Maftei Ovidiu a scris un mega articol despre porumbeii sai galateni.
Totul incepe in anul 2006 cand hotarasc dupa o pauza de un an sa reiau activitatea columbofila, odata cu aceasta reluare hotarasc sa cresc din nou prima rasa careia ii dedicasem deja in copilarie toata atentia mai exact Jucator de Galati. Manat de o serie de amintiri foarte frumoase din copilarie care sunt de neuitat si care mi-au adus mari bucurii plec pe viitorul drum cu speranta ca voi avea din nou “alba moriscara de la Taru” si “cazacul batran de la Constantinescu”.
Odata cu acest inceput imi incolteste in minte ideea de a creste pentru prima oara in viata mea ,, baltati pe vanat” porumbei care sincer nu m-au atras niciodata in mod special. Cum sunt baiat
hotarat din fire achizitionez nu mai mult nici mai putin de 54 de perechi reproducatoare. Imi bazez ideea pe faptul ca porumbeii nu sunt selectati in mod profesionist pe caracterele de baza a rasei si nu sunt priviti ca un intreg, ei sunt priviti mai mult ca o moneda de schimb si ca un subiect de dezbatere dar in realitate nici un crescator nu isi dedica intradevar timpul si resursele sale pentru a selecta ceea ce ar trebui sa fie Jucatorul de Galati : un porumbel frumos, plin de vitalitate, bun reproducator, foarte atasat de casa, un porumbel bun jucator si bun zburator, un porumbel care poate trai cu putine resurse intr-un spatiu restrans.
Gasiti articolul integral aici.
Buna dimineata!Domnule draga nu sunt crescator de jucatori,eu cresc rase romanesti de zburatori,dar m-ai lasat masca!!!
ACESTA ESTE UN ARTICOL CU-ADEVARAT DOCUMENTAT PERSONAL!!!
http://florinm64.sunphoto.ro
Mi-ar face placere sa vb despre porumbei,sanatate ca-i mai buna ca toate!
succes in continuare….
L-am citit tot si-l voi reciti!
M-au impresionat descrierile facute pe imagini, obiectivitatea acestora.
Am desprins cateva idei pe care le voi aplica si eu!
Repet ce am mai spus: consangvinizarea este o metoda si nu un scop! Din punct de vedere genetic, porumbeii sunt foarte eterogeni – nefiind crescuti in rasa curata, de aceea hazardul in descendenta. Consangvinizarea te ajuta sa stii cu ce lucrezi si la ce sa te astepti de la pui.
foarte frumos articolul si captivant. imi aduce aminte de cand eram mai mic si umblam toata primavara pentru a cauta porumbei sa-mi completez perechile, si intradevar acum ceva vreme nu era totul axat numai pe bani si nu auzeai de tot felul de sume ca in zilele astea cand numai cat auzi anumite preturi nici nu m-ai ai curajul sa mai iei porumbelul in mana sa te mai uiti la el. esti nevoit sa lasi capul in jos si sa treci mai departe cu teama de a mai intreba ce pret are si pe langa asta sunt foarte mari sansele sa iti iei si teapa si sa te trezesti ca la cateva zile iti moare si ce ai cumparat si plus altii de ai tai.
succes si multa sanatate laporumbei!
multumim pentru articol.
Am citit articolul cu interes maxim, pana la capat.Sincer…e putin obositor, cu atatea imperecheri(consagvine sau nu), dar exprima purul adevar(din crescatoria ta).Culorile asa de amestecate(pe negru cu pe vanat, pe rosu , pe galben…sau chiar unicolorii) sunt probabil ,cauza, pt care ai si atatea nuante la galateni. Cresc si eu galateni dar nu am amestecat niciodata culorile atat de diferit(ca un ex. general, :vineti cu negrii sau galbeni cu negrii).Se pare ca genetica(in reproductie) sau… natura(cu conditiile ei de mediu) rezerva surprize.De apreciat, faptul ca selectezi cu rigurozitate si obiectivitate.O asemenea selectie, are un singur sens, pozitiv, pt Jucatorii tai de Galati.Inca exista( ca zbor: cel putin 1, 5 ore si joc lung) multe exemplare de galateni.NU toti galatenii s-au ,,stricat,,.Bafta multa si spor la pui(sa ai de unde selecta).
pentru florinm64: nu e nici o problema sa vorbim imi poti scrie cand vrei, pentru sicora fabian: consangvinizarea e singura metoda!!!, pentru toniradu: pentru mine resursele financiare cand am inceput sa cresc porumbei au fost NELIMITATE!!! dar iti pot spune ca lumea e plina de nesimntiti!!! si pentru burianbogdan: orice munca e obositoare. care nuante???
si totusi nici unul din porumbeii prezentati nu se incadreaza in standard.majoritatea au defecte si unele chiar grave.nu discut de beneficul produs de articol,insa pasarile nu par a avea o valoare asa mare.incercati sa faceti performanta pornind gresit cu o matca nu tocmai potrivita,sau ok poate nu am inteles eu si am o alta perceptie despre galatean.
Un articol interesant; iata asadar ca nu e o crima sa incrucisezi intre ele nici culori, nici maniere de zbor diferite. Vis-a vis de culoare am fost ironizat intr-un articol anterior spunindu-mi-se ca voi obtine curcubee.Interesanta utilizarea monocolorilor in selectie.Personal am infuzat bragagi si baltati pe negru in baltatii pe albastru, pentru imbunatatirea baltaturii si a jocului
Era bine daca masurai ciocul albei de la taru si forma aripii si greutatea corporala stiai exact cum erau porumbeii o data.Eu standardul nu prea il iau in seama in sensul ca nu mi se pare ca reflecta rasa ( marimea ciocului,baltatura ,repartizarea ei etc ) mi se pare un standard fix pt porumbeii de frumusete si nu fac selectia unor porumbei de expozitie.Ex majoritatea porumbeilor buni pe care i ai primit nu se incadrau in standard si ce ai scos tu mai departe.Ai spus ca genetica nu permite ca din porumbei care joaca sa iasa porumbei care nu joaca si din ce am vazut la tine s a intamplat lucrul asta sau poate nu am inteles bine ? Parerea mea e ca e greu sa faci selectia dupa un standard care nu reflecta realitatea si cu porumbei cu care s a facut o contraselectie ani la rand dar din ce am obtinut si eu pot spune ca exista inca exemplare cu adevarat bune (zbor si joc) de unde se poate face selectia ( consangvinizari incrucisari) . Cat as vrea sa ma intorc in timp pe la 1930 sa vad exact cum erau porumbeii ca aspect( cei pe vanat ma intereseaza) … in peterfi bonatiu nu am incredere va rog sa ma iertati
jos palaria.cresc voiajori dar in trecut cand m-am dus la mare prin plimbarile prin costanta am ajuns la un mare crescator de galateni un turc pe nume murrat.acesta imi vinde pe un pret enorm 2 perechi pe care ii pierd ulterior la cateva luni din cauza pradatorilor.totusi desii cresc voiajori pot spune ca acesti galateni mi-au ramas in inima si au trecut vreo 13 14 ani de atunci.va urez succes si am o intrebare : in articol ati spus ca pierdeeati puii unul cate unul cand zburau la disparitie .Adica<ii lua uliu ,mureau izbiti de pamant sau se pierdea zburand in alte parti?
Buna!
Felicitari, Ovidiu pentru articol!
Cei care sunt la inceput de drum, au multe de invatat. Celor”avansati” o sa le dea mult de gandit combinatiile de culori. Din relatarile tale, se intelege clar ca aceste combinatii se faceau de catre multi crescatori vechi, doar ca ei evitau sa vorbeasca despre subiect, unii sustinand chiar ca este total” interzis”, numind acest mod de lucru in rasa o “corcire” , termen care este total impropriu si neadecvat in acest context.
Finalul este colosal, desi unii o sa il ia ca o jignire.
Numai bine!
foarte interesant un studiu bine psus la punct ca si incepator mia schimbat modul de gandire a supra a cea ce se cheama porumbel jucator de galati (sunt acel manu de la topicu cu kit boxul)toata stima si respectul
Salut!!!
Bravo Ovidiu,foarte interesant articol!!!
Care nuante Ovidiu ?…cele care se vad, incepand cu poza 13(sau 16 ? daca nu incurc, nu am stat, la ora asta, sa le numerotez), continuand cu coada masculului galben, a femelei cu inima pe spate, tot galbena, a unuia din cei 2 rosii(unchi si nepot), a rosului de 2012(cel cu coada ruginie).Astia nu sunt porumbei cu,, nuanta,, pe langa culoarea de baza ?.Ori poate ma exprim eu incorect,sau am un fixism cu nuantele si culorile.Oricum, cred ca iti dai seama la ce ma refer:porumbel x are capacul:culoarea de baza, de un fel si coada altfel.Tu cum i-ai spune ?
Va multumesc pentru felicitari.
Pentru Burianu Bogdan: imagineaza-ti cand voi imperechea pe galbena aia putin stearsa in coada si cu inimioara cu un pe galben ( asa cum si e acum in pereche) si voi scoate pui pe galbeni ( unii mai galbeni altii mai putin galbeni) si din puii aia galbeni galbeni il voi alege pe cel care zboara si joaca foarte bine, mai exact cel care va ridica valoarea pe galbenilor in viitor. Voi reimperechea si selecta 1-2-3 ani si voi aduce un porumbel pe galben si il voi pune intr-o expozitie, crezi tu ca nu am sanse sa castig?
pentru alexe: alba de la Taru avea cioc de 18 si 300 de grame,
exceptand incercarea cu pe negrul ala primit cadou ( el si puii lui sunt afara din standard) toti ceilalti porumbei sunt in standard., au defecte dar sunt in standard. cine nu creste porumbei dupa un standard nu face nici o selectie, isi imagineaza ca e crescator si isi imagineaza ca are in cusca o rasa. articolul va avea mai multe parti, mi sa parut impropriu sa arunc deodata pe net 4-500 de pagini, vei vedea si de ce anumiti porumbei au fost pastrati pentru ai reproduce si vei vedea si unde vor sfarsi!!!
Pt. maftei ovidiu: Vei face treaba buna(repet: ai selectat cu obiectivitate, si asta nu iti poate aduce decat succesul).Asa tre sa selectezi, ,,din puii aia galbeni galbeni,,(capac/coada).Cat despre punerea in expo. ….cred ca nu esti la prima…,, abatere,, de acest gen, ai mai expus si in trecut, deci felicitari pt rezultatele obtinute.Imi poti lasa ID-ul ? Te salut, zi frumoasa.
Bravo Ovidiu,ca de obicei reusesti sa ne uimesti mereu.
Bine multumesc de lamuriri..eu refuz sa fac selectie dupa un standard care vine in contradictie cu rasa nu sunt de acord cum e conceput asta am vrut sa spun.mie imi place standardul vechi si nu asta nou pentru expozitie.( nu se accepta ochi negri, ciacari ,baltaturi altfel decat pe capace, bete in coada, etc) adica sa elimini un porumbel super bun doar ca are ochii sparti e patat si are bete mi se pare o prostie..faci asta anumai daca ai un interes de pasari pentru piata sau expozitie. bafta in selectie dar nu ma intereseaza acest tip de lucru
cand urmeaza continuarea articolului?
In mod sigur dl. Adrian Nistor nu a realizat starea de sanatate a porumbelului dat…
Excepţional articolul, gândirea, strategia de la baza experimentelor, deschiderea de a împărtăşi şi altora informaţiile rezultate!
Aşa cum spuneam într-un topic recent (http://www.porumbei.ro/salvarea-raselor-romanesti-partea-a-3-a-porumbei-cu-talie-mare/), sunt interesat de rasele mari de porumbei româneşti. Cronica dumneavoastră columbofilă cred că poate fi un reper pentru oricine se apucă să crească rase româneşti.
Vă mulţumesc!
Aş vrea să învăţ genetică, de aceea vă rog să recomandaţi ceva bibliografie, dacă se poate în limba română.
Vă doresc pentru bălţaţii dumneavoastră pe negru „Ciocul mic”… cf. Standard!
frumos ceea ce face dar trebuie rabdare timp si CUNOSTINTE multe pentru a face toate astea
FELICITARII………..
Pozitie, structura/silueta, dimensiuni, cred ca ajunge. Nici o restrictie la culoare – ca la Birminghami. Ca doar trebuie sa zboare si sa joace.
Felicitari pt articol si sincer eu unul m-am apucat sa cresc acesta rasa de porumbei cu speranta ca o sa am si eu vreodata exemplare gen
,,moriscara de la Taru” si
,,cazacul batran de la Constantinescu”.Mult succes in viitor!
Superb articol,imi aminteste de tinerete cand sapam o curte intreaga pentru o pereche de porumbei.Alte vremuri alti oameni alti porumbei.Acum daca mergi sa cumperi jucatori de galati din targ toti joaca si daca vrei sa-i vezi afara niciunul nu ai tine deschisi.Pana acum 4 ani am crescut numai pene simple desi mie mi-au placut cel mai mult sfarcolatii(listi)( mi se pare ca se vad cel mai bine cand joaca in jnururi)de ceva timp am inceput sa scot sfarcolati din simplii cu baltatisi sunt foarte multumit de ei chiar daca niciunul din prietenii mei nu ai agreaza
Adresa corecta a d-lui burian: http://burianbogdan.sunphoto.ro/
pentru domnul alexe: in cadrul nici unei rase nu se accepta porumbeii ceacari sau cu ochi cursi, e o diferenta foarte mare intre o descriere a rasei ( descrie tot ce poate sa apara in cadrul unei rase) si un standard ( descrie tipul ideal- porumbelul perfect). Problema e ca in Romania se confunda descrierea cu standardul si lumea se foloseste de exemple neadecvate pentru a combate orice regula, orice ordine si orice lucru organizat. Dumneavostra spuneti ca nu va intereseaza modul meu de lucru, ca nu vi se potriveste dar daca porumbeii de pe sunphoto va apartin va ofer 2-3 lamuririhttp://alexe.sunphoto.ro/Jucatori_de_Galati_2012/65613901 acest porumbel ciulit sigur se trage din alte culori, de aceea e ciulit, asa apare ciulitura in urma imperecherii intre culori si acest porumbel http://alexe.sunphoto.ro/Curiozitate-pui_cu_sfarleze/18949000 prezinta acele sfarleze tot asa datorita unei lucraturi mai vechi, lucratura care sa mentinut la nivel recesiv pana cand s-a intalnit caracterul la ambii parinti si a aparut acest pui. Practic toti porumbeii sunt rodul unor lucraturi, mai vechi sau mai noi, unele in rasa altele total neadecvate, v-am dat 2 exemple cu porumbei de la dumneavostra care au fost lucrati in rasa.
Pt manu cel cu postul cu kitul: imi place kitul care ti l-ai facut, este practic si este un inceput. Felicitari! Continuarea o sa o fac in 7-8 luni.
Pentru funlw65: Adrian mi-a spus exact cum sta treaba cu porumbelul si a fost alegerea mea sa incerc.
Pentru Barbeanu : cand eram la scoala chiuleam si fugeam la biblioteca citeam carti de genetica si de agricultura, asa am aflat de existenta tuturor semintelor cu care imi pot hrani porumbeii si am aflat ca semintele nu au acelasi continut de substante nutritive la fiecare cultura chiar si cele din soiurile super selectionate. Cu fiecare noua cultura intensiva scade continutul de substante nutritive si producatorii incearca ingrasarea pamantului cu ingrasaminte chimice, problema este ca intre substantele chimice si cele organice sunt diferente foarte mari. Spre exemplu daca avem in corp o carenta de fier nu putem pili o bara de fier si sa bem pilitura cu apa, nu facem decat sa ne intoxicam. Observatia asta ma facut pe mine sa imi hranesc porumbeii nu doar cu seminte si sa caut surse alternative care sa compenseze acest deficit. Sunt la biblioteci multe carti de genetica bune, comunistii aveau geneticieni buni, in timpul ala era metodologia comunista care ii facea sa copie litera cu litera din cartile de specialitate de afara, in concluzie cartile sunt bune. Va sfatuiesc sa cititi despre orice manifestare a unui caracter observata din punct de vedere genetic, nu cautati special pentru porumbei, de porumbei nu e nimeni interesat nu reprezinta un domeniu de cercetare, sunt bune si cele despre gazon de exemplu ( sa nu uitam ca oamenii au in comun cu toate fiintele vii de pe pamant, plante si animale mai complexe sau mai putin complexe 33% din totalul codului genetic- poate sunt exact genele care ne fac adaptati la gravitatie, atmosfera, condiitile de pe pamant reprezentate de toti factorii intalniti aici, nu stiu sigur e doar o presupunere). Citind toate cartile care le gasiti si facand observatii atente ale porumbeilor crescuti o sa descoperiti singur legaturi care nici nu se putea gandi cineva initial ca exista, cheia sta in observatiile detaliate si in idei, asta ne face sa fim crescatori adica oameni care aducem in mod constient un plus de valoare in mod constient rasei de care ne ocupam. Va mai recomand sa implementati o metoda sanatoasa de selectie si sa nu faceti rabat in absolut nici o situatie de la regulile impuse, orice slabiciune o sa va poarte inapoi la inceput sau o sa va invartiti intr-un haos general.
Din nou pentru funlw65: daca s-ar urmari doar caracteristicile pozitie, structura/silueta, dimensiuni si nu ar fi nici o restrictie de culoare s-ar inregistra un mare progres al performantelor dar acest progres ar fi doar in prima faza, apoi el s-ar plafona. Tipurile existente au fost fixate dupa o selectie indelungata si desi lumea le vede doar defectele ele au si foarte multe calitati, din pacate nu au toate calitatile dar aici trebuie sa intervenim noi si sa imbunatatim ceea ce nu au. Sa nu uitam totusi ca rasa Jucator de Galati in Galati a fost un succes total pana cand s-au demolat casele, practic nimeni nu isi aminteste sa fi fost un alt crescator care sa fi avut alt fel de porumbei, pana in anii 46-50 nici macar voiajori nu erau. Acest succes ia facut pe crescatorii vremii sa isi doreasca un porumbel perfect, practic rasa asta isi propune sa fie perfecta! Perfecta in mana! Perfecta in aer! Orice caracter trebuie sa fie perfect, ochiul alb nu rozaliu sau rosu, culoarea intensa nu stearsa, baltatura cat mai perfecta etc. Mie sincer de asta imi plac foarte mult, reprezinta o reala provocare din orice punct de vedere, trebuie sa fii un selectionier extraordinar, trebuie sa fii un antrenor extraordinar, trebuie sa nu faci rabat de la cerintele batranilor in nici un caz frumusete-zbor-joc si porumbeii trebuie sa fie frumosi sa zboare si sa joace TOTI! Sa stii ca este o onoare sa cresti o rasa facuta la tine in oras care este recunoscuta si cunoscuta pe plan mondial, dar nu trebuie niciodata sa uiti ceea ce si-au propus cei care au facuto adica : SA FIE PERFECTA!!! Onoarea te face sa respecti traditiile asa cum au fost ele scrise.
Buna Seara d-le Maftei Ovidiu,felicitari pentru munca depusa pentru realizarea acestui spectaculos articol si pentru atentia acordata fiecarui detaliu.Am o curiozitate,cred ca nu doar eu,ne puteti impartasii din ce crescatorii sau din ce zone au provenit cele 54 de perechi de reproducatori la care faceti referire,in special cei pe vanat,produsii acestor cupluri din cate am inteles fiind un esec total.Multumesc mult,salutare!
din toate zonele au fost…
totusi galatenii sunt porunmbei de joc si nu ornament unde cel mai mult conteaza aptitudinele de zbor si joc daca as avea un galatean cu ciocul de 20mm si falcos si ar fi perfect la joc nu ar mai conta celalate pt mine, am crescut zburatori de severin care au mostenit foarte mult fenotipul galateanului si sunt foarte buni zburatori in prezent am voiajori si voltati indieni
Pentru Filip Stefan: fratele meu mai mare are unicolori, lui ii plac foarte mult si sa hotarat sa isi faca. Cand i-am luat i-am adus din Galati toti de la crescatori care ii au de mult timp din porumbei vechi . Am scos in primul an din ei in combinatii de 2 unicolori in pereche de ex corb cu corb, corb cu rosu si corb cu galben. Rezultalete nu au fost bune, porumbeii fata de baltati au fost mai slabi dar mai stabili la infatisare. Mai exact se vedea de departe ca erau niste porumbel foarte consangvinizati, asa noi ne-am hotarat sa ii combinam cu tot ce ar putea sa aduca o imbunatatire viitorilor produsi. Prima combinatie a fost un cazac cu o coarba, au rezultat mai multi pui printre care si un pui corb 100% corb ( femela) care zboara si joaca cot la cot cu baltatii. Femela asta coarba in urmatorul an am urmat cu ea logica crescatoriei si prima oara a fost pusa in pereche cu un corb , a facut 8 pui corbi 7 perfect corbi si unul cu o pana zburatoare alba in aripa. Toti au zburat cu baltatii, am lasat din ei un singur mascul corb care acum este imperecheat cu o coarba. In a doua faza, faza de experiment, am imperecheat corba cu un baltat pe galben cu umeri grosi cu spinarea galbena si cu falci are tot capul colorat si au scos un cazac pe rosu( fix desenul de cazac doar ca pe rosu) porumbel foarte debil care a fost sacrificat si o fata superba unicolora GALBENA!!!!!! Noi ne-am bucurat foarte foarte mult pentru galbena unicolora si asa am hotarat ambii reimperecherea coarbei cu pe galbenul pentru tot anul 2013. Problema nu e sa combini unicolori cu baltati, problema e sa selectezi si sa iti gandesti perechile cu bataie lunga, sa oferi varietate genetica in cadrul fiecarei perechi dar varietatea sa fie in rasa si sa te asiguri ca exista posibilitatea ca din fiecare cuplu sa scoti pui de rasa. Tu daca nu te gandesti la lucrurile astea cand faci un cuplu exista posibilitatea sa o faci involuntar si sa scoti cand si cand pui care tu o sa ii consideri fenomene si o sa consideri ca au iesit din greseala, studiaza toate fenomenele si incearca sa intelegi de ce sunt fenomene si cele bune si cele rele, asa o sa ai o idee despre fondul genetic cu care lucrezi, o sa stii ce caractere domina si o sa stii ce trebuie sa bagi ca sa compensezi si ca sa inclini balanta in directia care te intereseaza. Cand bagi un unicolor cu baltat gandeste-te la puii din F1 ca la o generatie de lucru selecteaza la sange si o sa vezi ca in F2 o sa scoti super baltati care nu sperai sa ii mai vezi vreodata in viata asta, daca scoti si in F1 pui foarte buni considerai un BONUS!!!! si nu o regula!!! Te sfatuiesc sa faci in felul urmator: dintr-o familie de unicolori alege 2 masculi care sunt cei mai buni si care au intre ei legaturi de sange stranse gen tata-fiu sau 2 frati sau maxim bunic- nepot, imperecheaza-l pe fiecare dintre el cu o femela baltata foarte buna dar atentie fiecare baltata sa fie de alta culoare. Scoate pui in F1 si alegei pe cei care sunt cel mai aproape de culoarea unicolorilor dar prezinta si caracterele cu care au venit in ecuatie baltatele si in urmatoarea faza pune intre ei puii selectati in F1 in pereche si iti garantez ca in F2 sigur vei scoate pui fenomen. Tot ce scoti si nu e bun iti sugerez sa ii mananci, nu are rost sa imprastii resturi! Daca vrei sa fii super meserias fa aceasi schema la dublu dar in dublura utilizeaza femele unicolore si masculi baltati. Ca si baltati poti pre pregati niste hibrizi din cei mai buni baltati din cusca, imperecheaza intre ei cei mai buni porumbei fara sa tii cont de culoare dar nu face rabat de la calitatile si caracteristicile rasei, selecteaza la sange, mananca tot ce nu e bun, tine cont ca ai nevoie doar de 2 hibrizi buni. Facand schema la dublu si nelegand gena de unicolor de sex, dubland tot printr-o selectie draceasca, vei ridica in F2 puii foarte mult ca si valoare. Mai departe urmatoarea miscare este sa incrucisezi cei mai buni pui dintre lucraturile astea paralele. Tu daca incepi cu corbi de exemplu si masculii din prima lucratura erau dintr-un neam si femelele dintra doua erau din alt neam cand vei imperechea puii hibrizilor intre ei se va face o explozie genetica dar care va avea ca punct de referinta culoarea unicolora a corbilor, practic asta va fi singurul punct comun si pui vor fi in majoritate asa. Aici in faza asta trebuie sa selectezi la sange dupa toate caracterele: aspect, zbor si joc si functiile organismului ( priveste cum naparlesc, starea de sanatate in general, daca gainateaza verde dupa zborurile lungi, cat le este de foame, cat sunt de vioi, etc, selecteaza draconic dupa orice criteriu la cea mai mica slabiciune manca-i) . Gandeste-te ca astia sunt intr-un fel hibrizi din hibrizi si in alt fel sunt un pic consangvini pe culoarea neagra corb. Apoi cu produsii iesiti din faza asta incepe o schema de uniformizare, iti sugerez sa incepi tot asa doua in paralel. Consangvinizeaza-i foarte tare pe cei mai buni, cat mai strans posibil. Foloseste de exemplu un mascul din prima cu 2 femele din a doua si intr-o alta schema 2 femele din prima cu un mascul din a doua. Scoate pui fiecare mascul cu fiecare din cele 2 femele si selecteaza iar la sange. Apoi alege 2 femele si reimperecheaza-le cu tatal lor, puii selectati aici selecteaza-i iar la sange. PUII ASTIA DACA AI LUCRAT BINE VOR FI PERFECTI TOT CE TI-AI DORIT TU VREODATA. Daca nu gandeste-te ce au, gandeste-te ce le lipseste, pune punct, inlatura tot ce nu e bun si incepe de la capat!!!! Mai bine acum ca deja ai experienta!!!! Pana la urma fiecare din noi avem porumbeii pentru care am muncit si pe care ii meritam!!!
Salut. nu cred ca am inteles exact ce vrei sa spui cu ciocul canit si sfarlezele la vinetii mei.cand spui ca apar la ei din ce imi dau seama te referi ca ar veni de la alte culori caracteristicele astea adica undeva demult aveau aceste sfarleze si cioc canit sau musca numai cei pe negru sau galben sau rosu de la care au preluat vinetii ? e foarte interesant e prima oara cand aud asta.adica vinetii sunt rasa separat undeva cam acolo vrei sa bati? Eu credeam ca apar la toti galatenii ciocul canit ci sfarleze indiferent de varietatea de culoare ca e un caracter sa zic asa comun.Daca sti altceva te rog explica mai clar ,dar ma indoiesc ,cred ca am inteles eu eronat ce ai vrut tu sa spui referitor la asta
nu ma satur sa il tot citesc cand ma gsndesca ca acum un porumbel ca si cazacul de la constantinescu costa nu 4 lei ci sa zic 100 de lei ce fromos era atuncia cand si incepatorii puteau cumpara porumbeii adevarati la bani marunti
Salutari la toata lumea
Pentru mine deja devine o certitutine ca porumbeii astia “galateni” sunt invaluiti numai de povesti si talentul autorului de a expune povestile mi-a placut foarte tare expresia din articol “TOTUL E LA APRECIEREA POVESTITORULUI UN HAOS GENERALIZAT”.
Incep prin a transmite felicitari autorului Ovidiu Maftei pentru munca depusa in a masura si cantari porumbeii ,pentru timpul acordat porumbeilor si consecventa cresterii lor. Inca o data felicitari pentru partea asta de articol este cel mai bun din ultima vreme.
Avand in vedere ca il cunosc pe Ovidiu de ceva vreme pot spune ca a “omis” cateva lucruri in poveste.
Cand i-au mai zburat vreodata porumbeii in vreo etapa ceva de genul –“aproape o ora +40 min + 15–20 min pe vant foarte puternic si sa se mai si ridice in puncte” ?
Nu vorbesti absolut nimic de baltatii pe negru super berbecati pe care i-ai avut inainte si nici de baltatii pe negru luati de la Giurgiu Ciprian si mai sunt destule lucruri care nu coincid.
Din pacate o treaba buna facuta “nemteste” este incojurata de multa multa poveste pur romaneasca.
Nu vreau sa par un demolator de articole numai ca ma pun in locul unui incepator care vrea sa se apuce de porumbei si vrea sa se informeze si ce gaseste pe net ? zbor de aproximativ 120 min pe vant puternic si au mai si urcat la mare inaltime :-)))) si ce o sa constate, ca porumbeii lui nu or sa faca niciodata zborul asta. Un crescator care se vrea cu pretentie de cunoscator prezinta numai porumbei cu defecte? Vorbesti foarte frumos si documentat de selectie controlata, antrenamente la kit si multe altele dar selectia a mers spre ce? Multa lume vorbeste de zboruri si jocuri dar cand se pun intrebari concrete despre durata de zbor, inaltime, numar de jocuri , lungimea jocurilor lucruri concrete, de fiecare data apar raspunsuri evazive sauuuuuuu………………..povesti frumoase.
Povestile trebuiesc probate.
Numai bine
Pentru Alexe: canitura ciocului apare cand se combina culorile, sau se mentine in mod recesiv in bagajul genetic si se manifesta din cand in cand mai exact atunci cand se intalneste cu alte gene recesive ale partenerului. La fel si sfarlezele exact acelasi principiu. De asta mi-am permis sa iti spun de acesti 2 porumbei si ti-am prezentat si argumentele, daca despre ceilalti stii tu ceva cum au fost selectati eu chiar m-as bucura sa faci un articol si sa prezinti modul de lucru, calitatile, caracteristicile urmarite, sa iti motivezi detaliat argumentele impotriva standardului si sa explici de ce crezi ca insinueaza lumea ca ar fi alta rasa. Avand in vedere ca tu ii ai in curte, ii cresti, ii indragesti, cred ca esti cel care le stie cel mai bine toate caracteristicile. As fi foarte bucuros sa citesc un astfel de articol, mi-ar lamuri multe intrebari si ar elucida multe din asa zisele mistere ale columbofiliei romanesti. Pana la urma suntem toti columbofili si ne uneste pasiunea pentru porumbei asa ca nu vad de ce trebuie sa ne acuzam ca insinuam anumite lucruri cand noi de fapt suntem liberi sa spunem lucrurilor pe nume. Uite dovada sta prezentarea facuta de mine, nu e trucat nimic am prezentat tot asa cum sa intamplat, am declarat ce urmaresc si voi oferi multe din motivatiile si concluziile mele in partile urmatoare. Sa stii ca roata nu trebuie reinventata de fiecare om care conduce o masina, colaborand se vor face adevaratele realizari sau se vor descoperi anumite incompatibilitati. Odata descoperite si declarate incompatibilitatile lucrurile vor merge in directia lor fiecare ,specializat si fara nici o sicanare din partea nimanui. Nu trebuie sa inceteze colaborarea nici asa si nici placerea de a creste porumbei nu trebuie transformata in cearta. Lumea e frumoasa pentru ca e diversa!
Nu vreau sa ma cert cu nimeni discutam ..am vazut cat de multe comentarii s au inchis din cauza asta.scuza ma dar tot nu m ai lamurit.mi am zis parerea despre standard e clar pentru mine ca e in defavoarea rasei si a fost asa de cand a aparut (am auzit o groaza de nebuni care vad un galatean patat si zic ca d fapt nu este galtean ca el este numai pe capace ,nu mai zic de coada alba ) multi au selectat excluziv dupa desen asta vreau sa spun. metodele mele de selectie sunt secrete.. n o sa fac pedigreele publice niciodata ( fac ca fratii Jansen la voiajori iti dau un cartonas unde sunt trecuti numai mama si tata atat) he glumesc. oricum metodele tale nu pot sa le adaptez in nici un fel la mine e greu sa gasesc un pe negru mai bun decat cap vanat al meu si s o fac doar pt lungimea ciocului hh nu cred. imi plac semiciocosii am mai spus o mi se par mai expresivi asa .
F FR SEAMANA CU AI MEI
Felicitari domnule!
Pentru Alexe: sincer si mi e imi plac cel mai mult semiciocosii, jucatorii de Galati asa sunt semiciocosi. Cand afirmam asta inseamna ca stim dimensiunile ciocurilor si clasificarea lor internationala, aveti dreptate aici semiciocosii sunt porumbeii adevarati mai exact porumbeii cu ciocul de 18-19 mm. Porumbeii care trec de 19 se numesc CIOCOSI!!!! Nu o zic eu, o zic toate tratatele internationale de columbofilie. Din punct de vedere al culorii aveti dreptate iar, cand ai unu cu bete in coada esti nebun daca il omori sau il dai doar pt ca are bete mai ales daca porumbelul este foarte bun dar e fix fenomenul care va spuneam eu diferenta dintre descriere si standard, porumbeii pot fi si patatei sau cu bete in coada dar porumbelul cel mai frumos ramane porumbelul pe capace si cu coada colorata!!!! Ma bucur ca nu aveti chef de cearta, mie imi plac porumbeii foarte mult si uneori singurele bucurii mi le gasesc in compania lor.
Pentru emil chelu: prima etapa la care am participat a fost prima etapa care sa organizat in Galati, a fost prima etapa de maturi, eu nu aveam maturi dar am fost mereu un participant la concursuri. Am prezentat in sedinta intentia de a participa cu pui, pui din prima generatie, gandeste-te si tu cat de mari erau puii din primul rand la prima etapa de maturi, am fost admis in etapa din cate stii si tu se putea participa cu pui la etapele de maturi. Stiam sigur ca nu am sanse de castig de fapt eu nu am concurat pentru castig niciodata. Verifica fisele si vezi tu cat au zburat si cum, asta o sa te ajute sa scrii comentarii reale. Apoi zici de niste baltati pe negru ,, berbecati” citeste articolul mai bine si o sa vezi referiri la ei, iar de la Ciprian Giurgiu la mine in cusca nu a ajuns nici o pasare. Daca stii tu niste pasari sub acoperire care le-am avut eu in cusca de la el te rog frumos sa mi le arati si mie, celelalte lucruri care nu coincid cum le-ai pastrat in capul tau cred ca acolo nu coincid nu in articol.
Dar apreciez ca imi inconjori treaba facuta nemteste cu comentarii tipic romanesti, apreciez faptul ca desi esti unul care esti impotriva standardului cand privesti porumbeii mei le vezi doar defectele, aceleasi defecte cu care cand e vorba de standard tu nu esti de acord si apreciez ca nu ai citit pasajele in care e descris clar cat si cum zboara si joaca. Apreciez iar faptul ca nu ai abolut nici o curiozitate despre tehnica imperecherii, despre logica perechilor, despre deschiderea spre viitor a produsilor si apreciez mult mult ca ai recunoscut oficial ca nici macar nu speri la un zbor de 120 de minute cu puii ca tie personal ti se pare o realizare imposibila.
Sunt sigur ca vei aprecia foarte mult viitoarele mele initiative facute in directia de implementare a concursurilor cu jucatori de galati in lume dupa regulamentul oficial, o treaba care o sa fie iar nemteasca si care o sa ignore cu o prezie de ceas elvetian si cu o raceala siberiana comentariile tale care eu nu am curaj sa le numesc romanesti. Iti amintesc urmatoarele fapte: sunt arbitru columbofil, am fost in asociatia din galati mereu activ, am fost reprezentantul comisiei nationale de standardizare in zona pe toata perioada standardizarii, cunosc foarte bine discutiile, eu am fost cel care a stat la masa si sa privit ochi in ochi cu cei care vroiau sa negocieze echivalarea zborului cu jocul si in acelasi timp eu am fost cel care a refuzat categoric, iti amintesc deasemenea ca au fost foarte multe sedinte in galati la care am fost prezent la toate si in care sa votat in unanimitate ca porumbeii sunt jucatori de tip roller!!! Daca comentariul meu e off-topic imi cer scuze fata de cititori dar mie personal mi se pare josnic sa imi denigreze cineva munca mai ales cand stiu 100% ca absolut tot ce e scris acolo e real. Domnu chelu va astept cu comentarii despre articol si sunt dispus la discutii, de asta l-am pus pe situri publice, pentru discutii, dar discutii despre articol nu despre ce ni se pare noua ca sa intamplat. Parca ma aveti si in yahoo messenger si cred ca daca doreati sa aflati ceva intrebati nu? Mai ales ca vorbim destul de des in privat. Asa cum am spus, daca nu intelegeti ceva din articol eu sunt dispus sa va lamuresc. Va multumesc pentru comentariu.
Salut, pt articol s-a muncit insa eu cred ca este putin paralel cu cresterea porumbeilor dar este doar o parere. Ce ma bucura pe mine este faptul ca lumea a inceput sa inteleaga ca un porumbel cu defecte poate fi in cadrul rasei chiar mai mult decat unul perfect in desen. Cat despre lucrul intre culori cred ca se facea si inainte dar porumbeii intermediari erau (intr-un fel sau altul) eliminati oprinduse produsul final, porumbeii cu culoare. Nu cred ca cineva crestea un stol de galateni pamantii, guti sau mai stiu eeu ce.
Noi inca nu suntem in stare sa ne ridicam la nivelor celor dinaintea noastra si aici nu ma refer doar la crescatorii de galateni si porumbeii lor dar avem pretentii sa ne fie acceptate povestile (majoritatea neprobate) cat si noutatile (sau modificarile) aduse standardelor. Haideti sa ne punem amprenta asupra raselor romanesti altfel . Daca suntem instare. Nu suntem nemti si nici nu sta nimeni cu cutitul la gatul nostru pt a ne conforma normelor ee. Asa ca , parerea mea, lasati sublerul si paletarul de culori si cresteti porumbei.
S-auzim de bine.
:–)) d-le Maftei eu nu vreau sa imi bat joc de munca nimanui mai ales ca am si marturisit ca apreciez munca tehnica facuta masuratul si cantaritul. Nu inteleg de ce trunchezi ce am spus despre zborul de 120 min nu minutele sunt problema conditiile in care au zburat porumbeii VANT PUTERNIC —“se indoiau varfurile pomilor”— si culmea au facut mare inaltime si a fost sau nu zvbor oficial ca vad ca esti nehotarat.:-)))) Despre ce sa fiu interesat , ca daca mananca galatenii fasole joaca sau 18 g de mancare ok bun felicitari ca incerci alta metoda de antrenamet la ei daca asta este secretul la ei ia si niste vineti si fa-i sa joace. Imi amintesc f bine ca atunci cand erai in tara 2 ani la rand ti-am zis Ovidiu (scuze d-le Maftei)de ce nu te bagi la concursuri la Uniune sau la Rcr sa demonstrezi ca metodele tale sunt bune —-citez ” BA NU IMI PLAC REGULAMENTELE DE ZBOR”.Tocmai ca am citit f atent cat zboara si cat joaca si pana acum desi ai avut ocazia nu ai demonstrat nimic din ce scrii in articol. Vezi ca jocul pe parti nu este cel format din sirag si apoi farfurie asta asa ca intre cei ce apreciaza jocul.
Legat de porumbeii de la Ciprian dupa care tot ai sunat intradevar nu i-ai mai luat era in periada cand te-a lovit masina imi CER SCUZE nu am stiut ca nu ai finalizat achizitia.
D-le Maftei interpelarea mea nu a avut ca si scop sa va stirbeasca in vreun fel calitatile de crescator ,de arbitru sau de ce mai vreti dvs a fost pur si simplu o opinie ca ar trebuii sa lasam la o parte ” povestile” legate de porumebii astia si daca tot emitem teorii sa le probam cu lucruri concrete. In Romania nu m-ai invitat niciodata sa vad porumbeii la zbor in schimb cand te-am intrebat cat zboara si cum joaca porumbeii m-ai invitat in Italia.:-))))
Sa auzim de bine
PS.
PORUMBEII NU SE RIDICA IN PUCTE PE VANT FOARTE PUTERNIC
Ovidiule,documentarea ta e buna dar nu-ti face iluzii ca ea va fi considerata asa de toata lumea.In definitiv subiectul “studiului” tau e despre mult prea celebra rasa “Jucator de Galati” in legatura cu care n-a existat vreodata,nu exista si nici va exista niciodata o punere unanima de acord despre cum trebuie sa arate si ce trebuie sa faca.Degeaba spunem ca unele pasari sunt mai conforme sau mai putin,lipseste referinta obiectiva care ar trebui sa fie “standardul”.In tara lui “lasa ca merge si asa” degeaba exista ‘standarde” cata vreme ele nu se respecta.Si nu se respecta nu doar din fronda ci si dintr-o evidenta lipsa de obiectivitate a continutului lor.Miezul discordiei este titulatura si nimic altceva.Porumbeii pot fi in toate felurile,pretentia ca ei sa se numeasca toti “jucatori de Galati” naste tot balamucul pe care-l stim prea bine.Vor fi mereu acuze de tot felul,inclusiv catre organismele internationale in domeniu,ca si cum aia ar avea vreo vina ca nu suntem noi in stare sa clarificam lucrurile la noi acasa.Regulile standardizarii sunt clare pentru toata lumea,de ce-ar trebui sa faca EE vreo exceptie cu jucatorii de Galati e dincolo de orice logica.In loc sa cascam ochii mari si sa acceptam ca in fapt exista mai multe “rase”,continuam sa ne scoatem ochii pe lungimea ciocului,pe greutate,pe baltatura si culori,pe joc sau pe nejoc,cand de fapt exista o singura miza:titulatura.
Tu spui foarte bine ca intr-o lume diversa e loc pentru fiecare.Culmea absurdului,daca se poate spune asa,este ca exista opozitie si la initiativa ca unor porumbei sa nu li se mai spuna “Jucatori de Galati” ,ca un prim pas in deblocarea unei eterne galceve.Un standard comun este o imposibilitate practica.O denumire comuna este la fel de categoric improprie.Se tot face referire la “rasa veche” si la “rasa noua”,desi mai corect ar fi fost “rasele vechi” si “rasele noi”.Ok,se poate accepta ca “evolutia” in timp a dat nastere altor forme.Dar inventivitatea de-a crea ceva nou este intr-o contradictie ridicola de-a dreptul cu conservatorismul mentinerii unei denumiri comune.Si nu e doar cazul cu jucatorii de Galati.
Buna ziua!Dl.Nicu Ghe. a pus degetul pe rana:hai sa crestem cat mai multi porumbei siii……mai usor cu sublerul siii…..trasul la xerox,RASELE ROMANESTI AU O MARE VARIABILITATE!!!!!!!Exactitatea nemteasca nu prea merge la rasele romanesti domnilor!Nu am absolut nimic nici cu nemtii si nici cu Vestul,la general,CA SA NU SE INTELEAGA GRESIT!!!Dar rasele noastre au varietati care nu se baga in expozitie”de lucru”si ……..PUTIN IMI PASA CA EUROPEI NU-I PLACE ACEST TERMEN!!!
Avem multe de invatat de la vestici,ESTE F EVIDENT ASTA,dar nimic nu se compara cu OBSERVATIA SI EXPERIMENTUL PERSONAL!!!
ABSOLUT NIMIC!!!
Sunt f f bune cartile de genetica darrr……..batranii nostri asa au facut rasele acestea?hmm…..nici nu existau carti de genetica prea multe atunci!!!
Si mai am un of:interesant cum ni se cer porumbei cat mai laaa…xerox dar,marimile anatomice(limite+,-)nu prea sunt ……..agreate!desi cred ca marea majoritate a crescatorilor ati vazut rase care au…..sa le zicem “asimetrisme”anatomice,gen pene mai lungi sau mai scurte decat normal in coada sau in aripa siii….exemplele pot continua mult luand fiecare parte a corpului la rand!!!
INTERESANT NU???!!!
O ZI BUNA VA DORESC!!!
Stiti ideea e de a citi si apoi de a intelege, nu de a pleca din start cu acuzatii nefondate. Acum sa va explic detaliat ca sa ma intelegeti mai bine. Prima etapa de maturi in cadrul clubului a fost in 2007, eu in 2007 am participat cu pui la o etapa de maturi mai clar echipa mea de pui din 2007 a participat la prima etapa de maturi in 2007!!!! Asa, ei la etapata aia au zburat 1ora si 45 sau 47 de minute, adica ei au zburat nu imi amintesc exact ori 105 ori 107 minute. Bun cred ca pana acum suntem ok. Asa mai departe. Porumbita ro-09-24984EE a zburat la etapa de pui care sa transformat intr-un zbor intre amici, porumbita ro-09-24984EE e pui din 2009!!! Ea a facut echipa cu alti pui din 2009! Mai exact ea in 2009 a facut zborul asta amical despre care e vorba in articol. Specific in 2007 nu era eclozata respectiv iesita din ou. Asta inseamna ca zborurile astea 2 cel din articol si cel din comentariu sunt 2 zboruri separate, unu cu fisa si unu fara fisa. Daca am fisa am zburat si oficial nu? La zborul din 2007 cel cu fisa am fot descalificat, puii nu au facut baremul nimim impus de regulament la capitolul joc, fiind etapa de maturi baremul era obligatoriu, lucru pe care il stiam de la inceput. Apoi cu vantul… NEMTII AU METODE SI DE MASURARE A VANTULUI!!!!! MASOARA TOT ASTIA!!!! E o scala Scala Beaufort!!!!! Sunt 12 grade, noi putem zbura porumbeii in 5 dintre cele 12. Asta inseamna ca daca pe scala beaufort cel mai puternic grad este gradul 12, pe scara beaufort adaptata porumbeilor am avea 5 grade si ar fi asa: gradul unu- fara vant, gradul doi- adiere, gradul 3- vant, gradul 4- vant puternic, gradul 5- vant foarte puternic. Nu ar avea rost sa folosim noi toate cele 12 grade din scala initiala, noi le folosim pe cele de care suntem directi interesati. Acuma gradul patru in scala beaufort inseamna asa : descriere- vant moderat, viteza vantului m/s 6-8, observatii- frunzele si ramurelele copacilor in miscare continuua de amplitudine mai mare sau variabila. Daca ati invata si cate ceva de alimentatie, ar veni si imformatiile legate de eliberarea de energie in organism si s-ar mai elucida niste mistere si niste necunoscute pentru dumneavoastra. Ati intelege ca mancarea este esentiala, uite sa va dau un exemplu daca ati consuma mult ulei de peste ati deveni mai inteligent si daca as consuma si eu as deveni mai inteligent si oricine ar consuma ar deveni intr-un anumit grad mai inteligent. Inteligenta asta ar ajuta. Fix pe principiul asta se da si de mancare la porumbei, 18 grame pentru a nu obosi ficatul, pentru a nu deveni obezi, pentru a fi fortati sa arda tot ce mananca in zbor si pentru a putea sa ii selectezi pe baza asta, pentru a mentine legatura crescator porumbel, pentru o naparlire corecta, etc… Dar cunostintele astea toate va lipsesc in totalitate. Nici nu ati auzit si nu va intereseaza nici cand vi le spune cineva asa concentrat, mai mult vi se par stupide si le ironizati. Vinetii mei au facut show unde au ajuns, tu intreaba pe la prietenii tai, unii au cerut vineti care sa trasmita joc si asta au primit, nu povesti!!!!!!!! In romania nu cred ca a fost crescator care sa vrea sa vina la mine si eu sa fi zis nu si porumbeii i-am zburat pe orice vreme si chiar daca nu erau super antrenati, asa din placerea de ai zbura si selecta nu pentru a ma umfla in gusa cu o bucata de hartie in mana. Nu prea inteleg ce vreti sincer. Nu formulati nici o intrebare si aduceti numai acuzatii nefondate, cititi argumentele si o sa vedeti ca fix asta faceti. Iar nu aveti nici o intrebare cu privire la articol. Va interesat? De citit ati citit? Ati inteles? Toate astea pentru mine sunt enigme. Iar ati comentat off topic si m-ati obligat sa raspund la fel off topic. Iar trebuie sa imi cer scuze.
Mda…. astept cu nerabdare un articol despre Jucatorii de Galati si cand colo acesta degenereaza, culmea de fiecare data….., nu cred ca este nevoie sa va spalati rufele in public atata timp cat va cunoasteti destul de bine, haideti opritiva aici si sa vorbim strict la subiect, nu de alta dar nu as vrea ca Andrei sa fie nevoit sa inchida topicul din nou. Cat priveste metodele de selectie intrebuintate de fiecare crescator in parte, eu cred ca mai putin conteaza, atata timp cat se urmareste acelasi scop, daca sunt facute in cadrul rasei si pentru imbunatatirea performantelor, nu cred ca detaliile sunt totul, ganditiva ca rezultatul depinde si de o multitudine de factori colaterali, de zona de clima si alimentatie iar rezultatele vor fi totdeauna diferite de la crescator la crescator. Parerea mea este ca daca facem o selectie controlata fie prin metode de consangvinizare sau nu, fie prin inperecheri intre varietatile de culoare sau nu, ori fie pur si simplu prin alte metode proprii, atata timp cat selectia se bazeaza strict pe exemplare performante, atunci chiar putem sa ne mandrim fiecare cu aportul adus acestei rase minunate. Este cert ca fara o metoda care impune o evidenta sticta asupra fiecarui exemplar in parte pentu ai urmari evolutia, nu se poate, cu atat mai mult cand selectia urmareste generatii de pasari pentru obtinerea catorva exemplare de exceptie, asa ca munca lui Ovidiu este de apreciat, ramane sa-l urmarim in continuare si sa vedem rezultatele finale care pot fi atat bune cat si mai putin bune, asa ca succes pe mai departe si asteptam continuarea articolului.
A fost cineva in Constanta care a incercat combinatia asta cu corbii si baltatii pe negru Viki i se spunea era din Galati si se mutase in Constanta.A fost unul dintre cei mai mari crescatori de simplii de la noi .In perioada 85-95 a carat de la Galati si Braila cam in fiecare luna cate 30 -40 de simplii de la cei mai mari crescatori de acolo.Am apucat sa vad acele pasari si chiar sa detin o parte din ele.Eu consider ca penele simple nu au si nu au avut vreodata nimic in comun
cu baltatii .Sincer am ramas un pic dezamagit cand mi-ai spus ca incerci sa obtii galbeni din baltati .Dar sa revin la nea Viki .El a incercat sa faca corbi timp de 5 ani combinand simplii cu baltati,binenteles ca i-au iesit intr-un final dar rezultatul era din ce in ce mai dezamagitor ,erau grosolani inalti pe piceoare cu fruntea ingusta si ciocurile lungi fara joc si cu zbor scurt .El a incercat cu corbii pt ca negrul se obtine cel mai usor dar la galbeni si la rosii e ceva mai complicat .Daca esti din Galati trebuie sa sti ce e galbenul prajit si cel limoniu.Am incercat diferite combinatii intre galbeni si diferite culori de simplii in decursul anilor si am ajuns la concluzia ca singurii cu care se pot combina sunt rosii si castanii ,daca vrei sa scoti si galbeni prajiti sau limonii .Aceeasi problema e si la rosii ,daca ai combini cu corbi si castanii or sa apara pui cu cozile afumate si cred ca sti ca cel mai greu la rosii e sa scoti rosii cu cozile rosii din afumati.Am avut exemplul lui neaViki care dupa 5 ani de combinatii si de chin a murit dezamagit ca nu a ajuns la nici un rezultat .Consider ca trebuie sa mostenim si sa ducem mai departe aceasta rasa asa cum e si singura inbunatatire pe care o putem face e sa readucem jocul de care dadeau dovada alta data eliminandui pe cei care nu joaca.
D-le Manolache am fost de acord cu dvs. in privinta nevoii de variabilitate in cazul raselor de zburatori romanesti numai ca de data asta observ ca dati notiunii niste sensuri ciudate.Eu inteleg prin variabilitate o paleta mai larga de desene,culori,nuante de culori dar nicidecum n-o asimilez unor diferente morfologice semnificative intre exemplarele aceleiasi rase.La oricare rasa,marimile metrice descriptive admit anumite tolerante rezonabile intre indivizii rasei respective.De ex. lungimea ciocului la toate rasele romanesti de porumbei admite o toleranta de 1-2 mm,exceptand jucatorii de Galati unde toleranta este de max. 3 mm in varianta masurarii ciocului de la varf la baza fruntii.In mod similar exista astfel de limite si in privinta dimensiunii picioarelor,a cozii,a anvergurii aripilor,etc.Cam care ar fi motivatia pentru care “exactitatea nemteasca nu se potriveste si raselor romanesti”? Avem noi romanii un sistem mai original de a defini o rasa decat are toata lumea?
Sigur,noi avem pretentia ca putem ‘standardiza” o rasa spunand ca poate avea forma capului in orice mod posibil iar lungimea ciocului poate fi de la 14 la 24 mm.In asemenea caz nu sublerul e de vina iar problema nu e la “nemti” ci la noi care ne inchipuim ca se poate la noi ceea ce nicaieri nu e admisibil.
Iar genetica nu cred c-ar trebui s-o bagatelizam prin afirmatii cum ca “batranii” au facut niste rase fara ajutorul ei.Da,aia au facut aceste rase imperechind mai intai la intamplare si apoi “la ochi” niste porumbei, dar le-a trebuit pentru asta zeci de ani sa obtina ceva.Azi,cu putina stiinta de carte, se poate face acelasi lucru in doar cativa ani. Nu vi se pare ca obtinerea unui lucru dorit e mai simplu de realizat cunoscand niste reguli “genetice” decat orbecaind la intamplare cu speranta ca dintr-un “ghici” va iesi si rezultatul asteptat?!
Avem si noi romanii ceva rase foarte frumos colorate,dar in materie de culori si desene suntem mici copii in comparatie cu altii.Daca vreti sa vedeti varietate uitati-va la zburatorii catalani,la zburatorii germani de Koln sau la zburatorii de Gdansk(Danzig) ca sa dau doar cateva exemple.Iar daca intram pe taramul raselor de porumbei de culoare,vedem cam pe unde stam si cu teoria si cu practica.
Dl.Nistor nu prea ati inteles ce am vrut sa spun!Imi cer scuze,probabil ca nu am fost prea elocvent si n-o sa continui sa ma incapatanez sa va explic pt ca aici se vorbeste despre rase romanesti nu de cele de pe la vecini,iar eu nu pot porni o discutie de la premiza ca inaintasii nostri au facut rasele acestea din intamplare si le-au selectat la “ghici”!!!
Pai daca genetica este clara ca se pot obtine rase in doar cativa ani,deja m-am linistit!!!Rasele/varietatile noastre disparute sau macar “obosite”isi vor reveni in “cativa ani”
SUPEEER!!!!s-o vedem pe prima…….de aici in colo!!!
Eu cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa se gandeasca cum sa ajute acesta rasa, sa impartasiti din experinta pe care unii dintre dv o au in schimb observ iar aluzii de genul ,,ai mei zboara mai mult si mai sus,joaca mai frumos……..Dupa atatea discutii contradictorii in trecut daca se vrea cu adevarat promovarea zborului si jocului fiecare ar trebui sa vina cu ceva constructiv si fiecare sa traga ce concluzii vrea.Succes tuturor.
Cred ca nu lipsa de elocinta e marea dvs. problema d-le Manolache.Stiind acum ca rasele noastre nu-s rodul intamplarii pricep ca Orbetu dimpreuna cu “Ciungu” au fost niste mari autodidacti.Care au si niste prozeliti contemporani noua.
De ce nu comentati articolul lui ovidiu domnilor?oriunde apare un articol despre galateni,imediat va faceti publica prezenta cu tot felul de comenturi inafara esentei articolelor..daca aveti parere despre articol comentati,dar comenturile care sunt pe langa tema articolului denota ca nici macar nu ati citit articolul….
Buna ziua!Eu am spus deja ca acest articol este deosebit,in primul rand prin documentarea personala,si l-am citit!!
Se pare totusi ca unii nu citesc atent comentariile si apoi strica topicul cu tot felul de considerente despre”idei ciudate!”
Eu am vorbit mai sus de RASE CU DIFERENTE MORFOLOGICE notabile fata de altele,ceea ce vede oricine,si nu de indivizi cu diferente morfologice in cadrul unei rase!!!
O zi buna tuturor!!!
La intrebarea domnului Alin Butnar ,,de unde ati procurat cele 54 de perechi de porumbei ?” , raspunsul a fost diplomat si parea sa protejeze pe cineva .
Cum Galatiul nu este asa de mare si toata lumea se cunoaste , a fost suficient sa dau cateva telefoane si raspunsul a venit .
70 % dintre porumbeii de care amintiti in topicul dumneavoastra , au fost cumparati de la Arghir si fiul si de la domnul Toni Puscasu .
In acea perioada erati un om de afaceri prosper si pentru dumneavoastra banii chiar nu contau .
Toti va stiau ca un foarte , foarte bun platitor .
Este bine sa spuneti adevarul ca sa nu mai pateasca si altii ce ati patit dumneavoastra .
Frumusetea si valoarea , in majoritatea situatiilor nu au nimic in comun .
Filip Stefan dupa parerea mea a pus punctul pe i , daca nu se selecteaza cum trebuie ajungi f departe de ce trebuie.
Vrem nu vrem rasa asta are un standard care a fost vizat de crescatorii din zona de origine a rasei GALATI. Toate discutiile ,dar erau mai asa, dar nu erau asa, dar aia sunt de la , chiar nu isi mai au rostul. Ca la unii initial le-a convenit acest standard si au fost aparatori vehementi ,ulterior sa devina mari contestatari zic eu ca este problema lor.
Lucrurile ar putea fi destul de simple vrei recunoastere in expozitie “la cusca” selectezi porumbeii in directia aia , vrei sa ai rezultate in concursurile de zbor selectezi pasarile dupa performante dar pasarile sa se incadreze “in rasa” .
In ultima vreme noul trend sunt cunostinte de genetica , bun f bine este o stiinta care explica destul de multe |”secrete|” dar nu cumva la unii dintre promotorii aparitiei unei cat mai mari diversitati de culoare acestea au aparut intamplator sau la “ghici” . Cand intr-un loc sunt mai multe rase la gramada si uneori ,din pacate sau fericire ,doar de mama puilor suntem siguri ce rasa este , asta putem numi selectie ( dar f usor ne putem scuza cu genetica ca gena cutare s-a combinat cu alta gena celebra si de asta au iesit puii asa )?. Nu cred in faptul ca iti poti lua 10 porumbei ii bagi in cotet si gata ai pasari si la asta se rezuma selectia.
Se vorbeste de culori noi inclusiv la galateni de a fi bagate in standard vin iar si zic aceste “noi” culori nu ar trebuii sa fie revendicate de unii crescatori care pot prezenta un lot omogen si pe mai multe generatii cu asemenea culoare?
Nu la noi nu se poate asa la noi daca sunt cateva “accidente ” in cotet gata este varietate de culoare si vrem sa o bagam in standard ca asa poate facem in ciuda la altii si suntem mai cu mot.
De forma nu mai vorbesc, in loc sa se ajunga la un numitor comun ( gen ce a facut Ovidiu cu masuratorile dar la nivel national ) ,se cauta impunerea tipului de porumbel pe care il creste fiecare zona.
Domnul Manolache are dreptate ma alatur si eu bucuriei de a vedea intr-o perioada f scurta revitalizarea raselor romanesti si reaparitie a varietatilor disparute pe hartie confor geneticii este usor.
Ptr Ovidiu
D-le Maftei ce va spun eu si ce intelegeti dvs, daca raspunsurile pe care mi le dati sunt intre fumurile de la o “tigare” buna inteleg deci va mai scriu o data>
FELICITARI PENTRU ARTICOL LA TOT CE ESTE LEGAT DE MASURATORI ( CM , G ) FACUT STRICT LA OBIECT SI PROFESIONIST.
RESTUL ESTE O POVESTE FRUMOASA CARE CAPTEAZA ATENTIA ,VA PUNE IN VALOARE TALENTUL DE SCRIITOR , DAR CAM ATAT. PENTRU CINE CRESTE PORUMBEII ASTIA FIE EI TALENTATI SAU NU SUNT POVESTI SI NU SUNT SINGURUL CARE CRED ASTA, ASA NEPRICEPUT CUM SUNT.
Salutari si ma opresc aici nu de alta dar nu as vrea sa cresti doza de ulei de peste administrata.
Solutia achizitionarii de “varfuri” nu aduce intotdeauna rezultate imediate. Mai ales daca provin din zone cu specific diferit. Sa nu se inteleaga ca ma opun cumpararii de pasari cu rezultate dar ele nu trebuie aduse in crescatorie decat pentru bagajul genetic pe care il poarta si pentru potentialul lor. Cine isi imagineaza ca o sa cumpere un campion pe toamna si in primavara o sa iasa campion cu el se inseala amarnic. Acele rezultate este foarte posibil sa fie obtinute in anumite conditii si pana la urma unde mai este satisfactia crescatorului? Cum poti spune “Astia sunt porumbeii mei!” cand bunicii si parintii lor sunt toti cumparati si poate chiar si o parte din lotul de zbor? Unde este mana crescatorului?
Daca tot se contraziceau mai sus Emil si Ovidiu cu privire la capacitatea porumbeilor de a zbura pe vant pot spune ca ambii au dreptate. Dar sa detaliem concret.
La Emil crescatoria este situata pe malul unui rau, in punctul cel mai de jos al unei vai inguste, nu cred ca are 200m in punctele cele mai largi. In aceasta zona se formeaza curenti puternici de altitudine mare care creaza practic un plafon. Acesti curenti sunt combinati cu cei de joasa altitudine care strabat valea si practic amplifica vantul daca el este prezent. La Emil chiar si in conditii de vant foarte slab stolul se deplaseaza mult de-a lungul vaii purtat de curenti. Atunci cand este un vant relativ puternic in zona pasarile obosesc pana scapa din zona de decolare si refuza sa mai treaca peste plafonul de mare altitudine si deci sa ajunga in puncte. Daca ar creste zburatori de mare altitudine probabil ar avea pierderi foarte mari.
Ovidiu avea crescatoria tot pe malul raului dar ceva mai departe, nici nu ar putea face crescatorie la 20m de malul Siretului decat daca o facea pe ponton :). Alt factor este reprezentat de raul in sine, in timp ce la Emil caderea de nivel se face practic la el in curte, casa fiind pe un palier superior fata de cotet la Ovidiu nu era cazul. Siretul are maluri naturale inalte, protejate de diguri si in felul asta toti curentii de joasa altitudine sunt canalizati pe acolo. Deci vantul nu este amplificat in zona crescatoriei, pasarile nu depun efort cand pornesc la zbor si nu cheltuie atat de multa energie. Trecand peste startul pentru care pasarile lui Emil muncesc mult mai mult la Ovidiu lipsea plafonul de mare inaltime. Dincolo de diguri valea Siretului este destul de larga si se creaza usor curenti ascendenti care ajuta pasarile. In timp ce pasarile lui Emil prefera sa stea sub plafon sau sa urce peste, in functie de cat de mult au luptat cu vantul la decolare, la Ovidiu pasarile nu depuneau un real efort decat daca era vant mai puternic. In concluzie, datorita specificului zonei pasarile lui Emil suporta un grad de vant mai ridicat decat cel pe care il suportau pasarile la Ovidiu. Daca amandoi au vant descris drept puternic cel cu care se chinuie pasarile la Emil este mult mai accentuat decat cel de la Ovidiu si pasarile se vor comporta in consecinta. Dupa cateva generatii de luptat cu vanturile din zona porumbeii lui Emil dusi in zone mai calme vor avea performante bune in conditii considerate acolo improprii zborului pentru ca pur si simplu sunt invatati sa zboare in vant.
Discutia pornita mai sus despre cat de bune sunt pasarile cumparate de la un anumit crescator nu au nici un fundament. Nu stim unde si cum sunt plasate crescatoriile Arghir si Puscasu, cum sunt structurate crescatoriile respective, ce bagaj genetic au pasarile plecate de acolo spre Ovidiu, ce regim de hrana au pasarile, ce regim de zbor au, ce boli “stagneaza” in crescatorie. Sunt foarte multi factori aparent banali dar care pot influenta foarte mult performantele puilor obtinuti din acele pasari. In plus de asta impresia ca pasarile luate de Ovidiu nu erau bune este gresita. NU ERAU BUNE PENTRU EL. Nu cred ca a fost dispus vreodata cineva sa faca o selectie atat de dura precum a facut Ovidiu si sa mai si rupa gatul atat la maturi cat si la puii lor. Porumbei pe care a si platit bani, nu au fost primiti cadou. Poate oricare dintre noi ar mai fi incercat si o a doua generatie, ar mai fi asteptat un an cu puii, dar nu a fost cazul la Ovidiu, el a ales calea unei selectii radicale pentru a sti de la ce baza pleaca.
Daca a procedat corect sau nu vom vedea cand termina munca. Este clar ca a castigat mult timp sacrificand tot ce nu corespundea exigentelor. Dar poate a sacrificat si pasari bune, sau care ar fi devenit foarte buni reproducatori, din pacate asta nu avem cum sa aflam vreodata.
Vad ca unii nu fac diferenta intre folosirea limbajului grosier si plin de invective si exprimarea unor pareri in contradictoriu.Teama ca s-ar putea inchide si topicul asta n-are niciun suport deocamdata si-ar fi de dorit ca oricine are ceva de spus s-o spuna atata vreme cat nu-i deraiaza limbajul folosit.
Pe de alta parte,subiectul propus de Ovidiu,prin prisma experientelor personale,spune in mare ca ar fi de dorit ca porumbeii sa se creasca ,,totusi dupa niste standarde,iar tot ceea ce stiinta de carte poate aduce in domeniul asta merita sa fie luat in calcul.
‘Variabilitate in cadrul raselor romanesti” este un pleonasm d-le Manolache din moment ce va referiti la mai multe rase.Faptul ca spuneti ca v-ati referit la diferente morfologice intre rase ma obliga sa va cer sa va recititi propriul comentariu si-o sa vedeti ca nu asta ati spus,chiar daca ,poate,asta v-ati dorit.
Discutia despre importanta si utilitatea geneticii nu e deloc off topic.Zburatorilor romanesti,inainte de-a fi ‘oficializati” prin denumiri de rasa,li s-a spus mai simplu:rosii,limonii,cafenii,viorii,visinii,baltati ,codalbi,etc,chestiune care nu facea referire deloc la caractere morfologice ci doar la culorile sau desenul porumbeilor.Tot asa,”galatenilor” de mai demult nu li se spunea ca sunt baltati pe negru,vanat,rosu,etc,ci ei se numeau “patati”,”corbi”.”limonii”,’califari”,’florii”,etc.
Refuzul de-a incerca o explicatie,mai completa sau mai putin,despre originile porumbeilor romanesti,pentru a intelege de ce arata asa cum arata si de ce li s-a spus asa cum li s-a spus ,nu inseamna ca suntem mai docti.De vreme ce provenienta porumbeilor nostri ramane o mare necunoscuta,vorbim in van despre ameliorare si regenerare.
Numai ciudatenii apar aici , de la o zi la alta .
Cea mai tare ciudatenie este felul in care vorbeste Tanase Valentin despre zbor .
Daca n-ai sti cine este si citesti comentariul de mai sus , ai zice ca este expert in zboruri si an de an , a fost pe podium .
Stie chiar ce inseamna sa achizitionezi “varfuri” , sa le pui in pereche si cum se vor comporta produsii .
Nemaipomenit !
Cate “varvuri” a achizitionat si cati pui din aceste “varvuri” a zburat ?
Iar daca a zburat si are atata experienta in cat sa-si permita sa dea sfaturi legate de zbor , sa ne spuna si noua in ce competitii a participat si ce rezultate a realizat !
Si eu cresc Jucatori de Galati ca domnul Tanase , dar atata timp cat la fel ca el nu zbor in competitii , nu am rezultate , cum naibii sa vin aici sa dau lectii despre zbor si despre imperecherea “varfurilor” !?
Sper sa nu fiu luat in nume de rau , dar asa mi se pare corect .
Sincer dintre toti cei care scriu aici la acest topic , eu il admir pe domnul Emilian Chelu . Il urmaresc de 2-3 ani in clasamente si as putea spune ca sunt fanul lui .
Cand voi sta mai bine din punc de vedere financiar , chiar doresc sa cumpar 2-3 perechi de porumbei de la dansul .
Salut.De fapt,Ovidiu vrea doar sa spuna cum pot fi lucrati porumbeii in rasa,fara a baga in ei porumbei din alte rase.multi inteleg doar ca ar vrea sa creeze alte culori si tonalitati.GRESIT.este vorba doar de porumbei de lucru cum s-a facut mereu in Galati.asa ca nu va mai ganditi la stoluri de Jucatori de Galati fumurii,cacanii,guti,sau alte culori.
Personal am observat la multi crescatori ca pe langa voliera principala mai aveau si o cotineata mai ascunsa unde faceau diferite experiente.
Articolul imi place mult si n-ar fi rau sa ne mai povesteasca si altii cum au ajuns la unele rezultate.
Un nou topic despre Jucatori de Galati, un nou subiect de cearta. Totusi din toate aceste articole si tot acest circ iscat in jurul lor se desprinde un lucru benefic pentru aceasta rasa: promovarea jucatorilor de galati ca porumbei de performanta nu de frumusete si mai mult ca porumbei de joc, desi ce am scris pare la prima vedere un nonsens, judecand chiar si numai dupa numele rasei.
In conditiile in care se afla porumbeii astea in momentul de fata, din punctul meu de vedere, doar faptul ca reies ideile susmentionate este un real castig care face sa merite citirea tuturor comentariilor ne la locul lor.
:))) Vaaaaiiii ce dragut!!! Cineva ma “iubeste” atat de mult incat negasind nici un argument il inventeaza pe alex sa imi reproseze ca nu apar in clasamente. De parca idolul Chelu e in clasamente de 20 de ani.
Nu am vazut nici un Enachescu, Ghita Rosu sau Leonte prin clasamente si multi sunt gata sa le ridice statuie. Un articol care “da tot din casa” este lipsit de valoare pentru ca autorul nu este un mare campion, comentariul meu care tine mai mult de simt de observatie deranjeaza pentru ca nu sunt in clasamente. Chiar daca avem internet si putem afla foarte usor tot felul de chestii utile si interesante nu le bagam in seama pentru ca “stiu eu mai bine”. Din pacate multi columbofili cu pretentii raman inchistati in prejudecati din preistoria columbofila. Sa nu mai zic de cei care oricum sunt ingusti la minte si capul nu ii ajuta decat ca dop pentru gat.
Comentariul meu nu dorea decat sa ii lamureasca pe cei doi de ce au dreptate, fiecare in felul lui, pentru ca ei nu aveau de unde sa stie cum stau lucrurile. Ovidiu nu a fost la Emil si Emil nu cunoaste zona unde avea crescatoria Ovidiu.
Nu trebuie sa se infierbante nimeni, cresteti linistiti porumbei pe porumb cu fata in crivat si cu ochii prin clasamente mai mult decat la propriul cotet dar apoi sa nu va mirati de ce ar trebui sa castigati la loto pentru a avea pasari cat de cat decente.
D-le Nistor, ne cunoastem cumva? sau a-ti ramas in locul d-lui Bude ? tocmai ce spusesem sa fim la subiect insa caracterul tipic romanesc isi spune cuvantul, pana nu ne intepam putin nu ne simtim bine nui asa? diferentele cred ca trebuie sa le faceti dv intre o discutie contradictorie constructiva si una care duce la inchiderea topicelor la care ati contribuit pe deplin, cat priveste temerea mea a fost doar ca si o observatie motivata de istoricul subiectelor legate de jucatorul de galati, dar ma opresc aici deoarece nu vreau sa intru in polemica sterila cu dv .
Pentru Stanomirescu Mihai: cine va informat va informat gresit. Porumbeii prezentati aici perechea initiata de baltati pe vineti sunt cumparati asa : masculul de la Toni Puscasu si femela tot de la Toni Puscasu. Masculul este reprodus la ,,bambuzel” si femela la Nea Tuca. Masculul e scos la ,, bambuzel” din pasari de la Vasile Tanase si femela e reprodusa la Nea Tuca din pasarile vechi a lui Sandu Arghir. Perechea asta de vineti au scos pui buni, de aia i-am si prezentat pentru ca au facut treaba. A doua pereche de vineti care a fost buna a fost formata asa : masculul de la Gigi ,,bondoc” si femela de la Sandu Arghir scoasa direct din masculul pietriu. Masculul de la Gigi ,,bondoc” l-am luat de la zbor si juca siraguri de 60-100m tumbe+farfurii dupa care punea aripile in Z si se insuruba cu gatul in jos, masculul asta pe undeva se trage tot din porumbeii lui Vasile Tanase si femela din masculul pietriu am luato special pentru ca masculul se trage tot din porumbeii vechi a lui Sandu Arghir. De la Sandu Arghir am mai luat apoi 2 masculi, tata si fiu, care erau reprodusi asa : masculul pietriu + o femela pe vanata au reprodus tatal si o sora de-a lui, tata imperecheat cu sora lui au reprodus fiul. Masculii astia 2 erau asa tatal era semifrate cu femela cumparata initial si fiul calculati dumneavoastra ce era. I-am luat special pentru a continua o lucratura in linie si pentru a economisi ani de lucru. Din porumbeii lui Nea Tuca am mai luat de la Toni Puscasu 2 femele, scoase ambele direct la Tuca. Cu masculul initial de la ,,Bambuzel” am primit cadou de la Toni Puscasu un mascul tanar care era ca si grad de rudenie verisor. Dupa care am mers la Vasile Tanase si am cumparat un mascul pe vanat care era cu masculii descrisi initial ruda stransa, toti se trag din masculul cu o falca care e inchis in compartimentul unde sta doar el cu femela, masculul cumparat de mine era fiu direct Savescul batran. De la Sorin Ciocan am cumparat un mascul pe vanat reprodus la Fane Raiciu din porumbeii lui Vasile Tanase.La porumbeii astia au contribuit si 2 baltati pe vanat care Pascu Valerica mi ia dat cadou. Din combinarea porumbeilor astia au rezultat baltatii mei pe vanat. Imi pare rau ca cei care au primit cadou total dezinteresat din partea mea porumbei baltati pe vanat nu scriu sa explice cum zburau si cum jucau. Mai mult de atat porumbita pe galbena asa cum se scrie in articol e primita cadou de la Toni Puscasu si apartine familiei de porumbei crescuta si selectata de Pravaleanu. Acum sper ca v-am lamurit. Specific am adus de la Turda 6 porumbei, din toti 6 un masculul pe galben a scos pui care sa treaca de prima selectie si o femela pe rosie a scos o fata acceptabila, ceilalti 5 i-am mancat!!!! Am lasat doar masculul pe galben. De la Bucuresti am avut 8 porumbei, absolut nici unul nu a scos nimic acceptabil, mai mult de atat puii nu apartineau rasei! De la Craiova am avut 5 porumbei, porumbeii nici macar nu au reprodus pui!!! Asa de buni erau!!! V-am raspuns desi este off topic. Atat Toni Puscasu cat si Sandu Arghir m-au invatat foarte multe despre porumbei, extraordinar de multe lucruri, tin sa le multumesc oficial pe aceasta cale. Asa cum se vede porumbeii mei se trag din porumbei autohtoni. Porumbei care eu ii consider foarte buni, sunt in standard , zboara-joaca!!!! Sper sa nu ma pune-ti sa va explic si de ce m-a pus invatatoarea cu fata la colt in clasa a 1-a, de fapt va spun eu : AM INDRAZNIT SA MA DUC ODATA LA SCOALA FARA BATISTUTA!!!! Precizez ca daca ma intrebati in privat va raspundeam in detaliu, fara rezerve.
Aveti dreptate cu un lucru in schimb, da vroiam sa protejez pe cineva : PE MINE!!!! Vroiam sa prezint frumos un mod de lucru. UN MOD DE LUCRU IN RASA! Multi se considera campioni cu porumbei care nu au nimic in comun cu nici o notiune de rasa, de standard, ajunge ca sunt baltati si ,,mai fac uneori o tumba”.
Nu pot sa nu observ ignoranta ridicata la rang de lege, nu pot sa nu observ nu doar dezinteresul manifestat vadit cu privire la crestere si selectie ci si fuga dupa a fi ,, campion” si de a ,,vinde pui”. Unii vad ca habar nu au din ce sunt scosi puii lor, habar nu au cum se hranesc porumbeii mai mult de atat cum se face o imperechere! O selectie!
Opozitia vadita fata de standard asta denota : oamenii nu stiu sa selecteze porumbei care sa se incadreze in niste limite, adica habar nu au sa faca meserie!
In acelasi timp de cand a fost implementat standardul au fost doar 2 propuneri de a fi completat: una pentru introducerea grupei ANY OTHER COLOUR, a doua a fost o diversiune mai exact o incercare miseleasca de a fi bagati ciocosii pe gat!!!! A venit ca o cerere de standardizare a unei rase separate asa cum este si normal! Un porumbel care nu joaca, nu arata a jucator de galati, nu are absolut nici un motiv pentru care sa fie numit jucator de galati!!! Oamenii care au semnat cererea asta duplicitara sunt cei care au declarat in mod evident contraselectia pe care au facuto ani de zile. Practic au venit si au spus : noi am selectat alt ceva, vrem sa modificati toata rasa pentru greselile noastre de selectie. Declaratia a fost facuta sub semnatura si documentul se poate verifica. Atitudinea duplicitara continua si astazi prin tot felul de metode miselesti.
Vedeti de asta nu v-am raspuns… Pentru ca sa imi protejez munca, sa poata omu sa vina sa citeasca linistit, daca vrea sa incerce sa faca si el, daca nu nu. Dar fiecare dintre noi are dreptul de a cunoaste cum s-au selectat de fapt porumbeii astia si ce inseamna selectie in rasa.
Daca cineva se simte jignit de afirmatiile mele asta e. Nu ar trebui sa se simta, este purul adevar!!!
Pentru Filip Sfefan: prima oara vii si spui ca iti plac combinatiile de unicolori si baltati, ca tu ai facut si ca iti plac astia ,,sfichiati” ca se vad bine cand joaca. Eu iti explic detaliat pe pasi mici cum sa faci ca sa ajungi la un produs finit. Tu apoi vii si te declari nemultumit de modul de lucru si declari ca te-am dezamagit. Scuza-ma nu inteleg! Cum te-am dezamagit?
Incredibil!!!Adevarul este ca e greu sa recunosti ca ai scris atatea fraze degeaba darrrr………sa spui ca negrul e alb?!de parca restul lumii nu poate citi com.45 cu proprii ochi???!!!
Culmea sti care este dl.Nistor:CHIAR AVEAM O PARERE BUNA DESPRE DUMNEATA la un moment dat!!!Imi cer scuze celor care radeau de mine!!!Cred ca am incurcat nivelul cunostintelor cu…..alte nivele!!!
Imi cer scuze pt partile off-topic ale comentariilor mele si promit public:nu-i voi mai raspunde niciodata Dl.Nistor!
AR FI ORICUM INUTIL!!!
Scuze si sanatate tuturor!!!
Pt comentariul 60
Eu am facut rezultate la maturi cu urmatorii porumbei:
un mascul primit cadou de la domnul Milica
un mascul primit cadou de la Nicu Gheorghe
un mascul cumparat de la Michirone dar care provenea tot de la Nicu Gheorghe (fiind frate cu cel de mai sus)
doua femele din capacitii mei.
La tineret am facut rezultate cu urmatorii porumbei scosi la mine:
un mascul scos dintr-o fata scoasa la Nicu (dintr-un mascul capacit al meu si o fata a lui) si masculul primit de la domnul Milica.
doi masculi scosi dintr-un mascul de la Vlad si o femela care provine de la Puscasu
o femela din capacitii mei
o femela dintr-un mascul de la Nelu Floraru si o femela de la Catalin Caruntu
o fata din parinti de la Nicu Gheorghe.
NU MA PRICEP LA GENETICA SI NU SUNT SAVANT IN CRESTEREA PORUMBEILOR. PORUMBEI AU FOST IMPERECHEATI DUPA INTUITIE DAR SI DIN DRAGOSTE. NU AS DA NICIODATA DOAR 18 GRAME DE MANCARE PORUMBEILOR DIN RESPECT PENRU EI CHIAR DACA AS DUBLA PERFORMANTELE CU ACEASTA RETETA. LUI OVIDIU II RESPECT MUNCA SI PASIUNEA PENTRU PORUMBEI, DAR CRED CA DUCE LUCRURILE UN PIC CATRE EXTREMA.
scuze am mancat un i dar si un mascul capacit zburat la maturi
Ptr com 57 si com 62
Mai Vitaly sau Valik ca astea sunt pseudonimele cu , care ai devebit celebru, iar nu poti sa dormi linistit din cauza mea?
Ma uit la tine ca nu poti sa stai fara sa faci referire la mine.
Eu ti-am mai zis columbofilia nu se face doar pe net. Diferenta dintre tine si Ovidiu Maftei , Talasman Nicusor , Nicusor , Filip Stefan , Manolache , Botezatu , Nicu Gheorghe , Porojan Claudiu ,restul nu ii cunosc , CRESC PORUMBEI oamenii astia observa pasarile, fac selectie, antreneaza porumbeii stiu este greu ptr tine avand in vedere ca inafara de discutiile pe net si telefonice tu vezi porumbei doar de cateva ori pe an.
Toti cei enumerati de mine pot prezenta pasari , pot spune ce au facut in cotete ca si metode de selectie si antrenamente.
Daca ma contrazic cu ei si am pareri diferite asta este din EXPERIENTA acumulata faptic nu de pe net sau ce ne zice unul sau altul .
Da avem pareri diferite despre culori despre structura despre manifestari in aer dar din asta invatam si contrazicerile aduc si lucruri bune pe care le putem sau nu aplica in selectie.
Vad ce te roade asa tare ca am obtinut si rezultate mai bune. Valik eu am muncit pentru rezultatele astea si mi-am sacrificat din timp nu doar am stat pe net si mi-am dat cu parerea cum faci tu.
Stai linistit ca n-am nevoie de statui eu nu sunt asa disperat ca tine sa apar si eu pe undeva, eu daca fac niste afirmatii pot sa le si probez cu PORUMBEI de asta nu m-am ascuns niciodata si am invitat cat mai mult lume sa imi vada porumbeii asa cum sunt ei buni sau rai.
Asa decat sa vb din carti dar sa nu aratam nimic concret…………..fiecare trage ce concluzie vrea.
Roaga-l pe Andrei sa iti confirme ca nu sunt alex, frumoasa tentativa dar nu tine valik.
Hai te rog da-ti silinta si strica-ne placerea sa mai avem si noi astia care avem si crestem porumbei sa avem niste contraziceri construictive zic eu.
Salut, intradevar sunt si persoane care contrazic de drag dar nu toate comdntariile contra sunt din rautate. Ovidiu, stiu ca nu esti suparacios si poti face diferenta intre o fraza din start rautacioasa si una in care este exprimata alta pareere asa ca imi permit sa fac o afirmatie la obiect (articolul in cauza). Mi se pare corect ca atunci cand cand declaram ceva sau in cazul in care facem un articol de genul sa fim in toate pe aceeasi directie. Cei care vor sa fie tehnici la porumbei ar trebui sa fie pragmatici la tot ce i legat de subiect asa incat sa si dea seama ca degeaba bag eu faza cu genetica atata timp cat eu nu am facut proba unui produs frumos intr o eexpo sau a unui por bun intr un concurs. Genetica poate fi un mare plus pt un crescator dar nu deajuns.
Masuratorile pe care le ai facut te ajuta sa ti faci o parere despre selectia ta pe mai multi ani dar nu cred ca te astepti sa fie un articol definitoriu pt rasa.
Cat despre Emil Chelu, in acelasi mod tehnic, pot spune ca a adunat cel mai mare numar de etape omologate in ultimii ani deci ar cam fi cel mai indreptatit sa vb despre zbor si joc.
Si inca o remarca la articol. Fraza cu ciocul mic de 18… e provocatoare sau nu? Sincer, nu am prins o.
Iti doresc din tot sufletul sa faci baltati pe negru cu zbor si joc…pt a avea eu cu cine sa schimb pasari!!!!!
Bafta si s auzim bine!
Toata lumea se plange ca exista o acuta lipsa de informatie despre metode de crestere sau selectie.Cand Ovidiu s-a decis sa faca publice rezultatele experimentelor lui nu cred ca s-a gandit ca lumea la unison il va felicita.O fi el mai naiv dar ar fi trebuit sa stie ca exista si o lume care sta cu capul in sac dar pretinde ca le stie pe toate.
Nici eu nu sunt de acord 100% cu metodele lui,pentru mine sunt putin cam “barbare” si nici n-as avea timpul necesar sa le aplic.Dar pentru motivele astea nu-l consider nici extremist si nici ca e pe langa.E alegerea lui,mai important mi se pare ca are niste repere bine fixate dupa care se ghideaza.
Faptul ca unii sunt atat de porniti pe folosirea sublerului arata si cum vad ei “rasa” despre care Ovidiu vorbeste aici si in general,notiunea de rasa.D-aia exista atata inversunare impotriva tratamentului “nemtesc” in aprecierea raselor.
A devenit aproape un pacat sa aduci aminte ca se pot combina culorile intre ele fara sa strici absolut nimic,ba dimpotriva.Dar nu e nimic de mirare cata vreme exista oameni autopretinsi cunoscatori care au cosmaruri cu stoluri de pamantii si guti.Jucatorul de Galati a ajuns o parodie nu din cauza culorii penajului ci din ignorarea sublerului si-a lipsei unei atitudini “nemtesti” in selectia lui.
Multa lume care pretinde ca se ocupa de astfel de porumbei a devenit in ultimii ani tributara nevoii de a se justifica prin niste rezultate “oficiale”.Toti talc malc atunci cand e vorba sa se recunoasca ca aceste concursuri facute la noi sunt departe de rigoarea necesara,dar arata iute cu degetul spre clasamentul “oficial” ca sa-si justifice talentele de mari crescatori.
Vitejiile din concursurile “oficiale” sunt dublate de hulirea si contestarea standardului ala care spune ca toti porumbeii trebuie sa joace.Ce mai conteaza ca nu joaca,ca sunt mari si ciocosi,important e sa nu fie cafenii sau guti,ca doar atunci e deranj mare,in rest ei sunt o “rasa” mare si fericita.Ba pe deasupra si una foarte complexa,zic unii.Nici vorba insa sa fie asa,complecsi dar mai ales complexati,sunt doar niste oameni care incearca sub astfel de pretexte sa-si ascunda niste limite evidente de intelegere.
EE-ul e de vina ca vrea standarde riguroase,EFU are si el pacatele lui ca nu ne face pe plac.S-ar spune ca europenii astia au ceva cu noi si cu porumbeii nostri.Dar daca comparam treaba asta cu o alta de stricta actualitate si fara legatura cu porumbeii vedem repede ca problemele sunt in primul rand ale noastre si abia mai apoi ale lor.
Am uitat ceva, dupa parerea mea cea mai importanta concluzie din articol. Felicitari pt taria cu care ai selectionat calitatile in aer si faptul ca ai putut manca “o supa scumpa”, cum a spus Ad Schaerlaeckens. Multi merg intr-o directie gresita tocmai din acest motiv, nu pot accepta ca au aruncat niste bani.
S-auzim de bine.
Pentru Nicu Gheorge: eu nu vand pasari, dau de placere celor care imi cer si exprima o dorinta explicita. Spre exemplu mi s-au cerut baltati pe vanat care sa transmita joc si asta le-am dat. Problema e ca oamenii nu asculta, se cred a tot cunoscatori, nu inteleg ca o lucratura in linie trebuie continuata fix in aceleasi grade de rudenie pe care a fost construita, daca nu caracterele nu se combina, se vor transmite doar cele mai puternic selectate sau cele care hibrideaza, mai exact porumbeii pusi in pereche nu vor compensa ci unul il va domina pe celalalt. Cat despre supa scumpa… sa stii ca la sfarsit a fost ieftina, foarte ieftina!!!! Gandeste-te ca unii azi, baieti mari fiind, inca tin pe langa casa tot felul de porumbei care nu joaca si nici nu trasmit joc. Cat costa intretinerea porumbeilor aia? Cat costa timpul pierdut cu o iluzie? Ce sentiment ai cand zilnic ii dai afara si ei nu joaca? Care este pretul platit ca sa te pacalesti practic zilnic la tine in curte? Eu consider ca nu am aruncat nici un ban care l-am dat pe porumbei, cand am platit o parte sa stii ca am vazut in ochii celor care mi i-au vandut privirea aia ,, ah te-am pacalit” dar eu am incercat si am invatat. Acum stiu exact cum sta treaba, nu povesti! Privind din punctul asta de vedere iti mai spun odata : au fost ieftini!!! Este fix ca in afaceri unde la sfarsit conteaza cel mai mult rezultatul final si tot ca in afaceri mereu vei starni ura si dispret cand vei reusi sa faci ce nu a facut nimeni!!! Eu eram sigur ca cea mai mare parte din cititori nu vor fi de acord, nici nu au cum sa fie de acord. Sa nu uitam ca pentru a selecta trebuie in primul rand sa ai spirit de observatie, in al doilea rand sa stii ce vrei, in al treilea rand cum sa obtii ceea ce vrei, in al patrulea rand sa fii hotarat si de neinduplecat, in al cincilea rand sa iti fixezi tinte precise. Acum uite eu nu iti zic nimic da analizeaza tu si spune-mi si mie te rog cati oameni au calitatile astea? Parerea mea este urmatoarea: porumbeii sunt crescuti ca un animal de companie! Nu ca un sportiv! Cred ca dialogul dintre unul ca mine si unul care tine porumbeii asa fara un scop precis este un dialog sortit esecului din start. Cred ca nu ma va intelege niciodata de ce de exemplu eu sacrific un porumbel care in al doilea an de viata dupa ce a scos pui nu recomfirma la zbor. Cred ca el l-ar tine acolo in cusca s-ar uita la el si ar spune : vezi asta zbura si juca… acum un an!!!
Sa nu uitam ca porumbeii fac foarte multi pui si daca vrem selectam exact ce ne trebuie. Cine vrea sa tina multi sa tina multi e alegerea lui nu?
Sa traiasca domn’ presedinte! aaaaaa, scuze, nu a fost sa fie.
Emil, stiu ca te roade grav atunci cand am dreptate dar mai bine nu ai mai plange dupa alea 200 de puncte care mi le imputi si care nu te-ar fi ajutat cu nimic si ai fi mai atent in jurul tau. Probabil este frustrant sa constati ca unul care se intalneste rar cu pasarile proprii iti poate da o idee de care tu nu ai reusit sa te prinzi. Asa rar cum vad eu pasarile am observat in 2 vizite la tine ceva ce tu se pare ca nu stiai si ce ai ignorat total pana in momentul cand ti-am salvat o etapa. Poate faptul ca vad rar pasarile ma ajuta sa fiu obiectiv pentru ca nu am presiunea “supei” din cotetul propriu. Pana acum Ovidiu este singurul columbofil care a avut puterea, cum puncta si Nicu mai sus, sa manance supe scumpe, pe alocuri foarte scumpe.
Nu ti-am negat calitatile de crescator, chiar am apreciat eforturile depuse pentru a creste valoarea pasarilor si ti-am spus in fata ca eu nu as fi facut asta. Nu trebuie sa imi spuna vreun cititor in clasamente cat de bune sunt pasarile tale pentru ca stiu foarte bine. Chiar nu vad de ce te-ai aprins asa tare, esti singurul care ma “iubeste” enorm? Nu esti de acord cu ce am scris la com 57? Ai vreun argument?
Fii fara grija, pasarile mele sunt OK chiar daca le vad mai rar, cand le vad stiu foarte bine ce am de facut, nu bajbai. Am crescut printre porumbei, am porumbei de cand ma stiu, pot arbitra mai multe rase decat pot enumera o groaza de “campioni”, eu nu am nevoie sa stau sa visez in cusca porumbeilor cu anii ca sa ma prind de anumite chestii. Vrei nu vrei pe viitor o sa vezi articole precum cel de mai sus legate de porumbeii mei, dar toate la timpul lor, sa se mai decanteze “supa” :).
E ok ca vorbim de standarde cat mai riguroase dar ce e de facut cand cand exact cei ce ar trebuie sa le apere le ignora. Sa privim o poza de Expo Iasi (expozitie de profil) : http://asociatiacrescatorilordeporumbeijucatoridegalati-romania.ro/membri/. Acum sa vedem ce scrie pe fisa de arbitraj si ce pasare este in boxa . A luat 96 de pct.Sunt curios cine a arbitrat-o si in baza a ce standard a judecat-o. Daca asta se intampla la o expozitie ce pretentie sa mai avem sa ne raportam pasarile din ograda la standard.
P.S.Imi cer scuze daca am fost off-topic.
Imi cer scuze am pus un link gresit
http://dragosmaz.sunphoto.ro/Expo_Iasi_2013/86916946
si pt comparatie, o alta pasare din aceeasi rasa , conform fiselor de arbitraj, http://dragosmaz.sunphoto.ro/Expo_Iasi_2013/86916954
au si acelasi punctaj.
Nu-i asa ca seamana izbitor una cu cealalta?
Va salut d-le Nistor ma asteptam la un asa comentariu din partea dvs imi cer scuze nu v-am trecut numele in postarea de mai sus.
Da d-le Nistor ma raportez la rezutate oficiale lucru care l-ati facut si dvs cand ati publicat rezultate oficiale din anii 80 cu zboruri de galateni sau doar dvs aveti dreptul asta rezervat ?
Ca sa stim nu de alta dar in ultima vreme nu mai are voi nimeni sa isi spuna parerea si poate indreptatita.
Sa intelegem ca daca suntem in clasamente suntem fara talent? :-)))) Cine vorbea aici de ciocosi? Sau cine de aici nu a recunoscut ca exista pasari de lucru (culori intermediare).
O nelamurire de-a mea si nu numai este legata de faptul ca dvs parca nu mai aveti Jucatori de |Galati ci o noua rasa in curs de omologare Moriscari ptr care dvs ati facut un standard nu?
In opinia dvs din toti care n-am spus parerea se pricepe cineva? Din comentariile dvs rezulta ca nu sunteti unicul care are intotdeauna cea mai pertinenta si buna parere.
Acum ceva vreme impreuna cu Hadarau si Dina postati un f bun si amplu articol despre Jucatorii de Galati si varietatile lor de culoare numai ca ai dvs peste noapte dar absolut toti Jucatorii de Galati sau transformat in rasa Moriscari dovada saitul dvs personal.
Deci despre ce mai vorbim daca dvs nu ati crescut rasa asta?
In alte postari ale dvs ne sfatuiati sa nu mai credem in povesti gen Leonte si Bonatiu acum dc ar trebuii sa fac alt ceva ?
Uitasem ca daca ai alta parere esti considerat dusman, uitasem ca daca nu ai pasari asemanatoare nu ai pasari si nu te pricepi.
DA CONSIDER CA LUCRURILE TREBUIESC PROBATE CU FAPTE SI NU SUNT DE PRIMCIPIUL CA AI MEI SUNT CEI MAI BUNI SI UNICII.
Cu stima
Pentru Maftei Ovidiu – citind articolul tau dar si datul cu parerea de catre toti pasionatii de porumbei printre care si eu ajung la urmatoarea intrebare – De ce s-a format aceasta rasa de Jucatorii de Galati tocmai in aceasta zona? Sa fie oare ca unii lucreaza avand un scop un tel de atins iar altii isi dau cu parerea? Si inca ceva De ca toata lumea lasa comentarii pe paginile cu porumbei de ornament chiar si voiajori gen Foarte frumosi ! Frumosi etc. Sper ca nu am deranjat pe cineva nu vreau sa intru in polemica. Succes tuturor !!!!
Faptul ca la porumbei ciclul de reproductie e unul relativ scurt iar generatiile se succed cu rapiditate e un mare avantaj in selectie.Cand stii ce vrei de la porumbeii pe care-i cresti nu iti ia o viata sa ajungi unde vrei.
Aici s-au exprimat pareri dupa care s-au obtinut niste rezultate cu porumbei luati ba de colo,ba de dincolo.N-am vazut insa pe nimeni sa spuna ca are niste rezultate concrete selectand proprii porumbei de macar 5 ani sa zicem,ca daca spun de ani mai multi sunt sigur ca devin exagerat de pretentios.Nu e o acuza la adresa nimanui,dar sa arati spre clasamente cu porumbei crescuti si selectati de altii mi se pare,macar din principiu,o treaba nelalocul ei.
Marea prostie care s-a facut si se face si in continuare este selectia dupa fenotip ignorandu-se faptul ca asta nu-i totuna cu bagajul genetic.Cand vrei doar porumbei frumos colorati si desenati pierzi esentialul.Ca sa ajungi la un genotip bine fixat ai nevoie si de loturi mari si de-o consangvinizare care sa te ajute.Genotipul unui porumbel se verifica prin fratii sai chiar mai bine decat prin parintii lui,de-aia e important sa reproduci suficient de multi pui dintr-o pereche inainte de-a trage niste concluzii.Altfel,risti sa te inseli si sa pierzi vremea degeaba cautand si tot cautand.
In porumbeii jucatori pe care-i cresc eu si carora de bunavoie refuz sa le mai spun ca-s jucatori de Galati pentru ca fenotipic nu se incadreaza in standardul rasei asteia iar genotipic sunt in mod clar cu totul altceva,n-am introdus sange nou de jucator de ani buni.Si nici n-am nevoie de asa ceva.Nu sunt in situatia de a sta cu inima cat puricele sa vad daca puii joaca ori ba fiindca aia nu mai e rasa.Si n-am nici temeri ca daca imperechez vanat cu negru sau cu rosu puii nu vor mai juca ori cine stie ce alte spaime sa am. Nu sunt in situatia sa descopar acum ca rosu cu vanat dau in majoritate pui negrii fiindca experimentez astfel de lucruri de ani multi.
Desi cresc porumbei multi nu sunt in situatia de a da de mancare unora de la care nu astept nimic.Dincolo de vorbaria asta fara substrat pe care-o vad de ani de zile mi-ar fi placut sa vad si crescatori care se pot lauda cu porumbeii proprii crescuti macar cateva generatii la rand.Cati din marii concurenti ai zilelor noastre au in cotetul propriu macar un porumbel jucator trecut de 10 ani si care sa fi vazut lumina zilei in acel cotet?!
Cateva cuvinte de la Vlad Hadarau de pe pagina sa din care putem sa intelegem ca exista si metode mai simple si mai placute de a creste porumbei pentru a obtine satisfactii.
CUVINTELE INTELEPTE ALE UNUI SUPERSTAR
Cuvintele intelepte ale unui Superstar la categoria maraton
Unul dintre cei mai buni concurenti belgieni la categoria maraton, este cu siguranta Jos Joosen din micul orasel Brecht. El a dominat concursurile nationale pentru cateva decenii, iar in 2010 a castigat prestigioasa Cupa a Europei. Foarte putini crescatori din Olanda si Belgia pot pretinde aceleasi rezultate ca Jos Joosen in ceea ce priveste cursele de peste 800 km.
Cateva lucruri interesante despre acest mare campion:
1. El crede in imperecherea libera, nu numai zburatorii ci si reproducatorii lui isi pot alege singuri partenerii. El pretinde ca in acest mod puteti obtine mai multi porumbei buni. Intr-un tarziu, Schellens a fost de aceeasi parere. Multe sute de ore si-a petrecut facand “schite de imperechere”, iarna. In multe nopti lungi s-a gandint care mascul cu care femela sa-l imperecheze. Pana cand s-a saturat de aceasta si a lasat pasarile sa-si aleaga singure partenerii. A descoperit ca a reprodus mai multe pasari bune de atunci.
Eu personal, practic deasemenea aceasta metoda libera de imperechere si chiar nu-mi place sa-mi spuna altcineva ( mai ales esticii) cum sa-mi imperechez porumbeii. Ei fac referire la aceasta stupida bucata de hartie numita pedigree, de parca o pasare buna ar avea automat si frati, surori sau fii la fel de buni.
Si pasarile bune dau multe gunoaie.
2. La fel ca multe crescatorii ale unor mari campioni, crescatoriile sale nu sunt ventilate. Acoperisurile sunt plate.
3. El nu are nici o preferinta pentru un tip sau model de pasare şi spune că nu ştie nimic despre modele, aripi şi, desigur, nu despre ochi. “Semnul din ochi” il gaseste a fi o porcarie, ca majoritatea campionilor din Belgia.
4. La zborurile dinainte de Nationale nu arata niciodata masculilor vaduvi femelele lor, nici inainte sau dupa zboruri. Odihna este foarte importanta spune el. La femele, a avut cele mai bune rezultate cand acestea erau pe oua de 12 zile. Pentru multi altii, femelele pe pui mic este cea mai buna pozitie, dar nu si pentru acest campion.
5. Puii nu sunt tinuti la intuneric sau separati. Ii zboara “ pur natural”.
6. El foloseste mult otet. Tine departe de crescatoria dv. multe boli, spune el.
7. Niciodata in viata sa nu a vizitat un veterinar. Un porumbel bolnav va fi eliminat, nu vindecat.
8. In opinia sa, TOATE suplimentele alimentare sunt o risipa de bani. Acestea sunt fabricate pentru a scoate bani din buzunarele crescatorilor naivi, spune el. Deasemenea ,grasimea de oaie, pe care destul de multi dintre crescatorii de distante lungi au folosit-o in ultimii ani, o considera ca total lipsita de valoare.
9. Daca pasarile nu obtin rezultate bune, dati-le mult orz si vor straluci, spune el. El insusi isi hraneste porumbeii cu 100 kg de orz pe luna.
Un om care a concurat atat de remarcabil pentru atat de multi ani, trebuie sa stie despre ce vorbeste. Poate chiar mai bine decat multi medici veterinari!
© Ad Schaerlaeckens traducere- Vlad Hadarau-noiembrie 2011
Ovidiu,una peste alta ai scris un articol interesant pentru unii mai incepatori ca mine spre exemplu si mai neinteresant pentru altii cu mai multa experienta ca tine.felicitari pentru munca depusa privind din toate punctele de vedere.sa stiu ca unii isi vad porumbeii odata sau de doua ori pe saptamana dar totusi isi permit sa comenteze….e mai simplu de comentat efortul depus de altii decat sa cautam sa il depunem noi….eu deja mi-am cantarit si masurat ciocul porumbeilor mei…nu consider ca am pierdut timpul facand asta.
Pentru Valentin: nu s-au format intamplator sigur. In primul rand in zona este cultura porumbelului jucator, chiar daca in ultimul timp unii abereaza cu o frumusete exagerata. A tinut de multi factori, foarte multi. Unii dintre ei sunt de neconceput pentru unii uite iti dau un exemplu : lacul brates pe vremea cand sunt scrise toate povestile cu porumbeii care zburau foarte bine si jucau era imens de 5 ori mai mare decat este azi. Imagineaza-ti tu ce curenti ascendenti genera. Apoi la sud adica intre galati si braila nu era indiguit, era si acolo o mare mlastina care se inunda intruna imagineaza-ti si asta ce curenti genera. Apoi la vest malina care era mare, pe cealalta parte balta catusei. Practic galatiul era inconjurat de ape!!! Apele astea cand se incalzeau iti garantez eu ca erau niste curenti ascendenti fantastici!!! Pune in ecuatia asta zestrea genetica ramasa in zona formata din rolleri orientali, apoi gandeste-te ca romania era mult mai mare si galatiul era port liber. Toate rasele rusesti erau in zona si au contribuit decisiv la formarea rasei, Nistor are perfecta dreptate cand spune ceea ce spune. Apoi gandeste-te ca oamenii din oras erau foarte pasionati si inimosi in acelasi timp extraordinar de inversunati. Uite ca o paranteza iti amintesc ca evreii din galati nu au ajuns in lagar, oamenii au facut pe dracu in 4 si i-au trimis in alte parti i-au ajutat sa scape. E singurul oras in care sa facut demonstratie impotriva fascistilor!!!! Si asta in perioada lor de glorie nu oricand si la scena deschisa in mijlocul orasului!!!! Al doilea razboi mondial a taiat granita acolo!!! Tu crezi ca toate lucrurile astea nu arata faptul ca oamenii aveau o identitate si un caracter extraordinar de puternice? Uite daca studiezi in istorie o sa vezi ca si acum 2000 de ani treaba era la fel desi unii mint cu inversunare si scriu prostii. Acuma pune in ecuatie si dragostea fata de animale si fata de pamant. Tu crezi ca rasa asta a trecut prin razboi ca gasca prin apa? Sunt oameni care nu mancau ei ca sa poata tine cateva perechi de porumbei, gandeste-te ca galatiul a fost aproape ras de pe harta!!!! Pune in ecuatie dupa iernile care sunt crancene cu temperaturi uneori de -25 de grade si cu vanturi care te ridica de la sol. Ce porumbei crezi tu ca puteau trai? Apoi lumea in general a fost saraca, nu isi permitea sa tina sute si sute de porumbei. Cand aveau de ales intre unul bun si unul rau, care crezi tu ca ramanea?? Plus ca nu existau voliere si prostii de genul asta, tot era liber la zbor!!!! Gandeste-te acum asa : zestrea genetica ( ramasitele de rolleri +rasele rusesti), coditiile de mediu, pasiunea si inversunarea oamenilor… Uite ce au facut astea!!! O rasa unica in lume!!! De care astazi isi bat unii joc ca niste inculti!!! Crezi tu ca are cineva dreptul sa modifice o traditie?
Pentru Emilian Chelu: topicul propus de mine nu e despre cat de mult ne zboara ne joaca bla bla, o sa fac la momentul potrivit un articol in care o sa descriu metodele de antrenament de hrana si de selectie plus performantele si fluctuatiile in performante in functie de diferiti factori. Topicul e despre selectie, despre cum sa unesti 2 calitati pe un viitor produs, despre cum am inceput eu sa fac niste pe negri din nimic. M-am vazut obligat sa iti specific pentru ca vad ca esti unul dintre cei care nu a inteles. Am prezentat porumbei scosi la mine de mai multe generatii, am prezentat inceputul si momentul in care sunt acum. Daca ai intrebari cu privire la articol eu inca le astept sa stii.
Pentru Nicu Gheorge: articolul nu e despre cat sunt eu de campion sau cat de mult imi zboara mie sau cat de mult imi joaca mie!!! Dar uite iti raspund : cu zborul cred ca v-am lamurit ca zboara puii 2 ore pe incercate, am si premii in expozitii de campion al rasei! Poti verifica, eu unul nu ma pun sa scanez diplomele sau sa fac poze la cupe! Gandeste-te si tu ar fi stupid. Specific porumbeii aia care zboara 2 ore de pui sunt in standard iar premiile in expozitii la fel sunt cu porumbei in standard!
Pentru ceilalti certareti: nu ma intereseaza disputele voastre despre visinii, bragagii, ciocolatii stiu eu ce zburatori. Daca aveti de certat, certati-va la telefoane sau in alte locuri!
Va sfatuiesc in schimb pe toti sa respectati normele europene, nu de alta dar oamenii in occident sunt extraordinar de pregatiti si sa nu va faceti de ras.
Salut. Ovidiu, esti fost sportiv si probabil stilul tau de viata este diferit de al meu de unde si modul de a creste, hrani porumbeii. Chiar nu ma impiedic de acest amanunt pt ca mai important este rezultatul, selectia iti poate aduce satisfactii si tie cat si mie. Referitor la supe pot sa ti spun ca mi am luat o si eu, din vreo 20-25 de pasari aduse din Galati au facut treaba doar 2, unul de la nea COstel Burghelea si o fata cu coada alba mai mult aruncata de nea Vasile Tanase. Dar am facut mai multe cu porumbeii din Cta. La aia chiar nu m am priceput deloc pt ca dupa 3-4 ani am constatat ca toti aveau rau de inaltime cat despre joc… Si crede ma ca nu am cumparat niciun bulbucat. Deci chiar cred in selectie ca fiind singurul drum catre reusita, iar la mine poti gasi porumbei consangvini pe mai multe generatii care nu dau nici un semn de debilism. In fine ma opresc pt ca incep si eu ca altii care incearca sa fie de partea ta dar au inceput sa se laude pe ei insisi.
In concluzie crede ma ca este nevoie de probe, pe mine , la o etapa m a controlat Claudiu Porojan care imi era si imi este prieten. A venit inopinant in timpul concursului, pe o vreme mai intunecata dupa un telefon in care spunea ca ar vrea sa vina dar are treaba. Trebuia sa ma supar? Nu, pt ca asupra tuturor planeaza suspiciuni. De aceea la noi s a incercat ca la fiecare concurs sa fie macar 2 arbitrii dar au fost si etape la care din caauza programului nu s a putut. Oricum recordul este in curte la Emil, dar iar intram pe teren minat.
In alta ordine de idei mi am masurat porumbeii ! Am un singur porumbel cu ciocul de 21 mm, restul sunt intre 19 si 17. Daca am masurat bine.
Vali, faza cu presedentia… esti constient ca ai vrut doar sa iriti, nu ai avut intentia sa spui ceva concret. Pt ca ar fi chiar ultimul lucru cu care ar putea fi denigrat Emil. Atentie! O sageta folosita incorect se poate transforma in bumerang.
S auzim de bine.
Ma bucur ca ai incercat sa consangvinizezi, eu cred ca e singura cale spre a face ceva concret. Mai cred cu tarie ca asa au pierdut unii din mana toate caracterele de rasa: au hibridat la infinit! Fara sa selecteze nimic! I-au crescut dupa nume si nu dupa realizari!
Metodele mele sunt socante asa la prima vedere dar tu ai incercat sa lasi un porumbel flamand o zi si apoi sa ii dai de mancare la refuz si sa il cantaresti inainte si dupa… Asa pentru propria curiozitate! Nu ca asa trebuie facut! Eu nu impun nimanui modul meu de crestere, fiecare e liber sa faca ce vrea.
UN PORUMBEL CARE NU ARE UN METABOLISM PERFECT NU ZBOARA SI NU JOACA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
E doar una din constatarile mele!
Apoi vine a doua faza
CA SA IL POTI ALEGE PE CEL MAI BUN, CEL MAI REZISTENT, CEL CARE ARE VOINTA CEA MAI MARE, TREBUIE NEAPARAT SA II HRANESTI IDENTIC!!!!!!!!!!
Repet fiecare face ce vrea si cum vrea. Eu nu impun nimic nimanui. Dar am 52 de perechi, o sa imi faca minim 300 de pui!!!! Daca ma uit la ei si imi plac toti in 3 ani fac vreo 5000. Sunt fortat sa ii selectez si nu dupa ureche ci dupa indicatori precisi, nu dupa cam asa… sau parca asa… sau sa ii mai lasam un an ca poate poate…
Il rugam pe nenea Nicu Gheorghe si pe nenea Chelu Emilian , sa lase cat mai multe comentarii despre jucatorii de Galati din care noi cei tineri sa invatam .
Sunt multe comentarii gen Amintiri din copilarie , ale lui Ion Creanga , care in loc sa ne ajute sa ne creem o viziune despre aceasta rasa , mai rau ne incurca .
Crescatori care nu zboara porumbeii si fac doar columbofilie internetica , asa cum zice nea Chelu , vor prin metode agresive sa devina formatori de opinie .
Asta e deosebit de grav !
Nenea Ovidiu zice ca are premii in expozitii de campion al rasei , dar asta nu-i o lauda insemnand ca el promoveaza jucatorul de Galati de frumusete .
Ca sa fie profesor la porumbeii astia si sa dea sfaturi , are nevoie sa fie campion la zbor nu la ornament .
Tata m-a invatat sa respect valorile si din acest motiv ii rog pe cei doi buni concurenti de aici de la topic , nea Chelu si nea Nicu Gheorghe , sa ne mai impartaseasca cate ceva din cunostiintele care i-au facut celebrii .
Crescatoria mea e formata din 2 compartimente simplii si baltati,am 3 perechi combinate simpli cu baltati din care am oprit 6 pui (rosii si negri sfarcolati)Imi plac foarte mult sfarcolatii de aceea i-am oprit .Asta nu inseamna ca incerc sa fac din ei simplii sau baltati.Ai cresc pentru ca joaca foarte bine si zboara in general mai bine decat simpli.Galbeni simpli am 12 buc unul singur care nu e scos la mine are glanda uropigiana ,majoritatea au coada in “V”(furculita) si au intre 13 si 19 pene in coada si sunt toti trenati.Primul defect care apare daca ai combini cu baltatii este ca,apare glanda uropigiana al doilea e ca li se diminueaza nr penelor din coada ,3 se inalta pe piceoare ,4 se lungeste ciocul ,5 se ingusteaza la cap 6 se dilueaza culoarea 7 se rareste jocul.
@ filip stefan
Observatiile tale se refera la puii obtinuti direct din simplu+baltat? Ai mers mai departe cu acesti produsi in cosangvinitate?
Ovidiu crede-ma ca stiu ce ai vrut sa demonstrezi cu acest articol si bravo ce sa zic de selectie de lucratul in sange si asa mai departe ca nu am fost ce acord cu povestea care a inconjurat materialul asta este alt ceva , astept cu interes articolul legat de calitatile din aer ale Jucatorilor de Galati.
Daca tot vb ce chestii tabu si tu esti nascut si crescut in Galati poate de zici din ce ai auzit tu despre imperecherea intre culori pe care o faceau crescatorii batrani.
In mare nu se vb decat despre rosu cu negru si vanat cu galben vorbind de baltati aici.
PENTRU baiatul destept Valik sau Vitaly sau zic eu domnu’ Copy Paste ca alt ceva nu stie sa faca, hai sa te mai lamuresc putin.
CE STI TU SA FACI? Chiar nu vezi cat de penibil esti si insisti in asta ?
Dai lectii de metode de antrenament ,dai lectii cum sa aibe lumea cotetele iar tu la pasarile tale esti ……………………….nici nu stiu ce sa trec ca oricum ar fi un compliment.
Imi amintesc f bine cand spune-ai la un moment dat legat de rasele mici ca pana la urma ce pasari are domne Marian Dosan mai baitule Marian Dosan este ETALON la Visinii si Cafenii , fa ochii mari cat poti tu si citeste ETALON. Asta vis-a-vis de calitatile tale mare arbitru cu 3 standarde invatate ca pe poezie.
Vorbesti de Jucatori de Galati inafara sa faci un Copy Paste ce mai sti alt ceva mai valik ai si tu porumbeii astia de 2-3 ani ooooooooo scuze si tie acum ti s-au transformat in Moriscari si tot o ti langa la cate cunostinte ai tu despre porumbei astia.
Vorbesti de varfuri in selectie care varfuri mai Copy Paste la tine cei luati cu 5 lei din piata? asta apropos de supe scumpe in Bucuresti si gutanii costa mai mult.
Vorbesti in stanga si in dreapta ca ma laud cu porumbei de la Nistor hai sa iti zic eu ceva AM DAT TOTI PORUMBEII de la nistor inca de anul trecut.
Vorbesti de Orbeteni si dai lectii la crescatorii de Orbeteni in tupeul tau nemarginit rade toata lumea la ce ai trecut la rasa asta pe sait la Zenit aia sunt Orbeteni cu ciocul ala negru ? Alea sunt culori de Orbetean ?
Eu zic sa lasi aroganta asta de pusti infumurat si fa vizite la crescatori de porumbei asta in cazul in care te mai primeste cineva ,inafara de d-l Nistor, sa mai inveti si tu la porumbei , ca de la d-l Nistor chiar ca nu ai invatat nimic isi raceste gura de pomana cu tine.
Cred ca nu a fost articol cu vreo rasa postata pe saitul asta la care sa nu vi tu sa dai lectii si sa nu spui la toti ce sa faca.
Ai impresia ca esti unicul care stie alfabetul? Tie apa de Dambovita chiar ti-a cauzat .
PS
Nu stiu cui ii sta inima cat a unui purice cand din 30 si ceva de pui facuti cadou unui crescator acel crescator dupa ce ia zburat a oprit DOAR 2 porumbei restul erau plini de “calitati” in viziunea crescatorului respectiv.
Ovidiu chiar astept sa ne zici cate ceva legat la lucru intre culori din ce ai auzit tu mai exact cum se ajunge la produsul finit o culoare f buna dupa asemenea combinatii.
Cineva zicea ca voiajoristii sunt jale mare. La agrement e mai rau. O arata fiecare topic. Si avand in vedere ca numarul de pasionati este mult mai mic, este cu atat mai trist si mai penibil. Probabil voi inchide topicul in curand.
Emile,pentru ca vrei niste raspunsuri directe o sa incerc sa-ti reamintesc cateva lucruri pe care cred ca ti le-am mai spus.
In primul rand porumbeii buni,cu anumite calitati bine fixate nu se fac peste noapte strangand porumbei din sapte zari.Heterozigotia da in cazul asta ceva bataie de cap si dureaza cateva generatii bune pana ajungi la un lot omogen.Asta in cazul fericit in care mergi consecvent pe un drum dinainte stabilit.Daca schimbi metoda,porumbeii si aspiratiile treaba se complica rau.
In al doilea rand concursurile si clasamentele,asa cum ar trebui sa stim prea bine amandoi,nu reprezinta nici pe departe o sinteza a calitatilor porumbeilor ci,in cea mai mare masura doar o forma ipocrita de exacerbare a unor ambitii personale.Legitimarea in priceputi crescatori de porumbei jucatori nu e data de clasament ci de porumbeii pe care-i cresti.Ce se intampla cu stolurile de concurs e alta poveste.Iar arbitrajul e o “buba” mare de tot.”Specialisti” in porumbei de joc,care au revelatii privind aceasta calitate a porumbeilor de vreme putina,se pot pretinde multi.Nu inseamna ca si stiu cu ce se mananca treaba asta dupa 2 ani de “practica”.
In al treilea rand porumbeii mei n-au devenit “peste noapte” moriscari,sunt asa de cand ii stiu.I-ai vazut cu proprii ochi atat la mine in curte cat si la tine.Ei trebuie standardizati separat nu dintr-un moft al meu ci pentru ca in actualul standard al jucatorului de Galati nu se mai incadreaza.Nu dau vina pe aia de la Galati c-au facut standardul dupa porumbeii lor,eu am sustinut acel standard pentru c-a fost promovat dupa regulile si statutul Uniunii.In fata acestor realitati nu exista alternativa si nu ma cramponez de-o titulatura.Important si de fapt esential este ca titulatura rasei sa reflecte caracteristicile porumbeilor si sa nu mai umblam cu cioara vopsita.
In al patrulea rand nu te-am acuzat vreodata de afinitatile tale,mai mult sau mai putin conjuncturale.E treaba ta,nu ma priveste.Dar adevarul despre porumbei,asa cum sunt ei,nu cum ni-i inchipuim noi,trebuie sa-l spunem.Viziunea ta si asteptarile tale legate de porumbei ti le alegi singur.Ca si mine dealtfel.Diferenta intre noi e ca tu ai venit la mine dupa porumbei si nu invers.Ca ti-or fi fost de folos ori nu,depinde de onestitatea ta s-o spui acum,dar s-ar putea sa fiu eu prea pretentios.
In ultimul rand oportunismul si caracterul nu fac casa buna niciodata.Ca sa nu las impresia ca ma “rafuiesc” cu tine in public,o sa-ti explic in alta parte cum sta treaba cu caracterul duplicitar.
Pentru Chelu:
Legendele sunt multe dar realitatile mai putine. Cel care lucra in culori era Sandi Mazilu, el e celebru pentru legendarii colorati. De la Sandu Mazilu a imvatat cum se face tatal lui Pravaleanu si Pravaleanu a preluat de la tatal lui. De obicei imperecherea intre culori e subiect tabu si asta din multe puncte de vedere, cel mai pregnant este urmatorul : vinetii sunt porumbei corciti care in 95% din cazuri nu apartin rasei, cand sunt combinati scot porumbei jucatori si porumbeii jucatori provoaca alergie unor persoane. Incercarea de vanat cu galben ti-am demonstrat aici cum functioneaza si ce rezulta, ai 2 exemple concrete din care vezi exact ce scoti. Din negru cu rosu la fel ai exemple 2 si vezi exact ce scoti si din vanat cu rosu scoti pui in majoritate ,,indigo” cum l-am prezentat eu pe cel din negru cu rosu. Problema principala este ca nimeni nu lucreaza porumbeii, nimeni nu mai munceste toti vor de-a gata. Uite ca sa ma intelegi priveste si tu cati campioni de duzina sunt de fapt, oameni care au luat niste porumbei i-au reprodus si cu produsii sau chiar cu porumbeii cumparati au iesit campioni. La fel si in expozitii multi prezinta porumbei cumparati. Ti-am prezentat in mare ce rezulta din perechile intre culori, teorii sunt multe si teorii reale dar articolul meu face parte dintr-un ciclu de 4 articole si nu imi pot anula urmatoarele 3 parti prin comentarii. Eu am facut multe experimente, dupa cum vezi nu ma comformez prejudecatilor actuale. Mai mult de atat am curaj sa recunosc cum i-am scos si din ce. Uite ca exemplu tatal la 3 femele e masculul cumparat cu 5 ron mai ieftin ca un gutan asa cum zici tu, dar eu am dat si 1000 de ron pe un porumbel care nu a facut nimic si l-am mancat. Porumbelul asta de 5 ron o sa moara la mine de batran. Aici personal consider ca ai o prejudecata tu cand declari asa ceva pe un site public. Sa stii ca vanzarea si incultura au distrus porumbeii astia iar goana dupa rezultate imediate a anulat orice ambitie personala si le-a transformat intr-o incrancenare si intr-o cearta continua. Imi pare rau ca ai atitudinea asta la articolul meu fata de altii, se vroia sa fie un topic educativ si nu un motiv de cearta. Plus ca e vorba de munca mea, munca de care tu daca nu esti multumit nu cred ca ai nici un drept sa o iei in deradere. Sa stii ca batranii erau oameni foarte linistiti si nu ieseau asa la ,,rampa”, stateau linistiti si se bucurau de porumbei. Nu ii omora febra rezultatelor. Ei erau constienti de existenta unui fond genetic care trebuie lucrat si slefuit si stiau ca rezultatele sunt rodul muncii dar si rodul norocului si ca uneori sunt un foc de paie, daca zbori porumbeii des cred ca stii si tu sigur ca e asa si sunt sigur ca ai avut zboruri mai bune in afara concursului. Revenind la culoare eu zic ca e definita de mai multe caracteristici: luciu, intensitate si repartizare sa le luam pe astea 3. Selectand ca mine dupa indicatori urmaresti la culoare indicatorii astia 3. Incepi cu puii si verifici ce au si ce nu au, evaluezi pe cei care merita lucrati mai departe la zbor si mai faci o selectie si ii imperechezi tinand cont de toate caracteristicile de ex: prin fixare dar si compensare in acelasi timp. Uite iti detaliez ai sa zicem o femela obtinuta din mascul lucios-culoare intensa-repartizare rea a culorii pe corp cu o femela mata-culoare intensa-repartizare buna a culorii pe corp, femela asta oprita e asa lucioasa-culoare intensa-repartizare rea a culorii pe corp. Acum sa analizam femela oprita din punctul de vedere al indicatorilor: primul indicator e lucioasa in cazul ei trebuie pusa neaparat in pereche cu un mascul lucios in a doua faza, culoare intensa aici poti jongla un pic pentru ca ambii parinti aveau culoarea intensa si repartizare rea a culorii pe corp aici trebuie pusa cu un mascul cu o repartizare buna. In concluzie perechea ei ideala trebuie sa fie asa lucioasa-culoare intensa- repartizare buna a culorii pe corp, dar ai si altenative mai slabe ca si calitate care sunt pe grade: gradul 1 lucioasa-mata-repartizare buna a culorii pe corp ( poti jongla din intensitatea culorii stiind ca ambii parinti ai femelei au fost de culoare intens). Asta e principiul dezvoltat de mine in linii mari explicat. Il voi explica in detaliu pas cu pas in viitoarele parti. Sper ca raspunsul meu sa fie multumitor pentru tine. Sa stii ca atunci cand jignesti pe cineva asa live spui mai multe lucruri despre tine decat despre cel pe care il jignesti si in acelasi timp facand lucrul asta la articolul scris de mine consider ca nu ma respecti.
Emil daca vorbesti cu mine te-ai aprins de pomana din nou si de nervi dai din nou pe langa. Ai frustrari foarte mari si sper sa te mai calmezi pentru ca iti dauneaza.
Ai ceva sa imi reprosezi legat de comentariul 57? A fost singura mea interventie, foarte clara si la obiect.
In acel comentariu apare parerea mea personala fata de subiectul achizitiei de pasari care ii incinsese pe multi, si care daca nu intereseaza pe nimeni o sa treaca neobservata. Unii prefera sa cumpere pasari scumpe altii se risca cu pasari ieftine, e chestie de gust.
Daca vrei sa discutam referitor la restul comentariului o putem face cu cea mai mare placere. Este totusi legat de o chestiune care ne afecteaza pe toti si de care mie nu mi-a povestit nici un mare crescator sau campion, a trebuit sa ma prind singur. Ai bagat un sir de comentarii foarte acide doar pentru ca mesajul respectiv venea de la mine si toata lumea stie deja ca tu ai o problema personala cu mine. A trebuit sa iti explice Ovidiu de 3 ori despre ce este vorba de fapt in articol si tu o tii pe a ta si esti foarte deranjat de persoana mea. Tu refuzi sa cooperezi chiar si atunci cand primesti informatia gata procesata, care din noi este mai penibil? Da o bere Andrei ca faci trafic? :))
Iti pot desfiinta usor toate celelalte afirmatii dar nu e locul potrivit aici, sunt prea offtopic. Iti bati joc de munca lui Ovidiu pentru niste vendete personale.
Deja vad ca lupul vrea sa isi schimbe si naravul nu doar parul
Deja mai toata lumea stie ca valik este Tanase Valentin arat cititorilor ce face ACEST MARE MARE COLUMBOFIL ( http://www.porumbei.ro/competitii-de-zbor-si-joc-cu-rase-romanesti-roller-club-romania ) ROG CITITORII SA VADA COMENTARIILE 200 SI 204 si eu zic ca asta spune tot despre caracter si tot ce mai vrei tu.
Domule Nistor chiar umblati cu cioara vopsita si hai sa ne lamurim
” moricarul ” PE RORU de pe saitul Zenit pe care il dati ca etalon este porumbel de la mine luat din piata PORUMBELUL NU JOACA SI NU ZBOARA nici macar dupa standardul moriscarului.
Sa va amintesc de toti dublu motatii beloslatinschi care ii aveti de la mine si care au ajuns sa fie combinati cu motatii dvs desi lumea v-a spus ca aveti porumbei metisati si le-ati dat peste nas ca nu stiu ce vorbesc desi persoana care v-a atras atentie culmea in anul 2012 a iesit campion national la \jucatori de calarasi
Continuam cu jucatorii de tula? si dc va sunt visinii asa mari?
Continuam cu toate rasele ”bulgaresti” ajunse in porumbeii dvs?
Continuam cu sfarcolatii pe rosu cu pantaloni care unul dintre parinti este berzat?
Continuam cu baltaii romanesti care n-au vazut in viata lor la liber?
Si dvs imi vorbiti de caracter duplicitar ? VRETI sa va mai si spun ce atitudine si masuri aveti fata de membrii clubului in care activati?
V-am respectat si v-am inghitit oscilarile intre ce afirmati din bun simt.
Pe saituri publice pozati intr-un mare aparator al raselor romanesti dar numai sa fie ca porumbeii pe care ii aveti in cotet. Asta este marele crescator cu un asa curat caracter.
Cat credeti ca mai tine sa va ascundeti imaginea de fapt?
Nu am caracter ca nu va mai accept magariile ascunse?
Vreti sa va reamintesc cu ce usurinta va laudati ca TANASE va spune inainte ce va scrie? :—–)))))) trebuie vizat de boss si nu negati va rogggggg exista scris.
Ovidiule eu ti-am zis parera mea direct fara ocolisuri vad ca aici sunt persoane care te felicita dar dupa ce au terminat de aplaudat de fac praf in spate.
Sincer daca de aplauze aveai nevoie considera ca te-am aplaudat si eu si toti cei care nu credem ca porumbeii fac zbor de mare inaltime pe vant puternic
@ emil chelu
Despre caractere….
Chelu Emilian (02/11/2009 13:06:14): va salut
adrian nistor (02/11/2009 13:06:23): salut
Chelu Emilian (02/11/2009 13:06:40): la club s-au facut comenzi de inele?
Chelu Emilian (02/11/2009 13:06:51):
adrian nistor (02/11/2009 13:07:03): depinde la care club….
Chelu Emilian (02/11/2009 13:07:10): roller
adrian nistor (02/11/2009 13:07:22): nu..n-avem inele speciale…
Chelu Emilian (02/11/2009 13:08:16): crede-am ca se fac comenzi sa ma “lipesc” si eu de dvs cu o comanda
adrian nistor (02/11/2009 13:08:42): pai nu-i bai….poti sa te lipesti oricum….
adrian nistor (02/11/2009 13:08:50): unde comand eu iti pot lua si tie…
Chelu Emilian (02/11/2009 13:09:16): si puteti sa imi comandati si mie 100 buc?
adrian nistor (02/11/2009 13:09:22): sigur…
adrian nistor (02/11/2009 13:09:27): de 7?
Chelu Emilian (02/11/2009 13:09:44): da ptr galateni
adrian nistor (02/11/2009 13:10:00): ok….se rezolva…
Chelu Emilian (02/11/2009 13:10:09): sarut mana
Fara comentarii ….
Despre minciuni..in alta parte..
@ emil chelu
Tot despre caractere….
adrian nistor (25/10/2011 14:03:37): salut
Chelu Emilian (25/10/2011 14:03:49): va salut
adrian nistor (25/10/2011 14:04:00): vineri am un drum la buc..
adrian nistor (25/10/2011 14:04:17): crezi ca putem sa ne vedem sa iau porumbita aia?
Chelu Emilian (25/10/2011 14:04:23): sigur
Chelu Emilian (25/10/2011 14:04:43): in ce zona veniti?
adrian nistor (25/10/2011 14:04:54): pai tot la clinica aia pe floreasca..
adrian nistor (25/10/2011 14:05:05): unde ne-a mai intalnit parca o data
Chelu Emilian (25/10/2011 14:05:35): sigur numai sa imi ziceti pe la ce ora
adrian nistor (25/10/2011 14:05:45): pai in jur de 15,30..
Chelu Emilian (25/10/2011 14:06:44): stati mai mult acolo ? ptr ca mi-ar fi mai lejer sa ajung dupa 16 30
adrian nistor (25/10/2011 14:07:02): pai acolo nu stau mult…..
adrian nistor (25/10/2011 14:07:10): dar dupa aia ma duc la liceul spiru haret….
adrian nistor (25/10/2011 14:07:16): ca am niste cursuri acolo
adrian nistor (25/10/2011 14:07:26): de la 16,30
Chelu Emilian (25/10/2011 14:07:39): atunci o sa fiu la 15 30 la clinica aia
adrian nistor (25/10/2011 14:07:51): pai cum iti convine…
Chelu Emilian (25/10/2011 14:08:17): o sa vin la 15 30
adrian nistor (25/10/2011 14:08:59): ok…mai vorbim la telefon atunci..
Chelu Emilian (25/10/2011 14:09:13): da sigur
Chelu Emilian (25/10/2011 14:18:07): a vineri o sa il aduc si pe mosulet si pe inel verde si vroiam sa va multumesc ptr mine a contat mult ca v-am cunoscut si ca mi-ati impartasit din experienta dar chiar nu vreau sa se considere ca imi fac reclama sau ca profit de ceva . Multumesc mult inca o data
adrian nistor (25/10/2011 14:19:26): ?!
adrian nistor (25/10/2011 14:19:40): aci n-am inteles mare lucru..
Chelu Emilian (25/10/2011 14:21:55): v-am spus-o si alta data si acum ptr mine ati fost si ramaneti mentorul in ceea ce priveste galatenii si ptr mine asta conteaza
adrian nistor (25/10/2011 14:22:24): ok…dar de ce sa-mi aduci porumbeii aia inapoi?!
adrian nistor (25/10/2011 14:22:43): eu te-am rugat doar daca ai o porumbita alba..atata tot..
adrian nistor (25/10/2011 14:22:56): cu toti ceilalti faci ce crezi tu de cuviinta..
No comment…
M-am abtinut sa intru la acest topic din respect pentru autorul lui si pentru practicile aproape barbare de care multi nu suntem capabili. Tot respectul pentru Ovidiu Maftei. Imi imaginez ce ar iesi din mana lui daca ar avea la dispozitie un lot de pasari de valoare…..
Referitor la comentariile 97 si 98 (ca datorita lor m-am hotarat sa ies din carapace), desi nu apreciez unele interventii ale lui Emil, acestea au fost postate parca sa-i intareasca cele spuse mai sus. Aceste comentarii, daca se pot numi asa, sunt postate de un om debusolat care a pierdut, datorita comentariului 96, si ultima urma de respect columbofil pe care i-o putea purta vreun coleg, fiindu-i deconspirate (a cata data?) practicile murdare de care, la varsta lui, nu se va dezice niciodata.
Un pretins aparator al raselor romanesti sa fie dovedit ca isi bate joc de ele……….asta dupa ce acuza in dreapta si-n stanga ca toata lumea are corcituri……….este pur si simplu fantastic.
Dar revenind la comentarii, cel de la pozitia 97 ne dezvaluie o practica pe care toti am aplicat-o, rugand pe cineva sa ne comande si noua inele……patetic……
Cat despre com. 98…….distractiv e putin spus.
De acolo intelegem exact opusul la faptul ca Emil ar fi venit sa ia pasari de la Nistor. E……..viceversa!!!! Si, colac peste pupaza, in finalul discutiei, intelegem ca Emil vrea sa-i dea inapoi pasarile luate de la Nistor, nefiind multumit de ele, altfel, urmand sa aiba soarta celor care nu-l multumesc pe autorul acestui topic.
Imi pare rau sa o spun dar este cel putin degradant pentru un om care se pretinde cine se pretinde………..
Cate contre am avut eu cu Nistor, chiar il compatimesc cand ma gandesc cum va fi tratat de………istorie……
Si pe langa cele enumerate mai sus, sa vi sa spui ca esti ipocrit daca participi la competitiii si ca priceperea crescatorului nu este dovedita de clasamente, mi se pare o jignire adusa columbofiliei romane indiferent ca este ramura agrementista sau voiajorista. Oare ce parere au voiajoristii despre asemenea afirmatii?
Oare omul asta (daca se poate numi asa ) stie cata munca este in spatele unei etape de concurs? Cat timp pierdut, cate pasari luate de rapitoare, cati nervi, etc?
Sa-i spuna cineva ca o etapa de concurs se pregateste chiar si cu un an inainte de desfasurarea ei, nu lasand porumbeii total nesupravegheati iar cand vine arbitrul in curte sa iei la intamplare 5 pasari din cotet si sa pretinzi un zbor mai mare de 19 minute.
Ne oprim ca ati inceput cu clonele si nu am rabdare sa va pazesc ca pe copii. Oricum, jenant.