Publicat de Lucian Grigore

Marea majoritate a porumbeilor poarta in organismul lor o gama larga de microorganisme potential cauzatoare de boli. Si totusi de ce nu sunt bolnavi? Un porumbel adult care este bine ingrijit este o pasare robusta si boala in aceasta situatie este relativ neobisnuita. Motivul pentru care unele pasari se imbolnavesc este stresul. Deseori, cel mai bun lucru pe care il poate face un crescator pentru a prevceni bolile este practicarea unui bun managenment al coloniei.

Se spune adesea printre specialistii in porumbei ca stresul este cauza fundamentala a bolilor, dar ce inseamna asta? Stresul este orice element care afecteaza capacitatea pasarii de a rezista la boala sau de a atinge forma de concurs. Este o cauza majora pentru toate bolile porumbeilor, creandu-le o stare de slabiciune, vulnerabilitate la boli.

SUNT 4 TIPURI DE STRES DE CARE FIECARE CRESCATOR TREBRUIE SA TINA CONT, DACA DORESTE SA TINA IN MOD EFICIENT SUB CONTROL STAREA DE SANATATE SI FORMA PORUMBEILOR SAI:

1. Stresul de adapost: crescatorul trebruie sa inteleaga ca adapostul este locul unde porumbeii se odihnesc. Pt. ca acest lucru sa se intample trebruie indeplinite doua criteria de baza: adapostul trebruie sa-i dea porumbelului starea de siguranta si sa-i ofere un mediu sanatos. De aceea, stresul este orice element care impiedica porumbelul sa se odihneasca corespunzator. Cauzele stresului de adapost sunt:
a) suprapopulare este cea mai importanta cauza. Iti trebuie pt. 6 perechi sau 25 de pui la un spatiu de (Lxlxi) 2mX2mX2m.
b) umiditatea crescuta: mai mare de 65% e grav adica pui o bucata de sare bulgare si daca se umezeste ai o problema cu umiditatea.
c) temperaturi extreme: daca ai in cotet in 24 de ore o variatie de temperatura mai mare de 5 grade e un factor major de stres.
d) nesiguranta: in principiu, porumbelul cauta un coltisor sigur in adapost, pe care il recunoaste ca fiind al sau si se simte in siguranta. Asta inseamna ca nu exista teama de pisici, soimi sau de rozatoare si nu exista zgomot.

2. Stresul de alimentatie: stresul de hranire este legat de slaba calitate si cantitatea necorespunzatoare a hranei oferite porumbelului.

3. Stresul de zbor: Daca fortezi o pasare subnutrita sau supra ponderala sa zboare.

4. Stresul de boala: este tipic pt. porumbei ca bolile sa se manifeste in cascada, existand o conexiune usor de recunoscut intre diferite boli. Daca factorul de stres nu este indentificat, pasarile vor merge din ce in ce mai prost si vor incepe sa apara probleme precum tricomonoza si infectiile respiratorii.

Deci pe scurt si la subiect: stresul la porumbei este exact ca la om, te culci seara stresat automat te trezesti des noaptea nu dormi bine, dimineata nu vei fi odihnit.

Si acum parerea mea, daca nu se rezolva problemele de stres nu se rezolva nici problemele de sanatate nici de forma competitionala e.t.c. si nu putem avea succes.