Stresul porumbeilor – adevar sau doar teorie?

Publicat de Lucian Grigore

Marea majoritate a porumbeilor poarta in organismul lor o gama larga de microorganisme potential cauzatoare de boli. Si totusi de ce nu sunt bolnavi? Un porumbel adult care este bine ingrijit este o pasare robusta si boala in aceasta situatie este relativ neobisnuita. Motivul pentru care unele pasari se imbolnavesc este stresul. Deseori, cel mai bun lucru pe care il poate face un crescator pentru a prevceni bolile este practicarea unui bun managenment al coloniei.

Se spune adesea printre specialistii in porumbei ca stresul este cauza fundamentala a bolilor, dar ce inseamna asta? Stresul este orice element care afecteaza capacitatea pasarii de a rezista la boala sau de a atinge forma de concurs. Este o cauza majora pentru toate bolile porumbeilor, creandu-le o stare de slabiciune, vulnerabilitate la boli.

SUNT 4 TIPURI DE STRES DE CARE FIECARE CRESCATOR TREBRUIE SA TINA CONT, DACA DORESTE SA TINA IN MOD EFICIENT SUB CONTROL STAREA DE SANATATE SI FORMA PORUMBEILOR SAI:

1. Stresul de adapost: crescatorul trebruie sa inteleaga ca adapostul este locul unde porumbeii se odihnesc. Pt. ca acest lucru sa se intample trebruie indeplinite doua criteria de baza: adapostul trebruie sa-i dea porumbelului starea de siguranta si sa-i ofere un mediu sanatos. De aceea, stresul este orice element care impiedica porumbelul sa se odihneasca corespunzator. Cauzele stresului de adapost sunt:
a) suprapopulare este cea mai importanta cauza. Iti trebuie pt. 6 perechi sau 25 de pui la un spatiu de (Lxlxi) 2mX2mX2m.
b) umiditatea crescuta: mai mare de 65% e grav adica pui o bucata de sare bulgare si daca se umezeste ai o problema cu umiditatea.
c) temperaturi extreme: daca ai in cotet in 24 de ore o variatie de temperatura mai mare de 5 grade e un factor major de stres.
d) nesiguranta: in principiu, porumbelul cauta un coltisor sigur in adapost, pe care il recunoaste ca fiind al sau si se simte in siguranta. Asta inseamna ca nu exista teama de pisici, soimi sau de rozatoare si nu exista zgomot.

2. Stresul de alimentatie: stresul de hranire este legat de slaba calitate si cantitatea necorespunzatoare a hranei oferite porumbelului.

3. Stresul de zbor: Daca fortezi o pasare subnutrita sau supra ponderala sa zboare.

4. Stresul de boala: este tipic pt. porumbei ca bolile sa se manifeste in cascada, existand o conexiune usor de recunoscut intre diferite boli. Daca factorul de stres nu este indentificat, pasarile vor merge din ce in ce mai prost si vor incepe sa apara probleme precum tricomonoza si infectiile respiratorii.

Deci pe scurt si la subiect: stresul la porumbei este exact ca la om, te culci seara stresat automat te trezesti des noaptea nu dormi bine, dimineata nu vei fi odihnit.

Si acum parerea mea, daca nu se rezolva problemele de stres nu se rezolva nici problemele de sanatate nici de forma competitionala e.t.c. si nu putem avea succes.

30 comentarii la “Stresul porumbeilor – adevar sau doar teorie?”

  1. Foarte bun articol. Chestia cu suprapopularea ar merita discutata cel mai mult… am vazut suprapopulare in MAJORITATEA crescatoriilor, chiar si la crescatorii cu rezultate notabile.

  2. Foarte adevarat !!! Multumim domnule Lucian ca ati impartit cu noi ceea ce stiti !

  3. eu am 120 de bucati in 5m lung 3 lat si2 inalt .si nu am avut nici o problema.eu consider ca o BUNA AERISIRE a adapostului si o BUNA VENTILATIE ,in afara de alimentatie , medicamentatie etc, nu poate creea probleme majore.

  4. e foarte adevarDL LUCIAN,ce spuneti.va multumesc pt ce ati spus eu acu vreau sa imi fac,cotet si conteaza ce ati spus.

  5. Parerea mea este ca e bine ca fiecare porumbel sa aibe locul lui indiferent de cati ai si o buna aerisire cred ca este de ajuns dar e bine sa ai cati mai putini si e mai bine sa ai mai multi masculi decat femele eu asa cred .Succes in continuare

  6. o sa ai probleme in curand……:(….excelent articolul….decat sa ne dea planuri de medicatie pe toata saptamana mai bine ar discuta despre suprapopulare si stres…..

  7. nu . .m-am retras de la asociatie de 3 ani acum ii tin pentru comercializare.dar si inainte cand zburam la concursuri cu ei tot efectivul asta il aveam.aveam lot de zbor de 40-50 buc. restul matca, pui.chiar si asa le asigur conditii ca si cum as participa la zboruri cu ei. mai putin cu medicamentele .anul asta nu le-am dat nimic sa vad cum se comporta.pana in prezent superbine.chiar si fara vaccinuri am scos peste 500 de pui si cred ca mi-au murit vreo 10 buc. de 1-2 saptamani .si acum am vreo 30 de pui tardivi care se prezinta destul de bine,cu toate ca este frig afara.cand le faceam toata medicamentatia [luata de la unul si altul] imi mureau pe capete puii si tineretul in special.anul asta doar usturoi macerat pus in apa si otet de mere cu miere si grau germinat.am facut o experienta sa vad cum se comporta pana la 1 ianuarie.

  8. Ok, pai este bine cu medicamentatie minima, mai ales daca nu-i mai zburati, se selecteaza pe baza rezistentei la boli. Insa daca vrem rezultate bune in concursuri, sunt destul de convins ca acel numar de porumbei pe acea suprafata nu se recomanda. La un numar mare de etape si numar crescand de km intervine si uzura; daca ar sta doar acasa altfel ar face fata stresului si bolilor.

  9. indiferent cat de mica sau mare este voliera o pereche de porumbei trebuie sa aiba fiecare o boxa a ei,75cm lungime,si 40 pe 40 cm adancime si inaltime.atunci nu exista riscul de stres de suprapopulare

  10. da , andrei ai mare dreptate.daca mai participam la concursuri fii sigur ca nu mai tineam atat de multi in voliera.bine ca am omis sa spun ca mai am o voliera de L4M SI l 2m.dar iarna ii bag impreuna sa faca fata frigului mai bine.intr-adevar fara o medicamentatie minima nu poti face performante.nu se poate sa te mentii in fruntea clasamentelor.eu vreau sa fac o experienta anul acesta.toti acesti 3 ani cu exceptia acestuia le-am facut periodic tratamentele care se impuneau]tricomonoza ,coccidioza salmoneloza , vaccinuri pt diftero-variola ,paramixoviroza,etc]si retineti fara sa-i zbor la concursuri.asa am constatat anul acesta ca le merge mult mai bine fara medicamente in special antibiotice.acum tratez doar pe cel care are nevoie cand e bolnav.

  11. Pt umiditate curatenie zilnica sa ramana totul uscat si mirosul de gainat sa nu persiste ca atunci o sa ai probleme coccidioza si boli respiratorii sau fa in asa fel incat sa nu intre apa la porumbei cand ploua alta solutie nu prea vad care este.Succes in continuare

  12. gresit cosmin,umiditatea este in primul rand datorata,lipsei de ventilatie,apoi neintretinerii porumbeilor,(asa se ajunge la fecale apoase)daca este bine ventilata, voliera nu mai exista miros de gainat,si nu trebuie curatat in fiecare zi,tre sa fi cretin sa faci asta,in acest fel iti sensibilizezi pasarile,ce, in cusca de transport se curata in fiecare zi?,cum adica sa intre apa cand ploua,voi unde va treziti,da ce,nu ati auzit de acoperis?,si inca ceva,cel mai bun medicament al unui porumbel este soarele si aerul curat,bine oxigenat,si iar ma repet,coccidioza trece automat singura cand in voliera este uscat si se scapa de umezeala,eu curat o data la 6 saptamani,dar nu am nici un fel de probleme cu sanatatea,desi in Bihor multi porumbari vechi care curata non stop au avut mari probleme cu porumbeii lor,si sa punem punctul pe II,voi aveti habar macar din ce pasari se trage porumbelul voiajor?,dupa aia sa mi veniti si sa mi spuneti ca trebuie curatat in fiecare zi la ei,ii sensibilizati degeaba,dati le probiotice,hranire si zbor si nu veti avea probleme…

  13. eu scap de umiditate aruncand [;cand persista si umiditatea in atmosfera cateva zile]cu un strat de rumegus e cel mai bun si mai nou acum, cu cenusa de la soba de teracota. bine ca am si aerisire corespunzartoare.

  14. intra prin plasa din fata mai baiatule, nu ii tinem in grajd ca tine …si nu trebuie sa fi cretin sa le faci curat in fiecare zi,,,,e o problema asta cu fecalele apoase… sa fie oare si de la apa rece?

  15. nu,dar trebuie sa fi cretin daca nu ai aparatori in fata la volierasi ti explic si cum,, in fata grilajului de sarma sa faci un cadru de lemn cu plastic transparent sau nylon si l bati de scheletul volierei cu niste picioruse de 10 cm,asa nu intra ploaia,dar nici lipsa de oxigen nu duc atunci cand vine ploaia,cat despre columbofilie mai baiatule las o moarta ca nu i de tine

  16. si inca ceva, multi porumbari celebri isi tineau pasarile intr un vechi grajd,care i problema ta

  17. deviezi de la subiect….si nu vb fara sa stii :)….ca o sa ma aplauzi la expozitie cand o sa ridic cupa anu asta cu locu 1:))…s-au nici nu vii ???:)))))

  18. bai nea ioni ce le stii u pe toate poate ne dai si u numele tau intreg sa te cautam si pe tine prin expozitii cataloage ceva…. ca sa stim si noi, ne luam dupa tine sau scrii asa… ca prea ne faci pe toti cretini sa ne sfatuiesti sa ne lasam de porumbei…. poate oi fii si u un mare campion si nu stim cu ce maestru stam de vorba

  19. Cum sa faci ma curat odata la 6 saptamani intreba orice crescator care este in primi pe tara de cate ori fac curat la porumbei pe saptamana nu la luna ca tine, tu auzi ce zici soare si mancare si nu ai boala poate asta acum 10 ani cand bolile nu erau asa dezvoltate ca acuma fara medicamente si vitamine in timpul sezonului nu ai nici o sansa in acest sport si da exista asociati care fac curat in cusca de transport la fiecare etapa poate la bihor nu se obisnuieste dar cand acuzi ceva fa-o cu cap nu doar de dragu de a te afla in treaba .PS sa imi dai si mi ex de un crecator de la voi de acolo care ia cupa pe tara anul asta ca tu nu cred ca iei

  20. auzi pandele nu trebuie sa sti cum ma cheama,nici nu tre sa ma cauti prin cataloage,nimeni nu te obliga sa faci ce ti spun eu,tu fa cum te ndeamna inima,am si spus,,,sfaturile fiecarui columbofil sunt 80% valabile in crescatoria proprie si doar 20% in alte crescatorii,daca te consideri cretin ,chit ca nu te am facut ,atunci da lasa te de porumbei,ne am saturat de baga n seama ca voi, pt ady o sa te aplaud atunci cand vei avea bun simt si nu vei fi mitocan,cat despre cupa pe care spui ca o s o castigi,sunt sigur ca este o simpla intamplare,si ai avut noroc,doar atat,in rest vad ca suntem in continuare carcotasi,

  21. Nu stiu daca porumbeii sufera de stres dar eu sigur ma inbolnavesc cand vad unde se ajunge cu discutiile .De ce nu discutati pe forum despre cupe,campioni,expozitii,locuri 1s.a.Lasati-ne pe noi sa mai invatam cite ceva de la cei ce scriu pe marginea acestui subiect.Bine ca le stiti voi pe toate.

  22. pt. pozitia 5, studiaza prima data cartea sanatatea, bolile si managenmentul porumbeilor si acolo ai detalit cu e bine sa iti faci cotetul.

  23. pe semne ca nu ai nici un rezultat,domnule ioni!!!daca zici ca sunt valabile pentru crescatoria ta si nici nu ai rezultate atunci trebui sa ne anunti sa nu facem ca dumneata…deci concluzia : daca vreti sa ajungeti ca domnu ioni faceti curat la o luna si tineti porumbeii in grajduri sau chiar cocini ..bafta si abia astept expozitia!!!!

  24. Cum facem, mai discutam despre subiectul propus sau inchidem si acest topic?

    NU MAI scrieti in afara subiectului ca nu public.

  25. ionutz,tu nu intelegi nimic , nu intelegi,ca eu nu dau sfaturi,iar daca nu ai cultura columbofila,TACI,esti caraghios,cu prostiile tale,nu tin porumbeii in grajd sau cocini,am spus doar ca mari crescatori ii tineau,si au iesit pasari super,am 2 voliere si in curand urmeaza a 3 a ,da fac curat la porumbeii mei o data pe luna ,dar asa i am obisnuit, n au nimic sunt super sanatosi, si daca vrei sa vezi cum arata un porumbel care are ,casa, rasa, masa si un penaj de exceptie,te invit sa vezi.nu stiu cum crezi tu ca am ajuns eu,dar iti doresc sa ajungi sa ai pasari macar ca mine,dar ma indoiesc,asta pt ca tu nu ai nimic in comun cu columbofilia,cate sfaturi sau pareri am dat eu,cate crezi tu ca au fost rele sau din nestiinta,nu trebuie sa urmezi sfaturile mele,astept sa ne destainuiesti tu din vasta ta experienta columbofila,si de ce nu:sa ne enumeri cateva din premiile obtinute.ma gandesc ca din moment ce esti asa bun de gura,esti bun si la experienta columbofila,astep cu nerabdare /

  26. ai zis sa numai scriem in afara topicului dar vad ca se posteaza in continuare…nu vad nimik legat de stresu porumbeilor..vad numai stresul domnului ioni din lipsa rezultatelor. ;)))…RUSINICA

  27. Topic inchis. In curand voi sterge toate mesajele offtopic si il voi redeschide.

Comments are closed.