primul al meu …a fost destept,,ca s-a luat dupa campionul din T-M.E bine daca dvs.stabiliti care conduce si care va fi condus,cred ca fiecare porumbel are o g?ndire a sa,individuala,la fel si experienta de zbor ,e greu de stabilit din 2 pasari din acelasi cotet care pe cine a urmarit mai ales c?nd sunt lansati 6000.,adevarat ca reproducem din conducatori,nu crezi ca trebuie sa si dovedeasca,,CA EI SUNT”?Acum ma poti ,,lua ?n coarne”

  8. depinde si de distanta in primul rand porumbeii de viteza au orientarea mai buna sant mai rapizi si de la nu concurs de 3-400 de km nu are cum sa fie in urma unui fondist

  9. NU vreau sa fac o critica dar vreau sa iti spun ca nu exist

  10. “urmaritorii” daca le dai drumul treptat (adica ii dai drumul la primul…la al doilea dupa 5 min. si tot asa) … si daca primul pleaca el dupa cine se ia …;))))

  11. NU vreau sa fac o critica dar vreau sa iti spun ca nu exista porumbei conducatori sau urmatori si doar buni sau rai .Un porumbel bun informa si motivat nu va fi urmator niciodata iar un porumbel rau tot timpul va intirzia de exemplu daca mergi la un antrenament cu 50 de porumbei toti ai tai in jur de 70 de km nu vor veni inpreuna niciodata cei rai vor intirzia intodeauna / porumbei de viteza care participa la 80 KM intrun stol de 10.000 de porumbei pe un raion de 30 km si din care concursul sa incheie in citeva minute nu poti spune ca nu au valoare . UN porumbel care se tine dupa stol poate cistiga odata maxim de doua ori si un porumbel ca acesta sigur vei elimina ***** un porumbel de viteza inseamna un porumbel nervos daca inperechezi doi porumbei de viteza : / ADICA NERVOSI poti avea si rezultate la fond si mare fond in general porumbelu bun si motivat vine pe primul loc si la 70 de km si la 900 de km si pot sa iti dau exemplu …….. / Intra pe saitu lui ERIC LIMBURG daca vrei sa dai sfaturi da sfaturi corecte nu ce ai auzit sau ai citit cine stie de unde . NU vreau sa o iei ca si o critica si sa te superi iti doresc mult SUCEES …….

  12. serioa mai ???hai k asta ii buna porumbeii de viteza au orientarea mai buna/???un fondist vine de la 300 de km si claseaza dar sa vad si unul de viteza ce claseaza la concursuri de 1000 de km…daca tot se orienteaza el asa bine…:D

  13. nu cred ca a spus b.daniel ca daca imperechezi 2 porumbei de viteza nervosi poti avea rezultate la fond si mare fond.

  14. asa cred eu daca cineva a facut experienta ca dupa 2 porumbei imperechiati de viteza sa dea porumbei buni la fond eu ma dau la o parte.

  15. Se intampla destul de des sa se ia dupa alte stoluri , la mine veneau cate 3 -4 porumbei dupa ai mei ,care stateau la mine pe voliera ca si knd erau ai mei nu erau speriati de mine…..,ai mei intrau in voliera la semnal si ii inchideam .pentru ai convinge pe cei noi veniti sa plece iar intr-un tarziu odata cu seara plecau …am intalnit si alti porumbei care reveneau la mine cam la o saptamana distanta ,nu stiu ce clasari ar putea avea aceste pasari si cu siguranta au fost antrenate numai cu stolu ,unde ii mai usor sa gasesti cuibu iar cand sunt lasati singuri se vor lua cu alti porumbei si ajung la km distanta de casa si mai mult ca sigur nu vor mai reveni niciodata.daca cad pe mana unui natarau de braconier.
    Bafta.Si la multi ani pentu cei cu numele de Nicolae pt maine.

  16. porumbeii care claseaza bine de la 100 km la 1000km sunt rari ,porumbeii de viteza cam rar se vad la fond,iar cei de fond claseaza bine pe distante scurte cand prind etape grele cu ploi sau canicula !

  17. Un antrenament interesant in acest sens este urmatorul: te intalnesti cu un amic columbofil din aceeasi localitate, va luati lotul de pui si ii lansati de undeva cate 2, unul de la fiecare. Le este foarte util si pot invata din greseli. Eu am facut odata chestia asta si e chiar amuzant la final sa numeri cati pui ai de la celalat pe casa si cati de-ai tai sunt lipsa.

    Un alt antrenament simpatic este sa-ti lansezi porumbeii cate unul acasa la un amic, ce are stolul la antrenament in jurul casei, sa ii urmaresti daca se pot desprinde. De preferat seara, pe stomacul gol. Daca ai sange-n instalatie, inlocuieste amicul cu un braconier! :))

  18. In legatura cu porumbeii urmaritori si cei care conduc,sa nu uitam ca totusi porumbelul este o pasare “de stol”ei au tendinta aceasta chiar si de la distante mari.
    Prin 2002 la un zbor din Ungaria o femela a venit insotita de inca 2 porumbei care si-au continuat drumul mai departe,anul acesta la o etapa de Terespol mi s-a intamplat ceva asemanator ,doar ca porumbelul ce a venit cu al meu a stat vreo 15 min. pe casa dupa care si-a continuat drumul .Curios este faptul ca era trecut de ora 21.In concluzie porumbelul are tendinta de zbura in grup.

  19. Personal cred ca aceasta teorie,cu porumbei “urmaritori” de profesie,este usor exagerata intrucat nici un porumbel nu ar avea suficienta vointa pentru a urma in deriva un stol sau altul,ani de-a randul,si a mai ajunge si acasa mereu,eventual si campion.
    Referitor la “aleile de bowling”, se poate spune ca porumbeii invata mult mai bine un traseu usor,cu repere clare,fara sa fie nevoiti sa-si suprasolicite mecanismele de orientare dar nu ca nu le vor mai folosi deloc.
    Am observat urmatorul lucru,de mai multe ori,cand lansam puii de porumbel in stol compact : pana la 50-60 km veneau grupati(integral).Dupa 80-100 km veneau fie in grupuri mici,fie cate unul iar cei slabi,fara orientare nu mai veneau deloc.Daca ar fi fost “urmaritori”,cu atat mai mult cu cat destinatia era comuna,nu s-ar fi pierdut nici macar unul.
    De aici am ajuns la concluzia ca porumbelul nu paraseste complet locul de lansare-plecand si revenind- pana cand nu localizeaza PE CONT PROPRIU campul magnetic al tintei – casa,porumbaria- sau, pe scurt, pana nu “prinde unda”.Daca a urmarit un stol inseamna ca a “consimtit” directia urmata.

  20. FELICITARI DOMNULUI STOICA PT ARTICOL , LA CAT MAI MULTE ARTICOLE…….. CHIAR AVEM CE INVATA DIN ELE……….MAI ALES INCEPATORII… CARE ST LA INCEPUT D DRUM………… VANT IN PENE DOMNULUI LAURENTIU STOICA,,,,,,,,

  21. AR FI BINE CA TOTZI COLUMBOFILII SA SA APRECIEZE GESTUL DN STOICA,,, EL NU VREA DECAT SA NE INFORMEZE,,,,,,,, E DE APRECIAT SI INCA FOARTE MULT… >>>>..<<< ;) :)

  22. Da, mereu mi s-a parut foarte interesant cand povesteau lansatorii ca dupa eliberare s-au impartit mai multe stoluri, unele plecand direct, altele rotindu-se la locul lansarii minute bune.

  23. exista si urmaritori.acestia sunt in general puii(porumbeii tineri).

  24. Ridic in atentia autoruilui articolului si a celor care pot aduce argumente solide urmatoarele aspecte:
    1. Pe principiul enuntat in articol am tras urmatoarea concluzie: Porumbeii capabili sa castige un concurs fac parte din categoira “conducatorilor”; acest argument nu sta in picioare in cazul etapelor “catastrofa” unde se stie prea bine ca porumbeii castigatori ale acestor etape de obicei vin din “esalonul secund” adica porumbei care nu au mai castigat niciodata, iar la aceste etape se pierd de multe ori campioni cu multi km clasati.
    2. Dupa parerea mea forma sportiva a unui porumbel la un anumit concurs e un cumul de factori: valoare + sanatate + motivatie. Daca porumbeii pot fi impartiti asa usor in “buni” si “prosti” talentul crescatorului ( motivarea porumbeilor) unde mai intervine?

  25. am impresia ca s-a ajuns la confuzie,rataciti nu-i tot una cu urmaritori ,acestia din urma pot da rezultate,ca nu reproducem din ei ,corect,pentru ce avem conducatorii…dar avem experienta,se vede unde ne duc si acestia(unde ajungem),articolul e bun ,dar un singur lucru nu ?nteleg , se refera laTaiwanezi,avem ?n tara exemple sau ?n europa ,la fel si zona ,munti ,vai ,podisuri care pun ?n dificultate,anumite trasee de zbor,ei zboara uniti si la un moment dat,fiecare ,depinde de inteligenta lui si experienta ,ce traseu alege,cei care se ratacesc au 2 sanse ,una buna si una rea.Un mic exemplu,demult…a fost o expozitie,iesind din cladire s-au lansat porumbeii,si porumbel cu bune rezultate si km.?n spinare nu a ajuns acasa nici astazi,nu erau dec?t 5km…cum ?l numim?ratacit sau urmaritor-Eu cred ca ?ntre columbofilie si o persoana exista o usa,intri si iesi,nu sa-ti apuci degetele ?n ea!Succes

  26. Ilie, il numim ghinionist. Expozitiile se tin iarna, cand da si uliul.

  27. … aveti dreptate!ma dau batut…dar ?n cazul asta sunt doi.

  28. D-le Soceanu Daniel…da-ti-mi voie sa va lamuresc in legatura cu aceste doua porobleme ridicate de dumneavoastra…in primul rand daca ne referim la intrebarea numarul 1 ajungem la urmatorul raspuns…un porumbel conducator nu este intotdeauna porumbelul aflat in primul stol ci acel porumbel care printr-o orientare buna este capabil sa zboare singur spre casa fara a se lua dupa alti porumbei…apoi trebuie sa tinem cont ca unii porumbei au plecare mai buna ,altii mai lenta insa asta nu inseamna ca ei sunt urmaritori….urmaritorii sunt acei porumbei carora le lipsesc abilitatile de orientare sau acestea sunt foarte putin dezvoltate.Deci daca un porumbel din linia a doua castiga intr-un concurs catastrofal nu inseamna ca era urmaritor…iar ceea ce spuneti d-voastra cu etapele catastrofale….intradevar se pierd si campioni insa nu are nici o legatura cu subiectul pus in discutie.Apoi ajungand la a doua intrebare adresata de d-voastra ,da-ti-mi voie sa va raspund asa….intradevar forma sportiva a unui porumbel reprezinta un cumul de factori insa cred ca d-voastra faceti o greseala in ordinea prezentata….in primul rand un porumbel daca nu are sanatate puteti d-voastra sa-l motivati cat doriti si poate sa fie de o caliutate genetica exceptionala,nu va fi niciodata un porumbel exceptional sau sa ne rezumam la a spune doar bun.Ordinea ar trebuii sa fie ceva de genul…sanatate+valoare+motivatie=succes. Acum referitor la catalogarea porumbeilor “buni”-“rai”..omiteti un lucru…insusi managementul practicat in care intra desigur si motivarea ne duce la acest rezultat….un porumbel bun raspunde pozitiv pe cand unul rau nu are cum sa o faca din moment ce se pierde,nu? Sper din tot sufletul sa va fi lamurit si dumneavoastra in aceasta privinta.Mult succes si…VANT IN PENE! anul viitor.

  29. D-le ilie…exemplul d-voastra cu expozitia are un raspuns foarte simplu si stim cu totii ca suntem tentati sa cautam explicatii din cele mai greoaie trecand peste raspunsul simplu….nu stiu cat a-ti inteles din asta insa va lamure”sc acum…asa cum si andrei a spus EXPOZITIILE se tin “IARNA…RETINETI ACEST ASPECT..Acel porumbel campion de care d-voastra vorbiti era in afara oricarei conditii fizice,perioada naparlirii la el poate nici nu se incheiase,deci este lesne de inteles de ce nu a mai ajuns nici de la 5 km…plus ca iarna dupa cum stim,atacurile rapitoarelor sunt mult mai intense din lipsa hranei….ca o formula de rezerva am putea spune asa….LIPSA FORMEI + PASARI RAPITOARE +FRIG EXCESIV= DISPARITIA CAMPIONULUI….Sunt convins ca veti cauta o alta alternativa insa din pacate in zadar o veti face….SUCCES

  30. e bine ca am inceput sa laudam Taiwanul!!si in sportul columbofil China vrea sa ne dea lectii,dupa ce toata presa romana a laudat prestatia la olimpiada a sportivilor chinezi!! asta e fratilor,pupati Asia in cur daca altceva mai bun nu vedeti,vad ca s-a dus gloria columbofililor belgieni,la noi in tara judetele din nord zboara numai fond si maraton si vad ca nu ii ridica nimeni in slavi,acum elogiem niste idioti de chinezi care omoara puii pe distante lungi ca sa ne arate ce coiosi sant.Mai trebuie sa copiem si sistemul comunist de la ei si succesul e asigurat.

  31. la zborurile pe munte nu cred ca exista urmaritori , ptr ca pe munte poti da de uliu de ploi de vant etc , mai ales la etapele de fond . LA MULTI ANI DE SF. NICOLAE

  32. Ordinea celor trei factori mai sus mentionati era aleatoare si fiecare din ei are cam aceasi importanta cred eu. La fel de bine cum un porumbel care nu e tocmai sanatos nu are sanse sa castige la fel se poate spune si despre unul fara valoare sau unul fara motivatie.
    Cat despre catalogarea in “urmaritori si ” conducatori” cred ca nu sunt tocmai inspirat alese cele doua denumiri, fapt pt care nu am inteles exact ce doreati sa spuneti.
    Si intrebarea legata de etapele catastrofale o mentin: cum catalogati dumneavoastra un porumbel care nu claseaza nici o etapa in cariera lui in afara de 2 catastrofe: Braila- 2007( 240 km pe ploia si vant puternic din fata) si Nea Moudania-2007 (570 km- pe canicula peste 35 grade celsius). Porumbita respectiva a zburat 2006 2007 2008 si nu a clasat decat la etapele astea 2. Astept raspunsul dvs.

  33. sa fie asta motivu pierderii unor pasari care in 2007 au venit f bine de la distante de 500-800km,iar in anul urmator sau pierdut la 120-250km…sau chiar mai aproape…sau etapa asta a rupt topu si cealalta sau pierdut?…poate o fi asta motivu..se tin dupa unu mai bun pan acasa si can ii singur sau pierde startu sau il fugareste uliu pe nush unde ii gata?..bafta in 2009..vant in pene

  34. Mda, un articol interesant.
    Eu le spun la urmaritori oi caci , asa cum bine stiti aceste animale au un spirit de turma extraordinar de dezvoltat.Ei bine , cred ca toti am avut ocazia sa vedem cum , odata cu sosirea porumbeilor proprii , indiferent daca este vorba de un concurs cu puii sau unul cu adultii , vin si unul sau mai multe ”oi ”.Acestia se pot numi urmaritori ,si dupa mai mult sau mai putin timp, pleaca.Sau nu .Nu mai vor .Dar de regula pleaca peste cateva momente pe care si le petrece pe casa.
    Anul acesta am avut o intimplare f. f. amuzanta, la a 3-a etapa cu puii , al doilea pui al meu sosit a venit secondat de un alt pui tot cu clema, au aterizat amandoi si…. surpriza….. puiul strain -oaia -a intrat mai repede cu cca 1 minut fata de puiul meu .Poftim. Ptr. ca semana f.f. bine cu un alt pui de-al meu pe care il aveam in echipa era sa-l bag si-n ceas norocul a fost ca avea inelul pe celalalt picior altfel, in graba il constatam.
    Ca sa reproduceti din conducatori este frumos sa faceti cele cateva etape de 700-800 km . si s-a terminat f. simplu cu ”oile”.Nu mai ajung acasa.Eu asa procedez .NU SUNT CAMPION ,dar nu am nici ”oi”.
    Despre porumbita data ca exemplu de dl.Soceanu Daniel ce pot sa spun mie imi place , as incerca cu ea doar fond si atat pur si simplu fara sa o mai constat la etapele in tara .Bine conditionata , antrenata, odihna si angajari mai putine,cred ca poate face mai mult daca o sa aiba sansa ,si , la 5 etape de fond peste 650km. se intimpla multe ,vremea este cum este si poate ca va face o norma la fond ,succes.Mai merita sa o angajati bineanteles si la fiecare etapa ce se prevede a fi o catastrofa.Cred ca o sa fiti multumit.
    De curiozitate de unde o aveti este din CAMPULUNG ??De la cine ?Nu putem spune ca este o oaie .

  35. de acord cu adrian,avem atatia crescatori de valoare,iar noi omagiem pe altii,dar vorba aceea,,nimeni nu-i profet in tara lui”

  36. Cred ca am apreciat cu totii si porumbeii romanesti, uitati de topicul cu zborul puilor la fond din judetele din nord, care a strans un numar record de comentarii. Asa ca sa nu exageram…

  37. Porumbita este scoasa la mine din porumbei achizitionati de la domnul Matei Adrian.

  38. bai problema este k vin si claseaza NU MAI COMPARATI PORUMBEII CU OILE!!!!

  39. si mie mi sa intamplat cu o “oaie” de la un concurs de Budapesta mia venit un mascul impreuna cu un pui de Ungaria .Faza cea mai tare e ca puiul arata mai bine dupa atata efort ca masculul meu,iar alta si mai dura este ca puiul il confunda cu taica-su pt ca venea la respectivul mascul dupa cersit mancare.

  40. il rog pe domul Laurentiu ori pe domnul Andrei poate are un articol despre cum se motiveza si participa cu femele vaduve la concursuri,pt ca am vazut numai articole despre masculii vaduvi.

  41. pentru Razvan 17 si18 cosmin milos care nu cred ca porumbeii de viteza /adica janssen claseaza bine la fond si mare fond vorbesc de porumbeii buni ca cei rai nu claseaza nici la osuta si va dau citeva exemple MIRCEA BILIUS porumbelul luc janssen% de 4 ori clasat la dansc 1000km si toti pui lui la fel LUIS VDEYNDE LA CONCURSUL CAHOR 730km claseaza primile tri locuri provencial- RAUW-SABLON: VANDEPITEN GERARD ;JEF DERIDER; VERKERK GERARD IN OLANDA JOACA DEMIFOND SI FOND PINA LA 700km origine janssen adica viteza .ERIK LIMOURG SI MULTI ALTII.Si multe sunt de spus dar pentruincepatorii trebuie mai multa practica ca din povesti visul lor ajung departe. ……..

  42. Va asteptam la concursuri in nordul MOLDOVEI unde vin pasari de la BERLIN (1300KM) ca de dupa casa sa vedem cati “conducatori” sau “urmaritori” veti gasi,unde teoriile nu mai au nici o valoare!

  43. HAIDE-TI FRATILOR LA EXPOZITIE, LA TARGOVISTE SI NE AUZIM DUPA ACEEA….MULT SUCCES!!!

  44. Vina este numai a columbofililor, faptul ca exista porumbei buni si altii prosti. Asta nu inseamna decat ca exista crescatori prosti si crescatori buni. Daca inca de la inceputul punerii bazei unei crescatorii se stie ce se doreste, daca “exista cunostiinte sportive” si nu “columbofile” pt acest sport, daca se cunosc o parte din liniile sau familiile de porumbei de la inceput, daca aveti un ” profesor de incredere”, daca achizitionati porumbei de la crescatori buni care au avut si au rezultate de-a lungul multor ani sau zeci de ani (pt ca astia deja si-au creat o familie redutabila si sigur cu orice porumbel de la ei puteti “face treaba”) si daca fugiti de acei crescatori care cumpara an de an porumbei de import sau importa foarte multe exemplare si deci sunt crescatori prosti daca fac acest lucru ca de fapt ei nu au decat bani si inca nu stiu columbofilie “sportiva” si mai gasesc destui “gutani “din randul columbofililor de rand care nici aceia nu sunt de valoare sau nu au devenit inca sportivi, si le cumpara “exemplarele cu pedigree pompoase” doar ca respectivul are cateva cupe si titluri castigate in “anumite conditii” si de multe ori mai exista si asociatii sau cluburi care fura in dauna celor care concureaza corect si cinstiti este fff normal sa existe porumbei buni si porumbei prosti, pt ca dupa cum am mai spus-o exista columbofili buni si columbofili prosti. Ceea ce mai face si influenteaza f. mult este si modul de selectie in zona in care te aflii. Daca intotdeauna fugi de selectie si de concurenta si datorita unor oameni care daca ei nu pot nu ii lasa nici pe ceilalti si mai rau acestia sunt in conducere sau influenteaza pe aceasta, toti acesti factori duc la aparitia porumbeilor prosti pt ca de multe ori si foarte multi crescatori buni au devenit prosti pt ca le-au placut banii si au uitat sa mai faca selectia si sa concureze in conditiile in care si-a creat primii porumbei de valoare.

  45. De acord cu tine, insa nu poti face totul bine de la inceput. La inceput …esti la inceput, si nu prea ai habar. Esential este sa evoluezi…nu sa ramai pe loc.

  46. Mai pe romaneste;reproduceti (sau cumparati) doar din porumbeii care au facut norma la palmares(au facut norme doi ani consecutiv).Daca se poate cat mai in fruntea clasamentului.

  47. eu am avut un porumbel o frumusetze
    dar nu a existat concurs timp de 2 ani la care sa nu intarzie o zi
    indiferent dak era in tzara sau afara
    eu iam tot acordat sanse dar concluzia a fost k nu era urmaritor pt k toti porumbeii ajungeau demult acasa,acesta ajungea la distaza de o zi, exista doar porumbei buni sau rai







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *