zbor-noaptea-porumbeiroN-am mai discutat acest subiect. Cum calmam porumbeii care au fost speriati de un rapitor cu blana si refuza sa mai coboare la cusca? Am patit-o urat de tot si sunt curios sa aflu despre experientele voastre si eventual sa impartasim sfaturi si idei. Este o imagine oribila sa-ti ramana porumbeii in zbor noaptea. Am patit-o in premiera ieri seara.

Dupa primul antrenament cu clubul de dimineata care a decurs excelent, dupamasa am mers la porumbei sa le dau drumu. Am observat ca stateau toti in boxe destul de speriati, atat la zbor cat si la matca, intre cotete fiind o oarecare distanta. Mai tarziu s-au calmat si le-am dat drumu ca un tampit. Dupa zbor au coborat in regula pe cotet si au inceput activitatile lor obisnuite in jurul cotetului si pe jos. In jur de ora 16:30 am observat pe geam ca zboara de ceva vreme fara sa dea semne ca ar cobori. Am iesit si in cotet erau cativa porumbei, iar cei de afara erau toti in zbor. Cand incercau sa se lase pe cotet, parca avea acoperisul fierbinte, stateau putin deasupra ca elicopterele si plecau iar. Spre ora 18:30 cand ii inchideam de obicei inca zburau si mi-am dat seama ca se apropie dezastrul. Am observat in copacul din spatele custilor, la vecini, o pisica iar la radacina lui cainii vecinului patruland. Pana pe la ora 20 am reusit cu greu sa cobor o parte din ei, chemandu-i cu castronul de boabe, scotand adapatoarea la vedere, zburatacindu-i pe cei din interior sa ii vada ca totul e ok. Coborau cate 1-2 si paseau pe cotet si pe trapa de parca erau fierbinti, si deodata se ridicau vertical in zbor si plecau iar. Pur si simplu iti vine sa iti iei campii. Am fluierat la ei sa ii chem de cred ca mi-a ramas gura tuguiata si abia se indura cate unul sa mai coboare. Cand sa intre, veneau si altii si fara sa coboare plecau iar speriindu-l si pe el. Se lasa intunericul si zborul lor devenea tot mai agitat, stol mai compact si viteza mai mare. Pe intuneric ramasesera in zbor cam 20-25 de porumbei din 70 si fiind luna plina ii observam si mai ales ii auzeam din cand in cand cum treceau ca niste miguri pe deasupra. Dupa o vreme au disparut de tot. A mai aparut unul singur care a dat 2-3 ture vajaind si a disparut in noapte.

Cine a zis ca porumbeii la natural nu zboara acasa? :))

Am facut o poza sa fie amintire… sa vezi un stol zburand cu suta la ora prin acest peisaj e de neuitat.
zbor-noaptea-porumbeiro

Am stat pana tarziu afara cu lumina aprinsa pe terasa dar nu au mai aparut. Probabil au coborat spre oras, cotetul fiind intr-o zona mai retrasa langa padure, mai slab iluminata.
zbor-noaptea-porumbeiro2

Am vorbit cu mai multi amici care au patit asa ceva si mi-au spus ca a doua zi ar trebui sa se intoarca mare parte din ei. Ma intrebam cum, la cate cabluri si obstacole sunt in intuneric si la viteza cu care zboara, sansele sunt minime. Dupa un somn iepuresc, mai mult nesomn, la ora 6 eram in picioare. Cainele fugea prin curte cu nasul pe jos, adulmecand in toate directiile. La 6 si ceva au inceput sosirile ca de la maraton. Mai intai unul, apoi 3, apoi unul, apoi 2, etc. Spre surprinderea mea s-au strans aproape toti. Cativa au intrat dar inca mai sunt unii care vin la cotet si le e frica sa se aseze, parca frige. Unii dintre ei au venit si au stat in zbor deasupra trapei de peste 20-30 de ori si desi nu e NIMIC acolo, tot se sperie de o pisica imaginara. Au un creieras mic si sec. Sperias-ar si de cotetele braconierilor in halul asta. Unii ajungeau pana la intrare, vedeau inauntru porumbei linistiti care turuiau, si ce se gandeau ei: “Totul e ok, deci…SA NE SPERIEM!!!” Si plecau iar in zbor. Si acum sunt vreo 10 porumbei care zboara de nebuni pe afara sau stau pe casa cocosati.

Totul e de vis pentru un nou sezon, motivare maxima, drag de casa. Pisica nu a apucat sa intre in cotet datorita cainelui, cel mai probabil au vazut-o pe langa si a fost suficient. Oricat de atent ai fi sa eviti astfel de probleme, tot se intampla, ca asa e frumos! Desi niciodata nu scot porumbeii seara, vad ca nici ora 15-16 nu mai este ok. Desi dimineata primesc putina mancare usor digerabila, nici asta nu e suficient sa ii poti chema. Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca intra in cotet pisica… comedie horror.

Inchei cu o intrebare pentru cei care au mai patit incidente cu rapitoare cu blana: dupa cate zile uita porumbeii sperietura si pot fi lasati iar afara? Nici nu vreau sa ma gandesc cum se comporta niste porumbei care scapa dintr-un cotet unde intra dihorul si omoara cativa dintre ei…

porumbei.ro