Salmoneloza, o boala perfida. Vaccinam impotriva ei?

1. Am lecturat multe articole despre bolile si tratamentele porumbeilor insa uneori mai raman totusi unele intrebari fara raspuns si unele probleme nerezolvate. Anul trecut 2010 a fost pentru mine un an cu rezultate sub nivelul asteptarilor. Motivul ? caut sa-l gasesc chiar si aici cu ajutorul comentariilor si raspunsurilor voastre .

De exemplu am inceput sezonul 2010 cu rezultate foarte bune si promitatoare la un loc de cinste , insa pe parcurs situatia s-a schimbat radical… am avut primele 5 etape cu rezultate de invidiat pe plan atat de club cat si de asociatie. De la a 6 etapa am observat ca pasarile imi veneau cu intarziere multe dintre ele nereusind sa mai prinda clasamentul.

Conditia fizica nu dadea absolut nimic de banuit ..pasarile erau intr-o forma perfecta aratau super .si cu toate acestea totusi rezultatele scadeau vizibil . Totul a inceput dupa etapa de 350 km eu zburand pasarile doar la categoriile viteza si demifond, ultima etapa fiinde de 720 km .Am angajat tot lotul pana la ultima etapa 12 in total ..
Am inceput sezonul cu 42 pasari si la final mai aveam doar 28 ..restul cazand pe campul de lupta ..Dar oare cum e cu putinta ca pasari batrane zburate in anii anteriori sa ramana pe drumuri asa de-odata si la distante atat de mici ?

Catre sfarsitul lunii iulie cand mai aveam inca 2 etape cu adultii trimit probe biologice la laborator de la lotul de pui si totodata trimit si de la lotul de zburatori ..

Rezultatele ?..Salmoneloza …dar numai la adulti …puii nu aveau nimic …

Fac imediat tratament cu enrofloxacina la pui preventiv iar la batrani nu am administrat nimic fiind inca la zboruri ..Dupa 4 saptamani trimit iarasi probe la laborator ..Rezultatul ..la pui Salmoneloza ..la adulti nimic … am renuntat la zborurile cu pui deoarece nu ma inscriam in timp cu un alt tratament si alte probe ..iar noi aici nu putem participa fara adeverinta de la laborator si fara cea de la veterinar pentru vaccin de Paramixoviroza..
intr-un tarziu trimit iarasi probe la laborator asta fiind in septembrie rezultatul ..tot lotul avand salmonela nu am facut de-atunci nici un tratament si la sfarsitul lunii noiembrie un alt rezultat arata ca pasarile nu au absolut nimic ..cum va explicati acest fenomen ?

Din toate articolele citite nu am gasit inca modul de vaccinare cu vaccinul viu Zoosal T.. Stie cineva modul si perioada cand se executa aceste vaccinuri ? In unele articole ..este indicat ca acesta sa fie facut in luna nov dupa ce pasarile au terminat cu naparlirea si repetarea lui dupa 3 saptamani ..in alte articole se recomanda in nov si urmatorul in aprilie ..sincer nici nu mai stiu care are dreptate si care are efect pozitiv ..
Stie cineva ?

Rog pe cei care sunt in cunostinta de cauza sa-mi dea si mie un raspuns .. ce este benefic cu siguranta pentru marea majoritate a celor care vizitam acest site .

Victor

2. Salut, ma numesc Cristian Petre si detin un nr de 80 de porumbei de voiajori. Tocmai am inceput tratamentul si ma framanta o intrebare de anul trecut. Eu tratez porumbeii pt salmoneloza cu gendox (un antibiotic ff.puternic).daca ii vaccinez cu vaccinul de salmoneloza acesta functioneaza ? A tratat cineva porumbeii prin acest vaccin? Am auzit tot felul de zvonuri ca mor porumbeii,ii afecteaza si ca are efecte secundare .Multumesc si succes la toti in urmatorul sezon.

90 comentarii la “Salmoneloza, o boala perfida. Vaccinam impotriva ei?”

  1. wow. asa ceva inca nu am auzit,ba au, aba nu,ba puii ba maturii,si sa se piarda maturi zburati ani de zile la distante mici,nu sh ce sa spun. astept si eu alte comentarii,sunt tare curios daca exista raspunsuri la topicul domnului victor. bafta

  2. O intrebare pentru cunoscatori as avea si eu: salmoneloza poate exista la porumbei la fel ca tricomonoza, in volum redus fara a provoca simptome?

    Si la oameni daca repeti analizele pot sa iasa bune sau proaste la intervale scurte… Sunt erori in analize, dar mai sunt si mecanismele de aparare care inving boala, nu? Asta nu putem sti cu siguranta niciodata.

    Eu as zice sa nu mai indopam porumbeii cu atatea pastile si vaccinuri si sa ne concentram putin pe inmultirea celor care raman de la zbor fara ajutor suplimentar. Ramane un sfert de lot dupa zboruri? Perfect. Sunt ultra suficienti pentru a umple cotetul de pui fortosi la anul. Altfel in curand vom ajunge sa-i intepam pentru fiecare boala existenta si sa stam dupa curu lor cu galeata de pastile ca sa mai poata zbura 10 kilometri. Personal mi-ar fi sila de o cupa obtinuta pe un munte de pastile si vaccinuri… mult mai satisfacator mi s-ar parea un loc 20 “cinstit”.

    Olandezul Jaap Koehoorn nu a mai tratat salmonela, coccidioza si tricomonoza deloc de peste 7 ani si rezultatele au fost foarte bune, chiar daca la inceput a trebuit sa renunte la cateva pasari care n-au rezistat fara pastile.

  3. Salmoneloza este o boala foarte periculoasa , eu m-am luptat cu ea la mine in cotez si pana nu am rezolvat situatia pasarile mele nu au concurat bine. o sa mai auzi multe variante aici, Eu iti dau metoda cu care am terminat orice problema
    Tratament 10-12 zile ( obligatoriu pt ca ai deja boala in cusca) cu Nifuramycin de la Ronfird , dupa dezinfecteaza cusca si poti sa le faci 5-7 zile pt refacerea florei intestinale . Tratamentul asta poti sa-l faci in perioada asta , este bine ca inainte de tratamentul de salmoneloza ca pasarile sa fie tratate de viermi, trico si cocci .

  4. si porumbeii mei sufera de salmoneloza si am inceput tratamentul chiar de ieri.am administrat enrofloxacina in apa de baut,am inlaturat gritul si maine voi face dezinsectia cotetului cu ecocid si sper sa aiba efect.ma puteti ajuta si cu alte tratamente deoarece am auzit ca enrofloxacina nu este foarte eficienta

  5. Pt. no name, ectocitul nu te va ajuta prea mult in lupta cu salmoneloza!

  6. salmoneloza este o boala nu grava din nici usoara.Mi s au infectat si porumbeii mei.Pina mi am dat seama toti s au contaminat absolut toti.Decese dupa decese.Cel mai drag porumbel sfirsea rapus de aceasta boala.Simtome?…..Slabea si murea in citeva zile.Citind din carti si de pe internet mi am dat seama ca este salmoneloza.Nu stiam ce boala este.Incet incet dupa simtome mi am dat seama.Era prea tirziu.Din 40 de porumbei mi au ramas 30…si culmea cei mai valorosi porumbei au decedat.Eu nu concurez cu porumbeii….cum a aparut boala…..asta nu stiu.Am avut un cocos de gaina in urma cu 5 luni care manifesta semne de salmoneloza cred eu.Diaree plus ca mergea ca beat prin curte….a dus o asa vreo 4 5 luni.Ma gindesc ca de la el s a transmis….sau de la gutani , vrabii,pripasiti,….habar nu am.Porumbeii mei erau atinsi de salmonela unii mai usor altii mai grav.Din lipsa de timp din cauza serviciului mi am neglijat putin porumbeii.Am mers la cineva mi a dat niste medicamente straine….nimic….apa de ploaie. a mai trecut o saptamina nici o ameliorare.Nu mai mureau dar sufereau ingrozitor.Diaree apoasa umblau ametiti prin voliera altii dadeau din cap ca in simtomele paramixovirozei.Culmea nici un porumbel nu avea duluri la aripa cum am vazut la altii.Am mers la farmacie si mi am cumparat un produs cit de cit foarte ieftin si romanesc.Enrofloxacina.Dupa 4 zile se vedeau cit de cit ameriorari surprinzatoare la porumbeii mei.Continuind tratamentul in apa de baut cu doza stabilita bine poate nu am respectat chiar doza…uneori ai mei le mai puneau medicamente eu nefiind acasa.Uitind sa zic ca mureau puii in cuib la 12 14 zile .Enrofloxacina a facut minuni. Miscarile din cap au disparut si ele incetul cu incetul dar totusi cred ca le a afectat intestinul.Direea predomina si acum ca s au insanatosit.Cred c a fost salmoneloza intestinala si pe baza nervoasa.Acum am puisori mici gata sa iasa sin cuib nefiind atinsi de aceasta boala.Cred ca si au dezvoltat o asa numita imunizare….nu stiu ce sa zic.Astept sugestii de la voi.Un an nou fericit.

  7. Baytril,Gendox sau Gentamicina 10%,Colistirom,Cloranfenicol care sunt ptr salmonela si e-coli

  8. trebuie sa dezinfectezi crescatoria de cel putin trei ori pe durata tratamentului alt fel se inbolnavesc din nou dupa un timp.

  9. Am administrat si eu enrofloxacina timp de 14 zile dar cu rezultate sub asteptari, dupa o pauza de 2 saptmanai le-am aministrat trisulmix pentru 10 zile de care sunt multumit de rezultate.
    Eu insa cred ca cel mai aficient mod de scapa de salmoneloza este vaccinul viu, de ceva vreme au intrat si pe piata romaneasca cei de la CHEVITA, acestia au produse bune dar putin cam scumpe. Cei drept sunt cam greu de gasit air farmaciile care le comercializeaza mai pun si ele un adaus destul de mare.
    Mai jos este un articol pe care l-am postat pe blog:

    http://columbofil.com/plan-de-vaccinare-contra-salmonelozei-2/

  10. Voi singuri va faceti praf pasarile!!!!Indopandui de pastile si de vaccinuri pasarile voastre nu mai pot lupta singure nici impotriva celui mai mic virus posibil .Un porumbel la carui sistem imunitar lupta singur cu bolile este mult mai rezistent decat unul indopat cu pastile.Un virus invins de sistemul imunitar nu va mai aparea in corpul pasarii.daca va mai aparea,la cel mai mic semn al revemiri acestuia , anticorpii deja genarati vor actiona instant.

  11. Domnul meu,ce ai sperat sa obtii cind pasarile veneau prost,aveai analizele care aratau ca sint bolnavi dar ai continuat sa-i zbori?
    Nu stiu cit de profesioniste sint laboratoarele de analize veterinare la noi,ca eu am patit-o pe pielea mea,la unul eram bolnav si la altul eram sanatos tun cu probe luate in aceesi zi.Multi vaccineaza contra salmonelozei si le merge bine,altii le dau otet de mere si le merge tot asa.Prevenirea e mai buna si se face cu doua seturi de adapatori care se folosesc alternativ,una se pune la uscat si se foloseste dupa aceea si cu otet de mere.
    Dupa tratament de cea mai mare importanta este dezinfectarea crescatoriei ca altfel se imbolnavesc iarasi.
    Eu cind am avut boala asta in porumbei,am scapat de majoritatea,am oprit 3 bucati,am dezinfectat temeinic si de atunci nu am mai avut probleme.

  12. Dezinfectia asta este probabil un fel de frectie la picior de lemn. Toate boalele astea sunt niste gajganii invizibile, si daca nu le ducem in cotet cu noi achizitii sau pe incaltaminte cand vizitam alte crescatorii, le aducem sigur cu vreun pripasit sau bineinteles dupa fiecare imbarcare.

  13. Nici eu nu am mai intalnit asa ceva….si as avea si eu o intrebare..Are ceva daca le-am administrat vaccinul contra paramixovirozei si nu i-am tratat inainte de salmo , trico , coci..? am sa incep si cu tratarea preventiva si acestor boli. Merci!

  14. Si am uitat….EVOMECUL e bun pentru deparazitarea interna la porumbei??? ma scuzati! off topic

  15. la ce institut ai facut analizele /?iti voi spune un tratament extraodinar se numeste FOSBAC .T recomand tuturor col.cand o sa cititi prospectul o sa vedeti ce poate sa faca acest medicament,l/am folosit si am fost super multumit

  16. Salmoneloza e perversa. dar daca porumbeii au conditzii bune .. o voliera si un cotetz calumea, aerisit cu soare etcc… nu te intalnesti cu ea… si s anu fie aglomerati.. cat despre testele si analizele… alea nu m`as baza pre atare pe ele… nu se poate as acum ai zis.. cu puii sa aiba dupaia invers si bla bla… ca sa vada salmonela trebuie sa faca cultura.. etc… Ratza daca o trataezi de salmoneloza MOARE ! e bine sa nu ai ratze si gaste prin apropiere. Gainile sunt cu coccidioza.. la fel si vrabiile. Cand ai salmoneloza li se umfla incheieturile… de la picioare aripi… isi lasa o aripa si o taraie dupa ei,,, li se fac noduli,.,. ca si la variola aproximativ dar nu galben ca si la variola etc… puii nu ies din oua.. deci nu eclozeaza.. mor in ou… si daca ar fi fost salmoneloza ai fi pierdut mult mai multzi.. din cate amn inteles ai ramas cu mai bine de jumatate de lot, mie imi vine greu sa cred ca au fost cu salmonela. Astept si alte pareri. Virkon e cel mai bun dezinfectant si avea si un miros foarte placut.. parfuma cotetzul.. a fost cel mai tare… daca virkonul nu te scapa nu te scapa nimik… era si destul de scump.. dar nah.

  17. UNDE PUTEM GASI FOSBAC ? CAUT DE 1 AN DE ZILE SI ……….. EXISTA PE PIATA LA TUB DAR E ZERO BARAT . MA INTERESEAZA CEL DE, ESTE FABRICAT IN ARGENTINA, SI E AMBALAT LA FOLIE VIDATA DE 160 GR…

  18. Ai dreptate “porumbei.ro”,niciodata nu vom fi feriti 100% de boli atata timp cat introducem pasari noi in crescatorie, imbarcam pt. concursuri, pripasiti, gutani, etc. Ce putem face? Sa reproducem din porumbei sanatosi si vom avea produsi sanatosi. Suna atat de simplu incat sunt sigur ca unii vor zambi. Dar aceasta este cea mai sigura metoda si departe de a fi imposibila cum ar crede unii.
    Salmonella este o boala grava datorita faptului ca provoaca o mare suferinta porumbeilor implicit “si crescatorului” se vindeca greu, uneori lasa sechele,pasarile chiar vindecate raman purtatoare,este dificil de diagnosticat deoarece simptomele sunt asemanatoare cu cele ale paramixovirozei si viceversa si este singura boala care se transmite prin ou. Adica puiul are salmonella din faza de embrion.
    Ce facem in momentul in care avem salmonella la porumbei? Nu as putea sa dau un sfat “batut in cuie” dar pot sa va spun ca stiu crescatori care au lichidat toata crescatoria din cauza acestei boli. La un momentdat ajunsesera “in cap” cu rezultatele. Altii au tratat cu de toate care mai de care mai” eficiente si laudate”, reusind doar sa “dreaga busuiocul” sau sa prelungeasca agonia. Unii spun ca lea mers bine cu un medicament altii ca au folosit altceva. Totusi aici un factor deloc de neglijat il are stadiul de avansare pe care il are boala in momentul depistarii. In analizele veterinarilor nu prea ma incred. Intotdeauna am fost circumspect cand a fost vorba de rezultatele analizelor care de multe ori sunt eronate sau e aceeasi tricomonoza si dupa 7 seturi de analize iar porumbeii iti mor pe capete. Ideal ar fi ca puii sa fie vaccinati la sfarsitul anului chiar daca nu vor mai fi vaccinati apoi tot restul vietii. Sa nu fie vaccinati deloc este riscant. Sa-i gauresti din sase in sase luni cum sustin unii……nu stiu…
    Toate cele bune!

  19. Va Salut, vreau sa va spun ca eu nu vaccinez porumbei si nu au nicio problema.si nici tratamente nu le administrez/. an legatura cu laboratoarele de analiza lasa de dorit.nu avem Dr buni ,nici uman nici veterinari.o zi buna

  20. Tratament:
    Antibiotice ( + vitamina B-complex) per oral 2 X 1/4 tablete pe zi; antibiotice si sulfamide dizolvate in apa de baut (2 X 5 mg pe porumbel pe zi, timp de 6 zile).
    Boala se poate preveni prin vaccinarea pasarilor cu ser antiparatific.

  21. Ptr. Alin: da. 5ml/1l apa.

    Cam scump vaccinul de la Chevita.Nu stiu cati isi permit pe praful asta.

  22. Si mie imi este foarte neclar subiectul salmoneloza.

    Eu nu as fi asa de convins ca este bine sa lasam porumbeii sa lupte cu aceasta boala. Cred ca odata contaminati putem sa ne luam adio de la concursuri cel putin in acel sezon. Nu am un argument in sustinerea acestei afirmatii, doar argumente logice: ii poti cere unui sportiv sa faca performante stiind ca el este bolnav??

    El este bolnav, traieste bine mersi, dar nu are cum sa faca performanta. ( a se vedea cazul fotbalistilor)

    Pe de alta parte, daca tratam mereu o sa ajungem sa ne luam doctorate in bio-chimie si mereu o sa ne gandim sa mai inventam o noua solutie magica.

    Intrebarea corecta ar fi cred, este salmoneloza o boala care trebuie intradevar imunizata cu vaccin? ( cititi inca odata articolul colegului nostru. A facut analize care cand ii depista pozitiv, cand nu)

    Vorba lui Andrei, oare salmoneloza asta zace in fiecare porumbel (chiar sanatos) in procent foarte mic care sa nu-i afecteze starea de sanatate?

    O certitudine e faptul ca salmoneloza ( ca si gripa) are multe tulpini. Cel mai smecher vaccin acopera 9-12 tulpini, ce dracu facem cu celelalte?

    Dragilor, gripa are fff multe tulpini, vaccinul de gripa are doar cateva valente. Cercetatorii nu sunt chiar asa prosti cum ii credem ( uniii dintre noi) si fac vaccinuri care nu protejeaza totusi (stiu ce tulpini actioneaza mai virulent si pt alea fac vaccin).

    Putem asemena salmoneloza porumbeilor cu gripa umana ( la nivel profan bineinteles) ??

  23. Pentru tratarea salmonelozei tratament mai bun decat Theraprim de la Versele-Laga(Oropharma) nu cred ca exista, se trateaza porumbeii 10 zile continuu, 1 plic se dizolva in 2l de apa , preferabil ca apa sa fie din fantana.
    Cu acest medicament am reusit sa tratez porumbei cu salmoneloza articulara cat si digestiva.

    In ceea ce priveste vaccinarea contra salmonelozei mi se pare o ”abureala”….. sa ma explic de ce spun acest lucru. In primul rand Salmoneloza este data de niste BACTERII nu de virusuri. Ei bine exista in jur de 2300 de tipuri de salmonele, fiecare tip avand o virulentza diferita de celelalte din grupul salmonelelor.Sa zicem ca vaccinul este facut prin diferite metode( oua embrionate, culturi etc…) , sigur nu este facut pentru a asigura imunitate fata de toate cele 2300 de tipuri de salmonela.

    Este adevarat ca salmonelele exista in mod normal in oraganismul porumbeiilor, dar intr-un anumit numar , in urma diferitilor factori stresanti salmonelele au obiceiul prost de a se multiplica si produc boala numita salmoneloza.

    numai bine!

  24. si eu am tratat porumbei de salmoneloza cu enrofloxacina 10 la suta si miau dat rezultate . dar mai am de administrat inca 3 zile . dar dupa aceea nu stiu cu ce se dezinfecteaza porumbarul si cuiburile care este cel mai bun dezinfectant. va multumesc

  25. cel mai simplu tratament si cel mai eficient(o spun din proprie experienta) spectam injectabil 0,2 ml/zi 5 zile(curativ) 3zile (preventiv),intramuscular daca porumbeii nu sunt folositi la concursuri si subcutanat daca da.bafta

  26. Consider ca ar fi foarte util ca atunci cand cineva recomanda un medicament sa ne spuna si cine il comercializeaza ,unde anume se poate gasi………ca de regula in farmaciile vet. regulate se gasesc putine game de medicamente ,mai ales ptr. porumbei….( of topic)

  27. Pentu FOSBAC T da e la folie de160 g adus recent din Argentina nr. meu de tel.0744794334 pentru cei care nu cunosc acest antibiotic,este singurul ant.care se da in timpul concursurilor si combate bolile respiratori,salmoneloza ,E coli,si alte boli intestinale,dar contine si vit.gluc e.t.c

  28. raman uimit de cat de of topic se discuta .intrebarea mea este simpla: V-au murit sau nu porumbei de la acest vaccin sau ati avut efecte secundare Ex. rezultate proaste ,naparlit gresit,lot de pui cu defecte.Multumesc mult pt atentie

  29. apropo e mai usor sa previ o boala decat so tratezi un sfat mai intai trebuie eliminate toate indiciile care duc spre aceasta boala si apoi tratamente pentru a scapa de boala respectiva ( umezeala , hrana pe care lo dai sa fie cat mai curata sa nu fie cu miros de soareci )

  30. lasati tratamente.fiecare ii trateaza dupa buzunar,ce gaseste la farmacia de la colt sau de la colegul de asociatie care vinde produse.daca stau sa caut un simplu tratament de ex pt tricomonoza ma izbesc de zeci de mii de nume straine si romanesti si daca stai sa te uiti toate contin aceleasi substante dar in dozaj diferit (la unele).fiecare ia ce poate si ce ii aduce rezultate destul de bune.de ex eu trate z porumbeii pt salmoneloza cu gendox.de curiozitate cati ati auzit de acest medicament.fff. putini sunt sigur si asta nu inseamna ca nu e bun.plus ca nici nu-l gasesti in comert

  31. Vaccin,.,,, e in felul urmator…. salmonela daca o sa cautati o s agasitzi ca sunt o multime de tulpini…. asa si vaccinurile de care vb voi sunt facute ce chevita.. etc… si sunt facute pe porumbei din Olanda Belgia.. etc… germania…. unde sunt mai frecvente alte TULPINI !!!!! nu sunt facute pe cazurile din ROMANIA ! si ii vaccinezi… si se imbolnavesc si dupai adatzi vian pe vaccin… care saracu nu are nici o vina pt ca el si`a facut treab dar pe tulpinile pentru care a fost conceput… decat sa datzi anual bani pe un vaccin.. mai bine va facetzi o voliera asa cum trebuie.. si cumparatzi nishte porumbei de calitate si atunce asalmonela va fi o poveste si atat.

  32. salmoneloza nu trebuie tratata…ci doar prevenita
    …pt porumbeii bolnavi e bun veccin k sa davina rezistenti bolii…dar pt cei kre o au nu e bine pt k stopezi bola sa avolueze..si la un efort indelungat cum ar fi etape de maraton se va simtii…in plus marea problema e ca porumbeii raman purtatori si toata viata lor au probleme..o spun din propiia experienta…un produs bun pt a o prevenii e NIFURAMICIN…apoi un vaccin…dar repet doar la porumbeii sanatosi….

  33. eu zic ca pt a invinge aceasta boala e bn sa incercam sa intervenim cat mai putin cu tratament pt aceasta boala si sa supunem porumbei pe cale naturala la vindecare important e sa dezinfectam cat mai des adapostul cu var un simplu dezinfectant …… important e sa intervenim cu un surplus de vitamine si o mancare mai diversificata ..continand de toate necesare organismului porumbelului …excesul de subsante antibiotice poate duce la o imunitate a bacteriei acestei boli … impotant e si curatirea adapostului in perioada de primavara atunci cand umiditatea e excesiva si favorizeaza inmultirea bacteriilor … succes in anul care vine s sper sa fie mai bun decat cel precedent si se stie ca a fost unul mai dur pt acest sport ( ploii .. grindina )

  34. se discuta mult off topic..asta se vede..dar e foarte bine ca asa ne putem ajuta unii pe altii…..ca asa esti perioada asta..toti se intreaba..oara medicamentu acesta ii bun..sau celalalt si tot asa. Frumos ca ne ajutam! Multa sanatate tuturor si nu in ultimul rand si porumbeiilor!

  35. Pentru COSTEL pozitia 21..intrebare: Nu este mai bine sa le pun la fiecare cate 4 picaturi chiar 5 direct la ei in cioc? decat sa le bag in apa? pentru ca unu bea mai mult altu mai putin..si poate nu e bine..poate face rau excesul… (SCZ )

  36. ptr Amiralul com .11 si pentru inca unii care nu stiu si nu cunosc situatia ..
    Domnilor eu locuiesc in Austria si aici i-mi desfasor activitatea de columbofil ..
    Toate analizele si probele de laborator eu le fac in Germania ..cu toate ca si aici exista ..insa eu le fac la o clinica special pentru porumbei voiajori …
    Nu am trimis pasarile la concurs stiind ca sunt deja afectati de aceasta boala ..nu am asteptat si nu astept rezultate de la astfel de pasari ..
    In ideie voiam doar sa fac cunoscut faptul ca o astfel de boala te poate oricand lua prin surprindere daca nu ai tratat si vaccinat la timp pasarile …
    Obisnuiesc in fiecare iarna in luna dec. sau ian. sa tratez porumbeii cu Beytril…cele 10 zile 1ml/lt apa ..am fost multumit ..totul ok insa anul trecut ce sa intamplat`?
    Acelas tratament ca de obicei si totusi boala a aparut …
    de aceia vreau pe viitor ca imediat ….adica dupa 20zile dupa tratamentul cu Beytril (Enrofloxacina ) pentru ca asta este substanta de baza …sa-i vaccinez ..
    Vroiam doar sa stiu daca este cineva care a mai folosit acest vaccin ZOOSAL-T. si modul cum la administrat ..
    In mod normal la aceasta data pasarile sunt sanatoase , iar din punct de vedere competitional nu ma afecteaza cu nimic ..este chiar timpul propice insa aici in zona ..de altfel ca peste tot nu gasesc un veterinar cu experienta care sa stie exact ce are de facut ..Mai toti veterinarii stiu doar sa castreze+ sterilizeze sa consulte si sa incaseze ..in rest pauza .. Revin inca o data cu rugamintea pentru cei care cunosc acest vaccin sa-mi spuna si mie modul de administrare perioada si dozajul ..
    Recunosc ca mai sunt si alte vaccinuri ..insa timpul este deja la limita iar investitiile sunt deja facute …Materialul este la dispozitie .. un alt vaccin de la Chevita necesita alti bani dar mai ales timp si compromit urmatorul sezon ..
    Cat despre conditiile din crescatorie nu este cazul de prea multe explicatii ..au la dispozitie tot necesarul si conditiile necesare pentru prevenirea bolilor insa asta e …eu cred ca tot vaccinul este pe loc 1.
    …Oricum va multumesc pentru promptitudine si pentru raspunsuri …mai astept si alte pareri ..
    Multumesc …

  37. Sal….
    Pui pot fin infectati din ouale de la pasarile cu semne subclinice si pasari cu semne clinice de boala, care la randul lor vor produce oua infectate, pasari bolnave sau trecute prin boala, care contamineaza solul, furajele, apa. Raspandirea infectiei este favorizata de alimentatia necorespunzatoare (carente vitaminice), conditii de igiena defectuoase, supra aglomerari, etc. Mortalitatea poate varia de la 5-100% .
    Boala poate avea evolutie acuta subacuta sau cronica (inapetenta, diaree, fecale lichide galben verzui, anemia urmata de cianoza mucoaselor) Examenul bacteriologic permite diagnosticarea cu certitudine a bolii.
    Vaccinarea se face la GAINI incepand cu varsta de 6 sapt in doza de 0,2 ml s.c. cu o revaccinare dupa 10 saptamani. (vaccinare pt porumbei nu am gasit :-( )
    In focarele de boala pasarile cu semne clinice se vor separa si sacrifica, iar pasrile sanatoase se vor trata preventiv cu ENROFLOXACINA

  38. Intradevar am discutat off topic, din pacate nu toti am fost promti.

    Nu am auzit pana astazi de ZOOSAL-T. Am intat pe google si am vazut ca e produs de o firma din Polonia.

    In schimb am un prieten care si-a vaccinat porumbeii cu Chevivac-s de la Chevita. A fost foarte multumit. Vaccinul la facut preventiv, nu se confruntase inainte cu aceasta boala.

    Mare atentie, daca vreo pasare este deja bolnava cand o vaccinezi o sa moara sigur. Neaparat inainte de vaccin tratati toti porumbeii impotriva salmonelozei, apoi vaccinatii.

    Victor acum cu riscu de a te supara pe mine, cum poti macar sa te gandesti sa-i vaccinezi daca nu poti citi tu cu ochii tai prospectul?????Sincer cred ca ar fi mai bine (daca nu te lamuresti cu ZOOSAL-T) sa nu ii mai vaccinezi deloc, sau sa le cumperi un vaccin cu prospectul in limba engleza.

    Se pare ca daca tratezi toamna tot lotul cu PARASTOP de la Belgica Deweerd timp de 14 zile ii imunizezi si nu mai este nevoie de vaccin.

    Interesant topic, astept in continuare specialistii cu solutii ( nu sunt ironic, chiar astept) Ma uitam in mini vacanta asta de iarna (Craciun-Revelion) pe clasamente, pe net, etc. Mari specialisti tandemul Mircea Stan si Marian Ilie din Timisoara, mereu in ultimii 5 ani in primii 10 nationali la fond-maraton. Tare curios as fi sa ii aud ce zic, sau alt greu al sportului Stefan Butucanu.

  39. Fratilor laboratoarele din Romania si nu numai lasa de dorit,Andreas Drapa campionul Germaniei si Olimpic a dus analizele la 4 laboratoare diferite din GERMANIA.
    Atentieee!!!!In GERMANIA..si rezultatul…..(4 rezultate diferite) Ce poti sa mai zici?
    Asa ca treaba cu laboratoarele e cam indoielnica.Cum se poate sa ai salmoneloza doar la maturi,apoi si la pui apoi sa nu mai ai deloc etc.VORBE IN VANT!!!!!

  40. Ptr Alin: Eu procedez astfel de anul trecut sfatuit fiind de un columbofil in varsta care este de profesie asistent veterinar.Doresc sa-ti spun ca nici paduchi de pene nu am mai vazut la ei.
    Inainte pentru acelasi efect(eliminare endo si ectoparaziti utilizam Kepromec – cate o picatura pe piele, la ceafa, dar ivomecul este mai ieftin, este solubil in apa si are efect).Eu asa procedez momentan. Ai grija ca supradozarea puate duce la intoxicatie si apoi … moarte.

  41. Salmonella este prezenta in corpul porumbelului 24 din 24, 7 din 7 si 365 de zile pe an…. dar toata chestia e de nivelul ei… in momentul in care nu sunt tinuti in niste conditii cat de cat adecvate nevoilor lor salmonella isi mareste nivelul si rezultatul e devastator. REPET : RASA , CASA, MASA !!

  42. Pt MIREL;EU TOT AM MAI SCRIS LA UN MOMENT DAT PE ACEST SEIT ,DOAR CA SA AJUT INCEPATORII DAR AM FOST LUAT PESTE PICIOR SI ATUNCI AM RENUNTAT SA MAI SCRIU. LA EXPERINTA MEA 30 DE ANI DE COLUMBOFILIE AM TRECUT PRIN MULTE SI AM VAZUT DESTULE. DACA VREI SA STAM DE VB CU MARE PLACERE ITI LAS ADRESA MEA DE MESS; DAN_MIRCEA99@YAHOO.COM

  43. Se poate utiliza si vaccinul contra salmonelozei dar crescatorii profesionosti il sugereaza doar in cazul in care porumbeii nostri sunt afectati de aceasta boala deoarece prezinta riscul ca unele exemplare sa nu faca fata acestui vaccin si sa moara,in acest caz vaccinul se aplica dupa administrarea unui tratament de 14 zile(eu va recomand PARASTOP de la Belgica de Weerd) . Tratamentul preventiv functioneaza f.bine daca se aplica o data pe an (12-14 zile) primavara inainte de zboruri sau toamna!

  44. Domnule Stan, imi cer scuze daca v-ati simtit jignit pe aici, incerc sa tin discutiile cat mai decente si in ultima vreme am banat multi perturbatori.

  45. ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat as vrea sa imi dezinfectez porumbarul si care as fi cel mai indicat dezinfectant dupa ce am gatat tratarea bolilor ,uni zic ca clorul uni ca varul dar nu stiu cat var se baga la 10 litri de apa sau cat clor se baga la 10 litri de apa , astept parerile voastre ca sambata vreau sa mil dezinfectez

  46. Super tare subiectul .Multi s au intilnit cu aceasta boala , pintre care ma numar si eu . Am reusit sa tratez 2 porumbei care sufereau de Salmonela [ cu noduli la aripa , respectiv la picior ] cu produsul Linco-Spectam [ produs belgian ] La inceput am folosit 0.2ml/24 h , injectabil , dar rezultatele nu au aparut nici dupa 5 zile . Documentindu ma prin carti de specialitate si de pe internet am aflat ca cei din Olanda si Belgia au renuntat a le mai face vaccinul deoare spun ei ca exista o multitudine de tulpini care se schimba de la an la an si nu reusesc sa scape de boala . L am sunat pe Ben Hendriks sa l intreb si pe el ce pot face pentru cei 2 porumbei care sufereau de aceasta boala . Am fost surprins de raspunsul acestuia care concluziona faptul ca cei din olanda nu mai vaccineaza de Salmoneloza iar pentru tratament in caz de urgenta folosesc Linco-Spectam dar ATENTIE !!! 0.2ml/12 h . La 1 saptamina am reinceput tratamentul indicat de Ben si surpriza a fost cind la 3 zile dupa tratament porumbelul care avea nodul la aripa si o tiriia pe jos zbura f f bine , cu mici ezitari si de durata scurta . Venind sezonul de concursuri am urmarit in special cei 2 porumbei care avusesera probleme cu salmoneloza si am tras urmatoarele concluzii : nu reuseau sa faca fata la etapele de fonduri, ajungind de fiecare data dupa inchiderea clasamentului [cea cu nodul la aripa ] , iar unii pui care i au scos au avut probleme de eclozare sau cu diferite mutatii [ gen penele din aripe crescute dezordonat de nu stiai carei pana 1 3 sau 6 ] Parerea mea este ca daca ai probleme cu salmonela e nasol tare , fiindca nu faci performanta si iti transmite si mai departe la pui . Sacrificarea acestor pasari sar parea ca este cea mai buna metoda deocamdata .
    Acum ca sa i raspund si lui VICTOR ……………….eu unul cel putin nu am auzit de acel vaciin . Te safatuiesc sa nu vaccinezi porumbeii cu ceva care nu cunosti chiar daca este deja cumparat . Al doilea sfat este sa nu vaccinezi deloc porumbeii pentru salmonela ci doar sa previi aparitia bolii prin alte metode . Un lucru ce am aflat si eu acum din acest topic este despre acest medicament care se numeste FOSBAC T si care se pare ca poate tine salmonela la distanta si cei mai tare este ca se poate da si in sezonul de concursuri chiar si inaintea etapelor . Cu siguranta am sa l folosesc si eu anul acesta.

  47. Pentru 51
    laurentiu: eu folosesc flacara pentru dezinfectie in compartiment , iar pentru cuibare si accesorii gen hranitori de grit sau pentru apa folosesc pastilele de cloramina , 2buc. / 1l apa , si le las la inmuiat cam 2-3 ore apoi le clatesc cu apa curata sub jet si le pun la uscat la soare pina la sfirsitul zilei .
    Asucces pentru simbata .

  48. Domnilor eu tratez de viermi de tricomonoza refacerea florei intestinale si doar dupa fac 5-7 zile cu enrofloxacina inainte de vacinare le dau impreuna cu vitamine dupa care las o pauza de 5 zile si vacinez cu Chevita 0,5ml acest tratament il fac al 3lea an cu rezultate destul de bune 100 de doze 200 ron si precizez nu am avut nici un caz de mortalitate dar bineiteles 2-3zile dupa vacinare stau putin tristi unii porumbei -Atentie- trebuie sa fie sanatosi cind ai vacinezi [Pregatiti ca de concurs]daca vrei sa isi faca efect vacinu salutari si noroc.

  49. cate bordeiuri atatea obiceiuri…incercati sa faceti totul cat mai natural..evitati medicamentele..asigurati conditii optime cresterii porumbeilor…nu aglomerati crescatoria…oferiti o hrana buna,curata si potrivita…etc etc…s-au scris zeci de astfel de reguli si se vor mai scrie…sfatul meu este sa incercati si sa faceti totul cat mai natural,eliminand chiar cateva exemplare…

    p.s.scz Andrei offtopicul,dar…:|:|:|

  50. Cel mai bun produs dupa parerea mea este FOSBAC T tine Salmoneloza in frau cam 98% ,restul 2% depinde de crescator,cum intretine porumbei.Iar pt cei cu buget mai mic Linco-Spectin.Si sa nu se uite probioticele si-n cele din urma vacinul.Toate cele bune.

  51. Nu inteleg un lucru …
    Toti cei care intra aici pe site comenteaza …a-si dau cu parerea insa nu au auzit de vaccinul sus mentionat …
    datorita faptului ca eu vb si inteleg limba germana ..automat am cautat in germana si rezultatele sunt o gramada ..insa doar in germana ..
    am dedus ca este foarte bun insa incomplet nu gasesc modul de administrare ( dozajul )…http://www.sachsen-anhalt.de/LPSA/fileadmin/Elementbibliothek/Bibliothek_Politik_und_Verwaltung/Bibliothek_LAV/Veterinaermedizin/veranstaltungen/fortbildung/13/17.pdf
    Cine stie germana poate sa se convinga de existenta acestui produs si evident de importanta pe care o are in unele crescatorii din west..
    am pus intrebarea pe site in ideia ca este cunoscut pe scara larga ..
    Oricum multumesc de comentarii…

  52. Asa a patit si un columbofil din bucuresti in 2010 povestea este foarte similara .

  53. scuze pt. off-topic
    Domnule Stan Mircea (com. 46), cu tot respectul, va intreb retoric:
    ati intalnit D-voastra un stil muzical, o forma de arta, o orientare sexuala sau chiar religioasa, o doctrina oarecare, o ocupatie anume, sau chiar un fel de mancare etc. care sa “multumeasca” pe chiar toata lumea?!?!
    suntem diferiti si este mult mai bine asa caci altfel, ne-am plictisi ingrozitor!!!!
    eu NU pot da sfaturile pertinente pe care D-voastra le-ati putea oferi, dar va asigur ca daca experienta mea de viata ar permite-o, as face-o cu placere, chiar daca mi-ar parea ca “unii” ma iau peste picior!
    la semafor spre exemplu, tot timpul astept culoarea verde si ca pieton, iar asta, din respect fata de mine insumi si nu in ciuda celor ce rad de “prostul” care asteapta, chiar daca e grabit!
    sunt destui cei care ar “sorbi” spusele D-voastra printre care si eu, iar daca porumbei.ro nu-i “locul” potrivit sa oferiti dezinteresat din eficientele D-voastra cunostinte columbofile, ma indoiesc de existenta altuia! (pe langa principiile sanatoase, site-ul are un”tatic”, iar acesta, chiar este un OM deosebit!!!)

    acestea fiind spuse, ….eu va cer scuze in numele celor care v-au jignit (pe acest site, caci altul nu “frecventez”) si va multumesc anticipat pt. orice comentariu constructiv, oricat de evaziv!
    oricum, va doresc sa aveti parte doar de satisfactii, atat legate de porumbei cat si in general!

    numai bine, ….tuturor!

    PS: acest comentariu se vrea a fi o “invitatie”, la adresa tuturor celor care sunt prea “mari” si prea “sensibili” pt. a impartasi din experienta lor columbofila!

  54. pt. Laurentiu (com.51)
    eu cred ca Virkon (o pulbere rozalie dizolvabila in apa care se aplica prin pulverizare) este cel mai eficient dezinfectant, asa cum spunea si http://www.VanzarePorumbei.ro :)
    flambarea e “sfanta”, dar are si dezavantaje (eventualele suprafete de plastic ori cele vopsite spre exemplu, ….le-ar lua dracu!) …..altfel, metoda lui Dragos (com.53) e f.buna mai ales daca dispui de adapatori si hranitori de “rezerva” pe care le folosesti alternativ!
    numai bine!

  55. Interesanta faza cu olandezul, Dragos!
    Se pare ca majoritatea medicamentelor care se folosesc impotriva salmonelozei au la baza ENROFLOXACINA.
    Eu am tras concluzia – in urma discutiilor pe catre le consider foarte interesante si utile – ca nu este recomandat pana la urma vaccinarea contra salmonelei.
    Nu stiu daca otetul de mere in apa are efectul de care se tot discuta pe diverse site-uri.
    CE PARERE AVETI DOMNULE STAN MIRCEA?
    Sunt mult mai multi cei interesati de opinia dv. – si probabil ca majoritatea oameni seriosi, decat cei la care faceti dv. referire – si probabil din cealalta gategorie.

  56. va multumesc pentru sfaturi, com 53 si 60 am sa incerc cu amandoua sfaturi

  57. salut domnilor columbofili, salut domnule cristian 25, ma uit si vad ca toata lumea scrie off topic. domnule in cazul salmonelozei la porumbei este un pic mai complicat decat la celelalte specii de pasari pt k de dorit este sa pastrezi porumbeii , nu sa-i elimini cum se face de obicei in cazul unui focar infestat cu salmonela. deci in cazul in care ai avut boala prezenta in efectivul tau de pasari indicat este sa se vaccineze cu tulpina izolata din efectiv, pt k in prezent in romania sunt peste 70 de serotipuri de salmonela la pasari. asa k daca ai cumparat vaccin dupa ureche este “apa de ploaie”. retineti: NU SE FACE VACCINAREA IN PROFILAXIE!(preventiv) vaccinarea se face numai dupa aparitia bolii dupa ce tratezi cu galinicid 2-4cg/kg in tainuri(portii de mancare) mici ca sa manance toate pasarile sau in apa, faci dezinfectie,iei probe sanitare apoi vaccinezi cu tulpina izolata din efectiv. surse de infectie: pasari bolnave sau purtatoare. asa k orice vaccin isi face efectul, dar sa fie cel potrivit tipului de salmoneloza. sunt columbofil si pe langa asta mai sunt si tehnician veterinar si stiu ce spun! aveti grija de pasarile voastre si sa aveti multe realizari! va salut!

  58. multumesc cristi r.nu osa-i vaccinez.o faceam oricum preventiv si nu pt a-i vindeca de boala

  59. Da intradevar domnule adrian catalin petre , am dublura la vasele de apa si le folosesc alternativ ,o zi si o zi , dar aceasta metoda mia dat rezultate pe tricomonoza si am reusit sa o tin in friu pe durata unui an sportiv , adik in sezon .

  60. Pt d-l Catalin Petre;Regret ca nu ma cunoasteti, eu chiar nu sunt [sensibil]si am incercat sa ajut multi colegi incepatori…. dar din pacate mai multi colegi cu experinta au zis la fel…. tu vrei sa ai ajuti si ei inteleg ce doresc….SI NOI LA VIATA NOASTRA,ADICA EU SI MARIAN, AM AVUT SALAMONELOZA SI STIM CU CE MANCA ACESTA BOALA, DIN PACATE SECHELELE, NU POT FI STERSE, EU ATAT POT SA VA SPUS PE INTELESUL TUTUROR;E GREU DE TRATAT DACA BOALA S-A EXTINS , MAI BINE SE SACRIFICA INDIVIDUL, SAU INDIVIZI CU PROBLEME, IAR CRESCATORIA MERGE INAINTE …SUCCESC TUTUROR!

  61. Pentru STAN MIRCEA: ma bucur sa citesc citeva pareri ale dv. despre salmonela si sa constat ca suntem de aceiasi parere in privinta ei , asta inseamna ca am mai invatat ceva bun din experienta pe care am acumulato . Acum o intrebare personala : mi as dori un puiut de desmet consangvin pe un zburator bun de la dv , credeti ca ma puteti ajuta ?

  62. Buna ziua, intradevar salmoneloza este o bola perfida si nu neaparat pentru felul cum evolueaza cat mai ales pentru felul cum apare (pur si simplu sta la panda si cand a prins teren propice hop si ea).
    De mentionat ca apare si evolueaza mai ales in coloniile in care a mai fost prezenta, unde gradul de igiena este deficitar sau la polul opus (obsesia crescatorului care face tot felul de tratamente dupa ureche), si treneaza acolo unde constructia nu permite corecta ventilatie a aerului sau lumina solara nu are acces cat ar trebui (necesitatea contactului direct dintre razele solare-organism si adapost)
    Cat despre tratamente trebuie facute cu cap si incepand cu antibioticele cee mai slabe si ridicand stafeta pana acolo unde ele sunt suficiente sa-si faca treaba; ESTE GRESIT CONCEPTUL CA UN ANTIBIOTIC FOARTE PUTERNIC SAU UNUL NOU REZOLVA PROBLEMELE, CI DIMPOTRIVA.

    Aparitia ei este legata pe langa cele de mai sus enuntate si de, stress sau conditii care solicita pasarilor adaptabilitate (sezonul competitional) la acestea adaugandu-se si acei ,,crescatorii” care-si cresc pasarile ,,la natural” adica fara curatenie si minimum de igiena cat si fara o profilaxie adecvata. Acele pasari ajung in masina de transport impreuna cu ale noastre………..respira impreuna, mananca si se adapa impreuna…….ce urmeaza nu e greu de ghicit ……..UN IMPRUMUT INTRE EI LA NIVEL DE MICROBI.

    Sanatae si succes tuturor.

  63. Nu cred ca ar trebui sa punem carul inaintea boilor. Am devenit multi dintre noi mai specialisti in medicina veterinara aplicata porumbeilor decit veterinarii autentici. Dar este mult mai indicat sa nu ajungi la astfel de tratamente.Parerea mea este ca majoritatea cazurilor de aparitie a salmonelozei la porumbei se datoreaza prezentei soarecilor in crescatorii . A doua cauza ar fi cumpararea hranei porumbeilor de la producatori care nu respecta regula de baza de a exclude contactul rozatoarelor cu semintele. Salmoneloza pe tulpina de soarece este cea mai raspindita in volierele noastre tocmai datorita acestor doua cauze.Tocmai de aceea : 1 . se recomanda construirea volierelor si in general al cotetelor suprainaltate pe stilpi de metal , deoarece astfel se exclude accesul soarecilor , si 2. procurarea furajelor sa se faca numai de la producatori autorizati si responsabili, adica de la cei care nu iti iau si banii si-ti si baga mortu-n casa.

  64. Enrofloxacina 10% Se administreaza timp de 7 zile 5 Ml/litru apa se poate administra cu ceva vitamine… eu asa le`am dat si am avut rezultate BFt!!

  65. B.Vasile cum ai facuta voliera?
    Ai avut probleme cu salmoneloza la porumbei? Daca da, cum ai tratat aceasta problema ?

  66. personal de anul acesta am renuntat la medicamente…, care se-mbolnaveste grav il lichidez oricare ar fi valoarea lui…

  67. numai tot cei natural…hrana buna…vaccina de loc…! sint sigur ca au imunitate…nu exclud ca se pot imbolnavi…, dar trebuie sa aiba imunitatea lor…fara medicamente asa cum cei din natura adica cei salbatici…multa sanatate…

  68. Eu am porumbeii in pod unde este un mediu extrem de uscat si nu prea am avut probleme cu bolile. Dar am importat intr-un an citiva belgieni si unul din ei, dupa o vreme s-a imbolnavit. Era un mascul de la fratii Hagens, consangvin pe Sarina si-mi placea f mult.Avea boxa la inaltime si nu mai putea zbura pina acolo .Cauza? Salmoneloza. Sursa, niste seminte marunte luate din Plumbuita, de la un taranus care vindea amestec pentru canari, infestat de soarece.Mi-am dat seama ulterior de acest fapt , atunci cind am fost la om acasa ca sa cumpar amestec pt porumbei. Era in sopronul ala unde tinea sacii cu seminte un miros de soricel de-ti intorcea nasul pe dos. Am renuntat imediat sa mai cumpar si atunci am realizat cauza imbolnavirii masculului meu de Hagens.Tratamentul l-am facut cu spectam injectabil , 5 zile. Porumbelul si-a revenit la doua zile si este in forma maxima si astazi , dupa 5 ani. De atunci am mare grija de la cine procur mincare si , chiar daca este mai scumpa ,prefer mincarea belgiana.

  69. mincarea belgiana…? parca nu avem tot necesarul aici pe pamintul nostru…, doar trebuie sa ne ocupam putin pe-ru a face acel amestec necesar porumbeilor nostri…

  70. am si eu o intrebare
    Se mai pot trata de salmonelozza sau nu imi ramane altceva decat sa ii sacrific ?
    imi puteti recomanda un antibiotic ceva ?
    va multumesc !

  71. Romvac company produce COLUMBOPOLIVAC S vaccin bivalent apos ,inactivat contra salmonelozei şi paramixovirozei(PMV) care contine o tulpină de Salmonella typhimurium izolată de la un porumbel di Dîmboviţa la Lab.de Diagnostic Romvac,o tulpină de PMV izolată deasemeni dinn Romania si tulpina contra ND-Lasota. Adultii se vaccineaza o data pe an iar tineretul de la virsta de 4 saptămini cu rapel după 3 săptamî.ni in special in zonele unde evoluează circoviroza(boala imunosupresoare similara SIDA).
    Artritele la porumbel pot fi provocate si de Stafilococ,Streptococ,traumatisme,reumatism,afectiuni “a frigore” etc.Diagnosticul de salmoneloză(artrită salmonelică ) se face doar după ex.de laborator si antibiogramă care arată ce antibiotic poare fii folost;trebuie utilizate antibiotice cu spectru larg si efect sistemic capabile sa penetreze capsula articulara( spre exemplu FOSBAC) altfel apar eşecuri terapeutice. Simultam se administreză antiinflamatorii nesteroidiene(aspirina) sau steroidiene( dexametazona-Eczemtrat),polivitamine,imunostimulatoare(KING HERBS etc) ,hepatoprotectoare.
    Tratamentul cu antibiotice NU EXCLUDE o viitoare reinfecţie,de aceea se recomanda măsuri preventive de vaccinare,igienă,dezinfecţii etc
    Ptr alte eventuale detalii : 0723610322

  72. Scuze pt. off topic dar nu stiu daca este Paramixoviroza sau Salmoneloza

    Am gasit de 3 saptamani un porumbel (pare a fi un pui mai mare dar nu are mai mult de vreo 300gr) si din cate am citit pe net, porumbelul pare sa aiba (sau sa fi avut) paramixoviroza. Nu nimereste boabele cu ciocul dar in schimb nu bea multa apa caracteristic acestei boli chiar foarte putina doar 1 data pe zi iar excrementele sunt normale (nu sunt moi sau apoase). Cand l-am gasit isi tinea capul sucit putin intr-o parte dar acum este mult mai rau. Nu refuza mancarea chiar incearca sa manance singur dar nu poate manca singur din cauza ca nu nimereste bobul. Eu ii dau pe cioc arpacas, porumb si miez de floarea soarelui iar apa a mai baut si singur dar mai mult ii dau eu cu seringa in jur de 3-4ml/zi dar nu stiu cam cata apa ar trebui sa bea intr-o zi. Nu poate zbura deloc, doarme foarte mult, are destul de putine momente in care este vioi, din cand in cand se mai ciugule-pigale, dar si momente cand sta zgribulit si nu reactioneaza la zgomotele din jur sau incepe sa se agite si se invarte in cerc iar in ultimile cateva zile am sesizat ca a stranutat cam 1-2 data pe zi. Vederea mi se pare ca ii este slabita sau poate doar afectata de boala.
    Alte probleme nu are, nu ii curg ochii sau narile, nu horcaie si nu are nimic in gat (sa fie rosu sau galben) pare a fi in regula doar simptomele mentionate mai sus.
    Pana acum eu i-am dat 1/4 pe zi de beviplex uman iar de o saptamana i-am marit la 1/2 pe zi.
    La recomandarea asistentului de la farmacia veterinara azi am cumparat Bcomplex buvabil, AD3E buvabil, si enrofloxacina 5 (5mg/comprimat) dar nu stiu ce gramaj sa-i dau si ma gandesc daca antibioticul este bun pentru simptomele lui sau sa nu-i faca mai mult rau. Nu este nici o problema daca le-am cumparat degeaba, de aceea apelez la dumneavoastra si va rog mult sa-mi spuneti cum il pot ajuta si ce pot sa fac sa-l vindec. Mi se pare un pui puternic, care lupta sa traiasca si as vrea sincer sa fac ceva bun pentru el cu atat mai mult ca au trecut 3 saptamani si traieste.
    PS: Am fost si la 4 cabinete veterinare dar nimeni nu m-a putut ajuta cu nimic spunandumi-se ca nu au cunostinte de porumbei si in general de pasari doar de pisici si catei.
    Imi doresc tare mult sa salvez acest minunat suflet nobil!
    Va multumesc anticipat.

  73. Contactati-l pe Dl. Tudoran – tel. este mai sus. Cat despre hranire, o poate face si singur daca ii dati boabele intr-un vas mai adanc unde oricum ar da cu ciocul tot nimereste ceva. Nu dati antibiotic la intamplare fara sa stiti daca are nevoie.

  74. Ptr Nicole: administrati vita B Complex 3 picaturi la 12 ore,PIRACETAM(1/8 cp la 12 ore),SANZYME(3 picaturi/12ore)de la farm.umana si ASPIRINA TAMPONATA 1/8cp pe zi timp de 5 zile ,pauza 3 zile si apoi reluati.Administrati Enrofloxacina cpr 5mg ,1/2 cp la 12 ore 3-5 zile daca apar probleme digestive sau respiratorii.Un imunostimulator deosebit pe care deasemeni il puteti incerca ,simultan cu restul leacurilor e KING HERBS( in Bucuresti il gasiti la farmacia Romvac din Voluntari).Schema terapeutica e un pic incarcata dar cuprinde toate posibilele remedii ptr imbunatatirea calitatii vietii porumbelului. Cu putin noroc si multa daruire din partea dvs sa speram ca rezolvati problema /

  75. Va multumesc din suflet pentru reteta, sfaturi si promtitudinea de care ati dat dovada atat D-lui. Dr. Catalin Tudoran cat si site-lui Porumbei.ro.
    De maine vom incepe tratamentul si in functie de evolutia micutului voi reveni cu detalii (sper sa fie fie pozitive deoarece capul il are intors cu totul invers dar si-l mai ridica din cand in cand). O intrebare as mai avea legat de apa daca 3-4ml/zi este bine sa-i dau cu seringa? E prea mult sau prea putin deoarece el nu prea bea cu atat mai mult ca sta cu capul intors/rasucit.
    Toate cele bune, multa sanatate tuturor si nu in ultimul rand porumbeiilor!

  76. In attn Dl. Dr. Tudoran

    Buna ziua,
    Am revenit cu doua probleme. Prima este ca nu se gaseste in farmacii SANZYME si intreb daca exista un inlocuitor?
    A doua este ca astazi este a treia zi de tratament cu Bcomplex 3pic. si Piracetam 1/8 la 12 ore + Aspirina 1/8 pe zi mai putin SANZYME pe care nu l-am gasit iar problema este ca de fiecare data dupa ce ii dau medicamentele dupa ceva tip varsa afara toate boabele pe care le mancase pana atunci si usor i-au aparut si probleme digestive de cand i-am inceput tratamentul.
    Ce sfat imi dati? Conteaza sau afecteaza Sanzyme foarte mult in aceasta reteta? Sa intrerup tratamentul si sa merg doar pe Bcomplex? sa renunt doar la aspirina? sau sa continui acelasi tratament dar doar o data la 24 de ore?
    In rest starea lui este la fel ca inainte nici mai buna nici mai rea, trage mult de viata facand eforturi mancand si band apa singur (doar o data pe zi tot il mi ajut si eu cu mancarea si apa), mai tot timpul doarme se mai ciuguleste/pigaleste dar cel mai mult ma bucura cand are momente ca sta cu capul normal, intradevar ceea se intampla cam rar.

    Va multumesc frumos anticipat!

  77. Sanzyme e un sirop cu enzime care printre altele stimuleaza apetitul.Renuntati la Piracetam ,momentan.Va rog sa ma sunati ptr alte amanunte.Puteti incerca cu unele produse naturiste:ENTICE HERBS sirop din plante ptr problemele digestive.

  78. Va multumesc pentru sfat. Daca mai apar alte probleme va voi contacta telefonic.
    Toate cele bune si multa sanatate!

  79. Buna seara as dori sa cer si eu sfatul unui cunoscator ….acum 2 ani am cumparat niste porumbei si astazi unul dintre ei l-am gasit jos nu mai poate merge si nici nu mai poate zbura …la cei de zbor de moment nu este nici o problema Oare este salmonela si daca da va rog sa imi spuneti si mie ce as putea sa ii admistrez impotriva acestei boli cresc porumbei de zbor de vreo 3 ani si nu am avut nici un fel de problema de acest gen ….Va multumesc pt intelegere …. multa sanatate

  80. Am tot vazut articole… ca cel mai bine este sa fie sacrificat.Ar fi destul de greu dar daca asta ar fi solutia ….

  81. Tardiv, imi permit sa observ bataia de joc a celor de la laboratorul de analize, care vedeau salmonella unde nu era. Daca lui Ovi i-au murit de salmoneloza 10 porumbei in 10 zile, ghici cati porumbei trebuiau sa moara din iulie pana in noiembrie! “Poi a dat anaconda’n ei!”







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *