Vaduvia “prin rotatie”

Pigeonsplanet a publicat niste filmulete foarte-foarte utile pentru cei care vor sa abordeze vaduvia si nu s-au hotarat cu privire la dispunerea compartimentelor si mai ales a iesirilor. Sa-i urmarim pe domnii Hatu si Bordianu prezentand procedeul.


41 comentarii la “Vaduvia “prin rotatie””

  1. foarte frumos , si bine venit , chiar la metoda asta nu m-am gandit care ma ajuta foarte mult pentru ca nu dispun de asa de mult spatiu

  2. In primul video n-am inteles ce rost avea rotatia atata vreme cat iesirile din ambele boxe sunt pe aceeasi laterala a crescatoriei.
    In plus nu e vaduvia prin rotatie ci antrenamentul prin rotatie a porumbeilor jucati la vaduvie, ca nu roteste nici un stol de porumbei, adica sa joace la vaduvie cu porumbei pe sectoare de timp, adica sa-i roteasca cand la natural, cand la vaduvie.
    Oricum, mi se pare cel putin obositor sa faci asa ceva din lipsa unui sputnik, ca acolo se rezuma totul, masculii au sputnik, femelele nu, aici e toata smecheria la rotatia zborurilor.

  3. cam are dreptate,ce se spune la com2( se explica antrenament prin rotatie a porumbeilor jucati la vaduvie) ,cel putin in primul filmulet apar in ambele compartimente doar odihnitori,nu se vad boxe in compartimentul masculilor. In al 2-lea video sunt boxe in compartimentul masculilor,dar se explica in ambele filmari metoda de antrenament zilnic (femele ies la zbor din compartimentul lor, masculi intra in compartimentul femelelor,iar cand termina antrenamentul femele,intra in compartimentul masculilor unde sunt hranite,iar apoi sunt mutate in compartimentul lor,cel cu odihnitorii,iar masculi dupa ce se intorc de la antrenament sunt bagati in compatimentul lor,cel cu boxe) ,nu spun ca femele raman in compartimentul cu boxe, ca masculii sa le gaseasca acolo cand vin de la zborul din jurul crescatoriei(nu asta ar insemna vaduvia).

  4. sa inteleg ca crescatorul din primul videoclip a avut nevoie de translator…!

  5. Complicata metoda sau poate pur si simplu crescatorul nu s-a facut suficient de bine inteles. In principiu metoda cea mai buna e aia care iti asigura succesul si de obicei nu poate fi copiata identic in alta parte ci numai adaptata . Cel mai bun sfat e sa incerce fiecare sa adapteze o metoda testata cu succes de alti , prin incercari pe cont propriu si observatii multe . Rabdare si tutun cum ar zice un batranel simpatic de la care cu mult timp in urma am furat un pic de “meserie” si eu.

  6. Perfect de acord cu com 2…restu e can-can!!..din lipsa unui sputnic.face antrenamentul prin rotatie..deci nu este vaduvie prin rotatie ci mai corect zis,antrenament prin rotatie!!Numai bine!!

  7. Nu stiam cum as putea sa joc porumbeii la vaduvie, deoarece am crescatoria in podul casei si nu am decat un sputnic, cu toate ca am doua compartimente legate, dar uite ca am gasit cea mai tare solutie. Asa nu mai trebuie sa-mi ciuruiesc tot acoperisul cu sputnice.

  8. Buna seara tuturor,
    este o metoda de antrenare a porumbeilor dupa cum f. bine au remarcat unii colegi de mai sus . Este o metoda foarte des folosita in cazul in care crecatorul participa la competitii atit cu masculii ( vaduvi ) cit si cu femelele acestora. Nu lipsa unui sputnic – conduce la aplicarea acestei metode CI :
    1- o motivare suplimentara permanenta a 1/2 din lotul de zbor ( femelele )
    2- asigurarea unei intrari rapide in timpul sosirilor de la concurs – porumbeii “cunoscind” doar o singura intrare.
    Acest fapt duce la imensa economie de timp la efectuarea antrenamentelor unul dupa altul, la lotul de femele si masculi – in vaduvie.

  9. Pentru COM 2 si toti cei care sunt de acord cu el,scriu foarte rar dar de data asta o fac pentru a va lamuri.Ceea ce se prezinta in filmulete in occident se numeste VADUVIE TOTALA .Printre numele mari o practica Michel van Lint si AD Schaerlaeckens si va spun eu ca ei au si spatiu si bani pentru inca un sputnic. Daca aveti rezultate mai bune decat ei va felicit daca nu poate cititi si voi putin pe site-urile lor si poate…

  10. am jucat si eu asa da nu sunt rezultate ca atunci cand lasi femela acasa.
    in fiecare zi femela vede raftul ,se motiveaza ,pierde energie ca urmare vine prost de la concurs. masculul ajunge acasa primul, nu gaseste femela si …………. nu faci nimic notabil.cel putin asta am patit eu.

  11. Ceea ce inteleg eu e o metoda de antrenament a porumbeilor in jurul crescatoriei pt cei care zboara vaduvie.
    Ideea este k atat femelele cat si masculi atunci cand se intorc de la zbor intra in compartimentul in care au crescut puii.

  12. Se pare ca acesti domni au inventat roata. Probabil de aici si denumirea acestui sistem de vaduvie care spre surprinderea mea, unii sunt convinsi ca acum s-a inventat.
    Cat de putin se stie despre vaduvie pe aici !!!

  13. Este intr-adevar o mica confuzie in denumire: sistemul de zbor e “vaduvie totala” (zboara si masculii si femelele), iar “vaduvia prin rotatie” reprezinta doar felul in care se gazduiesc si se scot la antrenament pasarile.

    @Ardeleanul: ar trebui sa ma simt rusinat de faptul ca pana acum n-am apucat sa joc vaduvie si implicit sa o cunosc in cele mai mici detalii?

  14. Expresia de văduvie ”prin rotație” e o traducere liberă a termenului englezesc ”roundabout”. (cei care știu engleză sunt rugați să caute informații despre ”widowhood – the roundabout system”).

    Cei trei crescători nu au specificat acest termen, deci – subliniez – titlul îmi aparține și mi-l asum (nu cred că am greșit). Oricum, metoda e una de mare succes (cei trei sunt campioni naționali), deci ar putea exista cel mult o discuție privind terminologia folosită de reporter…

    Am pe suport electronic materiale multimedia în care crescători de talie mondială explică funcționarea unui sistem identic și-i spun ”roundabout”. M-a bucurat faptul că și în România se practică, chiar cu mare succes.

    Nu toată lumea poate să explice cu mare ușurință metoda de joc a porumbeilor. Am vizitat aceste 2 crescătorii campioane din colțuri diferite ale României și i-am rugat pe columbofili să explice și altora ceea ce fac. Așa au ieșit cele câteva filmulețe.

    Cred că George Racu (com 16) a prins esențialul.

    P.S. luthienn (com 6): gluma ta mi se pare ușor nesărată – am filmat explicațiile oferite de Georgică Hâtu unui columbofil prieten aflat acolo, de față.

  15. parca in filmarea a 2-a se intalege mai clar metoda vaduviei totale(ei explicand de fapt antrenamentele zilnice separate ) , in compartimentul masculiilor sunt si boxe nu doar odihnitori ca in prima filmare. O intrebare: In filmarea 2 nu ar trebuie macar o zi din saptamana,masculii sa gaseasca femelele in boxe cand vin de la antrenametul din jurul crescatoriei(ma gandesc ca ar mentine motivati atat masculii cat si femelele),sau simplu fapt ca sunt hranite si femele si masculi in compartimentul cu boxe este de ajuns pentru a le pastra motivatia. In prima filmare se pare ca sunt zburati si masculii si femelele de pe odihnitori,se pot mentine motivati asa tot sezonul

  16. @porumbei.ro :
    Departe de mine gandul acesta. Iar comentariul meu nu te vizeaza pe tine in mod expres. Dar uneori imi vine sa dau cu toata columbofilia de pamant cand vad ca din toata prezentarea aceasta unii inteleg ca aceasta metoda se practica din lipsa unui sputnik sau mai rau , ar practica si ei vaduvia dar nu au stiut pana acum ca se poate si asa.
    Este cea mai des intalnita metoda de vaduvie dubla in randurile crescatorilor care zboara intreg planul cu aceleasi pasari. Foarte multi crescatori din anturajul meu si nu numai, practica aceasta metoda de nici nu mai stiu cati ani. Si nu o tin secreta cum au facut cei care au descoperit-o.
    Daca cineva doreste mai multe detalii despre acest sistem…. sunt dispus.

  17. …nu vad legatura ,sputnic-vaduvie,aveti grija sa nu va gauriti cotetele si acoperisurile degeaba!Eu cred ca, nu toti porumbeii se preteaza la vaduvie,e o sabie cu doua taisuri,nu doar ca ai separat mascul de femela (viceversa).

  18. dupa mine e ok,chiar daca am 2 sputnike,am sa folosesc aceasta metoda. anul trecut i-am concurat la natural,deci in compartimentul actual sunt obisnuiti si femelele si masculii,acolo au scos pui…etc. in compartimentul nou am sa pun ori femelele,ori masculii(f pobabil am sa pun femelele)iar odata pe saptamana or sa se intalneasca in vechiul lor compartiment si in felul acesta la intoarcerea de la concurs or sa fie indeajuns de motivati. cred ca metoda la asta se refera,lucruri simple pe care le stim cu totii…dar nu ne gandim la ele,ne trebuie mesaje subliminale :)

  19. Dupa mine aceasta metoda trebuie practicata de ; cei care au conditii , cei cu suficient timp pe care sa-l aloce porumbeilor si de ce nu , cred ca iti trebuie si ceva vechime in domeniu .

  20. @marian,poti sa lasi linistit femela acasa,tb doar sa-ti aduci aminte sa ii dai drumul din compartimentul ei,in felul asta ea trece in vechiul compartiment si masculul o gaseste unde trebuie. acelasi lucru in cazul in care se concureaza doar femelele…

  21. …Petre, daca începi cu…,, etc si probabil”te asigur eu ca o sa ai multi vaduvi si vaduve(stingheri si stinghere),foarte bine si fara detalii ai spus com.24

  22. normal ca o sa fie vaduvi si stinghere,la asta se refera metoda nu? :)) si pana nu se incearca,nu se afla nu? :)

  23. widowhood – the roundabout system . inclusiv ad scharlaeckens are un articol, asa ca nu o mai dati de gard asa , ca sistemul este f.bun. dar la marii nostri columbofili ca intotdeauna le place ”STIUCULITA” , m-am saturat de com gen ” TREBUIE TRANSLATOR” ETC. CER IN NUMELE CELOR CARE MUNCESC SI INCEARCA SA FACA LUCRURI BUNE, SCUZE CELOR CARE AU FACUT OXFORDUL, INTERVIURILE RESPECTIVE NERIDICANDU-SE LA NIVELUL LOR INTELECTUAL.

  24. Sincere Felicitari crescatorilor pt rezultatele lor.Vaduvia nu este o metoda complicata de zbor,nu trebuiesc cine stie ce instalatii,dar trebuie sa-ti cunosti foarte bine porumbei.
    Principalul este ca porumbei sa inteleaga ce le ceri.Modul de mai sus este metoda de joc cu ambele sexe in care crescatorul isi dubleaza puterea de joc a lotului de zbor si se explica mai mult modul de antrenament a lotului de vaduvi in jurul crescatoriei.
    Greseala a fost de exprimare a administratorului.
    Pentru Corneliu: ce dimensiune au filme?
    Multa bafta in sezonul 2013.

  25. pt com 21: ai putea sa dai mai multe detalii despre acesta medota de a folosi vaduvia totala. In filmari sunt prezentate mai mult antrenamentele zilnice cu femelele si masculi care sunt concurati la vaduvie totala. Se lasa porumbei impreuna si inainte de imbarcare sau doar dupa ce vin de la concurs.

  26. e foarte buna metoda pentru cine o stapaneste bine procedura lui gica e foarte uzuala si simpla
    problema e cu timpul ori ai pe cineva sa te ajute ori ai doua ore jumate dimineata si seara in cazul in care joci si femelele

  27. @Ardeleanul :
    Ce sa fac daca sunt doar un simplu crescator de porumbei si vreau sa concurez la vaduvie dar nu ma pricep?
    Anul asta am zburat la natural, dar am observat ca porumbeii nu vin bine decat pe anumite pozitii de cuib si este imposibil sa le creezi aceleasi conditii la fiecare etapa, pe cand la vaduvie pot sa zboare tot sezonul in aceleasi conditii.
    Daca nu am stiut de aceasta metoda prin rotire nu inseamna ca am inteles-o gresit ci doar am vazut ca se potriveste la voliera de care dispun si chiar ma scuteste de un efort in construirea unui sputnic care era planificat in primavara.

  28. @Ardeleanul: mai multe detalii ar fi binevenite si sigur nu ma intereseaza doar pe mine.

  29. O sa va prezint aceasta metoda in detaliu, explicatie preluata de la domnul Robert Mihaila

    Sistemul prin care puteti angaja la concursuri atat masculii cat si femelele este cunoscut sub denumirea de ROUNDABOUT.
    Avantajul mare cu acest sistem este că dublează puterea echipei tale.
    Voliera
    Voliera in mod ideal ar trebui să aibă un coridor, cu un compartiment la un capăt unde ar trebui ca femelele vaduve sa fie cazate pe perioada vaduviei .In acest compartiment trebuie sa aveti boxe speciale pentru femelele vaduve unde ele vor fi inchise separat pe tot timpul zilei pentru a evita imperecherea.Deaemenea sa aveti posibilitatea ca femelele si masculii sa nu se vada reciproc si sa nu se auda (ferestre cu jaluzele,obscuritate si pereti izolati fonic)
    Imperecherea
    Se imperecheaza porumbeii cat mai devreme ,undeva pe la 1 ianuarie
    Dupa a cincea zi de clocit aplicati un tratament de trihomonoza
    In aceasta perioada a anului este foarte frig , deci puteti sa puneti bucati de pasla in castron pentru a evita pierderea de caldura.Lasati doar un singur pui la pereche pentru a nu se consuma excesiv .
    Unii crescatori nu mai imperecheaza porumbeii in varsta la inceputul anului , ci doar tinerii pentru ai lega de boxa si pentru ai face sa inteleaga ce vrem de la ei mai tarziu.
    Separarea
    Cand puiul are intre 12-14 zile separati porumbeii si mutati femelele in compartimentul lor .Puii ii puteti cobori pe podea , ei se vor aduna toti intr-un colt unde le veti pune niste paie.Daca aveti timp este indicat ca in momentul in care vaduvii sunt afara sa lasati femeile deschizand usa din capul coridorului sa vina sa mai hraneasca puii.Astfel le veti opri sa se imperecheze intre ele fara a fi nevoie sa le inchideti in boxe si nu veti extenua masculii crescand singuri puii.
    Separarea previne aruncarea primei remige , deci declansarea naparlirii.
    Cu o luna inainte de concursuri incepeti antrenamentele , in jurul crescatoriei sau ii duceti cu masina incepand de la 10-20 km pana la 50km.Personal recomand multe antrenamente si scurte ,maxim 30 km.
    Reimperecherea
    Reimperecheati porumbeii , lasatii sa oua si separatii din nou dupa 10-12 de clocit.
    Dupa ce au ouat – tratament pentru trihomonoza.
    Data la care ii reimperecheati este in raport de necesitati , tinand cont ca le va trebuii 8-14 zile sa inteleaga ce vrem de la ei si sa intre in forma.De exemplu daca jucam la fond vor trebuii separati cu doua-trei saptamani inainte de primul fond.
    In momentul separarii le luati ouale pe seara si ii mai lasati si a doua zi impreuna pentru ai lasa sa inteleaga ce sa intamplat , altfel femelele vor fi agitate daca le ducem direct in compartimentul de vaduve.
    Inchideti boxele la masculi in asa fel incat ei sa stea pe trapa de la intrarea in boxa.
    Nu lasati cuiburile ( castroanele) in boxe , doar daca aveti fete de boxe care sunt opace si nu permit ca vaduvii sa le vada.
    Dupa cum spuneam mai sus in compartimentul de vaduve trebuie sa aveti boxe speciale pentru vaduve unde vor fi inchise la primul semn ca ar vrea sa se imperecheze intre ele.
    ROUNDABOUT
    Acum sunteti in vaduvie cu ambele sexe – masculi si femele.
    Porumbeii vor iesi la antrenament (zbor ) dupa urmatorul program :
    – vom elibera femelele din compartimentul lor dimineata (cat mai dimineata) , dupa care vom deschide usile pe coridor si vom muta masculii in compartimentul femelelor.
    – femelele vor intra inapoi in compartimentul masculilor dupa antrenament ( acolo unde au ouat si crescut puii) unde vor fi hranite si unde vor gasi pe podeaua boxelor doua alune.
    – dupa ce femelele au intrat vom elibera masculii pentru antrenament direct din compartimentul femelelor
    – femelele vor fi mutate inapoi in compartimentul lor si inchise in boxe pentru a preveni imperecherea ( vom avea grija sa le punem apa in fiecare boxa pentru tot restul zilei ,in special vara cand este foarte cald)
    – dupa antrenament masculi vor intra in compartimentul lor unde vor fi si ei hraniti si vor gasi pe podeaua boxelor doua alune
    Recomand aceasta ”rocada” pentru ca eu cred ca porumbeii au un miros extrem de fin si vor simti ca perechea a fost acolo (masculii intrand la femele sau femelele intrand la masculi) si vor atinge si pastra mai bine forma necesara.
    Acest program se va repeta in fiecare dimineata si seara cel putin fiecare a doua zi , cu exceptia zilei de luni cand se vor reface dupa zbor si zilei de vineri seara cand nu este recomandat sa-i lasam sa zboare. Sambata va fi ziua cand ii vom pregati de imbarcare la concurs.
    Antrenamentele vor dura cel putin 45 de minute dimineata si cel putin 30 de minute seara.
    In cursul zilei nu DERANJATI porumbeii sub nici o forma , ei trebuie sa se odihneasca in liniste.
    Pregatirea pentru concurs
    Primul pas va fi ca sa faceti porumbeii sa inteleaga ce vreti de la ei si pentru ai face sa intre in forma cat mai repede.Cu cat intra in forma mai repede cu atat pierdeti mai putin timp si veti clasa mai bine.
    De aceea veti avea nevoie sa faceti niste lectii cu ambele sexe , un fel de scoala.
    Porumbeii mai in varsta isi vor aminti mai repede ,daca au mai jucat vaduvie , problema va fi cu cei tineri.acum veti putea observa care dintre tinerii pot fi vaduvi sau vaduve de calitate si preteaza la sistem , ii veti nota si urmari in decursul campionatului.
    Pentru ai invata vaduvia va trebui sa faceti urmatoarele – va voi prezenta ce fac majoritatea crescatorilor :
    – dimineata lasati masculii sa intre in boxa in zona unde este cuibul(castronul) sau daca l-ati scos in prealabil ,introduceti-l inapoi (lasatii pe cuib (castron) circa 30 de minute)
    – imbarcati masculii in cosul de transport dimineata , fara a le da mancare , si transportatii la maxim 10-15 km unde ii veti elibera.
    – inainte de pleca cu masculii , dupa ce i-ati imbarcat in cosul de transport , introduceti femelele in boxele din compartimentul masculilor (boxele unde au crescut puii) si inchideti fetele de boxa,
    – ar fi bine sa aveti pe cineva acasa care sa astepte sosirea masculilor pentru a nu-i lasa sa stea in fata boxei in contact vizual cu femela mai mult de 2-5 minute.Daca nu aveti veti fi nevoit sa inchideti sputnicul si sa-l deschideti cand veniti pentru a le da voie sa intre.
    – a doua zi veti face acelasi lucru cu femelele – doar ca un pic mai diferit – veti muta masculii in compartimentul vaduvelor ( ori ii eliberati sa se antreneze dimineata si ii lasati sa intre direct in compartimentul femelelor ,ori faceti acest lucru la antrenamentul de seara si vor dormi peste noapte acolo)
    – veti lasa femelele in boxa in care au crescut puii pentru a avea acces la cuib (castron) maxim 30 de minute dupa care le imbarcati si la fel ca la vaduvi vor fi asteptate de masculi la intoarcere cand se vor vedea , fara a avea contact fizic maxim 2-5 minute.
    – veti repeta aceste lectii timp de doua saptamani cat puteti de des pana cand atat maculii cat si vaduvele vor sosi in cea mai mare viteza acasa si vor intra TOTI (TOATE) foarte rapid in voliera – IN ACEL MOMENT SUNT IN FORMA SI AU INVATAT CE VREM DE LA EI.
    Am scris mai sus ca prezint ceea ce fac majoritatea crescatorilor – eu personal am mai schimbat ceva – imbarc masculii (sau vaduvele) cu o seara inainte in cosul de transport si ii pun in garaj , iar dimineata ii eliberez din fata casei.De ce fac acest lucru – din doua motive :
    – porumbeii oricum vor zbura cel putin 10-15 minute dupa eliberare
    – le dau senzatia ca ii duc la concurs tinandu-i departe de voliera o noapte si amplific dorinta de intoarcere acasa
    – se invata cu cosul de transport , mai ales tinerii
    Inca ceva – daca observati ca sunt vaduvi sau vaduve care nu intra in forma si nu inteleg ce dorim de la ei ii putem lasa sa aiba contact fizic cu partenerul , dar nu mai mult de 5 minute si nu permitem acuplarea.
    Introducerea la concurs
    Deci cum am scris mai sus recomand ca vineri seara sa tineti porumbeii inchisi , ca dealfel si sambata dimineata pentru a pastra intacta forma si explozia pentru lansarea din masina in ziua concursului.
    Personal la primele concursuri angajez porumbeii (vaduvi+vaduve) exact ca si pregatirea (lectiile antrenament) facuta mai devreme – adica aratandu-le doar cuiburile (castroanele) la plecare si incerc sa angajez doar un partener in special la porumbeii tineri ,in asa fel ca celalalt sa-l astepte acasa.Mai tarziu ii angajez pe amandoi , si cel care vine primul va avea o femela (sau mascul dupa caz) care il va astepta in boxa , ca o rasplata , pana cand va sosi si perechea.
    Daca observ odata cu avansarea campionatului pierderea formei si apatia incep sa le arat femelele la plecare.Aici putem aplica doua variante – ii putem lasa sa aiba contact fizic (fara acuplare) sau doar sa se vada (unul dintre ei va fi in boxa chemand pe cuib si celalalt la intrare.Ii lasam impreuna intre 5-15 minute , atat cat consideram necesar sa-i ”aprindem” dupa care ii introducem in cosul de transport (masculii separati de femele)
    Citeva exemple de motivari pe care le puteti face in ziua imbarcarii:
    – lasati masculii in “dormitor” cu cuibul,inchisi,si femelele libere in voliera timp de 30 min;dupa aceea introduceti femela la vaduv ,pe rind ,cite o pereche,si in momentul in care masculul cheama si femela e linga el in cuib puteti pune masculu in cos.
    – aduceti femelele intr-un cos (cu partea de sus din grilaj) ptr ca vaduvii sa le poata vedea si lasati cosul pe podea in mijlocul compartimentului ptr 15 min.(vaduvii sunt inchisi in boxe).Dupa 15 min lasati femelele libere toate odata si vaduvii vor innebuni.La fel ca mai sus introduceti cite o femela pe rind la vaduvul respectiv si cind sunt impreuna in cuib puneti masculul in cos.
    – lasati cosul cu femele in mijlocul compartimentului ,lasati vaduvii liberi in voliera(ei vor sta pe cos si vor incerca sa intre la vaduve)Peste 10-15 min inchide vaduvii singuri in “dormitoare” ptr 5min ,dupa care pune-i in cos.
    – lasati vaduvii liberi in voliera cu femelele ,iar in momentul in care ei vor intra in “dormitor” puteti pune masculul in cos.
    – lasati femela in boxa cu vaduvul inchis un “dormitor”,dupa 5min luati vaduvul,il puneti in cos si duceti la 3-5km.Inchideti vaduva in “dormitor”,sa astepte intoacerea masculului,lasati masculul la femela la intoarcere,dupa care il puneti in cos ptr concurs.
    – inchideti vaduvul in “dormitor”,in cealalta jumatate a boxei puneti o oglinda,in asa fel sa se poata vedea in ea.El va crede ca este un alt mascul care incearca sa-i ocupe boxa;dupa 30 min puneti-l in cos ptr concurs.Femela trebuie sa-l astepte la intoarcere.
    ATENTIE : toate aceste ”artificii” va recomand daca puteti sa le faceti si cu masculi sau femele (in special pentru vaduve) din alt compartiment , care nu participa la zboruri – de exemplu de la matca – si care au o coloratura stridenta baltati sau rosii
    Alte concluzii si sfaturi :
    – cu cat concursul este mai greu , cu atat lasati porumbeii mai mult impreuna la intoarcere
    – manipulati porumbeii cu grija fara sa-i stresati , vorbiti calm si cu blandete – riscati sa- scoateti din forma si sa-i stresati
    – luni lasatii liberi , pe rand (odata masculii si dupa aceea femelele) si oferiti-le o baie calduta – este mai bine daca puteti face acest lucru in voliera fara sa-i lasati afara , dupa baie aveti grija sa nu stea in curent.
    – trebuie sa aveti jaluzele la geamuri in asa fel ca masculi sa nu vada femelele in timpul saptamanii si daca zborul a fost greu pastrati intuneric luni pana la o ora mai tarzie , chiar pana la 10 dimineata pentru a face noaptea mai lunga , astfel le permitem o recuperare mai buna.
    – incercati sa pastrati o temperatura constanta in voliera , inchizand aerisirile atunci cand vremea se raceste sau e ploioasa – schimbarile de temperatura si frigul sunt ”dusmanii” metodei de vaduvie
    -observatia reprezinta cel mai important lucru pentru un columbofil – deci nu uitati – faptul ca porumbeii au mirosul dezvoltat va permite sa prelungiti forma vaduviei angajandu-i la primele concursuri fara a se vedea unul cu celalalt datorita faptului ca in fiecare zi femelele maninca si au acces in compartimentul masculilor (cum si masculii viziteaza compartimentul femelelor).; daca apare dezinteres si forma scade – aici intervine OBSERVATIA – incepem sa le aratam femelele la plecare.
    – masculii se introduc la concurs calmi (”reci”) si femelele ”fierbinti” – daca reusiti asta veti castiga premii cu ambele sexe.
    – SECRETUL este sa nu-i lasam nici pe unii nici pe ceilalti sa se plictiseasca – deci folositi-va imaginatia

    Sper ca va e de folos, bafta!!!

  30. @Mihai A.: multumesc pentru detaliile oferite, cu privire la acesta metoda de a practica vaduvia totala,chiar ati detaliat foarte foarte bine. In legatura cu izolarea femelelor de masculii cred ca mai greu este cu izolarea fonica dintre cele doua compartimente,in cele doua filmari acei crescatorii nu cred ca au peretii dintre compartimente izolatii fonic. In compartimentul femelelor trebuie obligatoriu boxe speciale sau merg si odihnitori,am vazut intr-un articol in care se spunea ca Eric Limbourg folosea in compartimentul femelelor vaduve un grilaj din tevi de plastic rotative pus pe podea si femelele nu aveau nici o sansa sa se imperecheze. Nu exista riscu ca la o etapa de viteza cand sunt angajati si masculii si femele,unele perechi sa ajunga acasa in acelasi timp si sa nu intre imediat,sa mai stea pe voliera. In timpul saptamani cum este indicat,si masculii si femelele sa faca antrenamet de 2 ori pe zi sau doar masculi de 2 ori si femelele o singura data. La exemple de motivari care pot fii facute in ziua imbarcari,vad ca sunt exemple pt masculii(ei nu trebuie bagati la concurs cat mai calm), parca asa spuneti la sfarsit,imi cer scuze daca am intales eu gresit

  31. multe multumiri mihai! Metode si metode… Una tb sa dea rezultate. Ceea ce este important,este cum obisnuim porumbeii cu un anumit program. Trebuie mentinut si nu schimbat,porumbeii sunt ca si soldatii,ordine si disciplina! Iar vaduvilor nu le plac surprizele…neplacute :) femela tb sa fie acolo mereu cand se-ntorc. Ceea ce ai scris tu,am sa studiez cu calm,o sa fie o buna sursa de inspiratie.

  32. salut ,fratilor terminati cu toate probrle ce le faceti,vaduvii sau respectiv vaduve concureaza doar ei la concurs ,femelele nu se tin niciodata aproape de masculi, ce faceti voi nu exista nicaieri, parerea mea ca porumbeii astia daca au facut rezultat e pentru ca au o valoare iesita din comun.

  33. Adrian, eu am un 6 compartimente, din care 3 pentru masculi, 2 pentru femele iar intre ele am un compartiment de pui care izoleaza fonic, in compartimentele femelelor am doar odihnitori tip ‘V’ iar jos am gratare care impiedica imperecherea dar nu in totalitate, cum spunea si Limbourg “femelele care se imperecheaza intre ele le elimin”, antrenament eu le fac daca se poate la ambele sexe de doua ori pe zi dar sunt perioade cand ataca uliul foarte des si ii antrenez doar o data pe zi atat masculii cat si femelele.

  34. Petre, mare dreptate ai, trebuie sa adoptam o metoda si cu ea sa defilam, sunt porumbei care concureaza foarte bine la natural iar la vaduvie nu (spun din proprie experienta), sau invers, ideea e ca trebuie sa selectam porumbeii si sa-i perfectionam pe o singura metoda, dar uneori suntem tentati sa folosim metoda vecinului iar dupa cateva incercari vedem ca tot vecinu ne bate asta pentru ca el si-a selectat porumbeii cativa ani prin aceeasi metoda! bafta

  35. ba fratilor eu sunt incepator de vreo 4 ani dar va spun cel mai mare secret al columbofiliei daca porumbei nu zboara 1,5 2 ore deasupra volierei poti sa le faci mama vaduviei asta este secretul sa-i faceti sa zboare 2 ore acasa







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *