Traditionalul zbor nocturn pe care mi-l fac porumbeii in fiecare an. Inainte de etapa, bineinteles.
23 comentarii la “Zbor nocturn”
un avantaj in plus pentru zborurile de distanta lunga…dar atentie la bufnite :p
Voiam sa.i vedem si cum coboara pe trapa. Se lovesc? Coboara zgomotos?
La astfel de antrenament , maraton 1000+ km scrie pe ei, cu sosiri nocturne.
Se aude cucuveaua pe fundal. Este sinistru rau cantecul ei
Sa nu intelegeti gresit ca ar fi vreo tactica sau antrenament planificat de marele maratonist al lui peste prajit. E doar imbecilitate. :)) De la unul care se sperie de ceva imaginar, se provoaca o reactie in lant si intra toti in hora, zboara prosteste cu orele ca si cum pe cotet ar fi un mare monstru care vrea sa ii manance. Daca e dimineata e mai ok, pana seara le iese zborul pe nas, dar daca e seara, pa. Nu mai coboara. Fac asta numai cand dau de prea mult bine, cand se apropie etapa si sunt mai darnic cu mancarea si daca nu mai au pui de crescut, oua de clocit deci mese ratate, goana, etc.
Stiam ca asa o sa se intample dar nu ma mai intereseaza fitzele lor, special i-am lasat si seara inainte de imbarcare sa le iasa pe nas prostia. Un cretin care mi i-a speriat si anul trecut, a inceput sa falfaie pe loc deasupra cotetului pentru ca batea vantul si apoi a mai dat o tura, timp in care in capul lui sec deja a incoltit ideea: ba, e ceva dubios pe cotet, ma sperii! Rapid l-au imitat si restul si in 2 minute tot stolul de masculi era speriat de ceva imaginar.
@Edi: nu ai ce sa vezi ca nu coboara de obicei. Doar ii auzi vajaind pe deasupra pana in noapte dupa care dispar. Am impresia ca pleaca dupa lumina spre unde apune soarele. Cu cat se intuneca cu atat zboara cu viteza mai mare, intra intr-o transa. Cand e aproape intuneric deja sunt miguri. Vin a doua zi ca de la maraton cate unul la mare distanta intre ei. Anul asta am avut totusi surpriza sa vina 3 din ei noaptea, doar am auzit zgomot si au bubuit pe cotet. Au mai stat acolo vreo 10 minute (nu am lumina la cotet, doar ce bate un bec de la casa de departe). Apoi au coborat si au mers spre trapa cu pasi mici si mai mult tarandu-se ca niste soparle orbecaind pana au intrat. La fiecare pas tresar si sunt gata sa plece iar.
@dunkleosteus: nu e niciun avantaj, pentru ca majoritatea erau yearlingi care oricum nu prea merg la fond. Maturii care au fost chinuiti la zboruri lungi sau cei de 2 ani care au prins zbor de noapte anul trecut si-au bagat picioarele si au coborat, nu le mai trebuie asa ceva :).
Trebuie sa.i intelegi. Noapte sunt multe rapitoare care dau tarcoale volierei si care ii sperie chiar si cand aunt inchisi. Memoreaza si acum sunt precauti.
Nu sti de cate ori n.a dormit bufnita langa ei sau cate patrupede n.au dat tarcoale noapte pe langa voliera.
Tinerii se sperie si de umbra lor noaptea.
Dar ce faci tu cu aceste antrenamente, altii ar da orice si oricat sa le zboare porumbeii asa inainte de o etapa nationala cu sosiri nocturne.
La mine in zona columbfilii duc porumbeii de 100 km distanta si ii elibereaza fix cat sa ii prinda putin intunericul pe traseu. Spre exemplu daca fac de la 100 km o ora si 15 minute si afara se intuneca la 21.45, la ora 20.30 ii elibereaza. Fac astfel de antrenamente de 3 ori pe saptamana inaintea nationalului de 1000 + km si au rezultate foarte bune cu sosiri in miez de noapte daca prind cer senin sau luna plina.
Dar sa.ti zboare porumbeii tai toata noapte, denota o sanatate de fier si respiratie perfecta.
Consider de prisos astfel de antrenamente, pasarea instinctiv trebuie să odihnească noaptea(seara).
Nea Dumitre,n-auzi dom’ne ca nu sunt antrenamente?! Porumbeii s-au speriat si au zburat toata noaptea… S-a intamplat si la mine,se intampla la toti cei care avem porumbei. Tu,ai porumbei?
am si am patit-o cu pierderi, deci multi pui nu sau m.intors…, trebuie de evitat astfel de cazuri.
,, inainte de etapa” . Toata saptamana conditionatori si odihna si cand sunt intr-o forma splendida,se sperie si zboara toata noaptea.Iti dai seama ca iti vin o gramada de nervi,ca daca i-ai prinde,le-ai suci gatu…
@Petre: pai cu greu nu am facut asta cand am vazut dimineata ca imputitul care ii speriase era bine merci in cusca. :))) I-am smuls niste pene din aripi si coada ca sa nu ii smulg capul si l-am tinut fara mancare si apa pana la imbarcare, dar tot nu am scapat de el. Mi-a disparut unul din cei mai reusiti yearlingi in noaptea aia, putea sa imi faca paguba si mai mare, si nu e primul an… in alt cotet isi pierdea instant capatana aia plina de cacat. In masina l-am ochit cum statea ca barosanul langa jgheabul cu apa. Ajuns acasa l-am extras frumos din compartiment si l-am aruncat la matca iar de acum o sa zboare afara doar la etape pana se pierde. Mai am o cretina de yearlinga care face la fel ba chiar mai frumos, cand vine de la etapa… a mai zburat vreo jumatate de ora, ca i se parea suspect sa pice pe cotet. Dupa cateva incercari de a pica pe cotet, s-a inaltat si a plecat ghiulea la disparitie. :)) Dupa ce au mai venit vreo 10 porumbei a reusit sa intre si ea ingrozita pe langa unul din ei. Am extras-o si pe ea si va zbura din matca… poate se imperecheaza cu cretinul ala, fac o linie de imbecili. Care vreti pui?
Andrei, evita ca porumbeii sa fie afara in timpul amurgului. Acel răstimp între apusul soarelui si lasarea întunericului le creează porumbeilor o stare de neliniște și, daca apuca sa zboare incep sa urce cautand lumina soarelui ce apune si parca temandu-se de intunericul de sub ei.
Poate e o reminiscență din timpul cand erau păsări sălbatice și in acest mod se fereau de pradatorii nocturni, cine știe.
Si ar fi bine sa ai o sursa de lumina care sa faca vizibila si primitoare voliera pentru zburatorii nopții. Cred ca asta ar face sa coboare mai repede si sa scurteze zborul nebun nocturn.
vrea careva pui de la porumbei.ro?…care vin extraordinar de bine,dar nu intra si stau pe cotet? Eu iti multumesc mult,dar nu!! Ii am pe ai mei! Nu intra nici daca ii impusti! Singura sansa de a nu elimina o femela a fost aia de a o tine la matca. Venea si in loc sa intre in cotet ca porumbeii,se ducea la râu in spate si se balacea. Se urca pe cladirea din fata si se zgarma in cur pana se usca. Mai aveam un alb care a disparut din cauze naturale care se punea pe trapa si baga capul si il scotea de 50 de ori,iar la final nu intra…. Iar eu dadeam cu capu de pereti si injuram tot ce stiam. Frumos de tot!
eu vreau pui din ei.un pret ceva?
serios vb
Andrei sunt Cosmin si zbor porumbei la Pitesti as vrea sa te vizitez la Câmpulung ca am soția de acolo si saptamana viitoare trec pe acolo.ce zici?
Ai spus cuvantul magic! Cin’ te puse! :)) :)) Si-acu daca tot ai zis trebuie sa onorezi :))) :))) Na belea!
Ok Cosmin.
@Ilie: asta ar insemna sa zboare doar dimineata, dupamasa nu imi fac programul dupa ei ca ii pup destul in cur si ei fac ceva pe munca mea. De regula ii las afara pe la 17… aveau tot timpul sa coboare pana la 21, dar… cand ai pitici pe creier, zbori ca tembelul pana iti sar plamanii.
@petre: :)))))) vai morrr, am o multime care baga capul de 10 ori sa se uite in cotet dar nu intra… si nu doar la etapa dar mereu. Zici ca intrarea in cotet e hotarul intre viata si moarte, asa atenti sunt. Te capiaza de nervi… pentru noi nu are nicio logica “gandirea” lor dar cinestie ce instincte intervin acolo. Sunt totusi niste fiinte instinctuale, departe de a fi inteligente in adevaratul sens al cuvantului.
Cunosc….si eu am patit ani la rand….am pierdut porumbei buni asa.
Ca si sfat …evita sa ii scoti prea tarziu, cand e vant…sau cand se anunta vreo furtuna.
@Gheo: deci si la tine a fost pe vant. La fel a fost acum, pe vant, si intr-un alt an tin minte ca tot pe vant. Sunt atat de idioti incat nu pot pica pe cotet din cauza vantului si incearca fluturand deasupra ca atunci cand se sperie de ceva… rezultatul in creierasul lor mic e ca trec pe modul “speriat de ceva imaginar”, si adio, se taie filmul.
Cauzele sunt altele.Am citit si am observat ca nu a atins nimeni aproape.Probabil ca multi care cunosc cauza se uita si zambesc.Ceva ai schimbat sau adaugat la porumbei.Probabil i ai separat pentru a incepe vaduvia.Banuiesc ca marea majoritate a celor care “s au speriat” sunt tineri de un an posibil si 2-3 batrani care au intrat in hora involuntar.Ei sunt sensibili la orice schimbari iar orice schimbari le afecteaza psihicul.Asadar incearca sa i ajuti sa depaseasca momentul.Sunt cateva trucuri pentru a le creste atasamentul fata de crescatorie.Dar despre toate astea dupa….publicitate! :))))
Am citit toate postarile.
Am draci numa cand ma gandesc. Si mie mi se intampla in fiecare an. O mizerie. Ma oftic maxim. Le-as zmulge capatanile cu dintii.
@Florin: stiu, e in natura columbofilului sa se uite de pe margine si sa zambeasca superior, fara sa ofere solutia daca o are.
Evident ca stiu ca ii sperie schimbarile, la naiba, am unii care zboara cate 3 ore daca imi schimb tricoul negru obisnuit cu unul galben de exemplu. De asta am la porumbei numai haine negre, am seturi intregi negre doar pentru cotet, ca un caraghios. Chiar daca e tricoul negru, la cele cu desen/logo, cand schimb desenul se uita stramb o vreme. Asta e si pentru ca am crescatoria intr-o zona foarte linistita langa padure, porumbeii rar vad alti oameni pe acolo. Asta iarna pe frigul ala, femelele de matca au stat nemancate vreo 2 zile, le era frica sa mai coboare pe podea pentru ca schimbasem geaca gri inchis cu una neagra. A 3-a zi si-au facut curaj sa coboare si cand am dus mana sa ma sterg la nas (ger crunt = muci) au izbucnit toate in sus, s-au trantit de toti peretii. Columbofilii la care e circulatie multa pe langa cotet si la care porumbeii sunt ingrijiti de mai multi oameni, nu au astfel de probleme.
La sperietura asta nu schimbasem nimic recent, vaduviti erau de ceva vreme, Gheo a fost cel mai aproape de adevar, nu odata am patit asta pe vant, capul lor sec nu face diferenta intre zborul deasupra cotetului pe loc stil elicopter din cauza vantului sau din cauza unei sperieturi.
:))))
Iarta-ma ca rad insa …. recunosc, nu ma pot abtine. :D
Ce-i drept, nu am voiajori (decat 2 masculi) insa, la mine, lucrurile stau asa:
– habar n-am cu ce sunt imbracat cand intru la ei;
– intru si cu capul gol, si cu sapca si cu palarie, cu masca de protectie sau fara (depinde daca intru pentru curatenie sau doar hranire si adapare);
– mi-a intrat pana acum o pisica de cateva ori la ei. Am gasit-o dormind pe podeaua cotetului, pe trapa sau chiar stand pe o odihnitoare (nu glumesc, nu am avut cu ce sa ii fac poza atunci, ar fi fost de vis poza – pisica si stanga/dreapta porumbeii pe odihnitorile vecine);
– un cocos pitic imi zboara frecvent langa ei pe acoperis cand se odihnesc sau chiar cand aterizeaza;
– cateva rate lesesti isi faceau veacul frecvent pe cotetul lor;
– am avut o curca ce se suparase tare pe orice insemna porumbel. Zbura pe cotetul lor si efectiv ii alerga pe toti cei care erau acolo sau incercau sa aterizeze;
– …. lista poate continua.
Sunt singura persoana care intra la ei, rar imi vine cineva in curte si si mai rar vreo persoana straina este dusa la cotetul porumbeilor.
Poate ca rasele de ornament si agrement or fi mai tampitele altfel nu imi explic aceasta uriasa diferenta de temperament.
Daca as pati ce patiti voi …. nu ar fi bine. Imi primul rand mie (un car de nervi inutili) si in al doilea rand lor (s-ar lasa cu ciulama des).
@Corbu: Daca voiajorii nu ar fi atat de suspiciosi, nu ar mai veni de la asa distante, s-ar pripasi in primul cotet intalnit. Deci cumva “calitatea” asta e un rau necesar care s-a cultivat prin selectie.
Cu atat mai rau fac cu cat sunt pentru distante mai lungi. Porumbeii de maraton duc asta la extrem. Porumbeii de viteza niciodata nu mi-au facut asa ceva, nu le place afara si nici nu au rezistenta sa faca asemenea tampenii, au alt metabolism si caracter.
Intr-adevar, cum ii obisnuiesti, asa ii ai pana la urma. Intr-o noapte au ramas in zbor tocmai din cauza unei pisici (care tie iti sta in cotet fara probleme pentru ca sunt obisnuiti cu ea, o vad mereu). Nu a fost nevoie sa ii atace atunci, doar a trecut prin curte si au vazut-o, si nu te mai intelegeai cu ei.
Cand au probleme de sanatate, cand au pui care ii seaca de resurse, etc, nici atunci nu fac asemenea nebuneli, doar cand sunt 100% din capacitatea lor. Si ai mei erau obisnuiti cu gainile, cand aveam pitice mai zburau pe trapa sau pe cotet si nu se speriau, pentru ca faceau parte din peisajul zilnic. Si gainile astea mari ii alearga prin curte sa ii ciupeasca, zboara 2 metri mai incolo si nu le pasa… sunt obisnuiti cu ele.
Atentie baieti! Care vreti sa prindeti porumbeii lui porumbei.ro,imbracati-va in negru!
un avantaj in plus pentru zborurile de distanta lunga…dar atentie la bufnite :p
Voiam sa.i vedem si cum coboara pe trapa. Se lovesc? Coboara zgomotos?
La astfel de antrenament , maraton 1000+ km scrie pe ei, cu sosiri nocturne.
Se aude cucuveaua pe fundal. Este sinistru rau cantecul ei
Sa nu intelegeti gresit ca ar fi vreo tactica sau antrenament planificat de marele maratonist al lui peste prajit. E doar imbecilitate. :)) De la unul care se sperie de ceva imaginar, se provoaca o reactie in lant si intra toti in hora, zboara prosteste cu orele ca si cum pe cotet ar fi un mare monstru care vrea sa ii manance. Daca e dimineata e mai ok, pana seara le iese zborul pe nas, dar daca e seara, pa. Nu mai coboara. Fac asta numai cand dau de prea mult bine, cand se apropie etapa si sunt mai darnic cu mancarea si daca nu mai au pui de crescut, oua de clocit deci mese ratate, goana, etc.
Stiam ca asa o sa se intample dar nu ma mai intereseaza fitzele lor, special i-am lasat si seara inainte de imbarcare sa le iasa pe nas prostia. Un cretin care mi i-a speriat si anul trecut, a inceput sa falfaie pe loc deasupra cotetului pentru ca batea vantul si apoi a mai dat o tura, timp in care in capul lui sec deja a incoltit ideea: ba, e ceva dubios pe cotet, ma sperii! Rapid l-au imitat si restul si in 2 minute tot stolul de masculi era speriat de ceva imaginar.
@Edi: nu ai ce sa vezi ca nu coboara de obicei. Doar ii auzi vajaind pe deasupra pana in noapte dupa care dispar. Am impresia ca pleaca dupa lumina spre unde apune soarele. Cu cat se intuneca cu atat zboara cu viteza mai mare, intra intr-o transa. Cand e aproape intuneric deja sunt miguri. Vin a doua zi ca de la maraton cate unul la mare distanta intre ei. Anul asta am avut totusi surpriza sa vina 3 din ei noaptea, doar am auzit zgomot si au bubuit pe cotet. Au mai stat acolo vreo 10 minute (nu am lumina la cotet, doar ce bate un bec de la casa de departe). Apoi au coborat si au mers spre trapa cu pasi mici si mai mult tarandu-se ca niste soparle orbecaind pana au intrat. La fiecare pas tresar si sunt gata sa plece iar.
@dunkleosteus: nu e niciun avantaj, pentru ca majoritatea erau yearlingi care oricum nu prea merg la fond. Maturii care au fost chinuiti la zboruri lungi sau cei de 2 ani care au prins zbor de noapte anul trecut si-au bagat picioarele si au coborat, nu le mai trebuie asa ceva :).
Trebuie sa.i intelegi. Noapte sunt multe rapitoare care dau tarcoale volierei si care ii sperie chiar si cand aunt inchisi. Memoreaza si acum sunt precauti.
Nu sti de cate ori n.a dormit bufnita langa ei sau cate patrupede n.au dat tarcoale noapte pe langa voliera.
Tinerii se sperie si de umbra lor noaptea.
Dar ce faci tu cu aceste antrenamente, altii ar da orice si oricat sa le zboare porumbeii asa inainte de o etapa nationala cu sosiri nocturne.
La mine in zona columbfilii duc porumbeii de 100 km distanta si ii elibereaza fix cat sa ii prinda putin intunericul pe traseu. Spre exemplu daca fac de la 100 km o ora si 15 minute si afara se intuneca la 21.45, la ora 20.30 ii elibereaza. Fac astfel de antrenamente de 3 ori pe saptamana inaintea nationalului de 1000 + km si au rezultate foarte bune cu sosiri in miez de noapte daca prind cer senin sau luna plina.
Dar sa.ti zboare porumbeii tai toata noapte, denota o sanatate de fier si respiratie perfecta.
Consider de prisos astfel de antrenamente, pasarea instinctiv trebuie să odihnească noaptea(seara).
Nea Dumitre,n-auzi dom’ne ca nu sunt antrenamente?! Porumbeii s-au speriat si au zburat toata noaptea… S-a intamplat si la mine,se intampla la toti cei care avem porumbei. Tu,ai porumbei?
am si am patit-o cu pierderi, deci multi pui nu sau m.intors…, trebuie de evitat astfel de cazuri.
,, inainte de etapa” . Toata saptamana conditionatori si odihna si cand sunt intr-o forma splendida,se sperie si zboara toata noaptea.Iti dai seama ca iti vin o gramada de nervi,ca daca i-ai prinde,le-ai suci gatu…
@Petre: pai cu greu nu am facut asta cand am vazut dimineata ca imputitul care ii speriase era bine merci in cusca. :))) I-am smuls niste pene din aripi si coada ca sa nu ii smulg capul si l-am tinut fara mancare si apa pana la imbarcare, dar tot nu am scapat de el. Mi-a disparut unul din cei mai reusiti yearlingi in noaptea aia, putea sa imi faca paguba si mai mare, si nu e primul an… in alt cotet isi pierdea instant capatana aia plina de cacat. In masina l-am ochit cum statea ca barosanul langa jgheabul cu apa. Ajuns acasa l-am extras frumos din compartiment si l-am aruncat la matca iar de acum o sa zboare afara doar la etape pana se pierde. Mai am o cretina de yearlinga care face la fel ba chiar mai frumos, cand vine de la etapa… a mai zburat vreo jumatate de ora, ca i se parea suspect sa pice pe cotet. Dupa cateva incercari de a pica pe cotet, s-a inaltat si a plecat ghiulea la disparitie. :)) Dupa ce au mai venit vreo 10 porumbei a reusit sa intre si ea ingrozita pe langa unul din ei. Am extras-o si pe ea si va zbura din matca… poate se imperecheaza cu cretinul ala, fac o linie de imbecili. Care vreti pui?
Andrei, evita ca porumbeii sa fie afara in timpul amurgului. Acel răstimp între apusul soarelui si lasarea întunericului le creează porumbeilor o stare de neliniște și, daca apuca sa zboare incep sa urce cautand lumina soarelui ce apune si parca temandu-se de intunericul de sub ei.
Poate e o reminiscență din timpul cand erau păsări sălbatice și in acest mod se fereau de pradatorii nocturni, cine știe.
Si ar fi bine sa ai o sursa de lumina care sa faca vizibila si primitoare voliera pentru zburatorii nopții. Cred ca asta ar face sa coboare mai repede si sa scurteze zborul nebun nocturn.
vrea careva pui de la porumbei.ro?…care vin extraordinar de bine,dar nu intra si stau pe cotet? Eu iti multumesc mult,dar nu!! Ii am pe ai mei! Nu intra nici daca ii impusti! Singura sansa de a nu elimina o femela a fost aia de a o tine la matca. Venea si in loc sa intre in cotet ca porumbeii,se ducea la râu in spate si se balacea. Se urca pe cladirea din fata si se zgarma in cur pana se usca. Mai aveam un alb care a disparut din cauze naturale care se punea pe trapa si baga capul si il scotea de 50 de ori,iar la final nu intra…. Iar eu dadeam cu capu de pereti si injuram tot ce stiam. Frumos de tot!
eu vreau pui din ei.un pret ceva?
serios vb
Andrei sunt Cosmin si zbor porumbei la Pitesti as vrea sa te vizitez la Câmpulung ca am soția de acolo si saptamana viitoare trec pe acolo.ce zici?
Ai spus cuvantul magic! Cin’ te puse! :)) :)) Si-acu daca tot ai zis trebuie sa onorezi :))) :))) Na belea!
Ok Cosmin.
@Ilie: asta ar insemna sa zboare doar dimineata, dupamasa nu imi fac programul dupa ei ca ii pup destul in cur si ei fac ceva pe munca mea. De regula ii las afara pe la 17… aveau tot timpul sa coboare pana la 21, dar… cand ai pitici pe creier, zbori ca tembelul pana iti sar plamanii.
@petre: :)))))) vai morrr, am o multime care baga capul de 10 ori sa se uite in cotet dar nu intra… si nu doar la etapa dar mereu. Zici ca intrarea in cotet e hotarul intre viata si moarte, asa atenti sunt. Te capiaza de nervi… pentru noi nu are nicio logica “gandirea” lor dar cinestie ce instincte intervin acolo. Sunt totusi niste fiinte instinctuale, departe de a fi inteligente in adevaratul sens al cuvantului.
Cunosc….si eu am patit ani la rand….am pierdut porumbei buni asa.
Ca si sfat …evita sa ii scoti prea tarziu, cand e vant…sau cand se anunta vreo furtuna.
@Gheo: deci si la tine a fost pe vant. La fel a fost acum, pe vant, si intr-un alt an tin minte ca tot pe vant. Sunt atat de idioti incat nu pot pica pe cotet din cauza vantului si incearca fluturand deasupra ca atunci cand se sperie de ceva… rezultatul in creierasul lor mic e ca trec pe modul “speriat de ceva imaginar”, si adio, se taie filmul.
Cauzele sunt altele.Am citit si am observat ca nu a atins nimeni aproape.Probabil ca multi care cunosc cauza se uita si zambesc.Ceva ai schimbat sau adaugat la porumbei.Probabil i ai separat pentru a incepe vaduvia.Banuiesc ca marea majoritate a celor care “s au speriat” sunt tineri de un an posibil si 2-3 batrani care au intrat in hora involuntar.Ei sunt sensibili la orice schimbari iar orice schimbari le afecteaza psihicul.Asadar incearca sa i ajuti sa depaseasca momentul.Sunt cateva trucuri pentru a le creste atasamentul fata de crescatorie.Dar despre toate astea dupa….publicitate! :))))
Am citit toate postarile.
Am draci numa cand ma gandesc. Si mie mi se intampla in fiecare an. O mizerie. Ma oftic maxim. Le-as zmulge capatanile cu dintii.
@Florin: stiu, e in natura columbofilului sa se uite de pe margine si sa zambeasca superior, fara sa ofere solutia daca o are.
Evident ca stiu ca ii sperie schimbarile, la naiba, am unii care zboara cate 3 ore daca imi schimb tricoul negru obisnuit cu unul galben de exemplu. De asta am la porumbei numai haine negre, am seturi intregi negre doar pentru cotet, ca un caraghios. Chiar daca e tricoul negru, la cele cu desen/logo, cand schimb desenul se uita stramb o vreme. Asta e si pentru ca am crescatoria intr-o zona foarte linistita langa padure, porumbeii rar vad alti oameni pe acolo. Asta iarna pe frigul ala, femelele de matca au stat nemancate vreo 2 zile, le era frica sa mai coboare pe podea pentru ca schimbasem geaca gri inchis cu una neagra. A 3-a zi si-au facut curaj sa coboare si cand am dus mana sa ma sterg la nas (ger crunt = muci) au izbucnit toate in sus, s-au trantit de toti peretii. Columbofilii la care e circulatie multa pe langa cotet si la care porumbeii sunt ingrijiti de mai multi oameni, nu au astfel de probleme.
La sperietura asta nu schimbasem nimic recent, vaduviti erau de ceva vreme, Gheo a fost cel mai aproape de adevar, nu odata am patit asta pe vant, capul lor sec nu face diferenta intre zborul deasupra cotetului pe loc stil elicopter din cauza vantului sau din cauza unei sperieturi.
:))))
Iarta-ma ca rad insa …. recunosc, nu ma pot abtine. :D
Ce-i drept, nu am voiajori (decat 2 masculi) insa, la mine, lucrurile stau asa:
– habar n-am cu ce sunt imbracat cand intru la ei;
– intru si cu capul gol, si cu sapca si cu palarie, cu masca de protectie sau fara (depinde daca intru pentru curatenie sau doar hranire si adapare);
– mi-a intrat pana acum o pisica de cateva ori la ei. Am gasit-o dormind pe podeaua cotetului, pe trapa sau chiar stand pe o odihnitoare (nu glumesc, nu am avut cu ce sa ii fac poza atunci, ar fi fost de vis poza – pisica si stanga/dreapta porumbeii pe odihnitorile vecine);
– un cocos pitic imi zboara frecvent langa ei pe acoperis cand se odihnesc sau chiar cand aterizeaza;
– cateva rate lesesti isi faceau veacul frecvent pe cotetul lor;
– am avut o curca ce se suparase tare pe orice insemna porumbel. Zbura pe cotetul lor si efectiv ii alerga pe toti cei care erau acolo sau incercau sa aterizeze;
– …. lista poate continua.
Sunt singura persoana care intra la ei, rar imi vine cineva in curte si si mai rar vreo persoana straina este dusa la cotetul porumbeilor.
Poate ca rasele de ornament si agrement or fi mai tampitele altfel nu imi explic aceasta uriasa diferenta de temperament.
Daca as pati ce patiti voi …. nu ar fi bine. Imi primul rand mie (un car de nervi inutili) si in al doilea rand lor (s-ar lasa cu ciulama des).
@Corbu: Daca voiajorii nu ar fi atat de suspiciosi, nu ar mai veni de la asa distante, s-ar pripasi in primul cotet intalnit. Deci cumva “calitatea” asta e un rau necesar care s-a cultivat prin selectie.
Cu atat mai rau fac cu cat sunt pentru distante mai lungi. Porumbeii de maraton duc asta la extrem. Porumbeii de viteza niciodata nu mi-au facut asa ceva, nu le place afara si nici nu au rezistenta sa faca asemenea tampenii, au alt metabolism si caracter.
Intr-adevar, cum ii obisnuiesti, asa ii ai pana la urma. Intr-o noapte au ramas in zbor tocmai din cauza unei pisici (care tie iti sta in cotet fara probleme pentru ca sunt obisnuiti cu ea, o vad mereu). Nu a fost nevoie sa ii atace atunci, doar a trecut prin curte si au vazut-o, si nu te mai intelegeai cu ei.
Cand au probleme de sanatate, cand au pui care ii seaca de resurse, etc, nici atunci nu fac asemenea nebuneli, doar cand sunt 100% din capacitatea lor. Si ai mei erau obisnuiti cu gainile, cand aveam pitice mai zburau pe trapa sau pe cotet si nu se speriau, pentru ca faceau parte din peisajul zilnic. Si gainile astea mari ii alearga prin curte sa ii ciupeasca, zboara 2 metri mai incolo si nu le pasa… sunt obisnuiti cu ele.
Atentie baieti! Care vreti sa prindeti porumbeii lui porumbei.ro,imbracati-va in negru!