Sperietura la porumbei


N-am mai discutat pana acum despre SPERIETURA la porumbei. Sperietura se propaga in avalansa de la un individ la tot stolul si e o adaptare care tine de supravietuire in natura, foarte utila dealtfel in salbaticie. Dar in crescatorie, este o probleme foarte frustranta si daunatoare.

Am experimentat mai multe tipuri de sperietura de-a lungul timpului, una din ele chiar astazi:

1. Dintr-un cuib a cazut accidental pe podea un pui si a murit. Initial am observat dimineata la porumbei o liniste nefireasca, toti stand nemiscati si privind spre podea. Apoi am vazut puiul. Mi-am dat seama imediat ca am un nesuferit de caz de “sperietura” asa ca nu le-am mai dat drumul (ca sigur nu mai intrau). Desi am luat puiul cazut, au continuat sa stea pe odihnitorile cele mai de sus sau in sputnik, privind terifiati spre zona de podea unde zacuse puiul.

Asa cum m-am asteptat, la ora mesei nu a coborat niciunul la hranitoare sau adapatoare. Le-am ridicat mancarea si apa. Seara aceeasi poveste: stateau si se uitau la zona unde fusese puiul mort (cred ca asta au facut toata ziua, s-au uitat ca prostii acolo!!!). Cand am pus adapatoarea, cativa au coborat, au baut ca disperatii, dupa care au zburat la loc sus de parca frigea podeaua. Am pus in hranitoare cateva boabe. Au coborat cei mai curajosi, altii stateau in aer deasupra podelei ca fluturii, aiurea!

Apoi am pus toata mancarea chemandu-i ca de obicei, si au coborat toti. Mancau cu mare pofta pana cand unul a dat alarma zburand ca idiotul pana spre tavan… s-a terminat, toti s-au ridicat de parca as fi tras cu pusca, s-au incurcat in aripi, unii au cazut pe jos, lucru care i-a speriat si mai tare… intr-un final am ajuns de unde am plecat, mancarea statea neconsumata si ei erau lipiti cat mai aproape de tavan privind in jos spre o sperietoare imaginara. Enervant la maxim!!!

2. Alta intamplare: acum cativa ani am pus in sputnik o caramida. Mare greseala. Nu numai ca timp de cateva ore nu au mai intrat, dar nici nu s-au mai asezat pe cotet, stateau in aer deasupra lui ca fluturii dupa care plecau iar in zbor. Cand intr-un final intrau, se comportau de parca vedeau cotetul pentru prima data. Din fericire sperietura se intamplase dimineata si pana seara au avut timp sa mai uite si sa le vina foamea ca altfel ar fi ramas afara.

3. Odata a venit pe cotet un porumbel de ornament dintr-o rasa mai mica, cu un colorit ciudat. A fost suficient ca unii porumbei sa zboare cu orele. De aceea nici macar nu inteleg conceptul de zbor “la steag” pe care il fac unii crescatori pentru antrenament. Cum steag mai oameni buni? Ca daca pun steag s-a terminat cu smecheria, nu mai intra 2 saptamani!!!

4. Nici nu vreau sa ma gandesc ce patesc cei la care intra o pisica sau un dihor, cum se comporta porumbeii dupa aceea.

Exista vreun truc de a-i calma dupa o astfel de sperietura tampita? Se poate face ceva in afara de a astepta dupa sfanta uitare sa se astearna peste creierele lor mici? Vedeai-as la fel de speriosi atunci cand e sa intre in capcana unui braconier pe traseu…

37 comentarii la “Sperietura la porumbei”

  1. eu nu stiu ce sa zic despre sperietura insa modul de expunere al naratiunii este deosebit, felicitari, se vede o mare pasiune fata de porumbei si o mare dragoste pt animale in toate cuvintele tale. Esti grozav

  2. Timpul vindeca toate ” ranile ” ,
    intr-o zi sau doua o sa fie totul normal daca nu mai intervine nimica .

  3. Eu cred că ești un caz mai izolat la care se întâmplă “sperietura” asta cumplită de care povestești tu aici. Sperieturi au mai tras și porumbeii mei când mai trecea o pisică, și mai ales când dădea uliul (cea mai frumoasă sperietură), dar nu să stea în aer și să nu mai intre în cușcă, cât despre puiul mort pe podea am pățit și eu la fel dar porumbeii mei se duceau și îl ciuleau (de parcă le păreau rău că a murit puișorul). Eu zic că poate ai avut sau mai ai un porumbel cu un temperament mai “sălbatic” și de la el să se învățat și restul să se sperie aşa tare. Sper să ți se rezolve problema în timp.

  4. Dupa ce a intrat o pisica in cotet porumbeii mei au dormit vreo saptamana afara, pe horn. Era bine totusi ca nu putea ajunge vreo pisica sau vreun dihor la ei noaptea deoarece hornul e destul de inalt dar… tot nu dormeam linistit cand ii stiam afara.
    De asemenea porumbeii mei se sperie cand vad ca lipseste cate vreo tigla dupa casa. Cand le fac curatenie scot cate 2-3 tigle pentru a iesii praful mai usor. Daca las asa tiglele o ora, o ora nu coboara pe casa. Dupa ce obosesc coboara pe casele vecinilor.

  5. E mai greu de linistit un porumbel cand e speriat!! Eu unu folosesc semintele ca “desert” si cand le dau! Intra indiferent ca is speriati de pisica,uliu, etc

  6. ai mei nu mai intra… 9maginaticva 50 de porumbei .. pe casa care nu intra in voliera … mi-au murit pui de foame … si … wai
    ai mei s-au speriat de o pisica … a intrat al ei si a luat 1 din gramada … apoi am inchis pisica in cotet cu vreo 3 porumbei care au ramas acolo … am alergato cu furca prin voliera si am inataaro in burta , ciudat e ca tot a scapat si sa reintors … si mai mia luat 1 … porumbei nu intra puii sunt hraniti al mana si pierd antrenamente si mese …
    nuj ce sa le fac !!
    seara mai ma duc si am sui pe garaj mai prind cate 1 si ii dau drumul in cotet si se duce sa dea de mancare la pui …. din 50 am 7 prinsi in cotet seara cu amna pe garaj

    nuj ce sa le fac… akum parca au mai prins curaj le-am dat drumul celor 7 si ciudat a doua zi in cotet erau 12 … deci i-au indemnat si pe ceilalti sa vina

  7. Daca porumbeii sunt tinuti asa pe un teren
    liber in zona de gradini au un comportament
    semisalbatic.Este foarte probabil ca ziua cand
    sunt singuri dar mai ales noapte se plimba in fata
    volierei caini ,pisici,dihori etc unii chiar incercand sa
    intre la ei si porumbeii devin ft. vigilenti si speriosi.
    Nu cred ca un pui mort ii sperie atat de mult.
    Daca refuza sa coboare pe podea sa manance
    inseamna ca acolo se plimba sobolani sau
    soareci.Daca este podea de gratii se plimba
    razatori sub ea cautand boabe cazute si
    sperie teribil porumbeii.Trebuiesc luate masuri
    ca razatorii sa nu aibe acces sub podeaua de gratii
    pentru ca la urma porumbeii nici nu mai intra
    in cotet.Sperieturi de genul acesta nu se “vindeca” usor.

  8. Cu timpul uita ei .Laaimei cand sunt speriati stau pe un scaun lana ei si ii admir:))

  9. ma ai niste porumbei foarte tari mai ales faza cu caramida m-a facut sa rad
    si iti zic ca mie mi-a intrat in vecheavoliera din pod de 3 ori dihoru si au fost speriati doar in dimineata aceia seara se comportau ca si cum nar fi fost ucis niciunul dintre ei.
    si sa iti raspund la intrebare cand porumbeii mei is speriati ia un pic de paine in mana punete in fund langa voliera si fluiera pana vine cel mai curajos ca sa ii cheme si pe ceilaltidaca nu vine nici unul invatati un porumbel sa te “placa” ca sa vina cand ii dai paine astfel vor veni toti si se vor calma

  10. S-au calmat. Dupa zborul si masa de dimineata deja dormeau pe podea multi din ei, tolaniti pe o aripa.

    @Felix: asa-i, banuiesc ca o pisica sau alt animal a incercat sa manance prin plasa puiul mort si n-a reusit decat sa ii sperie pe ceilalti. Am avut intr-o vreme sobolani sub cotet la boabele cazute, dar culmea, nu se speriau de ei… vedeam sobolanii cum umbla pe sub porumbei si acestia nici nu ii bagau in seama! Acum am eliminat sobolanii, sub cotet mai umbla doar vrabii de care nu se sperie. Insa vreau sa torn placa de beton si sa inchid perimetrul sa nu mai intre nimic. Sperieturi am avut si la cotetul vechi ce avea podea de lemn. Tin minte ca un porumbel a zburat vreo 3 zile pe langa casa fara sa se aseze, asa disperat era. Venea deasupra sputnikului, statea putin in aer si pleca…

  11. @porumbei.ro

    Da,am auzit de la mai multi ca porumbeii se aranjeaza cu
    sobolanii daca acestia ii lasa in pace si cauta numai
    boabe… Ai mei s-au speriat teribil de un arici care
    a incercat sa se instaleze toamna sub cotet.
    Pentru porumbei siguranta si linistea in cotet sunt
    ft. imortante ,reactioneaza “alergic” la surprize .

  12. la mine porumbeii au o singura frica ULIUL.cand vad ei cv pe cer intro secunda sunt toti inauntru ,odata ajunsi inauntru fiecare la locul lui intru inauntru cu o felie de paine si eventual cu cateva alune mias dori foarte mult sa vedeti rezultatul.se calmeaza instant in plus facand acest lucru chiar si cei mai timizi in cele din urma prin curaj si vin sa manance din mana.
    Este o senzatie placuta sa vezi in fata ta 40 de por care asteapta o clipa de atentie si o aluna ,care sunt mai cu tupeu imi sar in poala si ma ciugulesc de mana.
    am uitat sa specific faptul ca am un halat si intru in voliera doar cu halatul albastru p mine cine nu crede sa incerce
    NUMAI BINE

  13. salut,eu dupa parerea mea timpul le va rezolva pe toate cat de mare ar fi spierietura la aceste pasari extraordinare,am avut si eu la porumbei mei o sparietura destul de grava si cu timpul si-au revenit la normal toti porumbeii,vant in pene

  14. porumbei mei sunt speriati rau… intru doar sa le fac curat si sa iau pui, cum deschid usa la pod zboara ca salbaticii parca ii prinde cineva, doar o porumbita cuminte mai sta pe pui restul buluc )))) nu stiu cum sa-i calmez cred ca le dau antidepresive))))

  15. incerca sa le dai paine pe langa tn
    o sa vina langa tn ca disperati dupa paine o sa se urce si pe tn asa se intampla la mn
    incercaty si voi .
    VANT IN PENE!!!!!!!!!!!!

  16. este adevarat , dar din ce am vazut eu personal porumbeii se sperie foarte usor daca zboara la program , daca sunt liber nu prea se obisnuiesc cu timpul si cu ciorile si cu stolurile de grauri mai rau cu pescarusi si ceva de genu lor . imi amintesc de o faza dura de tot, chiar am tras o sperietura zdrina , eram la inceput nici acum nu sint departe dar ma rog nu aveam sputnic era ceva ce semana cu el , si in fata lui o pista larga de aterizare compusa din 5,6 scinduri , erau acolo de citiva anii , negre batute de vint si ploi , am privit si am zis ca mai trebuie una,zis si facut am puso iam eliberat seara si stupefactie se duceau bine, bine la aterizare si involuntar se ridicau precum un avion care vine lansat pe pista si la un moment dat pleaca iar ,unii au intrat piticii dar sleahta mare nu frate au zburat in pluton cred fara sa exagerez pina in noapte tirziu, am aprin lumina degeaba cind am fost sigur ca nu mai vin am desfacut scindura si pe la 9, 10 ziua au inceput sa vina unu cite unu erau rupti, dormeau din picioare. Zicea cineva mai sus de ciini care se plimba noaptea prin fata plasei ,asa este si la mine, si intradevar sunt foarte sceptici si atenti la tot ce misca. VINT IN PENE FARA SPERIETURI FARA PIERDERI FARA BRACONIERI FARA BOLI SI MEDICAMENTE .

  17. salut,la mine s-a intamplat o sinngura data cind le-am schimbat locatia din podul casei in voliera ,dormeau seara de seara pe casa ,ai prindeam ai bagam in voliera ai tineam inchisi 1 saptamna 2 si dupa ce ai eliberam aceiasi poveste .dormeau pe casa .in timpul anotimpului greu din decembrie pana in martie au fost inchisi,pana nu au scos o serie de pui nu am putut sa ai invat si in voliera cum se auzea un zgomot se speriau si dormeau pe casa asta timp de 6 luni pana s-au acomodat cu noua casa .

  18. Unii dintre voi nu au inteles la ce fel de sperietura ma refer. Daca m-am dus la ei si le-am dat mancare din mana pe odihnitori au mancat, nu sunt speriati de mine sau speriati in general, ci doar speriati de acel eveniment care i-a scos din rutina.

    @ady bondar: halatul e foarte util, uneori se uita mai urat la mine cand schimb hainele pana se obisnuiesc cu ele. Halatul ar fi bun ca ai avea mereu aceeasi culoare, dar intrebarea mea este: cum faci vara? Ca mori de cald in halat, iar iarna nu prea intra peste hainele groase. :))

    La naiba, intr-o zi am schimbat doar niste pantofi negri cu unii maro inchis, abia sesizabila diferenta, si toti erau cu ochii si capatanile atente la pantofi, ii urmareau suspiciosi.

    @s.v. : ai patit exact ca mine cand am pus caramida. Partea interesanta e ca am construit ditamai cotetul in fata celui existent si nu s-au speriat de el… schimbarile mai lente nu ii afecteaza.

  19. adevarul este urmatorul ca eu am in jur de 63 de kg si halatul este un xxl deci nu sunt probleme in plus nevastamea ma ia la misto zicandumi cand ma vede ca il iau p mine: din nou faci pe doctorul?
    in plus simpla mea prezenta cu halatul p mine ii linisteste altfel cum as putea explica faptul ca in momentul cand ies afara si ei ma vad sunt cativa care coboara venind aproape peste tot dupa mine.sunt multi dintre ei crescuti in casa de mine, si asta ar putea fi un motiv numai bine.

  20. Da, ar fi mai bine cu halat, nici nu se murdaresc hainele de praf alb si gainat. Problema mea e ca mai am treburi prin curte sau prin casa si apoi revin la porumbei si tot asa… ar insemna sa pun si sa scot halatul de zeci de ori pe zi… un calvar. :)

  21. de obicei,porumbeii se sperie toamna foarte usor din cauza rapitoarelor,dar in cazul tau e ceva din interiorul crescatoriei.

  22. eu cred ca alta era cauza de nu coborau jos la mancare poate a trecut ceva pe jos de le au fost frica , la mine daca cade un pui maricel masculii deja incep sa ii faca curte :))) unu chiar il calca :)) ( eu ii zic pedofilul volierei :)) _) cu caramida nu stiu ce sa zic poate nu se asezau din cauza ca nu aveai cativa curajosi sa ii indemne si pe altii si trebuie sa ai grija si cu gutanii care se lasa pe cotet , asa se intampla la mine cand apare doi gutani si ma vad gata parca intra dracu in ei si imi ia porumbeii .
    Am citit comentarii despre halat : eu am o haina de trening subtire care intru cu ea la porumbeii si care s au invatat ei , dar pantalonii ii schimb si atunci se uita la mine asa de parca sunt strain dar ma recunosc dupa voce ( i am invatat cu un anumit sunet care ii chem asa : guliii gulii asa de doua ori cand intru la ei si de patru ori cand le dau de mancare )

  23. “Sperietura” se manifesta la toate speciile de pasari. Odata declansata, singurul lucru pe care-l poti face este acela de a lasa pasarile sa se linisteasca singure, indiferent cat ar dura asta. Daca incerci o “interventie” este foarte posibil sa amplifici aceasta “sperietura” putand provoca inclusiv decesul unora dintre pasari.
    Din pacate, odata speriata o pasare, are loc o reactie in lant. Ca sa fac o parelela, o gaina speriata de ceva, brusc, va emite semnalul de alarma care va declansa imediat reactia celorlalte consoarte. In 10 secunde, intreaga curte rasuna de “cot-codac”.
    Problema cu porumbeii este ca sperietura declanseaza zborul haotic, aproape nebunesc. Din momentul in care sunt sus, devii un simplu spectator.
    Daca acea cauza care a declansat sperietura se repeta, problema poate deveni grava, pasarile pierzandu-si increderea din ce in ce mai mult in locul unde se gaseau la momentul respectiv.

    P.S. – porumbei.ro, modul in care ai podeaua la cotet, favorizeaza aparitia acestui fenomen. Placa aceea de care spui plus ingradirea te-ar ajuta mult si te-ar scuti pe viitor de astfel de neplaceri. Spor la treaba! ;)

  24. @Corbu: mda! cunosc prea bine ce enervant e cand incepe o gaina sa cotcodaceasca si apoi o imita toate, duduie tot cartierul, iti vine sa-ti iei campii. :)) Dar ele cotcodacesc si dupa ce oua, ceeace numai sperietura nu e, asta n-am inteles niciodata, de ce au acelasi “cantat” pentru 2 evenimente diferite, unul de bucurie si unul de alarma. Sau poate cantatul ala e identic numai in urechile noastre?!

    Spiritul asta de turma si propagarea este si la alte animale, nu doar pasari: cand incepe un caine sa latre, hopa toti. La fel am vazut la oi, daca fuge una incep toate… chestie caracteristica animalelor gregare. Aceeasi sperietura propagata am vazut-o si la pestii de acvariu.

    Mersi de spor la treaba, trebuie doar sa mai gasesc pe cineva care sa se bage sub cotet sa toarne placa. :))

  25. Porumbei.ro, cu jena trebuie sa-ti spun ca, acel cotcodacit este diferit in cazul sperieturii de cel in cazul ouatului. Daca treci pe la mine iti arat concret (chit ca juma’ de ora dupa aceea ne punem dop la timpan). :D :))) ;)

    Sperietura se manifesta mai intens cu cat animalul este mai “putin” evoluat (am pus cu ghilimele pt. ca ma raportez la evolutia ca si nr. de ani de la aparitia genului).
    Pesti-reptile-pasari-mamifere, spre exemplu.
    Creierul pasarii nu poate fi comparat, in general vorbind, cu creierul unui mamifer. Apoi, creierul oii nu poate fi comparat cu creierul cainelui. Apropos, cainii latra toti in acelasi timp pt. ca asa comunica ei. Daca ar fi lupi, apartinand unor haite vecine, s-ar pune pe urlat (desi, si cainii urla de mama focului uneori semn ca n-au uitat din cine se trag).

    Fuga, raspuns al sperieturii, e’ fireasca. Porumbelul este prada. Cand esti prada, intai fugi si apoi iti pui intrebari. Cand esti pradator, intai iti pui intrebari si apoi fugi, daca crezi ca mai are rost. D-aia porumbelul intai o ia la sanatoasa. Daca ar sta sa analizeze situatia, ar putea constata ca nu e’ nevoie sa zboare frenetic. Posibil, numai ca exista posibilitatea sa nu mai aiba cine sa analizeze situatia prin urmare, mai bine …. zbrrrr.

  26. Asa-i, cam toate au o logica. La toamna dupa sezon poate va vizitez sa ascultam o cotcodaceala didactica. :)))))

  27. Salutare. Din cele descrise de tine pot fi mai multe cauze: rapitoare ,rozatoare si chiar tu. Poate ai momente de nervozitate, miscari bruste sau ii gonesti la zbor in mod brutal poate si iar poate. De obicei cand stau cu privirea atintita la podea si nu vor sa coboare sunt rozatoare pt ca dihorii fac prapad daca apuca sa intre. Sa auzim de bine

  28. Buna ziua ! porumbei mei au suferit o sperietura si nu au mai venit in cotet de vreo 2 saptamani .Credeti ca vor mai veni,acestia stau pe casa vecinului ,dorm acolo,manaca acolo etc. Oare se vor intoarce

  29. la mine se sperie din orce poate din motivul ca sunt lasati mai tot timpul fara avea contact permanent cu ei

  30. eu i-am speriat anu trecut si s-au invatat la in turn inalt , acolo nu ii speria nimeni . dupa un an am reusit sa ii fac sa stea acasa sa nu mai plece dupa ce le dau drumu’ , dar zilele trecute eu aveam nishte treaba si ei nu aveau chef de zbor asa ca , ii sperii…… le pun de mancare, plec, …. ce credeti ?! a doua zi le dau drumu si pleaca toti pe turn……………… si puii si batranii,……toti… CONCLUZIA e ca nu trebuie sa ii sperii . nu mai vin bn nici de la zboruri …. nu mai sunt stapani pe casa lor…. etc etc

  31. Salut .. am si eu porumbei si au fost speriati de o pisica .. si nu mai vor sa intre in voliera … ce fac cum ii fac sa intre seara ?? ca de multe ori ii prinde noapte pe casa :| si intra decat dimineatza la mancare .. va rog ajutatima ..:* Ms

  32. Am pe constiinta un porumbel salbatic, pe care il hraneam punandu-i pe pervaz un bol cu seminte. A venit in primavara trecuta si dupa ce o vreme manca singur, alti porumbei au venit peste el si se bateau foarte urat. Am fost foarte iritata de comportamentul lor si am incetat sa le mai dau mancare. Au mai insistat cu venirea lor la geam dorind mancare, dar i-am alungat pe motiv ca sunt rai intre ei. In aceasta iarna porumbelul cel alb, care imi era foarte drag, a venit singur, de fiecare data dupa ora 14, 15. Parca stia motivul pentru care il alungasem, voia sa fie pace, fara ceilalti. Devenise un ritual zilnic vizita lui, ca sa ne anunte ca a venit, se aseza pe sarmele de rufe, intinse la camera mica,apoi mergeam la bucatarie si ii puneam bolul pe pervaz, unde se ospata. A durat cam o luna si doua saptamani aceasta prietenie cu care ne-a bucurat. Au venit zilele geroase pe jumatatea lui ianuarie, parca nu mai manca asa ca de obicei, ciugulea putin, statea pe pervaz si inainte de ora 16, pleca. Intr-o zi n-a mai plecat, era ger afara, el, tot pe pervaz. La ora 23 n-am mai rezistat si am mers sa-l prind ca sa-l aduc in casa. Aveam emotii mari, daca nu reuseam sa-l prind iar el zbura in noapte insemna ca l-am condamnat la moarte, dar si asa. U putea sa-l las. Spre marea mea bucurie el a stat si l-am luat in maini, l-am pus intr-o blanita si l-am mangaiat pe cap. Mi s-a parut ca deschide ciocul asa ca si cum i-ar fi sete, am inmuiat degetul in apa si am lasat ca onpicatura sa-i atinga ciocul…dar parca si-a lasat capul intr-o parte .Am hotarat sa-l las in cel mai intunecat loc din casa pentru ca sa ii vina ideea de a zbura. Dimineata era mort… Ma tem ca s-a speriat si a murit chiar in timp ce eu il mangaiam, crezand ca i-am facut un bine…Am detaliat pocestea, ca sa primesc de cei care cunosc mai bine comportamentul acestor pasari, o parere competenta, chiar daca chinul remuscarilor mele vor fi validate. Am gresit din dragoste si ignoranta?!

  33. Probabil era bolnav daca nu prea mai manca, ei pe ger mananca cu foarte mare pofta. De asta nici nu a mai plecat, era pe final. Macar a murit la caldura.

  34. Selectia naturala,raman doar cei puternici….pacat de el

  35. bolnav sau otravit. porumbeii aciuati la mine la mancare zilnica si apa, fac baie la -* grade. le reinprospatez apa cand este ger de cateva ori pe zi si le pun apa calduta cu albastru de metilen. fac baie pe ger – porumbeii nu simt frigul pentru ca nu au maduva osoasa. cand ningea greu prindeam cate 2 pe seara, pentru ca erau uzi si le inghetau penele. a doua zi erau bine si le dadeam drumul. curentul si umezeala (in cusca sau in spatiile de dormit – acolo si transmit bolile intre ei, parintii catre pui si gainatul de pe labute cu care apoi se scarpina, apoi se giugulesc etc) si inghetul, daca stau mult la sol, sunt pericole iminente. Nu va faceti procese de constiinta, daca ati reusit sa puneti mana pe el, este pentru ca era extrem de slabit – si ei de multe ori cauta ajutor:) ati facut tot ce ati putut.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *