Asa cum fluturele trece prin stadiul de larva, trebuie sa ii suportam si pe porumbei in perioada asta cand sunt hidosi si teposi ca niste arici si umplu cotetul si imprejurimile de fulgi.
E tare placut sa observi mai ales tinerii porumbei, viitorii yearlingi, dupa ce s-au imbracat pe corp si cap si incep sa arate a maturi, cand mai au de schimbat 1-2 pene si deja zboara usor si matasos. Recolta anului, rodul muncii cu ei, cresterea, educarea, antrenarea, selectarea. Noile masinute de curse stralucesc. Arata de zici ca vor cuceri lumea. Si la anul ii pierzi la prima etapa. :))
Amestec pentru naparlire, ceva sedocol/tolly, cel putin o baie pe saptamana… si naparlirea ar trebui sa decurga bine.
Foarte bine punctat cu sedochol. Foarte bun in aceasta perioada. Dat din abundenta pe mancare si in apa. Scapi porumbelul din mana dupa 3 saptamani de sedochol. Iti aluneca din mana.
Urâți îmi sunt și mie in perioada asta, incerc sa le dau baia cat mai des și în rest mancare buna cu multe semințe uleioase…și o să facă o pana faina plus că rămân în buzunar și cu banii pe care îl dați unii pe sedochol.
Dar ce parere aveti de zborul puilor cu masina in aceasta perioada?
Cam greu dar fara alte optiuni… mai devreme sunt prea mici, suntem ocupati cu maturii, etc. Asta e bafta lor, sa zboare golasi. Cum s-au descurcat parintii lor trebuie sa o faca si ei. Sunt metode sofisticate prin care se zboara puii cu penaj in conditii, nu ma bag ca nu ma pricep si oricum nu as scoate niciodata pui iarna, sa ii tin la intuneric, etc etc.
Zbor cu masina (efort)+ naparlire avansata=boala
Daca s-au imbolnavit, la anul sunt balast.
De acord cu Marian(com 5). Puii au nevoie de maturizare, pentru o imunizare corecta, nu una fortata.
Ramane, intr-adevar, problema trierii. Credeti insa ca selectia in aceste conditii e una realista? Mie mi s-a dovedit anul acesta ca nu e, cand puiul pierdut la 340 km, in toamna, si revenit dupa 7 luni, in saptamana primei etape de concurs cu maturii, s-a dovedit a fi, la mine, cel mai bun yearling la fond din promotia 2018.
Iar ideea ca puiul neantrenat in anul nasterii a pierdut startul in cariera sportiva e la fel de…supralicitata. Rabdarea, in schimb, nu a omorat pe nimeni, dimpotriva!
@Dan: te-ai gandit si la ipoteza ca daca nu se pierdea si il zburai doar 100 Km nu mai era cel mai bun yearling? Am observat ca la porumbeii care se pierd o perioada se petrec niste imbunatatiri in orientare, nu stiu cum exact… invata din greseli poate… foarte multi porumbei pe care i-am avut, de ordinul zecilor, au zburat mult mai bine dupa ce au fost pierduti o perioada.
Sunt intru totul de acord ca dupa o perioada in care ai concurat maturii si tinerii cel putin 5 ani la toate categoriile la care deti porumbei si ti.ai conturat o idee clara despre matca ta, NU se merita sa mai concurezi puii toamna. Am o mie de motive sa nu.i mai concurez toamna, enumerand doar cateva: in Romania se concureaza toamna pe principiul am prea multi pui si vrea sa scap de ei nu sa fac vreo performanta. Boli cu nemiluita in aceasta perioda. Psihicul dat peste cap la anumiti porumbei. Antibiotice turbate cu sticla in ei, veri coriza, ornitoza …
Timp pierdut in detrimentul familiei.
Alte cheltuieli suplimentare.
Numeric mic, punctaje mari, performanta zero la nivel national.
Trebuie lasat sa se maturizeze in voie, intr.o armonie, cu hrana specifica varstei si perioadei. Pot spune ca nu trebuie sa.i menajam la antrenamentele din jurul volierei si nici la cele de distanta dar dupa ce ajungi cu ei la 100 km, le poti face unul individual de la 100 km aerian si cree ca.i destul de elocvent triajul.
Asta da,pot confirma si eu,ca puii pierduti si apoi reveniti,au avut orientarea imbunatatita. Chiar si puii pripasiti,veneau inapoi la mine ,tot intre primii,bine nu toti dar in general invata cu ce se mânca treaba asta cu orientatu. Am avut cazuri si la maturi,cand la etapele de viteza,abea veneau apoi se pierdeau iar cand reveneau dupa o luna de exemplu sau am.avut dupa 5 saptamani,la fiecare etapa de fond,venea in primii porumbei,ai mei si a avut cel mai mic pct la norma fond,din lotul meu de zbor
Oricum nu sunt convins ca ajuta f mult,zborurile cu puii,viitorii maturi. Personal zbor puii sa.i triez,pt iarna. N.am atata spatiu unde sa.i tin pe toti si posibilitati ,de a.i hrani adecvat.
Consider zborurile cu puii,un lucru rau,pt ca ei chiar in perioada asta trebuie sa naparleasca ,iar noi in loc sa.i lasam linistiti ca pe maturi sa naparleasca,ii fortam sa zboare. Ar mai fi metoda intunericului ,dar am invatat de la un maestru( il stie toata lumea) ca nu.i ok. Ar fi multe de discutat…..
Fisher, nu știu de la ce maestru ai învățat, dar în Germania dacă nu ții puii la întuneric (și eventual să faci și văduvie), nu prea faci față. Aici, etapele sunt terminate cam de 2 săptămâni(din cauza faptului ca a fost caniculă în iulie, și s.au amânat cu o săptămână – două) , în România încă nu. Aici, exact când încep sa naparleasca ești la etapa a doua. Antrenamentele încep la sfârșitul lunii iunie, și etapele sunt în luna august.
Bsd ,știu f bine,ca prin metoda întunericului, faci rezultate de top cu puii dar,pe termen lung,cică afecteaza porumbeii. Nu vreau sa zic cine sustine asta,dar au mai.fost discutii pe aceasta tema si eu cred acea persoana,pt ca nu.i un ciuri buri. Ii cunoscut la nivel national,avand cunostinte vaste,in acest domeniu.Nu.mi cere detalii ca nu.ti pot oferi. Dc are chef poate chiar el sa argumenteze,dar ma indoiesc ca o va face:))
Dar cum zici,dc vrei sa zbori puii in Deutcheland si vrei rezultate cu puii,trebuie sa apelezi la metoda asta
Puii sunt “afectați” ca și yearling, dar de la doi ani în sus nu au nici o scuza. Ei mai naparlesc pe corp încă o data după zbor… Asta este problema.
Dar este o metoda prin care nu chinui puii la zbor.
@Andrei(porumbei.ro)- da, am observat ca, de multe ori, un porumbel intarziat la o etapa vine mult mai bine la etapa urmatoare dar nu m-am gandit ca puiul in cauza ar fi avut performante mai slabe ca adult daca i-as fi oprit antrenamentele de pui la 100 km.
Totusi, la puiul despre care am vorbit, cred ca e vorba mai degraba despre maturizare, dat fiind ca a petrecut o iarna “prin straini”, unde banuiesc ca a fost inchis si, cand a avut ocazia, s-a intors acasa. Presupun asta pentru ca la toate etapele din 2019 s-a intors “in grafic”, fara timpi pierduti care sa insemne opriri la destinatii intermediare.
Nu contest posibilitatea ca orientarea porumbeilor pierduti sa se imbunatateasca prin efortul de receptie si localizare geomagnetica, de la punct fix, a destinatiei. De la punct fix, fiind fortati sa ramana acolo de epuizare sau de braconieri. In plus, hranirea si vitaminizarea corespunzatoare a unui organism care a suferit de foame o perioada i-ar putea oferi surplusul de energie si motivatie comparativ cu ceilalti, aflati in faza de platou.
Într-adevăr este o perioada anevoioasă pentru păsările noastre însă tare importantă pentru viața lor sportiva ce va urma
https://youtu.be/Jr06NWSses0
Ia uite andrei..
Da, incepe… a venit si la mine prima data pe toamna asta.
Sa nu uiti sa faci video..