Fotografii de la expozitia nationala de pasari si iepuri de rasa de la Craiova

expo-craiova-2013-07Fotografii de la expozitia nationala de pasari si iepuri de rasa de la Craiova – 10-13 ianuarie 2013.

27 comentarii la “Fotografii de la expozitia nationala de pasari si iepuri de rasa de la Craiova”

  1. Frumoasa expozitie! pt cei interesati de astfel de evenimente,de ieri(miercuri 16.01.2013) a inceput preluarea exponantelor la Expozitia Nationala U.G.C.P.P.A.M.R., Cluj!Aceasta v-a avea loc la Expo Transilvania pina duminica!

  2. Fiindca la topicul anterior s-a facut referire la notiunea de “rasa” de porumbei uitati-va la pozele astea si incercati sa gasiti vreo ratiune de-a putea considera ca un porumbel foarte-foarte asemanator celui din poza 65 ar fi trebuit vreodata sau ar putea vreodata sa fie incadrat ca apartinand unei aceleiasi rase cu vecinul lui din poza 66 sau cu cei din pozele 52,53,54.
    Asta-i nivelul de la care in tara asta unii inteleg sa dea un sens notiunii de “rasa” si unul din motivele principale pentru care necrescatorii de porumbei de agrement poate nu inteleg de ce-ar putea exista niste dispute pe rasele de porumbei de agrement din Romania.

  3. Frumoase pasari …..felicitari crescatorilor!!!

  4. De apreciat ca s-au facut aceste poze. dar pacat de tehnologia care exista…..probabil ca sunt facute cu vreun super aifon!

  5. salut ,
    chiar asteptam pozele foarte frumosi porumbei ,poate se gaseste si un filmulet.

  6. Minunati porumbeii! Felcitari crescatorilor! Pe cand o expozitie la Suceava, Piatra Neamt ori Iasi??????????

  7. – pentru adrian nistor, poz. 8 – nici in expozitie nu au fost incadrati la aceeasi rasa, unul fiind incadrat la “Jucator capacit de Buzau” si restul la “Jucator de Galati”

    – pentru ionut, poz. 11 – pozele sunt facute cu un amarat de Nokia E51 pt ca astea au fost posibilitatile si daca nu era ala nu se mai publica nici o poza, daca are cineva poze profesioniste poate sa le trimita spre postarea pe site, momentan privitorii se multumesc cu ce au…

    (autorul pozelor)

  8. @ A. Stanciu
    Observatia mea se referea,pentru cine-i dispus sa inteleaga,la sensul notiunii de “rasa” si nu la cum au fost prezentati porumbeii in expozitia de la Craiova.
    Pe firul foarte scurt al unei prezentari lucrurile stau asa:
    -Capacitul de Buzau se aseamana foarte mult cu Boxanul de Braila fiindca din el a fost selectionat;
    -Boxanul de Braila este totuna cu Boxanul de Galati(sau capacitul carn cum mai este pomenit);
    -Baltatii-mascati de Braila,aproape identici morfologic cu boxanii, au rezultat din incrucisarea acestora cu moriscarii avand baltatura neregulata;
    -la Braila,baltatilor se obisnuia,probabil chiar si astazi,sa li se mai spuna si “moriscari”,cu trimitere la ascendenta pe care acestia o au;
    -Brailenii nu au cum sa fie considerati o subrasa a jucatorilor galateni din motivul simplu ca provenienta lor se rezuma doar la moriscarii crescuti initial la Galati si nicidecum la toti porumbeii jucatori galateni;
    -descrierile dintotdeauna ale porumbeilor “galateni” vorbesc clar si fara echivoc despre caractere morfo-fiziologice total diferite intre diversele varietati crescute acolo;
    -oricat de complexa ar fi definirea notiunii de “rasa” in cazul porumbeilor,aceasta tot pe niste elemente comune de natura morfo-fiziologica trebuie sa se intemeieze;
    -daca rasa “Jucator de Galati” ar include,asa cum sustin unii,laolalta zburatori fara joc,zburatori cu joc,moriscari si cazatori,toti acestia cum ar trebui sa arate ca sa aiba acele elemente definitorii ale unei rase?;
    -daca toti ar arata precum cel din poza 66 de exemplu atunci logic ar fi ca toti indivizii sa aiba cam aceleasi calitati fiziologice(de zbor) si nicidecum unii sa zboare 10 ore fara joc iar altii sa fie cazatori;
    -daca nu toti arata la fel cu cel din respectiva poza atunci pe ce elemente morfo-fiziologice comune se mai bazeaza rasa asta?;
    -si-atunci ajungem la vechea si vesnica problema romaneasca:nu conteaza cum arata porumbeii ci doar pretentia unora ca porumbeii sa se cheme doar asa cum vor ei;
    -ca si concluzie,degeaba organizam expozitii si concursuri cu porumbei in tara,ba ii mai ducem si pe la expozitii internationale,ca tot de rasul lumii ramanem cate vreme un element fundamental al unei asemenea preocupari care-i columbofilia,respectiv definirea si incadrarea corecta a raselor,ramane pe la noi o treaba facultativa si contrara a tot ceea ce se intampla intr-o lume normala si civilizata.

  9. Aveti mare dreptate D-le Adrian Nistor ,este o diferenta foarte ,foarte mare intre acesti galateni de ZBOR si galateni de joc,drept dovada la Expozitia de la CLUJ nu ati PUTUT diferentia porumbelul D-lui Ionut Barboianu(cu fisa de zbor ,zbor-joc),de cei ai D-lor de la Calafat(galateni de ZBOR)!!!Pe zi ce trece devenim adevarati Academicieni in ale porumbeilor,de parca noi am fi format aceasta RASA,sau LINIE IN CADRUL RASEI!Sanatate!p.s.ce parere aveti despre gutanul d-lui Hadarau de la Expo din Germania?Daca si acela este Galatean inseamna ca trebe’ sa va duceti la Ionut cu carnetelul pt. a lua lectii in particular!Si sunt cam scumpe lectiile pe timpurile astea!Sa auzim de BINE!

  10. felicitari dl Nistor Adrian pt articol,argumentat si logic,spre deosebire de alti,,crescatori,, care stiu doar sa arunce cu ,,pietre,,.Mult succes in dorinta dv de a omloga moriscarii.

  11. ,,sorin-craiova”,in mun.Craiova ,in proportie de 99,9 % se ,,cultiva” ,ZBURATORUL de galati,daca vrei sa scrii sub alta denumire,sau sa denigrezi majoritatea CRESCATORILOR prin art. tendentioase,n-ai nici o sansa!Eu daca am scris art. de mai sus,l-am scris din sursa sigura(mai multe chiar),asa ca vino cu alte argumente ca astea nu tin!Ma deranjeaza faptul ca niste no-name in ale columbofiliei devin peste noapte academicieni!Si culmea ,mai dau si lectii!Sa ne vedem fratilor de lungul nasului !

  12. Ce-l deranjeaza pe “Ionescu C.” nu e o treaba de interes general,e problema lui personala.Este bine ca el detine “surse sigure” dar se vede ca asta nu-l ajuta cu nimic in a intelege ce-i aia o rasa si un standard al unei rase.Aici si aiurea s-a batut atat de mult campii pe tema jucatorului de Galati incat de ce ne-am mira acum de interventiile lui “Ionescu C.”? “El” este in mod evident partizanul grupului care intr-un final a ajuns la concluzia aberanta dupa care multi porumbei se pot chema jucatori de Galati cata vreme si ai lor sunt inclusi in categoria asta.Mai conteaza caracteristicile porumbeilor si abilitatile lor in fata disperarii de a-si vedea porumbeii inclusi intr-o “rasa” comuna? Exista doua motive pentru care porumbelul expus la Leipzig de Vlad Hadarau este categorisit drept “gutan”:pentru ca nu are penajul vanat si pentru ca e al lui.
    http://dinamergeani.sunphoto.ro/15x_6_zb_juc_rom/83827427
    http://dinamergeani.sunphoto.ro/15x_6_zb_juc_rom/83826762
    Simpla comparatie intre cele doua fotografii arata fara echivocuri propaganada vulgara,mincinoasa si fara niciun temei pe care o practica in mod desantat unii.
    Daca tot aflam,probabil bazandu-se pe aceleasi “surse sigure” ,ca la Craiova se “cultiva” in proportie de 99,9% Zburatorul de Galati asta inseamna ca in mod practic acolo nimeni nu creste altceva.Si-atunci nu-i la fel de evident ca botezand astfel de porumbei drept “jucatori de Galati” se recurge la inselatorie?
    Se spune ca “zburatorii” sunt “linie” in cadrul rasei.OK, dar care-i “rasa”? Dupa toate definitiile stiintifice sau uzual-columbofile o astfel de rasa nici n-a existat si nici nu poate exista fiindca nu avem de-a face cu o uniformitate a caracterelor si caracteristicilor indivizilor care ar putea-o forma.
    In loc sa reclame ca i se dau lectii ,alde “Ionescu C.” ar fi putut prezenta el insusi argumentele nevoii ca “galatenii” sa fie o rasa si asta din cea mai sigura “sursa”,adica propria pricepere.Dar pentru ca astfel de motive nu exista se recurge,asa cum in mod traditional exista o obisnuinta deja consacrata,la atacul la persoana.
    In Romania “neverending story”-ul porumbeilor de origine galateana este determinat de lipsa de pricepere,de incapatanarea si duplicitatea unora care mai au si pretentii de cunoscatori.Recent infiintata asociatie dedicata declarativ a fi preocupata de soarta “galatenilor” nu s-a constituit din grija pentru orice forma de “galatean” ci pe interesul clar de legitimare sub o titulatura comuna a unor porumbei carora altfel nu li s-a gasit locul,crescatorii lor refuzand cu indarjire sa-i standardizeze distinct,asa dupa cum realitatea o impune.
    Aceasta constructie este insa una sortita esecului pentru ca refuza,din interese obscure,sa accepte niste realitati,si din trecut si actuale.Din 1955 si pana astazi orice tentativa de standard sau chiar standarde elaborate si aprobate care au vrut sa trateze diferitele varietati de porumbei avand origine la Galati si Braila drept o rasa unica au fost falimentare.Iar asta,nota bene,in conditiile in care niciodata nu s-a pus problema ca standardele sa fi inclus in ele si varietati de porumbei de zbor si fara joc.
    Pretentia de a fi dorit instaurarea pacii si a bunei intelegeri intre crescatorii de “galateni” din Romania nu se poate face prin smecherii de genul “standard unic” pentru ca ala nu-i standard ci e o aberatie ce nu poate fi recunoscuta niciunde.
    Daca vrem ca si in Romania sa avem o rigoare in constructia standardelor raselor de porumbei atunci trebuie sa aplicam acelasi tratament tuturor varietatilor de porumbei romanesti si nu unul discriminatoriu dupa cum le dicteaza unora niste interese personale.Normele si regulile standardizarii impuse de EE sunt foarte limpezi.Exista in practica anumitor asociatii nationale si standarde elaborate pentru mai putin de cele minim 3 diferente obligatorii,dar acelea sunt doar pentru uz intern,neputand fi acceptate la nivelul EE.Insa nicaieri nu exista situatia inversa,respectiv de includere intr-un standard unic de varietati cu 3 sau mai multe caractere diferite.
    Intr-un final, legitimitatea unui standard pentru o rasa este data de nivelul acceptarii lui in cadrul organizatiilor columbofile.Altfel,fiecare n-are decat sa faca oricate standarde vrea ,ele raman fara impact.Conservarea patrimoniului genetic columbofil romanesc nu-si gaseste solutia in a distruge tot ce nu-i place unuia sau altuia ci prin acceptarea cresterii oricarei varietati cunoscute dupa un standard propriu,recunoscut pana la nivelul EE.

  13. pt dl academician:in zona Olteniei 99,9% lumea creste aceasta rasa sub denumirea de ,,viorii,,-nu zburatori,nu galateni,nu jucatori de galati.Daca vii si dai ex pe unul care nu a facut fata la un club unde se zburau,,zburatorii,, si a plecat la unul unde porumbeii zboara maxim 2 ore si acum se crede mare crescator de galateni ,ma faci sa rad sau cred ca te lauzi singur.In Craiova sunt cu adevarat cativa crescatori de ,,galateni,, care au porumbei de valoare ,oameni modesti dar care se pot lauda cu rezultatele nu cu vorbe asa cum face domnul Barboianu.Fiecare e liber sa cresca ceea ce vrea,dar este anormal sa numim porumbei care nu joaca ,,jucatori de galati,, asa cum e anormal sa spui ca un ,,moriscar,, e totuna cu un ,,zburator,,

  14. slabuta expozitia in porumbei …la capitolul gaini a stat bine ,dar in ce priveste porumbeii a fost jale din pct meu de vedere …am vazut porumbei punctati… cu defecte majore care din pct meu de vedere trebuiau descalificati din start ..nustiu cine a arbitrat acolo dar arbitrajul a lasat de dorit ..la capitolul kingi dl Bogdan a salvat un pic imaginea rasei cu mascul care oricum iesise campion la Lipova ,deci nu mai avea nevoie de nici o confirmare dar macar asa am avut ce sa vadem ,adica o pasare super buna …

  15. ma fratilor va mai certati mult ieu cred ca antre voi nu mai ieste prietenie si armonie iar an legetura cu asociatia din cluj tota stima si respect

  16. foarte frumosi,mai ales voiajori standarzi,minunati si castaniii de craiova,foarte frumosi

  17. la orastie cand este expozitie>???
    cum pot deveni columbofil adik am porumbei de 5 ani si vreau sa ma inscriu sa pot baga pe zbor dak stie cineva….help plzz







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *