Autor: Adrian Nistor
As incepe prin a spune ca respectand datele consemnate in literatura columbofila este corect sa vorbim despre prezenta in cadrul raselor romanesti de zburatori a zburatorilor viorii romanesti, chiar daca astazi aproape toata lumea a luat la cunostinta doar de existenta vioriilor codalbi. Si vorbim de viorii romanesti ca si rasa distincta si in ciuda faptului ca astazi, in mod formal, ei apar inclusi in ceea ce se cheama rasa « codalbului romanesc »,in mod evident o eroare din mai multe puncte de vedere.
Intai de toate ca in Romania n-a existat niciodata o rasa cu numele asta, noi am avut rasa Jucatorilor/Zburatorilor negrii codalbi, fara nici o legatura cu faptul ca aveam si alte rase cu desen codalb, asa cum au fost si sunt, viorii,visinii,cafenii,vargatii,orbetenii,gagii,etc.
Faptul ca in Germania a fost adoptat cu mai multi ani in urma un standard pentru codalbii pe negru iar ulterior acolo,folosindu-se jucatorii codalbi de Hamburg , au aparut si variantele pe rosu si galben fiind posibila adoptarea denumirii de « codalb romanesc », nu e suficient cu atat mai mult cu cat toata povestea asta s-a petrecut fara nici o legatura cu Romania. Iar ca sa introducem cu de-a sila si viorii sub titulatura asta e deja cam prea mult. Sunt intrutotul de acord ca nu trebuie sa inventam cu orice pret rase cat mai multe,daca diferentele dintre ele nu impun asa ceva,desi am vazut ca e si asta o practica des intalnita.Dar sunt si total impotriva inghesuirii sub o titulatura comuna a unor porumbei cu origini si caractere diferite,doar asa pe baza unor similitudini de desen.
In practica descrierii oricarei rase de porumbei,firesc este ca inceputul sa fie dedicat originilor respectivei rase. Nu intotdeauna acest lucru este insa si usor de facut,si asta nu doar in cazul raselor romanesti,sunt destul de numeroase cazurile in care se fac mai mult presupuneri privind originile raselor. Nici in ceea ce priveste provenienta zburatorilor viorii romanesti explicatiile nu sunt destul de multumitoare. Exista in sensul asta doua puncte de vedere care apreciaza ca originile vioriilor sunt legate fie de zburatorii de Nikolaiev fie de zburatorii de Karakand,o rasa orientala. Amandoua aceste ipoteze tin in principal seama de similitudinile de culoare si desen intalnite intre viorii romanesti si cele doua rase amintite mai sus insa ambele presupuneri cred ca sunt eronate fiindca in amandoua cazurile se pleaca de la ipoteza ca viorii ar fi fost inca de la inceputurile existentei lor ca si rasa in forma cea mai cunoscuta astazi,anume cu desen specific avand coada alba.
In fapt, prima varietate pe care a cunoscut-o rasa a fost aceea a vioriilor simpli,porumbei avand colorit specific celor de azi dar fara sa aiba coada de culoare alba,care isi purtau aripile trenate si erau recunoscuti ca zburatori de elita. Pe de alta parte provenienta vioriilor romanesti din zburatorii ucrainieni de Nikolaev e putin probabila din simplul motiv ca acestia din urma sunt cunoscuti a fi o rasa nu foarte veche,existenta lor fiind recunoscuta a fi inceput pe la inceputurile secolului trecut.
Mai mult decat atat alte rase despre care se stie cu certitudine ca provin din zburatorii de Nikolaiev,respectiv zburatorii Orlik polonezi(Orlik Polski) ca si cei lituanieni(Orlik Wilenski) se aseamana in mod frapant cu cei ucrainieni atat la aspect cat mai ales in ceea ce priveste aptitudinile si maniera zborului,trasaturi pe care nu le intalnim si in cazul zburatorilor viorii romanesti.La asta se mai adauga si diferentele de talie,viorii romanesti fiind de talie mai mica in comparatie cu toate celelalte trei rase amintite mai sus.In mod similar zburatorii de Karakand sunt de talie mai mare,cu o tinuta specifica, avand o coada foarte lata purtata intr-un mod care ii apropie foarte mult de voltatii sirieni.Iar atat zburatorii de Nikolaiev cat si cei de Karakand nu-i gasim doar in varietatea vanata ,ei avand si alte varietati de culoare.
Prin urmare originile vioriilor par mai degraba legate de vreun stramos avand penajul simplu colorat si cu aptitudini bune de zburator,poate,cine stie,chiar de zburatorii rusesti albastri,o rasa foarte veche de care s-a folosit inclusiv contele Orlov,in sec 18,pentru formarea a numeroase rase de porumbei in Rusia.
Este cunoscut ca dupa moartea lui Orlov,intre alte numeroase rase ramase in urma lui,au existat si cel putin 5 varietati cu penaj predominant albastru-vanat.Varietatea cu coada alba a zburatorilor viorii,cea pe care majoritatea crescatorilor o cunoaste si care este astazi singura intalnita e posibil sa aiba legatura inclusiv cu jucatorii romanesti negrii codalbi sau poate cu stramosii zburatorilor vargati,ale caror origini par ca tot de prin zona ruseasca vin. Nu este exclusa nici o ascendenta intr-un stramos comun cu zburatorii ucrainieni iar diferentele dintre rase sa fie datorate conditiilor diferite de clima in care sa fi evoluat ulterior si care sa dea diferentele majore de stil de zbor pe care le putem constata astazi.Din pacate,desi sunt o rasa relativ tanara,originea zburatorilor de Nikolaiev nu e deloc clara,mare parte din porumbeii crescuti in zona disparand in perioada primului razboi mondial.
Descrierea generala a vioriilor vorbeste de porumbei de talie mijlocie,capul rotunjit si nemotat,ochi perlati cu gene gri deschis iar ciocul este inchis la culoare dar nu negru,de dimensiuni medii. Conformatia este tipica unui zburator, cu piept larg si aripi lungi si late, picioare de marime medie,neincaltate iar coada este la randul ei lata, purtata relativ strans. Aparitia trenei aripilor,fara a fi o regula,este mai des intalnita la masculi si ceva mai rara in cazul femelelor. Culoarea penajului este una specifica, albastru-vioriu deschis cu trese negre pe aripi,cateodata usor ruginii,standardul rasei admitand si exemplarele avand penajul solzat,asa numitii « viorii pe gut ».
In general desenul este simplu,cu exceptia cozii albe,dar se pot intalni si exemplare de grivi,cu left sau in cazuri mai rare cu guler alb pe gat.Legat de aspectul asta cunosc un amanunt interesant : prin anii ’40-’50 cineva a obtinut,cu oarece migala ,exemplare de vioriu fara coada alba,din vechea rasa,dar care aveau guler alb.
Din pacate,lipsa de documentare conduce uneori la aparitia de informatii eronate chiar si in lucrari cu pretentii « stiintifice ». Este vorba despre cartea « Rasele de porumbei romanesti » vol.1,aparuta in 2011,avandu-l ca autor principal pe Herman Constantinescu si in care descriind « rotitorii viorii romanesti »(pag.150) se face urmatoarea afirmatie : « La nivelul aripilor sunt prezente doua dungi negre.Remigele primare pot fi colorate sau albe(sfarcolati) »,afirmatie total inexacta intrucat viorii n-au fost niciodata recunoscuti in variante sfarcolate. Aparitia de remige albe,care e oricum foarte rara,se poate datora fie atavismului, fie consangvinizarii dar in niciun caz nu poate fi catalogata drept o caracteristica de rasa.
Desenul la rasa asta admite prezenta penajului alb,cu exceptia cozii,doar in zona gatului si nicidecum in alte zone,altminteri exista riscul sa-i transformam intr-un conglomerat de porumbei baltati-tarcati fara vreo identitate anume.
Concluzionand, putem spune, cu evidentele doze de incertitudine,urmatoarele:
– zburatorii viorii sunt una dintre cele mai vechi rase de zburatori romanesti cunoscute ;
– conform relatarilor scrise si nu numai, au fost capabili de unele dintre cele mai bune performante in privinta calitatii zborului dintre toate celelalte rase romanesti ;faptul ca pot zbura cu un minim antrenament timp de 1-3 ore dar ca s-au reusit,cu linii selectionate,si zboruri cu durate mult mai mari spune mult despre calitatile lor.
– interesant este ca viorii sunt una din putinele rase romanesti de zburatori in legatura cu care nu exista relatari despre aparitia de exemplare care sa prezinte joc ,chiar mic si semnalat in mod cu totul sporadic.Amanuntul acesta este important de retinut din perspectiva incercarii de deslusire a originilor rasei.
– viorii romanesti vechi,adica aceia fara coada alba,despre care s-a spus ca erau foarte buni zburatori,cred eu ca s-au regasit si in mixajul din care s-a nascut in prima parte a veacului trecut rasa zburatorilor ciungi de Ploiesti iar contributia consider ca n-a fost deloc neglijabila alaturi de cea a zburatorilor argintii,prezumtie confirmata si de varietatile de culoare specifice vechilor zburatori ploiesteni.
– legatura directa intre viorii vechi si ciungii ploiesteni am confirmat-o si practic, respectiv imperechind un mascul vioriu codalb cu o femela din rasa ciung de Ploiesti de culoare vanata si-am obtinut intocmai tipul de vioriu fara coada alba,cu trena,exact asa cum sunt ei descrisi de Peterfi.
– varietatea cu coada alba,cea care este astazi aproape in exclusivitate reprezentata in cadrul rasei a aparut cu certitudine mai tarziu, probabil si prin incrucisarea vioriilor simpli cu negrii codalbi iar datorita aspectului estetic superior a castigat si suprematia in dauna “vioriilor latrei” care treptat au disparut din atentia crescatorilor.
– prezenta vioriilor intr-unul si acelasi standard EE alaturi de codalbii negri ar trebui tratata drept o situatie conjuncturala care pe viitor poate fi indreptata,redandu-le identitatea proprie. « Codalbii »,termen utilizat cumva generic, nu sunt o rasa asa cum in mod gresit e inteles de multe ori, si care sa inglobeze laolalta negrii,viorii,cafenii,visinii,vargati,gagii, etc,ci doar o varietate de desen care poate fi intalnita la mai multe rase diferite.
Viorii zboara frumos in stol urcand pana la zona de inaltime mare,rareori,in special in zilele foarte calde de vara putand ajunge ,datorita curentilor ascendenti,in zona de disparitie.Se preteaza usor la stoluri mixte cu codalbii pe negru sau alte rase asemanatoare.
Pentru pasionatii zborului si nu numai, un stol de viorii codalbi pe un cer senin de dimineata de vara e un spectacol rar.
sunt albasdtri codalb eu asa stiu
fff frumosi bafta
Buna!
Felicitari pentru articol!
Ca de obicei, o descriere documentata, chiar daca pe alocuri geneza acestei rase lasa locul unuor presupuneri, care pot fi mai mult sau mai putin adevarate.
Identitatea acestor porumbei va putea fi “regasita” doar daca mai multi crescatori vor duce munca de selectie in directia dorita, lucrand unitar si dezinteresat, in interesul rasei.
Numai bine!
Foarte frumosi…merita tot respectul,am avut si eu porumbei de zbor la inaltime i-am luat de la cineva din mehedinti si li se spuneau”zburatori de severin”dar uni dintre ei nu aveau coada alba erau viori cu capul si arpile albe.
Felicitari pentru articol este super, numai datorita unor oameni ca dumneavoastra putem si noi invata cate ceva despre rasele romanesti care nu sunt prea cunoscute de catre crescatorii din tara noastra. Si eu am fost unul din aceia care nu stia aproape nimic despre rasele romanesti deoarece in zona mea nu se cresteau deloc, dar mi-am revenit la normal.
Multa bafta anul acesta si sper sa ne mai incantati din cand in cand cu cate un articol despre rasele romanesti!
Nu sunt precum galatenii sa si joace?
Vlad,stii cum e,decat sa ai “certitudini” false,mai corect e sa ai presupuneri posibil reale.
Ca si in cazul altor rase romanesti,mai mult decat incercarea de a le readuce in atentia unor posibili “fani” ai lor nu pot face.
Chiar nu le pot “salva” eu pe toate.
Cat despre identitatea “vioriilor” ca si rasa,ea exista demult,recunoasterea acesteia tine de chestiuni administrative nu de vreo munca de selectie ce trebuie inceputa de-acum.Daca va mai fi cineva in tara asta interesat de rezolvarea “cazului” asta,se va rezolva.Daca nu,porumbeii astia vor exista oricum,cu sau fara un standard propriu EE.
Stii si tu la fel de bine ca mine ca prin standardele noastre EE mai sunt niste “amanunte” de clarificat.
Salut,
Domnule Adrian Nistor daca vreti mai multe detalii despre vargati,codalbi,bujori,viorii si inca cateva rase te sfatuiesc sa cauti in Bucuresti aici gasiti exemplare ft frumoase, sunt crescatori in varsta care cresc aceste rase de mici copii si ei va pot da cate detalii vreti si va asigur ca nici unul nu va fi de acord cu parerea dumneavoastra. stima
nu am vazut de astia pana acum is frumosi:)
@ http://www.nachetitel.sunphoto.ro:
Fiecare are dreptul la a avea o parere.Ce nu inteleg eu din mesajul tau e de unde esti asa de sigur ca “niciunul” nu va fi de acord cu mine?!Ca e posibil sa nu fie de acord,e de inteles, dar in legatura cu ce anume,ca n-ai spus?!
Sa-nteleg ca stii parerile tuturor acestor “mari crescatori” si esti avocatul lor ori e vorba doar de vreo nemultumire personala?
Nici nu ne puteam astepta la ceva fara calitate de la domnul Adi Nistor.Felicitari si numai bine!
« Codalbii »,termen utilizat cumva generic, nu sunt o rasa asa cum in mod gresit e inteles de multe ori, si care sa inglobeze laolalta negrii,viorii,cafenii,visinii,vargati,gagii, etc,ci doar o varietate de desen care poate fi intalnita la mai multe rase diferite. Cu paragrafu asta nu sunt de acord, ATENTIE nu sunt avocatul nimanui dar stau de vorba cu crescatori de rase romanesti in fiecare duminica si ii cunosc destul de bine pe majoritatea din Bucuresti .
Frumos articolul…pasari deosebite care au calitati de invidiat. Mereu am apreciat rasele de zbor la inaltime;pentru mine e ceva deosebit si ma bucura mereu sa citesc cate un articol despre asa ceva :)
foarte frumosi.felicitari!
OK,am inteles care-i nemultumirea.Din pacate n-am cum sa-ti dau dreptate si nici tuturor celorlalti despre care spui ca sunt crescatori de rase romanesti si care considera ca viorii,negrii,cafenii,visinii,vargatii,etc avand coada alba ar putea fi o singura rasa.Cu siguranta termenul de “rasa” sau acela de varietate de culoare sau desen al unei rase va sunt straine.Daca asta o fi realitatea printre crescatorii din Bucuresti,n-am prea multe regrete ca nu cunosc decat pe doar cativa dintre ei.
O intrebare simpla pt sustinerile ca toate varietatile de codalbi sunt aceeasi rasa… Daca viorii si visinii fac parte din aceeasi rasa de ce nu intalnim viorii cu ochi portocalii sau visinii cu ochi albi perla, o diferenta foarte evidenta si usor de semnalat de orice necunoscator. Culoarea ochilor unui porumbel in cadrul rasei nu se schimba in functie de culoarea penajului(exceptand albii care de obicei au ochii negri), singura explicatie pe care o gasesc acestei diferente intre cele doua varietati de codalbi ar fi faptul ca nu prea au origini comune, deci evident ar fi doua rase diferite…
Ca de obicei articol de mare calitate, made Nistor Adrian! Felicitari autorului care intr-adevar face ceva pentru rasele romanesti, spre deosebire de alti presupusi crescatori!
Pentru a nu face loc polemicii in cadrul acestui articol minunat, rog pe respectivul domn Nache Titel daca zice ca este asa mare cunoscator sa faca un articol despre aceeasi rasa , bazata pe spusele crescatorilor batrini din Bucuresti sa vedem si parerea lor respectiv de aceasta rasa!
Cu stima
Se poate exclude ca acesti porumbei sa aibe
stramosi turcesti ??
Nu ne indica aripa trenata o legatura cu rollerul
oriental ? Si nu ar putea rezulta din roller
oriental x Azman/Bango un astfel de zburator ?
Buna ziua!In primul rand trebuie sa subliniez ca articolul este f bine scris si,desi alta data am avut diferente de pareri,de data aceasta sunt DE ACORD PANA LA DETALIU,cu ideile dl Nistor!Nu cred ca va disparea rasa,iubitorii de zbor s-au interesat mereu de ea si cum in ultimii cativa ani exista un interes ceva mai sporit ptrasele romanesti……….si sa nu uitam un aspect important:viorii arata si frumos,prezentabil!Cred ca Titel doar nu a inteles sensul frazei nu ca nu ar fi de acord cu ideea dv.Eu am inteles ce a-ti vrut sa spuneti:”codalbii”nu sunt indiferent de culoare o singura rasa ci sunt rase diferite care,unele au doar varianta codalba ca cei pe negru,altele mai au si varietati cu coada colorata!!!Sanatate si la mai multe articole,poate mai castigam adepti ai frumoaselor noastre rase romanesti printre tineri,in special!!!
Felicitari pentru articol! Mai asteptam astfel de articole si despre celelalte rase de porumbei romanesti. De anul acesta m-am apucat si eu de argintii si bragagii, dar nu prea se mai gasesc exemplare valoroase, iar ceea ce am gasit aveau un pret exorbitant!
Sunt perfect de acord cu autorul articolului asupra faptului ca nu exista o rasa de codalbi. Asa cum spunea A.Stanciu mai sus culoarea ochiului este usor de observat de oricine. Dar totusi ce ne facem cu negrii codalbi? Au ochi alb, pot avea left sau guler si mai si scot pui cu bete in coada (chiar multe uneori) deci teoretic, daca cineva ar incerca in cateva generatii ar putea face codalbii pe negru unicolori, exact asa cum sunt si cei pe albastru. Codalbii pe negru care joaca nu sunt un argument pentru ca este evident ca ei nu vin de pe aceeasi linie genetica cu cei care nu prezinta joc.
Incadrarea codalbilor pe negru cu cei viorii in aceeasi rasa pare corecta momentan, singurele observatii ar putea fi asupra denumirii rasei, care ii limiteaza la desenul codalb si a standardului care se delimiteaza de varietatile leftate, gulerate, unicolore.
La codalbii pe negru este f adevarat ca sunt multe exemplare cu bete negre si s-ar face usor o varietate complet neagra dar,desi rasa are destula istorie,nimeni nu s-a oprit la negri uni,probabil fiind o gramada de rase la care exista aceasta varietate de culoare!Liniile vechi de codalbi negri gulerati(si leftati)aveau o cu totul alta linie genetica si DECAT CODALBII NEGRI SIMPLI SI DECAT LINIILE ACTUALE DE GULERATI!!!In zona Braila-Galati apar destule exemplare de codalbi negri lefatati sau gulerati dar sunt”facuti”cu galateni si,repet,nu arata ca si cei de acum 30-40 de ani!Cu respect,sanatate!
@felix d ‘alsace
Din combinatia propusa este imposibil sa rezulte un zburator vioriu codalb.
Instanbul Bango iese din orice fel de discutie deoarece este un fel de pescarus crescut exclusiv pentru expozitie.Este aproape identic in ceea ce priveste conformatia capului cu Scurtii de Budapesta ori cu cei berlinezi.
Azman este tot o rasa cu cioc scurt,in Turcia i se mai spune si Denizli Bango,dar spre deosebire de rasa precedenta are abilitati de zbor;ea este o rasa de tip plonjor,asa cum sunt majoritatea raselor din Denizli(ex.Dolapci).Coloritul si desenul specific se rezuma la albi simplii,albi cu coada colorata sau capaciti cu coada colorata.Culoarea cea mai frecventa este cea neagra si foarte rar ii putem gasi colorati in vanat,rosu sau galben.
Cat priveste Rollerii Orientali,a devenit un fel de marota explicarea originii multor rase in ei.Fara indoiala exista multe rase de jucatori care pot proveni din ei,nu-mi vine acum in minte chiar niciuna de zburatori fara joc care sa-i aiba in ascendenta.Parerea mea e ca prea multi autori afirma ca Rollerii Orientali stau la originea tuturor jucatorilor,fara a putea prezenta si dovezi in sensul asta.E o discutie mai ampla,cu destule argumente impotriva acestei ideii,pe care nu vreau s-o dezvolt aici.
Precum am spus si in cuprinsul articolului viorii romanesti sunt una dintre putinele rase romanesti de zburatori care nu dau tumbe,chiar si in mod intamplator.Ceea ce ar fi un argument al faptului ca n-au in ascendenta directa vreo rasa de jucatori.Altfel,de-a lungul timpului am vazut negrii codalbi, ciungi,visinii,vargati,bragagii dandu-se peste cap in zbor.Nu m-as putea pronunta daca si orbetenii,cafenii,argintii sau bujorii ar face asta.Fara sa fi vazut,stiu ca si Rosii de Targoviste o mai “comit” cateodata.Pe vremea cand zburau se spune ca si castanii sau negrii turci erau porumbei cu joc.
Problema este , daca acesti porumbei presteaza (zboara) , sau stau la voliera precum voltatii maghiari . Restul este mai putin important !
Vad in acel cotet (pe filmulet) , zburatori viorii romanesti , ciungi de Ploiesti si rosii de Targoviste ;
Cine este proprietarul lor , la ce club activeaza si in ce clasamente il putem gasi ?
,,ZBURATORI VIORII ROMANESTI” , suna frumos , dar din pacate daca sunt zburatori trebuie sa zboare , daca sunt plonjori , trebuie sa plonjeze !
Imi este teama ca avem in fata niste porumbei ZBURATORI , care zboara mai mult in voliera .
Poate gresesc si din acest motiv , rog sa ma corecteze cineva .
Domnule Adrian Nistor imi pare rau deoarece nu am citit cu atentie mesajul articolului dmnvoastra lam citit in graba si am inteles exact contrariul. stima
la nebunu ala cu fluieru sunt vreo 150 de mesaje!(ne place circu)aici unde este vorba de o rasa romaneasca deosebita sunt numai 24 de mesaje!dureros !incet incet o sa crestem fel si fel de rase straine iar cele romanesti o sa dispara!
http://www.youtube.com/watch?v=Ie1SDPkaBD8&list=UUODBd624_ZGodg1c7rrucHQ&index=5&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=oqFE1LgVP4E&list=UUODBd624_ZGodg1c7rrucHQ&index=8&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=yABKmtqa9oo&list=UUODBd624_ZGodg1c7rrucHQ&index=7&feature=plcp
Aici se poate vedea si cat de mare e “voliera” in care zboara acesti porumbei…
Felicitari domnului Adrin Nistor pt articolul prezentat despre zburatorii viorii ,pe care stiu sigur ca-i place foarte mult.Asa cum eu , vazand porumbeii expusi de d-l Adrian la e expozitie din targoviste prin 2007, am decis sa cresc si o a doua rasa de zburatori, pe langa rosii de targoviste pe care ii aveam,tot asa acest artcol poate va determina si pe altii sa creasca si sa zboare porumbei din frumoasele rase romanesti.
@ adrian nistor
Merci pentru explicatii( com 23)
Sper ca mai urmeaza articole…
OK ! Am vazut acele filmulete ….
Niste porumbei zburand la inaltime joasa (deasupra de pomi) , care dupa cateva minute , termina benzina .
Cred ca n-ati inteles nimic din comentariul de mai sus (nr. 24) :
– INTREBAM daca columbofilul , proprietar al acestor porumbei , este membru intr-un club si mai cu seama daca activeaza in competitii oficiale .
In acest caz , am fi reusit sa vedem o fise de zbor si din aceasta sa intelegem ce durata de zbor au acesti ZBURATORI VIORII CODALBI ROMANESTI si la ce imaltimi se desfasoara acest zbor .
ZBURAND mai multe etape , conform CALENDARULUI COMPETITIONAL , vedeam cat de constanti sunt ei la zbor !
Clar nu sunt toti de valoare , dar trei pasari (din atatea) , cu care concurentul sa se prezinte in fata arbitrilor , ar trebuii sa existe .
In acel filmulet am vazut niste porumbei dand 5 minute din aripi la inaltime joasa , care apoi termina benzina si incep sa planeze deasupra de pomi .
Ca in orice sport , avem nevoie la toate rasele DE ZBOR (daca sunt de zbor) de COMPETITII OFICIALE !
Va multumesc .
Scuze :
– Era vorba de INALTIMI , dar din neatentie , am tastat in loc de ,,n” , ,,m” .
Buna!
Din pacate sau poate din fericire, sunt putini cei care inca mai cresc acesti porumbei. Ar fi un prilej de a forma un club de rasa, unde prin dialog si argumente sa se imprime o directie unitara pe care aceasta rasa sa o urmeze.
Din pacate, la mai toate rasele din muntenia, crescatorii au pareri diferite asupra felului in care trebuie sa arate un porumbel dintr-o rasa zonala, sustinand sus si tare ca doar ai lui sunt “adevarati”, asta indiferent ca respecta sau nu un standard. Referitor la acest aspect, singura solutie viabila pe termen lung este reunirea crescatorilor in cluburi specializate.
Un alt aspect al lipsei de “interes” fata de rasele romanesti, mai ales in randul tinerilor,ar fi pretul care este cerut de unii crescatori…sa fim seriosi, cu preturi de la suta de euro in sus/bucata, nu o sa atragem noi crescatori nici macar din strainatate, d-apoi din Romania.
Sunt putini crescatori interesati de cresterea si raspandirea raselor romanesti, care sa nu urmareasca scopuri materiale.
Numai bine!
super.
un articol bun poate si pt. incepatori.
Domnul Dinu Gheorghe este asteptat cu o camera de filmat profesionala (car TV) si un site care sa tina un film HD de mai mult de 60 de minute, sa il sustina ca si trafic si apoi mai vedem cum stau rasele romanesti, pe filmate. Competitii de zbor sunt, cu participantii stam mai prost.
Cluburile de rasa sunt viitorul si singura speranta a raselor romanesti dar inertia crescatorilor este uriasa. Am vrut sa fac un club de rasa pentru o rasa romaneasca si in afara de cateva promisiuni nimic. Si asa sunt putini crescatori dar unii prefera sa selectioneze in afara standardului doar pt ca asa le place lor. Altii nu vor sa scoata pasarile la zbor pentru ca nu fac direct cateva ore dar daca ii tin inchisi sigur nu le vor face vreodata.
Stau si ma intreb unde a vazut dl Dinu Gheorghe rosii de targoviste in acel filmulet prezentat de dl Adrian Nistor..inseamna ca, confunda visinii romanesti cu rosii de targoviste si apoi isi mai da si cu parerea..pacat ca nu se apreciaza eforturile unor crescatori care realmente vor sa faca ceva pt rasele romanesti
Pentru domnul Vlad , comentariul 32 :
– ,,Felul in care trebuie sa arate aceste rase romanesti” conteaza mai putin (doar au un standard) , grav este ca ele incet , incet s-au transformat in rase de ornament .
,,Solutia viabila , pe termen lung , de reunire a crescatorilor in cluburi specializate” , este foarte buna si sunt de acord cu dumneavoastra ; Problema este ca daca in cadrul acestor cluburi nu exista un SISTEM COMPETITIONAL , n-am realizat nimic !
Un REGULAMENT de ZBOR cu adevarat BUN , un CALENDAR COMPETITIONAL si un CLASAMENT corespunzator , sunt lucruri elementare , de bun-simt , care nu trebuie sa lipseasca din cadrul CLUBURILOR SPECIALIZATE . (Ma refer la cluburile specializate , in care crescatorii detin porumbei de zbor) ; Exemplu : ZBURATORUL VIORIU CODALB ROMANESC .
In legatura cu mai multe comentarii aparute aici vreau sa fac urmatoarele precizari:
-articolul asta are menirea de a prezenta o rasa romaneasca de porumbei,asa cum a fost si cum mai e ea astazi;
-scopul lui a fost acela de a informa pe cei interesati si nu sa colecteze aprecieri laudative la adresa autorului;
-cine vorbeste sau pretinde “competitie”,”performante” sau “rezultate” ar trebui sa faca dovada ca toate astea nu-i sunt straine si sa se adreseze acolo unde se discuta despre asa ceva;notiunea de “porumbei de agrement” nu exclude competitia dar nici n-ar trebui sa devina “campul de lupta” al tuturor obsedatilor;
-impotriva afirmatiei conform careia “n-am inteles nimic” vin si adaug c-am inteles foarte bine despre ce-i vorba numai ca incerc sa acord atentie,in masura in care sunt in stare,acelora care chiar vor sa lamureasca ceva;pentru frustrarile altora chiar n-am timp.
–
Avem in tara 3 cluburi specializate serioase , unde se zboara porumbei de agrement , intr-un cadru organizat :
1. Chindia Targoviste ;
2. C.N.T. Romania ;
3. Roller Club Roman .
Mai exista Clubul Dacia Bucuresti , dar acolo regulamentul de zbor este jalnic (nu au PALIERE de ALTITUDINE , nu au notiunea de STOL , etc.) ;
Si Clubul Zenit , unde se someaza . (Un concurent ratacit cu o rasa ,,Pagi de Iasi” si cam atat) .
Nu este nici mult nici putin , dar exemplu celor trei cluburi mentionate mai sus TREBUIE URMAT !
HAIDETI SA MAI SALVAM CE SE MAI POATE SALVA !!!
Aflasem ca domnul Adrian este economist , are in jur de 60 de ani , etc. , dar nu stiam ca este un om irascibil , care nu poate intretine un dialog .
Am avut comentarii civilizate , toate promovand competitia si selectia porumbeilor de valoare si nu ma asteptam ca domnul Nistor sa-si iese din fire si sa-mi catalogheze interventiile ca fiind frustrari .
Astazi este ,,Ziua Indragostitilor” si probabil este suparat ca nu poate fi si dumnealui indragostit si din acest motiv , nu ma supar pe domnia sa ;
Il rog insa , ca in comentariile urmatoare sa se adreseze civilizat .
Cu stima ,
Dinu Gheorghe
Cand vorbim de nerespectarea standardelor problema e una generalizata,nu se poate spune ca doar in cazul raselor din sudul tarii se intampla asta.Ideea infiintarii cluburilor de rasa e doar o premisa in a schimba ceva.Pentru ca pe fondul lipsei de educatie si pe aceleasi atitudini si mentalitati de mahala nu se poate schimba nimic in bine.Preocuparea “dezinteresata” pentru rasele romanesti insemna in primul rand sa le cresti si sa vrei sa impartasesti si altora din ceea ce stii tu despre cresterea lor.
Sunt eu satul de “experti” din astia care stiu totul despre ce si cum trebuie facut dar la modul concret realizarile lor in domeniu sunt fix zero.
Romanii nu inoveaza doar pe standardele porumbeilor,ei sunt plini de imaginatie si sunt atat de dotati incat ajung sa aiba si personalitati multiple.De care se folosesc in tentativele de a se baga singuri in seama fiindca altfel statutul lor de “no name” ii arde rau la lingurica.
Acelasi discurs , bazat pe atacuri la persoana , in lipsa de argumente pe baza carora sa putem avea un dialog civilizat !
Legat de acest “no name” , de care amintiti mai sus cu atata inversunare , vi se potriveste de minune ;
La dumneavoastra in Targoviste , exista un club columbofil celebru “CHINDIA TARGOVISTE” . Este un club cu traditie , cu rezultate foarte bune si cu membrii ce fara sa exageram ii putem numii staruri columbofile : Chirilescu , Burdusel , Sapciu Valeriu , Letu Cristian , etc .
Acesti bravi columbofili , prin munca , au realizat rezultate extraordinare ce au facut numele orasului dumneavoastra cunoscut , atat in tara , cat si peste hotare .
Din pacate nu acelasi lucru se poate spune si despre dumneavoastra , domnule Adrian ; In cazul dumneavoastra rezultate lipsesc cu desavarsire ! “no name” !
Asta este ; Dupa fapta si rasplata !
Asa ca este bine sa ne laudam mai putin si sa ne cunoastem fiecare limitele .
Nu pot sa ma supar pe dumneavoastra , caci dupa discutiile pe care le-am purtat azi , cu Campionii din Targoviste , pentru mine lucrurile sunt cat se poate de clare .
Sa fiti sanatos si dumneavoastra si familia dumneavoastra si sa auzim de bine !
Cu respect ,
Dinu Gheorghe
Un articol frumos si bine documentat din pacate tot mai rar pe porumbei.ro .
In loc sa ne bucuram ca mai creste cineva asa ceva si promoveaza acesti porumbei cu un articol frumos , trebuie sa se gaseasca altii care cauta nod in papura . Daca acest Gheorghe sta asa de bine cu critica inseamna ca dansul are porumbei de calitate . Poate ne prezinta niste poze sau filmulete care dovedesc calitatile porumbeilor sai din aceasta rasa…
Succes d-le Nistor cu aceasta rasa !
Pacat ca desi rasele romanesti sunt destul de slab promovate si atunci cand se intampla se gaseste cineva sa dea cu piatra. Viorii sunt o rasa destul de rara putini crescatori dedicancandu-se acestei rase. Desi se numesc zburatori nu putem avea pretentia ca dupa ce au stat ani de zile ferecati prin voliere( ca si alte rase de zburatori romanesti) sa concureze de la egal la egal cu rase care au fost zburate fara intrerupere ( severineni, rosii de targoviste,ciungi). Insasi faptul ca zboara e un progres pentru aceste rase care au fost mutilate de pseudocrescatori. Acum din cate stiu eu dl. Nistor chiar a zburat aceasta rasa cu rezultate bune daca le comparam cu ce pot pasarile din aceasi rasa dar modeste daca le comparam cu rasele consacrate, depinde daca vrem sa vedem partea plina sau partea goala a paharului. Probabil aparitia cluburilor de rasa va impulsiona competitia si rezultatele vor deveni tot mai bune cu cat vor exista mai multi crescatori care vor intelege ca pastrarea abilitatilor de zbor face parte integranta din standardul rasei. Altfel Romania din tara porumbeilor de zbor va deveni tara porumbeilor de ornament , rasele de zbor putand fi numarate pe degetele de la mana.
Asta am spus si eu domnule Tanasescu ; ” Trebuie impulsionata competitia si rezultatele vor devenii tot mai bune , pentru ca Romania DIN TARA PORUMBEILOR DE ZBOR , SA NU DEVINA TARA PORUMBEILOR DE ORNAMENT ! ”
Acesta a fost mesajul meu de la inceput si ma bucur ca pana la urma am fost inteles ;
Insa a promova ZBORUL , COMPETITIA , nu inseamna “a da cu piatra” !
Legat de domnul Dieter , vesnicul fidel avocat al domnului Adrian , il informez ca eu nu cresc gaini sa le filmez prin voliera si nici porumbei care zboara pe deasupra de case , ca sa poata fi filmati .
Eu cresc Rosii de Targoviste , o rasa nobila de mari zburatori de DURATA si ALTITUDINE .
Acesti porumbei , ajung la inaltime de puncte si disparitie in 15 minute de la lansare , zboara acolo in medie 5-6 ore , dupa care mai au nevoie de inca 15 min. , sa revina la crescatorie .
ESTE VORBA DE O RASA ROMANEASCA , DAR O RASA CARE IN ULTIMII 40 DE ANI , A FOST SELECTATA SI PROMOVATA DE CUNOSCATORI (MESERIASI IN ALE COLUMBOFILIEI) !!!
Toti care ma cunosc , stiu bine ca de doua ori pe luna obisnuiesc sa vin in Targoviste , duminica la piata .
Nu as dori ca in urma acestor discutii civilizate pe care le purtam la acest topic , sa ajungem la tensiuni s-au la alte lucruri si mai urate .
Pentru mine , ziua de duminica a fost si vreau sa ramana o zi linistita in care sa ma relaxez , sa beau o cafea si sa discut cu prieteni columbofili .
Cu respect ,
Dinu Gheorghe
Chiar si rosul de Targoviste a fost prezent pe site prin contributia Dlui. Nistor: http://www.porumbei.ro/crescatori-si-porumbari-fragmente-din-istoria-rasei-rosu-de-targoviste/
Ar fi frumos daca ati publica si Dvs. un articol cu poze, descriere si filmulete, pentru ca ne arata ca interventiile avute sunt cu intentii constructive.
Multumesc frumos pentru articol, pentru calitatea pasarilor prezentate si pentru fundalul muzical!
Existenta unui club al rasei ar ajuta in primul rand la raspandirea porumbeilor prin furnizarea de numere de telefon ale persoanelor care pot vinde exemplare bune.
Nu cred ca ar afecta calitatea articolului daca la final ar exista o astfel de lista. Dimpotriva, ar inlesni atingerea obiectivului.
Salvarea rasei este conditionata si de existenta unui comert si/sau troc in cadrul a cat mai multor crescatorii.
Convingerea mea este ca daca exista material genetic de calitate (si ma refer la porumbei fara antrenament intensiv, cu zbor generic), performatele de zbor pot fi obtinute prin antrenament, alimentatie si conditii de “cazare”.
Oricum, sunt porumbei frumosi si sunt o delectare sa ii vezi pe casa, in zbor si sa le asculti cantecul. Sunt o rasa de agrement si asta nu inseamna neaparat performante extreme. Definitia (partiala) a cuvantului “agrement” = Petrecere plăcută a timpului; divertisment; amuzament; distracție…
Vasi
@funlw65
De acord cu dvs. ca prezentarea unei majoritati a crescatorilor unei rase nu poate fi decat in avantajul respectivei rase.Din pacate o astfel de lista,dupa cunostintele mele actuale,este foarte restransa.Viorii romanesti stiu ca mai creste Marian Anghel la Bucuresti,Serban Duret la Braila si inca vreo cativa daca nu gresesc eu tot acolo,apoi e posibil sa mai fie crescatori de asemenea porumbei,iarasi fara sa va pot da niste nume,la Craiova si Sibiu.Deci nu vorbim de-o lista prea numeroasa,asta in conditiile in care ani de zile nimeni n-a mai vazut astfel de porumbei in vreo expozitie nationala iar despre organizarea de zboruri cu ei,pana acum 2 ani,cand eu am zburat cativa pui la Roller Club Romania,n-a facut-o nimeni niciodata.
Asta-i si motivul pentru care spun eu ca procedam prost atunci cand vrem sa acreditam ideea ca singurele lucruri care conteaza sunt legate de competitie si performante.Eforturile mele de a scoate la lumina rasa asta intrata intr-o evidenta obscuritate de multi ani au inceput cu cativa ani in urma cand in mod cu totul intamplator am gasit un mascul vioriu codalb in piata.Cel care il avea era crescator de voiajori si-a spus ca s-a trezit cu el in voliera lui,de unde a aparut a ramas o enigma,in Targoviste nici atunci si nici astazi nu detine nimeni astfel de porumbei.Plecand de la doar acel mascul si avand in vedere situatia privind raspandirea unor astfel de porumbei in Romania de azi,eu spun ca e o mica performanta sa am astazi in jur de 40 de exemplare,pe care nu le tin ferecate in voliera ci sunt crescute liber.Premisele obtinerii unor performante la zbor mai bune desigur ca exista,doar ca e nevoie in primul rand de un antrenament sistematic pe care eu nu mi-l permit din lipsa de timp.Acele fragmente video pe care eu le-am prezentat sunt filmate in prezenta unui foarte cunoscut crescator de Rosii de Targoviste,Ion Coltescu,si el le poate confirma scepticilor si pe unde zboara porumbeii aia si cam cat.Iar lui Coltescu nu-i fac eu reclama,stiu ei aia de-l cauta pentru ce motive o fac.Desigur ca in conditiile pe care eu le-am precizat mai sus este deplasat sa facem comparatii intre performantele acestor viorii si rosii de Targoviste,care au un alt statut.
Si mai exista un amanunt de tinut minte:relatarile scrise si aici vorbim de Peterfi,amintesc de realizarea ,cu linii de viorii romanesti antrenate corespunzator, de zboruri cu durate de 8-12 ore,desigur neconfirmate de nimeni,dar poate ca un mic sambure de adevar o fi fost in acele relatari.Ori in asemenea conditii performantele Rosiilor de Targoviste,care sunt fara indoiala una dintre cele mai bune rase de zbor care au existat vreodata in Romania,nu mai par chiar asa de neatins.Trebuie doar timp si,ceea ce e nevoie in cazul fiecarei rase de zbor,mult antrenament.
Sa nu-si faca vreodata cineva iluzii ca vreo rasa de zbor,inclusiv Rosul de Targoviste,face performanta doar asa din talent.Faptul ca eu nu-i cresc,desi am fost imbiat in repetate randuri,nu inseamna ca nu stiu ce-i cu ei.Insa cum am spus si intr-un comentariu mai sus nu pot sa ma ocup chiar de toate rasele.
As dori si eu o pereche ma puteti gasi la id morar_daniel2003
Ptr. dl Dinu Gheorghe
In 2010 la etapa doi am arbitrat la d-l Nistor , viorii au zburat 36 de minute ,pasari nepregatite pentru competitie din punctul meu de vedere proprietarul facand un efort ptr promovarea raselor romanesti. Din punctul meu de vedere viorii la zbor au un potential in jur de 1–2 ore de zbor.
Acum d-le Dinu Gheorghe daca dvs prin “zburator” intelegeti numai pasari care au zboruri peste 5-6 ore cred ca faceti o mare greseala si nu cred ca sunt eu in masura sa va imbunatatesc cultura columbofila.
Cu stima
Mai nou , sa inteleg ca porumbeii zboara cat de cat , (au bagaj genetic) , dar le lipseste antrenorul .
Sa-l angajam pe Cartu , ar fi o solutie ?
Haideti domnu Chelu , caci nu suntem copii ; In plus , va stiu de om serios .
Pe tine Dinu Gheorghe te mancina ranchiuna intr-un hal fara de hal.Indiferent cine ce zice tie iti pute totul,ba te mai dai si spiritual ca tot n-ai ce spune.Daca ai avea caracter n-ai mai chibita de pe margine si ne-ai arata tuturor ce capabil esti tu insuti.
D e ce nu ne spui din ce club faci parte si care-ti sint performantele pe care vad ca nu te sfiesti deloc sa le pretinzi altora?!!!Ce mari realizari ai de nu te mai incapi in piele de mandru ce esti?!
La adapostul anonimatului sunt multi ca tine care se dau viteji,in realitate nu e nimic de capul lor.
Domnule Dinu Gheorghe nu este “mai nou” este veche treaba ca sa intamplat in 2010. Imi permit sa va intreb ceva ,afirmand ca aveti rosii de targoviste, va zboara porumbeii fara amtrenamente? Sincer cred ca ati pierdut pe drum esenta acestui articol dar cum traim in balcani va inteleg pana la urma atitudinea parerea nu mi-o spun ca sigur v-ar deranja si apropos ceva rezultate ale dvs in concursuri ? ar fi interesante de vazut daca ele exista.
Cu stima
Rosul asta de Targoviste are cap de Roller Oriental :)
http://mihaita.sunphoto.ro/Zburator_Rosu_de_Targoviste/58696409
Vindem codalbi pe vioriu telefon 0744306525
interesant articolul e am viori de cand ma stiu asa am inceput eu aventura cu porumbei vad ca multi isi dau cu parerea despre rasa asta ,viorii sunt pasari de inaltime si durata asa zisi zburatori de severin a caror performanta nu pote fi pusa la indoiala si multi nu stiu cum arata u vioriu standard ,achizitionati si o sa aveti satisfacti….
Va rog doca puteti Samimi dati nr de Telefon en om interese de 2 perechi cod alb negru si 2 perechi cod alb viuri (albastru)
Frumoasa descriere a vioriului pe cod alb de catre d nul Nistor. Sunt crescător al acestei rase de 6 ani. Stima pt un asemenea articol. Sa lăsăm comentariile pt carcotasi!!!
Sun photo danubiuss viitorii codalbi, cafeniu, negri codalbi.
sunt frumosi dar seamana cu incrucisarea de balan cu vanat